Zeepost is de digitale nieuwsbrief voor de chartervaart. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.
De Zeepost wordt wekelijks verstuurd naar  1.150+ adressen.
Heb je zelf nieuws voor
Zeepost, mail dan aan wouter@zeepost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

Zeepost 900, 7 maart 2018
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz
defotoboot
Historische Zeilvaart Harlingen
AtSea
friesevloot
SRF
Fikkers

Register Holland


zeilklippers

zeilklippers

Morgenster


Piet Blaauw
de Vries Zeilmakers
onlinezeilen


Hitek
Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper

Kooij
MdeGroot

TSC
Rood boven groen

Frisian Sailing Com
Cinema
Patrijspoorten

UB Sails

Hartzuiker
Ventis

Zeilmakerij Molenaar
Zeilcharter de Vriendschap

Shiptron

Bureau Scheepvaart Certificering
Zeilpunt

 Doeve Makelaars

Taxi Enkhuizen

tvk instruktie
VHZC
Bataviahaven
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Next Generation Shipyards
Zeilschip Bounty
Scheepswinkel van Meer
Voor evenementen en
wedstrijden kijk je hier


BBZ nieuws:

— Wie doet er mee in Broodfonds?

Overig nieuws:

— Keurmerk helpt klant bij juiste scheepskeuze
— NAUPAR introduceert een nieuw commissiesysteem:
    vanaf 9%

— Zeilchartervaart kan tot mei terecht op Ruijterkade

— Nieuwe kans ‘zeilhaven’ Amsterdam

— ‘Mooi verbouwde klippers en tjalken’
— Werelddamtop op charterschepen in Franker

— Vaar tweede paasdag gratis mee op zeilschip

— Linquenda 2 maakt water in Hellevoetsluis
— Hollandse Helden racen mee tijdens TSRH2018

— ‘Nog veel bij te schaven aan beroepskwalificaties’

— Terschelling neemt stijging zeespiegel bloedserieus
— IJsselmeervissers willen compensatie voor zandwinning en
    windmolens


— Schoener Eldorado gaat naar de veiling

— Nieuwe sneldienst Ameland heet Fostaborg
— Sterke toename mosselbanken in Nederlandse Waddenzee


BBZ nieuws

— Wie doet er mee in Broodfonds?Op 27 Februari gaf broodfonds.nl voorlichting bij de BBZ over het Broodfonds. Deze bijeenkomst krijgt een vervolg: eind maart komen we opnieuw bijeen. Een datum moet nog geprikt worden. Het eerste deel van de avond is er een korte presentatie en ruimte om vragen te stellen voor de mensen die er de vorige keer niet bij konden zijn. Het tweede deel gaat over de afspraken die gaan gelden voor het op te richten Broodfonds. Dit doen we aan de hand van een vragenlijst. Ook wordt er in het tweede deel een bestuur gekozen en de naam van het Broodfonds bepaald.

Tijdens de bijeenkomst op de 27ste  kwamen een paar met name voor de chartervaart relevante punten aan de orde. Hieronder een paar er uitgepikt:
Ondernemers die ziek zijn huren in het seizoen een vervanger in (bv een schipper). De uitkering uit het Fonds gaat dan naar salaris van die inhuurkracht. Is dat een bezwaar? Nee zegt het Broodfonds, tenzij je dat zelf een bezwaar vindt. Hoe je de inkomsten uit het fonds besteed is aan jou als deelnemer.

Ik verdien geld in de zomer en in de winter lig ik stil. Maakt dat wat uit? Volgens het Broodfonds is dat voor de werking van het systeem geen probleem. Je moet het middelen en bedenken welke inkomsten je uit het fonds wilt hebben om goed door te kunnen en de lopende rekeningen te kunnen betalen, of dus de inhuur van een vervanger.

Is het voor elk bedrijf geschikt, dus ook voor een bedrijf met maar 1 man personeel? Ja, zegt het Broodfonds. Ook hier geldt weer dat je zelf die keuze kunt maken.
Kijk voor meer informatie op broodfonds.nl  Geïnteresseerd? Meld je aan bij paul@debbz.nl

Einde BBZ nieuws— Keurmerk helpt klant bij juiste scheepskeuzeSinds het ongeluk met de het charterschip Amicitia in Harlingen twee jaar geleden, woedt er een discussie over veiligheid in de zeilende binnenvaart. Aan deze discussie valt me één ding op: er wordt nauwelijks gesproken over de belangrijke disciplinerende invloed die marktwerking kan hebben op het gedrag van ‘rotte appels’ in de sector.

Bij succesvolle platformen zoals Airbnb bepalen de gasten het succes van de aanbieders van appartementen, maar toch wordt over de corrigerende rol die gasten in de zeilende binnenvaart kunnen spelen met geen woord gerept.

Er is sprake van een ongelijkheid in de informatie die aanbieder en afnemer in de zeilchartervaart hebben over de kwaliteit van de geboden dienst. Gasten - vaak niet-zeilers - kunnen met de beperkt beschikbare informatie geen gezonde afweging maken over de kwaliteit van de schepen, waardoor het voor reders niet nodig is te voldoen aan een hoge standaard. Teleurgestelde gasten ziet de vloot nooit meer terug. Er moet iets veranderen, voordat zij zichzelf om zeep helpt.

Het woord ‘keurmerk’ is al gevallen en wordt, in het oerwoud van de al bestaande keurmerken over de gehele maatschappelijke breedte, niet geschikt geacht. De nadelen daargelaten, kan een keurmerk afnemers echter wel duiden dat de aanbieder het beste voor heeft met iedereen in de economische keten en zo de informatieongelijkheid tussen producent en afnemer rechttrekken. Voor een betere informatieverdeling in de zeilchartervaart zou een vergelijkbaar instrument dus wel degelijk zinvol kunnen zijn. Maar hoe dit instrument vorm te geven?
Lees de uitgebreide ingezonden brief van Victor Vandersmissen in de papieren of digitale Schuttevaer van vorige week, alleen voor Schuttevaer-abonnees
— NAUPAR introduceert een nieuw commissiesysteem:
    vanaf 9%
NAUPAR introduceert per 1 april een nieuw commissiesysteem voor de chartervaart. Hierin wordt nog maar 9% commissie gerekend voor een aantal diensten.

- Nieuwe samenwerking
Niet iedere samenwerking is hetzelfde en de behoeften zijn per scheepsexploitant verschillend. Waar de een naast het varen graag ook eigen werving wil doen, heeft de ander daar totaal geen behoefte aan. Ook verschilt de terugvraag van schip tot schip. Daarom introduceert NAUPAR een commissiesysteem waarin de commissie afhankelijk is van de behoefte en inspanning.

- Terugvraag en nieuwe klanten worden beloond
“Ons boekingskantoor heeft minder werk aan klanten die via de schipper binnenkomen, of die al eerder via ons gevaren hebben’, licht Pouwel Slurink, directeur van het nautische bedrijf toe. “Dus waarom zouden we dit voordeel niet doorberekenen aan de scheepseigenaren? Als een ondernemende schipper zorgt voor tevreden klanten die weer terugkomen, dan betaalt de scheepseigenaar slechts 9% commissie over deze boeking. Ook voor klanten die de exploitant zelf werft, wordt 9% gerekend.”

Uiteraard blijft NAUPAR hard werken om nieuwe klanten te werven, want hoe meer klanten, hoe beter dat voor iedereen is. Het voordeel van het nieuwe commissiesysteem is echter dat het voor scheepseigenaren veel interessanter wordt om zelf te werven én om een zo groot mogelijke terugvraag te realiseren. Zo worden beide partijen beter van het nieuwe systeem.

- Meer controle en inzicht voor de scheepseigenaren
De moderne technologie maakt het een stuk makkelijker om de scheepseigenaren meer te betrekken bij hun klanten. Zo heeft NAUPAR een serviceportaal ontwikkeld, waarin de scheepsexploitanten naast de financiën en de boekingsgegevens ook de gegevens van hun schip – voor op offertes, flyers en de website – kunnen bijhouden en bewerken.

In de komende weken krijgen ze, via een speciaal ontwikkeld dashboard, ook inzicht in klantenbeoordelingen, de herkomst van de klanten, de omzet en meer. De schippers kunnen dan ook zelf rechtstreeks contact opnemen met hun klanten. Met deze nieuwe mogelijkheden wil NAUPAR eraan bijdragen dat de scheepsexploitanten hun schip makkelijker kunnen positioneren én dat ze meer inzicht in, en tools voor hun onderneming hebben.
Wil je meer informatie over het nieuwe commissiesysteem? Neem contact op met Pouwel Slurink (p.slurink@naupar.com).— Zeilchartervaart kan tot mei terecht op RuijterkadeZeilchartersschepen die Amsterdam bezoeken met het doel hun passagiers van- en aan boord te laten stappen of om te overnachten in het kader van een vaartocht of cruise, kunnen onder bepaalde voorschriften langer gebruik maken van de binnenzijde Steiger 14 aan De Ruijterkade. Aanvankelijk liep deze regeling tot 1 december 2017.

De BBZ, Vereniging voor de Beroepschartervaart, heeft de (Rijks)havenmeester gevraagd om de overgangsperiode te verlengen totdat de ligplaatsen in de Oude Houthaven kunnen worden gebruikt. Deze ligplaatsen worden later opgeleverd dan aanvankelijk werd gedacht.

Havenbedrijf Amsterdam heeft dit verzoek ingewilligd omdat de andere locaties in de zomermaanden gereserveerd zijn of niet passend zijn voor deze doelgroep. De verwachting is dat in mei 2018 de ligplaatsen in de Oude Houthaven aan de Pontsteiger worden opgeleverd.

Er zijn voorschriften verbonden aan het gebruik. Zo moet de eigenaar en/of schipper van tevoren reserveren, mag deze maximaal 24 uur afmeren en uitsluitend gebruik maken van de steiger als er sprake is van een vaartocht of cruise. Tevens dient tijdens het verblijf een bekwaam persoon toezicht aan boord te houden. De steiger wordt niet exclusief vrijgehouden voor zeilcharterschepen.

Speciaal tarief
Tijdens deze overgangsperiode geldt een speciaal lager reserveringstarief voor de eigenaren en/of schippers van de zeilcharterschepen die deze locatie willen gebruiken. Er dient van te voren te worden gereserveerd bij de afdeling PortOffice van Port of Amsterdam via de ligplaatsreserveringsapplicatie EasyDock.
Lees het gehele artikel op de bron: Port of Amsterdam— Nieuwe kans ‘zeilhaven’ AmsterdamDe gemeenteraad van Amsterdam is akkoord gegaan met een PvdA-voorstel voor een ‘zeilhaven’ op het voormalige NDSM-terrein. De haven is bedoeld voor ‘goedgekeurde’ zeilcharterschepen, waar passagiers kunnen op- en afstappen en waar bezoekende schepen terecht kunnen.

Vier steigers zouden plaats kunnen bieden aan 16 schepen. Branchevereniging BBZ fungeert nu als ‘oliemannetje’ om initiatiefnemers bijeen te krijgen, maar gaat zich niet bemoeien met de exploitatie.

Die exploitatie was vorig jaar het breekpunt voor de stichting rond Heine van der Molen (Meander), die ook streefde naar een charterhaven. En het is nog steeds het grote vraagteken in het plan, blijkt uit een toelichting van beleidsmedewerker Pam Wennekes van de BBZ. ‘Zonder hotellen is een exploitatieplaatje lastig, omdat je niet alles in de zomer kunt verdienen. De gemeente sluit echter niet uit, dat zij in een goed plan wil mee-investeren. Daarover praten we nu met enkele deelnemers aan de Heine-groep en andere geïnteresseerden. Ook stadsdeel Noord vindt het een leuk plan.’
Lees het uitgebreide artikel van Sander Klos in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees— ‘Mooi verbouwde klippers en tjalken’De ligplaatsen voor de zeilchartervaart houden de Amsterdamse politiek al enige tijd bezig. Er waren raadsvragen, insprekers deden hun woordje en schippers voerden actie op het IJ.

Volgens hen leek de zeilende passagiersvloot niet langer welkom in Amsterdam en deed het Havenbedrijf weinig of niets om de schepen goede ligplaatsen te bieden.

Maar volgens een ambtelijk stuk uit september 2017 past ‘de bruine binnenvaartvloot van historische platbodems bij het Amsterdamse cultuurgoed’. ‘De mooi verbouwde klippers en tjalken vormen een cultureel- historische verwijzing naar een duurzame vorm van transport, stammend uit de tijd dat IJsselmeer nog Zuiderzee was.

Een Zeilhaven, zoals beschreven in het initiatiefvoorstel, kan inderdaad een plek zijn waar Amsterdammers de verbinding met water, haven en de nautische economie expliciet kunnen zien en beleven.’
Terugkijken naar de commissie vergadering kan hier— Werelddamtop op charterschepen in FrankerWie deze week Franeker aandoet, loopt zomaar kans een wereldkampioen tegen het lijf te lopen. De stad is decor van het Fryslân Open Fries dammen, een groeiende damvariant.

Twee grote schepen dobberen aan de Zuiderkade in Franeker. De dekken van de Elizabeth en de Mare Frisium zijn bevroren. In de authentieke, verwarmde scheepskamers zitten voornamelijk mannen gebogen over damborden.

De schepen vormen samen een van de locaties in het Franeker stadscentrum waar deze week wordt gestreden tijdens het Fryslân Open Fries Dammen.

Grote namen
Niet de minste namen zijn op het damgeweld afgekomen. Op het dek staat Aleksander Georgjev, regerend Europees kampioen internationaal dammen. Aan boord van de Elizabeth scharrelt wereldkampioen snelschaken Vasil Ivantsjoek uit Oekraïne rond. Een meter verderop zit internationaal grootmeester Aleksaj Domtsjev uit Litouwen.
Lees het gehele artikel op de bron: LC + 
— Vaar tweede paasdag gratis mee op zeilschipKampen staat het gehele paasweekend van 30 maart tot en met 2 april in het teken van Sail Kampen 2018. Het nautische evenement start op vrijdagavond met een vlootschouw waarbij alle deelnemende schepen de stad binnenvaren. Het hele weekend zijn de zeilschepen uit binnen- en buitenland te bewonderen aan de kade. Ook in de rest van de stad komt het nautisch en cultureel erfgoed, waar Hanzestad Kampen zo trots op is, tot leven.

Lezers van de Stentor maken kans om op 2 april mee te varen met de vijftig meter lange driemaster Willem Barentsz. Het schip werd in 1931 gebouwd in Groningen en vervoerde jarenlang zijn vrachten op de Oostzee. “In de jaren tachtig werd de Willem Barentsz omgebouwd tot het schip zoals het nu is”, vertelt schipper en eigenaar Jeroen Mohrman. “De ruimen werden omgebouwd naar een luxe restaurant waar gasten heerlijk kunnen genieten tijdens hun tocht.”

Op tweede paasdag (2 april) vaart zeilschip Willem Barentsz tijdens Sail Kampen speciaal uit voor lezers van de Stentor. De vaartocht duurt ongeveer en uur en aan boord wordt u voorzien van een kopje koffie of thee.
Kijk hier voor meer informatie en het inschrijfformulier


Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz— Nog geen vergunning werkeiland IJsselmeerHet bedrijf Royal Smals heeft nog geen vergunning gekregen voor het winnen van zand en de aanleg van een werkeiland in het IJsselmeer. In Zeepost 898 stond dat dit reeds het geval was.

De informatieve inloopavond is op donderdag 22 maart 2018. Deze vindt plaats in het dorpshuis in Oudemirdum.

Het bedrijf meldt dat het volledige dossier over de zandwinning en de aanleg van het werkeiland vanaf 2 maart 2018 ter inzage ligt. De Nederlandse Vissersbond heeft bij Royal Smals de vraag neergelegd op welke locatie(s) het dossier in te zien is.

— Linquenda 2 maakt water in HellevoetsluisMaandagmorgen 5 maart omstreeks 7.00 uur is de brandweer druk geweest met het reden van de Linquenda 2. Het schip maakte water en licht aangemeerd aan een steiger in de haven bij de Tramhaven in Hellevoetsluis.

Er is alarm geslagen toen het schip al aardig gezonken was. Gelukkig was er niemand aan boord. De brandweer heeft met dompelpompen het water uit het ruim gepompt. De oorzaak van de lekkage was nog niet bekend. De Linquenda 2 is een zeilend binnenvaartschip uit 1914.

De Linquenda 2 is een zeilend klipperaak uit 1914, en tegenwoordig een charterschip.
— Hollandse Helden racen mee tijdens TSRH2018Tijdens The TallShips Races Harlingen 2018 racen zes van de zeven Hollandse Helden mee. Sinds 2010 hebben zeven Nederlandse TallShips hun krachten gebundeld met behulp van Sail Training Association Netherlands (STAN). Komende zomer liggen deze zes schepen tijdens The TallShips Races Harlingen in de haven voor bezichtiging.

Zo vormen Stad Amsterdam, Eendracht, Gulden Leeuw, Morgenster, Wylde Swan, Europa en de Oosterschelde de Hollandse Helden van Nederland. Op de Oosterschelde na, zijn al deze TallShips onderdeel van de race van Stavanger naar Harlingen. Vervolgens liggen deze A-klasse schepen van 3 tot en met 6 augustus in de haven van Harlingen.

De bijzondere samenwerking tussen deze zeven Nederlandse TallShips is in 2010 ontstaan. Zij hebben hun krachten gebundeld om elkaars netwerk te gebruiken. Dit om meer exposure te genereren voor de Nederlandse TallShips die wereldwijde reizen maken.Deze Nederlandse TallShips treden gezamenlijk naar buiten met de reizen die ze maken.

Eind juli varen circa 80 schepen van Stavanger naar Harlingen, waar ze op vrijdag 3 augustus binnenvaren tijdens de Sail In. De deelnemende TallShips zijn van 3 tot en met 6 augustus te bewonderen in de haven van Harlingen.— ‘Nog veel bij te schaven aan beroepskwalificaties’De vele politieke compromissen, waarmee het Europese Parlement 14 november vorig jaar instemde met de EU-richtlijn tot harmonisering en erkenning van beroepskwalificaties in de binnenvaart, vragen nu al om een snelle evaluatie en bijstelling.

Het in 2009 opgerichte Europese samenwerkingsverband van binnenvaartopleidingen is nu volop bezig met het gelijktrekken van de nieuwe afspraken in alle EU-binnenvaartlanden en Zwitserland. ‘Geen opleidingsinstituut in Europa levert nu nog mensen af zonder voldoende competentie’, zei Edinna-secretaris Arjen Mintjes.

In mei bespreekt Edinna de eerste uitkomsten, maar de voorzitter nam nu al een voorzet op de evaluatie van de richtlijn. Door alle politieke compromissen en de grote nadruk op veiligheid wordt er volgens voorzitter Van Reem wel erg veel nadruk gelegd op de vereiste vaartijd.

Een voorbeeld: een stuurman met volledige zeevaartbevoegdheid, moet als zij-instromer in de binnenvaart aan dek beginnen aan vijf jaar verplichte vaartijd (1080 dagen inclusief ten minste 720 dagen in de binnenvaart). Pas daarna werkt hij weer op een vergelijkbaar niveau.

Lees het uitgebreide artikel van Dirk van der Meulen in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees— Terschelling neemt stijging zeespiegel bloedserieus
 

  
De haven van Terschelling moet op de schop. Een tweede aanlegbrug, betere afhandeling van bagage en fietsen, verplaatsing van de terminal, meer parkeerruimte. En alles stormvloedbestendig.

Terschelling gaat zich wapenen tegen de zeespiegelrijzing. Veerhaven, passagiersterminal, parkeerterrein en Willem Barentszkade gaan bij een stevige verhoging van de waterstand kopje onder – en dat gebeurt steeds vaker. Het beperkt de geoliede logistiek die nodig is op het eiland.

Die beoogde grote ingrepen staan in de Havenvisie. Hoewel de raad, de bevolking en instanties er inmiddels hun zegje over hebben gedaan, ligt echte besluitvorming over de plannen op het bordje van de nieuwe gemeenteraad.

De druk om dit snel te doen, is groot. Rederij Doeksen neemt in 2019 immers twee nieuwe veerboten in gebruik en die zullen vaker varen. Tegelijk maakt de vrachtboot van dezelfde laad- en losbrug gebruik als de passagiersschepen. Gevreesd wordt dat de venstertijden voor de vrachtboot te krap worden. Het brengt de stipte bevoorrading van winkels en de vier supermarkten in gevaar.

De roep om een tweede brug is dus een luide. In de Havenvisie staat een voorstel om een aparte vrachtsteiger achter in de haven of bij het bedrijventerrein te bouwen. De plannen leidden tot grote opwinding in en buiten de politiek. Een vrachthaven bij het bedrijventerrein lost veel (verkeers)problemen op maar is, samen met een nieuw aan te leggen vaargeul, een dure ingreep in Natura2000-gebied. Nog los van de horizonvervuiling.

Een oud idee om de haven te verbreden, lijkt dan meer kans van slagen te hebben. Samen met Doeksen praten de eilandbesturen en die van Harlingen over collectief bagagevervoer van parkeerterrein naar boot.

Ook de bewoners aan de Willem Barentszkade maken zich zorgen over de zeespiegelstijging. Hun straat ligt officieel in het buitendijks gebied en wordt slechts afgeschermd door een muurtje van 3.60 meter boven NAP. Dat kan gemakkelijk hoger, maar dan verliezen ze hun geliefde uitzicht.

Vorige maand bespraken ze het probleem met de gemeente en er is een oplossing gekozen. Het idee om de muur te versterken en van beweegbare kleppen te voorzien, vond instemming. Deze kleppen verhogen de muur met 40 centimeter. De hoogste stand ooit gemeten op Terschelling is overigens 3.26 meter.
Lees het gehele artikel op de bron: LC plus 
— IJsselmeervissers willen compensatie voor zandwinning
    en windmolens
IJsselmeervissers willen compensatie voor zandwinningsputten en windmolens in het IJsselmeer. De gronden worden nu - zonder vergoeding - van ons afgesnoept, zegt IJsselmeervisser Jan Last uit Hoorn.

Voorzitter Johan Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond pleit voor een fonds om vissers te compenseren of misschien wel uit te kopen. Aanleiding voor het plan van Nooitgedagt is de komst van een zandwingebied en werkeiland voor de kust van Lemmer.

Volgens Nooitgedagt liggen er verschillende claims op het IJsselmeer. ,,Niet alleen voor commerciële activiteiten, maar ook voor natuurbescherming. Dat betekent simpel dat de vissers in het gedrang komen. Bij de gaswinning vergoedt de NAM toch ook de schade? Met een compensatiefonds kunnen vissers vrijwillig het veld verlaten.”

De overheid verdient volgens een rekensom van Nooitgedagt straks zeven miljoen aan de zandwinning. Hij wil een deel van dat geld gebruiken om vissers vrijwillig vervroegd te laten stoppen, zodat er meer ruimte is voor overblijvers.

IJsselmeervisser Jan Last uit Hoorn (hij heeft zijn lidmaatschap van de bond opgezegd) denkt dat de Vissersbond laat is met de claim. ,,Daar hadden ze veel eerder mee moeten komen, want er is al veel meer gebeurd. We hebben de Marker Wadden gekregen (ruimteclaim 10.000 hectare), de volgende fase van IJburg (tachtig hectare) komt er aan en ook bij de Houtribdijk wordt zand opgespoten voor dijkversterking en natuur.’’

Last vraagt zich overigens af of er wel vissers klaar staan om te saneren. ,,Het gaat op dit moment best goed in de IJsselmeervisserij. We hebben 70 vergunningen op 34 schepen. Ik hoor nooit iemand zeggen dat hij er graag mee wil stoppen.’’
Lees het gehele artikel op de bron: NHD 
— Schoener Eldorado gaat naar de veilingDe Nederlandse schoener Eldorado wordt binnenkort door makelaar deValk ter veiling aangeboden. Het 38 meter lange schip vaart sinds 2007 rond. De vraagprijs bij de makelaar bedraagt € 970.000,-, het startbod voor de veiling bedraagt € 250.000,- euro.

De comfortabele schoener Eldorado is uitermate geschikt voor privé en commercieel gebruik. Het schip is zeer goedonder- houden, onder Nederlandse vlag met geldige certificaten voor 50 pas. dagtochten en 16 meerdaagse reizen. Met een sterke hoofdmotor, stille generatoren, boegschroef, airconditioning, watermaker en hoge internationale veiligheidsstandaarden kunt u over de hele wereld zeilen. Tegenwoordig wordt de schoener ingezet voor zeil excursies in St. Maarten/BVI´s/Bahama’s voor passagiers van bijna alle gerenommeerde cruisevaartmaatschappijen.
Voor meer info kijk je hier 

 

— Nieuwe sneldienst Ameland heet Fostaborg


 
De nieuwe sneldienst naar Ameland is vrijdag Fostaborg gedoopt, met een knipoog naar de eilander geschiedenis.

Rederij Wagenborg kijkt al maanden reikhalzend naar de nieuwe boot uit, die de gewone veerdienst moet ontlasten op de geplaagde route Holwerd-Ameland. Wat dat betreft was de doop goed gepland: deze week vielen er vele afvaarten naar Ameland uit, stond er nauwelijks water in de vaargeul en moest de watertaxi vanwege ijsgang aan wal blijven.

Die taxi waarmee je in twintig minuten aan de overkant bent, wordt nu al door veel Amelanders gebruikt als alternatief voor de weerbarstige ‘gewone’ veerdienst.

De tewaterlating werd vanwege het ijs en koude weer uitgesteld. Hier en daar werd gegrapt dat het nieuwe schip zijn eerste vertraging al te pakken heeft.

Het nieuwe schip is Fostaborg gedoopt. Een bekende naam op het eiland: Fosta was een vruchtbaarheidsgodin die op Ameland vereerd werd. Voor de invoering van het christendom heette het eiland zelfs Fostaland, en de naam is nog altijd op het eiland te vinden. Een vakantiehuis draagt de naam Fosta, en er is een straat in Nes die Fostaland heet. Fosta is een godin met een ,,beschermende en vreedzame’’ citeerde Wagenborg-directeur Ger van Langen uit een gedicht.

Het schip kan straks 48 personen vervoeren en zal met een snelheid van 40 km per uur heen en weer varen. In samenwerking met een sneldienst van Arriva kan je vanaf 26 maart binnen een uur van Leeuwarden naar Ameland reizen.
— Sterke toename mosselbanken in Nederlandse WaddenzeeUit recent monitoringsonderzoek blijkt dat het oppervlak aan mosselbanken op droogvallende platen in de Waddenzee in het voorjaar van 2017 is verdubbeld ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit komt door een omvangrijke broedval in de zomer van 2016 en doordat de nieuw gevormde banken hun eerste winter goed hebben doorstaan. Wageningen Marine Research brengt jaarlijks de mossel- en de oesterbestanden in de Nederlandse kustwateren in kaart. Het onderzoek wordt uitgevoerd voor het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

3.993 hectare aan mosselbanken op droogvallende platen gemeten
De jaarlijkse inventarisatie wordt uitgevoerd sinds begin jaren ’90. Het oppervlak aan mosselbanken was destijds door een combinatie van mosselvisserij en het uitblijven van nieuwe broedval op een dieptepunt beland. In 2002 herstelde het mosselbestand op de droogvallende platen (litoraal) zich, met een ingemeten oppervlak van 3.003 hectare. Dit herstel trad vooral op in het oostelijke deel, waar 96% van het totale oppervlak te vinden was. In de daaropvolgende periode bleef het totale oppervlak, na enkele jaren met oppervlakken tussen de 2.000 en 3.000 ha, schommelen tussen de 1.500 en 2.000 hectare, waarbij het grootste oppervlak zich bevond in de oostelijke Waddenzee. In 2017 werd maar liefst 3.993 hectares aan mosselbanken ingemeten. Hiervan bevond zich 43% in de westelijke Waddenzee.
Lees het gehele artikel op de bron: Universiteit van Wageningen 
 — Berichten in de Scheepspost van deze weekFVEN nieuws:

— Passantenhavens met een Varend Erfgoed regeling
— Evaluatie financieel stelsel monumentenzorg
— Europees Erfgoedjaar-label voor erfgoedevenementen

Overig nieuws:

— Reünie van historische schepen in 2020 in Winschoten
— Willem Barentsz klopt aan bij provincie voor afbouw
— Stoomsleper Noordzee krijgt geld van Waddenfonds

— HISWA watersport-tentoonstelling Amsterdam

— Vaar tweede paasdag gratis mee op zeilschip
— Conservering historische IJsselkogge vertraagd

— Schepencarrousel nu ook ligplaatsen in Rotterdam

— Honderd jaar Zuiderzeewet nodigt je uit
— Halve Maen zoekt enthousiaste vrijwilligers

— Museumhaven Amsterdam bij AT5
— Oldtimer weekeinde Moerdijk
— Lezing: “De verdwenen kleinschalige beroepsvaart”

— Stoomschip Succes behouden voor Nederland

— Linquenda 2 maakt water in Hellevoetsluis
— Havenkranen Laakhaven worden monument


— Stichting koopt Dokkumer wedstrijdskûtsje

— Cursus zeilen voor landrotten
— Gezonken vliegdekschip uit WO II gevonden


Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door: