Zeepost is de digitale nieuwsbrief voor de chartervaart. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.
De Zeepost wordt wekelijks verstuurd naar  1.150+ adressen.
Heb je zelf nieuws voor
Zeepost, mail dan aan wouter@zeepost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

Zeepost 894, 24 januari 2018
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz 

VHZC
Bataviahaven
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Next Generation Shipyards

Zeilschip Bounty
Scheepswinkel van Meer
defotoboot
Historische Zeilvaart Harlingen
AtSea
friesevloot
SRF
Fikkers

Register Holland


zeilklippers

zeilklippers

Morgenster


Piet Blaauw
de Vries Zeilmakers
onlinezeilen


Hitek
Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper

Kooij
MdeGroot

TSC
Rood boven groen

Frisian Sailing Com
Cinema
Patrijspoorten

UB Sails

Hartzuiker
Ventis

Zeilmakerij MolenaarHilbrands IJzerwerkplaats
Zeilcharter de Vriendschap

Shiptron

Bureau Scheepvaart Certificering
Zeilpunt

 Doeve Makelaars

Taxi Enkhuizen

tvk instruktie


Voor evenementen en
wedstrijden kijk je hier


BBZ nieuws:

— Controles RI&E op de Zeilvaart
— Broodfonds chartervaart

Overig nieuws:

— De brug die bijna niemand wil
— Nieuw examen voor rondvaartschippers
— Fairtransport krijgt de ‘Ocean Tribute Award’

— Ministerie gaat oude bruggen en tunnels opknappen

— In 2017 12 % meer Duitse toeristen
— Regels zijn regels…

— Miljoenen uit Waddenfonds naar ontwikkeling kustgebied

— Rekenkamers: "Waddenfonds niet onafhankelijk genoeg"
— Marker Wadden in september open voor publiek

— Problemen bij nieuwe schepenlift Luyt in Den Oever

— CSG Bogerman Sneek allereerste Masterskipschool
— Wetten Waddengebied gaan op de schop

— Nieuw beheer Waddenzee in 2019 van start

— Lichaam gevonden tussen hotelschepen Groningen
— Bark Europa zoekt Haagse matrozen

— Harlingen zoekt plan voor Willemshaven

— Holwerd aan Zee wil luchthaven
— Samenwerking voor bekendheid Waddengebied als
     werelderfgoed
BBZ nieuws

— Controles RI&E op de ZeilvaartToezichthouders in de binnenvaart zullen meer aandacht besteden aan de Risico Inventarisatie en Evaluatie, de RI&E. Schepen die personeel in dienst hebben moeten een RI&E hebben en bijhouden, maar tot nu toe is daar bij toezichthoudende instanties nauwelijks interesse voor geweest. Het ongeval met de Amicitia en het daaropvolgende onderzoek van de OVV waren aanleiding voor ILT om zelf opnieuw te kijken naar de risico’s bij de zeilende binnenvaart en naar hun eigen rol. ILT wil als een gevolg daarvan nu meer aandacht richten op het veiligheidsbewustzijn aan boord en het gebruik dus ook van het RI&E.

De BBZ heeft een RI&E ontwikkelt voor de zeilvaart en op 20 februari organiseren we een workshop in samenwerking met Rood Boven Groen. Details volgen later.


 — Broodfonds chartervaartAls je als werkgever of ZZP’er ziek bent lopen de inkomsten niet altijd door. Een manier om dat op te vangen is door met soortgenoten een Broodfonds op te richten. Deelnemers aan zo’n fonds ondersteunen elkaar bij ziekte.
De BBZ wil een informatiebijeenkomst organiseren samen met broodfonds.nl in Enkhuizen in februari. Ben je geïnteresseerd, laat het dan weten en mail paul@debbz.nl

 
Einde BBZ nieuws
— De brug die bijna niemand wilAMSTERDAM - Het verzet tegen een brug over het IJ verstomde de afgelopen maanden. Bewoners lieten het erbij zitten. Het leek een gelopen race. Maar met de harde noten van de provincie is de discussie weer helemaal terug. Wil Amsterdam die brug wel?

Zelden komt het voor dat de Amsterdamse gemeenteraad zich zo hardnekkig vastbijt in zijn eigen denkrichting. Het besluit om een brug over het IJ aan te leggen ligt panklaar op de burelen van de Stopera. Maar een groot deel van de Amsterdammers wil de brug niet. Bewoners uit Noord openden het verzet met een Facebook-groep.

Het binnenstadsberaad dringt uit naam van voorzitter Eveline Brilleman aan op eerlijke voorlichting over de brug. Ook de haven wil liever geen brug. Niet alleen de Amsterdammers verzetten zich. De minister van Verkeer en Waterstaat schreef vorig jaar al een pittige brief met een reeks aan bezwaren naar het stadhuis. Rijkswaterstaat deed hetzelfde. Net als de scheepvaartbranche. En nu doet de provincie dat nog eens dunnetjes over.

Veiliger
Steeds wordt aangedrongen op het uitwerken van onderzoeken naar een tunnel. In het najaar van 2017 werd een motie voor een studie naar een voetgangerspassage door de raad verworpen. Er wordt bij het woord ’tunnel’ direct geroepen dat de sociale veiligheid in het geding is. Oud-ambtenaar Peter Wouterse begrijpt dat niet. „Wat is nou veiliger dan een tunnel waar je camera’s ophangt, die goed verlicht is en waar veel mensen doorheen gaan?”
Lees het zeer uitgebreide artikel op de bron: Telegraaf — Nieuw examen voor rondvaartschippersHet landelijk examen voor vrijstelling op het groot vaarbewijs is deze maand erkend door het ministerie. In maart starten de eerste cursisten bij het Nova College en Edumar aan de opleiding die speciaal bedoeld is voor schippers van rondvaartboten in Amsterdam. Voor aanmelding moeten zij tenminste negentig vaaruren kunnen aantonen en in het bezit zijn van een klein vaarbewijs en een marifoon-certificaat.

In januari vorig jaar werd tijdens een bijeenkomst van Koninklijke BLN-Schuttevaer besproken dat er een opleiding moest komen voor rondvaartschippers. Veel van hen voeren onder het Giethoorn-arrest met een klein vaarbewijs. Dat maakt het mogelijk zonder groot vaarbewijs met een open boot of vergelijkbaar schip met passagiers op zone 4-vaarwater te varen.

Gemeentes kunnen dit met vergunningseisen en plaatselijke verordeningen verbieden. Han van Roozendaal van de Zaanse School (en voormalig onderwijscoördinator voor de binnenvaart) kreeg opdracht van vier Amsterdamse reders om dit examen snel te ontwikkelen.
Lees het gehele artikel op de bron: Binnenvaartkrant  
— Fairtransport krijgt de ‘Ocean Tribute Award’Afgelopen dinsdag ontving Fairtransport en Ocean Tribute Award tijdens ‘Boot Dusseldorf. Deze Prijs is gecreëerd door de ‘German Ocean Foundation’ en de ‘Prince Albert II van Monaco Foundation’ om uitzonderlijke projecten en initiatieven te erkennen die zijn gewijd aan de bescherming van onze oceanen en het leven in zee. De duurzaamheidsrichtlijn van de VN dient als maatstaf voor deze inspanningen: "Het doel is om een duurzame ontwikkeling van de oceanen, zeeën en mariene rijkdommen te waarborgen en ze duurzaam te gebruiken.”

Fair transport is het Nederlandse bedrijf dat inmiddels met twee zeilende, motorloze vrachtschepen emissieloos vracht vervoert. Naast het CO2 vrije vervoer zorgen ze ook voor meer bewustzijn over de vervuiling door de moderne scheepvaart.
— Ministerie gaat oude bruggen en tunnels opknappen


Koopvaarsdersschutssluis in Den Helder: geplande renovatie van 14 maanden

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) gaat oude bruggen en tunnels verjongen en vernieuwen. De minister wil de bruggen die erg belangrijk zijn voor de doorstroming voorrang geven in de programmering en met regio’s nauw optrekken om hinder tijdens de grote onderhoudsopgave de komende jaren zo veel mogelijk te beperken.

De minister heeft vandaag met Rijkswaterstaat de aftrap gegeven voor een forse verjongings- en vernieuwingsopgave voor de bestaande infrastructuur. Tot 2028 heeft Rijkswaterstaat minstens 80 objecten in het vizier die een opknapbeurt nodig hebben. Veel bruggen en tunnels stammen uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw en zijn aan groot onderhoud toe. Uitval en storingen zorgen voor hinder, files en economische schade.

Gezien de omvang van de onderhoudsopgave trekt de minister vanaf 2020 jaarlijks 350 miljoen euro uit voor de opknapbeurt in plaats van de huidige 150 miljoen euro per jaar. Voor veertig objecten lopen er projecten. Dit jaar neemt de minister een besluit over de volgorde van aanpak van nog eens veertig objecten. Ze wil daarbij scherp gaan kijken naar de eventuele maatschappelijke schade die ontstaat als een brug of tunnel dichtmoet. Dit betekent dat de impact van storingen zwaarder gaat wegen in de prioritering.
Lees het gehele artikel op de bron: rijksoverheid  
— In 2017 12 % meer Duitse toeristenIn 2017 kwamen we 17,6 miljoen buitenlandse bezoekers naar Nederland, dat blijkt uit cijfers van het CBS. Het aantal steeg gemiddeld 5 % vergeleken met 2016. Het aantal Duitse toeristen groeide zelfs met 12 %. De verwachting van NBTC-Holland Marketing is dat het totale aantal in 2018 opnieuw met 5 % zal toenemen tot 18,5 miljoen.

42 % van de bezoekers kwam uit België en Duitsland. De Duitse toerist is de grootste groep bezoekers uit het buitenland, er kwamen in 2017 meer dan 5 miljoen Duitsers naar Nederland. De Duitse economie is in 2017 verbeterd, waardoor Duitsers er als gevolg van groeiend vertrouwen en koopkracht sneller op uit konden trekken voor korte vakanties. Voor dit soort vakanties is Nederland een logische vakantiebestemming.

België staat met meer dan 2,2 miljoen bezoekers op de tweede plek en het Verenigd Koninkrijk staat met bijna 2,2 miljoen bezoekers op de derde plek. Als vierde staan de Amerikanen uit de USA met 1,1 miljoen bezoekers. De sterkst steigende groep zijn de Russische bezoekers, zij namen met 33 % toe tot 175 duizend. 

Het wordt steeds lastiger het toenemend aantal toeristen onderdak te bieden. Nieuwe vakantieparken mogen nauwelijks meer aangelegd worden. Grote bedrijven in deze markt zoals Landall zijn daarom volop bezig de bestaande vakantieparken te renoveren. Veel van deze parken zijn gebouwd in de jaren 90 van vorige eeuw. 

"Als we nu niets doen, bezoeken toekomstige gasten dezelfde plekken op dezelfde momenten. We moeten daarom nog steviger aan de slag met onder andere investering in bereikbaarheid, nieuwe en gevarieerde belevingen, passende accommodaties en voorzieningen", aldus algemeen directeur Jos Vranken van NBTC.
— Regels zijn regels…


Tekening: Heleen van den Broek
 
“Voldoet jouw vlot eigenlijk wel aan de regels?” , zegt waterrat terwijl hij kikker vals aankijkt vanachter zijn spleetogen.

“Hoe bedoel je?’ zegt kikker, terwijl hij zichzelf helemaal in zijn element, langzaam laat voortdrijven op een glanzend donkergroen lelieblad. Zijn handen houden een rietstengel stevig vast. Af en toe wordt deze recht naar beneden in het water gestoken op zoek naar vaste grond. Éénmaal gevonden zet kikker zich met zijn hele gewicht af. Het lelieblad raakt even in de hoogste versnelling, accelereert nog meer en zeilt weg over het wateroppervlak. Vertraagt dan weer tot ze opnieuw bijna stil valt. Geruisloos dobbert ze verder.

“Over een paar maanden doe ik weer mee aan de lelierace”, zegt kikker trots. “Vorig jaar nog tweede geworden en dat alles zonder motor!”.

“Onmiddellijk ophouden met die onzin”, zegt rat. “ik hoef maar één hap uit je blad te nemen en je zinkt af”.”Waarom zou je dat doen zegt kikker, lelieblad en ik doen je toch helemaal geen kwaad? Het enige wat wij willen is op het water zijn, de glinstering van de zon op de golven zien en ons daarheen te laten drijven waar de wind ons brengt”.

“Een beetje lelieblad moet tegenwoordig voorzien zijn van een dubbele bodem. Je weet maar nooit wat je onderweg op de rivier tegenkomt. En langs de rand van je blad moet een verhoging komen, je zou er anders maar zo van af kunnen glijden”.
Lees de hele column van Janet Frieling bij Zeilhelden  
— Miljoenen uit Waddenfonds naar ontwikkeling ruimer     
     kustgebied
De Waddenfondsmiljoenen worden op een andere manier besteed. Voor de drie betrokken provincies komt er een marketingplan.

Het geld is er, maar een efficiënte manier om het te besteden, ontbrak tot dusver. De Stuurgroep Waddenprovincies, waarin Friesland, Groningen en Noord-Holland samenwerken, gooit het vanaf nu over een andere boeg. ,,Er komt een marketing-campagne voor de drie provincies en verschillende marketing-organisaties’’, aldus Jan Beekman. Tot 2026 is er 150 miljoen euro beschikbaar.

De coördinator opgaveteam Werelderfgoed van de provincie Groningen maakte de nieuwe koers deze week bekend tijdens een studiereis van bestuurders en toerisme-ondernemers naar de Waddenkust in Ost-Friesland. In die kuststreek heeft het toerisme de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen, leerde het bezoek aan onder meer Carolinensiel en Wittmund.

Infrastructuur op orde
In de afgelopen jaren is te vaak te gemakkelijk geld gevloeid naar projecten. Bovendien kan door co-financiering veel meer worden bereikt, is de gedachte van de beleidsbepalers. Een duidelijke breuk met het verleden is dat naar een breder gebied wordt gekeken.,,Op het Wad woont niemand, maar op de eilanden en in de kustgebieden natuurlijk wel. Een versterking van het hele gebied is essentieel. De focus komt meer op het vasteland te liggen. Dus ook het terpenlandschap komt in beeld.’’

Actie ondernemen
Het 'opgaveteam' is de spil in de nieuwe aanpak. Betrokken organisaties wordt gevraagd met ideeën te komen. Jarenlange ervaring met plattelandsontwikkeling hebben hem geleerd dat geld veelal niet het grootste probleem is. ,,Vaak is het voldoende dat je als overheid de mensen even bij de hand neemt en ze wegwijs maakt.’’

Deze week verschijnt een rapport van de Noordelijke Rekenkamer over het functioneren van het Waddenfonds. Vandaag spreekt de Tweede Kamer over ontwikkelingen in het Waddengebied.
Lees het gehele artikel op de bron: LC 
— Rekenkamers: "Waddenfonds niet onafhankelijk genoeg"De Noordelijke en Randstedelijke rekenkamers zetten grote vraagtekens bij de onafhankelijkheid van het Waddenfonds. De controle-instanties vinden de rol van de provincie te groot. Zo nemen de provincies straks een besluit over de subsidies die ze zelf aanvragen. De beoordelende rol zou overgenomen moeten worden door een onafhankelijke kwaliteitscommissie, vinden de rekenkamers.

Het Waddenfonds werd in 2006 opgericht om de gevolgen van de gaswinning onder de Waddenzee te compenseren. Bedrijven en overheden kunnen subsidie aanvragen voor projecten die goed zijn voor de natuur en het landschap. Sinds 2016 zijn de Waddenprovincies veel meer betrokken bij het ontwikkelen en het indienen van subsidie-aanvragen. Volgens de rekenkamers lijkt het zo op 'een slachter die zijn eigen vlees keurt'.

Er is meer kritiek: van de 125 projecten die sinds 2012 subsidie hebben gekregen, zijn slechts 28 ten einde gebracht. Omdat standaard niet wordt gemeten of de projecten bijdragen aan de verbetering van de natuur en landschapswaarden, kan niet bekeken worden of het geld goed besteed is. De rekenkamers vinden dan ook dat er snel een evaluatiesysteem moet komen.
Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland 
Of kijk hier in het DVHN  


Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz— Marker Wadden in september open voor publiek


De Marker Wadden anderhalf jaar geleden, foto ANP

De Marker Wadden gaan in september open voor publiek. Dat geldt althans voor het enige van de vijf eilanden dat daarvoor is aangewezen.
 
Enige voorwaarde om de archipel in het Markermeer te bezoeken is dat je een boot hebt of met iemand kunt meevaren. ,,In september gaat de haven open. Je kunt aanmeren en een wandeling maken over het eiland. De paden zijn tegen die tijd aangelegd'', zegt Rita Oppenhuizen van Natuurmonumenten. Wie geen boot heeft, moet wachten tot er een veerdienst actief is naar de Marker Wadden. ,,Er hebben zich meerdere ondernemers gemeld, maar er is nog niets zeker'', aldus Oppenhuizen. ,,We rekenen erop dat er volgend jaar een veerboot tussen de Marker Wadden en Lelystad vaart. Er is een kleine kans dat het dit jaar nog gebeurt.''

Uitkijktoren
Wie in september voet aan land zet, kan in elk geval een uitkijktoren van 12 meter beklimmen. Verder zullen er nog nauwelijks voorzieningen zijn. Volgend jaar wordt een kleine nederzetting gebouwd, kondigt Oppenhuizen aan. Denk aan een bescheiden bezoekerscentrum, een ruimte voor de vogelwacht en een werkschuur.
— Problemen bij nieuwe schepenlift Luyt in Den Oever


Het oude dok van Luyt © wouter van Dusseldorp

Kan machinefabriek/dokbedrijf Luyt in Den Oever geen nieuwe schepenlift in de Vissershaven bouwen, dan dreigt de onderneming ’de tent te moeten sluiten’. Zo stelt Jacoline Luijt, directeur van het in 1960 opgerichte familiebedrijf met 45 vaste werknemers en zo’n tien zzp’ers.

,,Een dok om schepen droog te zetten, zo’n 120 per jaar, is essentieel onderdeel van onze bedrijfsvoering. Komt er geen nieuwbouw, dan valt heel veel ander werk direct weg. Dat raakt ook onderaannemers en toeleveranciers’’, vertelt zij.


Conflict
Luyt had graag nu heipalen voor de nieuwe schepenlift willen slaan. Door vertraagde oplevering van de toekomstige werkkade en een conflict met Hollands Kroon (over compensatie voor drie ton misgelopen subsidie plus het niet nakomen van afspraken), ligt het project stil.

Geen nadeel
,,Keiharde voorwaarde aan onze medewerking om te verkassen, is dat wij daarvan geen enkel nadeel zouden ondervinden.’’ Er zijn documenten, onder meer een samenwerkingsovereenkomst met de gemeente, waaruit dat blijkt. ,,Van die belofte merken wij teleurstellend weinig.’’
Lees het gehele artikel op de bron: NHD — CSG Bogerman Sneek allereerste Masterskipschool van
    Nederland
Op donderdag 25 januari zal csg Bogerman in Sneek benoemd worden tot de
allereerste Masterskipschool van Nederland. Hiermee verbreedt Bogerman letterlijk en figuurlijk de horizon van leerlingen door ze de mogelijkheid te geven mee te gaan op reis met Masterskip Wylde Swan terwijl school ‘gewoon’ doorgaat.

De Wylde Swan is een uniek zeilschip waarop leerlingen uit heel Nederland uit de bovenbouw van het havo en vwo zes weken lang de wereld verkennen en
ondertussen hun onderwijsprogramma volgen. Aan boord zijn vakdocenten die
ervoor zorgen dat de leerlingen leren wat ze volgens hun programma moeten leren, maar die ze ook de kans geven theorie en praktijk met elkaar te verbinden, zichzelf te leren kennen en leren samen te werken.

“Masterskipscholen zijn scholen die de visie onderschrijven dat leren niet alleen in een klaslokaal gebeurt,” aldus Masterskip-initiatiefneemster Hinke de Vries. “Wij nemen leerlingen mee op een onvergetelijke zeilreis waar school- en levenslessen hand in hand gaan. Dat vraagt wel iets van een school. csg Bogerman geeft leerlingen al jaren de ruimte om onderwijs op maat te volgen en goed om zich heen te kijken. Goed onderwijs is meer dan opletten in de klas en de stof uit een boek tot je nemen.”

“Deze samenwerking wordt bekroond met deze benoeming van csg Bogerman als
eerste officiële Masterskipschool in Nederland,” gaat Hinke verder. Er zullen nog vele volgen, maar het Bogerman is wat ons betreft hét voorbeeld van een school die laat zien dat buitenschools leren een enorme verrijking kan zijn voor leerlingen. Samen met de nog volgende Masterskipscholen vormen zij een netwerk van scholen die onderwijs op maat en buitenschools leren hoog in het vaandel hebben staan.”

Jaap Reiker, docent natuurkunde en coördinator Masterskip bij csg Bogerman: “Ik ben trots op onze samenwerking met het Masterskip. Leerlingen ontwikkelen zich in razendsnel tempo tot zelfstandige em verantwoordelijke jong-volwassenen. Als school moet je ook je beperkingen kennen en inzien dat sommige leerlingen meer nodig hebben dan je ze kan bieden. Dan is het zaak om ze ruimte te geven en ze meer opties te bieden. Het Masterskip is zo’n optie en ik zie hoe belangrijk en onvergetelijk deze ervaring voor de deelnemende leerlingen is.”
Bron; Persbericht Masterskip Wylde Swan
Voor meer info kijk je hier  
— Wetten Waddengebied gaan op de schopAlle wetten voor het Waddengebied worden straks ondergebracht in een nieuwe omgevingswet. Dat is de opvolger van de wet op de ruimtelijke ordening. De overheid grijpt die overgang aan om meer draagvlak voor de wetgeving in het gebied te zoeken.

Een groep vertegenwoordigers van de overheid en andere partijen die zijn betrokken bij het beheer van het gebied is bezig met een agenda voor de wadden. Op bijeenkomsten worden plannen en ideeën uitgewisseld. Doel is een ‘ecologisch en economisch gezonde’ Waddenzee. De eerstvolgende sessie is in maart.

Het nieuwe kabinet heeft overigens in het regeerakkoord opgenomen dat er één organisatie moet komen voor het beheer van het Waddengebied. Die nieuwe beheerautoriteit moet een veelomvattend plan maken waarin betere bescherming van natuurgebieden wordt gecombineerd met een beter visbeheer. Volgens het kabinet kunnen de natuurgebieden op deze manier beter worden beschermd en is ook een betere samenwerking mogelijk met visserijorganisaties.
Lees het gehele artikel op de bron: DVHN via blendle (€) 
Kijk hier voor de wetten die nu gelden voor de Waddenzee 
— Tweede kamer wil Smartphone aan bandenNiet alleen op de weg kunnen smartphones voor gevaarlijke afleiding zorgen, dat kan ook op vaarwegen het geval zijn, stelt de Tweede Kamer. Die wil daarom dat de regering onderzoekt of er technische maatregelen mogelijk zijn om gebruik tijdens het varen tegen te gaan.

De door Liesbeth van Tongeren van GroenLinks ingediende motie werd 23 januari door een meerderheid gesteund. Letterlijk verzoekt de Tweede Kamer de regering om “samen met de betrokken sectoren (binnenvaartbranche, verzekeringsbranche, telecombranche en andere) te kijken hoe techniek ingezet kan worden om afleiding door mobiele telefoons onmogelijk te maken’. Vóór het zomerreces wil de Tweede Kamer daar de uitkomst van weten.

Vanuit de binnenvaart werd met ongeloof en boosheid gereageerd. BLN-Schuttevaer liet weten dat voorzitter Roland Kortenhorst meteen actie heeft ondernomen om de Tweede Kamerleden uitleg te geven over het gebruik van telefoons aan boord: dat het niet gevaarlijk is en dat ze onmisbaar zijn voor de binnenvaart. Er worden juist veel apps voor de binnenvaart ontwikkeld, en telefonisch aanmelden voor sluizen en bruggen is steeds vaker aan de orde.
Lees het gehele artikel op de bron: binnenvaartkrant  
— Nieuw beheer Waddenzee in 2019 van start
 


Het is de bedoeling dat het nieuwe beheer van de Waddenzee begin 2019 van start zal gaan. De nieuwe organisatie slagvaardig en gezaghebbend zijn om voor alle partijen herkenbaar en aanspreekbaar te zijn. Dat schrijven de ministers Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat en Carola Schouten van Landbouw in een brief aan de Tweede Kamer.

In de nieuwe beheerautoriteit kan geen sprake zijn van centralisatie of decentralisatie van taken, staat in de brief. De Algemene Rekenkamer deed in 2013 onderzoek naar het natuurbeheer in het Waddengebied en concludeerde dat er niet goed werd samengewerkt.

De nieuwe beheerder is verantwoordelijk voor een betere bescherming van het gebied. Volgens de ministers moet de nieuwe organisatie zich niet alleen bezig houden met het natuur- en visbeheer. Ze schrijven dat ook het thema water erin moet worden betrokken.— Lichaam gevonden tussen hotelschepen GroningenVrijdagmiddag is een lichaam gevonden in het water van de Oosterhaven in Groningen. De persoon werd door een voorbijganger aangetroffen tussen de hotelschepen Quo Vadis en Iris. De hulpdiensten hebben het stoffelijk overschot uit het water gehaald.

De politie heeft zaterdagochtend laten weten dat het aangetroffen lichaam van de sinds 5 december vermiste Duitser Jens Oltmans (50) uit Oldenburg is. Uit onderzoek is gebleken dat van een misdrijf geen sprake is.
— Bark Europa zoekt Haagse matrozenHet Scheveningse tallship Bark Europa heeft alleen voor Haagse jongeren nog een paar plekken vrij voor twee oceaanoversteken. Vanuit Argentinië laat Leentje Toering van Bark Europa weten dat het schip juist een paar Haagse jongeren erbij wil zodat de bemanning zich wat meer thuis voelt. De Bark zoekt jongeren tussen de 18 en 26 jaar oud die ervan dromen om een dergelijke reis mee te maken.

Al eerder gingen de Haagse Matthijs Boesten en Lotte Linthorst mee van Kaapstad naar Boston. In mei en juni staat nu de oversteek van Kaapstad naar de Azoren op het programma. De Bark heeft deze zomer ook plek voor twee jongeren tussen de 15 en 18 jaar om mee te varen tijdens de zomervakantie. Het gaat dan om de oversteek van de Azoren naar het Noorse Stavanger. Zeilervaring is geen vereiste. De reis wordt bijna helemaal betaald via het fonds Vrienden van Europa.
Meer informatie vind je hier  
— Harlingen zoekt plan voor WillemshavenHARLINGEN Nadat de Raad van State een streep had gezet door het plan een marina te maken in de Willemshaven verzamelt de gemeente nieuwe ideeën voor het gebied.Het was de ambitie van Harlingen om de vluchthaven te herinrichten tot jachthaven voor zeilboten. Het bestemmingsplan strandde echter bij de Raad van State.

Daarbij was het de gemeente niet gelukt om een exploitant voor die marina te vinden. „We blijven echter vinden dat beroepsvaart en recreatie van elkaar moeten worden gescheiden in de Harlinger haven”, aldus wethouder Maria le Roy. „Op de kades richten we ons inmiddels op recreatie en toerisme. Wat er in het water gebeurt, zou hier op moeten aansluiten.”

Ze zegt dat na het vernietigen van het bestemmingsplan dat de jachthaven mogelijk moest maken, er meerdere mensen hun plannen en ideeën voor het gebied bij de wethouder onder de aandacht brachten. „Dat zie je altijd. Als er iets wordt afgeschoten, ruiken anderen hun kans. En dat is prima. We willen nu met die mensen en iedereen die suggesties heeft om tafel om over een goede bestemming van het waterbekken in de Willemshaven te praten.” Ook Lakeman wordt erin betrokken, belooft de wethouder. Die bijeenkomst is op 31 januari.
Lees het gehele artikel op de bron: LC — Holwerd aan Zee wil luchthavenNu het megaproject Holwerd aan Zee „binnen handbereik” ligt, werpt de werkgroep een nieuw balletje op: elektrisch vliegen boven de Waddenzee. Werkgroeplid Marco Verbeek pleit daarbij voor de aanleg van een speciale luchthaven voor kleine, elektrische vliegtuigen. „Holwerd zou een mooie plek kunnen zijn. Airport Holwerd aan Zee, hoe mooi is dat?”

Vliegen is niet alleen sneller dan varen. Het gaat Verbeek ook om de ervaring. „Het Wad is schitterend vanuit de lucht.” Hij heeft al contact gelegd met de TU Delft en het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum. „Tot nu toe is er goed op gereageerd. Daarom durven we ermee naar buiten te treden.”

Verbeek benadrukt wel dat het om een proefballon gaat. „Als het niks wordt, wordt het niks. Zo simpel is het. Wij jagen het alleen maar aan. Waar het eindigt, weten we nog niet.”

Jacco Hoekstra, hoogleraar lucht- en ruimtevaarttechniek aan de TU Delft, reageert voorzichtig positief. „Elektrisch vliegen wordt nu nog niet veel gedaan, maar dit soort sympathieke initiatieven kunnen wel helpen.”
Lees het gehele artikel op de bron: de LC via blendle (€) 
— Samenwerking voor bekendheid Waddengebied als
     werelderfgoed
Er wordt onderzocht of er kan worden samengewerkt met ondernemers om het Waddengebied als werelderfgoed meer bekendheid te geven. Dat is een van de uitkomsten van een bezoek van 40 bestuurders, ondernemers, ambtenaars en medewerkers van natuurorganisaties aan collega's in Noord-Duitsland. Zij wilden ontdekken hoe de Duitsers omgaan met het werelderfgoed en toerisme.

In Duitsland zijn grote delen van de eilanden ook onderdeel van dat werelderfgoed. Het gebied wordt beheerd door het Nationalpark Niedersächsisches Wattenmeer. Ondernemers kunnen partner worden van het Nationalpark. Daarvoor moeten ze wel aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals duurzaam ondernemen. De lokale VVV's promoten de ondernemers.

Waddenzee Werelderfgoed wil nu onderzoeken of zoiets ook in Nederland kan. In elk geval zou een eis bij alle nieuwe activiteiten moeten zijn, dat die duurzaam zijn. Een van die nieuwe activiteiten zou een jaarlijks trekvogelevenement kunnen worden, zoals ze dat in Duitsland al hebben.
Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland  


— Berichten in de Scheepspost van deze weekFVEN nieuws:

— FVEN op Boot-Holland

Overig nieuws:

— Veel internationale belangstelling Culturele Hoofdstad
— Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed van start
— Scheepsambachten in beeld (video’s)

— Laatste Zeekadet stoomschip naar de sloper

— Rijeka herstelt het jacht van Tito
— Spiegel der Zeilvaart

— Bark Europa zoekt Haagse matrozen

— Oplossing SKS en skûtsje Joure in de maak
— Koop alvast tickets voor de Sail KampenZeepost wordt mede mogelijk gemaakt door: