Twee bruinvissen gespot in haven Delfzijl

In de haven van Delfzijl zijn maandag rond het middaguur twee bruinvissen gespot. Ze zwommen in de buurt van de zeesluizen. Bram Reinders uit Delfzijl wist ze op de gevoelige plaat te zetten. Hij zette bovenstaande foto op Facebook. Het is bijzonder, want de dieren komen niet graag in de buurt van mensen, vertelt een woordvoerder van opvangcentrum Ecomare op Texel.

Voedsel
Volgens hoofd dierverzorging Mariëtte Smit van Ecomare waren de bruinvissen waarschijnlijk op zoek naar voedsel. ‘Ze eten eigenlijk de hele dag door, zeker als ze in de groei zitten. Het zou kunnen dat ze op een school haringen aan het jagen waren en zo bij de haven terechtkwamen.’

Geen drukke plekken
Bruinvissen zijn de meest voorkomende walvissoort in de Noordzee. Ze worden regelmatig gesignaleerd aan de Nederlandse kust. Ze komen alleen liever niet in de buurt van drukke plekken, zoals havens.

Geluk
‘Het is opvallend dat deze twee bruinvissen zo dichtbij kwamen. Ze zijn erg voorzichtig en houden niet van geluid’, vertelt Smit. Reinders had geluk dat hij ze spotte, want de dieren zijn vaak maar een paar tellen boven water om adem te halen. ‘Daarna kunnen ze weer minutenlang onder water blijven’, legt Smit uit.

Reinders heeft de dieren ongeveer een uur lang zien rondzwemmen in Delfzijl. Daarna gingen ze terug naar de zeemond.

Lees het gehele artikel op de bron: RTV Noord

EOC
BBZ