Zeepost is de digitale nieuwsbrief voor de chartervaart. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.
De Zeepost wordt wekelijks verstuurd naar  1.150+ adressen.
Heb je zelf nieuws voor
Zeepost, mail dan aan wouter@zeepost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

Zeepost 895, 31 januari 2018
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz 
Bataviahaven
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Next Generation Shipyards

Zeilschip Bounty
Scheepswinkel van Meer
defotoboot
Historische Zeilvaart Harlingen
AtSea
friesevloot
SRF
Fikkers

Register Holland


zeilklippers

zeilklippers

Morgenster


Piet Blaauw
de Vries Zeilmakers
onlinezeilen


Hitek
Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper

Kooij
MdeGroot

TSC
Rood boven groen

Frisian Sailing Com
Cinema
Patrijspoorten

UB Sails

Hartzuiker
Ventis

Zeilmakerij MolenaarHilbrands IJzerwerkplaats
Zeilcharter de Vriendschap

Shiptron

Bureau Scheepvaart Certificering
Zeilpunt

 Doeve Makelaars

Taxi Enkhuizen

tvk instruktie
VHZC

Voor evenementen en
wedstrijden kijk je hier


BBZ nieuws:

— Herhaling workshops veiligheid
— Workshop RI&E
— Zeilende passagiersvaart richt Platform Veiligheid op
Herhaalde oproep voor broodfonds

Overig nieuws:

— Geen historische tocht met beurtschepen bij Tall Ships Races
— Maatregelen voor veiliger vaarweg Lemmer-Delfzijl
— Pieperrace - Volendammer zeilspektakel van allure

— Ook motorchartervaart hekelt handhavings- en boetebeleid

— Oproep: zittend verzet tegen Windpark Fryslân
— Miljoenen uit riviercruisevaart

— Renovatie ‘Gorch Fock’ naar 100 miljoen euro

— Besluit over verbieden delen Wad uitgesteld

— Boot Dusseldorf weer groter

— Eerste resultaten enquête waterplantenoverlast bekendBBZ nieuws

— Herhaling workshops veiligheid


Auke de Groot vertelt over staand en lopend want

Op dinsdag 20 februari organiseert de BBZ een aantal workshops voor (zet)schippers en maten. Door de grote belangstelling worden de workshops volgende maand opnieuw gegeven.

Wat is het verschil tussen Douglas en Larix? Hoe diep mag een windscheur zijn? Wat gebeurt er met de stabiliteit van je tuig als je tijdens het zeilen je kluiverboom niet laat zakken? Wat is het nadeel van Dyneema?
Deze vragen en anderen zullen aan bod komen op 20 februari. Door de opzet van de workshops kan er veel kennis uitgewisseld worden en is er veel aandacht voor ervaringen uit de praktijk.

De workshops duren ongeveer een uur en worden na elkaar gegeven zodat je ze alle drie kunt volgen. Deelnemers ontvangen een certificaat van deelname.
 - Mast, beslag en rondhouten (Hans Peter Baars)
 - Staand en lopend want (Auke de Groot)
 - Tuigage en zeilkrachten (Onno van der Zweep en Wouter van Dusseldorp)
— Workshop RI&EToezichthouders in de binnenvaart zullen komend jaar meer aandacht besteden aan de Risico Inventarisatie en Evaluatie, de RI&E. Werkegevers die personeel in dienst hebben moeten een RI&E hebben en bijhouden, maar tot nu toe is daar bij toezichthoudende instanties nauwelijks interesse voor geweest.

Het ongeval met de Amicitia en het daaropvolgende onderzoek van de OVV waren aanleiding voor ILT om zelf opnieuw te kijken naar de risico’s bij de zeilende binnenvaart en naar hun eigen rol. ILT wil als een gevolg daarvan nu meer aandacht richten op het veiligheidsbewustzijn aan boord en het gebruik dus ook van het RI&E. De BBZ heeft een RI&E ontwikkeld voor de zeilvaart en op 20 februari organiseren we een workshop in samenwerking met Rood Boven Groen.
 
Waar:  EZS Enkhuizen
Wanneer: 20 februari
10.00- 12.00: workshop Rood Boven Groen over RI&E
13.00- 16.30: workshops veiligheid
Kosten: 
1 dagdeel:  €50 voor leden (€100 niet leden)
2 dagdelen: €100 voor leden (€200 niet leden)
Aanmelden:
Meer informatie en aanmelden via pam@debbz.nl
— Zeilende passagiersvaart richt Platform Veiligheid op 


Deelnemers aan het Platform Veilgheid
 
Donderdag 25 januari is in Enkhuizen het  Platform Veiligheid Chartervaart opgericht. Het is een gezamenlijke inspanning van Keuringsbureaus, boekingskantoren, de Enkhuizer Zeevaartschool en schippers van de zeilende passagiersvaart, verenigd in de BBZ. De deelnemers hebben afgesproken samen te werken in het platform en structureel kennis over veiligheid vast te leggen en te delen.
 
De Nederlandse traditionele vloot is uniek in Europa. Honderden historische zeilschepen zijn bewaard gebleven en actief in de maritieme toeristische sector. De specialistische kennis die nodig is om met deze historische schepen veilig te werken, kan in het Platform Veiligheid beter gedeeld en ontsloten worden, onder meer door het opstellen van branchenormen. De norm of best practise, omschrijft de risicovolle onderdelen aan boord van zeilschepen en de maatregelen die getroffen moeten worden om de risico's te verkleinen. De norm omschrijft waarop precies gelet moet worden, hoe vaak minimaal geïnspecteerd moet worden en wanneer de hulp van een expert nodig is. De informatie en instructie is niet alleen gericht op beginnende schippers en bemanning, maar kan ook de ervaren schipper ondersteunen.

Het Platform Veiligheid werkt op het moment aan de norm voor Masten en Rondhouten. De ervaring die hiermee wordt opgedaan, zal aangewend worden om nieuwe normen op te stellen voor andere scheepsonderdelen en handelingen.
Sicko Heldoorn, voorzitter van de branche organisatie BBZ, is blij met dit initiatief. “Ik ken veel schippers die al ruim 20 jaar actief zijn. Ik ben blij om te zien dat zij hun ervaring en kennis graag willen delen met collega’s. Het is belangrijk dat deze deskundigheid vastgelegd wordt”.

Het persbericht van de BBZ is door verschillende kranten over genomen.


Herhaalde oproep voor broodfondsWel, als je in loondienst bent, dan doet je werkgever dat. Je salaris gaat gewoon door. Als het goed is. Maar als je zelfstandig ondernemer bent, met of zonder personeel, dan kun je wel eens in de problemen komen.

Een Broodfonds kan dan uitkomst bieden. Een Broodfonds is een groep van ondernemers, vaak gelijksoortige ondernemers maar niet noodzakelijkerwijs, die ieder hun eigen spaarpotje beheren waar ze, als dat nodig, uit bijdragen aan de inkomsten van een zieke collega broodfondser. En als je uit het Fonds stapt dan neem je je eigen spaarpotje mee.

De BBZ wil op initiatief van leden een bijeenkomst organiseren met Brrodfonds.nl. De Bijeenkomst zal eind februari moeten plaatsvinden in Enkhuizen.
Ben je geïnteresseerd?  Kijk op de site van broodfonds.nl en meld je aan bij de BBZ voor de bijeenkomst (ovv ‘broodfonds’).


Einde BBZ nieuws
— Geen historische tocht met beurtschepen bij Tall Ships RacesDe historische tocht van beurtvaartschepen die komende zomer voorafgaand aan de Tall Ships Races zou plaatsvinden, gaat niet door.

Dat meldt initiatiefnemer Frits Grijpstra. Reden is dat er vanuit de gemeente geen budget voor de tocht beschikbaar komt. Grijpstra: ,,We wilden misschien een deel via sponsoring binnenbrengen, maar dat zou onvoldoende zijn om het evenement te organiseren.''

Een vloot van zo'n 25 beurtschepen zou volgens het plan voor de Tall Ships Races komende zomer - van 3 tot en met 6 augustus - de historische route varen waar in de zeventiende eeuw levendige handel tussen Amsterdam en Harlingen gevoerd werd. ,,De eerste dag zou de vloot schepen naar Enkhuizen varen. De tweede dag zouden de schepen dan samen met de Tall Ships Harlingen binnenvaren'', zegt Grijpstra.

In Harlingen, Enkhuizen en Amsterdam zou daaromheen een cultuurhistorisch programma bedacht worden. De tocht zou meer bezoekers van Sail Amsterdam naar de Tall Ships Races moeten hebben gebracht. Bij de editie in 2014 viel het aantal westerlingen tegen.
Lees het gehele artikel op de bron: LC 
— Maatregelen voor veiliger vaarweg Lemmer-DelfzijlOm de veiligheid op de vaarweg van Lemmer naar Delfzijl te verbeteren, wordt ook een gedragsverandering van schippers verwacht. ,,Met alleen de aanpassing van de infrastructuur kom je er niet”, zegt Mieke Attema, directeur Netwerkmanagement bij Rijkswaterstaat Noord-Nederland. ,,Het is een diverse vaarweg, die veel vraagt van de schippers en brugbedieners. De aandacht mag nooit verslappen. Je moet echt je hoofd erbij houden. Hier gaat het niet vanzelf.” Attema presenteerde onlangs in Leeuwarden het rapport Verbeteren veiligheid vaarweg Lemmer-Delfzijl.

Liefst 343 ongevallen deden zich hier in de periode 2006-2016 voor. Een kleine 250 bestaat uit botsingen van schepen op infrastructuur, staat in donderdag gepresenteerd onderzoek.

In de komende decennia wordt de infrastructuur aangepakt. Bruggen worden vervangen en de vaarweg wordt geschikt gemaakt voor grotere schepen. Er lopen al nachtelijke proeven met 135 meter lange schepen. Rijkswaterstaat gaat de zichtbaarheid rond bruggen verbeteren en de bebording verduidelijken.

Van de schippers wordt verwacht dat ze zich allemaal elektronisch registreren, en niet alleen als de aard van hun lading dat wettelijk vereist. Waterrecreanten worden gestimuleerd meer gebruik te maken van de toeristische nevenroutes, zoals de staandemastroute. Op Boot Holland wordt daar komende maand een campagne voor gestart. Verder wordt onderzocht naar waarom recreanten tussen Sneek en Grou liever over het PM-kanaal varen en niet de route via Akkrum nemen.
— Pieperrace - Volendammer zeilspektakel van allureOp zaterdag 7 en zondag 8 april 2018 organiseert de Stichting Pieperrace voor de 34ste keer de Pieperrace op het Markermeer voor de kust van het gastvrije Volendam. Dit jaarlijks evenement is het begin van het vaarseizoen.

Er wordt gevaren in verschillende klassen platbodems: Tjalken onder/boven 21 meter, Skûtsjes, Klippers onder/boven 27 meter, Aken en Visserijvaartuigen.

De start en finish zullen voor de Volendammer haven plaats vinden. Dus ook voor het publiek op de dijk is deze zeilwedstrijd van de "bruine vloot" een aantrekkelijk kijkspel. Bovendien zal ‑ net als vorige jaren ‑ in de haven de stand bijgehouden worden op een scorebord en zal een spreekstalmeester de race becommentariëren.Deze wedstrijd voor traditionele zeilschepen houdt de herinnering in ere hoe de Volendammer Kwakken (grote botters die alleen in Volendam voorkwamen), gedurende de periode 1943-1945, werden gebruikt om aardappelen (piepers) over te zeilen vanuit Friesland. De piepers waren ‑ onder andere ‑ bestemd voor de Amsterdamse ziekenhuizen.
 
Liggelden worden tijdens de wedstrijddagen niet geheven. Het inschrijfgeld voor schepen met een lengte kleiner dan of gelijk aan 20 meter is € 70 voor grotere schepen is dat € 90. De eerste schepen hebben zich reeds aangemeld.
kijk hier voor meer info en inschrijven 
— Ook motorchartervaart hekelt handhavings- en boetebeleidDe motorchartervaart heeft zich bij brancheorganisatie BBZ beklaagd over het handhavingsbeleid van overheidsdiensten. ‘Dienstkloppers’ zouden het heel gewoon vinden om drie tot vier uur durende onderzoeken te doen op passagiersschepen en zeer hoge boetes uit te delen voor relatief kleine gebreken.

Tijdens een onlangs door de BBZ georganiseerde informele bijeenkomst met schippers van motorpassagiersvaart, zei Els Keuleers van mps La Belle Fleur: ‘Alsof die instanties ons zijn gaan zien als boete-apparaten. Telkens doemt er iets op, terwijl je denkt dat je al je certificaten in orde hebt. Er komt geen einde aan, ze vinden altijd wel wat.’

De chartervaart staat hierin niet alleen. BBZ-directeur Paul van Ommen: ‘Al twee jaar geleden maakte de BBZ hiertegen bezwaar, samen met andere organisaties als Koninklijke BLN-Schuttevaer, ASV en CBRB. In december bood de ASV over deze kwestie een petitie aan in de Tweede Kamer. Die heeft de minister intussen gevraagd het beleid te herzien. Zowel de manier van aanspreken als de manier van boetes uitdelen.
Lees het uitgebreide artikel van Gijs van Hesteren in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonneesZeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz
— Idee van smartphone-verbod verrast binnenvaart


Afleiding genoeg in de stuurhut

De binnenvaart toonde zich bijzonder verbaasd over een mogelijk verbod ook het gebruik van mobiele telefoons tijdens het varen. Kamerlid Liesbeth van Tongeren had hierover een motie ingediend waarbij ze wijst op de risico van afleiding in de stuurhut. In de motie roept Van Tongeren de regering op om samen met de binnenvaartorganisaties, verzekeraars en de telecombranche ‘te kijken hoe techniek ingezet kan worden om afleiding door mobiele telefoons onmogelijk te maken’.

De schippersbonden reageren verbaasd maar willen zeker in overleg met de overheid. Juist nu worden schippers steeds meer verplicht zich voor bruggen en havens aan te melden via de telefoon. De overheid zelf maakt hiervoor zelfs apps om de communicatie te stroomlijnen. Ook het gebruik van portofoon en twee marifoons zou dan afleiding kunnen geven, en deze zijn juist noodzakelijk voor een veilige vaart. Maritieme communicatie is een randvoorwaarde voor verdere digitalisering van het transport waaraan Rijkswaterstaat en de Europese Commissie hard werken.

Inmiddels is Liesbeth van Tongeren terug getreden uit de raad van advies van SafeDrivePod. Dit bedrijf maakt een apparaat dat in de auto wordt bevestigd en tijdens het rijden de toegang tot alle apps onmogelijk maakt. Alleen handsfree bellen en navigatie is dan nog beschikbaar.
— Oproep: zittend verzet tegen Windpark FryslânDe Waddenvereniging roept eenieder op om morgen, 1 februari naar Den Haag te komen voor een zittend verzet tegen het windmolenpark in het IJsselmeer.

Op die dag is de zitting bij de Raad van State van het beroep dat door een grote groep natuur- en recreatieve organisaties is ingesteld tegen het besluit om in het IJsselmeer een groot windmolenpark aan te leggen. De Waddenvereniging en de BBZ zijn enkele van die partijen. Duurzame energie is belangrijk, maar windmolens op deze plek zijn onacceptabel. Uit een tegenonderzoek van het Milieueffectrapport blijkt dat het Windpark Fryslân duidelijke, negatieve effecten heeft op de natuur van het IJsselmeer en de Waddenzee. Ook jij kunt het verzet extra kracht bijzetten met je aanwezigheid op de publieke tribune.

Kom daarvoor op donderdag 1 februari 2018 om 11.00 uur naar de Raad van Staten. Adres: Kneuterdijk 22, 2514 EN Den Haag.

Het plaatsen van een windmolenpark op deze locatie heeft negatieve invloed op de natuur van het IJsselmeergebied en Waddenzee. Beide grote wateren vormen het leefgebied van bijzondere en grote aantallen vogelsoorten, maar ook vleermuizen en vissen. Niet voor niets zijn beide aangewezen als Natura-2000 gebieden. Het IJsselmeer en het nabijgelegen waddengebied zijn bovendien bij uitstek gebieden van ruimte, rust, weidsheid en duisternis. Dit soort open plekken moeten we in Nederland koesteren. De 89 geplande molens doen hier ernstig afbreuk aan. Zo zullen de molens ’s nachts tot op Terschelling te zien zijn.

De Raad van State zal op zijn vroegst medio maart uitspraak doen, maar bij ingewikkelde dossiers als deze duurt die termijn meestal langer. Het is nog mogelijk dat de rechter een streep zet door het hele plan. Uw aanwezigheid kan daarbij zeker van steun zijn.
Lees het gehele artikel op de bron: Waddenvereniging 
— Miljoenen uit riviercruisevaartWest Friesland profiteert flink van de riviercruisevaart. Na Amsterdam heeft deze regio het meest bezoek van deze schepen. De opvarenden trekken ook aan de wal de portemonnee: ze gaven in 2017 dik 2,8 miljoen euro uit. De rederijen daarnaast nog eens 722.000 euro.

Deze cijfers zijn terug te vinden in  een onderzoeksrapport van Amsterdam Cruise Port. Het overgrote deel van de bestedingen gaat naar Amsterdam, van de 206,5 miljoen gaat 146 miljoen naar bestedingen in Amsterdam. Na Amsterdam ontvangt Hoorn de meeste schepen, in 2017 392. Enkhuizen kreeg er 203 op bezoek en Medemblik 68.

Er is door onderzoekers ook gekeken waaraan de bezoekers geld uit gaven. Ze gaven gemiddeld 33 euro per dag uit, vooral aan excursies, gevolgd door winkels en horeca. Een klein deel wordt uitgegeven aan culturele activiteiten.

De totale rechtstreekse bestedingen in de drie Westfriese steden bedragen ruim 3,5 miljoen euro, inclusief 610.000 aan havengelden en nutsvoorzieningen.
Voor een samenvatting van het rapport kijk je hier  
— Renovatie ‘Gorch Fock’ naar 100 miljoen euroHet opleidingsschip van de Duitse marine "Gorch Fock", moet worden gerestaureerd. Gepland was in tweede instantie een bedrag van 75 miljoen euro. Maar nu blijkt dat de renovatie nog duurder wordt.

De scheepswerf heeft voor een verdere restauratie een extra financiële bijdrage gevraagd, volgens een woordvoerder van het “Bundesamts für Ausrüstung, Informationstechnik und Nutzung der Bundeswehr” in Koblenz. Volgens insiders gaat het om 25 miljoen meer, maar het Ministerie wil het bedrag niet noemen.Het 89 meter lange schip uit 1958 ligt al meer dan twee jaarbij de Bredo-scheepswerf van Bremerhaven. Hier zou ze volledig worden gerenoveerd. Eind 2016 werd uitgegaan van een bedrag van 35 miljoen voor de restauratie. Na verder onderzoek werd een bedrag genoemd van 75 miljoen euro. Volgens "Kieler Nachrichten" zou het bedrag nu kunnen oplopen tot meer dan 100 miljoen euro.

Oorspronkelijk ging het om reparatie van de schroefaskoker en noodzakelijke revisies van motoren en uitrusting. veiligheidscontroles. Nu blijkt dat er veel meer vervangen moet worden:  80 procent van de buitenhuid van de romp, het teak dek, de drie masten en het gehele kaartenhuis.
— Besluit over verbieden delen Wad uitgesteldHet is een stuk minder zeker geworden dat delen van het Waddengebied daadwerkelijk verboden terrein worden verklaard voor de recreatievaart.

Een besluit hierover heeft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Visserij met een jaar uitgesteld. Dit meldde voorzitter Kor Wijngaarden zaterdag tijdens de jaarvergadering van vereniging Wadvaarders in Harlingen. De lange kabinetsformatie heeft er volgens Wijngaarden voor gezorgd dat het precaire besluit wordt uitgesteld en de inhoud van het voorstel nog eens tegen het licht wordt gehouden.

Reuring
Het voorstel om delen van de Waddenzee aan te wijzen als rustgebied voor vogels en zeehonden en als verboden terrein voor recreatievaart maakte vorig jaar nogal wat los bij met name rondvaartbedrijven, die toeristen langs zandplaten met zeehonden varen.
— Boot Dusseldorf weer groterBoot Düsseldorf heeft dit jaar records neergezet: 1.923 exposanten uit 68 verschillende landen. CEO Werner M. Dornscheidt: "Deze cijfers zijn uniek in de branche. Geen andere watersportbeurs weerspiegelt de gehele wereldmarkt in al zijn diversiteit zo volledig als boot. "

Boot 2018 bevestigde zijn positie als de belangrijkste vakbeurs, met 247.000 bezoekers uit 94 verschillende landen (2017: 242.000 bezoekers). Nederlandse watersportbeurzen als Boot-Holland en de HISWA trekken rond de 35.000 bezoekers.

De beurs wist ook het aantal internationale bezoekers te vergroten. Het land waaruit de meeste bezoekers kwamen, was Nederland, gevolgd door België.
 
Petros Michelidakis, bootdirecteur, zette de situatie bondig uiteen: "Onze strategie om door te gaan met internationaliseren, heeft gewerkt. Dit is nu duidelijk in onze bezoekersstructuur. Er is ook een generatie verschuiving geweest; de bezoekers zijn aanzienlijk jonger. De beurs slaagt erin de kenmerken van een klassieke botenbeurs met de aantrekkingskracht van een modern en trendy sportevenement te combineren.”
— Eerste resultaten enquête waterplantenoverlast bekendHISWA inventariseert onder haar leden in het IJsselmeergebied de schade die bedrijven hebben opgelopen als gevolg van de overlast van waterplanten. Vanaf eind december staat een enquête online die vraagt naar de gemiste omzet en gemaakte onkosten in 2017. Ook wordt er gevraagd naar de toekomstverwachting in het geval er niet (meer) gemaaid gaat worden. Ondernemers die last ervaren kunnen de enquête hier invullen.

Eerste resultaten
De eerste resultaten van de enquête geven aan dat er bij watersportbedrijven bedrijven gevestigd in de Randmeren, het IJmeer en het Markermeer in 2017 schades zijn geleden. Deze variëren van 10.000 tot 100.000 euro. Het opzeggen van vaste ligplaatsen in het water en op de wal, teruglopende inkomsten van de verhuur en minder passanten leveren hieraan de grootste bijdrage.

Ook zijn er als gevolg van de overlast op veel plaatsen extra kosten gemaakt, zoals vergoeding van schade aan motoren en tegemoetkomende kortingen.

Ondernemers zien de toekomst zeer somber in indien de problematiek niet (verder) wordt aangepakt. Het imago van de getroffen gebieden is ernstig aangetast. Door voldoende aanbod in andere vaargebieden, verdwijnen watersporters blijvend uit het gebied.
Lees het gehele artikel op de bron: HISWA 
Voor melden van schade ga je hierheen 
— Berichten in de Scheepspost van deze week
— Groninger tjalk vol nieuwe Friese fonteinen
— Rederij Groen koestert erfgoed van Scheveningen
— Aan mijn steiger: Schipper van snoepje

— Rond Kaap Hoorn varen in virtual reality
— Stichting Zeesleepboot Holland zoekt vrijwilligers
— Schepencarrousel weer meer deelnemers en ligplaatsen

— Belgische scholieren restaureren sleepboot
— Zachtebedrace eind april
— Wegvaren met je hele hebben en houden?

— Cultureel erfgoed is ook een Europees verhaal
— Nieuw licht op onderzoek naar verdwenen Nederlandse
     oorlogswrakken
— Geen historische tocht met beurtschepen bij Tall Ships Races

— RTV maakt documentaire over restauratie Mercuur
— De meest vergeten schipbreuk uit de Vaderlandse geschiedenis
— Renovatie ‘Gorch Fock’ naar 100 miljoen euro

— Historisch weekend Den Helder 23 en 24 juni
— Foto van de week
— Eindelijk mag het schip in het water

— Loterij opbrengst in Engeland naar National Historic Ships
— Idee van smartphone-verbod verrast binnenvaart
— Wasa en Mary Rose kapseisden

— Filmdag baggermuseum over watersnood 1953
— Bezorgde bewoners Noorderhaven willen duidelijkheid

— ‘Gemeente Groningen, creëer ligplaatsen’
— Seine treedt buiten haar oeversZeepost wordt mede mogelijk gemaakt door: