Zeepost is de digitale nieuwsbrief voor de chartervaart. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.
De Zeepost wordt wekelijks verstuurd naar  1.150+ adressen.
Heb je zelf nieuws voor
Zeepost, mail dan aan wouter@zeepost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

Zeepost 891, 3 januari 2018
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz

Taxi Enkhuizen

FKH accu's
 
tvk instruktie
VHZC
Bataviahaven
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Zeilschip Bounty
Scheepswinkel van Meer
defotoboot
Historische Zeilvaart Harlingen
AtSea
friesevloot
SRF
Fikkers

Register Holland


zeilklippers

zeilklippers

Morgenster


Piet Blaauw
de Vries Zeilmakers
onlinezeilen


Hitek
Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper

Kooij
MdeGroot

TSC
Rood boven groen

Frisian Sailing Com
Cinema
Patrijspoorten

UB Sails

Hartzuiker
Ventis

Zeilmakerij MolenaarHilbrands IJzerwerkplaats
Zeilcharter de Vriendschap

Shiptron

Bureau Scheepvaart Certificering
Zeilpunt

 Doeve Makelaars
Voor evenementen en
wedstrijden kijk je hier


— Rob Zwart overleden
— Code oranje vanwege zeer harde wind
— Licht van de Brandaris start 2018 met een donkere nacht

— Boegbeeld Brandaris weggepest

— Subsidie voor Duitse Traditionssegler
— Hoofdrol voor zeehond in film over de Wadden

— Hongarije gaat een Tall Ship bouwen

— Code Rood
— Eilandvijfdaagse: Zomereditie wandelen/fietsen

— Woekerende waterplanten: maaien of niet?

— Waar waait het gemiddeld het hardst?
— LED-verlichting op Paard van Marken

— Curacao aanloophaven voor ‘Velas Latino America 2018’

— Mogelijk derde brug over het IJ
— Bouw Javabrug moet in 2020 starten
— Rob Zwart overledenOp 22 december is Rob Zwart overleden, aan boord van zijn laatste scheepje.


Kijk
hier voor de rouwkaart van Rob.
— Code oranje vanwege zeer harde windHet KNMI heeft woensdag vanaf 11 uur 's ochtends code oranje afgekondigd voor Friesland, het Waddengebied, Noord-Holland en Flevoland. Het weersinstituut waarschuwt voor zeer zware windstoten, met snelheden van 100 tot 120 kilometer per uur, op zee mogelijk zelfs oplopend tot 130 kilometer per uur.


De windmeter van VC Den Helder vanmorgen elf uur

Omdat het waterpeil van het IJSselmeer hoger is dan normaal worden hoge golven verwacht langs de dijken van Ketelmeer en IJsselmeer. Het waterschap Zuiderzeezand stelt voor deze dijken een ‘dijkwacht’ in. Rijkswaterstaat heeft besloten de balgstuw bij Ramspol vanmiddag te sluiten.

De dijk Enkhuizen – Lelystad (N302) is voor alle verkeer in beide richtingen afgesloten. Dit vanwege de hevige wind.

Voor Terschelling wordt vanavond een verhoging van ruim één meter verwacht. — Licht van de Brandaris start 2018 met donkere nachtIn de nacht van 1 op 2 januari was het ongekend donker op Terschelling. Het bekende lichtkruis van de Brandaris ging niet aan. Voor de bewoners en bezoekers van Terschelling zeer ongewoon. "De storing is heel plots", vertelt Pummy Müller, hij is nautisch verkeersleider op de Brandaris op Terschelling. Er zitten zes lampen en reservelampen in de vuurtoren, maar door een kapot elektronisch component, branden ze allemaal niet. "Maar ja, zolang je geen stroom hebt, kun je wel honderd lampen hebben." Er moesten technici van het vaste land komen om dit te repareren.

Als de Brandaris brandt, is het licht van een grote afstand te zien, zo'n tachtig kilometer. "De vuurtoren is een oriëntatiepunt voor schepen. Ik werk hier nu tien jaar en kom al 25 jaar op Terschelling, maar dit heb ik nog niet eerder meegemaakt." Gelukkig is er geen direct gevaar voor de scheepvaart. "Je hebt meer bakens en meer boeien en meerdere eilanden met ieder een eigen vuurtoren. En we zitten hier nog even om de scheepvaart te coördineren.

Gistermiddag was het licht in de Brandaris weer gerepareerd. De vorige keer dat het licht in de Brandaris het niet deed, was in januari 2009. Toen werd er noodverlichting ontstoken, die niet ronddraaide en minder ver reikte dan het echte vuurtorenlicht. In 2014 was er ook een storing aan het licht van de Brandaris, maar toen wilde het licht juist niet uit.

De Brandaris op de westhoek van Terschelling is de bekendste én oudste vuurtoren van Nederland. De 53,7 meter hoge toren dateert oorspronkelijk uit 1594. Sinds 1965 is de toren officieel een rijksmonument.
De geschiedenis van de beroemde toren in vogelvlucht vind je hier  — Boegbeeld Brandaris weggepest


Nicolette van Berkum, foto: Twitter

Ze is het boegbeeld van de Brandaris op Terschelling met haar talloze interviews en publicaties. Maar toen ze hulp vroeg tegen de pesterijen op het werk, gaf niemand thuis.

Nog acht dagen. Dan is het twee jaar geleden dat vuurtorenwachter Nicolette van Berkel (37) zelf in nood was. Boven op de iconische toren, baken van rust en vertrouwen voor zeelui, stormde het zelf.

Veertien jaar werkt de geboren Terschellingse op de Brandaris, waaraan ze zich als meisje al aan vergaapte vanachter de ramen van haar ouderlijk huis in Midsland. Slim en doelgericht als ze is, maakte ze haar droom waar. Via de Hogere Zeevaartschool op Terschelling werd ze nautisch ingenieur en in Wageningen verkeersleider. Via omzwervingen belandde ze op de toren. Hier groeide de blondine uit tot het gezicht van de Brandaris; mediaverzoeken leidde haar werkgever Rijkswaterstaat vooral naar haar.

Binnen het kleine team van verkeersleiders waarvan Van Berkel deel uitmaakt, leidde dat tot jaloezie, stelt zij. „Die jaloezie mondde uit in pesterijen, verbale agressie en intimidatie. Collega’s zeiden dat mijn interviews slecht waren. Slecht voor de toren, voor het eiland, voor Rijkswaterstaat. Van hogerhand kreeg ik niets dan complimenten.” Ze toont mails waaruit dit blijkt.

„Jij met je je hoge hakken en blonde haren, je zet ons voor schut, zeiden ze. Een collega zei dat ik de buik had van een afgetrainde politiehond. Anderen zeiden dat ik interviews voor vrouwenblaadjes mocht doen, maar bladen met inhoud aan de mannelijke collega’s moest overlaten.” Het is een kleine greep.
— Subsidie voor Duitse Traditionssegler


Dankzij het compromis kan de "Thor Heyerdahl" de oceanen blijven bezeilen

Het federale ministerie van Vervoer en vertegenwoordigers van traditionele schepen hebben hebben in Duitsland overeenstemming bereikt over de verordening inzake de veiligheid van traditionele schepen. Een belangrijk onderdeel is de 20 miljoen euro die de overheid beschikbaar stelt om de schepen te kunnen aanpassen aan de eisen.

Na massale protesten tegen de nieuwe veiligheidsvoorschriften voor traditionele schepen (SchSV) van het ministerie van Verkeer en digitale infrastructuur (BMVI) is er een volledige revisie gekomen na drie rondes van onderhandelingen.

“Op meer dan 100 plekken zijn de voorschriften in het voordeel van de traditionele schepen veranderd”, zegt Nicholas Kern, vice-voorzitter van de overkoepelende organisatie van de Traditionele Schip Operator GSHW. De verordening zal in werking treden na de goedkeuring van de Europese Unie, uiterlijk op 1 juni 2018.

De eis betreffende waterdichte schotten is teruggebracht tot die gevallen waarin bestaande schotten zijn verwijderd. Ook is het nu mogelijk om af te wijken van bepaalde bouwvoorschriften. Zodra deze zijn vastgesteld, zullen ze voor de levensduur van het schip gelden, behalve na essentiële wijzigingen aan het schip.

Er zal ook onderscheid gemaakt worden voor offshore en wereldwijd reizen. Verwijzingen naar de LSA- en SOLAS-voorschriften zijn verwijderd en in plaats daarvan zijn expliciete verklaringen opgenomen welke vereist zijn voor traditionele schepen.


Bemanning op de Roald Amundsen

Training bemanning
De invoering van nautische en medische training voor de minimale bemanning blijft. Beide moeten echter vijf jaar na de inwerkingtreding van de verordening verplicht worden aangetoond. Bovendien zou GSHW in staat moeten zijn om de medische cursussen zelf aan te bieden. Er moet een geschikte school voor medische training worden opgezet met de steun van het ministerie en de certificering moet worden gefinancierd.

Volgens lid van de GSHW-directie Nikolaus Kern is het van belang dat de financieringspot van 20 miljoen euro voor noodzakelijke conversiemaatregelen op traditionele schepen in de volgende begroting wordt opgenomen.
Lees het gehele artikel op de bron: Yacht.de  
— Hoofdrol voor zeehond in film over de Wadden


Ecoloog Ruben Smit filmt op de Richel, foto Ruben Smit Productions


Filmmaker en ecoloog Ruben Smit investeert na zijn succes met De Nieuwe Wildernis drie jaar in een project op de Waddenzee. ,,Het is hier zo mooi. Wat je ziet doet niet onder voor het Great Barrier Reef in Australië."

,,Kijk dan! Die bonte strandlopers en kanoeten.'' Ecoloog Ruben Smit pakt zijn camera en vergeet alles om hem heen om de zwerm van duizenden vogels die laag over het wad danst vast te leggen. Smit is met zijn filmcrew voor de tiende keer op Richel, de zandplaat onder Vlieland, om het leven van de grijze zeehond vast te leggen voor zijn nieuwe film: Wad; overleven op de grens van water en natuur.

Anderhalf uur varen vanuit Harlingen, overstappen in een sloep en dan nog honderden meters over de slechts decimeters diepe Waddenzee varen; Richel is moeilijk te bereiken. De zandplaat die door de vorming van duinen steeds meer op een eiland gaat lijken, is in de winter het domein van de grijze zeehond. Betreden door mensen is streng verboden.Smit en zijn filmploeg kregen toestemming om er toch de kraamtijd van de grijze zeehond vast te leggen. Het beest is niet te verwarren met de normale zeehond met de ronde kop; de grijze heeft een spitse snuit en is veel, veel groter. ,,Een volwassen mannetje weegt 350 kilo en is 3.50 meter lang. Vergeet de wolf. Dit is het grootste roofdier van Nederland. En niemand die het weet.''
Lees het gehele artikel op de bron:  AD 

Of lees het uitgebreide artikel met een interview met Ruben Smit in DVHN via Blendle (€ 0,29)
— Hongarije gaat een Tall Ship bouwenIn Hongarije zijn vergevorderde plannen om een Sail Training Schip te bouwen, de ‘Magyar’.

Hongarije heeft een rijke maritieme geschiedenis. Ondanks dat het tegenwoordig een land is dat niet aan zee ligt hadden ze altijd zeeschepen, maritieme opleidingen en uitstekende zeelieden. Eén ding ontbrak echter nog: een Sailtraining Ship.

In 1911 kwam de Hungarian Adriatic Society met plannen voor een nationaal opleidingsschip (als barkentijn getuigd) "voor scholing van schoolkinderen en voor wetenschappelijk onderzoek”. Door de eerste Wereld Oorlog is dit plan niet verwezenlijkt.

Na honderd jaar heeft S.A.L.T. Hongarije (Sail & Life Training Association Hungary) opnieuw een plan opgesteld om een ​​klasse A Tall Ship te bouwen als een link tussen het verleden, het heden en de toekomst.
Dit leidde tot de voorlopige plannen voor het eerste Hongaarse Tall Ship: de driemast topzeilschoener STS "MAGYAR”.De lengte overall wordt 56 meter, met een breedte van 8,3 meter. Het schip krijgt houten masten waaraan in totaal 730 vierkante meter zeil gevoerd kan worden. Met 10 bemanningsleden kunnen er maximaal 30 trainees/passagiers mee varen. Het boegbeeld is een ‘Magisch Hert’, een belangrijk figuur uit de geschiedenis van Hongarije en de zonen van Magyar.
Kijk hier voor meer info over de Magyar  Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz— Code RoodJanet Frieling van de Najade heeft een column geplaatst bij Zeilhelden. Het is een verhaal over Kerst met de Najade op Schiermonnikoog.

Moeilijk om met de Najade de haven van Schier binnen te lopen. Te veel verlaging. De prikken van het laatste geultje zijn weggehaald waardoor we het kort voor de haven op moeten geven. Blijven liggen voor de nacht. Volgende ochtend om kwart over vier wordt de waterketel voor de koffie op het vuur gezet. De klok geeft een uur voor hoog aan. Na een snel bakje gaan we aan dek en draaien het anker op. De verlaging is er nu een beetje uit. Prikken tot we een ons wegen. Koplampjes op ons hoofd zwiepen op en neer. Meer dan 1.30m geeft de peilstok niet aan. Afwisselend wordt vanaf stuurboord en bakboord de diepte doorgeroepen naar achteren. Langzaam schuiven we de haven in. Geen kip te zien, steigers drijven leeg op en neer en de verlichting op de kade is gedoofd. Blij dat we binnen liggen duiken we de kooi weer in.

Dubbele truien, wollen dekentjes
De oliekachel in het ruim brandt niet goed. Een deel van de pijp geeft er de dag voor kerst de brui aan. Lokatie en winkeltechnisch gezien perfecte timing. Via hulpdesk van Schierkenners en tips en trucs vinden we in het dorp een stuk kachelpijp. Met de vlam in de pijp fietsend terug naar de haven. De pijp achter op de bagagedrager steekt zover uit dat er bijna aan een rood gevaren vlaggetje gedacht moet worden.
De binnentemperatuur houdt niet over. Dubbele truien, wollen dekentjes en kruiken moeten het goed maken. Verwend zijn we met een cv die altijd op twintig graden staat. Lagere temperaturen kosten energie en geven een oncomfortabel gevoel. Gezelligheid wordt zeker ook uit warmte geboren.
Lees het gehele artikel op de bron: Zeilhelden 
— Eilandvijfdaagse: Zomereditie wandelen/fietsenBij de Eilandvijfdaagse Zomereditie kun je kiezen of je gaat wandelen of fietsen. Wandelaars lopen iedere dag vanuit de haven een ronde van zo'n 20 km tot naar keuze wel 40 km over het eiland. Voor fietsers kan de afstand op sommige eilanden zelfs tot 60 km verlengd worden. Prachtige routes voeren je langs de mooiste plekjes en gezellige terrasjes. Terug in de haven liggen de traditionele zeilschepen op je te wachten om je naar het volgende Waddeneiland te brengen.

Beleving van het Waddengebied staat voorop en dat is deze week gegarandeerd. Hierin onderscheidt dit wandel- en fietsevenement zich van een reguliere vierdaagse. Iedereen kent wel de invloed van eb en vloed, maar nergens is dit zo puur als op de Wadden. Bij elkaar op een schip, laverend tussen de zandplaten door, aanmeren in een kleine haven waarbij de ene keer de kade lager ligt dan het schip en een paar uur later veel hoger. Misschien passen we er zelfs niet eens in en moeten we ankeren of droogvallen! Doordat het geen drijvend hotel is, is de natuurbeleving optimaal!Op vrijdag schepen we in Harlingen in en varen dan met een aantal grote, historische klippers en andere zeilschepen naar Texel. Je overnacht op de schepen en vervolgens wandel of fiets je op elk eiland. Op donderdagochtend komen we in Lauwersoog aan. Hier kan je voor verschillende terugreisopties kiezen:
 - Op eigen gelegenheid
 - Met onze charterbus
 - Met de schepen mee door Friesland

Afvaart 27 juli 2018, uitschepen 2 of 3 augustus
Kijk hier voor meer info 

Er is ook een Natuureditie van de Eilandvijfdaagse, deze is van 29 april toe en met 6 mei, en is al geheel volgeboekt.
— Woekerende waterplanten: maaien of niet?Woekerende waterplanten: ze houden 's zomers veel mensen bezig. Vooral waterbeheerders, die de overlast voor zwemmers, bootjes en vissers op een goede en betaalbare manier binnen de perken moeten houden. Michiel Verhofstad van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) onderzocht in zijn promotie-onderzoek waar de overlast vandaan komt, en hoe je deze het beste kunt aanpakken.

Op veel plaatsen wordt gemaaid, en steeds vaker. Want niet alleen exotische maar ook inheemse soorten ondergedoken waterplanten kunnen enorm gaan woekeren als de omstandigheden zich daartoe lenen. Belangrijke woekeraars zijn smalle waterpest, het inheemse aarvederkruid en doorgroeid fonteinkruid.

"Ik pleit ervoor dat beheerders niet te rigoureus ondergedoken waterplanten verwijderen om overlast te bestrijden, omdat de waterplanten vitale functies vervullen in diverse ecosysteemdiensten." Verhofstad ontdekte dat 'aanpakken bij de bron' de beste methode is om overlast effectief en voor de langere termijn te bestrijden. De waterplanten kunnen gaan woekeren bij de aanwezigheid van veel licht en voldoende voedingsstoffen als fosfaten. “Het is dus het beste om de hoeveelheid van die voedingsstoffen te verminderen. Helaas is dat vaak niet of niet meteen mogelijk omdat het te duur of te destructief is, of teveel aanvoer van buiten het gebied met zich meebrengt. Als aanpakken bij de bron niet kan, dan kan bestrijden van de symptomen, zoals maaien, tijdelijk verlichting geven.”Het effect van maaien duurt echter meestal niet lang. De woekeraars kunnen er namelijk redelijk goed tegen. Als maaien echt nodig is, moet dat niet teveel of te vaak gebeuren. Het ecosysteem in het water kan namelijk ‘omklappen’, met grote overlast door al dan niet giftige algengroei tot gevolg.

"Door de overlast moeten we niet vergeten dat de waterplanten ook allerlei gunstige eigenschappen hebben", waarschuwen de onderzoekers. Ze houden het water schoon en helder, en zijn een voedselbron plus een leefomgeving voor veel dieren. Dit levert voor de mens veel ‘ecosysteemdiensten’ op.
Lees het gehele artikel op de bron: naturetoday
Voor een “Stappenplan aanpak Waterplantenoverlast kijk je hier 

— Waar waait het gemiddeld het hardst?Het KNMI heeft de meetgegevens van 2017 op een rij gezet, van alle 45 meetstations waar de windsnelheid wordt gemeten. Daaruit is een ranglijst gemaakt van de gemiddelde hoogste windsnelheid per dag (in meters / seconde).

1. Vlieland 10,5
2. IJmuiden 10,3
3. Hoek v Holland 10,2
4. Houtribdijk 10,2
5. Vlakte v.d. Raan 10,1
6. Oosterschelde 10,0
7. IJmond 9,9
8. Schaar 9,4
9. Huibertgat 9,0
10. Lauwersoog 9,0
11. Vlissingen 8,8
12. Terschelling 8,8
13. Cadzand 8,6
14. Tholen 8,4
15. Stavenisse 8,0
16. Stavoren 7,9
17. Hansweert 7,8
18. De Kooy 7,8
— LED-verlichting op Paard van MarkenDe vuurtoren Paard van Marken is sinds kort uitgerust met LED-verlichting. ‘Rijkswaterstaat heeft er een lamp ingedraaid van 65 watt en die geeft gigantisch veel licht', zegt beheerder en bewoner Thijs Spijker. ‘Ik hoor van alle kanten dat het een hele verbetering is. Deze vuurtoren draait niet, maar is zes seconden aan en twee seconden uit. Het halogeenlampje dat er eerst inzat, was niet echt helder en gaf niet veel licht. Nu is het echt pang, een bak met licht, aan en uit. Het licht is nu vanaf Lelystad, Hoorn, Enkhuizen en Amsterdam goed te zien.'

Spijker is geen vuurtorenwachter want de vuurtoren werkt automatisch. Hij woont wel sinds 14 jaar met zijn vrouw Liliane in het huis van de vuurtoren. ‘We hadden altijd, net als voorheen aan boord, geen stroom-, water- en gasaansluiting. We werkten altijd met een generator en accu's. Sinds vorig jaar hebben we stroom van de wal. Rijkwaterstaat wil namelijk graag duurzaam bezig zijn en wilde van die generator af en de toren met LED-lampen verlichten.'
Lees het gehele artikel op de bron: Schuttevaer— Curacao aanloophaven voor ‘Velas Latino America 2018’Curaçao zal van 15-18 juli aanloophaven zijn van ‘Velas LatinoAmerica 2018’, het TallShip treffen in Zuid-Amerika. Een vloot van twaalf grote tall ships zal een totaal aantal van 17 havens bezoeken, in o.m. Argentinië, Brazilië, Chili, Colombia, Curaçao, Ecuador, Mexico, Panama, Peru, Dominicaanse Republiek, Uruguay en Venezuela. Het wordt georganiseerd door de Chileense marine, die in 2018 haar 200-jarig bestaan viert. De vloot zal onderling wedstrijden houden en zo half Zuid Amerika rondvaren.

Curaçao krijgt elf grote 3- en 4-masters op bezoek. De organisatie op Curacao is in handen van de Curacao Sail Foundation. Zij zullen die ± 3000 bemanningsleden laten zien dat Willemstad niet alleen een van de mooiste havens ter wereld is, maar hen ook laten kennismaken met de kultuur en de 'dushi' bewoners van Curacao.
Kijk hier voor meer info over Velas Latino America 2018  
Of bekijk hier de website van Curacao Sailing Foundation — Mogelijk derde brug over het IJ


Het Westelijk havengebied wordt een nieuwe woonwijk

Het nieuwe woongebied Haven-stad moet een eigen verbinding naar Noord krijgen. Daarmee zet Amsterdam de eerste stap op weg naar mogelijk een derde brug over het IJ.

Onlangs stemde de gemeenteraad in met de ontwikkelstrategie Haven-stad, een 'houtskoolschets' van hoe de nieuwe woonwijk in de havens binnen de ring er in de komende decennia uit moet gaan zien. Er komt ruimte voor tussen de 40.000 en 70.000 woningen, ook komen er bedrijfspanden met 12.000 arbeidsplaatsen. Dat zijn er meer dan er nu aan bedrijvigheid is gevestigd in het gebied.

Een tunnel
Een PvdA-motie, die opriep om Haven-stad z'n eigen verbinding naar Noord te gunnen, werd raadsbreed gesteund. Wat raadslid Toon Geenen (PvdA) betreft kan zowel een brug als een tunnel onder de drukbevaren waterweg door gaan.

Momenteel werkt Amsterdam al aan de planvorming van twee (fiets)bruggen over het IJ, een bij het Java-eiland en een oververbinding bij 't Stenen Hoofd. Die moeten worden ingepast in drukke stedelijke gebieden.

Over een jaar
De brug bij Haven-stad zal vermoedelijk een stuk minder complex worden, omdat in dit gebied een compleet nieuw stadsdeel uit de grond wordt gestampt waarbij rekening kan worden gehouden met de aanlandingen.
Lees het gehele artikel op de bron: Parool  — Bouw Javabrug moet in 2020 starten


 
Volgens de huidige plannen begint de aanleg van de brug tussen Java-eiland en Amsterdam Noord in 2020. Het gaat zo'n 210 miljoen euro kosten. Om de bouw van de Javabrug mogelijk te maken, moet de Passenger Terminal Amsterdam verplaatst worden.

Wethouder Eric van der Burg wil daarnaast een nieuw stadspark op de kop van het Java-eiland. Er wordt al sinds 2008 nagedacht over wat er met de Kop van Java moet gebeuren. De plannen van een commissie houden in dat zij geen bebouwing willen op deze grond, maar het tot een park willen maken.

"We bouwen ontzettend veel bij in Amsterdam", reageert de wethouder. "Dat is ook nodig om aan de grote vraag te kunnen voldoen, maar dan is het belangrijk dat we de openbare ruimte die we hebben ook maximaal benutten en dat we zorgen dat er mooie plekken zijn in de stad om te recreëren." Het plan voor het nieuwe stadspark wordt in het voorjaar in de gemeenteraad besproken.

De uitvoering van het park zou gelijk met de ontwikkeling van de brug meegenomen worden. Naar verwachting zou het park in 2025 afgerond zijn.— Berichten in de Scheepspost van deze week— Thomas Westerhout: geboeid door oude schepen
— In Veere moet plek komen voor historische zeilschepen
— Laatste dagen

— Waterman M/V: portret van Marja Goud

— Mankement aan de Brandaris
— Milieuzone Nijmegen niet voor de Waal

— Na de zomer aanleggen bij Marker Wadden

— Opknappen museumschip Mercuur is lekker op gang
— Heilsoldaten van de berging

— Afscheid Louise, Wilhelmina terug

— Brand op Commandant Fourcault aan Kattendijkdok
— Klassieke Yawl Dorade wordt tweede in Sydney Hobart Race


Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door: