Zeepost is de digitale nieuwsbrief voor de chartervaart. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.
De Zeepost wordt wekelijks verstuurd naar  1.150+ adressen.
Heb je zelf nieuws voor
Zeepost, mail dan aan wouter@zeepost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

Zeepost 884, 15 november 2017
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz
Zeilcharter de Vriendschap


Shiptron
Bureau Scheepvaart Certificering
Zeilpunt
Taxi Enkhuizen

FKH accu's
 
tvk instruktie
VHZC
Bataviahaven
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Zeilschip Bounty
Scheepswinkel van Meer
defotoboot
Historische Zeilvaart Harlingen
AtSea
friesevloot
SRF
Fikkers

Register Holland


zeilklippers

zeilklippers

Morgenster


Piet Blaauw
de Vries Zeilmakers
onlinezeilen


Hitek
Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper

Kooij

TSC

MdeGroot

Rood boven groen
Frisian Sailing Com
Cinema
Patrijspoorten

UB Sails

Hartzuiker
Ventis

Zeilmakerij Molenaar
de Breek
Hilbrands IJzerwerkplaats
Voor evenementen en
wedstrijden kijk je hierBBZ nieuws:

— Algemene ledenvergadering BBZ

Overig nieuws:

— Er kan geen zeehond meer bij in de Waddenzee
— Prille wens derde Tall Ships Race Harlingen
— Vaarbevoegdheid Kapitein Noorderlicht

— Een snelle Nationale Waddenrace

— Schaven aan klipper voor WinterWelvaart
— Edam-Volendam wil watertoerismebelasting in 2019

— Van Brienenoordbrug niet voor Bruine Vloot

— Afsluitdijk Wadden Center mikt op 100.000 bezoekers per jaar

— Informatiebijeenkomsten subsidieregeling Waddenfonds

— Traditionele Schepenbeurs geslaagd


BBZ nieuws

— Algemene ledenvergadering BBZVolgende week woensdag 22 november houdt de BBZ van 15.00 tot 17.00 haar algemene ledenvergadering in de Zeevaartschool in Enkhuizen. Een mooie gelegenheid om te horen wat er het afgelopen jaar allemaal gebeurd is. Uiteraard is er gelegenheid om vragen te stellen over onderwerpen die voor jou belangrijk zijn en om onderwerpen op de kaart te zetten. Er zal ook veel aandacht zijn voor de aanbevelingen aan de branche in het OVV rapport. Niet alleen de BBZ, ook de overheid en de keurende instanties moeten aan het werk. Tijdens de ALV bespreken we graag met jullie waar we nu staan en wat we nog moeten doen. Aansluitend is er een borrel zodat je bestuur, secretariaat en elkaar nog kan spreken.
Ivm de borrel horen we graag of je erbij bent. Tot ziens in Enkhuizen!
Pam@debbz.nl

Einde BBZ nieuws
— Er kan geen zeehond meer bij in de WaddenzeeNooit eerder, sinds de eerste telling in 1975, zijn er zo veel zeehonden in de internationale Waddenzee waargenomen als dit jaar. Met 38.000 zeehonden is de maximale capaciteit bereikt.

Het gemeenschappelijk Waddenzee-secretariaat in Willemshaven heeft gisteren de cijfers van dit jaar bekend gemaakt en geconstateerd dat de populatie aan haar plafond zit. ,,Er is nu nog voldoende voedsel voor de ongeveer 38.000 zeehonden”, zegt woordvoerder Sascha Klöpper. ,,Maar meer zeehonden kan de Waddenzee niet aan.”

Al te druk om de maximale populatie maakt het Waddenzee secretariaat zich niet. Het geeft aan dat er een gezonde en stabiele zeehondenpopulatie is. ,,Op natuurlijke wijze blijft het aantal rond de 38.000 zeehonden. We hebben zelfs de indruk dat het licht afneemt”, weet Klöpper.

Ernstige virussen zijn de laatste decennia ook niet meer waargenomen. In 2002 was voorlopig laatste virus die het aantal zeehonden tot 10.000 exemplaren terugbracht. Het absoluut dieptepunt werd in 1988 bereikt toen er nog ongeveer vijfduizend exemplaren werden geteld.

Het aantal volwassen zeehonden is dit jaar in het Nederlandse deel van de Waddenzee met zestien procent teruggelopen naar 5920 exemplaren. Het aantal jonge zeehonden is daarentegen met liefst 21 procent toegenomen tot 2249.
Lees het gehele artikel op de bron: LC 
— Prille wens derde Tall Ships Race HarlingenAlleen het weer en spanningen over veiligheid kunnen roet in het eten gooien van de Tall Ships Race in Harlingen komende zomer. Stiekem hoopt de organisatie op een derde editie.

Voorzitter Jan Reier Arends van de Stichting Harlingen Sail contracteerde inmiddels 20 schepen die Harlingen aandoen na de finish van de race op de Noordzee. Hij rekent op 70. „Dit is een goede score voor dit moment. Veel schepen wachten met aanmelden tot het congres van eind deze maand en sommigen tekenen pas in het voorjaar in. Ik heb geen zorgen”, zegt Arends. Wel lijdt Harlingen onder een groots marine-evenement in Chili, waar veel opleidingsschepen van de marine, waaronder windjammers, op af komen.

Tijdens het genoemde congres in Bordeaux schetst de koepelorganisatie Sail Training International de routes van komende races. „Als in 2022 of 2023 blijkt dat er weer op de Noordzee wordt gevaren, moeten we kijken hoe we weer kunnen aanhaken. Dat zou ik wel willen.”

Tijdens de editie van 2014 voeren er 337 jonge trainees in Harlingen mee. Inmiddels haalde Lissabon Harlingen in met 370 trainees. „Wij hebben nu als doel 350 jongeren aan ons te binden, maar stiekem azen we op dat record.”
Tot nu toe hebben zich 280 jongeren opgegeven om de etappe tussen Stavanger en Harlingen mee te varen en aan boord volop mee te doen. Die reis kost 1150 euro. Voor 160 jongeren geldt dat ze dit uit eigen middelen kunnen opbrengen. „De anderen moeten zelf voor funding zorgen. Om dit te kunnen, krijgen ze van ons allerlei trainingen. Een coach uit het bedrijfsleven staat hen bij.” Tot 7 april kunnen jongeren zich aanmelden.
Lees het gehele artikel op de bron: de LC via blendle (€) 
— Vaarbevoegdheid Kapitein NoorderlichtIn de Zeepost van vorige week stond een artikel over de kapitein van de Noorderlicht die door een stranding, en deze niet te melden aan ILT, een schorsing van zijn vaarbevoegdheid kreeg opgelegd. Deze stranding was in 2016.
Er zijn mensen die denken dat het gaat om de huidige kapitein. Dat is echter niet het geval.
Hier kan je dat lezen 
— Een snelle Nationale Waddenrace


Foto en tekst: Gijs van Hesteren

Goed zeemanschap en doorzettingsvermogen. Dat zijn voorwaarden om de jaarlijkse Nationale Waddenrace te winnen. Vorige week sleepte schipper Joost Martijn van de eenmasttjalk Overwinning de eerste plaats in de wacht. En dat was niet voor het eerst. Schuttevaer zeilde mee aan boord van één van de deelnemende schepen.

Het reglement van de wedstrijd stelt dat de deelnemers in willekeurige volgorde de vijf Waddenhavens Den Oever, Oudeschild (Texel), Oost-Vlieland en West-Terschelling moeten aandoen. Zeilend natuurlijk. Behalve in de havens zelf, daar gaat de motor aan. Zodra een loper een selfie heeft genomen van een codewoord bij het havenkantoor gaat de reis verder. Ook dit jaar leidt dit tot spektakel in krappe haventjes. De meeste deelnemers finishen met vaartijden tussen de 15 en 20 uur. Alleen de Kaat Mossel blijft daarbij ver achter.

Schuttevaer ging vorige week zaterdagochtend al vroeg aan boord van de keenaak (of leunder) Alida van de nieuwe voorzitter van de Nationale Waddenrace, Remco Visser.
Lees het uitgebreide artikel van Gijs van Hesteren in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees
— Schaven aan klipper voor WinterWelvaartOver vier weken begint de tweede editie van WinterWelvaart in Winschoten. In de aanloop naar kerst is rondom De Tramwerkplaats en de haven veel vertier. Een manifestatie als WinterWelvaart helpt om de haven van Winschoten op de kaart te zetten. Vorig jaar was de dubbeldekker van Fiep Westendorp, illustrator van diverse boeken van Annie M.G. Schmidt, een trekpleister.

Deze keer is er een centrale rol voor de 130 jaar oude zeilklipper Willem Jacob. Het schip ligt nu nog in de stad Groningen waar het een onderhoudsbeurt krijgt. De giek en mast worden bijgewerkt. Voor de 9de december moet deze klus zijn afgerond, want dan wordt de klipper bij De Tramwerkplaats verwacht voor WinterWelvaart.

,,In het ruim van het schip spelen zich diverse culturele activiteiten af. We hebben dichters, schrijvers en columnisten. Ook is rondom De Tramwerkplaats muziek en staan er talloze foodtrucks. En dit jaar is er een schaatsbaan voor de jeugd. Uiteraard is de grote zaal van De Tramwerkplaats gevuld met standhouders. Al met al zijn we zeer tevreden met de invulling”, blikt Smit vooruit.
Voor meer informatie over WinterWelvaart kijk je hier http://www.winterwelvaart.nl
Lees het gehele artikel op de bron: DVHN Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz
— Edam-Volendam wil watertoerismebelasting in 2019Het idee voor de bootjesbelasting werd in november 2016 geopperd door de PvdA en omarmd door de overige partijen in de gemeenteraad. Het afgelopen jaar is de haalbaarheid van de extra heffing voor pleziervaart onderzocht. Volgens wethouder toerisme Hans Schütt blijkt uit de rapportage dat de watertoerismebelasting ingevoerd kan worden, maar niet op korte termijn. De watertoerismebelasting kan de gemeente ongeveer een ton per jaar opleveren.

De uitkomsten van de rapportage worden in december voorgelegd aan de raad, die dan tevens wordt voorgesteld in te stemmen met de invoering van watertoeristenbelasting met ingang van 1 januari 2019.

De hoogte van de watertoeristenbelasting is nog niet bekend en wordt pas in de loop van 2018 bepaald, maar Schütt heeft een voorkeur voor het reguliere toeristenbelastingtarief. Het college van b & w wil de reguliere toeristenbelasting vanaf 1 januari 2018 verhogen van 1,63 naar 1,68 euro per nacht.
— Van Brienenoordbrug niet voor Bruine VlootDe Van Brienenoordbrug wordt niet afzonderlijk geopend voor zeilschepen en schepen van de Bruine Vloot. Zo staat het in de ‘Bedieningstijden.pdf’ van Vaarweginformatie. Wel mag een dergelijk schip aansluiten bij een opening voor een ander schip.

int

Jan Koreneef is de vader van Richard Koreneef, de schipper van de tweemastcharterklipper Sybaris. Jan wilde wel even iets kwijt over de behandeling die de bruine vloot bij de Van Brienenoordbrug in Rotterdam krijgt. Of, beter gezegd, niet krijgt. ‘Ik snap wel dat ze hem niet elke keer willen opendoen voor een dagjesboot', zegt Jan Kooreneef van de Sybaris. ‘Maar op z'n minst één keer in de 24 uur, al is het 's nachts om 3 uur, dat zou toch wel gewoon gepast zijn.'

In een video-interview met Schuttevaer-verslaggever  Heere Heeresma jr. vertelt hij hier meer over. 
— Afsluitdijk Wadden Center mikt op 100.000 bezoekers per jaarDe bouw van het Afsluitdijk Wadden Centrum ligt op schema. De nieuwe toeristische trekpleister bij Kornwerderzand gaat op 21 maart 2018 open.

Jaarlijks zullen er tussen de 70.000 en 100.000 op af komen, voorspelt provinciaal projectmanager Tjalling Dijkstra van 'De Nieuwe Afsluitdijk'. ,,Nu al komen er jaarlijks 300.000 toeristen naar de Afsluitdijk en daar hebben we zelfs nog nooit een foldertje voor gedrukt.''

Tot 2022 steken het rijk, de provincies Friesland en Noord-Holland, en de gemeente Harlingen, Hollands Kroon en Súdwest-Fryslân bijna 1 miljard euro in een grootscheepse revitalisering van de wereldvermaarde dijk.

Bekijk hier de video voor een voorlopige indruk en meer bijzonderheden over het beleefcentrum en de andere projecten op de Afsluitdijk. 
— Informatiebijeenkomsten subsidieregeling WaddenfondsHet Waddenfonds organiseert drie informatiebijeenkomsten over de nieuwe subsidieregeling, waarvoor vanaf 18 december 2017 tot en met 25 januari 2018 aanvragen kunnen worden ingediend.

De bijeenkomsten vinden plaats op maandag 13 november in Hippolytushoef en op dinsdag 14 november in Groningen en Dokkum. Zowel bedrijven, maatschappelijke organisaties als lokale overheden kunnen een beroep doen op de regeling. Er is in totaal bijna 9,5 miljoen euro beschikbaar. Per project wordt door het Waddenfonds maximaal een bijdrage van € 500.000,- verstrekt.

Raadpleeg de laatste nieuwsbrief voor meer informatie over de regeling en de informatiebijeenkomsten.  
— Traditionele Schepenbeurs geslaagdMet veel meer standhouders dan vorig jaar en een contract voor drie jaar van hoofdsponsor EOC vond de Traditionele Schepenbeurs dit weekend plaats in Den Helder. In zijn openingswoord prees wethouder Lolke Kuipers de initiatiefnemers die vorig jaar de eerste penbeurs organiseerden: ,,Het feit dat er nu de helft meer standhouders zijn, bewijst dat er behoefte is aan deze beurs. Ik hoop dat het aantal bezoekers tevens groeit."

Ton van Dongen van EOC verzekeringen zei dat het Helderse evenement steeds aantrekkelijker wordt: “Daarom hebben we ons voor de komende drie jaar als hoofdsponsor aan de beurs verbonden.”Niet alleen in Gebouw 66 was het maritieme erfgoed sterk vertegenwoordigd. Ook de Museumhaven lag vol traditionele vaartuigen. Op een enkel vaartuig stond een bordje 'te koop’. Op de beurs waren immers diverse scheepsmakelaars van de partij. Bij de stands kon veel scheepsmateriaal gekocht worden, maar ook boeken, kleding, toebehoren, lijnen, sieraden, scheepsaccu's, en houtsnijwerk. Er werden interessante demonstraties gegeven en lezingen completeerden het programma.

Uiteindelijk kwamen zo’n 2.800 bezoekers naar de beurs. Meer dan 100 mensen bleven een nachtje slapen op één van de schepen. De aanmeldingen van standhouders voor de Klassieke HISWA blijft inmiddels achter op de verwachting.
Watersport TV maakte een video-impressie van de opening 
Ook NH leeft maakte een uitgebreide video van de beurs — Berichten in de Scheepspost van deze weekFVEN nieuws:

— Erfgoed in transitie
    Visiedocument van de Federatie Instandhouding Monumenten

Overig nieuws:

— Traditionele Schepenbeurs geslaagd
— Koningspoort kan verder
— Lol in de loods

— Halve Maen blijft voorlopig nog een jaar in Hoorn

— Kagenaar “Hylke Tromp” erkend als culturele ANBI
— Thema bijeenkomst Platform Maritiem Erfgoed Zeeland

— Prille wens derde Tall Ships Race Harlingen

— Nieuw rad voor stoomraderstoomboot de Freya
— Roemruchte scheepswerf begon 100 jaar geleden

— Amsterdamse raad welwillend naar varend Erfgoed

— Schaven aan klipper voor WinterWelvaart

— Nieuwe Toekomst voor stoomsleepboot Noordzee

— Het voedsel aan boord in de 17e eeuw


Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door: