Zeepost is de digitale nieuwsbrief voor de chartervaart. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.
De Zeepost wordt wekelijks verstuurd naar  1.150+ adressen.
Heb je zelf nieuws voor
Zeepost, mail dan aan wouter@zeepost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

Zeepost 897, 14 februari 2018
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz 
Next Generation Shipyards

Zeilschip Bounty
Scheepswinkel van Meer
defotoboot
Historische Zeilvaart Harlingen
AtSea
friesevloot
SRF
Fikkers

Register Holland


zeilklippers

zeilklippers

Morgenster


Piet Blaauw
de Vries Zeilmakers
onlinezeilen


Hitek
Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper

Kooij
MdeGroot

TSC
Rood boven groen

Frisian Sailing Com
Cinema
Patrijspoorten

UB Sails

Hartzuiker
Ventis

Zeilmakerij MolenaarHilbrands IJzerwerkplaats
Zeilcharter de Vriendschap

Shiptron

Bureau Scheepvaart Certificering
Zeilpunt

 Doeve Makelaars

Taxi Enkhuizen

tvk instruktie
VHZC
Bataviahaven
Scheepsmakelaardij EnkhuizenVoor evenementen en
wedstrijden kijk je hier


BBZ nieuws:

— Overzicht Workshops en Cursussen

Overig nieuws:

— Misthoorn zwijgt op Terschelling
— Basistraining matroos en Vervolgtraining matroos
— Aan mijn steiger: Gaby Koomen op de Nieuwe Maen

— Havenmeester A’dam: veilige Java Brug

— Een wildwaterbaan door de Afsluitdijk
— Monniken kopen herberg op Schiermonnikoog

— Defensie doet het licht uit op het Wad

— Bezorgdheid over tweede proefboring Schiermonnikoog
— Dwarstuig heeft komende zondag een Ledenvergadering

— Opleiding tot Sea Ranger heeft nog geen schip

— Luyt verhaalt schepen onder politiedwangBBZ nieuws

— Overzicht Workshops en Cursussen


 - Workshop RI&E (nog 3 plekken beschikbaar)Toezichthouders in de binnenvaart zullen meer aandacht besteden aan de RI&E. De BBZ heeft een RI&E ontwikkeld voor de zeilvaart en organiseert een workshop in samenwerking met Rood Boven Groen. Tijdens de workshop komt met name aan de orde hoe je een RIE kan gebruiken zodat je er ook daadwerkelijk iets aan hebt. Dat het geen papieren tijger is maar een nuttig instrument voor jezelf.
20 februari 10.00- 12.00, Enkhuizer zeevaartschool
Kosten: €50 voor leden (€100 niet leden), aanmelden via pam@debbz.nl
 

 - Workshops veiligheid ( nog 5  plekken beschikbaar)Door de opzet van de workshops kan er veel kennis uitgewisseld worden en is er veel aandacht voor ervaringen uit de praktijk. De workshops duren ongeveer een uur en worden na elkaar gegeven zodat je ze alle drie kunt volgen.
Mast, beslag en rondhouten (Hans Peter Baars & Valentijn van Crimpen)
Staand en lopend want (Auke de Groot)
Tuigage en zeilkrachten (Onno van der Zweep en Wouter van Dusseldorp)
20 februari 13.00- 16.30, Enkhuizer zeevaartschool
Kosten: €50 voor leden (€100 niet leden), aanmelden via pam@debbz.nl
 

 - Voorlichtingsavond broodfondsAls je als zelfstandig ondernemer ziek wordt, biedt een arbeidsongeschiktheidsverzekering inkomenszekerheid. Maar daar hangt wel een prijskaartje aan. De afgelopen jaren wint een alternatief aan populariteit: het broodfonds.
26 februari 19:00- 21:00,kantoor BBZ in Enkhuizen
Deelname: Gratis, wel graag aanmelden via paul@debbz.nl
 

 - WaddentrainingIn 5 dagdelen wordt zoveel mogelijk verteld over het leven op en in het Wad, en hoe je deze kennis op een boeiende manier over kunt dragen op je gasten. Iedereen die de basistraining gevolgd heeft kan meedoen aan de vervolg training en mag zich daarna ambassadeur van het Wad noemen. Zoals het er nu naar uitziet is het dit jaar de laatste keer dat de waddencursussen gesubsidieerd worden.

Basistraining: 1 en 2 maart
Vervolg: 15 en 16 maart
kosten: €105 inclusief overnachting, ontbijt, lunch en diner, aanmelden via pam@debbz.nl
 

Einde BBZ nieuws— Misthoorn zwijgt op TerschellingNa Harlingen zit nu ook Terschelling met een kapotte misthoorn. Het mistsein hoort bij West, zei raadslid Christa Oosterbaan in de commissievergadering. Dat vindt burgemeester Bert Wassink ook. De hoorn wordt vanaf de Brandaris aangestuurd, maar de motor is kapot, vertelde hij. Eigenaar Rijkswaterstaat wil niet meer investeren in herstel. Handige torenwachters zijn volgens de burgemeester nu bezig om de zaak toch weer aan de praat te krijgen. „Hopelijk zo snel mogelijk.”

— Basistraining matroos en Vervolgtraining matroos eind maart   Speciaal voor aankomende matrozen in de zeilende chartervaart, maar ook voor andere belangstellenden, is een trainingsprogramma samengesteld. Deze training vindt plaats op 24 en 25 maart, op de Bataviawerf en de zeilschepen Bounty en Res Nova. In 2 dagen leer je alle noodzakelijke theorie en vaardigheden om als professionele matroos in de traditionele zeilvaart te kunnen werken met speciale aandacht voor het omgaan met dwarsgetuigde tuigage.

Op dag 1 behandelen we de oude geschiedenis van het VOC zeilen en ook hoe men vroeger de zeilen maakte en repareerde, de zeiltermen worden besproken als ook het leven aan boord. Vervolgens wordt de overstap gemaakt naar zeilschip Bounty en zal de theorie in praktijk worden gebracht.Na een overnachting aan boord van de Res Nova zal na het gezamenlijk ontbijt het programma van dag 2 opstarten. Tijdens deze dag komen er diverse zeil manoeuvres aan bod waarbij de matrozen verschillende rollen zullen vervullen.

Bij voldoende belangstelling volgt daarna de vervolgtraining die 3 hele dagen duurt aan boord van de Res Nova. Tijdens de vervolgtraining ga je het geleerde toepassen en oefenen in de rol van matroos.

De volgende onderdelen komen aan bod:
●    Vaarklaar maken en veiligheid aan boord
●    Dwarsgetuigd zeilen
●    Zeilbediening; hijsen, strijken, trimmen en manoeuvres
●    Ankeren en lieren bediening
●    Knopen leggen
●    Wantklimmen (afhankelijk van weerssituatie)
●    Trosbehandeling
●    Ontmeren en afmeren (Inclusief sluis)
●    Gastheerschap en gastbeleving

Voor de kosten, meer informatie en aanmelden kijk je hier
Heb je nog vragen? Neem contact op met:
Alex van Klaveren     tel: 06-51173043     info@chartercrew.nl
Peter lock                  tel: 06-10607833     lockpw@gmail.com
— Aan mijn steiger: Gaby Koomen op de Nieuwe MaenGaby Koomen is eigenaar van de rivierklipper Nieuwe Maen: ’Tot mijn dertigste vond ik water en boten leuk, maar meer niet. In mijn familie was niemand ermee bezig, al woont mijn zusje nu ook op een boot. Naar het schijnt hebben we negen generaties terug een Chinese piraat in de familie gehad. Toen iemand me destijds op een vacature voor matroos wees, heb ik gesolliciteerd. Voor de grap, want ik had totaal geen ervaring.

Tot mijn grote verbazing werd ik aangenomen. Ik ben een buitenmens en hou ervan om met mensen te werken, dus het paste ergens ook echt bij mij. Jarenlang ben ik met veel plezier matroos geweest, toen wilde ik verder. Ik raak snel uitgekeken en ga op zoek naar nieuwe prikkels. Dat werd varen als zzp-schipper op andermans schepen. Na een jaar of drie vond ik dat het tijd was voor een eigen charterschip om met mensen te gaan varen.Ik was met een klipper bezig, maar dat lukte helaas niet. Teleurgesteld schreef ik schepen in Zeeland aan om als matroos of schipper mee te gaan. Tot mijn grote verrassing liet de eigenaar van de Nieuwe Maen weten dat zijn schip te koop stond. Binnen een maand was ze van mij. Een oude rivierklipper met een hele mooie lijn en een grote roef, wat haar heel fijn maakt om op te wonen. Want dat doe ik sindsdien. In een huis vind ik het al snel te warm of te koud en je uitzicht is altijd hetzelfde. Het voor- en naseizoen lig ik in Zeeland, in het hoogseizoen in het noorden.

Varen met anderen vind ik het leukst. Er gebeurt telkens iets anders aan boord. Je doet alles samen: zeilen, sturen, van koers veranderen... Maar er is ook tijd om te relaxen. Als het zeilseizoen voorbij is, ga ik weer verbouwen. Ik heb al nieuwe watertanks, een nieuwe mast en ik ben nu met de binnenvloer bezig. Ik doe elk jaar best veel. Dat heb je met zo’n oud schip. Maar ja, ik was meteen verliefd!”
Lees het gehele artikel op de bron: de telegraaf via blendle (€ 0,15) 
— Havenmeester A’dam: veilige Java BrugNamens de haven, maar ook namens de rijksoverheid en de gemeente Amsterdam, is havenmeester Marleen van de Kerkhof verantwoordelijk voor de veilige en vlotte doorstroming van het scheepvaart­verkeer in het Noordzeekanaalgebied.

De havenmeester was tegen bruggen over het IJ, omdat die op de drukke vaarweg voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen. Nu de gemeente toch heeft besloten dat bruggen de voorkeur hebben, praat Van de Kerkhof mee over de eerste bij het Java-eiland. Of die brug ook veilig wordt voor de scheepvaart, is voor haar nog geen uitgemaakte zaak.

De doorvaart moet 160 meter breed worden, zodat schepen elkaar kunnen passeren. Vooralsnog gaat de stad daar ook vanuit, maar de gekozen locatie op het smalste stukje IJ maakt het er niet makkelijker op.

Daar komt bij dat een brug met een smallere doorvaart goedkoper zal zijn. Voor het aanlegbesluit later dit jaar valt, beoordelen alle betrokken partijen 'haalbaarheid, inpasbaarheid en betaalbaarheid' van de brug, zegt Van de Kerkhof. "De komende tijd moet blijken of dat lukt."

Het aantal schepen over het Noordzeekanaal en het IJ is stabiel rond de 45.000 per jaar. Daarbij doen zich per jaar zo'n veertig 'nautische ongevallen' voor. Dat kan overigens ook een botsing met een paaltje zijn. In 2017 waren het er 32. "Het aantal krijg je nooit op nul, maar het is goed om te zien dat een dalende trend is ingezet." Zes keer botste een pont ergens tegenaan, daar zal van de Kerkhof ook onderzoek naar doen.
Lees het gehele artikel op de bron: Parool

           
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz— Afsluitdijk weer korte tijd dicht door storing brugVerkeer dat over de Afsluitdijk van Fryslân naar Noord-Holland wilde, werd dinsdag aan het einde van de ochtend getroffen door een technische storing aan de noordelijke draaibrug bij de Lorentzsluis. De A7 tussen Kornwerderzand en Den Oever was daardoor korte tijd dicht. Wat er precies aan de hand was, is niet duidelijk. De storing was al snel weer verholpen.

Rijkswaterstaat had een monteur gestuurd, en toen de voorbereidingen werden getroffen om het verkeer van en naar Fryslân over één baan te leiden, was de storing alweer verholpen. Dat was eerder dan gedacht, meldt de Verkeersinformatiedienst.

                            — Een wildwaterbaan door de AfsluitdijkEind dit jaar beginnen de werkzaamheden voor een vissendoorgang in de Afsluitdijk. Zo'n zogenoemde vismigratierivier bestaat nog nergens ter wereld. Het is een groot overheidsproject waar ook natuurorganisaties aan meewerken.

Dat er een doorgang voor vissen zou komen, was al bekend. Maar door een gift van vijf miljoen euro van de Postcode Loterij kan deze rivier nu langer gemaakt worden.

De Afsluitdijk beschermt ons tegen het water, maar is voor vissen een barrière. Trekvissen kunnen niet van de zoute Waddenzee naar het zoete IJsselmeer. Daarom is de vismigratierivier bedacht.

Eerst zou de doorgang casco opgeleverd worden en met hogere watersnelheden, vertelt maritiem bioloog Wouter van der Heij van de Waddenvereniging. Maar nu wordt hij langer. Hierdoor kunnen alle trekvissen, ook zwakke zwemmers als de spiering, er straks gebruik van maken. Van der Heij: "Het wordt een soort wildwaterbaan voor vissen. Er kunnen straks meer soorten doorheen, zoals jonge platvissen, palingen en spiering."

De doorgang van 3 kilometer lengte heeft een opening van 10 bij 20 meter, dus mogelijk komt er ook een enkele zeehond doorheen. "Voor ons is dat afwachten. We gaan het uitgebreid volgen en bestuderen."
Lees het gehele artikel op de bron: NOS 
— Monniken kopen herberg op SchiermonnikoogDe cisterciënzer monniken hebben een nieuwe locatie gevonden voor een klooster op Schiermonnikoog: een herberg.

De monniken hebben herberg Rijsbergen aan de rand van het dorp gekocht. Die blijft tot 15 januari 2019 in functie. Daarna trekken de monniken in het gebouw, dat wordt ingericht als klooster, inclusief kapel. De naam wordt ‘eenvoudigweg’ Klooster Schiermonnikoog, Het opent de deuren voor ‘kandidaat-monniken, gasten die rust zoeken in het gastenhuis en bezoekers van onze diensten’, aldus de monniken. Abt Alberic noemt de plek perfect. Het historische gebouw heeft volgens hem al de sfeer van een klooster.

Eind 2015 verlieten de broeders ­Alberic, Jelke, Paulus, Vincentius en Jos het kloostercomplex Abdij Sion in Diepenveen. Ze keerden terug naar de plek waar ooit een klooster van hun orde stond: Schiermonnikoog. Vijf jaar lang zochten ze naar een geschikt onderkomen. Eerdere plannen voor nieuwbouw zorgden voor verdeeldheid onder de bewoners van het eiland. De speurtocht naar een bestaand gebouw eindigde bij de eeuwenoude herberg.
— Defensie doet het licht uit op het Wad
 


Het ministerie van Defensie wil bij al haar objecten aan de Waddenzee proberen het licht te dimmen. Dat geldt ook voor de vestiging van de Marchaussee in Zoutkamp, Delfzijl en Harlingen.

Defensie maakte dat woensdagavond in Zoutkamp bekend. Defensie trad woensdag toe tot het zogeheten Dark Sky Werelderfgoed Waddenzee.

Dat is een project van het programma Naar een Rijke Waddenzee, dat zich inzet voor het natuurlijk herstel van de Waddenzee. Ook op terreinen van Defensie in Den Helder en Vlieland gaat het ministerie aan de slag.

Lichtuitstoot
Op de kazerne in het Lauwersmeer heeft Defensie al maatregelen genomen om de lichtuitstoot te verminderen. Gedeputeerde Henk Staghouwer is blij met de houding van Defensie. ,,Dit draagt bij aan het behoud van een heldere sterrenhemel. Duisternis is naast de rust, de ruimte en de frisse lucht een belangrijke kernwaarde van het Waddengebied. Het toetreden tot Dark Sky Werelderfgoed Waddengebied is een belangrijke stap.”
Lees het gehele artikel op de bron: DVHN 
— Bezorgdheid over tweede proefboring SchiermonnikoogTegenstanders van proefboringen bij Schiermonnikoog voelen zich overvallen door de aankondiging van een tweede proefboring eind deze week.

Die boring is gemeld door het Britse olieconcern Hansa Hydrocarbons. Al dit weekend vertrekt een boorplatform van IJmuiden naar de locatie, 18 kilometer ten noorden van het eiland. Dat meldt de Werkgroep Horizon Schiermonnikoog. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat stemt in met de proefboring en meldde vrijdagochtend dat de werkzaamheden rond de boring op 16 februari starten en twee tot vier maanden duren. De werkgroep zegt er vrijdagmiddag laat over te zijn geïnformeerd door het bedrijf Hansa. ‘Een overval’, zegt een woordvoerder. Tijd om ertegen te protesteren is er nu ook niet.


De geplande proefboring

aardgasboring
Het gaat om een exploratieboring naar aardgas, met een mobiel boorplatform, om te kijken hoeveel gas er te winnen is. RTV Noord meldt dat ook de gemeente Schiermonnikoog tegen de proefboring is.

De werkgroep is niet alleen tegen boringen omdat daarbij in het kwetsbare gebied chemische stoffen worden gebruikt. De groep vindt ook dat Nederland zich, om klimaatverandering tegen te gaan, moet richten op een duurzame energievoorziening in plaats van aardgas. Het eiland Schiermonnikoog is uiterst gevoelig voor klimaatverandering.
Lees het gehele artikel op de bron: Nederlands Dagblad via Blendle (€) 

Gister is de Waddenvereniging een petitie begonnen tegen gaswinning in het Waddengebied. Vanmorgen hadden reeds ruim 3500 mensen deze petitie ondertekend. Kijk hier voor deze petitie 
— Dwarstuig heeft komende zondag een LedenvergaderingDwarstuig, de vereniging van oud-leerlingen van de Enkhuizer Zeevaartschool, organiseert een ledenvergadering op 18 februari. Dit vindt plaats in de broedplaats “De Ceuvel” in Amsterdam Noord. Daarbij willen zij weer de nadruk leggen op het uitwisselen van avonturen en projecten van de leden. Eén van de sprekers is Thomas van Thiel van "By the Ocean we Unite".

Daarnaast kunnen leden die iets willen delen van zijn/haar ervaringen op zee, dit doen met behulp van een beamer. Stuur een mailtje naar bestuur@dwarstuig.nl als je een puik idee hebt.

Deze middag is voor zoveel mogelijk leden toegankelijk, de toegang is gratis. Na afloop biedt Dwarstuig nog een gezellige borrelgelegenheid op het einde van de middag. De organisatie wil van te voren graag weten hoeveel mensen komen, dus even aanmelden door een mailtje te sturen naar secretariaat@dwarstuig.nl
Kijk hier voor meer info  
— Opleiding tot Sea Ranger heeft nog geen schipDe Sea Ranger Service is een internationale maritieme rangerdienst. De organisatie gaat (deels werkloze) jongeren opleiden tot Sea Rangers. Na een bootcamp-opleiding van vijf weken wordt een aantal jongeren geselecteerd als Sea Rangers. Deze Sea Rangers werken vervolgens op zee om overheden te ondersteunen in het beheer van beschermde zeegebieden, visserijmanagement-taken en het uitvoeren van landschapsrestauratie onder water.

Op 12 maart gaat een bootcamp met ongeveer zestig jongeren beginnen. Vijf weken lang worden ze zeven dag per week getraind door onder meer oud-defensiemensen. Uiteindelijk worden er 12 Sea Rangers uit deze groep geselecteerd. In 5 weken tijd worden 20 verschillende maritieme trainingen gegeven met diploma’s en certificaten.Het eerste patrouilleschip van de Sea Rangers zou worden afgebouwd in Rotterdam. De bouw van dit schip ligt op dit moment stil omdat de organisatie de benodigde 500.000 euro voor het afbouwen nog niet heeft. Sea Ranger Service heeft er echter alle vertrouwen in dat binnenkort weer met de bouw kan worden begonnen.

Een crowdfundingsactie die vorig jaar op touw werd gezet mislukte omdat het benodigde geld, 250.000 euro, niet werd opgehaald. „We hadden meer dan 125.000 binnengehaald. Maar omdat het uiteindelijke doel niet is bereikt hebben we de investeerders hun geld teruggegeven.”, aldus De Haan, die desondanks verwacht dat het schip net als de jongeren in het najaar op de Noordzee vaart. „Maar mocht het schip niet op tijd klaar zijn, dan gaan we een schip huren.”
Voor meer info kijk je hier
— Luyt verhaalt schepen onder politiedwang


De hoek waar de schepen van Luyt lagen, foto: PAS Publicaties

De strijd tussen de Luyt Groep in Den Oever en de gemeente Hollands Kroon is verder geëscaleerd. Nu over het onder politiedwang verhalen van een vijftal vissersvaartuigen die tot afgelopen week voor reparatie en onderhoud in de Luythoek van de Oeverse Visserhaven lagen.

Van de belofte van de gemeente Hollands Kroon dat Luyt geen nadeel zou ondervinden van de herinrichting van de Vissershaven is tot nu toe niet veel terechtgekomen. Zo is niet tijdig voorzien in een geschikte alternatieve ligplaats voor de bedrijvigheid van Luyt, terwijl de bestaande locatie moet worden verlaten.

Werfdirecteur Jacoline Luyt had derhalve geen andere keuze dan de schepen van haar klanten, die weer op tijd moeten worden opgeleverd, op de oude locatie te laten liggen. Dit schoot burgemeester Jaap Nawijn van Hollands Kroon in het verkeerde keelgat en hij sommeerde de directeur om de schepen voor maandag 5 februari 17:00 uur weg te halen. Omdat er nog steeds geen goed werkbaar alternatief werd geboden, gaf Luyt hieraan geen gehoor.
Lees het gehele artikel in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees— Berichten in de Scheepspost van deze week— Historische koftjalk promoot 11Fountains
— Noeste arbeid aan half eeuw oud schip
— Basistraining matroos en Vervolgtraining matroos

— Als jongen in de binnenvaart, Harm Boon

— Reddingsplan voor Dieverdoatsie in de maak
— Foto van de week

— Erfgoed van de Week | Een ijsbreker in Amsterdam

— Museumschip De Buffel gered van de sloop
— Aan mijn steiger: Rivierklipper als thuis

— Kustgemeenten België willen schip van wereldzeiler niet

— Proefproces Noorderhaven komt
— De kaping van de laatste VOC-vloot (1795)

— Evenementen komende weekZeepost wordt mede mogelijk gemaakt door: