Zeepost is de digitale nieuwsbrief voor de chartervaart. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.
De Zeepost wordt wekelijks verstuurd naar  1.150+ adressen.
Heb je zelf nieuws voor
Zeepost, mail dan aan wouter@zeepost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

Zeepost 901, 14 maart 2018
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz

Historische Zeilvaart Harlingen
AtSea
friesevloot
SRF
Fikkers

Register Holland


zeilklippers

zeilklippers

Morgenster


Piet Blaauw
de Vries Zeilmakers
onlinezeilen


Hitek
Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper

Kooij
MdeGroot

TSC
Rood boven groen

Frisian Sailing Com
Cinema
Patrijspoorten

UB Sails

Hartzuiker
Ventis

Zeilmakerij Molenaar
Zeilcharter de Vriendschap

Shiptron

Bureau Scheepvaart Certificering
Zeilpunt

 Doeve Makelaars

Taxi Enkhuizen

tvk instruktie
VHZC
Bataviahaven
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Next Generation Shipyards
Zeilschip Bounty
Scheepswinkel van Meer

defotobootVoor evenementen en
wedstrijden kijk je hier


— Rijk investeert 16 miljoen in Eems-Dollard en Waddengebied
— Schipper verzuimde hulp: werkstraf van 180 uur
— Steiger van 160 meter wordt geopend in Willemshaven

— Onderzoek naar zwerfafval in Waddengebied

— Zeilklippers.nl houdt schippers zelfstandig
— Traditionsschiffe kunnen 20 miljoen verwachten

— 35.000 Meter touw bij Scheepswinkel Van Meer

— ‘Zeehondenopvang moet aan banden’
— Zeehonden kan je beter met rust laten

— Schoonmaken kustlijn Hoorn op 18 maart

— Koelinstallatie moet problemen Afsluitdijk verhelpen
— Zeehondenpopulatie in Waddenzee groeit nog steeds

— Doorvaart Nederlandse windparken toegestaan op Noordzee

— Pieperrace Volendam in voorbereiding
— Niemand is strafbaar voor losslaan ark— Rijk investeert 16 miljoen in Eems-Dollard en WaddengebiedHet Waddengebied krijgt vanuit het Rijk een investering van 16 miljoen euro. Tien miljoen daarvan wordt gebruikt om problemen in de Eems-Dollard op te lossen. De investering is onderdeel van een groter plan van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, waarin 275 miljoen euro wordt uitgetrokken om de waterkwaliteit in ons land te verbeteren.

Verder investeert het kabinet in het verbeteren van rioolwaterzuiveringsinstallaties. Dat is nodig om te voorkomen dat medicijnresten, microplastics en ongewenste chemicaliën in het water en de natuur terechtkomen. Later volgen nog maatregelen om de milieueffecten van de landbouw te verminderen.

Overheden, bedrijfsleven en natuurorganisaties werken al jaren samen bij de aanpak van de problemen in de Eems. De rivier is ernstig vervuild door modder, ten gevolge van het vele baggeren voor de scheepvaart. Er wordt gewerkt aan projecten om slib uit de rivier te hergebruiken, bijvoorbeeld voor de verbetering van akkers en voor het ophogen van dijken.
Lees ook: De brief van het ministerie (pdf) — Schipper verzuimde hulp: werkstraf van 180 uur


Het overvaren jacht in de takels in 2015
  
De 50-jarige schipper uit Twello die op 28 november 2015 geen hulp bood aan twee drenkelingen in het IJsselmeer bij Lemmer is door de rechtbank veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur.

Beide drenkelingen, een 68-jarige man uit Amsterdam en de 67- jarige Gert Bakker, verdronken. De rechtbank baseert het vonnis onder meer op de visie van een deskundige die tijdens de zitting twee weken geleden opmerkte dat de schipper in staat was om hulp te bieden.

De rechtbank vindt dat de schipper niet verantwoordelijk gehouden kan worden voor de dood van de 68-jarige man uit Amsterdam en de 67-jarige Groninger, maar stelt wel dat hij verwijtbaar heeft gehandeld, ook al staat niet vast dat een hulpactie de mannen had kunnen redden.

Volgens artikel 785 van het Wetboek van koophandel is een schipper verplicht om personen die zich op het water in gevaar bevinden te hulp te schieten. De officier van justitie eiste twee weken geleden de maximale werkstraf: 240 uur. De rechtbank is tot een lagere straf gekomen onder meer omdat het feit alweer wat langer geleden plaatsvond.
Lees het gehele artikel op de bron: LC 
— Steiger van 160 meter wordt geopend in WillemshavenIn Harlingen wordt morgen de multifunctionele steiger in de Willemshaven geopend. Met deze drijvende steiger kan Harlingen schepen van 160 meter lang een plaats geven. Omdat de steiger met het waterpeil meegaat, kunnen schepen goed aanleggen en kunnen passagiers gemakkelijk op- en afstappen. De steiger is bedoeld voor zee- en rivercruiseschepen. Ook de historische zeilschepen van de bruine vloot kunnen er aanleggen. De zonnepont Jonge Seun gaat de gasten ook van de steiger vervoeren.

Volgens wethouder Maria Le Roy moet de steiger een impuls geven aan het toerisme in de havenstad. De aanleg van de steiger kostte drie miljoen euro en is betaald door de gemeente en de provincie. Harlingen wil met de steiger uiteindelijk 40 cruiseschepen per jaar binnen halen. In juni komen vier grote cruiseschepen naar Harlingen.
Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland  
— Onderzoek naar zwerfafval in Waddengebied


 
In welke mate teistert zwerfafval de Waddenzee? Welke maatregelen kunnen worden genomen tegen vervuiling in dit kwetsbare gebied?

Op die vragen probeert Rijkswaterstaat antwoord te krijgen via een veldonderzoek naar zwerfafval in de Waddenzee. Met de uitkomsten van dit onderzoek kunnen passende maatregelen worden genomen.

Met het onderzoek moet inzichtelijk worden gemaakt hoeveel zwerfafval in het Waddengebied voorkomt. Het gaat niet om afval dat de mens in het gebied achterlaat.

Onderzoek wordt gedaan op de Zuiderduintjes bij Rottumeroog, Griend en de Steenplaat bij Vlieland. Op deze plekken zorgt de natuurlijke dynamiek van de Waddenzee voor de aanvoer van zwerfafval, en niet de mens.
Lees het gehele artikel op de bron: DVHN — Zeilklippers.nl houdt schippers zelfstandig


Voorzitter  van Zeilklippers.nl, Jaap Klok

Zeven schippers besloten in januari 2001 tot oprichting van het marketingplatform Zeilklippers. nl. Ze voeren onafhankelijk van de boekingskantoren en ‘samen staan we sterk’ was het motto. Zeventien jaar later bestaat het collectief nog steeds en groeide naar 38 schepen. Begin maart maakte de vereniging Zeilklippers.nl de balans op en Schuttevaer was erbij.

In het begin van de 21ste eeuw was het internet sterk in opkomst. ‘Booming’, in de woorden van Jaap Klok, de huidige voorzitter. De initiatiefnemers van destijds waren Alfred Vellekoop, Bob Bel, Hans Venema, Jan van Aartrijk, Koos Oudhuis, Sacha Emmerik en de auteur van dit artikel, Gijs van Hesteren.

Allemaal beschikten zij op dat moment al over een eigen website. Zeilklippers.nl werd hun gezamenlijke toegangspoort. De eisen aan de websites van de nieuwe toetreders: zelf de boekingen afhandelen, geen weblinks naar boekingskantoren, wél links naar collega-schepen en naar zeilklippers. nl. Nog geen jaar later was het collectief gegroeid naar 18 schepen.

Lees het uitgebreide artikel van Gijs van Hesteren in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees
Of kijk hier voor de site van zeilkippers 
— Traditionsschiffe kunnen 20 miljoen verwachtenExploitanten van traditionele vaartuigen zullen naar verwachting de komende vijf jaar 20 miljoen euro ontvangen om hun schepen aan te passen aan een nieuwe veiligheidsregelgeving. Op woensdag ondertekende de federale minister van Transport Christian Schmidt (CSU) de verordening, die eerder was overeengekomen met de traditionele schippers.

De voorzitter van de Federatie van Duitse Traditionsschiffe, Jan-Matthias Westermann, zei bij de ondertekening: "We hebben vooral bereikt dat de vloot kan blijven bestaan, en dat er overgangsperioden zijn zodat we tijd hebben om de schepen aan de nieuwe eisen aan te passen.” Omdat de federale begroting van 2019 nog niet is vastgelegd kan het subsidiebedrag nog veranderen.

Er was een langdurig geschil over de veiligheidsregelgeving. De exploitanten van oude zeilschepen en stoomschepen waren bang dat de schepen na de inwerkingtreding van de verordening niet aan de eisen konden. De traditionele watersporters hadden  voldoen zonder zware financiële ingrepen. Daarom is een ​​financiële steun van 50 miljoen euro geëist.

Het gaat hier in principe om commerciëel varende schepen op zee.
Lees het gehele artikel op de bron: KN-online 
— 35.000 Meter touw bij Scheepswinkel Van MeerTouw, touw en nog meer touw in de opslag van Scheepswinkel Van Meer. “Er is een concurrerend touwtje weggevallen”, zegt Bas van Meer, van de gelijknamige scheepswinkel in Harlingen. “En we krijgen er veel tallships-klanten bij.”

Van Meer heeft de voorraad deze week met behulp van Egbert Beers weer aangevuld, nadat fabrikant FSE Roblon in de winter het klassiek geslagen touw ‘Spunflex’ heeft geproduceerd. Door de slijtvastheid en de uv-bestendigheid is het touw zeer geschikt voor kleine en grote schepen.

Van Meer heeft nu naar schatting in totaal ongeveer 35.000 meter touw op voorraad. “We zijn helemaal klaar voor het tuigseizoen”, zegt hij. “Met een dwars getuigd schip als de Europa gaat het ook snel; dan heb je zomaar 7000 meter touw nodig. Aanzienlijk meer dan op een tjalk of een klipper.”

Overigens is Scheepswinkel Van Meer al meer dan 25 jaar importeur van Spunflex, en zijn scheepswinkel bestaat nog langer: volgend jaar zit hij dertig jaar aan de Noorderhaven. Meer over Spunflex op www.scheepswinkelvanmeer.nl.
Lees het gehele artikel op de bron: Harlinger Courant  — ‘Zeehondenopvang moet aan banden’


  
Slechts 5 procent van de zeehonden moet worden opgevangen. Dat adviseert een wetenschappelijke commissie die de opvang onderzocht.

Het gaat weer goed met zeehonden in Nederlandse wateren. Zowel de gewone zeehond als de grijze zeehond zijn in het Delta- en waddengebied sterk in aantal gestegen. De populatie van de gewone zeehond is van een minimumaantal van 500 in 1980 gegroeid tot 9000 in 2016. Van de grijze zeehond die hier tot 1980 bijna niet voorkwam werden in 2016 5100 exemplaren geteld.

Pups
Het aantal zeehonden dat werd opgevangen liep op van 20 in 1980 tot tussen de 500 en 1000 in recente jaren. Tussen 2007 en 2013 kwam 20 procent van de jonge zeehonden terecht in een opvangcentrum. In 2011 gold dat zelfs voor de helft van alle pups. De commissie wil dat aantal verminderen tot 5 procent.

Tussen de bestaande opvangcentra is volgens de commissie geen overeenstemming over hoe de populatie op peil kan blijven en het welzijn van zeehonden.

Alleen zeehonden die gewond zijn door menselijk toedoen mogen in de toekomst worden opgevangen. Exemplaren die geen moedermelk meer drinken, moeten met rust worden gelaten. De opvang van zeehonden met longwormen moet worden beperkt. Ook pleit de commissie voor gelijkschakeling in professionalisering van de opvangcentra.
Lees het gehele artikel op de bron: DVHN  


Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz— Zeehonden kan je beter met rust laten"Een zeehond met een longworminfectie hoest bloed op en dat ziet er heftig uit, zo op het strand", zegt Mariëtte Smit, hoofdverzorger bij Ecomare op Texel. "Volgens het advies van de wetenschappelijke commissie moeten we zo'n zeehond 24 uur lang laten liggen en observeren. Het zal niet meevallen om dat uit te leggen aan omstanders."

Het is een van de kanttekeningen die de grote Nederlandse zeehondencentra plaatsen bij het advies van de commissie die de opvang in Nederland onderzocht. De belangrijkste conclusie is dat het opvangen van zeehonden niet noodzakelijk is om de soort in stand te houden en soms juist schadelijk kan zijn.

Ook de opvang van zeehonden met longwormen moet worden beperkt. De commissie zegt dat het behandelen van zeehonden tegen deze ziekte de natuurlijke balans uit de zeehondenpopulatie haalt. Longworminfectie is een ziekte die veel jonge zeehonden krijgen wanneer ze zich beginnen te voeden met vis.

Steunbetuiging
De zeehondencentra reageren overwegend positief op de conclusies van het onderzoek. "In grote lijnen zijn wij het eens met de adviezen", zegt directeur van Zeehondencentrum Pieterburen Niek Kuizenga. "Het is in lijn met de weg die we al zijn ingeslagen. Ik zie het als een steunbetuiging voor wat we al doen."

Kuizenga doelt daarmee vooral op de geadviseerde terughoudendheid. De opvang van individuele zeehonden is wel toegestaan als het dier gewond is geraakt door menselijke activiteiten, zoals door een visnet of een aanvaring door een boot. In alle andere gevallen mogen dieren alleen opgevangen worden als dat geen schade voor de soort oplevert. "Het is belangrijk om goed te begrijpen dat dierenwelzijn en natuurbehoud niet met elkaar in strijd zijn. In tegendeel, die versterken elkaar soms zelfs. Daarom zijn wij al jaren terughoudend met opvangen en laten wij versneld vrij."

Toch wijst ook Kuizenga op het pijnpunt van de verzorgster van Ecomare. "Het is niet makkelijk om uit te leggen dat je een zeehondje alleen op het strand laat liggen. Dat wil je eigenlijk redden en naar een centrum brengen."
Lees het gehele artikel op de bron: NOS  
— Schoonmaken Rede van Hoorn op 18 maartDe actie om de ’Rede van Hoorn’ schoon te maken, wordt gehouden op 18 maart. Verschillende bedrijven, maar ook particulieren, gaan die dag de kustlijn van Hoorn af om troep op te ruimen.

Het initiatief hiervoor werd genomen door Jeroen van Apeldoorn. Hij is onder meer havenmeester van Marina Kaap Hoorn en eigenaar van bunkerschip Atalante. De actie is voortgekomen uit ergernis over alle troep in het water en langs de kustlijn.

Er sloten zich meteen meerdere vooral nautische bedrijven bij aan en ook particulieren meldden dat ze willen meedoen met het ’vuilvissen. Aanvankelijk zou dit begin maart plaatsvinden, maar toen was het weer te slecht.

Nu is zondag 18 maart als datum gekozen. Om 10 uur wordt gestart met koffie bij durfsportcentrum Volt aan de Schelphoek. Daarna verspreiden de deelnemers zich over de Hoornse kustlijn, van de Schephoek tot aan Schouwburg het Park. Met vaartuigen wordt op het water zelf vuil opgevist en langs de kustlijn wordt te voet naar rommel gezocht.

Op Facebook is een speciale pagina ingericht: ’Opruimen Rede van Hoorn’
Lees het gehele artikel op de bron: NHD — Koelinstallatie moet problemen Afsluitdijk verhelpenRijkswaterstaat begint komende maand met de aanleg van een automatische koelinstallatie bij de brug in de Afsluitdijk, bij Kornwerderzand. Die installatie moet problemen in de zomer voorkomen.

De brug bij Kornwerderzand heeft in de zomer snel last van storingen door grote temperatuurverschillen. Vorige zomer werd de brug toen nat gehouden. Dat moet komende zomer automatisch gebeuren. Rijkswaterstaat neemt nog meer maatregelen om problemen zoveel mogelijk te voorkomen. Zo wordt de brug binnenkort opnieuw uitgebalanceerd. Een renovatie van de brug is in 2023 gepland. Eerder kan niet, omdat Rijkswaterstaat ook nog veel andere verouderde bruggen moet opknappen.

Storing
De storing die vorige week dinsdag ontstond, is vrijdag verholpen. Rijkswaterstaat vermoedt dat de storing nu ook is ontstaan door grote temperatuurverschillen, zegt woordvoerder Casper Voorberg.Inmiddels zijn ook vragen aan de minister gesteld in de Tweede Kamer. Het moet afgelopen zijn met de storingen en files bij de bruggen en sluizen in de Afsluitdijk. De storingen veroorzaken, naast ongemak, economische schade.

Dat zegt de ChristenUnie in de Tweede Kamer. ‘De Afsluitdijk moet als levensader voor Noord-Nederland gewoon storingsvrij zijn en blijven.’ De ChristenUnie wil van de minister een verklaring voor de storingen. Ook is de kamerfractie benieuwd naar de status van het onderhoud aan de bruggen.

Daarnaast wil de partij dat de minister en Rijkswaterstaat beter gaan samenwerken met de provinciebesturen van Friesland en Noord-Holland. Van Nieuwenhuizen moet bij de rijksdienst aandringen ‘op een structurele oplossing voor de storingen aan de draaibruggen’.— Doorvaart Nederlandse windparken toegestaan op NoordzeeVanaf 1 mei 2018 zijn drie windparken voor de Nederlandse kust toegankelijk voor schepen met een lengte over alles tot 24 meter. Het betreft het Offshore Windpark Egmond aan Zee (OWEZ), Prinses Amalia Windpark (PAWP) voor de kust van IJmuiden en windpark Luchterduinen (LUD) voor de kust van Noordwijk.

Doorvaart en medegebruik van windparken is een goed voorbeeld van meervoudig ruimtegebruik: de bestaande windparken blijven hun energie opwekken en is het voor (kleine) scheepvaart mogelijk om de zee tussen de turbines onder strikte voorwaarden te bevaren.

Openstelling per 1 mei 2018
Vanaf 1 mei 2018 is het voor schepen tot maximaal 24 meter onder strikte voorwaarden mogelijk om door de windparken (OWEZ, PAWP en LUD) te varen of om deze te gebruiken voor een beperkt aantal activiteiten van medegebruik zoals sportvisserij. Zo mag je er alleen tussen zonsopgang en zonsondergang door varen, met een actieve AIS en de marifoon standbye op kanaal 16. Je mag niet dichter dan 50 meter bij de turbines komen. Een transformatorplatform mag je niet dichter naderen dan 500 meter.

Ook na 1 mei 2018 blijven de Gemini-windparken Buitengaats en ZeeEnergie ten noorden van de Wadden blijven gesloten gebied.
Bekijk hier de animatie voor een visuele presentatie van alle regels  — Pieperrace Volendam in voorbereidingOp zaterdag 7 en zondag 8 april 2018 organiseert de Stichting Pieperrace voor de 34e keer de Pieperrace op het Markermeer voor de kust van het gastvrije Volendam. Dit jaarlijks evenement is het begin van het vaarseizoen.  De zeilende beroepsvaart, maar ook andere traditionele platbodems kunnen deelnemen. Er wordt gevaren in verschillende klassen platbodems: Tjalken onder/boven 21 meter, Skûtsjes, Klippers onder/boven 27 meter, Aken en Visserijvaartuigen.

De start en finish zullen voor de Volendammer haven plaats vinden. Dus ook voor het publiek op de dijk is deze zeilwedstrijd van de "bruine vloot" een aantrekkelijk kijkspel. Bovendien zal ‑ net als vorige jaren ‑ in de haven de stand bijgehouden worden op een scorebord en zal een spreekstalmeester de race becommentariëren.

Deze wedstrijd voor traditionele zeilschepen houdt de herinnering in ere hoe de Volendammer Kwakken (grote botters die alleen in Volendam voorkwamen), gedurende de periode 1943-1945, werden gebruikt om aardappelen (piepers) over te zeilen vanuit Friesland. De piepers waren ‑ onder andere ‑ bestemd voor de Amsterdamse ziekenhuizen.

Inmiddels hebben zich al ruim 20 schepen ingeschreven en de organisatie verwacht dat ook dit jaar weer zo’n 60 schepen zullen meevaren.
Kijk hier voor meer info  
— Niemand is strafbaar voor losslaan arkEr was geen houden aan. De winterstorm die de Ark van Noach op 3 januari losrukte van de kade op Urk, kende windstoten van boven windkracht 12. De ark vernielde tal van jachten. Was het slim om het gevaarte precies op die plek af te meren? Pal op de wind... Een reconstructie.

Cor Borst is politieman 'specialist waterongevallen' bij de landelijke eenheid en wel wat gewend. Terwijl zijn Flevolandse collega's tactisch onderzoek doen (getuigen spreken bijvoorbeeld), begint Borst aan het specialistische technisch onderzoek.

Een samenvatting:
De bolders: Bolder C is helemaal uit de grond getrokken, bolder A is helemaal scheef.
De ark had ook spudpalen in de grond staan, waarschijnlijk zo’n twee meter diep in de bodem. In sonarbeelden van het havenprofiel waren de groeven van de spudpalen te zien.
De winddruk op de ark, met een oppervlak van 760 m2 was meer dan 50 ton. De breeksterkte van de 6 cm dikke polypropyleen trossen was 42 ton. De vier touwen zijn niet gebroken.
Door de windstuw was het het water meer dan een halve meter gestegen, waardoor de trekkracht op de bolders omhoog gericht werd. Die zijn met 3000 kilo beton gebouwd op zijwaartse kracht.

Uiteindelijk is de conclusie: overmacht. De eigenaar had niet meer kunnen doen, hij mocht daar liggen van de havendienst. Er is dus geen strafbaar feit gepleegd. Of het handig was om daar te liggen is verder aan de verzekeraars om dat uit te vechten.
Lees het uitgebreide artikel op de bron: de Stentor via blendle (€ 0,39)
— Berichten in de Scheepspost van deze week— It giet oan: Hout-Vaert 2018
— Voorjaarssymposium Cultureel Erfgoed
— Cultuur in een open samenleving

— College A’dam ondersteunt Varend Erfgoed project

— Lezing: “De werven van Jutphaas, Vreeswijk en Nieuwegein"
— 31 maart: ambachten dag scheepswerf Groot Edam

— Pieperrace Volendam in voorbereiding

— de Tijdschriften
— Stremming Staande Mast Route bij Gouda in mei

— Traditionsschiffe kunnen 20 miljoen verwachten

— Miljoenen voor nieuw paviljoen Maritiem Museum
— Skûtsje It Swarte Wief viert 10 jarig jubileum

— Henk de Vrieze brengt historie terug in haven van
    Winschoten

— Monumentale driemaster als wrak in Muiden

— 35.000 Meter touw bij Scheepswinkel Van Meer

— Havenfestival wordt Huizer Havendag
— Reddingmuseum zoekt verhalen van oud-redders

— Zaterdag 24 maart: Tjalkendag in Zoutkamp

— Vernieuwde HISWA trekt 37.461 bezoekers
— Luizenmoeder aan boord van een VOC-schip?

— Duikers halen wrakken op bodem Waddenzee leeg

— Schending van zeegraven nauwelijks te voorkomen

— Zeeuws MuZEEum krijgt meer geld en taken van Vlissingen

— Scheepswrak bij strandje Oranjemolen VlissingenZeepost wordt mede mogelijk gemaakt door: