Binnenvaart

Amsterdamse Salonvloot eist terugdraaien Amsterdams vergunningenbeleid

De Historische salonboten in Amsterdam zijn bedreigd erfgoed, omdat de varende monumenten volgens de gemeente Amsterdam alleen een tijdelijke vergunning kunnen krijgen om met passagiers te varen in een loterijsysteem dat de grote rederijen bevoordeelt.

De Historische salonboten in Amsterdam zijn bedreigd erfgoed, omdat de varende monumenten volgens de gemeente Amsterdam alleen een tijdelijke vergunning kunnen krijgen om met passagiers te varen in een loterijsysteem, waar de grote rederijen altijd als winnaar uitkomen. De gemeente Amsterdam rechtvaardigt de omzetting van de vergunningen door te stellen dat de leefbaarheid in de stad in het geding komt als het aantal rondvaartboten blijft groeien. Daarom is een maximum van 550 vergunningen voor boten ingesteld. De Europese Dienstenrichtlijn van 2009 verbiedt echter een gesloten markt en dus moesten de permanente vergunningen worden omgezet in tijdelijke.

Bevoordeling

Dat bevoordeelt de grote rederijen met moderne, grote rondvaartboten, en de eigenaren van de salonboten verliezen daardoor hun bron van inkomsten, waardoor de schepen dreigen te verdwijnen. Voorzitter Reinhard Spronk van de stichting SalonVloot: “Het Historische Amsterdam is een stad gebouwd op het water. Een kwart van de gemeente Amsterdam bestaat uit water. Monumenten op het land worden beschermd, monumenten op het water worden in een grabbelton gegooid.”

Rechtszaak

De aangesloten rederijen bij de stichting SalonVloot, zo’n 35, en ook alle andere rederijen in Amsterdam, zitten in een rechtszaak voor behoud vergunning-onbepaalde-tijd en tegen de loterij, bij de Raad van State. Deze spraakmakende zaak begon op 5 juni in Den Haag. Daarin draait het onder andere om de vraag of de gemeente de spelregels tijdens de wedstrijd mocht veranderen. Ook plaatsen de reders vraagtekens bij de argumentatie van de gemeente. Zij noemen een begrip als ‘leefbaarheid’ subjectief en willen weleens weten hoe dat gemeten moet worden. Meerdere advocaten herinnerden eraan dat een eerdere poging van de gemeente om het aantal rondvaartboten terug te dringen is gestrand en dat de argumentatie is veranderd. Ging het eerst om een vlotte en veilige doorvaart, nu gaat het om leefbaarheid en een vermeende aanzuigende werking op het toerisme.
Gedurende de zitting herhaalden de advocaten van de gemeente, werkzaam voor landsadvocaat Pels Rijcken, de standpunten van hun cliënt. Dat kwam hen te staan op een laconieke, maar kritische kanttekening van rechter Corinna Wissels. ‘U moet het wel onderbouwen, hoor.’
De Raad van State verwacht in het najaar uitspraak te doen in deze zaak.

Werelderfgoedlijst

De stichting SalonVloot laat het er ondertussen niet bij zitten. Spronk: “We vragen niet om subsidies. We willen gewoon blijven varen, zodat we geld kunnen verdienen en daarmee het erfgoed kunnen bewaren voor de komende generaties, en hen die na hen komen. Behoud-door-gebruik is volgens de stichting ook de enige juist wijze om duurzaam met het erkend varend erfgoed om te gaan en continuïteit te kunnen waarborgen.” De Stichting gaat daarom voor de Amsterdamsche SalonVloot vragen om de 14e Nederlandse plek op de Lijst van Werelderfgoed, voor volgend jaar als de stad Amsterdam haar 750-jarig bestaan viert.

Bronnen: Amsterdams Dagblad en Schuttevaer (Heere Heeresma jr.).