Zeepost is de digitale nieuwsbrief voor de chartervaart. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.
De Zeepost wordt wekelijks verstuurd naar  1.150+ adressen.
Heb je zelf nieuws voor
Zeepost, mail dan aan wouter@zeepost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

Zeepost 902, 21 maart 2018
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz


AtSea
friesevloot
SRF
Fikkers

Register Holland


zeilklippers

zeilklippers

Morgenster


Piet Blaauw
de Vries Zeilmakers
onlinezeilen

EOC Expertise

Hitek

Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper

Kooij
MdeGroot

TSC
Rood boven groen

Frisian Sailing Com
Cinema
Patrijspoorten

UB Sails

Hartzuiker
Ventis

Zeilmakerij Molenaar
Zeilcharter de Vriendschap

Shiptron

Bureau Scheepvaart Certificering
Zeilpunt

 Doeve Makelaars

Taxi Enkhuizen

tvk instruktie
VHZC
Bataviahaven
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Next Generation Shipyards
Zeilschip Bounty
Scheepswinkel van Meer

defotoboot

Historische Zeilvaart HarlingenVoor evenementen en
wedstrijden kijk je hier


BBZ nieuws:

— BBZ Regiobijeenkomsten

Overig nieuws:

— Geen winterliggeld voor bruine vloot Kampen
— Omstreden steiger moet cruiseschepen vervijfvoudigen
— Silhouet in brand in Vreeswijk

— Amsterdam legt cruisetoeristen belasting op

— Werelderfgoedcentrum Lauwersoog komt er
— De Staverse Misthoorn zwijgt voor altijd

— Opening Afsluitdijk Wadden Center

— Zorgen om verzanding van het Wad

— RWS stort vijf miljoen kuub zand in Amelander Zeegat

— "Gorch Fock": Sanering kost nog eens miljoenen meerBBZ nieuws

— BBZ RegiobijeenkomstenOvermorgen, vrijdag 23 maart, is de eerste BBZ Regiobijeenkomst, exclusief voor leden. De bijeenkomst is aan boord van de Gulden Belofte. De bijeenkomst zou aan boord van de Gouwzee zijn maar die is aan het varen.

Op de agenda staat:
1. Richtlijn Pakketreizen
Op 1 juli 2018 wordt de nieuwe Pakketreizen Richtlijn van kracht. Meerdaagse vaartochten die bestaan uit twee of meerdere reisdiensten zijn een pakketreis. Als aanbieder van een pakketreis moet je aan een aantal extra verplichtingen voldoen.

2. AVG
Vanaf 25 mei 2018 geldt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dit heeft gevolgen voor de manier waarop een bedrijf de persoonsgegevens van gasten en werknemers verwerkt en beschermt.

3. Branchenorm
We willen laten zien wat er tot nu toe gedaan is door een groep enthousiaste BBZ leden en experts en we horen graag van jou wat je er van vindt en hoe het nog verbeterd kan worden.

Waar en wanneer?
Monnickendam vrijdag 23 maart 09:30-12:30 a/b Gulden Belofte (Haringburgwal)

Einde BBZ nieuws
— Geen winterliggeld voor bruine vloot KampenSchippers van de Bruine Vloot in Kampen hoeven komende winter geen liggeld meer te betalen. In 2015 klaagden de schippers nog over de te hoge tarieven. Een leeg stadsfront dreigde toen.

„De gratis winterligging is onderdeel van een pakket aan maatregelen dat genomen wordt om het nautisch profiel van Kampen te versterken”, zo omschrijft het college van burgemeester en wethouders donderdag de stap.

Het gemeentebestuur is trots op de aanwezigheid van deze schepen die het „stadsfront aan de IJssel sieren.” Circa een twintigtal van deze vaak honderd jaar oude zeilschepen vaart in de zomer vanuit Kampen.

In de winter daalde het aantal schepen juist vanwege de te hoge ligplaatsgelden, zegt schipper Wilfred Spaargaren donderdag. Schippers vertrokken naar onder meer Zwartsluis en Enkhuizen waar de liggelden veel lager zijn. Ook boden enkele steden een gratis plek aan. Hij is blij maar verbaasd over de geste van het college. „Ik had er nog niets van gehoord.”
Lees het gehele artikel op de bron: RD
— Schippers Kampen hebben meer wensenKAMPEN - Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Kampen heeft besloten om de winterligging voor de vaste Bruine Vloot van Kampen vanaf 1 oktober 2018 kosteloos aan te bieden. Schipper Henri van Dijk laat weten blij te zijn met de maatregel, maar zegt dat er ook nog wel wat belangrijke hordes genomen moeten worden, wil Kampen de Bruine Vloot in de toekomst niet alsnog verliezen aan concurrerende steden.

Schipper Henri van Dijk heeft namens de Bruine Vloot diverse gesprekken met de gemeente gevoerd en gewaarschuwd voor de nadelen die Kampen heeft ten opzichte van andere ligplaatsen. “Er moet een beleid komen dat zo aantrekkelijk is dat je niet alleen de huidige schepen behoudt, maar zelfs mogelijk nieuwe schepen aantrekt. Deze nieuwe maatregel van de gemeente is hoognodig, want ik heb al van verschillende schippers gehoord dat ze wilden vertrekken.”

Een plaats die behoorlijk concurreert met Kampen is bijvoorbeeld Urk. De tarieven voor de schippers om hier aan te meren zijn vele malen lager en bovendien krijgen de schippers gratis elektriciteit. Ook kunnen de schippers hier, net zoals in de meeste andere havens, hun glas kwijt in een glascontainer in de haven. “Kampen heeft nog altijd geen glascontainers in de haven”, aldus Van Dijk. Dat is erg onpraktisch als je met 20 man aan boord je glas kwijt moet.”De gemeente heeft met de gratis liggelden in de winter volgens Van Dijk een stap in de goede richting gezet. Hiermee biedt zij wat dat betreft dezelfde voorwaarde als veel andere steden. Er zijn echter zeker nog wat verbeterpunten. Met name de vaak haperende Eilandbrug is de schippers een doorn in het hoog. In augustus van 2017 kwam het schip van Van Dijk de Pouwel Jonas samen met de Summertime stil te liggen voor de brug. Zowel op de heenreis als op de terugreis moesten de schepen in totaal zes uur wachten door een storing. Aan boord waren op dat moment 70 Duitse scholieren, wiens terugreis ernstige vertraging opliep.

Tot slot noemt Van Dijk nog de winterbediening van de bruggen op het vaartraject als frustratie. Volgens van Dijk is er om mankracht uit te sparen slechts één persoon die zowel de Ramspol, de Roggebot als de Ketelbrug moet bedienen en die persoon rijdt daarvoor de hele dag heen en weer tussen de bruggen. Hierdoor is het al moeilijk om meer dan één doorvaart per dag te regelen van Kampen naar het IJsselmeer. “Vanochtend met zes schepen van Kampen naar Lelystad gevaren. Dan liggen we een uur voor de Ketelbrug te wachten met deze kou, de meesten van ons sturen buiten, omdat de brugwachter na de Eilandbrug eerst nog de Roggebot moet bedienen. Je verzint het niet...”
Lees het gehele artikel op de bron: De Brug 
— Omstreden steiger moet cruiseschepen vervijfvoudigenWethouder Maria le Roy en gedeputeerde Klaas Kielstra openden donderdag de nieuwe drijvende steiger in de Harlinger Willemshaven.

De steiger moet het aantal zeecruiseschepen opkrikken van drie naar tien tot vijftien per jaar. Dit zei wethouder Maria le Roy donderdagmiddag bij de opening van het 180 meter lange stalen gevaarte. Er kunnen internationale cruiseschepen aan liggen, tot 160 meter per stuk. Aan de steiger is plaats voor twee riviercruiseschepen en er kunnen vier schepen van de historische vloot afmeren.

Le Roy spreekt dan ook steevast van een ‘multifunctionele steiger’. Het woord ‘cruisesteiger’ dekt volgens haar de lading niet helemaal. Komende zomer worden 50 rivier-cruisers en vier zee-cruise-schepen verwacht.

De nieuwe steiger is nodig, omdat de oude kade niet bestand is tegen de kracht van de boegschroeven van dit soort grote schepen. Vorig jaar woelde een schip van 130 meter de bodem nog zo om, dat er verzakkingen ontstonden. Door de nieuwe steiger liggen de schepen verder van de kade. Ook is er extra gebaggerd en is er bodembescherming aangebracht.

Gevoelig
Dit alles vergde een investering van 2,8 miljoen euro, meldde Le Roy. En geen 4 miljoen euro, zei ze erachteraan. Volgens haar beweren tegenstanders van de steiger ongefundeerd dat de kosten zo hoog waren.
Lees het gehele artikel met video op de bron: LC
— Silhouet in brand in VreeswijkVREESWIJK - Op de Museumwerf in Vreeswijk heeft vanmiddag een schip in brand gestaan. De schipper was aan het lassen toen een vonk in de wand van het schip belandde. Het betreft de Silhouet, een charterschip uit Amsterdam.

De schipper had wel brandblussers extra klaar gezet, maar de brand ging zo hard en ontwikkelde zoveel rook dat hij er niet meer bij kon komen. De brandweer had een flinke klus aan het vuur dat vervolgens ontstond, zo schrijft De Digitale Stad Nieuwegein. Het schip heeft flinke schade opgelopen en de schipper moest door ambulancemedewerkers worden gecontroleerd omdat hij rook inademde.

Volgens de directeur van de Museumwerf was de schipper tegen het advies in bezig met de laswerkzaamheden. "Wij hebben direct de brandweer gebeld toen we zagen dat de brand alsmaar erger werd", zegt André van Schie tegen de lokale nieuwssite. "Grote vlammen sloegen uit het schip." Ook een naastgelegen schip liep lichte schade op door de brand.

Het gehele achteronder is uitgebrand, inclusief de elektrische installatie en de scheepspapieren. De machinekamer is gespaard gebleven. De eigenaar, Albertjan Dijk heeft na pasen zijn eerste tocht in Amsterdam.
Bekijk hier ook een video van de brand 
— Oude Zeug wordt de De Drie HaringenThomas de Boer en Marieke Zijlstra van Zeil/surfschool & Strandpaviljoen Enkhuizen en Jorrit Jouwsma, eigenaar van de Deinemeid, hebben het skûtsje de Oude Zeug gekocht met als doel dit jaar al uit te komen in de IFKS onder de naam De Drie Haringen.

“Het idee om een skûtsje aan te schaffen speelde al langer. Jan Bakker voer vroeger vanuit Enkhuizen mee in de IFKS met de Hollandse Nieuwe. Aan deze roemruchte geschiedenis willen wij graag een nieuw hoofdstuk plakken, als stadsskûtsje van Enkhuizen”, aldus Thomas de Boer.

Jorrit Jouwsma is al jaren eigenaar van de Deinemeid. Na een grondige verbouwing, uitgerust met volledig nieuwe masten, tuigage en een nieuw tuig vaart hij sinds 2015 mee in de Klipperrace en de Beurtveer. Niet geheel onverdienstelijk gezien de eerste plaats in de B-Klasse van de Enkhuizer Klipperrace van 2017 en een vierde plek in de Beurtveer.
Samenwerking

Thomas en Marieke varen sinds het begin van de terugkomst van de Deinemeid in het wedstrijdveld mee als co-schipper. “Tijdens de wedstrijden op de Deinemeid vullen we elkaar aan maar ben ik de schipper, op De Drie Haringen is Thomas de schipper. We draaien de rollen als het ware om. Zo kunnen we van elkaar blijven leren en steeds beter worden,” volgens Jorrit.

Keuze
Er is voor de oude Zeug gekozen omdat het een groot, robuust en stoer schip is. Daarnaast heeft het schip de potentie om hoog te eindigen. Gezien de resultaten uit het verleden is dit zeker geen verkeerde gedachte. De Oude Zeug heeft onder Eelke Dykstra zowel in 2002 als 2003 de IFKS gewonnen.
Het eerste jaar verwachten Thomas, Marieke en Jorrit nog niet al te veel. “We zijn nu bezig de vereniging op te zetten en het schip technisch en optisch op orde te krijgen. We zullen eerst gaan bouwen aan het team om daar goed mee te varen.
Bron: Persbericht


Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz— Amsterdam legt cruisetoeristen belasting opAMSTERDAM - Cruisepassagiers die een bezoek brengen aan Amsterdam moeten vanaf volgend jaar toeristenbelasting betalen. Het stadsbestuur wil 8 euro per dag per persoon heffen. De belasting is nieuw voor deze groep toeristen. De hoofdstad verwacht hiermee jaarlijks 2 miljoen euro op te strijken.

Tot nu toe werd alleen toeristenbelasting gerekend voor hotelovernachtingen. Het voorstel maakt deel uit van de aanpak om de drukte in de stad beter te beheersen. Door het opleggen van belasting aan passagiers van zee- en riviercruises, dragen die financieel een steentje bij aan de stad.

„Cruisepassagiers betalen nu geen toeristenbelasting terwijl zij wel in de stad overnachten, maar dan niet in een hotel maar op een schip”, zegt verantwoordelijk wethouder Udo Kock. „Om cruisepassagiers ook een bijdrage te vragen voor het verblijf in Amsterdam, voeren we deze nieuwe dagtoeristenbelasting van 8 euro per persoon per dag in.”

Uit cijfers van het Havenbedrijf, dat de belasting gaat innen, blijkt dat jaarlijks zo’n 250.000 cruisepassagiers Amsterdam aandoen. De gemeenteraad moet nog instemmen met het voorstel van het college van burgemeester en wethouders.
Lees het gehele artikel op de bron: Telegraaf  
— Werelderfgoedcentrum Lauwersoog komt erHet Werelderfgoedcentrum in Lauwersoog kan definitief worden gebouwd. Het Waddenfonds besloot vrijdag 9,6 miljoen euro beschikbaar te stellen voor het project. Dat gebeurde tijdens een vergadering van algemeen bestuur in Hippolytushoef. Daarmee is de financiering rond.

Zeehonden
Het Werelderfgoedcentrum biedt straks onderdak aan het zeehondencentrum dat uit Pieterburen vertrekt. Verder komt er onder meer een hotel, een panoramatoren, een museum + kennis- en informatiecentrum en een 'wadhal' van waaruit excursies naar het Lauwersmeer- en Waddengebied vertrekken. Ook Staatsbosbeheer krijgt er een plek.

'Sprong voorwaarts'
'Voorzitter Henk Staghouwer van het Waddenfonds, tevens gedeputeerde van de provincie Groningen: ’Het is echt een sprong voorwaarts. Het Werelderfgoedcentrum vormt straks de deur naar het Waddengebied en het betekent een enorme impuls voor het gebied'.

Financiering
Het totale project kost ruim 29 miljoen euro. Eerder besloot de provincie Groningen al vijf miljoen euro beschikbaar te stellen. De gemeente De Marne draagt een miljoen euro bij, het zeehondencentrum drie miljoen. De rest van het geld is afkomstig van ondernemers.

Het is de bedoeling dat de bouw in 2019 van start gaat en dat het Werelderfgoedcentrum in 2020 de deuren opent.
Lees het gehele artikel op de bron: RTV noord 
— De Staverse Misthoorn zwijgt voor altijd
 

  
De Staverse Misthoorn zwijgt voor altijd, de zingende visboer is niet meer. Doede Bleeker, de kleurrijke troubadour, overleed zondag aan hartfalen. Hij werd 65.

Friesland leerde hem kennen door liedjes als Switsokken en Skouderham, ruwgebolsterde feestliedjes in Stavers dialect waarmee Doede Bleeker moeiteloos café en festival op stelten zetten. Zelf had hij op een gegeven moment genoeg van het imago van feestbeest en, meer nog, van het bijbehorende feestpubliek dat zich ook tijdens zijn gevoeliger liedjes luidruchtig weerde.

Hij was een kleurrijke, bekende persoonlijkheid, niet bang om zijn mondje te roeren. Hij bemoeide zich met de acties tegen windmolens en beschuldigde het Algemeen Dagblad van omkooppraktijken bij hun bekende haringtest. Als de skûtsjesilers zijn stadje aandeden, bekortte hij hun wachttijd bij het 'schutten' met een kistje haringen per boot.
Lees het gehele artikel op de bron: LC 
—  Opening Afsluitdijk Wadden CenterDe opening van het Afsluitdijk Wadden Center is bijna zover! Op 24 en 25 maart vindt het feestelijk openingsweekend voor het publiek plaats. Om de opening te vieren, organiseert het Afsluitdijk Wadden Center een uitgebreid feestelijk programma in samenwerking met De Nieuwe Afsluitdijk en diverse partners. Er zullen vele activiteiten zijn die je in staat stellen om kennis te maken met het Afsluitdijk Wadden Center en de verschillende onderwerpen in het centrum. Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen en volg ons op Facebook en Instagram.

Tijdens het openingsweekend is er van alles te doen in en rond het Afsluitdijk Wadden Center. Vanuit het centrum worden verschillende excursies georganiseerd. Ga mee op pad naar het –toekomstige- gat in de Afsluitdijk, doe een Zoet-Zout safari of maak een plankton-trip.

Daarnaast zijn er tijdens de openingsdagen experts aanwezig die bezoekers in lezingen en korte tafelgesprekken alles vertellen over vismigratie, onderwaternatuur en het gat in de Afsluitdijk.

Kinderen kunnen genieten van een speciaal samengesteld kinderprogramma waarbij ze langs allerlei leuke proefjes en spelletjes op gebied van (onder)waternatuur stempels verzamelen. De dag wordt muzikaal opgeluisterd met gezellige muziek van Swoolish, een DJ-act die het beste van de muzikale goeie ouwe tijd brengt vanuit een uiterst sfeervol mobiel decor.
Lees het gehele artikel op de bron:
— Zorgen om verzanding van het WadDe Waddenzee slibt dicht. Visser Jan Rotgans (Wieringen) ziet het om zich heen veranderen. ,,De laatste jaren gaat het heel snel. Ik maak me zorgen dat niemand zich hier druk over maakt. Achter Westerland stond zes meter water en nu is het daar vrijwel droog. Er zijn stukken op de Waddenzee waar ik niet meer kan varen, maar wel lopen.’’

Tussen Den Helder en Den Oever is de zandval het ergst, zegt Rotgans. Hij ziet al zandbanken ontstaan die uit een ander soort zand bestaan dan het Waddenzand. Voor Rotgans het bewijs dat weggespoeld zand van zandsuppleties (gaande sinds 1990) steeds dieper de Waddenzee in dringt. Zandsuppletie die de Noord-Hollandse kust moet beschermen, spoelt daar met tonnen weg en schuift de zee in. Maar of al dat zand door de Zuid-Noord stroming naar de Waddenzee wordt verplaatst, is nog de vraag.

TU professor Zheng Bing Wang vindt dat het Waddensysteem uit balans is geraakt ’door menselijk toedoen’. Professor Zheng Bing Wang van TU Delft en kennisinstituut Deltares ziet de Afsluitdijk en de bedijking van de Lauwerszee als belangrijke oorzaken voor de veranderende Waddenzee.,,Maar ook zonder de zandsuppleties was er zand de Waddenzee in gekomen want de Noord-Hollandse kust erodeert en er gaat zand af. Daarom hebben we die zandsuppleties ook broodnodig voor de lange-termijn veiligheid tegen overstromingen.’’

De afgelopen tachtig jaar is volgens hem in de Waddenzee zo’n 600 miljoen kuub verplaatst. ,,De Wadden zijn relatief omhoog gekomen, terwijl de Noordzeekustzone gemiddeld genomen juist dieper is geworden. Ook de platen van de Waddenzee zijn sneller omhooggekomen dan de zeespiegel.”
Lees het gehele artikel op de bron: Haarlems Dagblad  
— RWS stort vijf miljoen kuub zand in Amelander ZeegatRijkswaterstaat begint dinsdag met een groot experiment in het Amelander Zeegat. Door vijf miljoen kuub zand op de bodem voor de kust te storten, onderzoekt Rijkswaterstaat hoe de Nederlandse kust op duurzame wijze met de stijging van de zeespiegel mee kan groeien. Rijkswaterstaat heeft afgelopen jaar de bestaande situatie opgemeten, om te zien wat de gevolgen van het storten van het zand kunnen zijn.

Er is voor het Zeegat gekozen, omdat dit een natuurlijk en zelfstandig werkend systeem is. De resultaten van het onderzoek worden gebruikt in de besluitvorming van 2020, om te komen tot een goede bescherming van de kust.
Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland  
— "Gorch Fock": Sanering kost nog eens miljoenen meerDe Duitse Bund-overheid wil 135 miljoen euro uit te geven voor de renovatie van de "Gorch Fock".

De "Gorch Fock" is een varende traditie van de Bundeswehr. Bijna alle officieren van de marine hebben hun training op het zeiltrainingsschip voltooid. Het ministerie van Defensie is de reparatie van de 60-jarige drie-master-miljoenen waard. De kosten blijven echter stijgen. Aanvankelijk werd het geschat op naar schatting tien miljoen euro. Nu zou de reparatie tot 135 miljoen euro kunnen kosten, zei een woordvoerder van het ministerie afgelopen  dinsdag.

De coalitie werd 's morgens door minister Ursula von der Leyen op de hoogte gebracht. Ondanks de kostenexplosie heeft het ministerie besloten de werkzaamheden aan de "Gorch Fock" voort te zetten. Ze waren in de tussentijd gestopt, nadat het in januari - niet voor de eerste keer - duidelijk was geworden dat de renovatie aanzienlijk duurder is dan gepland.

Volgens NDR-informatie is het nu duidelijk dat de huid van het schip bijna volledig moet worden vernieuwd. Bovendien moeten het bovenste en het tussenliggende dek worden vervangen. Werknemers van de Elsflether-scheepswerf, die voor de driemaster in een dok in Bremerhaven zorgen, moeten ook de motor reviseren. Oppositiepolitici in de Bondsdag hadden onlangs massaal kritiek geuit op de kostenstijgingen.

Het ministerie zei dat ze alle mogelijkheden hadden bekeken en ook hebben overwogen om een ​​geheel nieuw zeilschip te bouwen. Maar dan zou 70 miljoen euro verloren gaan. Volgens NDR Info hebben scheepswerven al 45 miljoen euro aan werken uitgevoerd en zijn er 25 miljoen euro aan diensten contractueel overeengekomen.

Een nieuw gebouwd schip zou op zijn vroegst in 2025 beschikbaar zijn. De "Gorch Fock" zou in de eerste helft van 2019 opnieuw moeten kunnen reizen. Sinds vorige zomer vindt de sailtraining van de marine plaats op het Roemeense Tallship "Mircea".— Berichten in de Scheepspost van deze week— IlenT waarschuwt voor certificaatplicht
— Lassende schipper in de fout
— Schepen welkom bij Sluisdagen Dieversluis

— Stoere visserman zeeschouw te koop

— Open dag Elburger botterstichting
— Wat is je favoriete Maritieme Erfgoed

— De Staverse Misthoorn zwijgt voor altijd

— Enkhuizen krijgt weer een stads-schip
— Enkuizen garant voor scoutingschip Mercury

— Taandag in Hoorn op 7 april

— Bonte stoet schepen op Sail Kampen
— Interactieve kaart voor Staande Mast Route

— Trui aan, Trossen los: kinderen in de visserij rond 1900

— Havenfestival Almelo op 14 en 15 juli
— Antwerpse museumvloot gaat schepen verliezen


Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door: