Zeepost is de digitale nieuwsbrief voor de chartervaart. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.
De Zeepost wordt wekelijks verstuurd naar  1.150+ adressen.
Heb je zelf nieuws voor
Zeepost, mail dan aan wouter@zeepost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

Zeepost 880, 25 oktober 2017
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz


  Zeilmakerij Molenaar

de Breek
Hilbrands IJzerwerkplaats

Shiptron
Bureau Scheepvaart Certificering
Zeilpunt
Taxi Enkhuizen

FKH accu's
 
tvk instruktie
VHZC
Bataviahaven
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Zeilschip Bounty
Scheepswinkel van Meer
defotoboot
Historische Zeilvaart Harlingen
AtSea
friesevloot
SRF
Fikkers

Register Holland


zeilklippers

zeilklippers

Morgenster


Piet Blaauw
de Vries Zeilmakers
onlinezeilen


Hitek
Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper

Kooij

TSC

MdeGroot

Rood boven groen
Frisian Sailing Com
Cinema
Patrijspoorten

UB Sails

Hartzuiker
Ventis


Voor evenementen en
wedstrijden kijk je hier— Overwinning als eerste beurschip terug in Workum
— Waddenfonds heeft 9,5 miljoen euro subsidie te verdelen
— Na 359 vaarbevoegdheden…

— Succesvol “Wat is Wad” met een jaar verlengd

— Multifunctioneel kaartje Traditionele Schepen Beurs
— Eensgezindheid wint Kuiper Brandarisrace

— Groei riviercruises vlakt af

— Trintelzand: een gebied vol leven
— Zorgen over plannen peilverhoging IJsselmeer

— Visstand IJsselmeer-Markermeer: gedeelde werkelijkheid

— Doop Elbrich bekroning succesvol eerste seizoen
— Veerbootkaartje wordt echt niet zo veel duurder

— ‘Zeilen is voor de elite'

— OM: werkstraffen en boete ivm gezonken schelpenzuiger

— Rijkswaterstaat publiceert verbeterde vaarkaarten

— Stadshavens Medemblik wil haven voorcruiseschepen
— Overwinning als eerste beurschip terug in Workum


Beurtveer op de Overwinning

De Overwinning van Joost Martijn kwam vannacht rond half drie als eerste in de Beurtveer aan in Workum. Of dit voldoende is voor de overwinning moet morgen blijken tijdens de prijsuitreiking. Als tweede kwam circa 2 uur later de Hendrika binnen. Tegen 6 uur kwam de Deinemeid binnen, krap gevolgd door de Nicolaas Mulerius, die vlak voor de haven van Workum een 360 graden rondje draaide. Rond zeven uur kwamen de Hollandia en de Welvaart binnen. Opvallend is dat van de eerste vier binnenkomende schepen er slechts één charterschip is. De privé schepen presteerden bijzonder goed dit keer.


Beurtschepen (en de Overwinning) liggen klaar in Workum

Een onderdeel van de tactiek in deze editie van het beurtveer was om de windstille avond van maandagavond goed door te komen. Daarna zou er een stevige zuidwesten wind komen waarbij snelle zeiltijden en havenmanoeuvres konden worden neergezet. Toch was de tactiek van de eerste schepen verschillend. De Overwinning ging eerst naar Medemblik, net als de Deinemeid. De Nicolaas Mulerius ging in een keer door naar Amsterdam, maar ook zij kwamen even vóór het Paard van Marken in de windflauwte terecht. Ze waren als eerste bij Durgerdam voor anker.

Daarna was het geweldig weer voor een beurtveer. Het was ’s nachts haast warmer dan overdag, 15 graden, en dat met een lopend windje dat kon worden afgekruist. Alleen Lemmer uit was in de wind.


De Verwisseling na het Naviduct van Enkhuizen

In de strontrace kwam de Verwisseling van Bas Krom als eerste binnen even na vijf uur. Het is de 6e overwinning in de licht stront voor dit schip. In het begin van de wedstrijd bleef de Nynke de Verwisseling voor. Bij het inzakken van de wind ging de Verwisseling bomend verder, waardoor het eerder in de zuidelijke wind weer kon zeilen.

De Verwisseling werd wel geklopt door hun tegenstander in de ‘Strontrace Challenge’, een uitdaging tegen de transportfiets Bullit van Ellert, die in andere wedstrijden bemanningslid is van de Verwisseling. Hij fietste het parcours met 125 kilo stront, en kwam dinsdagavond rond half tien binnen. Hij had 400 kilometer gefietst tegen 280 km voor de Verwisseling. De transportfiets was te zwaar beladen en moest onderweg maar liefst 14 spaken verwisselen.


De Willem Jacob zeilt van lager wal weg in Workum, foto: Sven Timmann

In de zware stront vaart alleen de Willem Jacob van Tsjerk Hesling Hoekstra, helaas zonder competitie. Na een zware wandeltocht van Amsterdam naar de Kaag besloten ze tot een goede nachtrust. Vanmorgen zijn ze om half negen weer verder gegaan om via Haarlem naar Workum te zeilen.
— Waddenfonds heeft 9,5 miljoen euro subsidie te verdelen
 


Het Waddenfonds heeft bijna 9,5 miljoen euro te verdelen onder bedrijven, belangenorganisaties en overheden die zich inzetten om de kwaliteit van het waddengebied te verbeteren.

Gegadigden kunnen tussen 18 december en 25 januari een aanvraag doen. Voor hen is maximaal 500.000 euro beschikbaar.

Aanvragen moeten te maken hebben met een van de acht thema's van het fonds. Dit zijn Natuur, WCL (Werelderfgoed, cultuurhistorie en landschapsontwikkeling), Bodem, water, licht en geluid, duurzame recreatie en toerisme, verduurzaming energiehuishouding, duurzame waddenhavens, duurzame visserij en duurzame agrarische sector.

Een commissie beoordeelt de aanvragen volgens een tendersysteem en kent er scores aan toe. De aanvragen met de hoogste scores worden voorgedragen voor een subsidie.

Het Waddenfonds wil in de loop van 2018 deze subsidieregeling opnieuw openstellen. Naar verwachting is er dan een bedrag van 7,5 miljoen euro beschikbaar.
Op 14 november is er een informatiemiddag in Theater Sense in Dokkum.
— Na 359 vaarbevoegdheden…Voortgekomen uit de werkzaamheden voor ISM zeilschepen heeft Rood Boven Groen in 2006 een quick reference chart van vaarbevoegdheden voor hun zelf gemaakt welke zij met hun klanten hebben gedeeld.

In 2010 heeft RBG haar flowchart aangepast en voor het eerst gepubliceerd inclusief de veranderende wetgeving en aangevuld met de koopvaardij. Rood Boven Groen verzorgt voor velen de eerste aanvraag, verlenging of verhoging van het Vaarbevoegdheidsbewijs (VBB). Per 2013 is RBG begonnen met het tellen van het aantal toegekende vaarbevoegdheden; de teller staat nu op 359!

Door de toenemende en complexere aanvragen zijn de flowcharts verder geprofessionaliseerd als geheel en per maritieme categorie.  Het resultaat kunt u zien via deze link.
— Succesvol “Wat is Wad” met een jaar verlengdHet door het Waddenfonds gesteunde project Ambassadeurs van Waddenzee Werelderfgoed wordt met een jaar verlengd! In 2013 hebben de Waddenvereniging, Waddencentra, het Watersportverbond, de Vereniging voor Beroepschartervaart en de Stichting Jachthavens Waddeneilanden de handen ineen geslagen om samen een kwalitatief hoogstaand aanbod van trainingen en cursussen op te zetten, waarbij ambassadeurs van het Waddenzee Werelderfgoed worden opgeleid. En wie kunnen dat beter doen dan de schippers, watersporters en andere wadliefhebbers die regelmatig op het wad vertoeven?

 - Succesformule
De tweedaagse cursus ‘Wat is wad’ (basis en vervolg) is al door honderden mensen gevolgd. Niet alleen schippers doen mee, ook havenmeesters, vuurtorenwachters, kajakkers en natuurgidsen sluiten aan. De bijscholing voor varende wadliefhebbers over de kunst van het droogvallen zat elk jaar vol. Verder worden er op alle eilanden wekelijks in het hoogseizoen havenmarkten georganiseerd in de jachthavens. Op zonnige dagen lopen de bezoekersaantallen in de honderden.

Rob Leemans, bestuurslid van de wadvaarders en schipper van de ‘Blazer TX33’ heeft afgelopen voorjaar de tweedaagse cursus ‘Wat is wad’ gevolgd. ‘In één woord geweldig! Het plezier waarmee het gegeven wordt en de diversiteit van de onderwerpen maken het toegankelijk en zeer interessant. Zo ben ik meer te weten gekomen over de oorsprong van het waddengebied en was het verdiepend practicum erg leuk. Ik geef iedereen die ik tegenkom en iets met de wadden doet, de tip om deze cursus te volgen.’
— Multifunctioneel kaartje Traditionele Schepen BeursWie een toegangskaartje koopt voor de 2e EOC-Traditionele Schepen Beurs, die half november op het Willemsoordcomplex wordt gehouden, krijgt echt waar voor zijn geld. Voor 8 euro heeft men niet alleen drie dagen lang toegang tot de beurs, maar ook gratis toegang tot het Marinemuseum en het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers.

Dit jaar wordt op 10, 11 en 12 november in het Nautisch Kwartier van het werfcomplex Willemsoord voor de tweede keer de EOC-Traditionele Schepen Beurs gehouden. "Bij de eerste editie, in november 2016, hebben we bij wijze van experiment eveneens de twee voornoemde musea bij ons evenement betrokken", zegt medeorganisator Paul Schaap. "Toen kon men met het toegangskaartje, in de vorm van een armbandje, naast de beurs ook al de beide musea gratis bezoeken. In totaal hebben vorig jaar circa 600 bezoekers hiervan gebruik gemaakt. Ook voor deze editie geldt deze aanbieding, maar nu willen we er graag meer publiciteit aan geven."Het nautisch element van de twee musea sluit perfect aan bij de doelgroep van de beurs. De samenwerking tussen de beurs en de twee musea is dit jaar verder uitgebouwd en zal hopelijk ook in de toekomst leiden tot meer samenwerking. De prijs van een toegangskaartje bedraagt 8 euro per persoon. Parkeren voor de beurshal is gratis. Extra dit jaar is dat voor geïnteresseerde bezoekers op de drie beursdagen om 14.00 uur een rondleiding over het werfcomplex wordt gegeven.

Beursorganisator Jet Sluik verwacht meer bezoekers dan vorig jaar. Het aantal standhouders dat zich al voor de beurs heeft aangemeld ligt aanzienlijk hoger dan in 2016 en is inmiddels de vijftig gepasseerd. En nog steeds melden bedrijven en organisaties zich aan. De kaartverkoop is op woensdag 18 oktober van start gegaan.Tijdens de beurs kunnen ook kaartjes aan de kassa worden gekocht.
Meer informatie: Jet Sluik (projectleider/beursorganisator)
06-31695654 of kijk voor meer info hier
— Eensgezindheid wint Kuiper Brandarisrace


Foto: Screenshot Youtube van Menno Onnes

Afgelopen zaterdag won de Eensgezindheid van Peter van Weelderen voor de twaalfde keer de Kuiper Brandarisrace. In de klasse van kleine klippers was de Zwarte Valk van Arjoderik van Berkel het snelst, bij de tjalken de Voorwaarts van Peter Glas. In de klasse van kotters, botters & zeeschepen won de Fortuna van Chris Staalsmid.

67 schepen startten bij Harlingen en joegen met een flinke ZZW-wind naar de finish, die bij de ingang van de Slenk lag. De start was rond hoogwater, zodat het tij zeker niet tegen zat. Een enkele gijp was nodig, maar verder geen manoeuvres. De start was zeer indrukwekkend omdat veel schepen bij de korte startlijn bleven wachten tot hun klasse van start ging. De Eensgezindheid haalde regelmatig snelheden boven de 10 kopen, en legde het parcours af in één uur en dertig minuten. De 24ste editie van de wedstrijd ging hiermee de boeken in als de rapste ooit. „Zo snel is het nog nooit geweest”, zegt mede-organisator Herman Brandsma. „Een dikke bries, dan wil het wel lopen.”

 - Grote klippers:
1. Eensgezindheid
2. Aldebaran
3. Passaat
 - Kleine klippers:
1. Zwarte Valk
2. Wilhelmina
3. Zuid-Holland
 - Tjalken:
1. Voorwaarts
2. Boreas
3. Overwinning
 - Kotters, botters & zeeschepen:
1. Fortuna
2. Zeemeeuw
3. Noorderlicht 
 - Aken:
1. Oost-Vlieland


Kijk hier voor alle uitslagen 
En bekijk hier een film van Menno Onnes op youtube van de start 
Of lees het uitgebreide artikel van Gijs van Hesteren in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees
— Groei riviercruises vlakt af


Joan Collins doopt de S.S. Joe de Vivre in Parijs, foto: Uniworld

De snelle groei van het aantal riviercruiseschepen lijkt over zijn top heen. Voor dit jaar staan er in totaal 17 nieuwe schepen gepland. In 2018 zijn dat er nog maar 10. Dat schrijft de CCR in Straatsburg in haar jaarlijkse marktobservatie.
De vloot van cruiseschepen op de Europese rivieren is de laatste jaren sterk gegroeid. In 2016 voeren er ruim anderhalf keer zoveel (+61%) riviercruiseschepen rond als in 2010. In het topjaar 2014 werden zelfs meer dan 30 nieuwe schepen in de vaart genomen. Vorig jaar waren dat er nog 20
De meeste riviercruiseschepen varen op de Rijn en haar zijrivieren, de Donau en de Elbe. Samen maken zij 75% van de Europese cruisevloot uit. De schepen op de rivieren in Frankrijk (Seine, Rhône) nemen 16% voor hun rekening. Ook in Portugal worden cruises gevaren, onder meer op de Douro. Daar vaart 5% van de vloot.
Voor de eerste keer zal bijna de helft van de nieuwe schepen (47%) niet in het Rijn-Main-Donaugebied worden ingezet, maar op de Douro, Rhône en Seine', schrijven de onderzoekers.
Lees het uitgebreide artikel van Bart Oosterveld hier, alleen voor Schuttevaer-abonnees 
— Trintelzand: een gebied vol levenIn het Markermeer komt een nieuw natuurgebied: Trintelzand. Het gebied krijgt een omvang van 270 ha. Met Trintelzand wil Rijkswaterstaat variatie aanbrengen in het onderwaterlandschap. Hierdoor komen er straks meer verschillende plant- en diersoorten voor in het Markermeer en verbetert de waterkwaliteit.

 - Muggen als voedselbron
Ria Kamps, programmamanager Waterkwaliteit en Natuur bij Rijkswaterstaat en Rosalie Heins, ecoloog, kijken vanaf de Houtribdijk bij Trintelhaven naar het Markermeer. 'Ik zie het al voor me, in plaats van de harde steile oevers zie je hier straks mooie, glooiende land-waterovergangen waar het krioelt van leven: microscopisch kleine dieren, jonge vis schuilend tussen de planten, volwassen vis paaiend en jagend en een dode boom als leefgebied', schetst Kamps het landschap. Heins vult aan: 'Een prachtplek voor waternatuur. Ik verwacht massa's muggenlarven. Dit is prima voer voor het waterleven maar ook voor de vleermuizen. Die gebruiken de Houtribdijk als oversteek als ze het IJsselmeergebied oversteken. Trintelzand is straks een plek waar we wel blij kunnen zijn met wolken muggen. Die leveren hier geen overlast voor bewoners maar zijn wel een heel belangrijke voedselbron.

De uitbreiding van Trintelzand is een mooi resultaat want Rijkswaterstaat was nog op zoek naar een alternatieve locatie voor het leefgebied dat in eerdere plannen gerealiseerd zou worden in de Hoornse Hop. Dit jaar keurde de minister de aanvulling goed, waardoor de Houtribdijk naast waterveiligheid ook een waterkwaliteitsopgave meekrijgt. Kamps is enthousiast over de combinatie van verschillende opgaven: 'Veel van de Kaderrichtlijn Water-maatregelen worden uitgevoerd in combinatie met andere projecten, zoals Natura 2000. Nu we een waterveiligheidsproject, natuurproject en waterkwaliteitsproject kunnen combineren is het eigenlijk een driedubbele winst.'
Lees het gehele artikel op de bron: IJsselmeervereniging  Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz
— Zorgen over plannen peilverhoging IJsselmeerHet Fryske Gea heeft grote zorgen over de voorgenomen verhoging van het waterpeil in het IJsselmeer. In 2021 moet het waterpeil met 20 centimeter omhoog gebracht zijn, dat wil het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Het meer dient dan als watervoorraad voor droge tijden. Dit betekent ook dat een eventuele voorjaarsstorm het buitendijkse land veel makkelijker zou kunnen overstromen. Dit zou ten koste gaan van de vogels die er dan broeden.

Om dat te voorkomen wordt door het Fryske Gea samengewerkt met de provincie en de betrokken gemeenten. De komende maanden wordt door de provincie bekeken welke plannen betaalbaar en realistisch zijn. Om de vogels te beschermen wordt gedacht aan de aanleg van vluchtplaatsen. In de Workumerwaard proberen ze bijvoorbeeld de kust weer wat op te schuiven in de richting van het meer. In de afgelopen jaren is er op die plaats zeer veel kust afgeslagen. Door ook oude sloten aan te pakken, en walskanten te versterken kan worden voorkomen dat het land onderstroomt.
Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland 
Lees hier meer over de plannen van Rijkswaterstaat  
— Visstand IJsselmeer-Markermeer: gedeelde werkelijkheidMet de visstand en de visserijmogelijkheden in het IJsselmeer-Markermeer is het al lang niet best gesteld. Een eensluidende mening over de oorzaken ontbrak echter. De Stichting Transitie IJsselmeer heeft het initiatief genomen om te komen tot een gemeenschappelijke feitenbasis. Wetenschappers, maatschappelijke organisaties en beroepsvissers delen nu ‘de werkelijkheid’ over het wel en wee van de visstand en de visserij in onze grootste binnenwateren.

In de periode 1980- 2016 is de visstand in beide meren duidelijk veranderd. Op basis van data uit monitoring is voor het IJsselmeer de vangst per inspanningseenheid (van de zes meest algemene soorten) grofweg gedaald van circa 250 kilo per hectare naar ongeveer 90 kilo per hectare. Voor het Markermeer daalde de biomassa van circa 150 naar 40 kilo per hectare. Ofwel een daling van de biomassa van circa 70 procent.

De veranderingen in de visstand zijn manifest. Voor een beter begrip van oorzaken en gevolgen is het van belang deze te beschouwen in een groot tijd-ruimte-verband. Visstanden kunnen in omvang en samenstelling worden beïnvloed door een groot aantal factoren variërend van menselijke invloed tot biologische en fysisch-chemische factoren.

In de ‘gedeelde werkelijkheid’ voor het IJsselmeer-Markermeer is sprake van een complex van met elkaar samenhangende en interacterende factoren die over een lange periode optreedt. Onderstaand worden ingegaan op de belangrijkste factoren. - Afname productiviteit
De biologische productie in het IJsselmeer- Markermeer werd in de periode 1950-1970 voor een belangrijk deel gestuurd door de toevoer van organische stoffen (via steden, rivieren). Ook het voedselrijke, hoogproductieve zuidelijke deel van het IJsselmeer leverde tot de inpolderingen een bijdrage aan de productie. En vanaf circa 1960 is de productie ook in toenemende mate gestuurd door de sterk toegenomen belasting met fosfor en stikstof vanuit landbouw, industrie en huishoudens.

De uitvoering van de Wet Verontreiniging Oppervlaktewater (WVO, 1970) markeert een ommekeer. Waterzuivering met defosfatering, strenger mestbeleid, fosfaatvrije wasmiddelen en andere maatregelen werden met kracht ter hand genomen, ook internationaal (Rijnstroomgebied).

De toevoer van nutriënten naar het IJsselmeer-Markermeer is daardoor sterk gedaald, voor fosfor met meer dan 80 procent. De concentratie ligt momenteel op het niveau van die van midden jaren 50. Daarbij ligt door waterzuivering het niveau van de huidige organische belasting aanzienlijk lager dan in de jaren 50. Interne processen hebben de afgelopen jaren de beschikbaarheid van nutriënten verder verlaagd, zelfs tot uitputting. Zo wordt vooral in het Markermeer een (groot) deel van de primaire productie geremd door vlokvorming van algen en slibdeeltjes. Het voedselweb is daardoor danig verstoord geraakt.


Het aantal beroepsvissers is in nog geen twintig jaar tijd gedaald van ruim 60 naar 25

Uit de literatuur is bekend dat er een duidelijke relatie is tussen de fosfaatbelasting van zoetwatersystemen als het IJsselmeer en de visbiomassa en -productie. De recente ANT-studie (Autonome Neergaande Trend) concludeert dat in samenhang met de afname van nutriënten de soortensamenstelling van het fytoplankton is veranderd. De nieuwe soorten algen hebben een lagere voedselkwaliteit  waardoor watervlooien (voedsel voor jonge vis) en mosselen in conditie en/of voortplanting worden geremd. Een andere factor is de toegenomen biomassa van mosselen, die een deel van de primaire productie wegtrekt van het zoöplankton, waardoor er minder voedsel is voor jonge vis.

De toegenomen helderheid van het water leidt ook tot ander gedrag van de vis. Soorten als snoekbaars en spiering migreren naar dieper water. Dit is echter maar zeer beperkt beschikbaar. Dit leidt tot aggregaties van vissen, met een sterk verhoogde kans op sterfte door predatie en/of onttrekking door visserij.
Wie meer wil weten over de visstand, de visserij en de visetende vogels bekijkt hier het bijzonder uitgebreide artikel van Sportvisserij Nederland. 
— Doop Elbrich bekroning succesvol eerste seizoen


Foto: Gijs van Hesteren

Agnes en Eelke Dykstra kochten begin vorig jaar het charterklippertje Onrust, voorheen bekend als Heer Leo en Tadorna.
Ze liep in 1885 van stapel bij Bodewes in Martenshoek. De Dykstra’s trokken het schip bijna helemaal leeg. De in prima staat verkerende machinekamer en tuigage bleven behouden. Voorzien van een luxe accommodatie voor 16 personen kwam het schip dit voorjaar als Elbrich weer in de vaart.

Na afloop van een succesvol eerste vaarseizoen was er half oktober eindelijk tijd voor de doopplechtigheid. De Dykstra’s kozen de kade van de Nieuwe Willemshaven als locatie, recht tegenover de ambachtelijke bierbrouwerij Brouwdok. In dit post-industriële gebouw vertelt dochter Elbrich Dykstra (15): ‘Dat mijn ouders voor de naam Elbrich kozen was eigenlijk mijn idee. Voor de grap had ik dat gezegd hoor. Ik vind het zelf ook een prachtig schip. Al een paar keer heb ik meegevaren. Aan het roer staan gaat me goed af. Aanleggen en zo, dat doe ik nog niet, hoor.’
Lees het uitgebreide artikel van Gijs van Hesteren in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees— Veerbootkaartje wordt echt niet zo veel duurderDEN HAAG Een kaartje voor de veerboot naar de Waddeneilanden wordt niet 21 procent duurder. Een vermeend nieuwe belastingingreep wordt verkeerd uitgelegd. Eric Wiebes meldt dat aan de Tweede Kamer in zijn oude rol als staatssecretaris van Financiën. Onder anderen Kamerlid Harry van der Molen (CDA) had hem over de kwestie bevraagd.

In Friesland heerste de vrees dat een kaartje 21 procent duurder zou worden door een ingreep van de Europese Commissie in de Nederlandse btw-vrijstelling voor veerponten. Die zouden voortaan onder de duurdere categorie zeeschepen vallen. Maar dat klopt niet helemaal, zegt Wiebes.

Het enige dat verandert in het Belastingplan voor 2018 is de btw op reparatie en levering van schepen en de btw op de gebruikte brandstof. Die stijgt van 0 naar 21 procent. Het 0 % tarief geldt alleen voor schepen die worden gebruikt op de volle zee, buiten de 12 mijlszone.

Veerdiensten berekenen momenteel geen btw over de tickets. Dat hoeven ze in de toekomst ook niet te doen, stelt Wiebes. Hij benadrukt dat er voor binnenlands personenvervoer per schip wel een tarief geldt van 6 procent. Mogelijk gaan rederijen die kosten voortaan in rekening brengen. Bij het Rijk kunnen ze de in rekening gebrachte btw vervolgens in aftrek brengen op hun periodieke btw-aangifte. Het kan zijn dat al deze kosten de kaartjes iets duurder maken.
Lees het gehele artikel op de bron:  LC 
Of lees hier het antwoord van staatssecretaris Wiebes op de kamervragen
— ‘Zeilen is voor de elite'De Volvo Ocean Race is dit weekend van start gegaan in Alicante, Spanje. De zeilwedstrijd rond de wereld zal volgend jaar eindigen in de Scheveningse haven. Wethouder Karsten Klein is duidelijk over de gemeentelijke motieven: 'We doen dit niet omdat we zeilen zo leuk vinden.'

Da's maar goed ook, ik ken bitter weinig mensen die zeilen als aangenaam tijdverdrijf ervaren. Ik heb het op uitnodiging van ene meneer Scheepsbouwer (geen grap) van KPN wel eens gedaan. Na een kwartier zat ik in de kajuit en kwam er niet meer uit. Ik haat zeilen, tot op het misselijkmakende af. Op de website van de Volvo Ocean Race kun je virtueel meestrijden tegen de 'echte' deelnemende zeilschepen, met je eigen boot. Ik kan mijn schip pimpen met sterkere zeilen en een gepolijste boeg. Mijn koers zelf uitgestippeld, de windrichting tot de laatste knoop uitgerekend, de zeilen hoog: over precies acht uur en vijftien minuten zal de SB001 te pletter slaan tegen de kust van Tunesië.

'We doen dit niet omdat we het zeilen zo leuk vinden', zegt wethouder Klein. Deze uitspraak is van een ongekende eerlijkheid. Zeilen is voor de elite, ernaar kijken is slaapverwekkend. Waarom wordt Sail, de vlootschouw in Amsterdam, eens in de vijf jaar georganiseerd? Omdat niemand het anders volhoudt. Zelfs dan is het evenement alleen uit te zitten met koeltassen wijn en zelfgemaakte broodjes zalm. Saai Amsterdam. Nee, dan de Volvo Ocean Race: een heus dorp wordt gebouwd om bezoekers te vermaken. Het evenemententerrein gaat op 24 juni open, de finish is een week later.
Lees het gehele artikel op de bron: AD Den Haag 
Kijk hier voor de website Finish VOR Den Haag 
— OM: werkstraffen en boete ivm gezonken schelpenzuiger
 


Het Openbaar Ministerie eist werkstraffen van 180 uur voor de bedrijfsleider en directeur van rederij De Rousant en Van der Ploeg beheer. Dit omdat hun schip Frisia in 2010 zonk, waarbij drie bemanningsleden om het leven kwamen.

Het OM eist ook dat de bedrijven elk 60.000 euro boete betalen. Volgens de officier van justitie hebben de verdachten de dood van de drie bemanningsleden natuurlijk niet gewild. ,,Maar de lakse houding heeft er wel voor gezorgd dat drie mensen zijn overleden.''

 - Laks en nalatig
Het OM stelt onomwonden dat de verdachten schuldig zijn aan de dood van de drie werknemers. Er is nalatig en laks gehandeld, met geen enkele aandacht voor de veiligheid. ,,Binnen het bedrijf werd geen aandacht geschonken aan de veiligheid op haar schepen'', zei de officier van justitie in de rechtbank van Amsterdam waar de zaak over het schip wordt gehouden.

Vandaag reageren de advocaten in hun pleidooi op de strafeisen. De reder wil vrijspraak en eventueel een lagere boete.
Lees het gehele artikel op de bron: LC  
Of lees het meer uitgebreide artikel “Reder dodenschip Frisia: 'Schipper nam meerdere foute beslissingen’” OpLC plus 
— Rijkswaterstaat publiceert verbeterde vaarkaarten


IENC kaarten zijn super gedetailleerd, maar geven geen dieptes aan

Inland Electronic Navigational Charts (IENC’s) zijn een onmisbaar hulpmiddel voor een veilige scheepvaart. De verbeterde IENC’s van Rijkswaterstaat zijn actueler en kwalitatief hoogwaardiger waardoor zowel de beroeps- als de recreatievaart over een beter beeld van de vaarweg met nog meer relevantie kenmerken beschikt. Zo zijn in de nieuwe vaarkaarten onder andere autoafzetplaatsen, doorvaarthoogtes en permanent afgemeerde schepen te vinden. De IENC’s zijn gratis te downloaden via www.vaarweginformatie.nl.

Rijkswaterstaat gaat in de komende maanden in gedeeltes de nieuwe IENC’s publiceren van alle Rijksvaarwegen in Nederland van CEMT-klasse 5a en hoger (>110 m). De eerste set kaarten van de grote rivieren zijn nu gratis te downloaden. De verwachting is dat alle bestaande vaarkaarten de komende maanden door een nieuwe versie vervangen zullen zijn. Opmerkingen en verbeterpunten zullen daarna worden meegenomen in nieuwe versies.
Voor downloaden van ENC en IENC kaarten kijk je hier 
— Stadshavens Medemblik wil haven voorcruiseschepenStadshavens Medemblik heeft een plan ingediend om achter het oude stadhuis een havan aan te leggen voor cruiseschepen. Tevens komt er daarbij ruimte voor 470 parkeerplaatsen. Stadshavens komt hier nu mee omdat de parkeerproblematiek nu speelt in de gemeente. De aanleg zou volgens Stadshavens goedkoper zijn dan een parkeergarage.

Het aantal cruiseschepen op het IJsselmeer lijkt een groeimarkt. Medemblik ontvangt er zo’n 100 per jaar. De huidige steiger voor de witte vloot ligt open naar het oosten en is bij oostenwind verre van comfortabel. Een beschutte haven maakt Medemblik veel aantrekkelijker voor de cruisevaart.

Directeur Wijnand Baerken van Stadshavens zegt in het NHD: “We zouden klaar zijn voor de grote groei van de cruisevaart die er nog aan komt. Er komen op het moment allemaal nieuwe schepen van de werven. We kunnen ook rederijen laten investeren in de haven, zoals in Muiden gebeurt.”

Toerisme wethouder Harry Nederpelt denkt dat de komende groei nog is op te vangen met de open steiger achter het stadhuis. Een investering van een miljoen acht hij te fors. Wel denkt hij aan een walstroomvoorziening op de huidige steiger.

(Het invaren van deze haven vraagt overigens veel flexibiliteit van de cruiseschepen, WvD)
— Berichten in de Scheepspost van deze week— Overwinning als eerste beurschip terug in Workum
— Multifunctioneel kaartje Traditionele Schepen Beurs
— Voorlichtingsbijeenkomst certificaat van
        Onderzoek (CBB/CvO)


— Lege bietenschepen varen naar suikerfabriek

— Bietentocht eindigde in Steenbergen
— De IJsselkogge is een schip van wereldniveau

— Zeegang. Nederlandse scheepvaart in de achttiende eeuw

— Rijkswaterstaat publiceert verbeterde vaarkaarten

— IFKS denkt aan zeilen op zondag

— Scheepsmodellen van Willem Vos te zien in Sneek


— Evenementen komende weekZeepost wordt mede mogelijk gemaakt door: