Zeepost is de digitale nieuwsbrief voor de chartervaart. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.
De Zeepost wordt wekelijks verstuurd naar  1.150+ adressen.
Heb je zelf nieuws voor
Zeepost, mail dan aan wouter@zeepost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

Zeepost 899, 27 februari 2018
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbzScheepswinkel van Meer
defotoboot
Historische Zeilvaart Harlingen
AtSea
friesevloot
SRF
Fikkers

Register Holland


zeilklippers

zeilklippers

Morgenster


Piet Blaauw
de Vries Zeilmakers
onlinezeilen


Hitek
Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper

Kooij
MdeGroot

TSC
Rood boven groen

Frisian Sailing Com
Cinema
Patrijspoorten

UB Sails

Hartzuiker
Ventis

Zeilmakerij Molenaar
Zeilcharter de Vriendschap

Shiptron

Bureau Scheepvaart Certificering
Zeilpunt

 Doeve Makelaars

Taxi Enkhuizen

tvk instruktie
VHZC
Bataviahaven
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Next Generation Shipyards
Zeilschip Bounty

Voor evenementen en
wedstrijden kijk je hier


BBZ nieuws:

— Havenmeesteroverleg

Overig nieuws:

— Schipper negeerde drenkelingen: taakstraf geëist
— Misthoorn mogelijk toch terug in Harlingen
— Statsraad Lehmkuhl gaat elektrisch varen

— Rietproef Lauwersmeer wordt jaar uitgesteld

— Schippers van weleer, Tsjebbe Dijkstra
— Reddingboten uit dienst door het winterse weer

— Droogdok zinkt naar bodem bij Lauwersoog

— ESO verwacht veel van nieuwe EU richtlijn personeelBBZ nieuws

— HavenmeesteroverlegVorige week was in Harlingen de BBZ havenmeesterbijeenkomst. Ruim 10 jaar geleden nodigde de BBZ voor het eerst havenmeesters van charterhavens uit en sindsdien is het een jaarlijks terugkomend overleg. De opkomst was weer groot en de sfeer was goed waardoor er gemakkelijk ervaringen en informatie uitgewisseld kon worden.

Niet alleen werd gesproken over praktische zaken als goedwerkende stroomvoorzieningen en betalingssystemen maar ook over de veranderende rol van de havenmeester. De verantwoordelijkheid van een havenmeester gaat veel verder dan het maken van een goeie havenindeling, kleine reparaties uitvoeren en goed contact met de schippers onderhouden. De havenmeester is steeds vaker het aanspreekpunt voor gemeenten, gasten en omwonenden. Een rol waar de meeste havenmeesters zich goed in kunnen vinden. De BBZ is blij met de positieve houding van de havenmeesters en waardeert hun inzet om de schepen in de haven te krijgen en te houden enorm.

Einde BBZ nieuws
— Schipper negeerde drenkelingen: taakstraf geëist


Het overvaren jacht in de takels in 2015

Tegen de schipper die doorvoer nadat zijn bemanning noodkreten van drenkelingen had gehoord werd afgelopen week de hoogste werkstraf geëist: 240 uur.

In november 2015 zonk een motorjacht tussen Urk en Lemmer, waarschijnlijk omdat het werd overvaren door een vrachtschip. De beide opvarenden kwamen hierbij om het leven. Oud-charterschipper Gert Bakker was één van hen.

Een bemanningslid van de Jordy zag en hoorde de drenkelingen in het water, een ook met een reddingsboei met een wit lichtje. De matroos waarschuwde de schipper, die even vaart minderde maar daarna gewoon doorvoer. Hij waarschuwde de kustwacht maar ondernam zelf geen actie.

Volgens de verdachte was het onder meer vanwege de wind – kracht 5 tot 7 – veel te riskant om het niet geladen vrachtschip te keren. Andere schippers die op dat moment in de buurt voeren bestreden die stellingname.

Officier van justitie Van der Spek zegt in de Leeuwarder Courant: ,,Wrang dat hij achteraf nog steeds vindt dat hij de juiste keus heeft gemaakt. Hij blijft volhouden dat hij zelf van niks wist omdat hij zelf niks had waargenomen, maar uit gesprekken met de centrale meldpost van Rijkswaterstaat en andere schepen blijkt dat hij voldoende wist.’’

De wetenschap dat ze nog een kans hadden, die niet gegrepen werd door de schipper, is volgens de officier voor de nabestaanden onverteerbaar. ,,Die gedachte knijpt hen de keel dicht.’’
De uitspraak volgt op 9 maart.— Misthoorn mogelijk toch terug in HarlingenHARLINGEN - Burgemeester Roel Sluiter gaat onderzoeken of de misthoorn teruggeplaatst kan worden op de Zuiderpier, als deze zachter en niet ’s nachts zal loeien. Die opdracht kreeg hij woensdag van de gemeenteraad, die daarmee terugkwam van een eerder besluit: in 2016 was een raadsmeerderheid tegen de terugkeer van de misthoorn.

De initiatiefgroep Misthoorn Harlingen liet het er niet bij zitten, en volgens een juridisch adviseur van deze misthoornliefhebbers, is de terugkeer van de misthoorn mogelijk. Niet voor navigatie maar als een waarschuwingssignaal (eventueel met lichtsignaal), waarbij rekening wordt gehouden met inwoners die voorheen geluidsoverlast ervoeren. Verder hoeft de gemeente niet op te draaien voor het beheer van de misthoorn: nu de haven verzelfstandigd is, kan Port of Harlingen (in opdracht van Rijkswaterstaat) de misthoorn bedienen.
Lees het gehele artikel op de bron: Harlinger Courant  
— Statsraad Lehmkuhl gaat elektrisch varenDe Noorse bark Statsraad Lehmkuhl krijgt volgend jaar een hybride krachtsysteem van Rolls-Royce waardoor ze zonder uitstoot van broeikasgassen de haven van Bergen kan verlaten. Het Noorse staatsbedrijf Enova verstrekt meer dan een half miljoen euro voor een innovatief project voor dit Sailtraining schip.

Haakon Vatle, uitvoerend directeur van de Statsraad Lehmkuhl Foundation zei: "De STATSRAAD LEHMKUHL is al meer dan een eeuw relatief milieuvriendelijk. Immers, voor grote delen van het jaar biedt windenergie alle aandrijving die het nodig heeft. We gaan haar nu nóg milieuvriendelijker maken. We hopen dat ze een rolmodel zal worden voor andere zeilschepen en allerlei andere schepen.

"Tegenwoordig gebruikt het schip dieselgeneratoren voor het aandrijven van scheepsboordsystemen en indien nodig voor voortstuwing. Eenmaal geïnstalleerd, zullen de accu’s ervoor zorgen dat het aantal generatoren dat moet blijven draaien vermindert. Het batterijsysteem gaat ook de kracht van de wind in de zeilen van het schip benutten.” De scheepsschroef zal ook gebruikt worden om elektriciteit op te wekken en de batterijen bij te vullen. Daarnaast zal het schip ook aan de wal geen vervuiling meer genereren, door een systeem waarmee walstroom de accu’s kunnen opladen.

Op dit moment ligt het schip op de werf in Bergen, waar een aparte ruimte voor de accu’s wordt gemaakt. Het gehele systeem zal pas in november worden geplaatst.


Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz— Rietproef Lauwersmeer wordt jaar uitgesteldDe provincies Groningen en Friesland hebben donderdag besloten de zogeheten rietproef in het Lauwersmeergebied met een jaar uit te stellen. Volgens beide provincies is het te kort dag om het eerste deel van de proef betrouwbaar uit te voeren. De proef wordt nu gehouden in 2019 en 2020.

Tijdens de proef wordt het waterpeil met veertig centimeter verhoogd, waardoor riet harder gaat groeien. Beide provincies hopen daarmee te voldoen aan de natuurrichtlijnen die zijn opgelegd door Den Haag en Brussel.

Lang verzet
Inwoners, recreatie-ondernemers en boeren in het gebied hebben zich lang tegen de proef verzet. Ze vreesden ondermeer voor wateroverlast, maar vingen uiteindelijk bot bij de rechter en de Raad van State. Tegen de proef loopt nog wel een zogeheten bodemprocedure, waarvan de uitspraak eind dit jaar wordt verwacht.

Gemaal verhoogd
In twee periodes van zes weken wordt de proef gehouden: van half februari tot 1 april. In die zes weken wordt het waterpeil tussen gemaal De Waterwolf bij Electra en de Cleveringsluizen bij Lauwersoog met veertig centimeter verhoogd. De verwachting is dat daardoor struiken en ander opschot afsterven en het riet de kans krijgt te groeien. Daarvan moeten uiteindelijk de vogels in het Lauwersmeergebied profiteren.
Lees het gehele artikel op de bron: RTV Noord 
— Schippers van weleer, Tsjebbe Dijkstra, Charterschipper
      1988-2012De tjalk Sudermar

Tsjebbe Dijkstra wist het al vroeg: hij werd boer. Niet omdat hij per se wilde, maar omdat elke jongen boer werd, dacht hij. En hij zeker. Als oudste zoon zou hij de veehouderij van zijn vader overnemen. ‘Hoewel ik veel interesses had, gaf ik aan die gedachte toe. Want boer zijn is ook veelzijdig.’
Heel het gezin hielp mee op het Friese melkveebedrijf. Tsjebbe en zijn broers waren handige jongens; met koeien én techniek. Bij storing aan een melkerij werden ze er steevast bijgehaald. Maar in vrije tijd verruilden ze land voor water. In de Morra, het meer dat aan de bedrijfsgrond grensde, lag een oud bootje. Van kleins af aan zeilden de broers ermee, al ging dat niet vanzelf: niemand die het ze leerde. Vader Dijkstra liet hen aanklooien. Al zag hij een klapgijp aankomen, ingrijpen deed hij niet. Net zomin waarschuwde hij voor het ijs in de winter. ‘Als je erdoor zakte kwam je er nooit meer op. Maar vader keek er niet naar.’
Het maakte hen zelfstandig. Al jong werden de broers zeilinstructeur. Broer Sytze maakte er zijn beroep van: hij ging de toen nog pionierende chartervaart in.
Lees het gehele artikel op de bron: Corine Nijenhuis
— Reddingboten uit dienst door het winterse weer
   


Door het winterse weer is er een aantal reddingboten van de KNRM buiten dienst gesteld. Met de strenge vorst melden reddingboten zich af omdat ijsgang het niet meer mogelijk maakt om uit te varen. Ook de watertaxi’s op het Wad varen niet meer vanwege het ijs.

In noodgevallen kan de KNRM gelukkig een beroep doen op reddingboten van de oude vloot. Bij station Lauwersoog ligt nu de Suzanna paraat. De KNRM is blij dat ze een beroep kan doen op de leden van Nautische Verenging Oude Redding Glorie, de vereniging waar bijna alle eigenaren van voormalige reddingboten lid van zijn. Bij ijsgang kunnen de planerende boten met jet-aandrijving van de Redding Maatschappij soms niet meer uitvaren en de oude conventionele schepen nog wel. Zodra de dooi invalt is het wachten totdat het ijs weg is. Pas dan kunnen de reddingboten weer operationeel ingezet worden.
Bron: KNRM— Droogdok zinkt naar bodem bij LauwersoogHet droogdok in de haven van Lauwersoog was tientallen jaren een vertrouwd gezicht. Nu is het verdwenen, naar de bodem van de haven. Enkele weken geleden was al begonnen met de sloop van het dok. Het was niet langer in gebruik en er restte niets meer dan het gevaarte te slopen. Tijdens de eerste werkzaamheden ging het echter al mis.

Gezonken
Het gevaarte van ruim 110 meter raakte tijdens de verplaatsing een pilaar en liep vol met water. Vervolgens kwam het scheef te liggen en kwam er steeds meer water in terecht. Met behulp van reservepompen kon het dok echter nog boven water worden gehouden, tot het zondagochtend vrijwel in tweeën brak. Het dok heeft inmiddels haar nieuwe rustplaats gevonden, op de bodem van de haven.

Olieschermen
Het zal waarschijnlijk flink wat moeite kosten om het gevaarte van bijna 1900 vierkante meter grootte weer boven water te krijgen. Rondom het wrak liggen olieschermen opgesteld. Op die manier wordt voorkomen dat het water ernstig vervuild raakt.

Het dok verloor een klein jaar geleden haar functie. Toen is een loods in gebruik genomen. Hier worden schepen die op bezoek komen bij de technische dienst van het bedrijf, drooggezet met behulp van een speciale lift.
Lees het gehele artikel op de bron: RTV Noord— ESO verwacht veel van nieuwe EU richtlijn personeelTijdens de nieuwjaarsreceptie van de Europese Schippersorganisatie (ESO) vandaag in Brussel heeft voorzitter Christiaan Van Lancker de Europese richtlijn over de beroepskwalificaties in de binnenvaart 'een van de hoogtepunten voor de sector' genoemd in 2017. Volgens deze richtlijn zal wie gaat werken in de binnenvaart in de hele EU en in Zwitserland op dezelfde manier worden beoordeeld. Aan bemanning worden minimumeisen voor certificering geëist.

Grotere mobiliteit van de werknemers zal het personeelstekort in de sector helpen verminderen en de kwaliteit en veiligheid in de binnenvaart verder doen toenemen, aldus Van Lancker. De ESO-voorzitter wees ook op het belang van de aan de gang zijnde studie onder leiding van de ETF, die een beter zicht zal bieden op de kwantiteit en de kwaliteit van het benodigde personeel op de schepen, niet alleen nu maar ook in de toekomst.
Lees het gehele artikel op de bron: Scheepvaartkrant  
Of kijk hier voor de EU richtlijn — Berichten in de Scheepspost van deze weekFVEN nieuws:

FVEN en haar netwerk:
— European Maritime Heritage
— Hoofdstuk 24 van het nieuwe ES-TRIN
— Erfgoedwet en Woningwet

Overig nieuws:

— Reddingsboei voor museumhaven
— Veendam in de vaart: de Holland-Amerika Lijn
— Stichting neemt Jachtwerf Peeman over

— Nieuwe Info 20M is uit
— Bijzondere scheepsportretten bij galerie ArtBoutique
— De IJsvlet van Urk

— Historische schepen in Zoutkamp op 24 maart
— Gezonken Shipdock III weer boven water
— Overeenkomst over kwakken in haven Volendam

— Vinger aan de pols bij verwijdering van woonboten
— Schippers van weleer, Tsjebbe Dijkstra, Charterschipper
     1988-2012

— Suhaili te klein voor Brits nationaal erfgoed
— Redding voor "Line Hinsch" in BremerhavenZeepost wordt mede mogelijk gemaakt door: