Zeepost is de digitale nieuwsbrief voor de chartervaart. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.
De Zeepost wordt wekelijks verstuurd naar  1.150+ adressen.
Heb je zelf nieuws voor
Zeepost, mail dan aan wouter@zeepost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

Zeepost 885, 22 november 2017
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz
Shiptron
Bureau Scheepvaart Certificering
Zeilpunt
Taxi Enkhuizen

FKH accu's
 
tvk instruktie
VHZC
Bataviahaven
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Zeilschip Bounty
Scheepswinkel van Meer
defotoboot
Historische Zeilvaart Harlingen
AtSea
friesevloot
SRF
Fikkers

Register Holland


zeilklippers

zeilklippers

Morgenster


Piet Blaauw
de Vries Zeilmakers
onlinezeilen


Hitek
Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper

Kooij

TSC

MdeGroot

Rood boven groen
Frisian Sailing Com
Cinema
Patrijspoorten

UB Sails

Hartzuiker
Ventis

Zeilmakerij MolenaarHilbrands IJzerwerkplaats
Zeilcharter de Vriendschap 


Voor evenementen en
wedstrijden kijk je hierBBZ-nieuws:

— Minimumlooneis in Frankrijk

Overig nieuws:

— Toch gesprek over nieuwe Duitse richtlijn
— Nieuwe Europese wetgeving voor de binnenvaart
— Energievliegers op de afsluitdijk

— Spoorbrug Leeuwarden nog drie maanden dicht

— Speciale actie Spunflex polypropyleen
— Eén miljoen voor Werelderfgoedcentrum Waddenzee

— Scheveningen gaat voor mini-cruises en Tall Ships

— Onderzoek vaarrecreatie Waddenzee niet zo eenvoudig
— Grote zorgen Hoorn over waterplanten

— Swarovski-jacht wordt hotel

— Dodelijk slachtoffer Clipperrace
— Vissers halen recordhoeveelheid paling binnenBBZ-nieuws

— Minimumlooneis in FrankrijkFrankrijk voerde op 1 juli 2016 het minimumloon in. Er is in Europa nogal wat om te doen. Met name voormalige Oostbloklanden zijn er erg op tergen. De looneis, de zogeheten ‘Loi Macron’, is van toepassing op iedereen die werkzaamheden in Frankrijk verricht. De wet heeft consequenties voor jou en jouw bemanning als je in Frankrijk vaart.

Wij zetten deze voor je op een rijtje. Het Franse minimum uurloon bedraagt bruto €9,64 over de uren die in Frankrijk zijn gewerkt. Bemanningsleden die in loondienst werken, moeten kunnen aantonen dat ze minimaal dit uurloon uitbetaald krijgen van hun werkgever. Zij moeten bij controle aan boord (een papieren kopie van) het arbeidscontract en een loonstrook kunnen tonen. Daarnaast moet ieder bemanningslid geregistreerd staan bij de Franse arbeidsinspectie. Als werkgever moet je daarom ieder bemanningslid vooraf aanmelden bij de online-Portal SIPSI. Hier vul je een registratieformulier (Certificate of Posting) in, dat maximaal zes maanden geldig is. Een hardcopy van het certificaat moet worden overhandigd aan de werknemer. Hij moet deze aan boord bewaren; een andere kopie (dit mag een PDF zijn) bewaar jezelf of geef je in bewaring bij een Franse vertegenwoordiger.

Tenslotte moet je als werkgever zorgen dat je onderneming een vertegenwoordiger in Frankrijk heeft. De Franse vertegenwoordiger mag een natuurlijk of rechtspersoon zijn, zolang deze maar in Frankrijk gevestigd is. De vertegenwoordiger dient tot anderhalf jaar na de verrichte werkzaamheden de vereiste documenten te bewaren en deze op verzoek aan controlerende instanties voor te leggen.

Kortom, bij controle dienen de volgende documenten aan boord van het schip aanwezig te zijn:
Certificate of Posting
kopie recente loonstrook per bemannningslid
kopie arbeidscontract per bemanningslid

Bij niet-nakoming van de Franse minimumlooneis riskeer je als opdrachtgever flinke boetes, die kunnen oplopen tot 2000 euro per werknemer. Het is dus belangrijk om voordat je naar Frankrijk vertrekt een vertegenwoordiger aan te wijzen, het registratieformulier in te vullen en salarisstroken en arbeidscontracten te verzamelen. Klik hier voor meer informatie van de Franse overheid over dit onderwerp.
Voor vragen en opmerkingen: maartje@deBBZ.nl

Einde BBZ nieuws
— Toch nog gesprek over nieuwe Duitse richtlijnNa veel kritiek van scheepseigenaren en de premier van Sleeswijk Holstein Daniel Gunther komt er toch een gesprek over de nieuwe veiligheidsrichtlijn voor Duitse Traditionele Vaartuigen.

Nadat de federale minister van transport Christian Schmidt aankondigde dat de nieuwe richtlijn op 1 januari 2018 zou ingaan volgde opnieuw een storm van kritiek. De getroffen verenigingen, scheepseigenaren en ook de kuststaten krijgen nu de kans hun bezwaren bij het ministerie te bespreken. Voor het toeristische Sleeswijk Holstein bijvoorbeeld zijn de traditionele zeilschepen en stoomboten van groot belang.

Minister Christian Schmidt (CSU) zei dinsdag in Berlijn dat hij met deze regeling juist de traditionele scheepvaart in Duitsland wil behouden. "Om dat te bereiken, hebben we een hoog niveau van veiligheid nodig voor zowel de bemanning als de passagiers," zei hij. De veiligheidsnormen zullen daarom verhoogd moeten worden.In de nieuwe richtlijn staan nieuwe vereisten voor bouwkundige eisen, brandbeveiliging en reddingsmiddelen, maar ook betreffende de training van bemanningsleden. De exploitanten van traditionele schepen zijn daarom bang dat ze voor een kostenlawine zullen komen te staan. Het varen met de historische schepen zal onrendabel worden.

Volgens Nikolaus Kern van de federatie voor Duitse Traditionele Schepen zou de helft van de historische schepen worden stilgelegd door de nieuwe richtlijn. In Duitsland zijn veel historische schepen van een vereniging. De gasten aan boord zijn leden van de vereniging, waardoor ze formeel niet commerciëel varen. Hierdoor zijn er slechts beperkte regels voor deze schepen.

Een ander onderwerp van gesprek zal een nieuw programma zijn, waarmee de federale overheid de noodzakelijke verbouwingen van schepen financieel wil ondersteunen.— Nieuwe Europese wetgeving voor de binnenvaartOp 14 november heeft het Europees Parlement nieuwe wetgeving goedgekeurd die gaat over de erkenning van beroepskwalificaties van werknemers in de binnenvaart. “Goed nieuws voor een sector die kampt met flinke arbeidstekorten en te weinig arbeidsmobiliteit op de Europese markt,” aldus Wim van de Camp, transportwoordvoerder voor het CDA in het Europees Parlement.

De Commissie onderkent dat moeilijkheden in termen van arbeidsmobiliteit, moeilijk te vervullen vacatures en ontbrekende vaardigheden aan het ontwikkelingspotentieel van de sector in de weg staan. Werknemers in de binnenvaart ondervinden moeilijkheden om hun kwalificaties in andere lidstaten erkend te krijgen. Dit heeft een negatief effect op de ontwikkeling van de binnenvaart, vooral vanwege het overwegend grensoverschrijdende karakter.
 
Het voorstel breidt de erkenning van beroepskwalificaties uit tot alle bemanningsleden en baseert zich op de vereiste competenties voor de exploitatie van schepen. Het voorziet in:
— gemeenschappelijke standaarden voor de certificaten van schippers en andere bemanningsleden van schepen die varen op de Europese binnenwateren,
— gemeenschappelijke criteria en procedures voor de vaststelling van vereiste competenties,
— het vaststellen van criteria die verzekeren dat de vereiste kennis van specifieke trajecten gerechtvaardigd wordt door het beoogde veiligheidsniveau.

Volgens de EC zullen niet alleen de werknemers profiteren van verbeterde arbeidsmobiliteit en nieuwe carrièremogelijkheden, maar vooral de sector als geheel, die aantrekkelijker wordt voor zowel ondernemingen als werknemers.— Energievliegers op de afsluitdijkVandaag opent Icoon Afsluitdijk, het werk van Studio Roosegaarde, op de bekende waterkering tussen Friesland en Noord-Holland. Als deel van het programma wekken vliegers windenergie op. Met hun speciaal ontworpen, lichtgevende lijnen vormen de vliegers ‘een poëtische nachtinstallatie van dansende lijnen’, aldus Roosegaarde over het project dat de naam Windvogel kreeg.

Deze vliegers zijn ontwikkeld samen met het bedrijf Kitepower. Een vlieger trekt door de harde wind op de dijk aan een lier en is zo ontworpen dat hij in achtjes vliegt terwijl hij zich van de lier verwijdert. De kracht die dat oplevert, drijft een dynamo aan en zo wekt de installatie stroom op. Is de vlieger aan het einde van het touw gekomen, dan haalt het apparaat hem langzaam binnen. Dat kost energie, maar veel minder dan het uitrollen oplevert. Dat komt onder andere doordat de vlieger zichzelf opvouwt en daardoor minder wind vangt, wat het binnenhalen makkelijker maakt.
 
Het idee voor de vlieger ontstond aan de TU Delft. Een paar jaar geleden bouwden onderzoekers daar een eerste prototype met een vermogen van 20 kW. Nu vliegt er op de Afsluitdijk een aantal, elk met een maximaal vermogen van 100 kW. Het project is de verwezenlijking van een droom van uitvinder dr. Wubbo Ockels, die een toekomst voorzag met energieopwekkende vliegers. Die toekomst is nu tijdelijk te zien op de Afsluitdijk. Begin volgend jaar worden de vliegers weggehaald.
Lees het gehele artikel op de bron: de Ingenieur  
— Spoorbrug Leeuwarden nog drie maanden dichtDe Leeuwarder spoorbrug die vorige maand kapot ging omdat de aannemer gereedschap tussen het draaimechaniek had laten liggen, kan pas eind februari weer open voor de scheepvaart. Het gaat om de brug over het Van Harinxmakanaal, bedoeld voor de spoorlijnen richting Harlingen en Stavoren.


De beschadigde hefcilinder is deze week gedemonteerd en is er slecht aan toe, meldt spoorbeheerder Prorail. Het binnenwerk van het mechaniek moet een volledige revisie ondergaan die twee maanden duurt. Daardoor kan het herstelwerk aan de brug pas half januari beginnen. Dat gebeurt met name ‘s nachts, wanneer er geen treinen rijden.

De brug raakte in oktober beschadigd bij een onderhoudsklus, waarbij een stuk gereedschap tussen de draaiende cilinder verzeild raakte. Sindsdien kan de draaibrug niet meer open voor grote schepen. Treinen kunnen gewoon passeren.
— Speciale actie Spunflex polypropyleen (advertentie)Zoals misschien bekend is LEOFLEX (voorlopig?) niet meer leverbaar. Omdat de zeilen toch omhoog moeten, biedt Scheepswinkel van Meer in overleg met de fabriek, ROBLON/SPUNFLEX aan in een voororder met een extra -10% korting op de prijslijst van 2017 bovenop de normale 15% v. 110 mtr. en 25% kuilkorting op 220 mtr.
Uitlevering van de voororder zal eind februari 2018 zijn.

Eigenschappen SPUNFLEX:
 * 3-strengs geslagen
 * Materiaal speciaal UV-behandeld Polypropylene
 * Vergaat niet
 * Verhardt niet
 * Blijft drijven
 * Goed te splitsen
 * Zeer hoge UV-bestendigheid
 * Hoge breuksterkte
 * Weinig rek
 * Zeer slijtvast dus lange levensduur
 * Speciaal ontwikkeld voor vallen en schoten

De extra 10% korting geldt alleen als u bestelt vóór 5 december 2017.
De prijzen en het bestelformulier vindt u op deze websiteZeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz
— Eén miljoen voor Werelderfgoedcentrum Waddenzee


Het Werelderfgoedcentrum moet komen op de plek waar nu het Informatie Paviljoen staat

De gemeente De Marne wil een miljoen euro uittrekken voor het Werelderfgoedcentrum Waddenzee in Lauwersoog. In de haven moet een groot centrum verrijzen met daarin een hotel, museum en een markthal. De bedoeling is dat ook het zeehondencentrum Pieterburen er een plek krijgt.

De gemeente De Marne wordt verantwoordelijk voor de inrichting van de openbare ruimte. Het gebouw komt in handen van de stichting WEC. Het totale plan gaat drie miljoen euro kosten. Vorige maand werd een onderzoek gepresenteerd waaruit blijkt dat de bouw van een Werelderfgoedcentrum Waddenzee haalbaar is.
Lees het gehele artikel op de bron: RTV noord 
— Scheveningen gaat voor mini-cruises en Tall Ships


Bark Europa bezoekt Scheveningen

De haven van Scheveningen kan met relatief weinig geld opbloeien tot een ware toeristentrekker. Een onderzoeksbureau schat dat er ruimte is voor enkele tientallen nieuwe banen.

Grote cruiseschepen laten aanmeren in Scheveningen is een kansloze missie. Iedereen wil toch uiteindelijk naar Amsterdam, concluderen de onderzoekers. Ook levert het vol inzetten op de cruisebranche een gering aantal nieuwe banen op en moet er flink geïnvesteerd worden in de aanleg van een nieuwe havenarm om de schepen toe te kunnen laten. Maar als Den Haag haar pijlen richt op kleine zeilschepen als Tallships en mini-cruises, ontstaan er economisch mooie kansen voor de hofstad.

„Qua lengte en hoogte zijn de Tallships vergelijkbaar met de voor Scheveningen bekende vistrawlers”, spiegelt wethouder Karsten Klein voor in een brief aan de lokale politiek. Het college van burgemeester en wethouders kan zich wel vinden in de analyse van de onderzoekers.

Langs de Noord-Europese kust maken nu jaarlijks zo’n 7000 mensen een mini-cruise. Volgens de onderzoekers moet een deel hiervan te verleiden zijn om ook Scheveningen aan te doen. Groot voordeel van Scheveningen wordt de ligging pal aan zee genoemd. Een focus op het internationale, historische en culturele aanbod van Den Haag kan volgens de onderzoekers helpen om zogenaamde themacruises naar de haven te laten komen. Extra onderzoek moet er komen naar de bouw van een cruiseterminal die met die van Rotterdam en IJmuiden moet concurreren.
Lees het gehele artikel op de bron: de Telegraaf via blendle (€)  
— Onderzoek vaarrecreatie Waddenzee niet zo eenvoudig


Afbeelding uit het MOCO onderzoek

De onderzoekers van de vaarrecreatie in de Waddenzee presenteerden eind oktober hun resultaten over de zomer van 2016 en 2017. En er werd vooruitgeblikt op het seizoen 2018. Het MOCO-onderzoek dat de spanningen tussen recreatie en natuur onderzoekt, vroeg om veel meer uitleg.

Het onderzoek verschilt van veel andere onderzoeken in het Waddengebied doordat er niet alleen met waarnemingen wordt gewerkt, maar juist ook met veel data: AIS-gegevens, radardata, greentracker, enquête, sluistellingen, vogeltellingen, zeehondenwaarnemingen en nog veel meer cijfers. Naast biologen zijn er dus ook wiskundigen aan het werk, data-analisten en enquêteurs.

Interessante mix
Die mix van verschillende onderzoeksdisciplines kan nieuwe inzichten geven over welke druk de vaarrecreatie uitoefent op de natuurwaarden van het Waddengebied. Maar voorlopig is het nog niet zover, werd duidelijk tijdens de bijeenkomst. Dit wordt vooral veroorzaakt doordat de analyse van de radardata nog niet tot goed bruikbaar materiaal heeft geleid.

Zo is het lastig om een goed beeld te krijgen van kleinere boten. Het verschil tussen bootjes, kano’s en bijvoorbeeld een grote vogelsoort als de lepelaar is nog niet helder te zien op de radar. De komende winterperiode sleutelen de onderzoekers aan deze formule. Als dat lukt zou dat een doorbraak zijn, ook op wereldschaal.

De presentatie van MOCO over vaarrecreatie en natuur in het Waddengebied kan je hier downloaden (Pdf, 7,8  Mb)
Of lees hier het verslag van de bijeenkomst over de presentatie — Grote zorgen Hoorn over waterplantenSteeds meer watersporters mijden het Hoornse Hop vanwege fonteinkruid en andere waterplanten. Ligplaatshouders gaan naar andere jachthavens. Dat ‘verontrustende signaal’ geven burgemeester en wethouders van Hoorn in een brief aan de provincie, waarin ze aandringen op extra maatregelen tegen de waterplanten-overlast.

In de brief aan gedeputeerde Cees Loggen geeft B & W aan dat afgelopen zomer een recordaantal meldingen (bijna 300) binnenkwam bij het Hoornse smeltpunt voor wateroverlast. Volgens enkelen waarschuwen watersporters elkaar dat Hoorn niet meer veilig kan worden bereikt.

Hoorn laat sinds 215 samen met Edam-Volendam en Waterland in een beperkt gebied fonteinkruid maaien. Het gebied waar waterplanten groeien wordt echter steeds groter. B & W wil samen met de provincie een oplossing zoeken. Zij stellen voor te onderzoeken of twee maal maaien per seizoen kan worden gemaaid. Op langere termijn moeten ook Rijkswaterstaat en gebruikers gaan meebetalen, vindt het college.
Lees het gehele artikel op de papieren bron:  NHD 
— Swarovski-jacht wordt hotelROTTERDAM - De Rotterdamse ondernemer Willem Post heeft het miljoenenjacht van de juwelenfamilie Swarovski op de kop getikt. Met de aanschaf van het 40 meter lange schip heeft de Rotterdam Marina er een kroonjuweel bij. ,,Ik maak ook van dit jacht een hotel. Het Swarovski Yachthotel wordt een hommage aan de familie Swarovski”, zegt Post.

De Rotterdammer is al het bezit van vijf, bijzondere (hotel)jachten, waarvan er drie in de Rotterdam liggen. ,,Het Christina Onassis Yachthotel, Maria Callas Yachthotel en het Dutch Yachthotel”, vertelt hij. Onder meer sterren als Beyoncé en Madonna hebben erop geslapen.

Post heeft al van kinds af aan een grote fascinatie voor de redersfamilie Onassis. ,,De passie van Onassis vind ik geweldig. Hoe een eenvoudig man een enorm imperium heeft opgebouwd.” Toen Post de kans kreeg om de jachten over te nemen, greep hij die met beide handen aan. ,,Ik heb alles gerenoveerd in de originele staat en dat ga ik nu ook weer doen met het Swarovski-jacht. „Ik had geen tijd om er zelf naar toe te gaan en dus heb ik een vriend gestuurd. In feite heb ik het jacht op basis van foto’s gekocht.”

Post wil de prijs niet noemen die hij heeft betaald. ,,Maar ik heb een leuke deal kunnen maken met de familie Swarovski. Het is echt een pareltje vol met geslepen kristal waar in totaal tien personen in kunnen slapen.” Het jacht is naar verwachting in het voorjaar van 2018 te bewonderen in Rotterdam.
Lees het gehele artikel op de bron: Telegraaf 
— Dodelijk slachtoffer ClipperraceOp 18 november is een opvarende van de CV30 in de Zuidelijk Oceaan om het leven gekomen. De CV30 is één van de schepen van de Clipperrace Round The World.

Het 60 jarige slachtoffer was bezig met het wisselen van een voorzeil, toen hij overboord werd gespoeld. Hoewel hij was aangelijnd is hij toch in de golven verdwenen. De zee was ruw bij een variabele wind van 20-40 knopen.

De MOB actie leidde ertoe dat het slachtoffer in 36 minuten weer aan boord was. Zijn reddingsvest bevatte een AIS baken waardoor hij kon worden terug gevonden. Reanimatie mocht helaas niet meer helpen.

In de laatste editie van de Clipper Round The World Race waren er twee dodelijke slachtoffers. Dat was nog niet eerder voor gekomen. Onlangs strandde een jacht op de kust bij Kaapstad. De bemanning kwam veilig van boord. De wedstrijd is een rond-de-wereld race voor betalende passagiers op 70 voet jachten.
Voor meer info kijk je hier — Vissers halen recordhoeveelheid paling binnenBeroepsvissers hengelen dit jaar een recordhoeveelheid van ruim 147 ton paling uit IJsselmeer en Markermeer. Dat gebeurt met net zoveel fuiken als vorige jaren. ,,Er zit veel meer aal”, concludeert Derk Jan Berends van de Nederlandse Vissersbond.

Ongeveer 60 procent van alle Nederlandse paling die beroepsvissers uit het water halen, wordt gevangen in IJsselmeer en Markermeer, weten ze bij de Vissersbond. Dat is dit jaar ruim 147 ton. Veel meer dan de 90 ton in 2013. De paling leek te verdwijnen, maar is-ie dankzij alle maatregelen dan nu definitief terug?

Herstel
Tot nu toe. ,,We zien dat alle stadia van de aal weer vertegenwoordigd zijn’’, zegt Derk Jan Berends van de Nederlandse Vissersbond vanuit zijn kantoor in Emmeloord. Jarenlang vingen vissers eigenlijk alleen dikke (volwassen) paling in de netten. ,,Er is ook een licht herstel van de intrek van glasaal. Dat is ook positief. De palingstand is zich langzaam maar zeker aan het herstellen. Het is nog op een laag niveau, maar er is herstel.’’
Lees het gehele artikel op de bron: Stentor — Berichten in de Scheepspost van deze week— 10.000e bezoeker Barentszwerf Harlingen
— Toch gesprek over nieuwe Duitse richtlijn
       Traditionsschiffe

— Verwarring over AIS onder 20 meter

— Varend Erfgoed had een drukke dag als pakjesboot
— Thema Wereldhavendagen 2018: ‘Energize’

— Speciale actie Spunflex polypropyleen

— Expositie Willem Eerland verlengd tot 31 december
— Tentoonstelling over Abel Tasman in Noordelijk
     Scheepvaartmuseum

— Schippers van Weleer: Kees Keizer
— Scheepswijs Vaarcursussen zoekt jubileumwimpel
— Laat de Dieverdoatsie vooral varen

— Zorgen woonschepencomité over ligplaatsen in Groningen
— Themaweekend 'Stoom' in Het Scheepvaartmuseum
— Boek over de ‘Geschiedenis van het Apeldoorns Kanaal’

— VOC-replica Duyfken in financiële problemen
— Redding werf Koningspoort maar tijdelijk
— Deze wrakken in de Noordzee zijn Belgisch cultureel erfgoed


Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door: