Zeepost is de digitale nieuwsbrief voor de chartervaart. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.
De Zeepost wordt wekelijks verstuurd naar  1.150+ adressen.
Heb je zelf nieuws voor
Zeepost, mail dan aan wouter@zeepost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

Zeepost 879, 18 oktober 2017
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz


 


Ventis Zeilmakerij Molenaar
Delta Safety Training
de Breek
Hilbrands IJzerwerkplaats

Shiptron
Bureau Scheepvaart Certificering
Zeilpunt
Taxi Enkhuizen

FKH accu's
 
tvk instruktie
VHZC
Bataviahaven
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Zeilschip Bounty
Scheepswinkel van Meer
defotoboot
Historische Zeilvaart Harlingen
AtSea
friesevloot
SRF
Fikkers

Register Holland


zeilklippers

zeilklippers

Morgenster


Piet Blaauw
de Vries Zeilmakers
onlinezeilen


Hitek
Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper

Kooij

TSC

MdeGroot

Rood boven groen
Frisian Sailing Com
Cinema
Patrijspoorten

UB Sails

HartzuikerVoor evenementen en
wedstrijden kijk je hierBBZ nieuws:

— ALV BBZ op 22 november

Overig nieuws:

— La Bohème en Deinemeid winnen Enkhuizer Klipperrace
— Bruine vloot: langer charter dan vrachtvaarder
— Vispassages zijn goed voor de visstand

— STCW refreshers

— Vliegroutes boven IJsselmeer en Markermeer
— ‘Stop-inn’ voor tijdelijk opslaan van de kwast

— Logger Insulinde naar de sloop

— Tall Ship vaart jachthaven in

— Tall Ships Race wil westerlingen lokken

— Eerste autonome en emissie vrije containerschipBBZ nieuws

— ALV BBZOp woensdagmiddag 22 november is de jaarlijkse BBZ Algemene Ledenvergadering in Enkhuizen. In de Enkhuizer Zeevaartschool om precies te zijn. De details en agenda volgen nog, maar belangrijk thema wordt uiteraard het OVV rapport over het onderzoek naar het ongeval met de Amicitia.
Voorafgaande aan de ALV is de zeevaartvergadering. We hopen je de 22ste november te zien bij de vergadering.

Einde BBZ nieuws— La Bohème en Deinemeid winnen Enkhuizer Klipperrace

Foto: Wouter van Dusseldorp

Afgelopen weekend weg in Enkhuizen weer de jaarlijkse klipperrace gevaren. Overall winnaars waren de La Bohème van Leon van der Loo en de Deinemeid van Jorrit Jouwsma.

Op zaterdag vertrokken 33 klippers met een indrukwekkende anker start vanuit het Krabbersgat. Het was prachtig zeilweer met een zuidwesten wind van 4 en af en toe 5 beaufort. Het veld splitste zich in twee groepen, één groep klippers koos voor Stavoren-Urk, een andere groep ging eerst naar Urk. Daar koos de meerderheid voor Stavoren, en dat bleek het snelste rondje. De klipper Eensgezindheid werd eerste, gevolgd door de Isis en de La Bohème. De Egberdina werd vierde.

De eerste van het rondje Stavoren Urk was de Hoge Wier. Vanwege een probleem met zijn kluiverboom moest hij het laatste half uur zonder kluiver varen, maar hij kon de Waterwolf en anderen toch voorblijven.Verrassende eerste in de B-klasse was de Deinemeid van Jorrit Jouwsma. Hij had gekozen voor Urk Medemblik, en had deze langere route meer dan goed gemaakt op het ruime rak vanaf Medemblik. Tweede was de Bontekoe, gevolgd door de Eendracht.De Olympische baan op zondag was veel drukker en intensiever dan de Driestedenrace. Er waren een paar incidenten, de Eensgezindheid werd gediskwalificeerd vanwege een protest van de Hoge Wier. De Najade moest zich terugtrekken nadat ze haar kluiverboom verloor. De A-klasse werd gedomineerd door eenmasters op de eerste vier plaatsen: La Bohème, Hoge Wier, Hendrika en de Willem Jacob. Het was een spannende wedstrijd waarbij verschillende schepen binnen anderhalve minuut na elkaar finishten. In de B klasse won de Deinemeid, gevolgd door de Eendracht en de Strijd.
Voor alle uitslagen kijk je hier 
Voor een drone-video van de ankerstart kijk je hier
Lees ook het meer uitgebreide verslag van Gijs van Hesteren in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees
— Bruine vloot: langer charter dan vrachtvaarder
 


Met de doop van de 132-jarige klipper Elbrich is er weer een nieuw charterschip aan de klassieke zeilvaart van Harlingen toegevoegd. Voor het eerst in tien jaar, zegt eigenaar Eelke Dijkstra.

Het is opmerkelijk, vindt ondernemer Eelke Dijkstra. ,,Dy klassike skippen farre hast like lang as sjarterskip as dat se mei fracht fearn ha. De minsken dy’t de skippen makke hawwe, hiene dit noait tinke kinnen.”

De bruine zeilvaart met Harlingen als belangrijke uitvalsbasis, heeft een paar flinke tikken gehad. Na de economische crisis die de ene schipper meer trof dan de andere, volgde vorig jaar augustus de catastrofe op de Amicitia in de haven van Harlingen. Drie mensen kwamen om nadat een driekwart verrotte mast op hen viel.

Ze is allerminst een doorsnee schip uit de bruine vloot. Bruin is ze zelfs amper te noemen. Binnen geen geuren die je misschien verwacht, als die van olie en teer. En ook het interieur verrast: geen mahonie, maar gewit eiken. ,,Wy geane mei de foarútgong mei. It is strakker en frisser.”Dijkstra kent de Elbrich al een jaar of dertig, al heette ze toen de Onrust. Jarenlang lag het voormalige vrachtschip uit 1885 aan de Leeuwarder Emmakade. De eigenaren gebruikte de klipper voor eigen plezier. Nadat een collega van Dijkstra het tot charterschip verbouwde, zeilde die ermee tot 2011.

Daarna belandde de Onrust aan de kade in Franeker waar de elementen er vrij spel op hadden. Alleen de huls was de moeite waard toen Dijkstra besloot een wild bod te doen. Het werd geaccepteerd en Dijkstra moest aan de slag.
Lees het zeer uitgebreide artikel met veel foto’s op de bron: LC plus 
— Pedro Donckers wint opnieuw de ROTC YPDe Race of the Classics for Young Professionals is dit jaar weer gewonnen door de Pedro Donckers met team Philips. Anders dan vorige week in de Zeepost werd vermeld startten de schepen niet afgelopen woensdag, maar pas donderdag. Vanwege de harde wind werd de start uitgesteld. De eerste wedstrijd ging via een waypoint op zee naar Scheveningen, de tweede wedstrijd ging van Scheveningen naar IJmuiden. Jaco Koeleveld maakte een filmpje van het vertrek van de 23 schepen uit Scheveningen. Dat kan je hier op youtube bekijken.

Dit jaar waren de KNRM reddingboten van reddingstation Hoek van Holland en Katwijk die langszij de tallships vrijwilligers lieten overstappen om het verhaal van de KNRM te vertellen. 169 jonge professionals werden tijdens de rit donateur van de KNRM.

Zoals gebruikelijk werd mooi zeilen afgewisseld met feesten en netwerken. De tocht eindigde in Amsterdam met een groot afsluitingsfeest.
De uitslag van de ROTC YP 2017 vind je hier 
— Vispassages zijn goed voor de visstandDe vispassages bij de kust zorgen voor een betere visstand in de Friese wateren. Dat blijkt uit onderzoek van vier noordelijke waterschappen. Door de passages kunnen verschillende soorten vis makkelijker doorzwemmen van de zee naar de binnenwaters. Vooral de paling profiteert goed van de vispassages bij de kust.
.
De afgelopen drie jaar is onderzoek gedaan naar wat de passages opleveren. De uitkomsten hiervan zijn helder: veel. De conclusie is wel dat er ook in het buitenland dergelijke passages moeten komen, zodat vis op veel meer plekken kunnen komen.
Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland  
— STCW refreshersNu de meesten van jullie weer zijn terugkomen van zee is het verstandig om te kijken of de papieren nog in orde zijn. Zoals je wellicht weet rust er vanaf 1 januari 2017 een herhalings (refresh) plicht op veel STCW trainingen.

Helaas is de EZS nog niet gecertificeerd voor refreshers Basic Safety en/of Medical first aid en care. De volledige cursussen zitten bij de KZV in maar kunnen niet los aangeboden worden.

Al vele jaren werken de Enkhuizer Zeevaart School en TvK Instructie op een prettige manier samen bij het geven van de Basic Safety Training en daarom hebben zij voor u als oud leerling van de EZS onderstaande aanbieding.

Tvk Instructie organiseert van 13-17 november, 27 november-1 december en 18-22 december 2017 de Medical First Aid + Medical Care met als instructrice Judith Hartzuiker. U krijgt als oud leerling van de Enkhuizer Zeevaart School een korting van € 100,- op de combitraining.  Mocht u nog de Refresher Basic Safety Training moeten doen, krijgt u als oud leerling van de EZS bij TvK 10% korting.
Kijk hier voor meer info over TvKZeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz— Vliegroutes boven IJsselmeer en MarkermeerHet ministerie van Verkeer en Infrastructuur heeft een nieuwe kaart gepubliceerd van de vliegroutes van en naar Lelystad, dat vanaf april 2019 een belangrijke luchthaven moet worden voor vakantievluchten.

Een probleem met deze vliegroutes is dat de vliegtuigen laag blijven vliegen, op een hoogte van niet meer dan 1.800 meter. Het luchtruim boven de 1.800 meter is exclusief voor vliegtuigen naar en van Schiphol. Het luchtruim ten oosten van Lelystad is bestemd voor militair luchtverkeer. Volgens kenners zou eerst een nieuwe verdeling moeten plaats vinden van het luchtruim, omdat deze beperking van de vlieghoogtes naar en van Lelystad veel geluidshinder gaan opleveren. Het ministerie stel dit voorlopig uit.

In eerste instantie zou het gaan om een 10.000 vliegbewegingen per jaar. Omdat Schiphol aan haar grens van 500.000 vliegbewegingen zit wil deze luchthaven steeds meer van de vakantievluchten naar Lelystad verschuiven.

In de milieu-effectrapportage (MER)zijn per ongeluk verkeerde veronderstellingen toegepast. Vliegtuigen die gaan landen op Lelystad Airport maken waarschijnlijk meer lawaai dan eerder werd aangenomen. Dat blijkt uit een brief van demissionair staatssecretaris Sharon Dijksma aan de Tweede Kamer. De staatssecretaris laat de gegevens aanpassen.
— ‘Stop-inn’ voor tijdelijk opslaan van de kwast
                (advertentie)
Tussendoor even roest krabben, likje menie er overheen en de volgende dag in de verf zetten. Het bij velen wel bekende werk tussen de aflossingen van de gasten door. Nadat de ene ploeg van boord gaat, snel wat onderhoud plegen voordat de volgende ploeg zich weer aanmeld.

De natte kwasten worden in het water, terpentine of lijnolie gezet en tijdelijk met de blikken verf in het kabelgat of in de dekkast opgeborgen. Opbergen van de kwasten op deze manier is omslachtig of kan onplezierige gevolgen hebben.

Maar al deze manieren van tijdelijke weg zetten van de kwasten en het afval vloeistof nadien behoord tot het verleden. Gewoon de kwast nat in de Stop-inn opbergen en als de kwast weer nodig is deze uit de Stop-inn halen om direct weer aan de slag te gaan.

Stop-inn is een speciale etui voor het tijdelijk opbergen van natte kwasten met verf. De Stop-inn is geschikt voor alle kwasten die gebruikt worden voor allerhanden verven en lakken.

Of het nu op water of terpentine basis is, staalverf, menie of grondverf Stop-inn houdt de kwast in goede conditie tussen de bedrijven door.
Informeer daarom bij uw leverancier over de Stop-inn.
Kijk hier voor meer info 
— Logger Insulinde naar de sloopDe Nederlandse logger Insulinde ligt bij het schrootbedrijf Antillean Scrap Company op Curacao. De eigenaar, de internationale BK group, heeft het schip in goed vertrouwen van de vorige eigenaar over genomen. Ze hebben er feesten op gehouden en tochten mee gemaakt. Er waren grootse plannen om het schip te verbouwen en voor de komende 20 jaar aan te pakken.

Na het strippen van het schip bleek het schip in zo slechte staat dat renovatie geen verantwoorde investering zou zijn. Achter de betimmering bleek het erg slecht te zijn. Uitbater van het schip, Perry van de Mosselaer vertelt in het Antilliaans Dagblad: “We voelen ons voor de gek gehouden en vinden het verschrikkelijk dat het schip niet meer zal varen.”Er is nog gekeken om het schip als duiklocatie te laten zinken, maar dat bleek ook niet zo simpel. De eigenaar van het sloopbedrijf wil nog wel kijken of het schip echt gesloopt moet worden. Er is nog een kans dat het wordt omgebouwd tot restaurant, waardoor het toch deel blijft uit maken van het straatbeeld van Curacao, het schip lag altijd aan de Handelskade.— Tall Ship vaart jachthaven inAfgelopen zondag verloor het Amerikaanse Tall Ship SSV Oliver Hazard Perry in Newport, Rhode Island haar aandrijving. Het schip werd door de wind een jachthaven ingedrukt waarbij het verschillende jachten beschadigde. Uiteindelijk zat het schip aan de grond.

Het schip voer een klein traject naar haar vaste ligplaats toen een tros in haar beide schroeven kwam waardoor het schip niet meer kon manoeuvreren. Met een wind van 25 knopen werd het driemast volschip de jachthaven in geblazen. Beide ankers werden gezet maar konden schade aan verscheidene jachten niet voorkomen. Op maandag werden de schroeven door duikers vrij gemaakt en werd de SSV Oliver Hazard Perry met sleepboothulp naar haar ligplaats gevaren.De SSV Oliver Hazard Perry werd in 2016 gebouwd voor 16 miljoen Dollar. Het is 60 meter lang en heeft het uiterlijk van een historisch schip. Het is het eerste volschip dat sinds 100 jaar in Amerika is gebouwd voor oceaan reizen. Het is het grootste civiele Tall Ship in Amerika, met accommodatie voor 49 personen en een bemanning van 17.
— Tall Ships Race wil westerlingen lokken
 


Een historische tocht met beurtvaartschepen moet helpen om volgend jaar meer Amsterdammers naar de Tall Ships Races in Harlingen te trekken.

Frits Grijpstra, gemeenteambtenaar en voormalig havenmeester van de Zeehaven, verdiepte zich in de geschiedenis en organiseert de tocht. ,,De handel tussen beide steden begon al in 1540. Hoewel Amsterdam met meer steden zulke uitwisselingen had, was die met Harlingen zeer intensief. Zeker in de zeventiende eeuw ging er elke dag een beurtschip heen en weer’’, weet Grijpstra.

Het aantal Amsterdammers dat bij de eerste editie van de Tall Ships Race in 2014 naar Harlingen kwam, viel tegen. Grijpstra zocht daarom gericht naar een connectie tussen beide steden. Het Harlinger gemeentebestuur, dat contacten heeft met Sail Amsterdam, hoopt bij de volgende editie van de Tall Ships Race bezoekers te trekken die ook van Sail houden.

In de dagen voorafgaand aan de Tall Ships Race, van 3 tot en met 6 augustus, vaart de stoet van zo’n 25 beurtschepen de tocht van weleer. Rond- en platbodems varen met gasten richting Enkhuizen om de dag erna in Harlingen aan te komen. In alle drie steden is er een cultuur historisch programma. Bij binnenkomst van de Tall Ships op 3 augustus in Harlingen vaart de klassieke zeilvloot de schepen tegemoet. De organisatie hoopt dat er minimaal vierhonderd mensen meevaren.
Lees het gehele artikel op de bron: LC  
— Eerste autonome en emissie vrije containerschipHet eerste autonome containerschip, de 120 TEU containerschip, MV Yara Birkeland, wordt in 2018 te water gelaten. Het schip zal door batterij aandrijving emissievrij zijn. Voor de elektrische azimuth pods en boegschroeven wordt zo’n 9 MWh aan batterijen geplaatst. Hoe deze worden opgeladen is nog niet aangegeven.

Na een periode van testen met een bemanning zal het schip in 2020 autonoom gaan varen, zonder bemanning. MV Yara Birkeland zal op twee vaste routes binnen Noorwegen varen, tussen Herøya en Brevik (tussen 7 en 13 km) en tussen Herøya en Larvik (~ 30 zeemijlen (56 km)).

Het schip wordt gezamenlijk ontwikkeld door twee Noorse bedrijven - landbouwbedrijf Yara International en Kongsberg Gruppen. Volgens het Wall Street Journal zal MV Yara Birkeland 25 miljoen dollar kosten, ongeveer drie keer zo veel als een conventioneel containerschip van deze omvang. Een vermindering van de exploitatiekosten van het schip met 90% zal de aanzienlijk hogere kapitaalkosten moeten compenseren.

Momenteel is er geen regelgevingskader om autonome schepen toe te staan. De Internationale Maritieme Organisatie (IMO) verwacht niet dat de wetgeving voor crewless ships vóór 2020 in werking zal treden.

Velen twijfelen aan de haalbaarheid van autonome zeeschepen. Naast de hoge bouwkosten zijn er vragen over de veiligheid. Zorgen over GPS-spoofing, de mogelijkheid om de GPS-navigatiesystemen op schepen op afstand te overnemen, maakt de kaping van deze schepen een serieuze bedreiging. Dit geldt met name voor crewless of autonome schepen.— Berichten in de Scheepspost van deze week— Historische Logger Insulinde naar de sloop
— Vlag via Kaap Hoorn terug in Hoorn
— Schippers van Weleer: Gerardus Cornelis Boekweit (60)
        Schipper 1974-1989


— Kiek van de Dag in de Bietentocht

— Deinemeid wint B-klasse Klipperrace
— Strontrace Challenge: skûtsje vs fiets

— Conservering IJsselkogge gaat zes jaar duren

— Tall Ships Race wil westerlingen lokken

— Scheepswerf CMS in acute problemen door asbest

— Liereliet Festival 2017 20-23 oktober

— Evenementen komende weekZeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz