Zeepost is de digitale nieuwsbrief voor de chartervaart. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.
De Zeepost wordt wekelijks verstuurd naar  1.150+ adressen.
Heb je zelf nieuws voor
Zeepost, mail dan aan wouter@zeepost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

Zeepost 898, 21 februari 2018
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz 

Zeilschip Bounty
Scheepswinkel van Meer
defotoboot
Historische Zeilvaart Harlingen
AtSea
friesevloot
SRF
Fikkers

Register Holland


zeilklippers

zeilklippers

Morgenster


Piet Blaauw
de Vries Zeilmakers
onlinezeilen


Hitek
Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper

Kooij
MdeGroot

TSC
Rood boven groen

Frisian Sailing Com
Cinema
Patrijspoorten

UB Sails

Hartzuiker
Ventis

Zeilmakerij Molenaar
Zeilcharter de Vriendschap

Shiptron

Bureau Scheepvaart Certificering
Zeilpunt

 Doeve Makelaars

Taxi Enkhuizen

tvk instruktie
VHZC
Bataviahaven
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Next Generation Shipyards


Voor evenementen en
wedstrijden kijk je hier


BBZ nieuws:

— Ligplaatsen Amsterdam
— Workshop RI&E succesvol

Overig nieuws:

— Friesland stelt vaarverbod in vanaf zaterdag
— Delfzijl gaat voor DelfSail in 2022
— Werkeiland IJsselmeer: industrie in Natura 2000 gebied

— Ledenvergadering van Zeilklippers.nl op 3 maart

— Wijziging beleidsregels binnenvaart
— CvO deadline pleziervaart krijgt misschien wat ruimte

— IJburg breidt uit met nieuw eiland

— Sense of Place: vast in de waddenklei
BBZ nieuws

— Ligplaatsen Amsterdam


Steiger 14 Amsterdam

De Raad heeft zich unaniem uitgesproken voor het initiatiefvoorstel Zeilhaven van duo raadslid Ger Jager. Samengevat houdt het plan voor een Zeilhaven in dat er in Amsterdam een haven moet komen voor zeilcharterschepen, waar passagiers op en af moeten kunnen stappen en waar bezoekende schepen terecht kunnen. Niet op de voorgestelde locatie achter het Centraal Station maar op het voormalige NDSM terrein. Helaas hebben ze zich ook uitgesproken tegen het stilliggend aanbieden van het schip. Een overnachting aan boord moet onderdeel uitmaken van een vaartocht of van een evenement. Ze realiseren zich wel dat daardoor de exploitatie van de Zeilhaven niet eenvoudig wordt. De gemeente ziet zichzelf niet als een aangewezen partij om de Zeilhaven te exploiteren en heeft de BBZ gevraagd om mee te denken.

De bouwwerkzaamheden aan de Pontsteiger verlopen voorspoedig en de verwachting is dat de Pontsteiger vanaf mei in gebruik genomen kan worden. Hier is plek voor 11 zeilschepen. Tot die tijd kan er net als vorig jaar afgemeerd worden aan de binnenzijde van steiger 14 aan de De Ruyterkade. Achter het Centraal Station (steiger 14) is het eigenlijk alleen toegestaan om kort af te meren om passagiers van- of aan boord te nemen. Net als vorig jaar heeft de BBZ weer een uitzondering gekregen op deze regel; zeilende passagiersschepen mogen totdat de Pontsteiger klaar is, tegen het opstaptarief tarief van € 56,- overnachten aan steiger 14.

Wil je langer dan 1 nacht in Amsterdam liggen dan kan dat in de voorhaven van het Noord-Hollandskanaal (reserveren tegen normaal tarief). Vorig jaar bleken er verkeerde borden te hangen bij de Distelwegveer waardoor er wat problemen zijn geweest. De borden zijn vervangen en dit jaar kunnen we weer terecht aan de Grasweg (Distelwegveer) voor maximaal 7X24 uur. Reserveren is niet verplicht. Voor vragen of opmerkingen kun je terecht bij pam@debbz.nl

Nog geen lid? Klik hier voor het inschrijfformulier.
— Workshop RI&E succesvolDe BBZ heeft samen met Rood Boven Groen een workshop RI&E georganiseerd. De belangstelling vanuit de sector was groot; de zaal zat vol geïnteresseerde schippers. Werkgevers die personeel in dienst hebben moeten een RI&E hebben (en bijhouden) maar ook als je geen personeel in dienst heb moet je laten zien dat je je bewust bent van de risico’s die het varen met passagiers met zich meebrengt. Toezichthouders in de binnenvaart hebben gezegd dat ze tijdens inspecties meer aandacht zullen besteden aan het veiligheids-bewustzijn aan boord en van gebruik van de RI&E.

Een groot deel van de deelnemers had de RI&E ergens aan boord liggen, een klein deel maakt er daadwerkelijk gebruik van. Dat wil niet zeggen dat er niet over veiligheid nagedacht werd, het werd al snel duidelijk dat de aanwezigen zich bewust zijn van de risico’s aan boord maar dat zij dit niet vastleggen en dat het daardoor ook niet eenvoudig overgedragen kan worden als er een zetschipper aan boord komt. Volgens Stefan Kramer is dat op zijn zachtst gezegd jammer, “het leven is te kort om alle fouten zelf te maken”.

De BBZ heeft een standaard RI&E gemaakt, deze moet uiteraard per schip aangepast worden. Klik hier voor de RI&E.

Einde BBZ nieuws
— Friesland stelt vaarverbod in vanaf zaterdagOm de ijsaangroei te bevorderen, stelt de provincie op zaterdag 24 februari een vaarverbod in. Dat meldt de provincie in een vooraankondiging. Het vaarverbod is ook noodzakelijk om oevers en kaden te beschermen. Het gaat zaterdagmiddag in om 17:00 uur. Het is meer dan vijf jaar geleden dat er een vaarverbod was in Fryslân.

De provincie vraagt aannemers om het drijvend materieel uit het water te halen. Het verbod geldt niet voor alle Friese wateren. Onder andere het Van Harinxmakanaal en de vaarwegen naar Drachten, Heerenveen en Sneek zijn uitgezonderd.

 - “Russische kou tot begin maart"
Weerman Piet Paulusma zegt dat er volgende week op natuurijs geschaatst kan worden. Volgens hem komt er in de nacht van zondag op maandag koude lucht vanuit Rusland onze kant op. Paulusma voorspelt winterweer, met nachten matige tot strenge vorst. Ook overdag liggen de temperaturen onder het vriespunt. Deze koudeperiode kan tot begin maart aanhouden, denkt hij. Paulusma heeft het over 'een serieuze winterperiode'.
Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland  
— Delfzijl gaat voor DelfSail in 2022Delfzijl Delfzijl krijgt in 2022 zijn zevende DelfSail. Daarbij wil de havenstad voor het eerst in ruim dertig jaar ook weer gastheer zijn voor de internationale Tall Ships’ Race. De stichting DelfSail heeft de knoop doorgehakt, zegt voorzitter Jan Koolhof. Er komt een zevende editie van het maritieme festival nu de stichting – met nog vier jaar te gaan – al zicht heeft op de helft van de benodigde 2 miljoen euro.

Volgens het vaste vijfjaarsrooster zou DelfSail in 2021 weer worden gehouden. De stichting neemt echter een jaar extra omdat ze wil aanhaken bij de jaarlijkse Tall Ships’ Race van de Sail Training International. Als wedstrijdhaven is Delfzijl verzekerd van de komst van tientallen klassieke tallships die meedoen aan de zeilrace. Voor het laatst lukte het in 1991 om het deelnemersveld met ’s werelds grootste zeilschepen binnen te halen.

Koolhof is optimistisch over de missie. Ook Den Helder zou de race in 2021 of 2022 willen ontvangen. „Ik geef ons 90 procent kans”, zegt de DelfSail-voorzitter. „We hebben natuurlijk al zes keer laten zien dat we in Delfzijl een groot feest kunnen neerzetten.”

Cruciaal voor het besluit op te stomen naar de zevende editie, is volgens Koolhof de bijval van zowel provincie als gemeente. „Zonder hen zouden we moeten stoppen. Nu ligt er een stevig fundament, met ook vaste partners als de Rabo, rederij Wagenborg en het Chemiepark.”
Lees het gehele artikel op de bron: DVHN 
— Werkeiland IJsselmeer: industrie in Natura 2000 gebied


De locatie van de winput

Het bedrijf Royal Smals heeft een vergunning gekregen voor het winnen van zand in het IJsselmeer. Onderdeel van de vergunning is de aanleg van een werkeiland met een oppervlakte van 7 hectare. Het eiland komt te liggen op 5,5 kilometer onder de Friese kust en 7 kilometer ten westen van de Noordoostpolder, ter hoogte van de Rotterdamse Hoek.

Een volledig dossier inclusief de details liggen vanaf 2 maart 2018 ter inzage, meldt het bedrijf. Op donderdag 22 maart 2018 is er in het dorpshuis in Mirdummerklif een inloopavond. Rijkswaterstaat treedt op als coördinator van deze bijeenkomst.


Het werkeiland

Reactie Nederlandse Vissersbond: “Het is zeer wrang om mee te maken dat zo’n eiland aangelegd kan worden zonder de visserij te compenseren. De visserij heeft daar natuurlijk last van en notabene heeft de visserij de oudste rechten. Een werkeiland en diepe zandwinning is toch een begin van een industrieterrein in een Natura 2000 gebied. Dat omliggende gemeenten en natuurorganisaties daarmee akkoord gaan is bizar, maar misschien hebben zij juist wel compensatie gekregen? Het zou zomaar kunnen”, aldus voorzitter Johan Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond.

 - Winput tot zestig meter diep
Smals gaat de komende dertig jaar circa 2 miljoen ton zand per jaar winnen voor infrastructurele projecten. De cirkelvormige winput beslaat 250 hectare en wordt tot 60 meter diep. Het bedrijf gaat het opgezogen zand ter plekke op het werkeiland bewerken in een zandverwerkingsinstallatie, om het geschikt te maken voor de betonindustrie. Het ontwerp voorziet in een overslaghaven voor binnenvaartschepen die het zand verder transporteren.
— Ledenvergadering van Zeilklippers.nl op 3 maartOp 3 maart houdt Zeilklippers.nl een ledenvergadering voor onafhankelijke schippers. De vergadering vindt plaats Monnickendam. Mocht je overwegen lid te worden van zeilklippers.nl dan ben je van harte welkom op deze bijeenkomst.

Zeilklippers.nl biedt een compleet overzicht van zeilschepen die te huur zijn voor dagtochten en meerdaagse tochten op het IJsselmeer, Markermeer, Zeeuwse Stromen, Friesland en de Waddenzee. Maar ook Noordzee, Schotse wateren en Oostzee. Het is een gemeenschappelijk portaal om klanten te bereiken, alleen voor ‘vrije schippers’, die niet zijn aangesloten bij een verhuurkantoor.

Voor informatie kan je mailen naar juttershoek@gmail.com of neem een kijkje op www.zeilklippers.nlZeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz— Wijziging beleidsregels binnenvaartIn de beleidsregel binnenvaart 2013 zijn een aantal aanpassingen gekomen. Zo gaat de geldigheidsduur van certificaten voor passagiersschepen (dus ook charterschepen) van 4 naar 5 jaar. Ook zal het varen met verlopen certificaten op termijn niet meer mogelijk zijn.

Voor de mogelijkheid om aanspraak te maken op overgangsbepalingen moet het schip een geldig certificaat hebben. Wanneer het certificaat verlopen is wordt het gezien als een nieuw schip. Hiervoor geldt een overgangsperiode tot 1 februari 2020 voor schepen waarvan het certificaat niet langer dan één certificaatperiode is verlopen.

Tevens komt er een verruiming van het “window” voor verlengen van het certificaat, van drie maanden naar één jaar. In het jaar vóór de einddatum van het certificaat vindt een droogstaand - en veiligheidsonderzoek plaats. Als alles in orde is, wordt het certificaat een volledige periode verlengd vanaf de einddatum van het laatst geldige certificaat. Deze werkwijze zou moeten leiden tot minder tijdelijke certificaten.

Alle bij ILT bekende scheepseigenaren krijgen eerdaags een brief met daarin de nieuwe koers van ILenT. In het vervolg zullen eigenaren ook een attenderingsbrief krijgen als het einde van de geldigheidsduur in zicht komt (14-15 maanden tevoren).
— CvO deadline pleziervaart krijgt misschien wat ruimteILenT is onder andere verantwoordelijk voor het toezicht op de scheepvaart. Zij gaan over het CvO voor pleziervaartuigen langer dan 20 meter, of met een blokmaat van 100m2 (L x B x D ). De schepen die voor 30 december 2018 zijn gecertificeerd kunnen dit doen onder de overgangsregeling ‘klaarblijkelijk gevaar’. Keuring na 2018 kan alleen nog onder zwaardere nieuwbouweisen.

ILenT heeft de certificering overgelaten aan drie keurende instanties: NBKB, BSC en Register Holland. Daar wordt het aantal aanvragen nu zo hoog dat de einddatum van 30 december niet voor alle schepen gehaald kan worden. Niet alleen zijn er te weinig keurmeesters, ook de werven en scheepsbouwbedrijven hebben onvoldoende tijd.

Daarom gaat ILenT bij de minister pleiten voor een kleine uitloop in deze deadline. Hun voorstel houdt in dat schepen die vóór 1 november aanmelden voor certificering een verklaring kunnen krijgen dat zij bezig zijn met het verkrijgen van het CvO. Daarmee mogen ze blijven varen en krijgen ze de tijd voor certificering tot een vooraf afgesproken datum. Zo kunnen ze dan nog onder de lichtere eisen worden gekeurd.

Dit is op dit moment alleen nog een voorstel aan de minister, deze moet dit goedkeuren en ook Brussel zal het moeten accepteren. 
— IJburg breidt uit met nieuw eilandRuimte voor de groeiende stad: IJburg krijgt er een eiland van 150 hectare bij. Op deze grootste nieuwe woningbouwlocatie van Amsterdam is plaats voor 8000 nieuwbouwwoningen.

Toen in 1996 besloten werd tot de aanleg van IJburg, was het de bedoeling dat het project in 2010 zou zijn afgerond. Maar de crisis gooide roet in het eten, waardoor de ontwikkeling na Haveneiland en Steigereiland stokte. Dit voorjaar wordt gestart met de bebouwing van het kleinere Centrumeiland, dat ondanks de crisis per 2013 toch is opgespoten. En als een baggeraar is geselecteerd, drijven de eerste zandschepen misschien deze zomer al op de plek van Strandeiland.

Zeker 200 miljoen euro aan zand en stenen wordt vanaf deze zomer laag voor laag in het IJmeer gestort, waarna vanaf 2022 geheid kan worden in het ingeklonken nieuwe land. Nog weer wat later wonen er zo'n 20.000 mensen in 8000 huizen: de grootste woningbouwlocatie binnen de gemeentegrenzen.


Het buiteneiland sluit bijna aan op de zuiderpier van het BuitenIJ

De wijk moet, meer dan de rest van IJburg, het eilandgevoel opwekken. In de ontwerpen is een eiland met zes kilometer zandstrand getekend, dat wordt onderbroken door natuur en bruggen en dat de bebouwing omsluit. Aan de zuidkant komt een heuveltje, hoog genoeg om de bewoners van de toekomstige Muiderbuurt een prachtig uitzicht te geven. En er is nóg een grote verrassing: de aanleg van het zesde en laatste Buiteneiland, dat groen en onbebouwd kan blijven als 'een cadeau aan de stad'. 
— Sense of Place: vast in de waddenkleiAcht grote kunstwerken hadden er in 2018 in het Waddenlandschap moeten komen: Dijk van een wijf bijvoorbeeld, en Wachten op hoog water. Het worden er hooguit vier, de rest komt later. ,,Ik heb het verkeerd ingeschat’’, zegt Joop Mulder, de man achter Sense of Place.

Zes jaar geleden ging Joop Mulder vol optimisme aan de slag met zijn plan om grote kunstwerken in het Waddenlandschap aan te leggen. Als directeur van Oerol wist hij als geen ander hoe je met behulp van theater en beeldende kunst het landschap van Terschelling tot leven kunt brengen. Datzelfde beoogt hij met Sense of Place, maar dan op een grotere schaal: hoe vertel je aan de hand van beeldende kunst het verhaal van het Waddenlandschap? En hoe kun je helpen om de krimpgebieden achter de Waddendijk weer tot bloei te brengen?

Zo groeide Sense of Place uit tot een van de belangrijkste onderdelen van Leeuwarden Culturele Hoofdstad. Uiteindelijk zouden er tot 2028 maar liefst 36 kunstwerken in het hele Waddengebied moeten komen. In 2018 zou er dan wel een vliegende start worden gemaakt in Friesland. Om dat te halen, moesten uiterlijk afgelopen herfst de vergunningen worden aangevraagd.

Het is ondertussen februari 2018, en de eerste aanvragen moeten nog de deur uit. Dat gebeurt heel binnenkort, zegt Mulder „We moesten bij elk kunstwerk veel vooronderzoek doen voordat we de aanvraag konden doen. Dat heeft heel veel tijd gekost.” Veel kunstwerken grijpen namelijk in in het landschap, of hebben invloed op de kustverdediging. „Kan een zeedijk wel het gewicht aan van twee grote stalen beelden van Jan Ketelaar? Dat moet het Wetterskip eerst zeker weten”, legt Mulder uit. „Elke vergunning moeten we ‘obstakelvrij’ aanvragen; zonder wettelijke hindernis.”
Lees het gehele artikel op de bron: DVHN via blendle (€ 0,19) 
— Berichten in de Scheepspost van deze week— Maritiem Museum Rotterdam verrast door BankGiro Loterij
— Lezing over Groninger steilsteven op 7 maart
— CvO deadline krijgt misschien wat ruimte

— Delfzijl gaat voor DelfSail in 2022
— CDA wil ligplaatsen voor museumboten in Almere
— Foto van de week

— Biddag voor de Visserij op Urk
— Friesland stelt vaarverbod in vanaf zaterdag
— 600 jaar Kolhorn: zeilwedstrijd op het Kolhornerdiep

— Sleepvaartmuseum schrijft LEGO-wedstrijd uit
— Boothuis voor eeuwoude snikke
— Lezing ‘Verdronken dorpen en de Zuiderzee’

— Prehistorisch peddelen in Vlaardingen
— Knopen, steken en splitsen in de voorjaarsvakantie
— Pot Scheepvaart Delfzijl viert eeuwfeest

— Schipper Jouster Skûtsje stapt op
— 100 Jaar Zuiderzeewet; 15-16 juni
— NAP bestaat 200 jaar
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door: