Cruisevaart kan veel groter in Medemblik

De cruisevaart in Medemblik maakt een onstuimige groei door: in twee jaar tijd van 35 naar 100 schepen. Dit aantal kan nog verder groeien naar meer dan 250. Maar wil Medemblik dat en wat moet er allemaal gebeuren om die groei in goede banen te leiden?

Bureau Decisio is bezig met een onderzoek naar de cruisevaart in Medemblik. Medemblik kan ervoor kiezen op bestaande voet door te groeien, of inzetten op stevige groei. In het laatste geval kunnen er zo’n 250 schepen per jaar naar Medemblik komen. Dit leidt tot extra bestedingen van 1,4 miljoen in het stadje. De bestaande steiger achter het oude stadhuis volstaat dan niet meer.

Toerismewethouder Harry Nederpelt heeft nog geen mening over welke kant het op moet. ,,Als we gaan voor groei, dan moeten ondernemers en musea goed gaan samenwerken om de bezoekers leuke arrangementen te bieden. Medemblik heeft genoeg pareltjes. Er liggen kansen, maar die moeten wel opgepakt. De Bonifaciuskerk speelt er goed op in. Die geven maandagochtend als er cruiseschepen zijn, rondleidingen. Ze vragen geen entree, maar aan vrijwillige bijdragen komt er heel wat binnen, zo enthousiast zijn de bezoekers.’’

Het naviduct bij Enkhuizen is nog wel een belemmering voor de groei van de cruisevaart. De nieuwste cruiseschepen van 135 meter lengte kunnen daar niet doorheen en moeten omvaren via Lelystad.

 

Lees het gehele artikel op de bron: NHD voor abonnees

EOC
BBZ