Zeepost is de digitale nieuwsbrief voor de chartervaart. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.
De Zeepost wordt wekelijks verstuurd naar  1.150+ adressen.
Heb je zelf nieuws voor
Zeepost, mail dan aan wouter@zeepost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

Zeepost 904, 4 april 2018
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz
SRF
Fikkers

Register Holland


zeilklippers

zeilklippers

Morgenster


Piet Blaauw
de Vries Zeilmakers
onlinezeilen

EOC Expertise

Hitek

Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper

Kooij
MdeGroot

TSC
Rood boven groen

Frisian Sailing Com
Cinema
Patrijspoorten

UB Sails

Hartzuiker
Ventis

Zeilmakerij Molenaar
Zeilcharter de Vriendschap

Shiptron

Bureau Scheepvaart Certificering
Zeilpunt

 Doeve Makelaars

Taxi Enkhuizen

tvk instruktie
VHZC
Bataviahaven
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Next Generation Shipyards
Zeilschip Bounty
Scheepswinkel van Meer

defotoboot

Historische Zeilvaart Harlingen
AtSea
friesevloot
Voor evenementen en
wedstrijden kijk je hier


BBZ nieuws:

— Heeft het MoU nog bestaansrecht?

Overig nieuws:

— Uitleggen tonnen recreatievaart is vertraagd
— Lutz Jacobi nieuwe directeur Waddenvereniging
— Sail Kampen lokt 250.000 toeschouwers

— Pieperrace - Volendammer zeilspektakel van allure

— Vlootdag Harlingen op 7 april
— Oproep voor problemen bij Noorderbrug in Leeuwarden

— Race of the Classics naar Ipswich

— Het hoogtepunt voor een schipper tijdens Sail Kampen
— Groot verboden gebied rond Enkhuizerzand

— 1,25 miljoen extra voor aanpak fonteinkruid

— Groningen heeft er een eiland bij
— Van zeilinstructeur naar eigenaar van 4 tall ships

— Nieuwe Vlielander waddendijk verlicht drukte in Dorpsstraat

— Brug in Afsluitdijk krijgt automatisch koelsysteem
— Japanse oester helpt mossel in Waddenzee

— Personeel bezorgt eigenaren De Tijdgeest hoofdbrekens

— Volgende week grootschalige anti-terreuroefening in
     havengebieden

— Zeemijn uit het IJ tot ontploffing gebracht


— Evenementen komende week:

7 april, Vlootdag Harlingen


7 en 8 april, Pieperrace , VolendamBBZ nieuws

— Heeft het MoU nog bestaansrecht?
 


Is er sinds de Denemarken Deal nog wel een reden om het MoU on the certification of traditional ships, kortweg het MoU, in stand te houden? Staat het MoU eigenlijk überhaupt nog wel en is er iemand die er, staand of liggend comateus, nog wel naar omkijkt?
 
Dit weekend komen leden van European Maritime Heritage bijeen in Portsmouth om een diagnose vast te stellen en een gezamenlijk standpunt te bepalen. De aanleiding is eigenlijk dat het MoU Committee, de groep van Europese Scheepvaart Inspecties die het MoU hebben ondertekend, verleden jaar gezegd hebben dat ze nog eens naar de criteria voor traditionele schepen willen kijken.

In geen jaren was het Committee bijeen gekomen, dacht iedereen dat het MoU op sterven na dood was, en toen kwam plots dit onzalige idee. De moeizame cultureel en historisch bepaalde discussie over de definitie van een historisch schip leidt altijd tot emotionele uitbarstingen en zelden tot bruikbare oplossingen. Als het MoU al in een existentiële crisis is beland dan is de oorzaak daarvan eerder van juridische dan van een andere aard. Dat heeft de Denemarken Deal ons geleerd. Nationale certificaten mogen in Europa, of ze nu voor traditionele schepen worden afgegeven of andere schepen.

De inzet van de BBZ zal zijn om EMH er van te overtuigen dat we niet moeten gaan sleutelen aan definities van traditionaliteit en dat we het MoU Committee daar van moeten overtuigen. Het MoU in zijn huidige vorm kan nog belangrijk zijn om Port State Control procedures eenvoudig te houden en om een platform te hebben waar we het met meerdere landen samen hebben over het belang van deze vloot.
Heb je een mening over dit onderwerp? Mail paul@debbz.nl


Einde BBZ-nieuws
— Uitleggen tonnen recreatievaart is vertraagdOp verschillende wateren in Nederland legt Rijkswaterstaat voor het recreatieseizoen ‘aanvullende markering’ uit om zo zogenaamde recreatiegeulen voor de pleziervaart te creëren. Ook wordt er voor het seizoen speciale betonning uitgelegd om kitesurfgebieden, snelvaargebieden en (verboden) natuurgebieden aan te geven. Door de vorstperiode van eind februari en begin maart is de afronding van deze werkzaamheden vertraagd tot uiterlijk 1 mei.

De schepen van Rijkswaterstaat zijn eind februari en begin maart ingezet om boeien in het Waddengebied te wisselen voor ijsbestendige sparboeien en na de vorstperiode weer terug te wisselen. Op het IJsselmeer moest na de ijsgang een aantal boeien terug op positie gebracht worden. Als gevolg van deze werkzaamheden is het uitleggen van de recreatiemarkering vertraagd.

De locaties waar de vertraging is opgetreden:
· Markermeer en IJsselmeer
· Waddenzee (markering natuurgebied)
· Volkerak (markering snelvaargebied en markering bij Krammersluis)
· Haringvliet, Middenplaat Noord, Midden en Zuid, Hollandsch Diep, Dordtsche Kil en Nieuwe Merwede (aanvullende markering)
— Lutz Jacobi nieuwe directeur WaddenverenigingGeen gaswinning onder de Waddenzee, één beheerder voor het gebied, met elkaar beseffen dat de Waddenzee een uniek gebied is in de wereld. Zomaar wat zaken waar Lutz Jacobi (1955) zich in de afgelopen tien jaar als Tweede Kamerlid hard voor heeft gemaakt. Per 1 mei zal de oud-politica aantreden als directeur van de Waddenvereniging.

´Een onvermoeibare en verbindende strijder voor het wad, los van politieke kleur´, zo typeert voorzitter van de Waddenvereniging Kim van Nieuwaal de nieuw aangetrokken directeur. ´We zullen haar vaardigheden en netwerk goed kunnen gebruiken bij het nadenken over de nieuwe beheerautoriteit die er gaat komen. Bovenal zijn we blij dat we met Jacobi iemand hebben gevonden die weet uit te dragen dat het wad van heel Nederland is.´

Lutz Jacobi werd geboren in Katlijk en volgde na de havo de lerarenopleiding Nederlands en Gezondheidskunde. De Friezin kwam in 2006 namens de PvdA in de Tweede Kamer. Voor die tijd was zij directeur van de nieuw gevormde GGD Fryslân. Jacobi is altijd al gepassioneerd over de Wadden. ´Ze noemden mij vroeger een beetje spottend de Waddenkoningin. Ik ben er trots op, omdat ik de Wadden belangrijk vind.’ Aldus Jacobi. Ze vervolgt: ´ik vind het geweldig dat ik me nu als directeur van de Waddenvereniging met een bevlogen team én samen met bewoners, ondernemers en liefhebbers mag gaan inzetten voor het gebied dat me zo nauw aan het hart ligt.´
— Sail Kampen lokt 250.000 toeschouwersSail Kampen denkt dit jaar zo’n kwart miljoen bezoekers te hebben gehad, zo’n 20.000 meer dan bij de vorige editie vier jaar geleden. Aan Sail deden zo'n 70 schepen mee. Die ontketenden het evenement vrijdagavond met de traditionele vlootschouw die werd afgenomen door burgemeester Bort Koelewijn en plaatsvervangend commissaris der Koning Boele Staal van Overijssel.

De organisatie stelt dat het hele festijn nagenoeg zonder incidenten is verlopen, maandag was het de drukste dag in combinatie met paasmarkt De Heugte. De volgende editie van Sail Kampen is in principe over vier jaar, maar het Sail-bestuur heeft zichzelf de ambitie gegeven om het zeilfeestje eens in de drie jaar te houden. Die beslissing volgt na een evaluatie over deze Sail-editie.

Sail 2018 werd afgesloten met een vuurwerkshow aan de IJsselkade die om nog onopgehelderde reden tien minuten eerder begon dan was aangekondigd, waardoor sommige bezoekers net op tijd op de kade waren om de laatste vijf minuten van het vuurwerk te zien.— Pieperrace - Volendammer zeilspektakel van allureOp zaterdag 7 en zondag 8 april 2018 organiseert de Stichting Pieperrace voor de 34ste keer de Pieperrace op het Markermeer voor de kust van het gastvrije Volendam. Dit jaarlijks evenement is het begin van het vaarseizoen. Zie ook www.pieperrace.nl. Daar zijn ook inschrijfformulieren e.d. te vinden.

De zeilende beroepsvaart, maar ook andere traditionele platbodems kunnen deelnemen. Er wordt gevaren in verschillende klassen platbodems: Tjalken onder/boven 21 meter, Skûtsjes, Klippers onder/boven 27 meter, Aken en Visserijvaartuigen.

De start en finish zullen voor de Volendammer haven plaats vinden. Dus ook voor het publiek op de dijk is deze zeilwedstrijd van de "bruine vloot" een aantrekkelijk kijkspel. Bovendien zal ‑ net als vorige jaren ‑ in de haven de stand bijgehouden worden op een scorebord en zal een spreekstalmeester de race becommentariëren.

Volgens het programma worden de schepen op Vrijdag 6 april in de haven van Volendam verwacht. Er kan dan worden ingeschreven.

Reeds ingeschreven: Alida, AM1, Auwe Neel, Avontuur, Avontuur, Balder, Beantra, Boh me, Bree Sant, Broedertrouw, BU17, Deinemeid, Eendracht, Eenvoud, Fosta, Grote Jager VA180, Gulden Belofte, Jacobsschelp, Johanna Engelina, LE47 Kentskele, Nicolaas Mulerius, Nirwana, Noordster, Sanne Sophia, Teuntje, VD17, VD172, VD8 (Catharina), Vriendschap, Vrouw Dina, Willem Jacob, WON119, ZA1 (De Jager).
kijk hier voor meer info 
— Vlootdag Harlingen op 7 april


 
Zaterdag 7 april zet de Vlootdag Harlingen weer volledig op z’n kop!
Neem een kijkje aan boord van de schepen, geniet van de gezellige shantykoren en maak als hoogtepunt van de dag een zeiltocht op een authentieke klipper!

De Vlootdag is het ideale dagje uit voor het hele gezin.
Voor de kleinste kapiteins en avonturiers staan er allerlei leuke activiteiten op het programma, waaronder een enorm springkussen en paardjerijden op vintage speelgoedpony’s. Met open mond kan worden geluisterd naar de verhalenvertellers.
Spannende mythen en sagen over het avontuurlijke leven op zee spreken tot de verbeelding en verteld aan boord van een eeuwenoud schip zijn ze nog mooier.Niet weg te denken op de Vlootdag is de bonte markt.
Hier kunt u uw hart ophalen als het gaat om watersport- en scheepsgerelateerde artikelen, zowel nieuw als tweedehands. Tussen de vele kramen door kunt u genieten van boeiende demonstraties van oude ambachten zoals bijvoorbeeld touwdraaien, klompen maken en ijzersmeden.

Wandel vervolgens op de Markt langs de kleurige stands met diverse heerlijkheden, snuisterijen, antiek & curiosa, boeken, kleding en hip & handmade design.
Het culinaire gedeelte wordt verzorgd door een plein vol foodtrucks.
De lekkerste hapjes en snacks worden hier geserveerd vanuit originele en eigenwijze mobiele restaurants.

Voor spanning en sensatie bent u van harte welkom de roeiers van de wedstrijd sloeproeien aan te moedigen. Om 12:00 stipt klinkt het startschot en steken de deelnemers de riemen in het water voor een jaarlijkse waterslag die een nek-aan-nekrace garandeert. 

Rederij Vooruit, SHZH, TSC, Zonnewind Zeilreizen, Holland Sail, VBZH, BENG evenementen, Zeilpunt en de gemeente Harlingen wensen iedereen een fijne Vlootdag!
Zaterdag 8 april 2017 van 11:00 tot 17:00
Kijk hier voor meer info 
— Oproep voor problemen bij Noorderbrug in Leeuwarden


De Voorwaarts Voorwaarts brak beide masten in 2015

De Noorderbrug in Leeuwarden heeft in de loop der tijden een aantal schadegevallen gekend. De brug gaat niet helemaal open en blijft deels boven de doorvaart hangen. De stootklossen van het brugdek staken daarbij uit en daar is wel eens een schip met de verstaging aan blijven hangen. Na de laatste schade in 2015 zijn er geleiderail onder het brugdek gemaakt waardoor een groot deel van het probleem is opgelost.De gemeente Leeuwarden stelt dat de schippers niet goed door de brug varen en acht zich niet verantwoordelijk. Leo Breedveld zoekt nu voor verzekeraar EOC naar meer schepen die in deze brug problemen hebben gehad of schade hebben opgelopen. Het is bekend van de Johanna Engelina, de Voorwaarts Voorwaarts, de Vrijheid en de Albertha hier schade opliepen. Hopelijk willen anderen zich ook melden bij Leo. willen anderen zich ook melden bij Leo.
Je kan hem mailen of bellen, Leo Breedvelt  0622147366
— Race of the Classics naar Ipswich


Foto: ROTC

Na een open dag op zondag 1 april in de Veerhaven van Rotteram maakten 20 Nederlandse charterschepen afgelopen maandag de trossen los voor een zeiltocht in wedstrijdverband naar Engeland. Dinsdag in de loop van de dag kwamen de schepen aan in Ipswich waar de studenten een groot feest organiseerden. Wanneer ze weer fris en monter zijn wordt de terugreis ingezet.

De Race of the Classics is al 30 jaar een begrip onder studenten. Vanuit het hele land doen teams van Hogescholen of Universiteiten mee aan een race met Klassieke Zeilschepen op de Noordzee. Ook dit jaar zullen weer ruim 400 studenten proberen de overtocht naar Engeland te maken. En dat niet alleen, ook komen de studenten dit jaar in actie voor een schone Noordzee! In samenwerking met KIMO Nederland en België krijgen de studententeams bij de start Big Bags uitgereikt. In deze Big Bags verzamelen zij het plastic dat ze verbruiken tijdens de week. De teams zullen dezelfde Big Bags gebruiken die vissers van 111 schepen gebruiken in het project Fishing for Litter. Door het project Fishing for Litter wordt er per jaar ruim 300 ton aan afval door vissers uit de Noordzee ‘gevist’. Tijdens dit zesde lustrum van de Race of the Classics willen de deelnemende studenten hier een steentje aan bijdragen, zodat er nog minstens 30 ‘Rees’ jaren aan vast kunnen worden geplakt.

De lustrumeditie van de Race of the Classics eindigt op zondag 8 april in Amsterdam aan de Coenhaven. Wil je de race terug volgen dan kan dit hier

 

— Het hoogtepunt voor een schipper tijdens Sail KampenWat is het mooiste voor een schipper tijdens Sail Kampen? Dat is niet heel ingewikkeld, volgens Trudy Harding van De Schuttevaer uit Enkhuizen. "Dat is mensen de kans geven het schip te besturen. Dat geef ik graag uit handen."

De verschillende schepen die meedoen aan Sail Kampen vanaf de wal bekijken is al mooi, maar op een schip stappen en dan vanaf het water kijken naar diezelfde schepen is een echte belevenis. "Dat is twintig keer mooier", zegt verslaggever Marijke Brouwer die met de Schuttevaer meevaart.

Aan het roer de elfjarige Jarno. Volgens schipper Harding een natuurtalent. "Het is leuk", zegt de jonge schipper. "En het gaat goed."

"Wij krijgen deze dagen de kans om mensen die dat willen te laten varen", legt de echte kapitein van het schip uit. "En bovendien kunnen we op deze manier heel goed ons product laten zien."
Lees het gehele artikel op de bron: RTV Oost 

— Groot verboden gebied rond EnkhuizerzandMomenteel worden er in opdracht van Rijkswaterstaat dijkversterkings-werkzaamheden uitgevoerd aan de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad. In verband met deze werkzaamheden is de rode en groene recreatiebetonning rondom de ondiepten van het Enkhuizerzand vervangen door gele betonning met topteken A1 verboden gebied !

Op het kaartje is ook te zien dat het passeren van de Marker Wadden aan de Noordoostzijde veel krapper is geworden.
Meer informatie vind je hier eepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz
— 1,25 miljoen extra voor aanpak fonteinkruidDe enorme groei van waterplanten in het Markermeer, de Randmeren en het IJmeer wordt aangepakt.

Voor dit jaar gaat het om het maaien van de waterplanten in Markermeer en IJmeer (400 à 500 ha) en het uitbreiden van het maaien in het Randmeer (naar ca. 600 ha). Ook wordt een webapp voor waterrecreanten ontwikkeld met informatie over de actuele locaties van de waterplanten.

De provincie Noord-Holland en vijf waterrecreatie-partners hebben de krachten gebundeld en dit aanbod uitgewerkt om het IJsselmeergebied bereikbaar, bevaarbaar en bevisbaar te houden. Ook gemeenten en private partijen steunen het voorstel.

De regio is bereid hier de komende vijf jaar 1,25 miljoen euro extra in te investeren, op voorwaarde dat het Rijk ook bijdraagt aan het oplossing. Dit door de komende vijf jaar extra recreatie-betonning in het gebied aan te brengen, recreatievaargeulen te creëren en de handleiding voor het maaien van waterplanten te versoepelen, zodat er meer en vaker gemaaid kan worden.
Lees het gehele artikel op de bron: NHD  
— Uitzwaaien


Hans laat Marit, die slechtziend is, voelen hoe het roer staat d.m.v. een stalen visje achter haar.

Onderweg zijn draagt altijd meer hoop in zich dan aankomen. Zomaar een mooie zin uit een boek van Arthur Japin “De Overgave”. .
Een zin die naar boven komt nadat de koperen bel is gepoetst, de laatste kussentjes in de hoek zijn geschoven, de wc nog een keer is schoongemaakt, alle restjes hout in de bus liggen, de bedden zijn opogemaakt, het aangepaste bordenrek hangt, het gat voor de waterdrukmeter is gezaagd, de nieuwe oven is geplaatst en al het andere wat we nu niet zullen noemen is gedaan.

“We halen het niet,”, flitste twee weken geleden door mijn hoofd. Moet ik een ander schip gaan regelen voor de eerste tocht. Jammer en zonde. We moeten het halen. Het tempo wordt een tandje opgeschroefd.
De timmermannen werken zo hard als ze nog nooit hebben gedaan. Geven vrije dagen op , en zeggen hun vrouwen alleen op vakantie te gaan.
Hulptroepen worden ingevlogen. De allerbeste poetsers, de handigste gasoven-aansluiters, alleskunners die hun hand niet omdraaien voor bankleuningen, nieuwe kapstokjes met mooie randjes, en aangepaste bordenrekjes. Alsof het allemaal vanzelf gaat.
lees hier de gehele column van Janet Frieling op Zeilhelden 
— Groningen heeft er een eiland bij
 

Groninger bestuurders bezoeken het eiland
 
Met baggerspecie is in de Eems, ten zuiden van de Eemshaven, een nieuw eiland opgespoten. Bedoeld voor vogels. Vanmorgen verkende een delegatie de aanwinst.

Precies 3,1 hectare groot is het nieuwe eiland, dat ligt bij de Bocht van Watum, vlakbij Nieuwstad. Het hoogste punt ligt 2 meter 80 boven NAP. Bij hoge vloed overstroomt het eiland niet, bij stormvloed wel. Zo wordt voorkomen dat de zandplaat begroeid raakt en strandvogels er niet meer willen broeden.

De bagger die voor het eiland is gebruikt, komt van de verdieping van de vaargeul van de Eemshaven naar de Noordzee. Dat was nodig zodat ook kolenschepen met een diepgang tot maximaal 14 meter kolen kunnen lossen in de Eemshaven.

Ecoloog Alex Brennikmeijer: 'De bedrijven rukken op in de Eemshaven en daardoor wordt het broedgebied voor vooral de Noordse Stern steeds kleiner. Toen hebben we gekeken hoe we dat probleem konden oplossen en zo is dit eiland bedacht.' Volgens Brennikmeijer wordt met het eiland nog een probleem aangepakt: 'Veel Noordse Sterns vlogen op weg naar zee of terug naar de wal tegen een van de vele windmolens hier. Dat heeft veel slachtoffers gemaakt. Met dit eiland voor de kust hoeven ze niet meer langs de windmolens.'
— Van zeilinstructeur naar eigenaar van 4 tall shipsZijn interesse voor varen ontstond in Friesland. Jan Bruinsma begon als zeilinstructeur en kocht in 1985 zijn eerste charterscheepje. Ondertussen heeft hij samen met zijn broer Jelle Bruinsma al bijna 25 jaar de Tallship Company in Franeker. Komend jaar zal de Artemis mee racen tijdens The Tall Ships Races Harlingen 2018.

De basis van de Rederij werd gelegd in 1991 toen de twee broers de klipper Elizabeth kochten. Vervolgens werd in 1996 de Rederij uitgebreid met de Mare Frisium. In 2000 kocht de Rederij de bark Artemis en in 2005 kwamen de barkentijnen Atlantis en Antigua erbij. Alle schepen zijn verbouwd zodat de schepen de vaart in kunnen voor evenementen, individuele reizen, maar ook voor bedrijven die met contacten aan boord willen stappen. ‘Bedrijven verwachten nou eenmaal meer dan trainees die aan boord stappen. Hierop zijn de schepen ingericht. Het mag geen houtje-touwtje werk zijn’, aldus Jan.

 - Artemis deelnemer Tall Ship Race
De thuishaven van deze bark is Harlingen en daarom staat The Tall Ships Races Harlingen 2018 op de planning van Jan. Net zoals het komend jaar een bewuste keuze is om deel te nemen was dit in 2014 ook al het geval. ‘De Artemis is de beste zeiler van onze vier Tall Ships’, aldus Jan. Het schip doet aan diverse racen mee. Zo is de eerstvolgende race de Race of Classics, welke ook al een aantal keren is gewonnen door de Artemis. Maar voordat het schip begon met racen had het vroeger vanaf de jaren 1926 een andere functie. Zij werd namelijk ingezet als walvisjager. Met de Artemis werd de vangst naar de wal gebracht. Toentertijd werd het schip al ingezet vanwege haar snelheid en deze functie speelt tot op heden nog een grote rol.
Lees het gehele artikel op de bron: Tall Ship Races Harlingen  
— Nieuwe Vlielander waddendijk verlicht drukte in DorpsstraatDe nieuwe Waddendijk op Vlieland kan een middel zijn om de zomerse opstoppingen van het verkeer in de Dorpsstraat te voorkomen.

Vlieland zoekt al jaren naar manieren de zwermen fietsers en wandelaars die zomers door de Dorpsstraat trekken, te beteugelen. Een mogelijke oplossing van dit probleem komt nu uit onverwachte hoek.

Zes modellen
Al maanden spreekt het eiland met Rijkswaterstaat over het vervangen van de waddendijk die het dorp beschermd tegen de golven van de zee. De huidige dijk is afgekeurd: hij voldoet niet meer aan de veiligheidseisen. Inmiddels heeft Rijkswaterstaat zes mogelijkheden ontwikkeld om de dijk opnieuw in te richten.

Onlangs is bij discussies hierover een alternatief plan op tafel gekomen waarover Rijkswaterstaat de komende weken de inwoners van het eiland polst. Het idee is om de binnenkant van de dijk te voorzien van een flauwere helling, aldus projectleider Laura Dijkman. ,,Dit geeft ruimte voor de aanleg van een breder fietspad dat verkeer uit de Dorpsstraat kan wegtrekken. Het onderhoud is daarbij gemakkelijker en een talud met een flauwe helling kan meer overspoelend water opvangen.’’
Lees het gehele artikel op de bron: LC — Brug in Afsluitdijk krijgt automatisch koelsysteemRijkswaterstaat start maandag met groot onderhoud aan de noordelijke draaibrug in de Lorentzsluizen in de Afsluitdijk. De brug krijgt onder meer een automatisch koelsysteem. Met dit systeem vloeit koud water over het brugdek om het af te koelen. Dit voorkomt dat het dek uitzet en daardoor niet goed meer wil sluiten. De koeling werd tot nu toe handmatig gedaan door werkmannen met waterslangen. De drie andere bruggen beschikken al wel over een koelsysteem.

Verder wordt de aandrijflijn vervangen en de brug opnieuw gebalanceerd. Eventuele scheuren in het asfalt worden ook aangepakt.

Tot half uur vertraging
Met de ingreep hoopt Rijkswaterstaat het aantal storingen terug te brengen. De afgelopen maanden kampte de brug meermalen met een defect. De werkzaamheden beginnen maandag en duren tot en met 26 april. Het wegverkeer moet rekening houden met vertraging van 10 tot 30 minuten.
— Japanse oester helpt mossel in WaddenzeeUitheemse soorten worden vaak als schadelijk beschouwd, maar de Japanse oesters die oprukken in de Waddenzee blijken juist meerwaarde te hebben. Althans voor de mosselen die er voorkomen. Hun overlevingskans neemt toe wanneer ze worden omringd door de oesters, beschrijft onderzoeker Andreas Waser van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) in zijn proefschrift.

Waser verdedigt zijn promotieonderzoek over twee weken aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. De Japanse oesters zijn goede rifbouwers. De „robuuste 3D-structuren” zoals Waser ze noemt, beschutten de mosselen tegen natuurlijke vijanden, zoals de scholekster, eidereend, zilvermeeuw en strandkrab.

Roofdieren kunnen de mosselen daardoor moeilijker bereiken. „Vooral de kleine mosseltjes profiteren van de bescherming van het oesterrif.” Er zijn ook nadelen. De mosselen worden weliswaar minder snel opgegeten, maar ze groeien ook minder snel dan soortgenoten op een bank zonder oesters. Dat komt doordat ze om voedsel concurreren.
— Eind april twee bijeenkomsten over Javabrug


Kijk op de afbeelding voor een groter overzicht

Op maandag 23 en dinsdag 24 april (19:00-22:00 uur) organiseert de gemeente bijeenkomsten in Pakhuis de Zwijger in Oost en de Kromhouthal in Noord over de inpassing van de Javabrug op de Kop Java-eiland en het Hamerkwartier.

Presentatie mogelijke varianten
Er zijn voor de brug een aantal mogelijke varianten uitgewerkt. Deze verschillen in ligging, aanloop en ‘aanlandplek’. Tijdens deze openbare bijeenkomsten gaat de gemeente graag met u in gesprek, om te horen wat u van deze varianten vindt. Wat u aanspreekt en wat u graag anders ziet.

Houd de projectpagina Javabrug in de gaten waar u zich binnenkort aan kunt melden als u bij een van deze avonden  aanwezig wilt zijn. Direct omwonenden en ondernemers ontvangen ook een aparte uitnodiging voor deze bijeenkomsten.
Informatie over de Javabrug vind je hier — Personeel bezorgt eigenaren De Tijdgeest hoofdbrekensHet seizoen is nog niet begonnen en toch staan de bloemetjes al op tafel in de ruime en lichte salon van De Tijdgeest. De avond ervoor was de accommodatie verhuurd voor een vergadering, vandaar. Een geladen beunschip vaart vlak langs in de smalle binnenhaven van Maassluis waar De Tijdgeest overwintert. Aan boord zijn eigenaren Gerrit en Anja van Terwisga bezig hun schip klaar te maken voor het seizoen.

De Tijdgeest is een fietspassagiersschip dat in het seizoen tochten maakt door Nederland en België. Het publiek is internationaal en komt behalve uit Europa ook uit verre streken als Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Maar soms zit er ook een groep uit bijvoorbeeld Rusland bij. Zestien nationaliteiten telden ze afgelopen jaar aan boord. Sinds de terreuraanslagen in onder meer Parijs hebben de Amerikanen een beetje afgehaakt, vertelt Gerrit. Opvallend genoeg is een fietsvakantie in Nederland al jaar en dag erg populair bij de Italianen.
Lees het uitgebreide artikel van Bart Oosterveld in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees

— Volgende week grootschalige anti-terreuroefening
    in havengebieden
Mocht je volgende week in de omgeving van Rotterdam, Amsterdam of IJmuiden opeens veel helikopters zien, meerdere schoten horen en veel actie zien op het water, schrik dan niet. De Koninklijke Marine voert van maandag tot en met donderdag samen met onder meer de kustwacht en de politie een grote anti-terreuroefening uit.

De oefening met de naam Port Defender 2018 zal plaatsvinden in de havengebieden van Amsterdam en IJmuiden, op het Noordzeekanaal en op de open zee. Naast het oefenen van de eigen vaardigheden in het bestrijden van terrorisme is de oefening ook vooral bedoeld om de onderlinge samenwerking te trainen.

Zowel op zee als in de havengebieden wordt een verhoogde terroristische dreiging gesimuleerd. Er zal een gekaapt passagiersschip ontzet worden door de Dienst Speciale Interventies (DSI) en er wordt een einde gemaakt aan een gijzeling van een olieplatform in de haven.

Daarnaast wordt er in de vierdaagse oefening ook nog een vijandige speedboot op het Noordzeekanaal onderschept en er vindt een oefening plaats waarbij gijzelaars uit gebouwen in Amsterdam worden bevrijd.
Lees het gehele artikel op de bron:  NHNieuw— Zeemijn uit het IJ tot ontploffing gebrachtDe oude zeemijn die eind januari bij baggerwerkzaamheden in het IJ werd gevonden, is woensdagochtend uit het water gehaald en tot ontploffing gebracht.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) behandelde de mijn eerst ter plekke onder water, zodat het explosief zo veilig mogelijk per schip kon worden verplaatst naar het Markermeer. Daar is de mijn rond het middaguur tot ontploffing te brengen.

Tijdens het vervoer van de zeemijn werden verkeersmaatregelen getroffen. Zo kon er even geen verkeer over de Schellingwouderbrug en was ook de Zeeburgertunnel korte tijd dicht.

De zeemijn lag sinds de Tweede Wereldoorlog in het IJ. Na de vondst van het 600 kilo wegende explosief, werd het volgens procedures teruggelegd op de bodem. De mijn werd 24 uur per dag bewaakt met een boot.
— Berichten in de Scheepspost van deze week— Houtvaart herleeft met tocht van Dokkum naar IJlst
— Schippers van weleer: Piet Sponselee (91)
— Zoektocht naar 100 extra ligplekken in Groningen

— Scheepswerf Koning William dicht na twintig jaar klachten

— Willem Hos bouwt Assendelver melkschuit na
— Oproep voor problemen bij Noorderbrug in Leeuwarden

— Spiegel der Zeilvaart nr 3 weer de moeite waard

— Museum Antwerpen bereidt ‘shiplovers’ voor op ergste
— Varen is het beste voor behoud

— Eerste skûtsjesrace op Loosdrecht

— Mercuur is goed bezocht tijdens Pasen
— Pieperrace - Volendammer zeilspektakel van allure

— Historische beroepen op oude werf

— Vlootdag Harlingen op 7 april
— Bezoek expositie WONDERBOOT 90 jaar Insulinde

— Sail Kampen lokt 250.000 toeschouwers

— Lezing over Dordtse Scheepsbouw in de 18e eeuw
— Zwartsluizer Botter ZS13 zoekt vrijwilligers

— Geschiedenis van de Ambulant en haar opvarenden

— Vaartochten tijdens Vaardag Sleepboothaven Maassluis
— Drempel houdt water in Museumhaven Zierikzee

— Nieuwe expo Maritiem Museum ‘Waterproof Veiligheid op zee’

— Maritiem Museum in strijd voor Museumprijs

— Ship shapes project reconstrueert Nederlandse VOC schepen

— Sail komt naar Leiden


Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door: