kop

bbz

bataviahaven

efm

--- Inschrijven op Zeepost:
www.zeepost.info
€ 12,50 per
jaar.

bema

Online Zeilen

TSC - group

bhv-4-you

Marieke Zijlstra

At Sea Sailtraining

koningspoort

Shiptron

Hoogendoorn

UB Sails

Marhino

Marhino

chartershop.nl

bussite.nl

Hi Tek

chartercrew

VHZC

VHZC

MdeGroot

Friese vloot

rood boven groen

taxi enkhuizen

lanij

MdeGroot

Scheepsmakelaardij Enkhuizen

Piet van Roozendaal

Frisian Sailing Company

Cornelis Jongkind Firepro

roemeg

onnozuldruks


Evenementen 2011

16 t/m 18 december
Winter Welvaart Groningen

Evenementen 2012

Schuimkoppenrace
30 mrt/1 april

Race of the Classics
2 t/m 8 april

Pieperrace Volendam
14 en 15 april

Reddingbootdag
28 apri

Dordt in Stoom
1, 2 en 3 juni

Sailwolde
22 t/m 24 juni

Skutsjesilen SKS
28 juli t/m
10 augustus

Skutsjesilen IFKS
11 t/m 18 aug

24 uursrace
24 en 25 aug

Tjalkenrace
29 en 30 sept

Klipperrace
13 en 14 okt

Brandarisrace
20 okt

Beurtveer en strontrace
21 t/m 26 okt

Bontekoerace
27 en 28 okt

Muider Hardzeildagen
27 en 28 okt

Slag in de Rondte
27 okt tm 2 nov

Klassieke Schepenbeurs
2 t/m 4 nov

Waddenrace
3 en 4 nov


Zeepost 553

BBZ nieuws:
--- Garantiefonds

Overig nieuws:
--- Aanpak ‘pijnpunten’ De Boontjes
--- Zeilchartervloot biedt weinig perspectief voor instromers
--- Klassieke Schepen trekt 5000 bezoekers
--- TUI laat Sunrise Zeilen vallen
--- De Hoge Wier winnaar Waddenrace 2011
--- Drie mille voor Leerwerkbedrijf Oostereiland
--- Onderhoudsarme blokken van hout
--- Moeras in Markermeer moet in delen
--- Vrienden van Markerwaard: Markermeer als moeras
--- Gestrande potvis Stellendam zwemt naar zee
--- Verzamelplek voor drijvend erfgoed
--- Klassiek varen
--- Wylde Swan did it again!

 

 

BBZ nieuws
--- Garantiefonds Chartervaart

Vanuit de branche is er al langer behoefte aan een garantiefonds / garantieverzekering. Het gaat hierbij om een garantiestelling voor de al betaalde huurpenningen van de klant. Doel is om de klant een garantie te bieden voor de (aan) betalingen van huurpenningen, mocht de ondernemer (vaak de scheepseigenaar) failliet gaan. Bijkomend effect is dat het doen van aanbetalingen door de klant wordt bevorderd. Na veel onderzoek en gesprekken met partijen zal de BBZ deze winter dit idee uitwerken tot een concreet plan voor het opzetten van een garantiefonds. Ook de TCN (Vereniging van boekingskantoren) is enthousiast en wil graag meedenken met het plan. Uitgangspunt is een betaalbaar en branchebreed garantiefonds, waaraan in principe alle scheepseigenaren kunnen deelnemen. We hopen dat in het voorjaar 2012 het plan klaar is om aan de leden aan te kunnen bieden, ruim voor de te boeken vaartochten in 2013 en daarna.

Einde BBZ nieuws

 

 

 

--- Aanpak ‘pijnpunten’ De Boontjes

Gedeputeerde Staten van Friesland hebben toegezegd dat de grootste knelpunten in vaargeul De Boontjes van Harlingen naar Kornwerderzand zo snel mogelijk worden aangepakt. Dit naar aanleiding van vragen van de VVD-fractie in Provinciale Staten.

Eerder verklaarde Rijkswaterstaat nog dat de hinderlijke drempel in De Boontjes niet eerder dan in 2013 kon worden opgeruimd. Reden was dat Rijkswaterstaat, om alle belangen goed in kaart te brengen, had gekozen voor een omslachtiger en tijdrovender procedures dan was voorzien, een zogenoemde ‘passende beoordeling’ in plaats van een ‘gewone’ MER-procedure.

Vooral het zeehavengebonden bedrijfsleven in Harlingen maakt zich grote zorgen om de ondiepte in de geul. ‘Daar is nu in geen 25 jaar gebaggerd’, zegt Rene Buitenwerf, bestuurslid van de Harlingen Seaport BusinessAssociation. ‘Daarom hebben wij een kattenbelletje uitgezonden naar de politiek. Gelukkig heeft dat geholpen en willen Gedeputeerde Staten nu medewerking geven aan het wegnemen van de ergste knelpunten.’
Lees het uitgebreide artikel van Johan van der Wal in de papieren of digitale Schuttevaer

 

 

--- Zeilchartervloot biedt weinig perspectief voor instromers

De zeilchartervloot heeft kansen als het gaat om duurzaamheid, enthousiasme en professionaliteit, maar de sector biedt weinig perspectief voor nieuwe instromers. Dat kwam naar voren tijdens een geanimeerde paneldiscussie op de vorige week gehouden beurs Klassieke schepen in Enkhuizen.

Panelleden Gert Loomeijer (Register Holland), Bernd Folmer (Enkhuizer Zeevaartschool) en Jaap Baalbergen (BBZ) schetsen een wisselend beeld. Loomeijer had 10 jaar geleden al gewezen op de gevolgen van internet. En die bleken enorm. ‘Het boekingskantoor was nodig om de telefoon op te nemen, maar die functie is weggevallen en dus is een nieuwe relatie nodig’, schetste Baalbergen. Loomeijer: ‘De positie van de kantoren was te dominant en schaadde het ondernemerschap. Je ziet nu de schippersdynamiek terugkeren, maar om die te doen slagen zijn wel financieringsmogelijkheden en zekerheid rond regelgeving nodig.’ Folmer meldde dat de bevolking van zijn school ooit voor 80% uit chartermensen bestond. ‘Nu is dat fifty-fifty door toestroom van onder anderen recreatievaarders. Wij zien een groot verloop in bemanningen door te weinig verdienste en te weinig toekomstperspectief.’ Hij voelde niet voor meer nadruk op ondernemerschap in de opleiding. De meerderheid van de aanwezigen leek dat vooral te zien als een taak voor de BBZ, die al de nodige cursussen op dat gebied verzorgt.
Lees het uitgebreide artikel van Sander Klos in de papieren of digitale Schuttevaer

 

 

 

--- Klassieke Schepen trekt 5000 bezoekers

De jaarlijkse Beurs Klassieke Schepen in Enkhuizen telde afgelopen week 170 standhouders en 90 schepen in de (verkoop) haven en trok ruim 5000 bezoekers. De beurs werd geopend door oudminister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Ronald Plasterk. De organisatie nodigde hem uit, omdat hij destijds heeft voorgesteld het mobiel erfgoed op te nemen in het monumentenbeleid.
Marijke de Jong kreeg de Spiegel der Zeilvaart-Beurs Klassieke Schepen wisselprijs voor het ontwerpen van het tuigplan van de Germania Nova en de Wilde Swan en de originele en kostenbesparende stabiliteitsmetingsmethode voor charterschepen.
Lees het uitgebreide artikel van Hajo Olij in de papieren of digitale Schuttevaer

 

 

--- TUI laat Sunrise Zeilen vallen

AMSTERDAM - Reisorganisator TUI Marine vervangt het merk Sunrise Zeilen vanaf het vaarseizoen 2012 voor Sunsail. Er bestond al een nauwe samenwerking tussen Sunrise en Sunsail.
Om verwarring te voorkomen, gaat de organisatie nu verder onder de naam Sunsail. Het reisbureau biedt charters met en zonder schipper, bareboat vakanties, regatta’s en heeft eveneens contacten met zeilscholen. In totaal biedt Sunsail op 800 verschillende boten een vakantie aan.
Bron: telegraaf

 

 

--- De Hoge Wier winnaar Waddenrace 2011

HARLINGEN 8 november - Zeilschip ‘De Hoge Wier’ met schipper Sacha Emmerik aan het roer, heeft zondag de Waddenrace gewonnen. Afgelopen zaterdagmorgen om acht uur vond in Harlingen de start van de achttiende editie plaats.

De Bree Sant kwam als tiende binnen.
De achttien deelnemers moesten in zelf gekozen volgorde Den Oever, Texel, Vlieland en Terschelling aandoen, om vervolgens terug te keren naar Harlingen. De weersvoorspelling was niet erg gunstig: weinig wind en verschillende windschiftingen.
Twitter
Al gauw bleek dat de meeste wind niet op het westelijke Wad was te vinden, waardoor de verschillen snel opliepen. Er werd veel gebruik gemaakt van Twitter door de schippers en bemanning. Er werd vooral gevraagd om meer wind. “Bijna in Kornwerderzand, iets meer wind en de appeltaart is bijna klaar” en “Voor anker, onze buren gaan met voltuig net zo hard als wij.”
Uitvallers
Zondagochtend om half acht arriveerde ‘De Hoge Wier’ als eerste schip in Harlingen, tien minuten erna volgde nummer twee. De laatste deelnemer finishte twintig minuten voor sluitingstijd. Het aantal gefinishte schepen kwam daarmee op zestien. Er waren twee uitvallers, de Spes Mea en de Avontuur. De Spes Mea liep ondanks weinig wind schade op door een klapgijp waardoor de giek brak. De Avontuur had de moed opgegeven door het gebrek aan wind.
Bron: Telegraaf Vaarkrant

 

 

--- Drie mille voor Leerwerkbedrijf Oostereiland

Frans Kootstra, trekker van Leerwerkbedrijf Oostereiland in Hoorn, ontving uit handen van Henk Brouwer een cheque van € 3.000,- namens Univé. Het verzekeringsbedrijf verkoos de activiteiten op de historische schepen Jacoba en Twee Gebroeders als meest maatschappelijk relevante project. Vrijwilligster Riet Stam had de Hoornse onderneming voorgedragen.
Dertien personen, jong en oud, werken nu nog in de Binnenhaven - en straks logischerwijs langs te Oostereiland - als dagbesteding, voor re-integratie of uit gezelligheid. De klipper Jacoba is inmiddels klaar om te gebruiken voor de chartervaart. Zo ver is de nieuwe aanwinst, klipperaak De Twee Gebroeders, nog niet. Kootstra gaat in het ruim van dit schip een werkplaats inrichten voor het maken van zeilen en repareren van de katrollen. De donatie van Univé wordt hiervoor gebruikt.
Bron: Noordhollands Dagblad

 

 

--- Onderhoudsarme blokken van hout

Koos Oudhuis en Karel Blaauw hebben jaren lang houten blokken gemaakt, ook voor vele traditionele zeilschepen. Nu hebben ze moderne technieken omarmd en brengen ze onderhoudsarme blokken op de markt onder de naam Lazy Block.
Met nieuwe hightech materialen kan een katrol gemaakt worden dat vrijwel onverwoestbaar is. Door een mengsel van hout en kunststof ontstaat een materiaal dat niet kan rotten, verkleuren of afbreken. Dit materiaal kan je spuitgieten in matrijzen voor de wangen van blokken. Zo krijg je kunststof blokken met een natuurlijke uitstraling. Voorzien van roestvrijstalen binnenbeslag (RVS 3.16) en daardoor ook bestand tegen zeewater. De schijven zijn van een met vezelversterkte composiet, waardoor ze vormvast en sterk zijn. Samen met een roestvrijstalen lager en een roestvrijstalen as kunnen ze enorme krachten aan.
Meer info: Lazy Block

 

 

--- Moeras in Markermeer moet in delen

04 november ENKHUIZEN - Een moeras van liefst 6.000 hectare langs de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad kan niet in één keer worden aangelegd. Per keer is 1500 hectare het maximum. Dat stelt Roelof Balk van Werkmaatschappij Markermeer-IJmeer. Het moeras is een van de maatregelen om het omvangrijke slibprobleem van de waterplas aan te pakken.

Werkmaatschappij Markermeer-IJmeer presenteert op 21 november in Lelystad een onderzoek naar de plannen om de kwaliteit van de waterplas te verbeteren. Lang niet alle ideeën kunnen worden uitgevoerd, blijkt nu. Voor ’tientallen miljoenen’ is gesneden in het eerder genoemde bedrag van 850 miljoen euro.

Ook in afgeslankte vorm ziet Roelof Balk voldoende mogelijkheden om de waterplas ten zuiden van de Houtribdijk te redden. ,,De natuurlijke kwaliteit van dit gebied is in tachtig jaar tijd, sinds de aanleg van de Afsluitdijk, teruggelopen van 100 naar 10 procent. Een enorme achteruitgang, die schreeuwt om snel handelen.’’

Met de aanleg van het moeras en diverse andere ecologische ingrepen zijn grote economische belangen gemoeid. Door zijn kwetsbaarheid mag er nu geen vinger naar het gebied worden uitgestoken. Woningbouw in het water, uitbreiden van jachthavens, het uitvoeren van plannen voor natuur en recreatie, allerlei projecten worden al jaren geblokkeerd. Balk: ,,Bij een robuuste natuur is het maatschappelijk draagvlak voor investeringen groter. Het gebied kan dan meer hebben.’’
Lees meer over dit onderwerp zaterdag 5 november in het Noordhollands Dagblad.

 

 

--- Vrienden van Markerwaard: Markermeer als moeras

2 november 2011
Een groot zoetwatermoeras en nieuwe wegen van Volendam en Muiden naar Almere zijn de meest opmerkelijke elementen in het plan ‘Markermeer – meer waard’, dat de Vereniging Vrienden van de Markerwaard heeft gepresenteerd.

Ooit was het Markermeer voorbestemd om te worden ingepolderd. Maar toen de Markerwaarddijk tussen Enkhuizen en Lelystad in 1976 gereedkwam, veranderden de plannen en ging de inpoldering niet door. ‘Maar er is verzuimd de inrichting aan die nieuwe situatie aan te passen; sindsdien is er niets meer gebeurd’, constateert architect ing. Jerome Adema, een van de opstellers van Markermeer – meer waard. De kern van het plan is meer ruimtelijke differentiatie. ‘Nu is het niet meer dan een heel grote plas, waarvan het waterpeil strak wordt beheerd.’

Een van de pijlers van het plan is een groot zoetwatermoeras van zo’n 400.000 ha, dat loopt vanaf de Markerwaarddijk tot aan de lijn Volendam-Almere, alsof er toch wordt ingepolderd. ‘Er komt weliswaar een lage waterkerende kade om het moeras, maar van inpoldering is geen sprake; we laten het waterpeil daar zijn eigen gang gaan. Ondiepe delen vallen in de zomer droog en zo wordt het een spannend dynamisch zoetwatermoeras.

Dat zal ook de vogelstand ten goede komen, die vooral baat heeft bij zachte oevers en overgangen tussen land en water.’ Het is een van de manieren om de ecologische armoede van het huidige Markermeer te lijf te gaan. ‘Daarnaast diepen we de nieuwe randmeren die zo ontstaan, uit, waardoor de waterkwaliteit daarvan ook toeneemt.’

Een ander voordeel is dat er minder zoet water uit het IJsselmeer nodig is om in de zomer het waterpeil van het resterende Markermeer te handhaven. ‘Dat water is beter te gebruiken voor de landbouw.’ Ook al gaat de ongereptheid van de waterplas verloren, de plezierzeilers hebben toch voordeel. ‘Zeilers willen vooral vaardoelen, wij creëren meer afwisseling.’

De dijk aan de zuidkant van het moeras, die uitkomt bij Almere, wordt gebruikt voor een nieuwe verbindingsweg met Volendam. ‘Daar wordt al gauw wat meewarig over gedaan, want wat moet Almere nu met Volendam? Maar bedenk dat van al het verkeer dat van Almere naar Amsterdam rijdt, eenvijfde Noord-Holland ten noorden van het Noordzeekanaal als bestemming heeft.
Bron: de technologiekrant

 

 

--- Gestrande potvis Stellendam zwemt naar zee

IJMUIDEN - Een verdwaalde potvis, die donderdag in de Noordzee voor de kust bij Stellendam strandde, zwemt weer naar open zee. Rond kwart over 5 zwom het dier de goede kant op, geholpen door hoog water. Dat meldde de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM).
Het 12 tot 15 meter lange dier lag tegen een zandplaat en was er slecht aan toe. De potvis strandde in de middag.
De KNRM wachtte op hoog water en hoopte dat het dier dan vlot komt en op eigen kracht weg kon zwemmen. Op de Nederlandse kust zijn in het verleden geregeld dode potvissen aangespoeld.
Bron: Nu.nl

 

 

--- Verzamelplek voor drijvend erfgoed

05 november 11, ENKHUIZEN - Een fonkelnieuw schip als de Lemsteraak L155 trekt veel bekijks, en dat nog wel op de Beurs Klassieke Schepen in de haven van Enkhuizen. Want een traditionele bouw kan dus ook gepaard gaan met een wel erg trendy en strak interieur.

Geen wonder dat aan de lange Gependam veel liefhebbers even stoppen om het Friese schip te bewonderen. Voor de rest zijn het vooral klassieke schepen die de boventoon voeren. Onder een waterig najaarszonnetje is het toch wel aangenaam mijmeren over volle dagen op het water, met de helmstok van zo’n schip in de hand.
Want ook dat is deze 15e editie van de beurs: flaneren, lekker kijken en een beetje filosoferen over hoe dat nou zou varen, zo’n klassiek schip.
Op de Gependam staat ook de grote beurstent. In de eerste hal presenteren de bedrijven en mensen die de ware liefhebbers kunnen helpen met de bouw van een eigen houten scheepje. Drijvend snoepgoed voor klein binnenwater, met ondanks alle ambachtelijke uitstraling ook vernieuwingen.
Bron: Noordhollands Dagblad

 

 

--- Klassiek varen

Luister naar zeemansverhalen aan boord van de Kamper Kogge. Bekijk een film op de Friese dektjalk Bruinvisch. Vaar mee op de vissermanschouw Deining, de stoomsleepboot Roek, of de Rosalie, de zeepunter KP21 of de Dascombe longboat Silt.
Het kan allemaal tijdens de Beurs Klassieke Schepen in Enkhuizen, de enige beurs in Europa voor beheer, behoud, bouw en onderhoud van traditionele schepen. De beurs wordt dit jaar voor de vijftiende keer gehouden, op 4, 5 en 6 november. Ontwerpers, (casco)bouwers, scheepstimmerlieden, tuigers en toeleveranciers geven er informatie over materialen en producten. Behoudsverenigingen, klassenorganisaties, charteraars, verzekeringsmaatschappijen en makelaars bieden hun diensten aan. Vaklieden en andere experts vertellen, demonstreren en discussiëren over hun werk. Er zijn meer dan honderd schepen te zien en te koop op de beurs en in de haven.
Bron: Telegraaf Reiskrant

 

 

--- Wylde Swan did it again!

Na een succesvolle zomer heeft de Wylde Swan afgelopen week weer prijzen in de wacht gesleept tijdens een zeilevenement. ‘s Wereld grootste tweemast topzeilschoener Wylde Swan uit Makkum zeilde mee in de Race of the Classics for Young Proffesionals. Ze riep daarbij de hulp in van team ABN AMRO om de felbegeerde beker binnen te halen. En dat is gelukt - Wylde Swan werd eerste ‘overall’!
Het was een spannende wedstrijd met heel wisselende weersomstandigheden. De vloot, die in eerste instantie naar Ramsgate in Engeland zou varen, zette vanuit Rotterdam koers naar Zeebrugge om via IJmuiden in Amsterdam te finishen. Het schip en haar bemanning liet de competitie ver achter zich. Groot was echter de verbazing bij de prijsuitreiking dat de Wylde Swan ook op handicap alles heeft gewonnen. Zelfs het jacht van de Nederlandse marine de ‘Urania’ is verslagen.

De Race of the Classics voor Young Professionals wordt ieder jaar door ruim 680 jonge talenten gevaren aan boord van 23 klassieke zeilschepen in allerlei soorten en maten. Het behoud van ons varend erfgoed is een van de belangrijkste doelstellingen van de Stichting Race of the Classics.
De Race of the Classics bestaat uit twee edities: sinds 1989 in April voor studenten verbonden aan een hogeschool of universiteit en sinds 2006 in Oktober voor Young Professionals werkzaam bij toonaangevende (inter)nationale bedrijven. De Young Professionals nemen deel aan een echte zeilrace op de Noordzee. Sinds enkele jaren vertrekt de vloot vanuit de Veerhaven te Rotterdam, het doel is een oversteek naar Ipswich. Bij slecht weer kan de vloot uitwijken naar Den Helder of Brugge en uiteindelijk finisht de vloot via IJmuiden op het IJ in Amsterdam waar het evenement wordt afgesloten met een spetterend eindfeest.
Bron: Persbericht 'Wylde Swan'
Zeepost is een uitgave van Wouter van Dusseldorp.
Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.
De meeste links in Zeepost zijn beperkt houdbaar.
Zeepost brengt o.a. nieuws van de BBZ.
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door Bataviahaven en EFM verzekeringen.
Heb je zelf nieuws voor zeepost: mail aan wouter@zeepost.info
Voor het archief van zeepost ga je naar: archief