Aantal praktijkexamens matroos rijst de pan uit

Het aantal mensen dat zich aanmeldt voor het Nederlandse praktijkexamen Matroos groeit enorm. Vorig jaar behaalden een kleine 500 kandidaten via deze ‘60-dagenroute’ het matrozenstempel. Niet alleen Nederlanders doen mee. Werkgevers sturen ook Tsjechisch, Bulgaars en Roemeens personeel naar de cursus. Ook het praktijkexamen Schipper binnenvaart zit in de lift.

Bij het praktijkexamen matroos gaat het om een verkorte opleiding om de aantekening matroos te halen. Voorheen was voor dat stempel een opleiding nodig aan een van de binnenvaartscholen of drie jaar vaartijd. Ruim vijf jaar geleden kwam daar een verkorte route bij. Een kandidaat kan nu met 60 dagen vaartijd en het tussentijds uitvoeren van schriftelijke opdrachten een afsluitende praktijktoets aan boord van een schip doen. Geslaagd betekent dat hij of zij bij het SAB het stempel in het dienstboekje kan laten zetten.
Lees het uitgebreide artikel van Bart Oosterveld in de papieren of digitale Schuttevaer http://weekbladschuttevaer.ned.newsmemory.com/, alleen voor Schuttevaer-abonnees

BBZ
EOC