Chartervaart kan rol spelen bij regionale spreiding toerisme

Volgens Paul van Ommen, directeur van de Vereniging voor Beroepschartervaart (BBZ) lijkt de zeilende chartervaart weer welkom in Amsterdam. Hij ziet zelfs kansen in de hoofdstad, waar de chartervaart het toerisme in de regio zou kunnen faciliteren. ‘Ik denk dat het er heel positief uitziet.’ Maar de geplande brug over het IJ dreigt spelbreker te worden.

De zeilende chartervaart voelde zich lange tijd ongewenst in Amsterdam. Veel ligplaatsen zijn opgeheven. Hoe is de situatie nu? ‘Nu is het al beter dan het was, maar het wordt nog beter’, zegt Van Ommen, directeur van de Vereniging voor Beroepschartervaart (BBZ). ‘Door verbouwingen en wat geruzie over wat er wel of niet mocht in de stad, is het een tijd wat lastig geweest. Behoorlijk lastig. Daar hebben we ons tegen verzet, dat vonden we stom. Maar door goede initiatieven uit de gemeenteraad, die heel erg positief zijn opgepakt door het Havenbedrijf zijn de vooruitzichten nu een stuk beter. Er komen nieuwe ligplaatsen bij de Pontsteiger, er komen vermoedelijk ligplaatsen bij de NDSM-werf en dat ziet er allemaal erg positief uit.

Lees het uitgebreide artikel van Heere Heeresma jr. in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees

Foto: Paul van Ommen op de Kaatje in Enkhuizen, foto Heere Heeresma jr.

EOC
BBZ