Zeepost is de digitale nieuwsbrief voor de chartervaart. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.
De Zeepost wordt wekelijks verstuurd naar  1.150+ adressen.
Heb je zelf nieuws voor
Zeepost, mail dan aan wouter@zeepost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

Zeepost 893, 17 januari 2018
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz 
tvk instruktie
VHZC
Bataviahaven
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Next Generation Shipyards

Zeilschip Bounty
Scheepswinkel van Meer
defotoboot
Historische Zeilvaart Harlingen
AtSea
friesevloot
SRF
Fikkers

Register Holland


zeilklippers

zeilklippers

Morgenster


Piet Blaauw
de Vries Zeilmakers
onlinezeilen


Hitek
Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper

Kooij
MdeGroot

TSC
Rood boven groen

Frisian Sailing Com
Cinema
Patrijspoorten

UB Sails

Hartzuiker
Ventis

Zeilmakerij MolenaarHilbrands IJzerwerkplaats
Zeilcharter de Vriendschap

Shiptron

Bureau Scheepvaart Certificering
Zeilpunt

 Doeve Makelaars

Taxi Enkhuizen


Voor evenementen en
wedstrijden kijk je hier


BBZ nieuws:

— Afsluiten en openstellen van artikel 20 gebieden
    gaat niet door


Overig nieuws:

— Opnieuw storing brug Stevinsluis
— Windstoten tot 120 kilometer per uur verwacht
— Groningen verzakt: wat gebeurt er aan Wadden-kant

— Bruinevlootbemanning nieuw online trefpunt

— Weerstand tegen plannen pier en wadzwembad bij Wierum
— Boat Bike Tours per januari 2018 aangesloten bij SGR

— Nicolette en de Brandaris

— Onrust in Noorderhaven Groningen
— Eigenaar losgeslagen Ark had geen schuld aan ravage

— Holwerd aan Zee kiest voor meest extreme plan

— 10 nieuwe en schonere IJ-ponten
BBZ nieuws

— Afsluiten en openstellen van artikel 20 gebieden
    gaat niet door
Het ministerie van Economische Zaken heeft besloten om de voorgestelde wijzigingen niet door te voeren. Volgend jaar wordt de situatie opnieuw bekeken. Het standpunt van de BBZ blijft uiteraard ongewijzigd: wij zijn geen voorstander van afsluiting maar pleiten voor betere voorlichting.

Vorig jaar heeft het ministerie een voorstel gedaan om een aantal artikel 20 gebieden in de Waddenzee vrij te geven en een aantal gebieden toe te voegen. Een deel van de Engelsmanplaat, de Engelsche hoek en de Kuipersplaat zouden afgesloten worden. Het voorstel is in oktober 2017 besproken in het Toeristisch Overleg Waddengebied (TOW), waar ook de BBZ aan deelneemt. Uiteraard zien wij geen bezwaar in het vrijgeven van de gebieden, wel hebben we onze vraagtekens gezet bij het nut en de noodzaak van het afsluiten van gebieden.

EZ heeft in november het voorstel en de opmerkingen vanuit het TOW neergelegd bij een expertgroep. Deze groep bestond uit een ecoloog, een zeehondenexpert, Economische Zaken en de Waddenunit. De BBZ en een vertegenwoordiger van de Wadvaarders zaten ook in deze expertgroep. Het onderwerp verstoring kwam uitvoerig aan de orde en ook het belang van goede voorlichting is uitgebreid besproken. 

Als voorbeeld van goede voorlichting wordt de waddencursus die de BZZ elk jaar samen met Ecomare organiseert genoemd. Ook dit jaar staan er weer twee cursussen op de agenda. Ga naar www.debbz.nl voor meer informatie of neemt contact op met pam@debbz.nl.


Einde BBZ nieuws
— Opnieuw storing brug StevinsluisMaandagmiddag was er opnieuw een storing aan de draaibrug bij de Stevinsluizen op de Afsluitdijk. De brug wilde niet meer sluiten waardoor het wegverkeer gedurende 3 uur vast stond. Rond half vier was de storing opgelost. Volgens Rijkswaterstaat is een storing in een printplaat de oorzaak van het disfunctioneren.

Met een reserve-printplaat test Rijkswaterstaat woensdagmiddag de haperende noordbrug bij de Stevinsluizen op de Afsluitdijk. Een nieuwe printplaat is pas volgende week beschikbaar. Het verkeer wordt tijdens de proef omgeleid via de andere brug.

In september 2016 zijn de sluizen bij Den Oever gerenoveerd, omdat er regelmatig storingen waren in de bediening. Ook debesturings- en bedieningssystemen zijn toen compleet vervangen. Voor de renovate stond er 24 uur per dag een monteur paraat om bij storingen snel te kunnen reageren. Na de renovatie is dat gestopt. Rijkswaterstaat vindt het niet nodig om na één storing weer een monteur permanent achter de hand te hebben.

Voor de Friese gedeputeerde Klaas Kielstra is de maat vol wat de Afsluitdijk betreft. Volgens Kielstra blijft de Afsluitdijk de meest onbetrouwbare toegangsweg naar Fryslân, en deze situatie moet veranderen.— Windstoten tot 120 kilometer per uur verwachtEen nieuwe westerstorm trekt donderdagochtend over het land. Het KNMI heeft daarom code oranje in het noordelijk deel van het land. Volgens het weerinstituut krijgen we te maken met zware windstoten van mogelijk 100 tot 120 kilometer per uur.


Verwachting voor Den Helder donderdag 18 januari

Het verkeer kan last hebben van de storm. Het KNMI adviseert om weerberichten en waarschuwingen in de gaten te houden. In de middag neemt de wind waarschijnlijk sterk in kracht af. 

— Groningen verzakt: wat gebeurt er aan de Waddenkant'De Waddenzee verzakt, en niemand die het ziet. Er staan geen huizen op met scheuren in de muren. Er is geen protest van de rechtmatige bewoners: zeehonden die en masse een plaat bemannen.' Het is vier dagen na de aardbeving bij Zeerijp, de zwaarste in vijf jaar en misschien wel de meest schadelijke sinds het begin van de gaswinning. Iedereen weet het nu: Groningen verzakt. Het Hoge Land is straks niet hoog meer. Maar wat gebeurt er aan de andere kant van de Waddendijk? Precies hetzelfde! Dat schrijft Toine Heijmans in een persoonlijke column in de Volkskrant. Want óók daar is de NAM actief, en ook dáár daalt de bodem.

Zorgen over buitendijkse gaswinning worden vaak weggewimpeld in een stijl die verdacht veel lijkt op hoe de zorgen in Groningen jarenlang als kletspraat werden weggezet. Maar de cijfers liegen er niet om, weet Heijmans – die voor zijn column Adriaan Houtenbos interviewde, een onafhankelijk geodeet die vroeger de bodemdalingprognoses van de NAM moest testen – en al gauw ontdekte dat die maar weinig met de werkelijkheid van doen hadden.Zo zou er ook bij Ameland aanvankelijk niks gebeuren. ‘Hooguit 18 centimeter bodemdaling.’ Ondertussen stevenen we af op het drievoudige(!)daarvan. Dezelfde NAM wil nu met iets-te-bekend-klinkende geruststellende woorden in het Friese Ternaard een nieuw Waddengasveld aanboren. ‘Monitoring. Hand-aan-de-kraan. We stoppen als het misgaat.’ Wie trapt er nu nog in? Het is tijd voor een andere toekomst - aan beide zijden van de Waddendijk. Wees wijs, schrijft Heijmans – en 'laat met rust, de Waddenzee.'
De gehele column lees je hier — Bruinevlootbemanning online trefpuntElmer Bakker heeft een website opgezet om scheepseigenaren en personeel op een eenvoudige manier bij elkaar te brengen. Op de website kunnen eigenaren gratis hun vacatures aanbieden, en kunnen maten, klussers, schippers en mensen voor de catering hun diensten aanbieden.

Elmer Bakker was jaren ICT consultant in de zorg. Daarnaast heeft hij wortels in de chartervaart en behaalde hij ook zijn zeilbewijs. Toen zijn vader Gert Bakker, schipper van de Zwadde, twee jaar geleden overleed besloot hij te gaan doen wat hij graag wilde: dingen bouwen. Hij is daarna ontwikkelaar van wegapplicaties geworden en heeft als onderdeel van zijn studie deze bemiddelingssite opgezet.

Het gebruik van de website is helemaal gratis. Elmer zal het blijven onderhouden vanwege zijn voorliefde voor de chartervaart en als eerbetoon aan zijn vader.
Bekijk hier de site Bruinevlootbemanning 
— Weerstand tegen plannen pier en wadzwembad bij WierumVoor- en tegenstanders van een wadzwembad en een pier in de Waddenzee bij Wierum komen er niet uit. Werkgroep De Kromme Horne is al een paar jaar bezig met de plannen, maar tegenstanders zijn bang voor drukte in het dorp en denken dat het onderhoud niet toekomstbestendig is.

Iets doen tegen de krimp
De werkgroep met voorstanders vindt juist dat de tegenstanders niet goed zijn geïnformeerd en dat de zorgen niet terecht zijn, omdat de plannen nu anders zijn. Het plan is een pier van 550 meter die de Waddenzee in gaat. In de pier moeten spoelgaten komen en aan het eind een paviljoen en een wadzwembad. "Ambitieus, maar we zijn al heel ver", zegt voorstander Jan Prins. "We zitten hier in de krimp. Daar willen we iets aan doen, dan kan dit een van de dingen zijn."

"Praten helpt niet"
Visser Monte Visser wil helemaal niet dat het drukker wordt in het dorp. "De grote kracht van Wierum is de rust en de ruimte. Laat het dorpje maar lekker slapen." En ook al kan het plan volgens Prins nog aangepast worden, Visser denkt niet dat de partijen eruit komen. "Zij zullen bij hun plannen blijven en wij blijven bij ons standpunt. Praten helpt niet, vrees ik."
Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland  
— Natuurgolfbaan nog geen ‘hole in one’TERSCHELLING Het worden spannende tijden voor de initiatiefnemers voor een golfbaan op Terschelling. Eind deze maand moet de tweede subsidieaanvraag van de Stichting Natuurgolfbaan bij het Waddenfonds in de bus liggen.

Bij een eerdere aanvraag werd de club door het fonds met het nodige huiswerk teruggewezen. Eerst moeten de begroting en de financiële toezeggingen op orde zijn. Pas dan wordt beslist of de aanvraag van 500.000 euro wordt gehonoreerd.

De totale investering in de 9 holesbaan vergt ruim 2,35 miljoen. In het bos bij West-Terschelling moeten veel oude dennenbomen worden gekapt en stobben uitgefreesd. Door aanplant van loofbos langs de randen van de baan wordt de natuur opgewaardeerd. Dat is een voorwaarde om aan de Natura 2000-voorwaarden te kunnen voldoen.

De pacht aan grondeigenaar Staatsbosbeheer, die een deel van het natuurgebied waarop de baan zich bevindt zal onderhouden, hangt deels af van de omzet van de club, die 220 leden telt. De meeste inkomsten moeten komen uit de verkoop van dagkaarten. Westcord hotels gaat een vleugel van het aan de baan grenzende hotel Boschrijck verbouwen tot golfclubhuis.

De golfbaan moet bijdragen aan het toerisme, want die zal tot 7000 extra bezoekers naar het eiland trekken, is de verwachting.
Lees het gehele artikel op de bron: LC 
Of kijk hier voor meer info over de golfbaan 

— Boat Bike Tours per januari 2018 aangesloten bij SGRPer 9 januari 2018 is fiets-vaarreisorganisatie Boat Bike Tours (BBT) aangesloten bij het SGR. De Stichting Garantiefonds Reisgelden staat garant voor de gelden van reizigers. Met dit keurmerk toont BBT aan de buitenwereld een betrouwbare partij te zijn.

Vertrouwen
“Onze reizigers hadden al vertrouwen in ons, door onze jarenlange goede service, maar dit keurmerk bevestigt ook vanuit een gerenommeerde partij een sterk vertrouwen in onze organisatie,” aldus eigenaar Laurens Winkel. “En daar zijn we hartstikke trots op!” In de afgelopen tijd is er bij BBT hard gewerkt om aan alle strenge eisen voor de benodigde informatie van de SGR te voldoen.

Wat betekent het?
De garantie van SGR houdt in dat SGR vooruitbetaalde reisgelden aan klanten uitkeert, indien een reisorganisatie in een situatie van financieel onvermogen komt (zoals faillissement). Uiteraard geldt dit alleen als de reisorganisatie is aangesloten bij de SGR. En per 9 januari 2018 is dit dus het geval voor Boat Bike Tours, zonder dat het de reiziger iets extra kost!Garantieregeling
De aanbieder van fietsvaarvakanties zorgde er al sinds ruim 30 jaar voor dat de reiziger goed werd verzorgd. Aangezien Boat Bike Tours naast ‘Reisorganisator’ ook ‘Vervoerder’ en ‘Verstrekker van Verblijf’ is, is de garantieregeling op al deze punten van toepassing. Als het ooit ergens in deze lijn fout mocht gaan, dan draagt BBT dus zorg voor het gehele pakket. Daarnaast toont de reisorganisatie met het SGR-keurmerk ook financieel stabiel en solide te zijn.

Over Boat Bike Tours
Boat Bike Tours biedt volledig verzorgde fiets-vaarvakanties aan in meer dan 15 landen in Europa. De reizigers komen vanuit de hele wereld en overnachten een week lang aan boord van een comfortabel passagiersschip. Terwijl de gasten overdag langs tal van bezienswaardigheden fietsen, vaart het schip naar de volgende haven. Alle reizen worden aangeboden op basis van volpension.
Bron: Persbericht Boat Bike ToursZeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz— Pulsvissers in problemen door EuropaEen groot deel van de Nederlandse visvloot wordt in zijn voortbestaan bedreigd nu het Europees Parlement het elektrische vistuig, de pulswing, wil verbieden.

Het verbod is nu nog niet definitief. Er volgt overleg tussen het Europees Parlement, de Europese visserijministers en de Europese Commissie. De kans dat daar iets gunstigs uitkomt voor Nederland wordt klein geacht. Ook de visserijministers waren al zeer kritisch over het pulswingexperiment. De Nederlandse Minister Carola Schouten gaat er met overtuiging in om het verbod van tafel te krijgen.

Platvis is veruit de belangrijkste vangst voor de Nederlandse visvloot. Tot enkele jaren geleden voeren de schepen die tong of schol visten met een boomkor. Die bestaat uit een zware stalen balk waaraan kettingen zijn vastgemaakt, die met groot geweld over de zeebodem wordt gesleurd. De vis wordt door de rammelende kettingen opgeschrikt en dan gevangen.


Klik op de afbeelding als je het niet kan lezen

De pulswing zweeft juist boven de bodem, en 'wekt' de vis met stroomstootjes. De voordelen van dat elektrische vissen zijn groot: de schade aan de zeebodem is kleiner, de bijvangst ook en het brandstofverbruik is de helft minder. Sinds de Nederlandse platvisvloot op de pulswing overstapte, is het rendement van deze visserij met sprongen omhoog gegaan.

Tot nu toe werd vissen met de pulswing in Europa toegestaan bij wijze van experiment. Bij zulke experimenten mag 5 procent van de vloot de nieuwe werkwijze toepassen. Nederland kreeg het voor elkaar dat de pulswing op 10 procent van de schepen werd toegestaan. Dat zou, gerekend over alle kotters, neerkomen op 28 schepen. Maar, zegt europarlementariër Bas Eickhout van Groenlinks: 'Nu vaart de hele platvisvloot van 84 schepen met die wing. Nederland heeft zijn hand totaal overspeeld.'
Lees het gehele artikel op de bron: VK  

De beslissing van het Europees Parlement lijkt voor een groot deel op politieke gronden te zijn genomen. De Franse vissers hebben een sterke lobby gevoerd omdat zij vast houden aan de oude methoden. De Nederlandse vissers doen het met de pulsvisserij veel beter, de Fransen zeggen nu niks meer te kunnen vangen door die Hollanders.

Daarnaast werden beelden getoond van ge-electrificeerde vissen, iets wat met de pulsvisserij echter niet voorkomt. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de vissen enkel opschieten en licht omkrullen. Merkwaardig is dat ook enkele natuurorganisaties de Franse vissers steunden.  (WvD)

Lees bv ook het artikel in de Telegraaf: “Minister Schouten geschokt door totaalverbod pulsvisserij”  — Nicolette en de BrandarisSinds Nicolette van Berkel het conflict met haar werkgever via de pers tracht uit te vechten wordt de stemming er op Terschelling niet beter op. Mensen kiezen daar partij en dat doen eilanders niet voorzichtig.

De Leeuwarder Courant doet daar vandaag weer een schepje bovenop met een gespreksverslag van toenmalig directeur Water en Scheepvaart van Rijkswaterstaat, Pieter Janssen. In dit verslag geeft hij aan de de “werkcultuur op de Brandaris taai en onveilig is”.

Woordvoerder Jaap Folkerts van Rijkswaterstaat zegt niets te mogen zeggen over het gespreksverslag. ,,Daar zit geheimhouding op en ik mag het van de huidige directeur ook niet inzien. Het is mij wel voorgelezen. Er staat niet in het verslag dat de werkcultuur onveilig is.” De overige passages kloppen wel. Folkerts spreekt de vrees uit dat de Leeuwarder Courant een gemanipuleerde versie van het gespreksverslag heeft gekregen.

Aan ieder conflict zitten twee kanten. Toch moet er een oplossing komen, want de leiding en de bemanning van de Brandaris raken op deze manier steeds meer beschadigd.
    Wouter van Dusseldorp
— Onrust in Noorderhaven GroningenIn de Noorderhaven van Groningen is grote onrust ontstaan, nu het college van B en W alleen nog maar varende schepen in deze haven wil hebben. De Noorderhaven is een vrijhaven waar schepen onbeperkt mogen liggen wanneer er plaats is. Het is de laatste vrijhaven in Nederland.

De nieuwe Woonbotenwet, die per 1 januari van kracht is, maakt een onderscheid tussen varende en niet-varende schepen. Niet varende schepen moeten een omgevingsvergunning hebben omdat ze als bouwwerk worden aangemerkt. Bij niet varende schepen moet gedacht worden aan woonboten, kantoren, restaurants en drijvende hotels.

De gemeente Groningen wil dat de Noorderhaven een vrijhaven blijft. Dat is een haven waar boten in en uit kunnen varen. 'We gaan bij elke boot kijken of het schip kan varen of vaarbaar gemaakt kan worden', zegt wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA). Zijn insteek is dat de Noorderhaven alleen voor varende schepen is.

Het Woonschepencomité Groningen wil dat alle schepen in de Noorderhaven moeten kunnen blijven. Sommige schepen zullen dan een omgevingsvergunning moeten krijgen.    

De woonschepenwet noemt een aantal criteria voor varende schepen. Het is nog niet duidelijk welke criteria de gemeente hiervoor gaat gebruiken.
In de Scheepspost vind je meer info over deze problematiek.
— Eigenaar losgeslagen Ark van Urk geen schuld aan ravageEr zijn geen aanwijzingen gevonden dat de eigenaar van museumboot De Verhalen Ark in Urk onzorgvuldig heeft gehandeld. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

Dat het schip op 3 januari losschoot van de kade, op drift raakte en vervolgens tien boten beschadigde en een steiger sloopte, is volledig te wijten aan de extreme weersomstandigheden. Dit zegt het OM, dat een onderzoek heeft uitgevoerd.

De ark raakte door de storm los en dreef naar de andere kant van de haven, waar het schip meerdere zeilboten ramde. Door de hevige windstoten was het voor de brandweer lastig het schip onder controle te krijgen. Tijdens het incident vielen geen gewonden.

De gemeente Urk wil de schade op de Ark verhalen. Een nieuwe drijfsteiger kost inclusief plaatsing ca anderhalve ton. Eerder liet eigenaar Aad Peters van de VerhalenArk weten wel degelijk verzekerd te zijn.
Lees het gehele artikel op de bron: AD 

Vorige week liet politiewoordvoerder Ed Kraszewski overigens nog optekenen dat het onderzoek naar de zaak niet vóór het einde van de maand zou zijn afgerond. Hoe het kan dat het onderzoek vijf dagen later al klaar is, is nog onbekend. (WvD)— Holwerd aan Zee kiest voor meest extreme plan
 


Holwerd aan Zee kiest definitief voor het meest extreme plan om de dijken bij Holwerd door te breken. Dat is ook het duurste plan. Voor het plan moet dik 50 miljoen euro worden vrijgemaakt. Andere opties waren er ook. Die gingen minder ver, maar daar wordt nu vanafgezien. Dat zegt initiatiefnemer Marco Verbeek.

Het is de bedoeling dat er in 2025 een groot gat in de zeedijk bij Holwerd zit, en dat het zoute zeewater dan tot aan het dorp komt. Het plan Holwerd aan Zee werd bedacht in de strijd tegen de krimp, maar het moet ook het toerisme en de natuur een extra impuls geven. "Met het gat dat ontstaat door het breken van de zeedijk, ontstaat de unieke verbinding met Werelderfgoed de Waddenzee", zegt een positief gestemde Verbeek.
Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland 
Lees ook het uitgebreide artikel in de Leeuwarder Courant  
— 10 nieuwe en schonere IJ-pontenTien nieuwe veerponten op het IJ zijn nodig om de groei van het aantal passagiers de komende jaren op te vangen. Ook zullen ze elektrisch varen. De uitbreiding van de vloot is volgens wethouder Pieter Litjens (Verkeer en Vervoer) nodig voor een goede bereikbaar van de stad aan beide oevers van het IJ. Bij de uitbreiding wordt rekening gehouden met eventuele vaste verbindingen.

De groei van Amsterdam-Noord  die de komende jaren zal plaatsvinden, zorgt voor flink meer reizigers. Dit zal vooral te merken zijn bij het Buiksloterwegveer, waar het aantal gebruikers tussen 2015 en 2030 zal verdubbelen.

Om die reden wordt de vloot uitgebreid op de centrale verbindingen; Buiksloterweg, IJplein en NDSM. Het Oostveer komt daarentegen te vervallen nadat de Javabrug in gebruik is genomen.  Ook vervalt mogelijk het Distelwegveer in 2030, mocht er een vast verbinding bij het Stenen Hoofd komen.

De toekomstige boten worden hybride (plug-in), wat betekent dat ze elektrisch zullen varen. Het is de bedoeling dat de eerste boten vanaf 2022 uitstootvrij varen. Nu varen de ponten nog op diesel, maar de schepen die onlangs zijn aangeschaft zijn ook al hybride en varen al schoner dan de oude ponten.
Lees het gehele artikel op de bron: Parool
— Berichten in de Scheepspost van deze week— Varende monumenten in Hollands Kroon vrijgesteld
    van liggeld
— Wie is de Nederlandse watersporter?
— Toestemming voor hotelschip Antje in Den Helder

— Verjaardag  van een 125 jarige Langedijker kof
— Aan mijn steiger: De Oude Jan
— Trekharmonica-orkest GLOP in museumwerf

— Alert: van sloopboot tot klassiek droomzeiljacht
— Gratis minicursus Waddenschipper
— Scheepsbouwmeesteres Johanna Elisabeth Veth

— Privé-archief Willem Vos voor museum Batavialand
— VOC-schip dreigt voor de tweede keer ten onder te gaan
— Training Praktisch Zeemanschap voor dwarsgetuigd zeilen

— Voorbij het havenhoofd
— Greenpeace-icoon Sirius wordt nu toch gesloopt
— Schepenlijst SSRP bijgewerkt, enkel nog digitaal

— Hellevoetsluis wil museumschip de Buffel houden
— Lezing Joris Luyendijk: ‘Een herhaling van kapitale missers’
— Vereniging Botterbehoud bestaat dit jaar 50 jaar

— De “Dunkirk Little Ships” komen naar Oostende voor Anker
— Chique poederdoos uit zeventiende-eeuws scheepswrak
— Lange worsteling tussen droom en werkelijkheid


Onrust in Noorderhaven Groningen:
— Bizarre regels dreigen voor woonboten Noorderhaven
— Alleen varende schepen in de Noorderhaven in Groningen?
— Groep bewoners wil proefproces over woonschepen
     NoorderhavenZeepost wordt mede mogelijk gemaakt door: