Binnenvaart vreest verkeersopstoppingen bij brug

De brug over het IJ gaat in de toekomst maar liefst dertig keer per etmaal open.

Andries de Weerd van binnenvaart-belangenvereniging Schuttevaer snapt niet waarom er in Amsterdam bruggen over het IJ worden aangelegd. „Het IJ is een heel drukke doorgaande vaarroute. Het ene schip volgt na het andere. Als er een brug wordt geopend, moeten schepen wachten, totdat ze er onderdoor kunnen varen. Er moeten dus wachtgebieden komen voor schepen. Maar die ruimte is er niet op het IJ. Elke keer als de brug open gaat, komt er straks dus een verkeersopstopping op het water.”

Van zes voorstellen zijn drie nautisch ongeschikt

Gisteren en vandaag geeft de gemeente presentaties aan de burgers over de zes eventuele brugvarianten. Daarin wordt niet gerept over de bezwaren vanuit de gebruikers van het IJ over de komst van een brug. Ook voor de bezwaren van groepen bewoners, die liever een open IJ behouden, is geen ruimte.

Alle nautische eisen voor een brug moeten nog besproken worden. „Van die zes voorstellen zijn er waarschijnlijk drie nautisch ongeschikt”, aldus De Weerd. „Deze vertoning met de zes varianten lijkt dus op een schijndemocratie. Je houdt de burgers een lekkere worst voor, waarin ze vervolgens niet mogen bijten. De gemeente zou daarom eerst met ons moeten praten voor ze met de bewoners spreken.”

Een van de bezwaren van de binnenvaart is dat de onderdoorgang van de brug smaller is dan 160 meter. „In allerlei richtlijnen is vastgelegd wat de veiligheidsmarges zijn, zodat schepen elkaar goed kunnen passeren.”

Nu wil de binnenvaart geen brug, maar de watersporters zijn helemaal tegenstander, vanwege de zeilschepen met hoge staande masten. In totaal varen er 18.000 zeilschepen per jaar over het IJ. Die kunnen niet onder een brug van 14 meter hoog. Plan van de gemeente is een extra kanaal te creëren, dwars door de kop van het Java-eiland.
Lees het gehele artikel op de bron: de Telegraaf via blendle (€ 0,29) 

BBZ
EOC