Zeepost is de digitale nieuwsbrief voor de chartervaart. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.
De Zeepost wordt wekelijks verstuurd naar  1.150+ adressen.
Heb je zelf nieuws voor
Zeepost, mail dan aan wouter@zeepost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

Zeepost 905, 11 april 2018
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz
SRF
Fikkers

Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper

Register Holland

Fox vertalingen

zeilklippers

zeilklippers

Morgenster


Piet Blaauw
de Vries Zeilmakers
onlinezeilen

EOC Expertise

Hitek


Kooij
MdeGroot

TSC
Rood boven groen

Frisian Sailing Com
Cinema
Patrijspoorten

UB Sails

Hartzuiker
Ventis

Zeilmakerij Molenaar
Zeilcharter de Vriendschap

Shiptron

Bureau Scheepvaart Certificering
Zeilpunt

 Doeve Makelaars

Taxi Enkhuizen

tvk instruktie
VHZC
Bataviahaven
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Next Generation Shipyards
Zeilschip Bounty
Scheepswinkel van Meer

defotoboot

Historische Zeilvaart Harlingen
AtSea
friesevloot

SRFVoor evenementen en
wedstrijden kijk je hier


— Deelnemertal Pieperrace Volendam daalt
— Deinemeid snelste klipper bij Pieperrace
— Schitterend dagtochtenschip te koop

— Job Voûte op 10 augustus 2017 overleden

— Kornwerderzand gestremd van 23 tot en met 26 april
— Rembrandt van Rijn vaart onder SOLAS en Polar Code

— Waddenvereniging zoekt donateurs voor onderzoek naar
     visstand

— Vervolgtraining matroos Zeilvaart op 7 t/m 9 mei

— Harlingen opent seizoen met zonovergoten vlootdag

— Amsterdam wordt onneembare vesting voor zeilschepen
— Fikse klappen voor werf Doeksen schepen

— Dit wordt het Werelderfgoedcentrum in Lauwersoog

— Fantastiko wint Race of the Classics
— Bijzonder project: suppletie in Amelander Zeegat
— Deelnemertal Pieperrace Volendam daalt


Foto: Wouter van Dusseldorp

Met een stralend zonnetje aan de hemel en temperaturen die richting de twintig graden gaan, is afgelopen weekend de 34e editie van de Volendamse Pieperrace gehouden. Ruim vijftig schepen van de bruine vloot gingen het Markermeer.

De historische schepen voeren uit vanuit de haven van Volendam en zorgden voor een prachtig uitzicht vanaf de dijk. Jan Veerman, oud-uitbater van ’t Gat van Nederland, is medeorganisator van de race en ziet een verschil met voorgaande jaren.

Afgekeurd
„Normaal gesproken zijn het zo’n tien schepen meer, maar omdat het voorjaar nu zo ontzettend slecht is geweest, is een aantal nog niet te water gelaten vanwege onderhoud. Verder zijn er twee schepen afgekeurd, die mochten niet meedoen.”

„Steeds meer schepen van de bruine vloot gaan verloren. Dit komt doordat de eigenaren het onderhoud financieel niet meer kunnen bolwerken. Ook zie je steeds meer grote boten, waardoor de kleinere boten verdrongen worden.’’

,,Voor ons betekent dat minder boten op het water, maar qua aantallen opvarenden maakt het weinig uit.”

Er waren winnaars in diverse categorieën. Bij de Lemster aken streek de Brandende Liefde uit Stavoren de eer op. Bij de klippers wonnen de Eensgezindheid en Deinemeid, bij de tjalken de Stormvogel. Andere winnaars waren de hoogaars BU17 en botter HN11.
Lees het gehele artikel op de bron: NHD
 — Deinemeid snelste klipper bij Pieperrace


Dringen bij de start op zaterdag, Deinemeid, Nicolaas Mulerius, Overwinning en ZA1, foto Ben Lassing 

Dat de Deinemeid alle klippers eruit zou zeilen had niemand verwacht. Ze was ingedeeld in de klasse van kleine klippers, tot 27 meter. Maar in totaal zette ze wel de snelste tijd van de klippers neer.

Er was weinig wind op beide dagen. De 53 deelnemers gingen zaterdag rustig van start, de Overwinning en de Deinemeid als eerste en zij liepen snel uit op het hele veld. In het veld daarachter was het lastig om weg te komen, niemand wilde een ander voorbij laten, en als er al wind was dan was dat meestal ‘vuile’ wind.Ook zondag was er weinig wind en nu kon je beter laat starten. Dan had je het voordeel van een lichte bries. In een verrassende eindsprint wist de Deinemeid de Eensgezindheid nog net voor de finish in te halen. Bij de tjalken was het de Voorwaarts die de snelste tijd neerzette en overall tweede werd, in totaaltijd 1 minuut en 10 seconden achter nummer één, de Overwinning. De privé-tjalk Eenvoud kwam totaal op een verdiende derde plaats.

Bij de Aken won de Brandende Liefde, voor de ZA1 en de Grote Jager.
Voor alle uitslagen kijk je hier.
— Schitterend dagtochtenschip te koopHet dagtochtenschip Egberdina is een voormalige stevenaak uit 1882 dat is omgebouwd voor dagtochten onder zeil. De snelle en sportief zeilende eenmaster heeft een luxe accommodatie voor 36 personen.

Het schip is oorspronkelijk gebouwd om zeilend op de Rijn naar Duitsland te gaan. Vanwege de stroming was een snel schip nodig, en dat is het nog steeds. Als dagtochtenschip heeft ze de afgelopen jaren duizenden tevreden gasten aan boord gehad, waarvan vele ook regelmatig terug komen. Het schip onderscheidt zich door de beleving van het zeilen voorop te stellen, en dat wordt door de gasten erg gewaardeerd. In een aantrekkende markt heeft het schip een goede omzet. Daarbij is het ook na jaren een genoegen om als schipper op dit schip te varen.Het schip is geschikt voor de Nederlandse binnenwateren en de Waddenzee, en is volledig gecertificeerd. In de accommodatie onderdeks kunnen groepen tot ca 45 personen bediend worden voor een lunch of uitgebreid buffet. Alle apparatuur, uitrusting en inrichting is hiervoor voldoende aanwezig.
Voor meer info kijk je hier  
Of kijk hier voor de website   
— Job Voûte op 10 augustus 2017 overledenNa ruim een jaar zwaar ziek overleed hij, bij zinnen en in vrede. Hij was 63 jaar.
Op 27 maart 2018 is in kleine kring zijn as verstrooid op het Markermeer (52o 36‘ 53”N.br. 05o 06‘ 53”O.l.), indachtig de vele jaren die hij daar rondvoer als eigenaar/schipper van klipper Verandering, Enkhuizen.

Bij deze een laatste groet aan zeilvrienden en -collega’s!
    Ela Lumme en Martin Voûte                                      

— Kornwerderzand gestremd van 23 tot en met 26 aprilRijkswaterstaat is maandagavond begonnen met de werkzaamheden aan de brug van de Lorentzsluizen bij Kornwerderzand. De brug zorgt regelmatig voor problemen. Verkeer heeft er veel last van. Er wordt onder andere een automatisch koelsysteem geïnstalleerd. Dit moet voorkomen dat bij warm weer de brug afslaat en niet meer open of dicht kan.

Door de werkzaamheden is de komende weken een rijstrook afgesloten. In de spits moet rekening worden gehouden met extra reistijd. Voor de scheepvaart is tijdelijk een doorvaart beschikbaar. Van 23 tot en met 26 april kunnen boten niet passeren.

— Rembrandt van Rijn vaart onder SOLAS en Polar CodeAan de Visserijkade in Vlissingen ligt de Rembrandt van Rijn, welke nu word uitgerust voor het zomerseizoen in Spitsbergen en Groenland. Op het eerste gezicht lijkt dit schip op een van de vele zeilschepen welke een bekend beeld zijn in Nederland. Echter is de Rembrandt van Rijn toch wel een bijzonder schip.

Gebouwd als haringlogger JACOBA in 1924 en geregistreerd als KW146 voer zij onder Nederlandse vlag zeilend op de Noordzee om te vissen. Sindsdien is het schip 9 x van eigenaar veranderd, heeft 6 verschillende namen gehad, 12 keer van Operator verandert en heeft 6 verschillende vlaggen gevoerd. Zij is drie keer verlengd en heeft zelfs een tijdje als koelschip gevaren. Zij is zelfs 2 keer van motorschip terug verbouwd naar zeilschip. Blijkbaar zijn de Nederlandse loggers van een dusdanige kwaliteit, dat zij steeds weer opportunisten vinden die de zeewaardigheid wel herkennen en de schepen voor veel doelen weten in te zetten. Het aantal nog zeilende loggers is hier getuige van, ondanks hun leeftijd en geklonken rompen.

Maar de Rembrandt van Rijn heeft nog meer kenmerkende eigenschappen. Ze vaart sinds 2011 als SOLAS Passengership onder IMO regelgeving, dus ook verplicht onder de ISM en ISPS Code. En sinds een week is het schip als een van de eersten ook geheel onder de Polar Code gecertificeerd, een IMO verplichting voor schepen welke in arctische en antarctische wateren varen. Hiervoor heeft haar Operator, Oceanwide Expeditions in Vlissingen, het schip aangepast waar nodig, uitgerust en de bemanning opgeleid. Met andere woorden, ook deze bijzondere logger is ‘still going strong’, zelfs onder de strenge voorwaarden in het ijs.
Met dank aan Stephan Kramer, Rood Boven Groen

— Waddenvereniging zoekt donateurs voor onderzoek
     naar visstand
De Waddenvereniging maakt zich zorgen over de visstand in de Waddenzee. Er is steeds minder vis en de vis die er is, is kleiner en magerder. Dat blijkt uit onderzoek van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).

De lage visstand en de slechte kwaliteit van de vis heeft ook gevolgen voor vogels en zeehonden. Maar, de verminderde visstand kan juist ook komen door het grotere aantal zeehonden, want zeehonden eten veel vis. Dat meldt Omrop Fryslân.

Met de actie ‘Elke vis telt!’ wil de Waddenvereniging geld ophalen om duidelijkheid te krijgen over wat zich precies voordoet. 'Dat is hard nodig', zegt Lies van Nieuwerburgh van de Waddenvereniging. 'De Waddenvereniging wil een rijke zee waar iedereen iets aan heeft: van de natuur en de natuurliefhebbers tot de vissers. Voor een rijke zee is het goed dat er veel verschillende soorten zijn.'

Kijk hier voor de actiepagina van de Waddenvereniging.  


Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz
— Vervolgtraining matroos Zeilvaart op 7 t/m 9 mei   Eind maart vond een training plaats voor aankomende matrozen in de zeilvaart, maar ook voor andere belangstellenden. De training was een succes voor de zeven deelnemers en er was vraag naar een meer praktisch vervolg.

Deze vervolgtraining vindt plaats op 7 t/m 9 mei op de Groninger tjalk Res Nova. Tijdens deze training kun je naast de theorie ook veel in praktijk oefenen, waarbij je met geduld en passie door trainer Peter Lock en schipper Maarten van Nieuwland wordt bijgestaan. Het is mogelijk om deel te nemen aan het vervolg, ook al ben je niet bij de eerste cursus aanwezig geweest. In 2 dagen leer je alle noodzakelijke theorie en vaardigheden om als professionele matroos in de traditionele zeilvaart te kunnen werken.

Voor meer informatie en aanmelden kijk je hier
Heb je nog vragen? Neem contact op met:
Peter lock         tel: 06-10607833    lockpw@gmail.com
— Training voor droogvallers op en over het wadOp woensdag 16 mei vindt voor de vierde maal een training over het wad plaats voor varende wadliefhebbers. Dit in het kader van het Waddenfonds project ‘Ambassadeurs van Waddenzee Werelderfgoed’. Alle vorige edities waren een groot succes aan boord van het honderd jaar oude zeilschip ‘de Schuttevaer’.

Wie regelmatig vaart en droog valt op het wad weet hoe bijzonder het gebied is. De stilte die alleen verstoord wordt door de geluiden van duizenden vogels in combinatie met de wijdsheid zorgen voor een unieke belevenis. Wat zie je, wat leeft er en op welke plekken in dit prachtige natuurgebied kun je droog vallen? Dit zijn onderwerpen die worden behandeld in de eendaagse bijscholing.

De Schuttevaer vertrekt deze dag uit de haven van Den Oever. Aan boord worden lezingen gegeven, onder andere door Marianne van der Linden, auteur van het ‘Handboek Varen op de Waddenzee’ en deskundigen van Ecomare en de Waddenvereniging. Nadat het schip is drooggevallen volgt een excursie over het wad. In de loop van de avond meert het schip weer af in de haven van Den Oever.
Kijk hier voor meer info en inschrijven  
— Harlingen opent seizoen met zonovergoten vlootdag


Poppenkast aan boord tijdens de vlootdag

HARLINGEN - Harlingen stond zaterdag in het teken van de opening van het nieuwe zeilseizoen voor de schepen van de bruine vloot.

Harlingen is de thuishaven van 70 traditionele zeilschepen, die gedurende het vaarseizoen van april tot en met oktober zeiltochten met passagiers op de Waddenzee, het IJsselmeer en de Friese binnenwateren maken. Tijdens de Vlootdag hielden veel zeilschepen open schip, vertelden de schippers graag over het reilen en zeilen aan boord en op een flink aantal zeilschepen was iets cultureels te beleven, zoals exposities, verhalenvertellers, knutselworkshop, poppenkast, waddenproeverij, live muziek of men kon onder het genot van een kopje koffie met gebak genieten van de authentieke scheepsentourage. Liefhebbers van een vaartochtje konden deze dag meevaren op een van de schepen van de bruine vloot en de ultieme sfeer op het zilte Wad beleven.

De Vlootdag wordt georganiseerd door de Verenigde Bruine Zeilvloot Harlingen (VBZH) in samenwerking met de boekingskantoren, Rederij Vooruit, TSC, Zonnewind Zeilreizen, Holland Sail, Schipperscoöperatie Historische Zeilvaart Harlingen, BENG Evenementen en gemeente Harlingen.
Kijk hier voor een videoverslag van de Vlootdag 
Het NOS journaal voer mee met schipper Ray Veth, en dit is hier te zien— Amsterdam wordt onneembare vesting voor zeilschepenAls er een brug voor fietsers en voetgangers over het IJ komt heeft dat grote gevolgen voor de zeilende chartervaart. Nu het charterseizoen weer begint, spreekt Heere Heeresma jr. voor zijn videoreeks “IJ-brug” met verschillende vertegenwoordigers van de zeilcharterbranche.

Als eerste spreekt hij hierover met Wouter Egas, schipper van de tjalk Orion. Volgens hem wordt Amsterdam een onneembare vesting voor zeilcharterschepen als de brug over het IJ er komt.
bekijk de video op Youtube 
— Fikse klappen voor werf Doeksen schepen
 

 
De olie- en gascrisis bracht het moederbedrijf van de Vietnamese werf Strategic Marine fikse klappen toe. ,,Er zijn miljarden verdampt.’’

Slapeloze nachten heeft directeur Paul Melles van rederij Doeksen nog niet. ,,Maar ik zal wel blij zijn wanneer ik volgende week duidelijkheid kan krijgen.’’

Medio volgende week hoopt Melles te weten wanneer de twee catamarans, die Willem Barentsz en Willem de Vlamingh gaan heten, naar Nederland worden vervoerd. ,,Nu heb ik geen planning en dat is heel vervelend.’’ De schepen hadden vorige maand op transport zullen gaan en volgens de planning in mei in Harlingen moeten zijn. Maar ze zijn nog niet klaar, zo’n 85 procent van de bouw is voltooid.

Miljarden verdampt
Het zijn vooral de grote problemen bij moederbedrijf Triyard van Strategic Marine die de Doeksen-directie zorgen baren. ,,Bij Triyard zijn miljarden verdampt door de olie- en gascrisis’’, aldus Melles.
Lees het gehele artikel op de bron: LC
— Zo ziet het Werelderfgoedcentrum in Lauwersoog er straks uitIn Lauwersoog is dinsdagmiddag het ontwerp van het Werelderfgoedcentrum Waddenzee gepresenteerd. Het gebouw kenmerkt zich onder meer doordat er veel glas in is verwerkt. Het Werelderfgoedcentrum is ontworpen door de Deense architect Dorte Mandrup. Zij heeft veel ervaring met het bouwen van dit soort centra in onder meer Denemarken, Duitsland en Groenland.

Zeehondencentrum
Het Werelderfgoedcentrum kost ruim 29 miljoen euro. Het centrum biedt straks onderdak aan het Zeehondencentrum dat nu nog in Pieterburen staat. Ook komt er een hotel met vijftig kamers, een café en een restaurant. In het centrum is ruimte voor wetenschappers die Waddengebied onderzoeken. Bovenop het gebouw is een panorama-dek met uitzicht op het Werelderfgoed Waddenzee.

150.000 bezoekers
Ook het havenkantoor en de KNRM krijgen een plek in het nieuwe centrum. Vanuit de zogeheten 'waddenhal' vertrekken straks expedities en excursies.
Het Werelderfgoedcentrum Waddenzee gaat naar verwachting open in juni 2020. Er wordt gemikt op 150.000 bezoekers per jaar.
Lees het gehele artikel op de bron: RTVNoord  
— Fantastiko wint Race of the Classics


De Nederlandse vloot in Ipswich, foto: Fantastiko

Aan de Race of the Classics voor studenten werd deelgenomen door bijna 450 studenten verdeeld over 19 kleinere hoofdzakelijk klassieke zeilschepen met eveneens een ervaren bemanning aan boord. Voor de meeste studenten was het hun eerste zeereis.


De winnaar van de rotc Fantastiko bij de start

De deelnemende loggers, kotters, barkentijnen, klippers, schoeners en twee- en driemasters startten 2 april vanuit de Veerhaven in Rotterdam. De race voerde naar Ipswich aan de Engelse oostkust. Met een stevige bries in de rug kon de Engelse haven aan de rivier Orwell dinsdagmiddag 3 april worden aangelopen. Omdat er de volgende dag teveel wind stond, werd de woensdag op Engelse bodem doorgebracht. Donderdagochtend vroeg werd koers gezet naar Scheveningen, waar laat in de avond werd afgemeerd. Vandaar ging het via de sluizen van IJmuiden naar Beverwijk, waar de vloot zaterdagmiddag feestelijk arriveerde. Zondagochtend 8 april vertrokken de zeilschepen met veel ouders van studenten aan boord in konvooi naar Amsterdam voor een afsluitend diner met feestavond.

Aan de race deden 19 teams mee van verschillende Nederlandse hogescholen en universiteiten. Het team Stenden Hogeschool met vestigingen in Noord-Nederland bemande de winnende Fantastiko.
Lees het gehele artikel van Willem Moojen op de bron: Schuttevaer — Bijzondere project: suppletie in Amelander ZeegatRijkswaterstaat doet in het Amelander Zeegat uitgebreid onderzoek, om manieren te vinden om kust-, water- en natuurbeheer optimaal te kunnen uitvoeren. In een speciaal digitaal magazine lees je alles over de verschillende projecten voor onderzoek en beheer in dit bijzondere natuurgebied.

Het Amelander Zeegat is een bijzonder deel in Waddenzee, dat niet is beïnvloed door de afsluiting van de Zuiderzee of de Lauwerszee. Door in dit gebied onderzoek te doen, krijgt Rijkswaterstaat waardevolle kennis over hoe zeegaten werken en hoe de wisselwerking tussen Noordzee en Waddenzee in elkaar zit. We ontdekken hoe de natuur ons kan helpen bij het versterken van de kust én waar we de natuur een handje moeten helpen om zich aan te passen aan de stijgende zeespiegel.

In het e-zine ‘Projecten in Amelander Zeegat: kust-, water- en natuurbeheer in balans’ lees je onder meer over de pilotsuppletie die RWS uitvoert, over het verzamelen van meetgegevens tijdens zware stormen of over Natuurlijk Veilig, waarin we met 10 natuurorganisaties onderzoeken welk effect een zandsuppletie heeft op het onderwaterleven voor de kust.
Kijk hier voor het e-zine  — Berichten in de Scheepspost van deze weekFVEN nieuws:

— Nieuwe havens met voordelig tarief Varend Erfgoed
— Beurs BOOT HOLLAND

Overig nieuws:

— Deelnemertal Pieperrace Volendam daalt
— Deinemeid snelste klipper bij Pieperrace
— Kijk eens door de ogen van de expert

— Schitterende stevenaak te koop

— Opknapbeurt voor Vollenhoofse botter
— Zaans Erfgoed wil replica walvisvaarder bouwen

— Kleine binnenvaartschepen met sloop bedreigd

— Meer bezoekers en meer verlies voor Halve Maen
— Vervolgtraining matroos Zeilvaart op 7 t/m 9 mei

— Helena Jacoba moet de Piushaven verlaten

— Sleepboothistorie viert hoogtij in Zwartsluis
— Vijf beleefpleinen bij Tall Ships Races in Harlingen

— Even kennismaken in de grootmast

— Nieuwe directeur Maritiem Museum Rotterdam
— Waterrecreatie Advies bestaat 20 jaar

— Werfweekend Vreeswijk zoekt beurtschepen voor
     1 en 2 september

— Zeekadettenkorps kiest Lelystad voor zomerkamp

— Kleine binnenvaartschepen met sloop bedreigd

— Start vaarseizoen in Het Scheepvaartmuseum
— Stichting Hoogaars hijst de zeilen weer

— Gouden schip zeilt over het Harlinger Franekereind

— De Schelde door de lens van DERT, MuZEEum
— Voorjaarsbijeenkomst Nederlandse Vereniging voor
     Zeegeschiedenis


— Bouw botenloods Koggewerf nu echt van start

— ChristenUnie wil meer houten punters in Giethoorn

— Training voor droogvallers op en over het wad
— Lezing “De verdwenen kleinschalige beroepsvaart”


— Evenementen komende week


Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door: