Zeepost is de digitale nieuwsbrief voor de chartervaart. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.
De Zeepost wordt wekelijks verstuurd naar  1.150+ adressen.
Heb je zelf nieuws voor
Zeepost, mail dan aan wouter@zeepost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

Zeepost 887, 6 december 2017
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbzBureau Scheepvaart Certificering
Zeilpunt

Doeve Makelaars
Taxi Enkhuizen

FKH accu's
 
tvk instruktie
VHZC
Bataviahaven
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Zeilschip Bounty
Scheepswinkel van Meer
defotoboot
Historische Zeilvaart Harlingen
AtSea
friesevloot
SRF
Fikkers

Register Holland


zeilklippers

zeilklippers

Morgenster


Piet Blaauw
de Vries Zeilmakers
onlinezeilen


Hitek
Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper

Kooij
MdeGroot

TSC
Rood boven groen

Frisian Sailing Com
Cinema
Patrijspoorten

UB Sails

Hartzuiker
Ventis

Zeilmakerij MolenaarHilbrands IJzerwerkplaats
Zeilcharter de Vriendschap

Shiptron 


Voor evenementen en
wedstrijden kijk je hierBBZ nieuws:

— Bijeenkomst motorpassagiersvaart

Overig nieuws:

— BBZ debatteert over aanbevelingen OVV
— Russische Mir komt opnieuw naar Harlingen
— Hendrik Boland erelid van de BBZ

— Tubbber mikt ook op zeilers uit VS

— Gulden Leeuw "Sail Training Organization of the Year"
— Henk Wever Fonds gestart

— Toeristenbelasting Ameland omlaag voor groepsverblijven

— Veel activiteiten rond WinterWelVaart
— ASV biedt Kamercommissie petitie ‘Stop de klopjacht' aan

— Nieuwe formule voor Boot Holland 2018

— Europa: geen subsidie voor bredere sluis Kornwerderzand
— Rechtbank oordeelt anders dan OVV in zaak FrisiaBBZ nieuws

— Bijeenkomst motorpassagiersvaartOp 19 december om 14.00 is er voor BBZ leden de jaarlijkse bijeenkomst voor de motorpassagiersvaart. Dit jaar aan boord van de Fiep in het Oosterdok.

 Op de agenda staat:

• Minimumlooneis Frankrijk
Frankrijk eist dat alle personeel op schepen in haar wateren aan minimumlooneisen voldoen. Dat heeft nogal wat administratieve consequenties en daar willen we het met jullie over hebben.

• Pakketreizen
Wanneer is er geen sprake meer van vervoer maar van een samengestelde reis en wat zijn de consequenties?

• Havenzaken
Stand van zaken in België, Uithoorn en andere plaatsen.

Graag tot dan!
Paul, Maartje en Pam

Nog geen lid? Klik hier om lid te worden.

Einde BBZ nieuws
— BBZ debatteert over aanbevelingen OVV


Tekst en foto: Gijs van Hesteren

Het dodelijke ongeval met de mast van de klipper Amicitia houdt de schippers van de zeilende chartervloot nog altijd bezig. De brancheorganisatie BBZ verwerkt momenteel de aanbevelingen van de Onderzoeksraad Voor de Veiligheid (OVV) en besprak die woensdag 22 november tijdens de algemene ledenvergadering met de circa 70 aanwezige leden.

BBZ-voorzitter Sicko Heldoorn: ‘Met de aanbevelingen van de OVV kunnen we verder. Het Openbaar Ministerie doet daarnaast een strafrechtelijk onderzoek. Het is nog altijd niet afgerond. Men leek het ongebruikelijk te vinden dat we erover belden – de BBZ zou geen partij zijn. Toch een toelichting: men doet héél zorgvuldig onderzoek en een complicatie: er zijn de laatste tijd veel moorden gepleegd in het noorden.’ De BBZ ging akkoord met de drie aanbevelingen van de OVV. Deze luiden in het kort: ontwikkel een kennisdelingsplatform; stel met behulp van dit platform branchenormen op en bevorder de toepassing ervan; werk als branche aan een praktisch toepasbaar meerjaren-onderhoudsplan.
Lees het uitgebreide artikel van Gijs van Hesteren in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees
— Russische Mir komt opnieuw naar HarlingenHet Russische tallship Mir komt opnieuw naar Harlingen, dat maakte Arjen Mintjes van de stichting Harlingen Sail bekend. Mintjes was in het Franse Bordeaux waar een groot internationaal congres over tallships werd gehouden. Op het evenement werden onder andere presentaties gegeven over de grote zeilschepen, de wedstrijden en met name de training van het personeel.

Het driedaagse congres was van groot belang voor de stad Harlingen, omdat ze graag meer tallships naar de havenstad willen halen. Naast de Mir is de organisatie van de Tallships Race in Harlingen ook in gesprek met andere schepen. De finish van de Tallships Race is volgend jaar van 3 tot en met 6 augustus in Harlingen.

Harlingen is daarin succesvol: inmiddels liggen er afspraken met 30 schepen. Van die 30 behoren er 18 tot de zogenoemde A-klasse. Deze zeilreuzen hebben een lengte van meer dan 60 meter. Ook gaat het gerucht dat de 101 meter lange Amerigo Vespucci met 500 cadetten naar Harlingen wil komen.

Volgens Arjen Mintjes van de Stichting Harlingen Sail verloopt het binnenhalen van schepen soepeler dan in 2014. „Men houdt van de historische stad, hoe dichtbij alles is en we zorgen goed voor de bemanningen.” Hij rekent op 300.000 bezoekers, 100.000 meer dan in 2014.

Het driedaagse congres is ook van groot belang voor de stad Harlingen, omdat ze graag meer tallships naar de havenstad willen halen. Naast de Mir is de organisatie van de Tallships Race in Harlingen ook in gesprek met andere schepen. De finish van de Tallships Race is volgend jaar van 3 tot en met 6 augustus in Harlingen.
Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland 
— Hendrik Boland erelid van de BBZIn de BBZ-vergadering van 22 november werd Hendrik Boland benoemd tot erelid van de BBZ, vanwege zijn dertigjarige ononderbroken inzet voor de chartervaart. Hij kreeg een daverend applaus.

Hendrik Boland was jarenlang schipper en mede-eigenaar van onder andere schoener Zuiderzee. In 1979 was hij betrokken bij de oprichting van de BBZ en hij was daar van 1982 secretaris en later directeur tot 2003. Ook was hij betrokken bij de oprichting van Bureau Zeilwezen, dit werd later Register Holland. Van 2006 tot 2009 was hij daar interim directeur en wist daar nieuwe markten te openen waardoor Register Holland kon overleven. Hij gaf les aan de Enkhuizer Zeevaartschool en is daar nog steeds gastdocent. 

Ook internationaal zette hij zich in voor ruimte voor traditionele schepen. Vanaf 1996 was hij vice-voorzitter van European Maritime Heritage EMH, en later voorzitter tot hij stopte in 2016. Hij leverde hier een belangrijke bijdrage bij de totstandkoming van de Europese regelgeving voor de binnenvaart, door in 2008 te bewerkstelligen dat er een speciaal hoofdstuk (19) in het betreffende verdrag werd vrijgehouden voor het behoud van de historische schepen.

Op dit moment is Hendrik Boland onder meer voorzitter van Holland Sail en voorzitter van de werkgroep ‘Wet en regelgeving’ van de Federatie Varend Erfgoed Nederland FVEN. Sinds 2016 is hij wethouder van de gemeente Gooise Meren, na wethoudersfuncties in Enkhuizen en Muiden.— Bouw steiger Willemshaven op schemaDe bouw van de drijvende steiger voor de schepen van de historische bruine vloot en zee- en riviercruiseschepen ligt op schema. Enkele delen zijn ondertussen naar Harlingen vervoerd en liggen bij Nesta in de Industriehaven opgeslagen. Daar worden alle delen samengesteld tot de uiteindelijke steiger. Deze week wordt in de Willemshaven begonnen met het plaatsen van de palen waar de steiger aan vast komt te liggen.

De gemeente Harlingen heeft in maart het bedrijf Heuvelman Ibis de opdracht gegeven voor de bouw van een 180 meter lange steiger. De steiger wordt vanaf maart 2018 ingezet voor het aanmeren van zee- en riviercruiseschepen en de schepen van de bruine vloot. De steiger maakt het voor langere cruiseschepen mogelijk naar Harlingen te komen. De historische bruine vloot schepen hebben met de steiger een gebruiksvriendelijke op- en afstapplaats voor hun gasten.

In de bouw van de steiger wordt ongeveer 53 kuub FSC Azobé hout verwerkt. Ook is er 735 ton aan staal nodig voor de bouw van de steiger. 

De steiger wordt bijna geheel op de terrein van Heuvelman Ibis gebouwd. Bij Nesta vindt de montage plaats. Begin februari wordt de steiger via het water naar de uiteindelijke ligplaats in de Willemshaven gevaren. Voor de start van het nieuwe watersportseizoen in 2018 is de steiger klaar voor gebruik.
Lees het gehele artikel op de bron: Gemeente Harlingen 
— Tubbber mikt ook op zeilers uit VSDe onvoorspelbare weersomstandigheden in de Cariben doen Amerikaanse watersporters steeds vaker naar Europa kijken. Die potentiële klanten wil Tubbber in Groningen naar dit continent lokken.

Anne de Vries, een van de oprichters van Tubbber in Groningen, een internetplatform waarop booteigenaren en huurders direct zaken kunnen doen, is opgetogen met de uitverkiezing door het Oranje Handelsmissiefonds. Het platform behoort tot de tien bedrijven die met steun van dit fonds een nieuw buitenlands avontuur kunnen aangaan.

Tubbber („één b staat voor boot, de rest mag iedereen zelf invullen”, grapt De Vries) is in januari 2016 van start gegaan en richt zich op mensen die zelfstandig een zeilboot willen charteren, vertelt De Vries. Voor de start van Tubbber bezat hij al de nodige ervaring in deze sector door twee andere internetplatforms die met meer dienstverlening bemiddelen tussen vraag en aanbod van zeilschepen.

Nederland is een mooi land, maar kent een kort vaarseizoen, verklaart De Vries de keuze voor de zonniger Middellandse Zee als werkgebied. Tubbber richt zich op vaargebieden bij Kroatië, Griekenland, Italië, Spanje en Martinique. In de verhuursector gaan jaarlijks miljarden om, ruimte voor een nieuwkomer was er wel. Hoe groot de markt ook mag zijn, in de zeilwereld geldt ‘ons kent ons’ heel sterk, vertelt De Vries, evenals zijn kompanen een fanatiek zeiler. De netwerken waren vrij snel een feit.

Tubbber kan al duizenden huurboten aanbieden, gedeeltelijk particulier eigendom, maar de meeste in bezit van professionele verhuurbedrijven. Het gaat soms niet alleen om de boten. Op verzoek van klanten regelt De Vries ook schippers. „We werken inclusief onze zusterbedrijven met een man of tien, maar ’s zomers zijn er wel vijftig schippers voor ons aan het werk.”
Lees het gehele artikel op de bron: de DVHN via blendle (€)  
— Gulden Leeuw "Sail Training Organization of the Year"De Gulden Leeuw ontving op de International Sail Training and Tall Ships Conference 2017 in Bordeaux De prijs voor beste Sail training organisatie van 2017. Deze prijs werd uitgereikt voor de  "innovatie" en "beste praktijken" in zeiltraining voor jonge mensen.

De Gulden Leeuw (Nederland) vaart op de Noordzee, de Oostzee, de Middellandse Zee, Noord- en Zuid-Atlantische Oceaan en het Caribisch gebied. Tijdens de zomer nemen stagiairs deel aan The Tall Ships Races of andere zeiltrainings-programma's, en tijdens de winter blijven ze aan boord voor een volledig schooljaar waarbij ze het normale schoolcurriculum bestuderen en tevens elk aspect van het varen met het schip leren.

De Gulden Leeuw heeft een specifiek protocol voor zeiltraining dat uniek en innovatief is in zijn aanpak. Vanaf het moment dat de cursisten aankomen, hebben ze de leiding en de professionele bemanning observeert hen om hen te helpen het schip te bevaren. Deze sterke aanpak geeft de cursisten verantwoordelijkheid en benadrukt het belang van teamwork. Dit gebeurt in verschillende fasen: lesgeven, trainen en coachen. Het doel is om hen in staat te stellen het vaartuig volledig over te nemen, waarbij elke stagiair een positie aan boord invult. Hierdoor leren stagiairs het belang van time-keeping, leiderschap, manoeuvres, organisatie, vooruit plannen, problemen oplossen en problemen oplossen als lid van een wachtsysteem.Jakob Fremgen, kapitein van de Nederlandse brik Morgenster, ontving de prijs “Young professional Sail Trainer of the Year”. Jakob maakte kennis met zeilen toen hij bij een schoolzeiltocht in Nederland kwam en hij vond het zo leuk dat hij wist dat dit zijn toekomst zou worden.
Direct na zijn schooltijd trad hij op 18-jarige leeftijd in dienst bij de Nederlandse kustvisserij als deckhand. In 2011, toen hij 22 was, begon hij op de Morgenster. In het volgende jaar begon hij zijn opleiding voor stuurman op de Enkhuizer Zeevaartschool en ontwikkelde zich hierna snel tot eerste stuurman. In 1016 werd Jakob kapitein van de Morgenster, op 27-jarige leeftijd.


Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz— Henk Wever Fonds gestartHet Henk Wever Fonds heeft de eerste financiële hulp aan leerlingen van de Enkhuizer Zeevaartschool geboden.

Het Henk Weverfonds wil aan hen die dat nodig hebben financiële steun verlenen om de opleiding Kleine Zeilvaart aan de EZS te volgen. Hiertoe kan het fonds een renteloze lening verstrekken. De nodige middelen zijn door grote en kleine giften en door meerjarige toezeggingen tot stand gekomen. mensen die uit de vloot die graag verder willen maar geen financiële middelen hebben kunnen een renteloze lening uit dit fonds krijgen. Deze lening dient in drie jaar terugbetaald te worden. Hierdoor blijft het fonds gevuld en kan weer de volgende student geholpen worden.

Het fonds wordt gedragen door diverse giften vanuit de oud-leerlingen en vanuit de vloot zelf: kapiteins, reders en bedrijven die dankzij de zeilvaart een bestaan hebben.  Het HWF heeft de ANBI-status waardoor donaties fiscaal aftrekbaar zijn.
Kijk hier voor meer info 

— Toeristenbelasting Ameland omlaag voor groepsverblijvenOp voorspraak van Ameland ’82 en het CDA verlaagt Ameland de toeristenbelasting voor groepsaccomodaties met 50 cent. Op de agenda van de raadsvergadering stond deze week een voorstel voor een andere structuur van de toeristenbelasting.

De gemeente heeft zich daarover laten adviseren door een extern bureau. De bedoeling was dat de belasting voor campings zou dalen, en voor andere accommodaties zou stijgen. Voor groepsaccommodaties was een tarief van 1 euro 25 bedacht; voor andere accommodaties 1 euro 55. Voor de gemeentelijke ‘schatkist’ zouden de wijzigingen niet uitmaken, betoogden burgemeester en wethouders in hun voorstel. Sterker nog, er zou mogelijk zelfs meer geïnd kunnen worden.

Het doel is om meer jeugd- en schoolgroepen naar het eiland te halen. Ameland ’82 en CDA dienden een amendement in om het tarief voor groepsverblijven verder te verlagen tot 75 eurocent. Dit werd uiteindelijk aangenomen.
— Veel activiteiten rond WinterWelVaart


Foto: Niels Knelis Meijer

Van vrijdag 15 tot en met zondag 17 december vindt de elfde editie van WinterWelVaart in Groningen plaats.

Ruim twintig historische schepen, vooral charterschepen, leggen aan in de binnenstad van Groningen: de kades van de Hoge, Lage en Kleine der A. Aan boord kun je je onderdompelen in het uitgebreide muziek-, theater- en kunstprogramma. Ook aan de wal is genoeg te beleven met een kunstroute, een sfeervolle wintermarkt en een speciaal kinderprogramma. WinterWelVaart is gratis toegankelijk. Bekijk hier het gehele programma.


Klip op de afbeelding voor een grotere plattegrond

Voorafgaande aan WinterWelVaart in de stad Groningen zijn de schepen te zien op meerdere locaties in de provincie. Ze leggen aan in Zoutkamp op 9 en 10 december, in Appingedam en Winschoten op 9 december en in Garnwerd en Werf Wolthuis in Sappemeer op 13 december.

Ook aan de wal is genoeg te beleven met een kunstroute, een sfeervolle wintermarkt en een speciaal kinderprogramma. WinterWelVaart is gratis toegankelijk.
Kijk hier voor meer info  
— ASV biedt Kamercommissie petitie ‘Stop de klopjacht' aan


Foto: Tweede Kamercommissie IenW

De ASV-petitie ‘Stop de klopjacht, stop onredelijk boetebeleid binnenvaart' met 2166 handtekeningen is 5 december overhandigd aan de vaste commissie Infrastructuur en Waterstaat (IenW) van de Tweede Kamer.

Commissievoorzitter Agnes Mulder (CDA) ontving de delegatie en nam de petitie in ontvangst in de Statenpassage van de Tweede Kamer. Volgens de Algemeene Schippers Vereeniging (ASV) zijn er te hoge boetes voor relatief kleine overtredingen en wordt er onder meer ook geen rekening gehouden met overtredingen van schippers om veiligheidsrisico's te mijden.

Woensdagmorgen praten binnenvaartorganisaties met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) over een evaluatie van het boetebeleid. Donderdag 7 december komt het boetebeleid aan de orde in het Algemeen Overleg Scheepvaart van de Tweede Kamer. Minister Cora van Nieuwenhuizen (IenW) heeft inmiddels een breed onderzoek door een externe partij toegezegd.
Lees het gehele artikel op de bron: Schuttevaer, alleen voor abonnees — Nieuwe formule voor Boot Holland 2018Van 9 t/m 14 februari 2018 zal in Leeuwarden de beurs Boot Holland weer plaatsvinden. De beurs wordt dit jaar door een nieuw team georganiseerd, dat de formule geleidelijk wil vernieuwen.

Boot Holland formule
“De wisseling van het beursmanagement is een goed moment om met een frisse blik naar Boot Holland te kijken. Boot Holland wil in de basis de gemoedelijke, sfeervolle en gerichte botenbeurs blijven die het altijd is geweest. Dit jaar zal de beurs groter zijn dan het jaar ervoor. Op een oppervlakte van 30.000 m² tonen 265 bedrijven als eerste hun laatste nieuws.

Nieuw dit jaar is het recreatie paviljoen dat een plaats krijgt meteen bij de entree van de Friezenhal. Een interactief plein dat plaats biedt aan bedrijven die gespecialiseerd zijn in o.a. vaarvakanties, zeil- en motorcharters in Europa, campings, jachthavens, groepsacommodaties, horeca, zeilscholen en dagrecreatie. Het recreatie paviljoen is een onderdeel van de upgrading van de Friezenhal die vorig jaar is ingezet met het SUP-Paviljoen.
— Europa: geen subsidie voor bredere sluis Kornwerderzand


Foto: Rijkswaterstaat

Een tegenvaller voor de Provincie Fryslân, bij de plannen voor de verbreding van de sluis bij Kornwerderzand. Een Europese aanvraag voor een bijdrage van 26,5 miljoen euro is afgewezen. Volgens 'Brussel' zouden de 'Overzeese mogelijkheden' en kust- en binnenvaart nu minder goed scoren in de plannen. Dat verrast gedeputeerde Klaas Kielstra. Volgens hem had de provincie in eerdere plannen nog te horen gekregen, dat op die mogelijkheden zeer goed gescoord werd. Kielstra gaat verder praten over de toekomstige plannen met het ministerie. Daarbij zal ook gekeken worden naar alternatieve mogelijkheden, om het plan voor de verbreding van de sluis te kunnen financieren.

Doel was eerder, om al in 2018 te beginnen met het renoveren van de sluis en twee bruggen. Dat lijkt nu ver weg. In september zei CDA-Europarlementariër Wim van de Camp nog, dat Fryslân een goede kans maakte op Europese subsidie. Volgens Van de Camp heeft Europa geld beschikbaar, voor het ontwikkelen van zogenaamde 'hoofdtransportassen'. De Afsluitdijk voldoet zelf niet aan dat criterium, maar als de Afsluitdijk bij de regio Amsterdam gerekend wordt, kun je toch subsidie krijgen, zei de Europarlementariër toen.

Het plan voor het aanpakken van de sluis bij Kornwerderzand moet ongeveer 150 miljoen euro kosten. De regering, de provincies Flevoland en Overijssel, en het Waddenfonds hadden eerder al toegezegd een bijdrage te leveren.
Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland 
— Rechtbank oordeelt anders dan OVV in zaak FrisiaDirecteur Van der Ploeg van de rederij van de Frisia is schuldig aan de dood van drie bemanningsleden in 2010. Toch krijgt hij van de rechter geen straf. De Friese oud-bedrijfsleider van het bedrijf, Klaas B., is vrijgesproken. In het vonnis staat dat hij niet verantwoordelijk is voor de fouten.

De rederij en de eigenaar zijn volgens de rechtbank niet laks geweest met de veiligheid van medewerkers, zoals in het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) wel werd gesuggereerd. "Ze hebben fouten gemaakt, maar niet zo veel en zo ernstig als men zou kunnen denken na lezing van het rapport." De OVV concludeerde dat het schip niet zeewaardig is. Die conclusie deelt de rechtbank niet.

De Frisia zonk in december 2010 ten noorden van Terschelling. Alle drie bemanningsleden kwamen om het leven. Volgens de rechter heeft de directeur niet genoeg veiligheidsmaatregelen getroffen en de bemanning zou met te weinig training en zonder juist materiaal onderweg zijn geweest. Volgens de rechter is de directeur daarom medeschuldig aan de dood van de bemanningsleden, maar heeft het geen zin om hem een straf op te leggen, omdat ondertussen alle maatregelen zijn genomen om dit soort ongelukken in de toekomst te voorkomen.— Berichten in de Scheepspost van deze week— CvO: wil je blijven varen?
— Veendam vist naar oude schepen
— Russische Mir komt opnieuw naar Harlingen

— Zuiderzee: Een historisch schip in de moderne tijd
— Veel activiteiten rond WinterWelVaart
— Hulpzeilen

— Overwinteren in het centrum van Assen
— Peter woont op een afgedankt werkschip: 'Een jongensdroom'
— Oude houten praam vernietigd

— Cultuur in Beeld: Actieve beoefening erfgoed stijgt
— Zonder motor varen is een vak apart
— Interieur ‘Dame van Amstel’ vernieuwd

— Maritiem Erfgoed Centrum in Kampen
— Reddingsplan voor oud-Hollandse beroepen
— Lezing over de historische scheepsbouw in DordrechtZeepost wordt mede mogelijk gemaakt door: