Meevaller voor mosselvissers

Een meevaller voor de Zeeuwse mosselvissers. In de westelijke Waddenzee hebben ze op vrije ‘banken’ grote hoeveelheden mosselzaad aangetroffen.

In totaal is 13 miljoen kilo jonge mosselen opvisbaar. Er zitten veel halfwasmosselen tussen, schelpdieren van rond een jaar oud. Uitgezaaid op kweekpercelen zouden die nog dit seizoen kunnen uitgroeien tot verkoopbare mosselen. Met een beetje geluk liggen ze eind dit jaar op het bord van de consument.

,,Het komt zelden voor dat je halfwasmosselen aantreft op mosselbanken. Vaak zijn ze tijdens stormen weggespoeld of door vogels opgegeten. Deze hebben de winter overleefd. Dat is vrij ongebruikelijk. We zijn er natuurlijk blij mee”, zegt Addy Risseeuw, secretaris van de Producenten Organisatie Mosselcultuur.

De vondst komt de mosselvissers uitermate gelegen. In september lag er nauwelijks mosselzaad in de vrije visgebieden, bleek uit een inventarisatie die de BR68 voor de kwekers had uitgevoerd. In die periode richtten storm en wind flinke schade aan.

Voor kwekers die veel stormschade hebben, is dit erg welkom

Mosselzaad dat was gevangen met mosselzaad-vanginstallaties en uitgezaaid op kweekpercelen was tijdens de zuidwesterstorm deels verdwenen. Ook een aanzienlijk deel van de halfwas-mosselen was weggespoeld.

Lees het gehele artikel op de bron: PZC

BBZ
EOC