Zeepost is de digitale nieuwsbrief voor de chartervaart. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.
De Zeepost wordt wekelijks verstuurd naar  1.150+ adressen.
Heb je zelf nieuws voor
Zeepost, mail dan aan wouter@zeepost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

Zeepost 882, 1 november 2017
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz


de Breek
Hilbrands IJzerwerkplaats

Shiptron
Bureau Scheepvaart Certificering
Zeilpunt
Taxi Enkhuizen

FKH accu's
 
tvk instruktie
VHZC
Bataviahaven
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Zeilschip Bounty
Scheepswinkel van Meer
defotoboot
Historische Zeilvaart Harlingen
AtSea
friesevloot
SRF
Fikkers

Register Holland


zeilklippers

zeilklippers

Morgenster


Piet Blaauw
de Vries Zeilmakers
onlinezeilen


Hitek
Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper

Kooij

TSC

MdeGroot

Rood boven groen
Frisian Sailing Com
Cinema
Patrijspoorten

UB Sails

Hartzuiker
Ventis

Zeilmakerij Molenaar

Voor evenementen en
wedstrijden kijk je hierBBZ nieuws:

— Havens belangrijk aandachtspunt voor BBZ

Overig nieuws:

— Platte oester na halve eeuw terug in de Waddenzee
— Bontekoerace heeft een hoop wind
— De Muiderhardzeildagen verzeild

— Uitslagen Beurtveer en Strontrace

— Laatste wedstrijden: Slag in de Rondte en Waddenrace
— Spoorbrug over Van Harinxmakanaal dicht door storing

— Doeksen in 2019 duurder door belastingregels

— 4 provincies presenteren gezamenlijk toekomstvisie IJsselmeer
— Vrachtschip gestrand bij Langeoog

— Fikse bijdrage voor Tall Ships Races Harlingen

— School at Sea vertrokken met Thalassa
— Kamer wil actie tegen duurder kaartje Waddenveer

— Aangepaste NAM-studie over daling Waddenzeebodem

— Piet Paulusma voorspelt een ‘echte’ winter
— Dierenleven in de Waddenzee is stabielBBZ nieuws

— Havens belangrijk aandachtspunt voor BBZAantrekkelijke havenstadjes, waar veilig afgemeerd kan worden en die leuk zijn voor gasten om te bezoeken, zijn belangrijk voor de chartervaart. Vandaar dat de BBZ hier intensief mee bezig is.

Onze rol in Amsterdam is de laatste tijd veel in het nieuws geweest, maar ondertussen zijn we ook bezig met andere havens. In Zeeland is een commissie bezig om de mogelijkheden te onderzoeken voor verdere ontwikkeling van Neeltje Jans. Insteek van het Watersportverbond en de BBZ is dat ook de toegankelijkheid vanaf het water meegenomen moet worden. In Uithoorn is het eindelijk gelukt om een loopplank voor de motor-passagiersvaart te krijgen en ook zijn we in gesprek met de provincie om in de Amstel een ligplaats bij het Fort te realiseren. Gisteren hebben we de locatie met de beheerders bezocht.


Hoorn, foto: Brenda van den Broeke

Het is maar een greep uit de vele gesprekken die we met havenbeheerders voeren. Een belangrijk hulpmiddel in onze overleggen met overheden is de Haveninventarisatie; elk jaar maakt de BBZ een inventarisatie van de aanwezige faciliteiten in de grootste charterhavens van Nederland. De BBZ wil met deze inventarisatie havenbeheerders en beleidsmakers een stimulans geven om met andere ogen naar de haven te kijken en te investeren in de haven.
Nog geen lid? Klik hier en schrijf je meteen in  

Einde BBZ nieuws— Platte oester na halve eeuw terug in de Waddenzee
 


Bij Vlieland en Texel zijn op het wad platte oesters gevonden. Het eetbare weekdier gold al een halve eeuw als uit de Waddenzee verdwenen soort.

De eerste vondst werd enkele jaren geleden gedaan door een Texelse visser. Onderzoekers van de ecologische adviesbureaus Altenburg & Wymenga en Waardenburg zijn vorige maand op het wad gaan zoeken en troffen in totaal een dikke veertig oesters aan.

De weekdieren leven onder water waar ze zich vastzetten op een harde ondergrond. Duikers troffen ook enkele levende exemplaren aan. De vindplaatsen liggen ten oosten van Texel en ten zuiden van de Vliehors. Vorig jaar werd al een oesterbankje ontdekt in de Noordzee, voor de kust van Zeeland.

Nu geldt de platte oester in het hele Noordzeegebied als sterk bedreigd. Concurrerende exoten (muiltjes en Japanse oesters), een parasiet en intensieve bodemvisserij hebben hem de das omgedaan.
Lees het gehele artikel op de bron: LC — Bontekoerace heeft een hoop wind


Foto: Ralf Mulder

Afgelopen weekend is in Hoorn de jaarlijkse Bontekoerace gevaren. Voor de 26e keer. 32 Deelnemende schepen met zo’n 500 opvarenden kwamen voor een sportieve wedstrijd én een gezellig weekend naar Hoorn. Het betekent voor de meeste schepen het einde van het seizoen.

Op de zaterdag is er een mooie wind die een prachtige wedstrijd oplevert. Windkracht 5 met af en toe wat vlagen levert een spannende strijd tussen de schepen op. In de middag is er muziek en veel gezelligheid met een spel op het Houten Hoofd.

In de nacht van zaterdag op zondag was er een groot feest met de band van Dennis Burke in de Loods van de Watersport Vereniging. Maar ook trok een front met veel wind over Nederland, met windkracht 8 tot 9 aan de kust. Wanneer de schepen op zondag naar de startlijn varen blijkt dat er in de buien nog erg veel wind zit. De eerste schepen meldden zich af voor de wedstrijd en het wedstrijd commissie stelde de start een uur uit. In een vlaag brak de Jozina Elizabeth haar zwaard en slechts enkele schepen voeren onder stormtuig om de start af te wachten. Er sneuvelde nog ergens een fok. Er werden windsnelheden van tegen de 40 knopen gemeten.


Zware buien in het Hoornse Hop, Foto: Regina van Raalte 

Uiteindelijk werd toch gestart en ging slechts één tjalk van start, de Zorg met Vlijt die de dag ervoor ook won. Van de klippers waren er nog drie over: de Pouwel Jonas had alles dichtgereefd. De La Bohéme en de Broedertrouw startten onder heel klein zeil: de La Boheme kruiste enkel op dichtgereefd grootzeil het eerste kruisrak, de Broedertrouw op fok en bezaan. Na de bovenboei kwamen respectievelijk de fok en het grootzeil er weer bij en konden de klippers de inmiddels ingekorte baan uitzeilen. Bij de visserij was Peter Dorlijn van de MK63 de enige die startte en zijn rondje dapper af maakte. Van de 32 schepen waren er slechts vijf gefinisht.

Uitslag Klippers
La Bohème
Broedertrouw
Pouwel Jonas
zat
2
3
9
zon
2
3
3
totaal
1
2
3
Uitslag tjalken   
Zorg met Vlijt  
IJsvogel 
Allegro
zat
1
2
3
zon
1
DNS
DNS
totaal
1
2
3
Uitslag Visserij    
MK63
VD17  
Klaas Compaan
zat
2
1
3
zon
1
DNS
DNS
totaal
1
2
3

Voor alle uitslagen kijk je hier
Lees hier ook een artikel in het Noordhollands Dagblad
— De Muiderhardzeildagen verzeild


 
Onze weervrouwen en mannen doen het nog niet zo slecht met hun voorspellingen. In de week voor de hardzeildagen, werd al duidelijk dat er wind genoeg zou zijn, waardoor mogelijk potentiële deelnemers niet naar Muiden af reisden.

De afhakers hebben een mooie zeildag op zaterdag gemist. Uiteindelijk deden 14 schepen mee. De organisatie had bedacht twee mooie driehoeksbanen uit te leggen, voor kleine en voor grote schepen. Twee rondjes was het doel en dat werd ruimschoots gehaald, een derde rondje was voor de meeste schepen ook nog haalbaar.

Na de finish kon het sociaal gebeuren beginnen, aan boord van de schepen of bij de horeca in Muiden, mooi dat de klok een uur terug ging. In de avond en nacht melde zich inderdaad de voorspelde wind.


Klipper Antonius op zondag

Tijdens het palaver van zondag was de wind aan het afnemen, maar was die genoeg afgenomen om te varen? Het startschip ging naar buiten, wind meten, oeps, 35 knopen wind uit het NW, golfhoogte 85 cm. Niet verstandig om te varen, een lastig en verstandig besluit moest worden genomen, geen wedstrijden op zondag. De enkele schepen, welke even een frisse neus gingen halen, kwamen alras retour met de duim omhoog, goed besluit.

De uitslag van de zaterdag is dus de einduitslag geworden, om 12.00 uur hadden we een gezellige uitreiking van de prijzen
Vervolgens keerde de rust weer terug in het gastvrije Muiden.
Hieronder de uitslagen van deze westrijd


Voor alle uitslagen kijk je hier
Met dank aan Leon Rutten.
— Uitslagen Beurtveer en Strontrace


De Verwisseling vertrekt uit Workum, foto: Sven Timmann

Vorige week werd in de Zeepost al vermeld in welke volgorde de schepen terug kwamen in Workum, in de Strontrace en het Beurtveer. Het Beurtveer had 16 deelnemers, de lichte Strontrace 6 en de zware Strontrace dit jaar helaas maar 1. Het Beurtveer doet allerlei verplichte ‘passagiershavens’ aan rondom het IJsselmeer. Alle wedstrijden zijn onder zeil, motorgebruik betekent strafpunten.

Bij het Beurtveer bleef het lang spannend omdat er veel verschillende routes gekozen waren. Bij de lichte Stront had de Verwisseling al gauw een grote voorsprong genomen op zijn tegenstanders. De Willem Jacob in de Zware Klasse moest het vooral tegen zichzelf opnemen.Op woensdagochtend 25 oktober 02.43 was het de Overwinning die als eerste finishte bij het Beurtveer. Ook na alle herberekeningen bleek dit schip de winnaar van de Breilepel te zijn. De bemanning had de wedstrijd gevaren in 25 uur en 51 minuten. Om 05.13 klonk de scheepstoeter van de Oude Piet voor de binnenkomst van de Verwisseling. Wederom de winnaar van de Breilepel van de lichte Strontrace. De Willem Jacob kwam als eerste, maar ook als laatste binnen in de zware klasse: na 74 uur en 11 minuten. De laatsten zullen de eersten zijn, zoals ook heel toepasselijk op de truien van de bemanning van het schip stond.

Uitslag Beurtveer:
1. Overwinning, Joost Martijn
2. Welvaart, Chris Prins
3. Hendrika, Wietze van Lingen

Uitslag lichte stront
1. Verwisseling, Bas Krom
2. Nooit Volmaakt, Rob Ligtenberg
3. Vriendschap, Bernhard van Hemert

Uitslag zware stront
1. Willem Jacob
Voor alle uitslagen kijk je hier  
— Laatste wedstrijden: Slag in de Rondte en Waddenrace


De Slag in de Vliestroom, foto van de Hollandia

De laatste wedstrijden van het jaar vinden plaats op de Waddenzee. Op dit moment varen 7 schepen de ‘Slag in de Rondte’, zaterdagmorgen vindt in Harlingen de start plaats van de Waddenrace.

De Slag in de Rondte is een wedstrijd waarbij zonder motorgebruik zoveel mogelijk havens aan het Wad moeten worden aangedaan. De havens zijn: de Cocksdorp, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en Noordpolderzijl. Deze havens zijn verschillende punten waard. Het schip dat met de meeste punten het eerst terugkomt in Harlingen is de winnaar. Craig Youell houdt op de FB pagina van de Slag alles bij.


Afbeelding: met dank aan Jan Rijswijk

De vloot splitste zich na Vlieland en Terschelling, een deel ging eerst naar de Cocksdorp, een ander deel eerst naar het Oosten. Een kleine tussenstand vind je hier. Ook vind je de werkelijke lokatie en verrichtingen op de Track & Trace van Zeilvaard Warmond. De deelnemende schepen zijn: Welvaart, Hollandia, Pallieter, Boreas, Verwondering, Balder, Najade en Voorwaarts.Wanneer deze schepen op tijd terug zijn kunnen ze zaterdagmorgen om 8 uur starten in de Waddenrace. Een jaarlijkse zeilwedstrijd voor traditionele charterschepen naar de havens van Wieringen (Den Oever), Texel (Oudeschild), Vlieland en Terschelling, en dit in willekeurige volgorde. Maximaal 20 schepen kunnen meedoen en de volgende schepen hebben zich al opgegeven: Lotus, Alida, Overwinning, Kaat Mossel, Bree Sant, Lauwerszee, Najade, Dageraad, Aegir, Boreas, Voorwaarts, Balder, Willem Jacob.
Je kan de wedstrijd volgen via een mobiele camera op de Aegir 
Voor meer info over de Waddenrace kijk je hier Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz

— Spoorbrug over Van Harinxmakanaal dicht door storingDe spoorbrug bij het Van Harinxmakanaal zal enige tijd gesloten zijn. Na onderhoudswerk aan de brug is er door een medewerker van aannemer Hollandia gereedschap achtergelaten, waardoor de hefcilinder kapot is gegaan.

Het treinverkeer tussen Leeuwarden, Harlingen en Sneek heeft geen last van het defect. Voor de scheepvaart is dat anders: omdat de brug zo'n vijf meter hoog is, moeten zeilschepen omvaren. Het is niet duidelijk hoe lang de brug dicht blijft, omdat er moet worden gekeken of er een nieuwe cilinder moet komen of dat deze cilinder nog kan worden gemaakt. ProRail doet nu onderzoek en weet in de loop van de week meer.
— Doeksen in 2019 duurder door belastingregelsDe prijs van bootkaartjes van Rederij Doeksen zal vanaf 2019 noodgedwongen stijgen wanneer de nieuwe belastingregels doorgaan. Doeksen heeft besloten om vanaf volgend jaar 6 procent btw te rekenen op de veertarieven, nu het Belastingplan van de overheid de btw-vrijstelling voor veerponten inperkt.

In 2018 betaalt de rederij die verhoging nog uit eigen zak, passagiers zullen er dan dus niets van merken. Maar als de overheid de btw na 2018 verder verhoogt, ziet Doeksen zich genoodzaakt dat door te belasten in de kaartjes.

Had Doeksen niet gekozen voor de 6 procent btw, dan zou de rederij 9 miljoen euro belasting moeten betalen voor de aanschaf van twee nieuwe veerboten. Die worden momenteel in Vietnam gebouwd en volgend jaar opgeleverd.

Zulke kosten zijn financieel onaanvaardbaar voor de rederij, aldus Melles. ,,Het was een simpele rekensom.’’ Met het verhogen van de veertarieven mag Doeksen de aanschaf- en bedrijfskosten van de nieuwe veerboten alsnog aftrekken.

De veren op de Waddenzee waren jarenlang vrijgesteld van btw, omdat de Nederlandse overheid ze liet vallen in de categorie zeeschepen die ook echt op volle zee varen. Dat mag volgens de Europese Commissie niet langer. Het Belastingplan maakt hier daarom een einde aan.
Lees het gehele artikel op de bron: LC 
— 4 provincies presenteren gezamenlijk toekomstvisie IJsselmeerKomend halfjaar kan spannend worden voor bij het IJsselmeer betrokken organisaties en burgers. Dan verschijnt namelijk de (voorzet voor) de zogenaamde Gebiedsagenda IJsselmeergebied 2050. Een rijksnota, nadrukkelijk gebaseerd op in ateliers opgehaalde ideeën over het gebied en ook op de zeer onlangs verschenen Interprovinciale Agenda.

De gezamenlijke Agenda zal gebaseerd zijn op visie op de toekomst, maar is nadrukkelijk geen plan in de klassieke zin. Het zal een Agenda zijn voor actie, voor het aanscherpen van te maken keuzes en voor de programmering van onderzoek. Deze punten zullen worden opgenomen in de door de Tweede Kamer vast te stellen Rijks Omgevingsvisie op Nederland. Het rijksdeel van de agenda laat nog op zich wachten, maar de provincies hebben hun voorzet nu op schrift gezet. U kunt hem hier lezen. Lees vooral ook de Oplegnotitie waarin de voornemens worden geconcretiseerd.

Met deze plannenmakerij gaat er hopelijk iets gebeuren wat de IJsselmeervereniging al heel erg lang nastreeft: een gezamenlijk beleidskader voor het IJsselmeergebied, waarin de uiteenlopende maatschappelijke belangen evenwichtig en voor een behoorlijke periode worden geformuleerd.

De provincies - Noord-Holland, Flevoland, Overijssel en Friesland - gaan deze tekst bespreken op zogenaamde regiotafels:
•3 november te Lelystad
•10 november te Zwolle
•23 november te Leeuwarden
•29 november te Haarlem
Lees het gehele artikel op de bron: IJsselmeervereniging 
— Vrachtschip gestrand bij Langeoog


Foto: Havariekommando

Door de storm is afgelopen zondagavond het 225 meter lange vrachtschip ‘Glory Amsterdam’ vast gelopen voor het Duitse Waddeneiland Langeoog. Het schip, dat onder Panamese vlag vaart, heeft naar verluidt zo’n 1800 ton zware olie en 140 ton diesel aan boord. Voorlopig lekt er nog niets. Het schip lag voor anker bij Helgoland toen de ankers begonnen te krabben. Hoewel de motor liep was er een probleem met de roerbediening.

Zeeslepers hebben pogingen gedaan om het schip te verslepen, maar door de harde wind en golven zijn deze mislukt, zo meldt Visserijnieuws.nl. Verschillende keren zijn de sleeptrossen gebroken.Het schip is met hoogwater aan de grond gelopen en ligt dus vast in een stuk ondiepe zee wat de situatie lastig maakt. Het is nog niet zeker of het schip snel los kan komen. Als het schip zou breken, zal de kust en Waddenzee bedreigd worden met onder meer 1800 ton zware olie en 140 ton diesel.

Het schip ligt stabiel en er is een plan voor de berging gemaakt. Waarschijnlijk zal daar donderdag mee begonnen worden. Eerst zal 20.000 ton ballastwater worden geloosd. Daarna zullen de Fairmont Summit en de Union Manta ingezet worden om het schip los te trekken. De 1800 ton zware olie en 140 ton dieselolie blijven aan boord. Het overpompen hiervan zou een groter risico met zich mee nemen dan het aan boord laten.

Het lopen van ballastwater neemt ook risico’s met zich mee. Als je te snel pompt kan het schip verder de ondiepte op gaan. Ook kan de stabiliteit van het schip een risico worden.
— Fikse bijdrage voor Tall Ships Races HarlingenDe Tall Ships Races volgend jaar in Harlingen kunnen rekenen op 500.000 euro van de provincie. Een fors bedrag, vindt gedeputeerde Sander de Rouwe, maar hij denkt dat het evenement veel bezoekers trekt van buiten Friesland. Bij de vorige editie waren er tweehonderdduizend gasten. Nu moeten dat er honderdduizend meer worden. De komst van de zeilschepen is een goede manier om de provincie op de kaart te zetten, vindt De Rouwe: het onderstreept de band tussen Friesland en de scheepvaart.
— School at Sea vertrokken met ThalassaAfgelopen vrijdag vertrok de barkentijn Thalassa uit Amsterdam, voor een reis van een half jaar naar de Carib en terug. Het dek schrobben, maar ook gewoon aardrijkskundeles en wiskunde. 35 havo- en vwo-leerlingen varen mee met het project School at Sea.

Ze doen havens aan van de Dominicaanse Republiek, Cuba en Curacao. De eerste stop is Tenerife. Daar gaan ze langs bij een school en komen de lokale leerlingen aan boord om Engels te leren. Ook hopen de Nederlanders zelf een woordje Spaans te leren.

Wie denkt dat de scholieren op het water onder hun proefwerken uitkomen, heeft het mis. 'De toetsen komen via internet naar de boot, dan maak ik ze en worden ze teruggestuurd', vertelt leerling Caïa Wijnschenk. 'Dan worden ze nagekeken door de docenten en dan kijken zij of ik eigenlijk wel genoeg aan school doe aan boord.'Vandaag was het moment om afscheid te nemen. Caïa: 'Het eten ga ik het meest missen. Chocola en dat soort dingen zijn wel weinig aan boord. En mijn familie mis ik natuurlijk ook.'
Lees het gehele artikel op de bron: AT5  
Lees ook in de Metro een pagina groot artikel over School At Sea  

— Kamer wil actie tegen duurder kaartje WaddenveerVrijwel alle partijen in de Tweede Kamer willen dat staatssecretaris Snel (D66, Financiën) zijn uiterste best doet om te voorkomen dat een kaartje voor de veerboot naar een Waddeneiland duurder wordt.

In het Belastingplan voor 2018 staat dat rederijen 21 procent btw moeten gaan betalen over de aanschaf van schepen en het onderhoud ervan. Tot nu toe hoefden ze dat niet, maar de Europese Commissie heeft Nederland daarover op de vingers getikt. De btw-vrijstelling is alleen bedoeld voor commerciële schepen die op volle zee varen. Volgens de EU geldt dat niet voor de Waddenveren.

Volgens de Kamerleden is de kans groot dat de prijs voor een overtocht daardoor omhoog gaat. Vooral de bewoners van de Waddeneilanden, die vaak gebruik maken van de veerboot, zijn daarvan de dupe.

Toenmalig staatssecretaris Wiebes antwoordde eerder op Kamervragen van het CDA dat de rederijen de btw alleen kunnen aftrekken als ze zelf ook btw gaan berekenen aan hun klanten. In dat geval zou een kaartje zes procent duurder worden, want dat is het btw-tarief op binnenlands vervoer.

Regeringspartij VVD wil dat de nieuwe staatssecretaris nadrukkelijker kijkt naar de consequenties van het plan voor de eilandbewoners. Volgens Kamerlid De Boer is er veel onrust en moet Snel op korte termijn om de tafel met de rederijen en de gemeentebesturen op de Wadden.
Lees het gehele artikel op de bron: NOS 
— Aangepaste NAM-studie over daling WaddenzeebodemDe Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) heeft een verbeterde studie naar de effecten van de gaswinning in de Waddenzee op tijd ingeleverd. Het Staatstoezicht op de Mijnen vond het stuk dat eerder was ingeleverd, onder de maat. De NAM riskeerde een dwangsom van maximaal drie miljoen euro als ze voor 1 november niet met een verbeterde versie zou komen. Het nieuwe stuk moet nog worden goedgekeurd door het Staatstoezicht op de Mijnen.

Met de eerdere versie kon de bodemdaling op langere termijn niet worden voorspeld. Daarom kon ook niet worden bepaald of de daling binnen de vastgestelde grenzen blijft. De daling kan deels teniet worden gedaan door nieuwe afzetting van zand of klei. Dat is nu wel meegenomen in het onderzoek. Dat betekent dat de bodemdaling door gaswinning bij de Zoutkamperlaag niet meer dan 5 mm per jaar mag bedragen en bij het Pinkegat niet meer dan 6 mm.

Als de uitkomsten van de nieuwe studie aangeven dat de effecten van gaswinning over langere tijd negatief of onzeker zijn, kan de minister de winning aanpassen of stopzetten.
Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland 
— Piet Paulusma voorspelt een ‘echte’ winter
 


Volgens Piet Paulusma kunnen sneeuw- en schaatsliefhebbers deze winter hun hart ophalen. De weerman voorspelt een ‘echte’ winterperiode. ,,Maar het zal ook een winter worden met een grillig karakter”, zegt Paulusma, die een periode met doorzettende kou verwacht. ,,Een periode met voldoende vorst om te kunnen schaatsen.”

Kans op sneeuw
Volgens Paulusma is de kans op sneeuw ook groter dan de afgelopen jaren. ,,Regionaal kan het heel verschillend uitpakken. De gemiddelde temperatuur over de wintermaanden december, januari en februari zal rond de normale temperatuur van ongeveer 3,5 graden uitkomen.”

Paulusma houdt wel een slag om de arm. Dit is namelijk zijn voorlopige wintervoorspelling. ,,De definitieve voorspelling komt op 30 november of 1 december: de eerste dag van de meteorologische winter.”
— Dierenleven in de Waddenzee is stabielHet leven onder en boven het water van de Waddenzee is de laatste jaren vrij stabiel. Dat blijkt uit onderzoek van het Wereld Natuur Fonds. Jarenlang ging het aantal zeedieren en zeevissen achteruit, maar die achteruitgang is gestopt. Een van de grote oorzaken is het verbod op mechanisch vissen op de kokkels. Vissers mogen alleen nog met de hand vangen. Daardoor nam het aantal kokkels flink toe.

Eidereend en scholekster
De kokkel heeft een belangrijke functie als voedsel voor vogels zoals de eidereend en de scholekster die vooral in de winter voor hun overleving afhankelijk zijn van voldoende kokkels en mosselen.

In tegenstelling tot de Waddenzee gaat het leven in de Noordzee steeds verder achteruit. Het gaat voornamelijk om dieren, zoals zee-egels en kreeftachtigen die op de zeebodem leven. En dat heeft alles te maken met de manier waarop er op grote schaal gevist wordt, zegt het Wereld Natuur Fonds.— Berichten in de Scheepspost van deze week— Veiligheidscertificaat voor varend clubhuis zeekadetten
— Maritiem Museum zoekt nieuwe directeur
— Wonen op een zeilschip

— Koninklijk bezoek in Spakenburg
— Vlootdagen en Winterligplaatsen in Assen
— Expeditie naar scheepswrak in haven van Hoorn

— WinterWelVaart Winschoten 2017
— Wisselende vangst bij Visserijdagen Workum
— Klassieke rondvaartboot Anna verlaat het Leekstermeer

— Delfzijl ‘staat open’ voor rentree Noordborg
— Willem Barentsz krijgt halve ton voor motor
— Symposium Vrijwilligers in de onderwaterarcheologie

— Uitslagen Beurtveer en Strontrace
— Redding voor 248 jaar oude Keenesluis
— Documentaire over vroegmiddeleeuws schip

— Mast Kamper Kogge doorstaat strengere inspectie
— HISWA met extra aandacht fun en gadgets


— Evenementen komende weekZeepost wordt mede mogelijk gemaakt door: