Zeepost is de digitale nieuwsbrief voor de chartervaart. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.
De Zeepost wordt wekelijks verstuurd naar  1.150+ adressen.
Heb je zelf nieuws voor
Zeepost, mail dan aan wouter@zeepost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

Zeepost 886, 29 november 2017
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz
Shiptron
Bureau Scheepvaart Certificering
Zeilpunt

Doeve Makelaars
Taxi Enkhuizen

FKH accu's
 
tvk instruktie
VHZC
Bataviahaven
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Zeilschip Bounty
Scheepswinkel van Meer
defotoboot
Historische Zeilvaart Harlingen
AtSea
friesevloot
SRF
Fikkers

Register Holland


zeilklippers

zeilklippers

Morgenster


Piet Blaauw
de Vries Zeilmakers
onlinezeilen


Hitek
Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper

Kooij
MdeGroot

TSC
Rood boven groen

Frisian Sailing Com
Cinema
Patrijspoorten

UB Sails

Hartzuiker
Ventis

Zeilmakerij MolenaarHilbrands IJzerwerkplaats
Zeilcharter de Vriendschap
 


Voor evenementen en
wedstrijden kijk je hierBBZ nieuws:

— Workshops mast en tuigage

Overig nieuws:

— BBZ bespreekt acties na OVV rapport
— Talentontwikkeling en kennisdeling in de chartervaart
— Online meerjaren onderhoudsplan voor charterschepen

— Avontuur met dienstregeling

— Mentoren gezocht voor zeiljongeren
— Schippers van weleer: Sietze Dijkstra, Dy Abt fan Starum

— Peilverlaging IJsselmeer gaat twee weken later in

— Steeds drukker in Dokkumer museumhaven
— Havengeld Amsterdam-Zaanstad 100% digitaalBBZ nieuws

— Workshops mast en tuigage


Foto: Tuigmodel van Onno van der Zweep

Op 7 december organiseert de BBZ een aantal workshops voor (zet)schippers en maten. Door de opzet van de workshops kan er veel kennis  uitgewisseld worden en is er veel aandacht voor ervaringen uit de praktijk.
Wat is het verschil tussen Douglas en Larix? Hoe diep mag een windscheur zijn? Wat gebeurt er met de stabiliteit van je tuig als je tijdens het zeilen je kluiverboom niet laat zakken? Wat is het nadeel van Dynemix?  Deze vragen en vele anderen zullen aan bod komen op 7 december.

De workshops duren ongeveer een uur en worden na elkaar gegeven zodat je ze alle drie kunt volgen.
Mast, beslag en rondhouten (Hans Peter Baars)
Staand en lopend want (Auk de Groot)
Tuigage en zeilkrachten (Onno van der Zweep en Wouter van Dusseldorp)
Waar: EZS Enkhuizen
Wanneer: 7 december 12.45 -17.00 uur
Kosten: € 50,00 (niet leden: €100,00)
Meld je aan bij pam@debbz.nl

Einde BBZ nieuws
— BBZ bespreekt acties na OVV rapportOp een druk bezochte ledenvergadering van de BBZ sprak de BBZ met haar leden over de acties die ze ondernam na de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OvV). En werd er gesproken welke kant het verder op moet daarmee.

In het rapport van de OvV over de mastbreuk in Harlingen stonden onder meer drie aanbevelingen voor de BBZ:
 1. Ontwikkel een platform voor het delen van kennis over historische schepen en onderhoud van specifieke onderdelen
 2. Stel met behulp van dit kennisplatform ‘branchenormen’ op en bevorder dat deze normen worden toegepast.
 3. Ontwikkel vanuit de branchenormen een meerjarenonderhfoudsplan voor de schepen.

Inmiddels is de BBZ begonnen met het kennisplatform te ontwikkelen. Vanuit de BBZ is daarvoor een Werkgroep Veiligheid ingesteld met verschillende wijze schippers. Daarnaast zijn de keuringsinstanties hierbij aanwezig, en afhankelijk van het onderwerp externe experts.

Vanuit dit kennisplatform dienen branchenormen ontwikkeld te worden. In het onderhoud van schepen zitten risico’s welke niet wettelijk geregeld zijn, maar waar wel een verantwoordelijkheid voor de schipper ligt. Branchenormen of ‘best practices’, kunnen schippers daarbij helpen om de kans op ongelukken te verkleinen. Een systeem optuigen waar alle onderhouds-acties en inspecties geregistreerd moeten worden past echter niet bij de aanwezige zeilschippers.

In de discussie die hierop volgt gaat het deels over de vraag of deze branchenormen moeten leiden tot een nieuw keurmerk. Daarvoor is men in het algemeen huiverig. Een keurmerk vinden velen niet nodig omdat er al normen voldoende zijn middels de bestaande wet en regelgeving. Anderzijds zijn er schippers die zich willen onderscheiden van de schippers die minder zorgvuldig met hun schepen omgaan. Daarbij kan een keurmerk ook een marketing instrument zijn dat een hoger prijsniveau kan bewerkstelligen.


Directeur BBZ Paul van Ommen vertelt meer over de branchenormen

In meerdere bedrijfstakken zijn er kwaliteitsregisters en accreditatie-eisen met daarbij horende scholingen. In de zeilende chartervaart mag iedereen met een groot vaarbewijs en zonder kennis van zeilen als schipper op een zeilschip met 20 gasten varen. Eventuele ongelukken hiermee stralen af op de gehele branche.

Een ander punt uit de discussie is dat een aantal schippers voor het onderhoud van hun masten naar experts gaan, en dit niet laten afhangen van het oordeel van keurmeesters. De laatste zijn specialisten op het gebied van regelgeving, maar een mastenmaker heeft veel meer verstand van masten. Na inspectie door een expert kan de certificering plaats vinden.

Daarnaast waren er spontane initiatieven om een beter opleidingstraject voor beginnende schippers te ontwikkelen en kwam Fokko Snoek met een online-onderhoud-systeem voor zeilende charterschepen.
— Talentontwikkeling en kennisdeling in de chartervaart


Manoeuvreerweekend op de Eendracht

In 2016 zijn Maurits Minnaard en Roos Hijlkema begonnen met het samenbrengen van toekomstige schippers met als doel hen te begeleiden in hun ontwikkeling. Op basis van deze ervaring willen ze een opleidingsprogramma voor toekomstige schippers ontwikkelen.

Er zijn veel maten in de chartervaart met de ambitie om als schipper te gaan varen. In de praktijk laat soms de begeleiding van dit nieuw talent te wensen over. De nodige vaartijd geeft geen garantie dat een maat naar behoren in de praktijk is opgeleid. Theoretische opleidingen voor vaar- of zeilbewijs helpen daar ook niet direct aan mee.

Er zijn geen inhoudelijke eisen (behalve het vaarbewijs en vaartijd) aan de toekomstige schippers. Ook niet aan de schippers die maten een stageplaats bieden en op die manier opleiden. In de praktijk zijn er beginnende schippers die nog nooit hebben gemanoeuvreerd of dit onvoldoende onder de knie hebben. Kennis van alle techniek aan boord is soms onvoldoende ontwikkeld, net als kennis van het nodige onderhoud. Sommige beginnende schippers worden nauwelijks begeleid door de eigenaar, of kunnen door stress en zorgen onvoldoende hun rol als gastvrouw/gastheer ontwikkelen.

De schippers die een maat willen opleiden kunnen geholpen worden met een stageboek, waardoor ambitieuze maten in de praktijk zaken kunnen oefenen. Tijdens bijeenkomsten in de winter kunnen onderwerpen als veiligheid, manoeuvreren, onderhoud en reisplanning met praktijkmensen thematisch worden behandeld. Als derde trap zouden mentoren beginnende schippers kunnen begeleiden.

Dit project werd positief ontvangen tijdens de ALV van de BBZ. Daarnaast vinden er gesprekken plaats met de Enkhuizer Zeevaartschool.
Voor de verdere uitwerking van deze ideeën is een beperkt budget nodig. De komende periode zal daaraan gewerkt worden door Maurits Minnaard en Wouter van Dusseldorp. Heb je ideeën voor fondsenwerving, of wil je meehelpen om dit van de grond te krijgen, bel dan met Maurits van de Eendracht, tel: 0652 380 952 
— Online meerjaren onderhoudsplan voor charterschepen


Onderhoud aan stuurwerk van Zeilschip de Tukker

Iedere schipper/eigenaar heeft wel een meerjarig onderhoudsplan voor zijn schip. Alleen zit het meestal in zijn of haar hoofd, en moet hij af en toe opzoeken wanneer zijn certificaat voor het een en ander verloopt. En weet hij ook niet precies meer hoeveel draaiuur geleden de olie ververst is, of wanneer de lieren voor het laatst gesmeerd zijn. Of wanneer hij voor het laatst in de mast is geweest voor inspectie.

Fokko Snoek van Quality Sailing maakte jaren terug voor de chartervaart op zee een ISM-Lite, een eenvoudig International Safety Management Systeem. In de zeevaart wordt het al jaren met plezier gebruikt, mede omdat deze schepen vaak een wisselende bemanning hebben. Naar aanleiding van de ramp met de Amicitia kleedde hij dit systeem verder uit tot een online onderhoud begeleiding systeem voor de zeilende binnenvaart.

Met ISMLite kan je het onderhoud aan boord gedetailleerd plannen. Het systeem schrijft niets voor, maar je bepaalt het zelf. Wie weet er immers beter hoe jouw schip te onderhouden? Zo kan je aangeven wat je in de loop van het seizoen wilt doen, en wat specifiek voor de winter is. Wanneer het in de agenda staat krijg je vanzelf een mailtje dat het weer zo ver is. Niet alleen onderhoud, maar ook veiligheid-inspecties kan je hierin opnemen. En de vervaldatum van de certificaten, of je medische keuring. ISMlite genereert periodiek een planning van de werkzaamheden, die voor de betreffende periode (instelbaar van 2 tot 8 weken) aan de beurt zijn.
Kijk hier voor meer info   
 


Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz
— Avontuur met dienstregelingToen Tom Lamsma (1964) en Marleen Visscher (1972) de zeilklipper Avontuur kochten, wisten ze waaraan ze begonnen. Tom charterde al op zijn 24ste met zijn kleine tjalk Alida. Daarvoor had hij een jaar als matroos gezeild, om te concluderen ‘dat hij het ook wel alleen kon’. Dat kon hij inderdaad, al was het niet helemáál alleen; elke schipper behoeft een matroos.

Dat die matroos ook zijn vriendin zou worden, had geen van beiden tevoren bedacht. Ze voeren naar genoegen, al bleef het bescheiden handel. Met een capaciteit van 18/12 dag- en nachtpassagiers was de tjalk te klein om belegd brood te verdienen. Een auto kopen mocht krapjes haalbaar zijn, een huis zat er niet in.

Toen Tom na 13 jaar zeilen de motivatie begon te verliezen, besloten ze het werk eraan te geven. ‘Aan de wal gaan’ kun je hun keuze niet noemen. Ze kochten een luxe-motor uit de vaart en begonnen die om te bouwen tot woonschip. Daarnaast werd Marleen brugwachter in Rotterdam en Tom werkte in de havens. Hij voer met sleepboten, koppelde kolenschepen en chauffeerde voor het zeemanshuis.
Lees het uitgebreide artikel van Corine Nijenhuis in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees
Of lees het artikel op de website van Corine Nijenhuis — Mentoren gezocht voor zeiljongerenDe Tall Ships Races zoekt vijftien mentoren die jongeren eens in de week telefonisch bijstaan in hun zoektocht naar sponsoren. De jongeren tussen de 15 en 25 jaar willen namelijk meedoen aan de grootste zeilrace ter wereld die op 3 augustus in Harlingen finisht. Zij die het geld voor zo’n plek, 1149 euro, niet uit eigen zak kunnen betalen, moeten sponsors werven. Hierbij helpt de mentor die wekelijks peilt en adviseert. Volgens de Stichting Harlingen Sail moet een mentor vooral enthousiast zijn.
— Schippers van weleer: Sietze Dijkstra, Dy Abt fan Starum


Sietze Dijkstra kocht zijn klipper in 1972 uit de vaart van een 80-jarige schipper die het tot dan toe zeilend en met een zijschroef had volgehouden. (Foto collectie Sietze Dijkstra)

Eigenlijk past Sietze Dijkstra beter in een ander tijdperk: dat van de zeilende vrachtvaart. Maar hij werd te laat geboren. Het alternatief was charterschipper. Zo eentje waarbij het zeilen voorop staat: ‘Want er zijn ook schippers die meer met de gasten hebben dan met het schip.’ Voor Sietze was het andersom. Dankzij die gasten kon hij een tweemaster in de vaart brengen. Sietze begon zijn varend leven op zee. Zijn familie heeft boerengenen, maar: ‘Wij zijn een kustvolk, varen zit ons in het bloed.’ Na de zeevaartschool voer hij voor Wagenborg als stuurman op Scandinavië. Daar zag hij schoeners en galjassen; volledig getuigde vrachtschepen, sommigen toegerust met grote langzaamlopers, compleet met koperen pijp. Veel schepen gingen naar Amerika, de chartervaart in. Toen duidelijk werd dat hij op de koopvaardij weinig kans maakte om kapitein te worden, besloot Sietze hetzelfde te doen in eigen land. Al stond de chartervaart hier nog in de kinderschoenen. Een klipper had hij al. Hij moest haar alleen nog opbouwen.
Lees hier het gehele uitgebreide artikel van Corine Nijenhuis
— Peilverlaging IJsselmeer gaat twee weken later inDEN HAAG Om de watersportsector te gerieven gaat de peilverlaging van het IJsselmeer niet in op 1 augustus, maar pas op de 15de van die maand.

De watersport vreest nadelige effecten van de peilverlaging. Schepen zouden straks moeilijk de havens kunnen bereiken, en dat juist in de drukke augustusmaand. Uit onderzoek van brancheorganisatie Hiswa blijkt een op de vijf bedrijven problemen te voorzien, met name rond het Markermeer.

Alleen jachthavens met een vaardiepte van minder dan 2 meter kunnen last hebben van het uitzakken van het meerpeil in augustus, meldt minister Cora van Nieuwenhuizen op vragen van de VVD’ers Erik Ziengs en Remco Dijkstra. Maar die problemen zijn niet zo groot dat zij het plan wil aanpassen. Alleen de ingangsdatum schuift 15 dagen op.

Het flexibele waterpeil wordt ingevoerd in het kader van het Deltaprogramma. Een hoger waterpeil van het IJsselmeer in de zomer is gunstig voor het aanleggen van een zogenoemde strategische zoetwatervoorraad landbouw, natuur, drinkwater, scheepvaart.
Het vervolgens verlagen van het peil in augustus is gunstig voor de natuur. De minister noemt de groei van diverse plantensoorten. Voorts zien vogels het gebied waar zij foerageren groter worden.

Vanaf 15 augustus wordt het zomerpeil in het IJsselmeer en Markermeer voortaan geleidelijk met 10 centimeter verlaagd tot 30 centimeter onder Normaal Amsterdams Peil.— Steeds drukker in Dokkumer museumhavenDokkumers zijn er inmiddels al helemaal aan gewend. Als het winterseizoen in aantocht is, komen er weer verschillende schepen van de bruine vloot in Dokkum te liggen. De schepen van de bruine vloot mogen gratis in de historische binnenstad van Dokkum liggen en in het Grootdiep wordt het elk jaar drukker. In de museumhaven liggen inmiddels een zestal schepen afgemeerd en dat levert zowel overdag als ‘s avonds prachtige plaatjes op. De beide Dokkumer skûtsjes liggen gebroederlijk naast elkaar, het charterschip ‘De Vriendschap’ heeft haar ‘vaste’ ligplaats voor de winter weer ingenomen en er liggen schepen met thuishaven Lauwersoog, Hoorn en Leeuwarden.

Gratis ligplaats
De laatste jaren is er fors geïnvesteerd in het voorzieningenniveau van de historische binnenhaven Grootdiep in het centrum van Dokkum. Wanneer in het najaar de laatste passant de stad heeft verlaten zijn hier gedurende het winterseizoen (oktober tot en met april) ligplaatsen beschikbaar voor historische schepen (50 jaar en ouder). Historische schepen die niet worden bewoond kunnen gratis worden afgemeerd. Voor bewoonde schepen worden de ligplaatsen per maand verhuurd tegen een speciaal tarief.
Lees het gehele artikel op de bron: in-dokkum— Havengeld Amsterdam-Zaanstad 100% digitaal


Foto: Steiger 14 in Amsterdam, Screenshot Youtube van Heere Heersema jr.

Binnenvaartbezoek aan Zaanstad en Amsterdam is vanaf 2018 een stuk aantrekkelijker. Beide havens zijn vanaf dan één havengebied voor het binnenhavengeld, met één loket voor de opgave. Betalen hoeft maar één keer.

Beroepsbinnenvaart, waaronder riviercruise, die het Zaans-Amsterdamse havengebied bezoekt, hoeft per verblijfsperiode nog maar één keer opgave te doen, en dus ook maar één keer te betalen. De tarieven worden gelijkgetrokken. Ze komen op het niveau van Amsterdam, een substantiële verlaging voor klanten die de Zaanse tarieven gewend zijn. Met hun ‘toegangskaartje’ kunnen schepen binnen de opgegeven periode ongelimiteerd Amsterdam en Zaanstad aandoen.

 100% digitaal
Havenbedrijf Amsterdam verzorgt per 1 januari 2018 namens beide partijen de heffing en inning van het binnenhavengeld. De opgave verloopt vanaf dan volledig digitaal, via de site van Portofamsterdam. Dit is nieuw voor de Zaanse klanten. De Amsterdamse klanten kennen deze manier van opgeven al. Het opgavesysteem is gebruikersvriendelijk en geschikt voor computer, smartphone en tablet. Digitale opgave heeft verschillende voordelen: altijd actuele gegevens, minder administratie, op elk gewenst moment inzage in eerdere opgaven, de mogelijkheid om nog te wijzigen en minder kans op fouten.
Kijk hier voor de website 
— Berichten in de Scheepspost van deze weekFFVEN nieuws:

— Hoe verder met de Federatie Varend Erfgoed Nederland

Overig nieuws:

— Bossche Waterweek komt € 40.000 te kort
— Is de Noordborg nog te redden?
— Willem Vos, wereldberoemde bouwer van scheepsmodellen

— Nieuw massagraf ontdekt bij Batavia onderzoek

— Aan mijn steiger: Machtig gevoel
— Replica van oceaanracer Zeearend

— Schippers van weleer: Sietze Dijkstra, Dy Abt fan Starum
— Restauratietraject “van Versendaal”

— Reddingmuseum Dorus Rijkers wil de Noordkop in

— Heruitgave “De Laatste Graanrace”

— Avontuur met dienstregeling
— Sleepboot Holland volgend jaar bij Volvo Ocean Race

— Gallery Maritime komt met expositie van miniatura

— Doelse Koggen naar Antwerpen


Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door: