Zeepost is de digitale nieuwsbrief voor de chartervaart. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.
De Zeepost wordt wekelijks verstuurd naar  1.150+ adressen.
Heb je zelf nieuws voor
Zeepost, mail dan aan wouter@zeepost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

Zeepost 892, 10 januari 2018
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbzFKH accu's
 
tvk instruktie
VHZC
Bataviahaven
Scheepsmakelaardij Enkhuizen

Next Generation Shipyards


Zeilschip Bounty
Scheepswinkel van Meer
defotoboot
Historische Zeilvaart Harlingen
AtSea
friesevloot
SRF
Fikkers

Register Holland


zeilklippers

zeilklippers

Morgenster


Piet Blaauw
de Vries Zeilmakers
onlinezeilen


Hitek
Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper

Kooij
MdeGroot

TSC
Rood boven groen

Frisian Sailing Com
Cinema
Patrijspoorten

UB Sails

Hartzuiker
Ventis

Zeilmakerij MolenaarHilbrands IJzerwerkplaats
Zeilcharter de Vriendschap

Shiptron

Bureau Scheepvaart Certificering
Zeilpunt

 Doeve Makelaars

Taxi Enkhuizen


Voor evenementen en
wedstrijden kijk je hier


BBZ nieuws:

— Kerncijfers 2017

Overig nieuws:

— Ark trok bolders uit de grond op Urk
— Koninklijke én KNRM onderscheiding voor Jugo Baya
— Nederland bouwt Tesla voor de binnenschipper

— Sail Kampen 2018 groter dan ooit

— Wind stuwt Markermeer en IJsselmeer op
— Hoezo hoog water? De boot naar Ameland valt bijna droog

— Evenementen overzicht Varend Erfgoed online

— Domweg gelukkig met tjalk De Vriendschap
— Maximale verhuurtermijn Airbnb A’dam naar 30 dagen

— Restauratie 'Eintsje fan de daam' in Lemmer begonnen

— Hoe gaat het nu met Nicolette en de Brandaris?

— Schelpenexplosie in kustwateren

— 50 jaar geleden: Waddeneilanden garanderen zon
— Verbod op spieringvisserij in IJsselmeer
BBZ nieuws

— Kerncijfers 2017Het jaar 2017 zit er weer op! Voor ons het moment om jullie te vragen enkele gegevens aan te leveren over het afgelopen jaar. Deze gegevens vormen de basis van de Kerncijfers voor de chartervaart. 
De Kerncijfers gebruiken wij om aan overheden duidelijk te maken wat de economische bijdrage en het belang van de chartervaart is. Daarnaast geven de cijfers ook marktinformatie waar (startende) ondernemers baat bij kunnen hebben. 

De komende week ontvangen alle leden een email met het  verzoek tot deelname aan de Kerncijfers. In de email staat een link waarmee je direct bij een korte vragenlijst (max. 10 vragen) terechtkomt.

De antwoorden op de vragen worden anoniem verwerkt. Het eindresultaat, de Kerncijfers 2017, zal binnenkort voor alle leden in te zien zijn.
Voor informatie: maartje@debbz.nl 

Einde BBZ nieuws
— Ark trok bolders uit de grond op UrkTijdens de storm van vorige week woensdag sloeg de ‘Ark van Noach’ los en dreef daarna naar lage wal, waar het in de jachthaven schade veroorzaakte. De Ark is een houten reconstructie van de gelijknamige Bijbelse ark. Het is gebouwd op een duwbak en is 70 meter lang en 13 meter hoog. Een oppervlak van maar liefst 910 m2. Het schip is een drijvend themapark met het verhaal van Noach en vele andere verhalen zoals David & Goliath, koning Salomon en Adam & Eva.

Tijdens de storm werd op het meetstation Houtribdijk een windsnelheid gemeten van 64 knopen, windkracht 12. Daarop waren de bolders op Urk niet berekend. Een interessante vraag is nu wie verantwoordelijk is voor de schade welke kan oplopen tot een half miljoen of meer.Het schip kreeg immers een ligplaats toegewezen door de havendienst. In de Stentor wijst havenmanager Eef de Vries alle verantwoordelijkheid voor het los  slaan van zich af. De bolder zou geduwd zijn op horizontale krachten. Door de sterke wind stond het water een halve meter hoger dan normaal, waardoor de bolder meer omhoog getrokken werd.

De Vries: “Wij aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid. De eigenaar van de boot is aansprakelijk.” De eigenaar van de ark laat de vraag over aansprakelijkheid bij hen die er meer verstand van hebben dan hijzelf.

Twaalf boten zijn beschadigd, variërend van lakschade tot deuken. Veerboot De Zuiderzee, die tussen Urk en Enkhuizen pendelt, is flink gehavend, die heeft over een lengte van 12 meter de zijkant in elkaar zitten. Ook een drijvende steiger werd vernield.
— Koninklijke én KNRM onderscheiding voor Jugo BayaTijdens de nieuwjaarsreceptie van KNRM reddingstation Enkhuizen zijn diverse vrijwilligers gehuldigd. Afzwaaiend plaatsvervangend schipper Jugo Baya werd maar liefst drie keer onderscheiden voor zijn vijfentwintig jaar vrijwilligerswerk.

Jugo gaat met functioneel leeftijdsontslag, hij heeft vijfentwintigjarig klaar gestaan om uit te varen. Vanaf 1992, eerst als opstapper op reddingboot Spaanderbank en sinds 2000 als plaatsvervangend schipper op reddingboot Watersport. Jugo nam deel aan 1225 acties deel en bracht 2689 opvarenden en 57 dieren vellig aan wal.

Voor dit alles ontving hij deze avond eerst de vrijwilligers medaille voor 25 jaar vrijwilligerswerk uit handen van de voorzitter Jan Baas. Hierna nam operationeel inspecteur van de KNRM John Geel het woord en dankte Jugo hartelijk voor al zijn inzet. Namens het bestuur van de KNRM reikte hij de Bronzen draagmedaille voor bewezen diensten aan de KNRM uit aan Jugo.

En of dit allemaal nog niet genoeg was verklaarde burgemeester van Enkhuizen dat het zijne majesteit de Koning had behaagd hem te benoemen als lid in de orde van Oranje Nassau.
Jugo is oud-charterschipper en zijn bedrijf Shiptron is expert op het gebied van maritieme communicatie. Shiptron heeft op elektronisch gebied ook veel meegewerkt aan verbouwingen van charterschepen.
Lees het gehele artikel op de bron: KNRM   
Of lees hier het artikel in het Noordhollands Dagblad 
— Nederland bouwt Tesla voor de binnenschipper


Foto: Omega Architects

Het Nederlandse Port-Liner gaat elektrische binnenvaartschepen inzetten tussen Nederland en België. Europa trekt voor het project 7 miljoen euro uit. Ook Antwerpen geeft steun.

Als alles zoals gepland verloopt, wordt in augustus het eerste volledig elektrisch aangedreven binnenschip ter wereld in de vaart genomen. Daarna staan er nog tien op de planning. ‘We bouwen vijf kleine en zes grote elektrische schepen’, zegt Ton van Meegen, de directeur van Port-Liner, het Nederlandse bedrijf dat de schepen in de vaart brengt. Voor de ontwikkeling en de bouw van de zes grote schepen trok Europa 7 miljoen euro subsidie uit.

55 miljoen
De investering in zes grote elektrische schepen, inclusief laadpalen en batterijen, bedraagt 55 miljoen euro. Het eerste kleine schip wordt ingezet tussen Budel - aan de Belgisch-Nederlandse grens - en de Antwerpse haven. Het is 52 meter lang en 6,7 meter breed en kan 24 20 voetcontainers en 425 ton bulklading aan boord nemen.

‘De vijf kleine schepen kunnen op alle Kempense kanalen in België worden ingezet’, zegt van Meegen. Ze worden uitgerust met een grote lithiumbatterij, een accupakket ter grootte van een 20 voetcontainer, waarmee ze 15 uur kunnen varen.

Vier uur opladen
De zes grote emissieloze containerschepen - 110 meter lang en 11,4 meter breed - kunnen 270 containers aan boord nemen, vijf hoog. Zij hebben vier batterijen op het dek, goed voor 35 uur varen. Bij aankomst op de containerterminal kunnen de ‘batterijcontainers’ omgewisseld worden of worden opgeladen. Dat laatste duurt vier uur.
Lees het gehele artikel op de bron: de Tijd 
Of kijk hier met een filmpje 
— Sail Kampen 2018 groter dan ooitWater, wind, schepen, attracties, veel muziek, theatrale historische parades, nautische demonstraties en nog veel meer. Het bestuur van Sail Kampen is al maanden bezig met opstellen van een aantrekkelijk en volgens de organisatie vooral ook vernieuwend programma.

“Sail Kampen 2018 wordt groter dan alle voorgaande edities: een groots nautisch cultuurevenement met provinciale-, landelijke- en internationale allure”, aldus de organisatie. “De historische Hanzestad Kampen, met het mooiste waterfront van Nederland, vormt hiervoor het decor. Vele zeilschepen uit binnen- en buitenland komen naar Kampen en zijn te bezichtigen aan de kade. Ook historische schepen uit de Hanze en VOC-tijd.” Bij de vorige editie kwamen meer dan 200.000 bezoekers naar Kampen.De binnenstad vormt het decor van verschillende activiteiten. “De meest bijzondere schepen liggen aan de IJsselkade en op het water vinden allerlei nautische demonstraties plaats door de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Marine, de brandweer en de KNRM. Op veel plaatsen in de stad barst het tijdens Sail van theatrale acts, concerten, en optredens. 
Voor meer info kijk je hier 


Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz— Wind stuwt Markermeer en IJsselmeer opDoor de hoge waterstand en de oostenwind is de waterstand aan de westkant van het Markermeer 50 cm boven het normale winterpeil. In Warder kwamen er zandzakken aan te pas om droge voeten te houden in buitendijks land. In Monnickendam liep de bouwkuip van de havenwerkzaamheden al vol water. In Hoorn en Enkhuizen zijn de sluizen naar achterliggende wateren gesloten.

Het terrein van zwembad Warder en Reddingsstation Warder staat helemaal blank. Zandzakken moeten voorkomen dat het water de gebouwen in stroomt. Schipper Frans Walch van de KNRM verwacht dat de schade meevalt. Een probleempje is er wel. Zolang die zandzakken er liggen, kan de KNRM niet uitrukken. De camping van Edam staat voor het grootste deel blank.In Medemblik bezorgt het hoogwater Stadshavens handenvol werk. Wijnand Baerken van Stadshavens: ,,Wij zijn druk met het loshalen van boten in de Pekelharinghaven. Daar hebben we vaste steigers en de touwen komen te strak te staan bij hoog water. Daar hebben we extra personeel voor aan het werk. Ook is er een buis bij de cruisehaven kapot gegaan. Al met al is dit wel een flinke kostenpost voor ons.’’

Vandaag werd de piek in de wateraanvoer van de Rijn, met een topstand van 14,70 meter bij Lobith. Dat is 2,65 meter boven de normale stand, en volgens Rijkswaterstaat een niveau dat eens in de vijf jaar voorkomt. Dit levert geen echte problemen op. Het spuien gaat echter stukken beter door de Oostenwind van de afgelopen dagen. Gister was er een verlaging van 45 cm bij Kornwerderzand.
— Hoezo hoog water? De boot naar Ameland valt bijna droog
 


Bijna overal in het land doen de gemalen op volle kracht hun slurpende werk, maar in de Waddenzee stond het water gister zo laag dat de veerboot naar Ameland amper nog voer.

De dienstregeling naar Ameland is sterk ingekrompen omdat de vaargeul bijna droog staat. De boeien langs de geul liggen al op het droge. De dienstregeling naar Terschelling is aangepast aan de lage waterstanden. De boot naar Schiermonnikoog vaart vooralsnog volgens het normale schema.

Oostenwind
Het lage water is het gevolg van de krachtige oostenwind die het water de Waddenzee uitduwt. Vorige week nog was de situatie precies andersom en kwam het water zo hoog dat de veerdam in Holwerd moest worden afgesloten.
— Evenementen overzicht Varend Erfgoed nu onlineHet evenementen overzicht voor het Varend Erfgoed voor 2018 is online. Hierin zijn de meeste nautische evenementen opgenomen, net als wedstrijden en vlootdagen van de chartervaart. De lijst is echter nog niet compleet, niet alle data zijn op dit moment beschikbaar.

Met ieders hulp kan ik deze evenementen lijst compleet maken. Heb je een missende datum, of een missend evenement, laat het me weten via email: wouter@scheepspost.info
Kijk hier voor de evenementen pagina van de Scheepspost — Domweg gelukkig met tjalk De Vriendschap‘We willen beslist een mooi product neerzetten’, zeggen Yteke Hiddema en Remco Timmermans, beiden 60 jaar oud. In de zomer zeilen ze vanuit Enkhuizen, de boekingen verricht Holland Sail (Remco is er secretaris) en overwinteren doen ze in Dokkum. Hoe een schip met accommodatie voor slechts 14 passagiers toch winstgevend kan zijn.

Een leuk stel, die Yteke en Remco. Niet meer piepjong, maar goed in hun vel, blij met elkaar en ze weten wat ze willen. Ze voelen zich duidelijk thuis op hun oude tjalk. Geen oud lor, welteverstaan. Meer een jacht in de manier waarop ze het schip hebben afgewerkt. Overal prachtig schrijnwerk, geen spatje roest en een interieur om door een ringetje te halen.

Yteke: ‘Vroeger was dit een tweemasttjalk. Maar oorspronkelijk was ze als eenmaster getuigd. De bezaanmast hebben we daarom weggehaald. Dat past veel beter bij het schip. Ze voer vanuit Makkum onder charter onder de naam Batavier. We hebben de tjalk in 2010 gekocht en meteen grondig aangepakt.’
Lees het uitgebreide artikel van Gijs van Hesteren in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees
Kijk hier voor meer info over de Vriendschap — Maximale verhuurtermijn Airbnb A’dam naar 30 dagenAmsterdam heeft het lang niet aangedurfd, maar na veel maatschappelijke druk en een rechterlijke uitspraak is de gemeente alsnog overstag: de maximale termijn voor vakantieverhuur wordt gehalveerd. Het is een wonderlijke ommekeer. De roep om strengere regels bestaat al lang, net als de politieke en maatschappelijke druk om de termijn voor vakantieverhuur in te perken.

En het gemeentebestuur? Dat wilde graag, maar durfde het niet aan. Nu is het dan toch zo ver: het college heeft besloten de maximale termijn voor vakantieverhuur vanaf 2019 terug te brengen van 60 naar 30 dagen per jaar. "Het heeft mij een jaar gekost om van onze wens werkelijkheid te maken," aldus wethouder Laurens Ivens.
Lees het gehele artikel op de bron: Parool — Restauratie 'Eintsje fan de daam' in Lemmer begonnenIn Lemmer is begonnen met de restauratie van het 'Eintsje fan de daam'. Dit is een oud gebouw dat aan het eind van de pier staat, die je voorbij moet als je via het water Lemmer binnen komt varen. Het gebouw was zwaar verwaarloosd. De gemeente De Fryske Marren wilde het daarom slopen, maar dat stuitte op veel verzet. Voor veel Lemsters heeft het een grote emotionele en symbolische waarde. Lemster Wietze de Haan begon een petitie voor het behoud en dat werd massaal gesteund door mensen uit binnen- en buitenland.

Het gebied is nu aangewezen als gemeentelijk monument. Op korte termijn krijgt het 'Eintsje fan de daam' het lichtbaken terug. De Westerhavendam zelf wordt ook aangepakt.
Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland  
— Hoe gaat het nu met Nicolette en de Brandaris?Zoals in de Zeepost 891 al was te lezen is er een geschil tussen Nicolette van Berkum en de Brandaris. Ze werd in januari 2016 door de bedrijfsleiding ziek gemeld. In de Schuttevaer van deze week ook een groot stuk hierover, net als in de Telegraaf, de Nieuwe Revue en vele andere bladen.

Rijkswaterstaat wil niet op de zaak ingaan en geeft volgens Schuttevaer alleen een statement. ‘De afgelopen dagen is in diverse media aandacht besteed aan een geschil op de werkvloer op de Brandaris op Terschelling, dat meerdere personen raakt. De kwestie heeft de nadrukkelijke aandacht van Rijkswaterstaat en is ingrijpend voor alle betrokkenen. Rijkswaterstaat werkt aan een oplossing en hecht aan de privacy van alle betrokken werknemers. Vanwege de zorgvuldigheid van dit proces doet Rijkswaterstaat verder geen inhoudelijke mededelingen.’

Ten tijde van haar gedwongen vertrek van de Brandaris had Nicolette 5586 volgers op Twitter en was ze de meest gevolgde verkeersleider. Nu zijn dat er ruim 9000. Onder de hashtag #bringbackNicolette krijgt ze steeds meer steun.

Ook begon Jet Mattiesing op de website petities24.com een petitie. Die is intussen door 1769 mensen ondertekend. En Nicolette? Die heeft na alle aandacht in de media nog niets vernomen van Rijkswaterstaat.
— Schelpenexplosie in kustwaterenHet stikt van de schelpen in zee en langs de kust. Onderzoekster Karin Troost van Wageningen Marine Research signaleert een ware schelpenexplosie. Met name mesheften (scheermessen) en de halfgeknotte strandschelp zijn spectaculair toegenomen. Wadvissers zoals Jan Rotgans uit Den Oever en Pieter Veltman in Harlingen signaleren ook dat andere schelpensoorten zoals kokkels meer worden gevonden in de Waddenzee.

Karin Troost ziet dat er sinds de start van de schelpdierinventarisatie in 1995 nog nooit zoveel mesheften en halfgeknotte strandschelpen zijn geweest. Ze constateert ’een succesvolle broedval’; dat is de overgang van schelpdierlarven vanuit de waterfase naar de bodem.

Het kan raar gaan met schelpen. Na de millenniumwisseling verdween deze soort als sneeuw voor de zon. Het bestand kromp in tien jaar tijd van 692 miljoen naar slechts 3 miljoen kilo. In 2016 was de schatting 39 miljoen kilo en vorig jaar ging de schelp met 1.282 miljoen kilo ruim dertig keer over de kop.

Mesheften of scheermessen (wetenschappelijke naam Ensis) die ook worden gegeten, groeiden vorig jaar tot 397 miljoen kilo, goed voor 153 miljard stuks; het hoogste aantal ooit geteld. In 2016 ging het om 292 miljoen kilo en 27 miljard stuks mesheften.
Lees het gehele artikel op de bron: NHD  — 50 jaar geleden: Waddeneilanden garanderen zon
 


De Waddenfederatie, bestaande uit de VVV’s van Texel, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog zal in samenwerking met een aantal hotel- en pensionhouders op deze eilanden een zonneschijngarantie geven voor de gasten, die in de periode van 1 mei tot en met 15 juni 1968 op deze eilanden verblijven.

Dit houdt in, dat aan gasten die in die tijd vijf dagen of langer plaats bespreken in deelnemende hotels of pensions een zonneschijngarantiekaart zal worden gegeven die het aantal zonne-uren vermeldt, waarop de gast aanspraak zal kunnen maken. Wordt het aantal zonne-uren niet bereikt, dan zullen de medewerkende bedrijven aan de hotel- of penslongasten een korting geven op de totale rekening variërende van vijf tot tien procent.

Het gegarandeerde aantal zonneurern wordt berekend op basis van gegevens van het KNMI over de periode 1958-1967. Het werkelijke aantal zonne-uren wordt afgelezen op een zonneschijnmeter, die voor dit doel door de ANVV aan de Waddenfederatie ter beschikking is gesteld. Deze meter zal worden geplaatst op Terschelling.
Lees het gehele artikel op de bron: LC dekrantvantoen 
— Verbod op spieringvisserij in IJsselmeerDe IJsselmeervissers mogen niet meer op spiering vissen. Het visdiefje krijgt voorrang. Vissers willen dat dan hun rechten worden afgekocht. Het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit (LNV) geeft ook dit jaar geen toestemming voor de visserij op het ’komkommervisje’.

De IJsselmeervissers hebben sinds 2012 geen spiering mogen vangen in afwachting van een nieuw protocol voor deze visserij in het vroege voorjaar. Daarbij zouden de natuurbeschermingswet en visserijwet leidraad zijn. Wageningen Marine Research deed onderzoek naar het spieringbestand en stelde een dynamisch model met ruimte voor natuur en visserij. Er werd een ’moratorium afgekondigd en er zou meer onderzoek moeten worden gedaan.

Maar dat rapport dat in 2013 werd gemaakt, blijkt in een bureaula op het ministerie te zijn beland. Derk Jan Berends van de Nederlandse Vissersbond: ,,Er is geen verder onderzoek gedaan. Het resultaat is dat er niet gevist kan worden, ook niet als er veel spiering in het IJsselmeer zit. Dat is heel frustrerend voor de vissers. Het ministerie is als visserijbeheerder verantwoordelijk en moet duidelijkheid verschaffen. Ook als er nu een gezond spieringbestand is, mag er niet worden gevist. We zitten muurvast.”

Eén van de redenen om de visserij niet toe te staan, is dat het niet goed gaat met visetende watervogels, waaronder het visdiefje. Die soort broedt op het kunstmatige eiland de Kreupel bij Andijk en op de Marker Wadden.

Het ministerie laat in de loop van 2018 weten welke stappen er gezet worden voor een alternatief.
Lees het gehele artikel op de bron: NHD — Berichten in de Scheepspost van deze week— Evenementen overzicht Varend Erfgoed online
— Sail Kampen 2018 groter dan ooit
— De leukste maritieme musea in Nederland

— Slapen op een botter

— Overgang VAMEX naar CBR met een jaar uitgesteld
— Donateurs kunnen De Balder redden

— Geschiedenis van het Apeldoorns Kanaal

— Twee SKS skûtsjes zoeken bemanning
— Nederlands oorlogsschip uit 18e eeuw ontdekt

— Is het wrak een Zeeuwse smokkelaar?

— Archeoloog heeft blijvende herinnering aan ontdekken
    IJsselkogge


— De Waddenzee ligt bezaaid met wrakken

— ‘Prachtige erkenning’ voor Nationale Oldtimerdag
— Varend erfgoed van de toekomst


Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door: