Zeepost is de digitale nieuwsbrief voor de chartervaart. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.
De Zeepost wordt wekelijks verstuurd naar  1.150+ adressen.
Heb je zelf nieuws voor
Zeepost, mail dan aan wouter@zeepost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

Zeepost 877, 4 oktober 2017
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz


 

Hartzuiker
Ventis Zeilmakerij Molenaar
Delta Safety Training
de Breek
Hilbrands IJzerwerkplaats

Shiptron
Bureau Scheepvaart Certificering
Zeilpunt
Taxi Enkhuizen

FKH accu's
 
tvk instruktie
VHZC
Bataviahaven
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Zeilschip Bounty
Scheepswinkel van Meer
defotoboot
Historische Zeilvaart Harlingen
AtSea
friesevloot
SRF
Fikkers

Register Holland


zeilklippers

zeilklippers

Morgenster


Piet Blaauw
de Vries Zeilmakers
onlinezeilen


Hitek
Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper

Kooij

TSC

MdeGroot

Rood boven groen
Frisian Sailing Com
Cinema
Patrijspoorten

UB Sails
Voor evenementen en
wedstrijden kijk je hierBBZ nieuws:

— BBZ in de haven

Overig nieuws:

— Nieuwe brug Monnickendam probleem voor chartervaart
— Lage btw-tarief van 6 naar 9 procent
— Plan voor zonne-eiland langs de hele Afsluitdijk

— Parkeren mag op Dirck Chinaplein tijdens Klipperrace

— Zeilen in Noord-Noorwegen
— Zeilend vrachtschip van de toekomst

— Strontrace en beurtveer van 20-28 oktober

— Race of the Classics van start
— Muider Hardzeildagen op 28 en 29 oktober

— Strafzaak rond rampschip Frisia: dood door schuld

— Storm zette Griend onder water
— Informatiecentrum Afsluitdijk verwelkomt 10.000ste bezoeker

— Bot en paling maken comeback in de Waddenzee

— Wylde Swan start weer met Masterskip programma

— Beheer Waddenzee straks in één hand

— Foto genomineerd voor National Geographic Fotowedstrijd


BBZ nieuws

— BBZ in de havenOp 14 en 15 oktober aanstaande vindt de 43e editie van de Enkhuizer Klipperrace plaats. Het belooft een fantastisch weekend te worden, beginnend met de ankerstart op zaterdagmorgen.

De Klipperrace is ook een moment van ontmoetingen; de haven van Enkhuizen ligt vol met schepen en hun bemanning. Voor de BBZ een goed moment om oude en nieuwe gezichten te zien. Daarom trekken Pam en Maartje vrijdag de haven van Enkhuizen in. Om kennis te maken en te horen wat er speelt.
Volgende week zullen we ook andere havens bezoeken.
Tot ziens in de haven!
Maartje@debbz.nl en Pam@debbz.nl

Einde BBZ nieuws
— Nieuwe brug Monnickendam probleem voor chartervaartDe komst van een brug van het Prooyen naar het Galgeriet is een enorme bedreiging voor de chartervaart in Monnickendam. Als Waterland de historische schepen als toeristische attractie wil behouden, moet ze afzien van dat ’onzalige plan’. Naar die boodschap van de schippers wil de gemeente vooralsnog niet luisteren en daarom zoeken ze het hogerop. Ze vragen de provincie om er een stokje voor te steken.

De Belangenvereniging Zeilcharterschippers Monnickendam (BZM) en de Zeilvloot Monnickendam (ZVM) hebben oud-voorzitter en erelid van de BZM Jos Koenen weer ’van stal’ gehaald om hun strijd tegen de brug aan te voeren. De gemeente heeft de komst van de brug onlosmakelijk verbonden aan het plan voor een tijdelijke supermarkt op het Galgeriet. De brug moet ervoor zorgen dat bezoekers van het Galgeriet gemakkelijk naar de binnenstad kunnen wandelen.,,Een krankzinnig plan’’, zegt Koenen. ,,Het betekent een enorme beperking van het aantal ligplaatsen voor charterschepen en gaat bovendien ten koste van manoeuvreerruimte. Monnickendam is nu de thuishaven van ruim twintig charterschepen. Ik denk dat er straks voor zeker zes geen plaats meer zal zijn. Bovendien zal de brug een grote blokkade zijn voor schepen met een ligplaats achter de brug. Het wordt namelijk een ophaalbrug en de verwachting is niet dat die 24 uur per dag bediend zal worden.’’

Namens de BZM en ZVM heeft Koenen een officieel bezwaarschrift ingediend bij zowel de gemeente als de provincie Noord-Holland. Hij hoopt dat de gemeente uit zichzelf nog op haar schreden terugkeert, maar die kans is niet groot. De plannen van het college voor de supermarkt én de brug worden gesteund door een ruimte meerderheid in de gemeenteraad. Als de gemeente inderdaad voet bij stuk houdt, moet de provincie haar maar terugfluiten, zegt Koenen, die zo’n twintig jaar geleden exact dezelfde strijd voerde: ,,Toen hebben we gewonnen.’’
Lees het gehele artikel op de bron: NHD — Lage btw-tarief van 6 naar 9 procentHet lage btw-tarief gaat van 6 naar 9 procent. Haagse bronnen bevestigen berichtgeving daarover in De Telegraaf. Het lage btw-tarief geldt onder meer voor de dagelijkse boodschappen.

De maatregel wordt genomen in combinatie met de invoering van en vlaktaks: in de toekomst zijn er nog maar twee belastingschijven. Veel mensen gaan daardoor minder belasting betalen, maar dat betekent wel dat het Rijk ergens anders geld vandaan moet halen.

Vorige week werd al duidelijk dat de btw omhoog gaat, maar het percentage was toen nog niet bekend. Het hoge btw-tarief van 21 procent blijft gelijk. Charterschepen zullen dan 9 % btw moeten gaan afdragen, een verhoging van 50 %.— Plan voor zonne-eiland langs de hele AfsluitdijkEr zijn plannen voor een zonne-eiland langs de Afsluitdijk in het IJsselmeer dat alle Friese huishoudens van energie kan voorzien. De panelen komen ingebouwd in lagunes. Die worden zo’n 2,5 kilometer breed. Ook komen er eilanden langs de Noordoostpolder en de dijk. De plannen zijn ontwikkeld door de in Franeker geboren en getogen Tjeerd Jongsma, eigenaar van Sun-float. Dat bedrijf is gespecialiseerd in het aanleggen van zonne-eilanden.

Doordat de tweezijdige panelen ook energie uit het licht dat op het water wordt weerkaatst halen, is de opbrengst per paneel zo’n 30 procent hoger. Door de eilanden te omringen met begroeide natuurgebieden zijn de panelen niet zichtbaar. Bovendien zal het IJsselmeer er door de eilanden ecologisch sterk op vooruitgaan.

Het kan nog vijf jaar duren voor het project klaar is. ,,Het is risicovol. Niet eerder is er zo’n groot zonneproject op water gebouwd. Ook moeten diverse overheden zich er over buigen en de financiering rond komen.”
Lees het gehele artikel op de bron: Friesch Dagblad 
— Parkeren mag op Dirck Chinaplein tijdens KlipperraceHavendienst Enkhuizen heeft het voor elkaar gekregen dat de blauwe zone op het Dirck Chinaplein tijdens de Klipperrace niet van kracht is. Dat wil zeggen dat er van  vrijdag 13 oktober 2017 t/m zondag 15 oktober 2017 ook door de gasten van de klippers geparkeerd mag worden.

Inmiddels staan er 28 klippers ingeschreven voor deze jaarlijkse wedstrijd.
— Zeilen in Noord-NoorwegenDe reis: Acht dagen duurt deze zeilcruise, zoveel is zeker. Maar de precieze route bepaalt de kapitein pas op de dag van vertrek. De weersomstandigheden, de hoeveelheid daglicht en de verwachte locatie van de walvissen bepalen het vaarplan. Die laatste zijn het doel van deze reis: orka's, bultruggen, en - met een beetje geluk - potvissen spotten.

Het zeilschip vertrekt in Tromsø, een stad die boven de poolcirkel ligt. De Noorderlicht vaart op dag twee rond het eiland Senja, daarna wordt zo veel mogelijk gevaren in het gebied waar de meeste walvissen zijn gesignaleerd: langs de noordkust van Senja en in de Andfjord.

Nadat de zon is ondergegaan, is het tijd voor een wandeling langs de kust, in de hoop op een heldere hemel en het poollicht. Op dag zeven wordt het eiland Sommarrøy aangedaan en een dag later meert de tweemastschoener weer aan in Tromsø.

Aan boord: De Noorderlicht is een ruim 100 jaar oud zeilschip met plek voor twintig passagiers.
Rederij: Oceanwide Expeditions
Prijs: Vanaf €1.850 p.p. in een tweepersoonshut. Het schip heeft vier douches en vijf toiletten. Met glas in de plafonds komt daglicht de hutten binnen. Maaltijden inclusief, vliegticket niet.
Vertrek: 6 januari, 24 februari en 3 maart 2018
Dit artikel stond afgelopen zaterdag in veel regionale kranten, ook te vinden via Blendle 
— Zeilend vrachtschip van de toekomst

 

In Nantes, Frankrijk, heeft Neoline een nieuw ontwerp gepresenteerd voor een zeilend vrachtschip, de ‘Neoliner’. Het gaat om twee 136 lange roro schepen met een capaciteit van 6.000 ton. Volgens medeoprichter Jean Zanuttini zal het schip vooral worden ingezet als lijndienst tussen Saint-Nazaire en het Noordoosten van de Verenigde Staten.

Het schip is ook ingericht op minder standaard vracht. De ruimhoogte van 7,40 meter geeft mogelijkheden voor de luchtvaartindustrie, grote motoren of zelfs motorjachten te vervoeren. Het schip zou een brandstofbesparing van 90 % realiseren t.o.v. een conventioneel schip.

Het schip zou met een kruissnelheid van 11 knopen in 13 dagen de oceaan kunnen oversteken. Een conventionele diesel aandrijving kan het in 8 dagen. Het zeiloppervlak van 3.950 m2 zeil kan door 15 bemanningsleden worden bediend. Het schip gaat uit van bestaande technieken, de innovatie zit hem in de combinatie tot het geheel.

Neoline schat de kosten van de twee schepen op 72 miljoen euro. In het beste geval zou de bouw midden 2018 kunnen starten, waarbij het eerste schip begin 2010 zou worden opgeleverd.
Lees het gehele artikel op de bron: Les Echos 
Of kijk op de site van Neoline
— Strontrace en beurtveer van 20-28 oktoberTijdens de strontweek zijn er vier maritieme evenementen in havenstad Workum. Vervoer over water op basis van windkracht wordt dan voor even in ere hersteld. We hebben wind en water in overvloed in Nederland, waarom zetten we dat niet meer in voor transport?

Wie brengt stront het snelst van Workum naar Warmond en bloembollen weer terug? Wie brengt passagiers het vlugst naar havens rondom het Ijsselmeer en weer naar Workum? Wie vangt de meeste vis? En hoe kan muziek de schepen voorstuwen? Tijdens de strontweek doen we het weer op de wijze van honderd jaar geleden.

Vanaf zaterdag 21 oktober verschijnen er zo'n vijftig klassieke zeilschepen in Workum voor de jaarlijkse Strontrace, Beurtveer en Visserijdagen. Het weekend staat bol van de activiteiten zoals op zaterdag het klompjeszeilen, en op zondag en maandag de ambachtelijke markten, de scheepskeuringen en natuurlijk op maandag de spectaculaire start waarbij het publiek meehelpt de schepen uit de haven te trekken. Het geheel wordt vanaf vrijdag 20 oktober muzikaal ingeluid met het festival Liereliet. De beste muzikanten van de wereld op dit gebied spelen de muziek die vroeger de schepen bij grote overtochten aanstuwde, in hun eigen taal.


De Willem Jacob verlaat Workum voor de strontrace, foto Wouter van Dusseldorp

Voor de beurtveer zijn op dit moment 16 schepen aangemeld. Deze wedstrijd is alleen voor zeilende passagiersschepen. Voor de strontrace, van Workum naar Warmond en weer terug, zijn er wat minder aanmeldingen dan vorig jaar. Vijf schepen varen de ‘lichte’ stront, terwijl de Willem Jacob van Tsjerk Hesling Hoekstra in zijn eentje de zware stront gaat varen. Tsjerk: “Super jammer, het rondje varen is leuk, maar wel graag met een uitdaging.”
Dit jaar wordt de start van de Strontweek ingeluid met een buffet en een feest, waarbij iedereen welkom is: bemanning en publiek. Op zondagavond is dit ‘Oprotbuffet’ en ‘Oprotfeest’. Deze feestelijkheden vinden plaats in de Groene Loods in de Blazerhaven te Workum.
Voor meer info kijk je hier
— Race of the Classics van startVandaag gingen in Rotterdam 23 schepen van start voor de jaarlijkse Race of the Classics for Young Professionals (rotcyp). Deze zeilwedstrijd met traditionele schepen wordt ieder jaar door ruim 680 jonge talenten gevaren aan boord van 23 klassieke zeilschepen.

De Race of the Classics bestaat uit twee edities: in April voor studenten verbonden aan een hogeschool of universiteit en sinds 2006 in Oktober voor Young Professionals werkzaam bij toonaangevende (inter)nationale bedrijven.  Sinds enkele jaren vertrekt de vloot vanuit de Veerhaven te Rotterdam, het doel is een oversteek naar Ipswich. Bij slecht weer kan de vloot uitwijken naar Den Helder of Brugge en uiteindelijk finisht de vloot via IJmuiden op het IJ in Amsterdam waar het evenement wordt afgesloten met een spetterend eindfeest.

Al 23 jaar zeilt de Race of the Classics met Nederlandse klassieke zeilschepen. De Gallant, de Tecla, de Twister en de Tolkien zijn slechts een paar schepen die al jaren met trots meedoen aan ‘De Rees’. In totaal varen jaarlijks zo’n 23 schepen mee, variërend van 30 tot 50 meter.

De vloot bestaat onder andere uit loggers, kotters, barkentijnen, tweemasters, driemasters, klippers en schoeners. De schepen zijn nog traditioneel getuigd, wat betekent dat het varen nog erg arbeidsintensief is. Dat dit varend erfgoed het elk jaar tegen elkaar opneemt op de Noordzee, in een wedstrijd voor en door studenten & young professionals, levert telkens weer een uniek schouwspel op.
Je kan de rotcyp hier volgen  
Of op YB app voor je smartphone


Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz— Muider Hardzeildagen op 28 en 29 oktoberDit jaar voor de 39’e keer de Muider Hardzeildagen. Een leuke en fanatieke wedstrijd in maar liefst acht verschillende klassen. Vanuit het hele land komen de schepen hier het seizoen afsluiten.
 
Dit jaar wordt geen gebruik gemaakt van de kazerne. Het inschrijven, het palaver, de prijsuitreiking en het feest gaan we allemaal rond de sluis faciliteren.

Op het sluisterras, vinden de de prijsuitreikingen plaats van de zaterdag wedstrijd en op zondag de overall weekend prijzen. In de nodige horeca gelegenheden zal het ook als vanouds zeer gezellig zijn om van de Muiderhardzeildagen een gezellig feest te maken. De Muider Hardzeildagen gaan naast zeilen ook om gezelligheid, feestelijkheid en muziek.

Inschrijven kan via de website of alleen op vrijdagavond 27 oktober tussen 20.00 uur en tot uiterlijk 22.00 uur in de Herenkamer bij café Ome Ko, ingang zijkant in de Naarderstraat, tegen betaling van € 65,00 voor deelname inclusief havengeld en stroom-gebruik en € 5,00 statiegeld voor het startbord.
Kijk hier voor inschrijven en info 
— Strafzaak rond rampschip Frisia: dood door schuldHet Openbaar Ministerie houdt Matthijs van der Ploeg (65), eigenaar van rederij De Rousant uit Zoutkamp en zijn 48-jarige bedrijfsleider verantwoordelijk voor de dood van drie opvarenden van het in 2010 vergane schip Frisia.

Drie zittingsdagen – 23, 24 en 25 oktober – heeft de rechtbank uitgetrokken voor de strafzaak. Matthijs van der Ploeg uit Lauwerzijl en de bedrijfsleider uit Anjum wordt ‘dood door schuld’ ten laste gelegd. Ook de bedrijven Van der Ploeg beheer en Visserijbedrijf De Rousant zijn gedagvaard door het Functioneel Parket.

Schelpenzuiger Frisia verging in december 2010 boven Terschelling. Daarbij kwam de complete driekoppige bemanning om het leven: schipper Jan Tuin (46) uit Leens, stuurman Jannes Lap (49) uit Leens en matroos Steven van den Broek (19) uit Groningen. De vader van de laatste deed aangifte tegen het bedrijf van Van der Ploeg.

De scheepsramp is eerder onderzocht door de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Die concludeerde dat de Frisia niet zeewaardig was, kampte met talrijke mankementen en dat de bemanning gebrekkige overlevingspakken had: ,,De rederij heeft verzuimd te zorgen voor een zeewaardig schip en heeft daarmee de veiligheid van de bemanning in gevaar gebracht.”

Ook werden door de rederij de risico’s aan boord van het schip niet in kaart gebracht, zoals verplicht is onder de Arbeidsomstandighedenwet: ,,Het ontbreken van enige vorm van veiligheidsmanagement binnen de rederij heeft een doorslaggevende rol gespeeld in het ontstaan van het ongeval en de gevolgen ervan. Een structurele en aantoonbare veiligheidsaanpak ontbrak. Door deze bedrijfsvoering kon het gebeuren dat een onveilig schip naar zee vertrok.”


Schelpenzuiger Frisia tijdens het keren in de haven van Harlingen op 30 december 2010. Foto: Onderzoeksraad/KLPD

Justitie heeft eigen onderzoek verricht en komt met dezelfde verwijten. De verdachten wordt niet alleen dood door schuld verweten, maar ook overtredingen van de zeevaartbemanningswet, waarin staat dat bemanningen voldoende opgeleid moeten zijn en bekend met veiligheidsprocedures aan boord.

Directeur Matthijs van der Ploeg van rederij De Rousant in Zoutkamp weigert commentaar op de tenlastelegging aan zijn adres. Ook verbiedt hij zijn advocaat R. van Campen te reageren. ,,De rechtbank moet oordelen.”
Lees het gehele artikel op de bron: LC 
Of lees het meer uitgebreide artikel op LC plus 
Of lees een verslag van de ramp in het DVHN via Blendle (€ 0,29) 
— Storm zette Griend onder waterDe storm die vorige week over Nederland raasde, zette de kwelder van vogeleiland Griend volledig onder water. De harde wind uit het noordwesten stuwt het water in de Waddenzee op. Via de slenken en de vorige jaar aangebrachte opening aan de noordkant van Griend liep het zeewater naar binnen.

‘Het ziet er dramatisch uit, maar dat is het niet,’ legt onderzoeker Emma Penning van het NIOZ uit. ‘Als straks het zeewater weer wegstroomt, blijft een klein beetje slib achter. Dat zorgt ervoor dat de kwelder een stukje ophoogt en dat maakt Griend sterker.’ Het was de tweede storm na de zomer die zorgt voor overstroming van de kwelder. Nadat Natuurmonumenten vorige jaar een groot herstelproject liet uitvoeren, wordt nu onderzoek gedaan naar de natuurlijke ontwikkeling van het eiland en het belang voor trekvogels en grote sterns. - Storm
Griend is van nature een eiland dat juist door storm wordt gevormd. Na storm blijft een wal van schelpen en planten achter. In de luwte achter die wal ligt een kwelder. De wal schuift door de storm een klein beetje op en over de kwelder heen. De kwelder komt zo als een kleilaag onder de wal tevoorschijn en zorgt voor stevigheid. ‘Zo hoort het te gaan. Maar doordat zeegrassen en schelpenbanken verdwenen en de Afsluitdijk zorgde voor grotere getijverschillen, is het de vraag of dat nog steeds goed werkt,’ legt Emma Penning uit. ‘We onderzoeken nu of dat nog zo werkt. We zijn dus heel benieuwd wat de storm teweeg gebracht heeft.’

Lees het volledige bericht op de website van Natuurmonumenten  
— Informatiecentrum Afsluitdijk verwelkomt 10.000ste bezoekerFerrial Sofyan is de 10.000ste bezoeker van het tijdelijke informatiecentrum ‘De Afsluitdijk, nieuwe verhalen’ op Kornwerderzand. De heer Sofyan werd feestelijk onthaald. Sinds de opening in april 2016 komen mensen vanuit de hele wereld naar het informatiecentrum op de Afsluitdijk.

De komende jaren werken Rijkwaterstaat en regionale overheden, samenwerkend als De Nieuwe Afsluitdijk, aan de dijk. In het informatiecentrum worden bezoekers van over de hele wereld ontvangen. Ook scholen, overheden en bedrijven, vinden hier informatie over het verleden, heden en toekomst van de Afsluitdijk. Het informatiecentrum is sinds april 2016 gemiddeld twee dagen per week geopend. Vanaf 1 november 2017 is het informatiecentrum nog één dag per week open voor bezoek op woensdag van 10.00 tot 17.00 uur.

 - Afsluitdijk Wadden Center
Vanaf maart 2018 wordt het nieuwe Afsluitdijk Wadden Center dé plek waar bezoekers de verhalen van de Afsluitdijk kunnen beleven. Deze publieksattractie met educatief karakter en horecavoorziening vervangt vanaf het voorjaar 2018 het tijdelijk informatiecentrum. In het Afsluitdijk Wadden Center ervaren bezoekers o.a. het verhaal van de Afsluitdijk, UNESCO Werelderfgoed De Waddenzee, de Vismigratierivier en het IJsselmeer. Verder biedt het Afsluitdijk Wadden Center prachtige uitzichten over het water, het landschap en de dijk. Het Afsluitdijk Wadden Center is gratis toegankelijk.
Lees het gehele artikel op de bron: Harlingen Online 
— Bot en paling maken comeback in de WaddenzeeGoed nieuws voor visliefhebbers: de paling en de bot maken een comeback in de Waddenzee. De laatste jaren is het aantal van deze vissen voor onze waddenkust sterk gestegen. Die constatering komt van 'Vissers van de Kust', een groep vissers die kleinschalig en duurzaam vist. Volgens woordvoerder Jaap Vegter blijkt de toename uit tellingen die hij en zijn collega's gedurende langere tijd hebben gedaan.

Mossels
Vegter: 'Die toename heeft waarschijnlijk met veel factoren te maken. Een belangrijke oorzaak zijn de nieuwe enorme mosselvelden in de Waddenzee van tientallen hectares. Daar zit veel voedsel voor vis, zeker voor bot en paling.'

Paling is een gewilde vis en dat gold vroeger ook voor bot. Maar in de loop der tijd is hij verdrongen door andere vissoorten. Wat Vegter betreft maakt de bot niet alleen een comeback in zee, maar ook op ons bord. 'Als je hem goed bakt, vind ik 'm lekkerder dan schol.'
Lees het gehele artikel op de bron: RTVNoord
Of kijk hier voor meer info over ‘Vissers van de Kust’  
— Wylde Swan start weer met Masterskip programmaDe Wylde Swan biedt al enkele jaren het zogenoemde Masterskip- programma aan voor leerlingen van de vierde en vijfde klas HAVO/VWO. Idee is dat de leerlingen zes weken lang naar zee gaan en tegelijkertijd aan boord ook de reguliere schoollessen volgen. ‘Schoolstof blijft beter hangen, terwijl leerlingen het avontuur van hun leven meemaken’, zo is de gedachte.

Op 14 oktober begint het Masterskip- programma weer. Educatieve zesweekse reizen die de leerlingen over de halve wereld voeren. In zeven maanden vaart het schip via Frankrijk, Spanje enPortugal de oceaan over naar het Caribisch Gebied. Ze maakt ‘ontdekkingsreizen’ langs eilanden en vaart via Cuba, Bermuda en de Azoren terug naar Nederland.

Het is een reis waar de meeste leerlingen overigens wel flink voor zullen moet sparen. De kosten variëren, afhankelijk van het traject van 4565 tot 6850 euro per persoon, inclusief vliegreis. Meer informatie voor leerlingen, ouders en scholen is hier te vinden op http://www.masterskip-wyldeswan.com

Lees het uitgebreide artikel van Patrick Naaraat in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees— Beheer Waddenzee straks in één hand
 


De Waddenvereniging is blij dat er na veertig jaar discussie één beheerautoriteit voor de Waddenzee komt. Deze knoop is doorgehakt in het nieuwe regeerakkoord. Die nieuwe beheerautoriteit moet een plan maken waarin betere bescherming van nartuurgebieden wordt gecombineerd met een beter visbeheer.

In 2013 signaleerde de Rekenkamer diverse problemen rond het beheer van de Waddenzee. In de Samenwerkingsagenda Beheer Waddenzee proberen de diverse beheerders van de Waddenzee te komen tot een beter beheer, maar tot nu toe is onduidelijk of het gezamenlijke beheer ook van de grond komt.

,,Juist daarom is het belangrijk dat nu de nieuwe regering doorpakt met het beheer”, aldus Arjan Berkhuysen, directeur van de Waddenvereniging. ,,Wij zien dit als een erkenning van het nieuwe kabinet dat er echt wat moet gebeuren. De Waddenzee is het enige natuurlijke Werelderfgoed van Nederland. Nederlanders vinden het ook nog het mooiste natuurgebied van het land. Reden genoeg om het goed te beschermen en te beheren.”
Lees het gehele artikel op de bron: DVHN— Foto genomineerd voor National Geographic FotowedstrijdEen foto van Henk van Ahee, in 2014 gast aan boord van de Antigua, is genomineerd voord de National Geographic Fotowedstrijd, in de categorie Landschap. Ja kunt stemmen om deze foto op een eerste plaats te krijgen.
De titel van de foto is: “Svalbard - Schuilen voor zwaar weer buiten; in de fjord spelevaren met de Zodiac”
Bekijk de foto en stem hier 
— Berichten in de Scheepspost van deze weekFVEN nieuws:

— Voorzitter Federatie Varend Erfgoed Nederland treedt af

Overig nieuws:

— Uitnodiging Historisch wWekend Den Helder
— UK 114 Jonge Jacob blijft behouden
— Vermist woonschip was snel weer terug

— Ligplaatsen vrij in Museumhaven Willemsoord

— Middeleeuwse punter en aak zijn vernietigd
— Reddingboot redt reddingboot

— Bietentocht van 15 t/m 19 oktober

— Het jagen van schepen met paarden
— Jonge jongens gaan sleepboot Bertha opknappen

— Nieuw Maritiem Museum Antwerpen

— Strontweek van 20-28 oktober
— Visserijdagen Workum van 20 t/m 28 oktober

— Liereliet: Internationaal Festival van Maritieme Muziek

— Race of the Classics van start
— Hoorn beslist over lot Halve Maen

— Traditionele Schepen Beurs over de weg

— Muider Hardzeildagen op 28 en 29 oktober
— Oude tjalk zwaar beschadigd na brand op scheepswerf

— Vondsten van VOC-schip Rooswijk blijven jaar in Engeland

— ‘Red de West-Hinder’
— Spectaculaire VR “Journey Dare to Discover”— Evenementen komende weekZeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz