Zeepost is de digitale nieuwsbrief voor de chartervaart. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.
De Zeepost wordt wekelijks verstuurd naar  1.150+ adressen.
Heb je zelf nieuws voor
Zeepost, mail dan aan wouter@zeepost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

Zeepost 877, 4 oktober 2017
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz


 

Hartzuiker
Ventis Zeilmakerij Molenaar
Delta Safety Training
de Breek
Hilbrands IJzerwerkplaats

Shiptron
Bureau Scheepvaart Certificering
Zeilpunt
Taxi Enkhuizen

FKH accu's
 
tvk instruktie
VHZC
Bataviahaven
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Zeilschip Bounty
Scheepswinkel van Meer
defotoboot
Historische Zeilvaart Harlingen
AtSea
friesevloot
SRF
Fikkers

Register Holland


zeilklippers

zeilklippers

Morgenster


Piet Blaauw
de Vries Zeilmakers
onlinezeilen


Hitek
Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper

Kooij

TSC

MdeGroot

Rood boven groen
Frisian Sailing Com
Cinema
Patrijspoorten

UB Sails
Voor evenementen en
wedstrijden kijk je hierBBZ nieuws:

— Winterligplaatsen in Medemblik, Hoorn en Haarlem

Overig nieuws:

— 24 scheepsmasten onder de loep na dodelijk ongeval Amicitia
— Opwarming Waddenzee: garnalen steeds kleiner
— Weemoedig afscheid van Voorwaarts Voorwaarts

— Slag in de Rondte van 30 okt tot 4 november

— Varen bij mist: wat mag wel én niet
— 100 solozeilers varen de 200 Myls op IJsselmeer

— Rabobank hoofdsponsor van Tall Ships Races Harlingen 2018

— Grootste Nederlandse gasvondst in 25 jaar
— Schiermonnikoog in verzet tegen proefboringen

— Natuurreis naar Rottumeroog was geweldig

— Terschellinger duikteam neemt afscheid van Ursus II
— Tres Hombres zeilt naar Sint Maarten met hulpgoederen

— Brandstofzwendel scheepvaart erger dan de eiercrisis

— Avontuur met dienstregeling
— The Ashley Book of Knots digitaal verkrijgbaar

— Update doorvaart windmolenparken Noordzee

— Nieuw wapen tegen woekerende waterplant
— Nieuw Peilbesluit IJsselmeergebied - infobijeenkomstenBBZ nieuws

— Winterligplaatsen in Medemblik, Hoorn en HaarlemEen haven is pas een haven als er schepen liggen. Zomer en winter. Het is ook 'good economics'. Charterschepenen geven de haven een historisch karakter, of versterken het, waardoor het ook in de winter aantrekkelijk is voor toeristen. Medemblik heeft de BBZ laten weten deze winter plek te hebben voor 12 schepen en daar zijn we blij mee. Het liggeld bedraagt €10,00 per meter. Ook Hoorn en Haarlem willen graag charterschepen in hun haven in de winter en nodigen schippers uit contact op te nemen.

Einde BBZ nieuws— 24 scheepsmasten onder de loep na dodelijk ongeval Amicitia
 


De inspectie voor het transport en leefomgeving (ILT) keurde dit kalenderjaar 24 masten van even zoveel zeilende passagiersschepen. Toezicht op de sector is geïntensiveerd.

Dat gebeurde naar aanleiding van het dodelijk ongeval in Harlingen op de tweemastklipper Amicitia. Voordat het ongeluk gebeurde werd de bruine vloot niet beschouwd als een risicovolle categorie. Nu wel. Op last van de minister is het bestaande toezicht op de keuringsinstanties van de bruine vloot ,,geïntensiveerd’’.

Vanwege het ongeluk in Harlingen kwam er dit jaar een speciale ronde met extra aandacht voor de staat van de mast en de tuigage. Tijdens eerdere inspecties werd vooral gekeken naar de algehele technische staat, de bemanningssterkte, het vaartijdenboek en andere documenten.

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid kwam na het ongeluk in Harlingen met een streng rapport. De vakkennis over veiligheid in de sector bleek ondermaats. Keuringen en toezicht kunnen nooit ieder risico uitsluiten, benadrukt de minister. De Vereniging voor Beroepschartervaart (BBZ) ondernam zelf ook actie. Zij introduceerde na het rapport een speciale workshop mastonderhoud.
Lees het gehele artikel op de bron: LC 
— Opwarming Waddenzee: garnalen steeds kleinerDe Waddenvereniging maakt zich zorgen over de snelle opwarming van de Waddenzee. In ons land is daar, anders dan in Duitsland, weinig aandacht voor. De club reageert op een waarschuwing van de Duitse staatssecretaris van Milieu, die de Bondsdag onlangs meldde dat het water van de Noordzee in 45 jaar 1,67 graden Celsius is opgewarmd.

Een verdere stijging van de temperatuur ligt in het verschiet. De Duitse overheid wil met het oog hierop onderzoeken of er in het kustgebied maatregelen moeten worden genomen.

Visser Johan Rispens uit Zoutkamp ziet al een tijd veranderingen in de Waddenzee. Vissen komen en gaan. Voor schol en kabeljauw wordt het water te warm, ze trekken richting noorden naar dieper en kouder water. Garnalen zijn er nog wel genoeg, maar ze zijn steeds kleiner. ,,Ze groeien niet meer. We vangen tegenwoordig steeds meer garnalen in klasse drie, de kleinste klasse. Ik maak me bezorgd over die trend.’’


Meer neerslag op de Waddenzee

Bij het KNMI bevestigt klimaatonderzoeker Geert Lenderink dat de temperatuur van de Waddenzee oploopt. Een van de gevolgen van de opwarming van de zee is dat er in het kustgebied veel meer neerslag valt. ,,Vooral van augustus tot en met oktober. De hoeveelheid neerslag is in dit gebied met zeker vijftien procent toegenomen.’’
Het goede nieuws is dat het KNMI de indruk heeft dat de neerslaghoeveelheden niet ongebreideld blijven toenemen. Er wordt nog volop onderzoek naar het mechanisme gedaan.

Behalve met een hogere watertemperatuur wordt het waddengebied ook geconfronteerd met bodemdalingen en de stijging van de zeespiegel. Wanneer die stijging te snel gaat, bestaat het gevaar dat grote delen van de Waddenzee niet meer droog vallen bij eb. Experts denken dat het kritieke punt ligt bij een stijging van meer dan 60 centimeter in een eeuw. Verwacht wordt dat de zeespiegel deze eeuw met 50 tot 80 centimeter stijgt.
Lees het gehele artikel op de bron: DVHN 
— Chartervaart grootste bezoeker Oudeschild


Foto: Egasail

De haven van Oudeschild op Texel is in 2016 door bijna 2500 schepen bezocht. Zeilende bedrijfsvaartuigen werden op Texel het meest welkom geheten (981 keer), op de voet gevolgd door vissersschepen (948). De topdrie wordt door vrachtschepen (158) gecompleteerd.

Er meerden in totaal 2466 vaartuigen aan, bijna vijf procent oftewel 124 meer dan het jaar ervoor (2342 schepen). Het aantal passagiersvaartuigen bedroeg in 2016 in totaal 117, er deden 113 dagondernemers de haven van Oudeschild aan.

Sinds 2009 schommelt het aantal schepen dat op Texel afmeert tussen de 2300 en 2500. In 2010 kende dat aantal een piek met 2705. Het aantal zeilende bedrijfsvaartuigen dat naar Oudeschild kwam, bedroeg toen 1131.
— Weemoedig afscheid van Voorwaarts VoorwaartsDe Voorwaarts Voorwaarts gaat vrijdag over in Friese handen. Voor de Groningers was donderdagavond op het schip een afscheidsfeestje met ruimte voor gemijmer. Een besluit met een traantje, zegt voorzitter Otto Torenbosch over de verkoop van het Groningse vlaggenschip uit 1899. ,,Vooral de vaartochtjes met verslaafden en gehandicapten ga ik missen’’, vult bestuurslid Renate de Geus aan.

Nu is het schip verkocht aan Lex Tichelaar van rederij SRF Shipbuilding in Harlingen. Samen met zijn vrouw Cis (,,wat een mooi schip, ik had het nog niet gezien’’) is hij op de Groningse borrel aan het Hoge der A. Met recht, want hij is een ras-Groninger: ,,Ik heb nog steeds een seizoenskaart voor FC Groningen.’’Hij probeert de vijftig aanwezigen gerust te stellen. Het schip blijft varen en wat hem betreft voor mensen uit Stad en Ommeland. Dat klinkt als ‘verder op de oude voet’, maar dan financieel dekkend. Genomineerde architect Gerard Schijf kan opgelucht adem halen. Hij vroeg zich al hardop af waar de feestjes gehouden moeten worden als deze boot in Friesland ligt.

Karlijn Donders en Wicher Kerkmeijer van het Noordelijk Scheepvaartmuseum lopen wat besmuikt rond. Natuurlijk spijtig dat het schip weggaat, maar heel blij met het geld dat hun museum er aan over houdt. De onbekende opbrengst gaat naar hun museum. ,,Wie weet kunnen we met dat geld laten zien hoe het was om vroeger op de Voorwaarts te varen.’’ Geïnteresseerden moeten wel even geduld hebben, want de streefdatum voor de nieuwste museumplannen ligt in 2022.
Lees het gehele artikel met video op de bron: DVHN  

— Slag in de Rondte van 30 okt tot 4 november


Poster van de slag door Dolf Siere. Gratis af te halen als roefposter op De Risico of de Hoop op Welvaart.

De slag in de rondte is een jaarlijkse zeilwedstrijd met traditionele zeilschepen over de Waddenzee. Dit jaar wordt hij van 30 oktober tot en met 4 november gezeild. Het oorspronkelijke doel van de wedstrijd is het ambacht van manoeuvreren op zeil behouden. De wedstrijd start vanuit Harlingen en daarna kunnen er op de wadden punten behaalt worden met verschillende vaardigheden. Degene met de meeste punten wint de wedstrijd

Deelnemers kunnen punten verdienen door de volgende havens aan te lopen: De Cocksdorp op Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en Noordpolderzijl. Hoe moeilijker een haven te bereiken is vanaf Harlingen, hoe meer punten deze oplevert. De totale afstand is circa 160 zeemijl. Daarbij is het gebruik van de motor of moderne navigatiemiddelen niet toegestaan.
 
Deelnemers proberen door slim gebruik te maken van wind en getijden zo veel mogelijk punten in een zo kort mogelijke tijd te behalen. In principe wordt er dag en nacht doorgevaren, maar het getij kan roet in het eten gooien: wie te laat bij een wantij arriveert, zal op de vloed moeten wachten om verder te kunnen. Doordat de wedstrijd in de herfst plaatsvindt, zijn de weersomstandigheden vaak zwaar. Harde wind, regen en kou kunnen hun tol eisen onder de bemanning.
 
Elk jaar wordt bij wijze van troostprijs de bolletjestrui uitgereikt aan de deelnemer die het langdurigst vast heeft gezeten op een zandplaat.
Voor meer info kijk je op de FB pagina  
— Varen bij mist: wat mag wel én nietVorige week dinsdag werden drie zeiljachten op de Waddenzee geverbaliseerd. Ondanks het slechte zicht, plaatselijk minder dan 150 meter, waren de boten uitgevaren en voeren zij zonder radar én gaven geen gehoor aan de luisterplicht op het marifoonkanaal binnen het blokgebied. Dit is allebei verplicht.

Voor mist en slecht zicht zijn regels opgesteld in het BPR. Hierin staat echter geen omschrijving van het woord mist. Bij de handhavende organisaties wordt gesproken van slecht zicht als je niet verder kunt kijken dan 1000 meter op de hoofdvaarwegen (grote nationale vaarwegen die de provincies met elkaar verbinden met een bepaald transportvolume) en niet verder dan 400 meter op andere vaarwegen.

Op een groot deel van de Nederlandse vaarwegen is het verplicht om bij slecht zicht op radar te varen en hier gelden bepaalde regels voor. Zo moet bijvoorbeeld de radar goedgekeurd zijn en moet de schipper in het bezit zijn van een radarpatent – of een diploma dat hieraan gelijk is gesteld – en een vereiste vaarbevoegdheid.AIS is géén vervanger van de radar. Dit komt omdat AIS navigatie-ondersteunend werkt, maar geen navigatiesysteem is. Het is daarom verboden om op vaarwateren, waar je verplicht bent met radar te varen, alleen AIS te gebruiken. Met radar kan worden bepaald of er schepen in de omgeving zijn en je kunt er boeien of andere objecten op zien. Met AIS is dit niet mogelijk en kun je alleen schepen waarnemen die zelf ook over AIS beschikken.

Wanneer je tijdens het varen wordt overvallen door slecht zicht, dan is het afhankelijk van de situatie wat je moet doen. Je moet in ieder geval altijd je snelheid aanpassen aan de beperking van het zicht, aan de aanwezigheid van andere schepen en aan de plaatselijke vaarwegomstandigheden. Als verder varen gezien de omstandigheden niet zonder gevaar is, moet je gaan stilliggen op de dichtstbijzijnde daarvoor geschikte plaats.

Als je vaart zonder radar waar dat verplicht is, of je vaart zonder radar bij slecht zicht, dan riskeer je een boete van € 550,-.
— 100 solozeilers varen de 200 Myls op IJsselmeerVanmorgen zijn tussen 7:00 en 10:00 uur vanuit de Bataviahaven in Lelystad 100 zeilers vertrokken voor de 200 Myls SOLO. Dit is een jaarlijks solozeilevenement voor monohulls. De zeilers varen dit jaar alle dezelfde baan, dit jaar 100 mijl in verband met de verwachte harde wind. De windkracht, -richting en het tij zijn daarbij doorslaggevend. Op de zondag daarop volgend moeten ze voor 12.00 uur de finishlijn voor Lelystad weer passeren.

Klassieker
Deze Nederlandse klassieker onder de solisten werd in 1996 voor het eerst door de initiatiefnemer Jan Luyendijk georganiseerd. Daarna vond het evenement jaarlijks plaats, totdat hij in 2007 ernstig ziek werd. De race werd afgelast en Jan Luyendijk overleed later dat jaar aan de gevolgen van zijn ziekte.
De boten zijn tijdens de race met tracing & tracking te volgen. De organisatie neemt veiligheid van de schippers en voor andere schepen erg serieus. De race wordt bekostigd uit inschrijfgeld en sponsoring. De wedstrijd wordt zelfstandig georganiseerd door de Stichting 200 Myls ‘SOLO’.
Voor meer info kijk je hier 
— Rabobank hoofdsponsor van Tall Ships Races HarlingenHarlingen – Rabobank Leeuwarden-Noordwest Friesland heeft zich als hoofdsponsor verbonden aan de 3e editie van de Tall Ships Races in Harlingen. De Tall Ships Races zijn de internationale wedstrijden voor Sail Training Schepen die jaarlijks worden georganiseerd. De stichting Tallshipsraceharlingen organiseert in 2018 de festiviteiten in de finish-haven van deze wedstrijd.

Afgelopen woensdag werd de sponsorovereenkomst getekend door het bestuur van de organiserende partij Stichting Harlingen Sail: Jan Reier Arends, Gerben Okkinga en de directeur Bedrijven van de Rabobank, Edwin Meijer.

De voorbereidingen van The Tall Ships Races 2018 zijn in volle gang. Er hebben zich meer jongeren aangemeld voor een stageplaats aan boord van één van de schepen dan ooit, waaruit blijkt hoezeer dit evenement onder Nederlandse jongeren leeft en hoe interessant het voor bedrijven is om hun naam via sponsoring te verbinden aan The Tall Ships Races.Betrokken in Harlingen
‘Het is een bewuste keuze om een hoofdsponsorschap aan te gaan’, vertelt Edwin Meijer. ‘De Rabobank wil daarmee haar betrokkenheid in de stad Harlingen tot ver daar buiten benadrukken. Bovendien is de verwachting dat de vele bezoekers die voor The Tall Ships Races naar Harlingen komen een mooie bijdrage leveren aan de economie van Harlingen. En, als laatste: het betreft hier een meerdaags indrukwekkend nautisch event dat mede is bedoeld om jongeren onder de 25 jaar kennis te laten maken met de zee en het zeilen op traditionele schepen’.

De Tall Ships Races vinden volgend jaar plaats van 3 t/m 6 augustus in Harlingen. En is gratis toegankelijk.
Meer info vind je hier
— Grootste Nederlandse gasvondst in 25 jaarIn het Nederlandse deel van de Noordzee is een grote gasvondst gedaan. Het gaat om een hoeveelheid van 60 miljard kubieke meter. Een exploratieboring in de concessie in het gebied 'overtrof de verwachtingen'. Dat meldt Hansa Hydrocarbons dat de leiding had over de exploratieboring.

'Deze ontdekking heeft het potentieel om een 'gamechanger' te zijn voor de Nederlandse gasindustrie', zegt Jilles van den Beukel, geoloog en onafhankelijk olie-expert. 'Het zou kunnen gaan om de grootste gasontdekking in Nederland van de laatste 25 jaar.'

Tot nu wordt af en toe nieuw gas gevonden op plaatsen waar al gas gewonnen wordt. Het nieuwe veld ligt op een geheel nieuwe plaats, en dieper in de ondergrond. Het veld is ook nog eens tien tot honderd keer zo groot als andere recente gasvondsten. Het gas ligt bovendien niet onder de kwetsbare Waddenzee, maar onder de Noordzee.Geen pijpleiding over de Waddeneilanden
De plaats waar de boring plaatsvond ligt in het Nederlandse deel van de Noordzee, ongeveer 20 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog. Verder naar het noorden bevindt zich volgens Hansa mogelijk nog meer gas, met een volume in de orde van grootte van 100 miljard kubieke meter. 'Het is geen gegeven dat de andere “prospects” in het gebied ook gas bevatten, maar die kans wordt nu waarschijnlijk wel groter', aldus Van den Beukel.
Het gas zou naar het vasteland kunnen worden getransporteerd via een bestaande pijpleiding in het gebied. 'Daardoor hoeft er geen pijpleiding over het strand van de Waddeneilanden te worden aangelegd', aldus Hansa.Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz— Schiermonnikoog in verzet tegen proefboringenDe Werkgroep Horizon Schiermonnikoog is in het verzet gekomen tegen verdere proefboringen van het Britse bedrijf Hansa. Vlakbij het gemeentehuis is een spandoek opgehangen dat ook nog dienst heeft gedaan bij de acties tegen de proefboringen van het Franse bedrijf Engie.

De directeur van Hansa komt dinsdag naar het eiland op uitnodiging van de kersverse burgemeester Ineke van Gent. Ook dan zullen leden van de Werkgroep uiting geven aan hun afkeuring. Zij vinden dat het boren naar nieuwe gasvelden moet worden gestaakt, zeker in de buurt van een kwetsbaar natuurgebied als het Nationaal Park Schiermonnikoog.

Gas past niet meer in een duurzame toekomst, aldus de Werkgroep. Begin dit jaar heeft Engie nog haar vergunning om te boren naar gas voor de kust van het eiland ingeleverd, onder andere na grote druk uit de bevolking die gesteund werd door een brede coalitie van 17 natuur- en milieuclubs, zoals de Waddenvereniging, Natuurmonumenten, Urgenda en Milieudefensie, Greenpeace en de Stichting Noordzee.

De werkgroep vreest het exploreren van het gevonden gasveld van tussen de 6 en 50 miljard kubieke meter gas zal leiden tot bodemdaling en mogelijk ook tot aardschokken en calamiteiten waardoor de Waddenzee voor jaren vervuild kan raken. Bodemdaling in dit gebied kan leiden tot afkalving van de kust van het eiland, waardoor vooral het oostelijke deel van het eiland aanzienlijk kleiner kan worden.
Lees het gehele artikel op de bron: Noordoostfriesland 
— Natuurreis naar Rottumeroog was geweldigTwee gidsen van de Waddenvereniging trokken er op uit met een groep enthousiaste deelnemers aan boord van de Willem Jacob. Tijdens de meerdaagse natuurreis zagen zij alle kanten van het waddengebied.

Felix Beckebanze en Chrisje van Eck (de werelderfgoedgidsen) doen verslag van deze mooie reis. 'In Lauwersoog gaan we aan boord van de Willem Jacob, een historisch zeilschip waarmee we vier dagen de Waddenzee zullen verkennen. Het enige plan dat vast staat: we gaan Rottumeroog bezoeken. Verder gaan we iedere ochtend bepalen waar we die dag naartoe zeilen, afhankelijk van wind en getij. Onze dagelijkse, eervolle taak als gids: het geven van een unieke excursie terwijl we drooggevallen zijn, midden op de oneindig wijde Waddenzee'.


'Zodra we de eerste keer met eb op een wadplaat op grond zijn gelopen, kunnen wij gidsen het niet afwachten, we gaan al van boord voordat het water helemaal weg is. In zo'n 50 cm diep water gaan we midden op de wadden met ons kornet vissen. Echte vissers zouden er om lachen, want vissen krijgen we zo niet te pakken, wel heel veel zeedruiven en zeesla. De deelnemers, nog aan boord, gaan meteen fanatiek aan de slag met het determineren van onze vangst.'

'Het hoogtepunt van de natuurreis is het bezoek aan Rottumeroog. Aan boord hebben we al de geschiedenis van Rottum besproken dat tot 1965 eeuwenlang bewoond was. Wat opvalt: er liggen ontzettend veel bijzondere voorwerpen op het strand: zeldzame schepen, dode dieren, een tand van een oeros, planken van een middeleeuwse boot. Het is een paradijs voor jutters - omdat er geen jutters mogen komen (!).
Lees het gehele artikel op de bron: Waddenvereniging  
— Terschellinger duikteam neemt afscheid van Ursus IIHet duikteam Ecuador op Terschelling heeft afscheid moeten nemen van hun duikschip, de Ursus II. Het schip kwam als noordzeebotter GO 27 Noordzee in 1937 in de vaart. Sinds 1983 was het schip van het duikteam. Het schip werd gebruikt om naar wrakken te duiken. Maar ook werden soms dingen geborgen met de Ursus, zoals ankers, spotpalen, containers of een gezonken jacht. Er werden zo’n 100 zeereizen per jaar gemaakt.

Tijdens de inzet als tijdwaarnemeingsschip bij de HT roeirace van dit jaar liep de motor vast. De Industrie 3VD6 uit 1951 was hoofdmotor, maar dreef ook de lieren aan. Na onderzoek bleek dat de reparatie voor de club financiële onhaalbaar zou zijn. Er was ook al veel achterstallig onderhoud, en de jaarlijkse kosten om het schip varend te houden waren te hoog. Ook zou het schip CvO plichtig worden eind 2018. Derhalve werd de Ursus verkocht aan Scheepvaartbedrijf Koehoorn in Franeker, een sloopbedrijf en tevens handelsbedrijf in oude motoren en/of onderdelen.
— Tres Hombres zeilt naar Sint Maarten met hulpgoederenVriend en vijand: de wind maakte honderden mensen dakloos op Sint Maarten, maar ze brengt ook een schip vol hulpgoederen naar het getroffen gebied.
Onder de coordinatie van Stichting Open Scape  zal het zeilende vrachtschip Tres Hombres van de duurzame rederij Fairtransport met een laadruimte vol hulpgoederen naar het Caribische eiland zeilen. "Het zijn hulpgoederen voor dieren. Die dieren hebben in zekere zin ook alles verloren. Vaak ook hun eigenaars", zegt eigenaar van het zeilschip Andreas Lackner. Het ruim ligt vol met dierenvoer, mandjes en kooien. De kooien zijn bedoeld om de dieren die op het eiland zijn achtergelaten door hun baasjes, over te brengen naar Amerika.

Op Sint Maarten zal door het lokale netwerk van Stichting Open Scape de regie worden genomen in het distribueren van de goederen aan slachtoffers. Hun motto: “Make St Maarten beautiful again.” Daar werken ze natuurlijk graag aan mee.
Op dit moment ligt de 32 meter lange schoenerbrik in haar thuishaven Den Helder te wachten op goede wind voor vertrek. Sinds de tewaterlating in 2009 zal dit de 10e keer zijn dat Tres Hombres de oceaan rond zeilt om op een duurzame manier goederen te verschepen van A naar B.
— Brandstofzwendel scheepvaart erger dan de eiercrisisBij een grootschalige politieactie zijn deze week zo'n dertig schepen, vrachtwagens en treinen geïnspecteerd, vanwege brandstof-zwendel. Het vermoeden rijst dat handelaren chemische stoffen door de brandstof mengen. Politiechef Henk van de Bilt is de leider van de politieactie Zwarte Stromen. Hij ziet het decor van een groot gifschandaal.

Op zijn computerscherm staat een schema, een lijst namen met daarachter getallen. Allemaal chemische stoffen die zijn aangetroffen in een vracht scheepsbrandstof. Sommige horen er in, maar het laboratorium heeft ook vreemde ingrediënten gevonden. Van de Bilt noemt pcb's, stoffen die al meer dan twintig jaar verboden zijn vanwege hun giftigheid.

Zo'n zestig agenten van de Dienst Infrastructuur van de landelijke eenheid en mensen van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) wachtten deze week een kleine dertig binnenvaartschepen, tankwagens en treinen op met aan boord vermoedelijk vuile olie. Hoofdkwartier van de actie Zwarte Stromen is bij de Volkeraksluizen. Vanuit dat politiebureau werd bepaald welk schip, vrachtwagen of trein een controle moest ondergaan. Naast controles in Duitsland kijken ook Portugese, Franse en Spaanse agenten mee. ,,Het is Europese problematiek waarvoor in die landen nog te weinig aandacht is."De doelwitten zijn geselecteerd na analyse van de ladinglijsten en de bedrijven waar de vracht vandaan komt. ,,De schippers weten vaak niet precies wat ze aan boord hebben. Of willen het niet weten."
Lees het gehele artikel op de bron: AD 
— Avontuur met dienstregelingIk ben een niet-zeilend mens. Dat is an sich niet bedroevend. Wel was het onhandig bij het schrijven van Een vrouw van staal. De honderdjarige geschiedenis van de vrachtklipper Alfons Marie (of Henriëtte) die in het boek verteld wordt, begint in 1901. Een tijdperk waarin veel schepen op de wind voeren. Om een zeilende vaart te kunnen beschrijven, had ik een ervaringsdeskundige nodig. Ik vond er twee: Tom Lamsma en Marleen Visscher van zeilklipper Avontuur.

Tom en Marleen deden hun doceerwerk zo nauwgezet dat menig lezer mij beticht van flauwekul als ik vertel dat ik nog steeds niets van zeilen weet. Ook nodigden zij mij uit mee te varen op hun klipper. Het kwam er nooit van. Tot ik hoorde over hun interpretatie van een staaltje Hollands vaarverleden: de zeilende veerdienst op Zuiderzee en Waddenzee. Ik stapte aan boord.

De Avontuur doet iets waarin ze uniek is: tijdens de zomermaanden fungeert ze als veerverbinding tussen Amsterdam en de Waddeneilanden. Het zogenoemde eilandhoppen verloopt volgens vaste dienstregeling en gebeurt met twee klippers. De Avontuur op het West-wad en de Willem Jacob op het Oost-wad. De twee schepen ontmoeten elkaar wekelijks op Terschelling, waar passagiers kunnen overstappen. De doelstelling van de ‘Eiland-hopper’ is even idealistisch als historisch verantwoord: het onderhouden van zeilende veerdiensten op Hollands water.
Lees het uitgebreide artikel van Corine Nijenhuisop de bron: Vlot  

— The Ashley Book of Knots digitaal verkrijgbaarThe Ashley Book of Knots is een encyclopedie van knopen die voor het eerst gepubliceerd werd in 1944 door Clifford Ashley. Het wordt ook wel de bijbel van de knopen genoemd. Het boek was het hoogtepunt van meer dan 11 jaar werk, en bevat circa 7000 illustraties en meer dan 3854 inzendingen van meer dan 2000 verschillende knopen. De vermeldingen bevatten instructies, gebruiksmogelijkheden, en voor sommige knopen de geschiedenis, en zijn ingedeeld naar soort of gebruik. Het blijft een van de belangrijkste boeken over knopen, omdat het een van de meest uitgebreide is, zowel goede als slechte knopen beschrijft en vaststelt welke knoop welke is.

Door zijn omvang en brede beschikbaarheid is The Ashley Book of Knots uitgegroeid tot een belangrijk naslagwerk op het gebied van knoopwerk. De nummers die door Ashley toegewezen werden aan elke knoop kunnen worden gebruikt om ze ondubbelzinnig te identificeren. Dit is een nuttige functie, aangezien knoopnamen in de tijd geëvolueerd zijn en er veel tegenstrijdige of verwarrende naamgevingskwesties zijn.
Kijk hier voor de pff-uitvoering 30 MB
— Update doorvaart windmolenparken NoordzeeEind vorig jaar werd in de beleidsnota Noordzee het voornemen gepresenteerd om in 2017 de drie operationele windparken Amalia, Egmond aan Zee en Luchterduinen open te stellen voor de kleine scheepvaart. Doorvaart zou dan toegestaan worden voor schepen kleiner dan 24 meter en onder voorwaarden. Tot op heden is er vanuit de overheid nog geen formele toestemming voor de doorvaart van de windmolenparken gegeven.

Overleg
Inmiddels is eerder dit jaar door het ministerie van Infrastructuur en Milieu en Rijkswaterstaat uitvoerig overlegd met stakeholders van doorvaart en medegebruik Noordzee – waaronder zeegaande recreatievaart vertegenwoordigd door Watersportverbond, Platform Waterrecreatie en Beroepschartervaart – hoe het beleid op dit gebied in de toekomst ontwikkeld moet worden.

Concept-advies
Dit tegen de achtergrond van een vervolgtraject met betrekking tot verwachte substantiële uitbreiding en bouw van windparken op de Noordzee in de periode 2024-2030. Dit heeft geresulteerd in een concept-advies wat op dit moment bij de Scheepvaart Adviesgroep Noordzee (SAN) ligt en na becommentariëring door de SAN naar het Interdepartementaal Directeuren Overleg voor besluitvorming en advisering aan betrokken (nieuwe) bewindslieden wordt gestuurd. Officieel is dat dan het ‘Advies Scheepvaart voor vervolgroutekaart Windenergie op Zee 2024-2030’. In het concept-advies is onverkort uitgegaan van openstelling voor doorvaart en medegebruik. Ook is een aantal aspecten benoemd die aandacht behoeven, waaronder de mogelijke toelating schepen tot 45 meter LOA, internationale samenwerking, nachtelijke doorvaart, samenloop doorvaart en medegebruik e.d.
Lees het gehele artikel op de bron: Waterrecreatie Nederland
— Nieuw wapen tegen woekerende waterplantEen in Roden ontwikkelde methode om sloten en kanalen te ontdoen van woekerende waterplanten blijkt erg succesvol te zijn. Het gaat om de zogeheten 'harkboot', bedacht door Leon Sterk. Het is de schrik van iedere waterbeheerder: inheemse of exotische plantjes die zich razendsnel vermenigvuldigen en het open water in korte tijd veranderen in een groene soep.

Hoe werkt het?
De door Sterk ontwikkelde methode werkt als volgt: een boot voorzien van een soort zeef schept het bovenste deel van de waterplanten uit het water. Daarna volgt de harkboot, die de rest van de plant uit de boden loswoelt. Die resten komen boven drijven, waarna de eerste boot nog eens langs komt om de laatste resten te verzamelen.

Gazon
Leon Sterk: 'Het conventionele maaien is eigenlijk het vermeerderen, net zoals bij een gazon. Als je blijft maaien wordt het mooi vol en komt er steeds meer. En wij verwijderen het met wortel en al.' Sterk werkt inmiddels aan een verbeterde versie van zijn harkmethode, waarbij het zeven en het harken in één boot verenigd zijn. Want dankzij de woekerende waterplanten blijft er voldoende werk. 'Het is letterlijk en figuurlijk een groeimarkt', zegt hij, met een grijns op zijn gezicht.

Voor het Natura2000 gebied is deze methode geen oplossing: er mag slechts tot 50 cm boven de bodem worden gemaaid, en niet meer dan 10 % van het gebied met waterplanten.
— Nieuw Peilbesluit IJsselmeergebied - infobijeenkomstenRijkswaterstaat neemt maatregelen om de zoetwatervoorraad in het IJsselmeergebied op peil te houden. In plaats van een vast zomerpeil komt er een streefpeil met een onder- en een bovengrens waarbinnen het peil mag bewegen. Rijkswaterstaat geeft hiermee uitvoering aan de Deltabeslissing IJsselmeergebied.

Het ontwerp-peilbesluit ligt van 3 oktober tot en met 13 november 2017 ter inzage op 8 locaties rondom het IJsselmeer. In de maand oktober organiseren we tevens 5 informatieavonden waar u terecht kunt voor uw vragen. De data en locaties vindt u hier.

 - Aan- en afvoer van water
De aan- en afvoer van water bepaalt de waterstanden in het IJsselmeergebied. Het meeste water stroomt via de IJssel het IJsselmeer in. Het overige water komt van regen, beken, kleine rivieren, afwateringssluizen of gemalen. Rijkswaterstaat reguleert de waterstand door middel van peilbeheer. In tijden van droogte zorgen we voor voldoende zoetwater. In natte periodes zorgen we juist voor voldoende afvoermogelijkheden om wateroverlast of overstromingen te voorkomen. Het water van het IJsselmeer wordt dan via de spuisluizen in de Afsluitdijk afgevoerd naar de Waddenzee.

 - Peilbeheer tijdens droogte
Door klimaatverandering worden de zomers steeds droger. Rijkswaterstaat wil het water in het IJsselmeer en Markermeer dan kunnen vasthouden zodat ook in tijden van droogte voldoende zoet water beschikbaar blijft. Ongeveer 30% van Nederland is in de zomer afhankelijk van het water in het IJsselmeergebied. Boeren gebruiken het om te sproeien, de industrie voor koelwater en waterbedrijven gebruiken het voor drinkwater. Het water heeft bovendien een belangrijke recreatieve functie.

We kunnen water vasthouden door de spuisluizen in de Afsluitdijk minder vaak open te zetten. Hierdoor verdwijnt er minder water naar de Waddenzee, stijgen de waterstanden en er is meer water beschikbaar. Het nieuwe peilbesluit moet dit mogelijk maken.

 - Fluctuerend waterpeil in de zomer
Rijkswaterstaat vervangt het vaste zomerpeil in het IJsselmeer en Markermeer van NAP -0,2 m door een streefpeil met een onder- en een bovengrens waarbinnen het peil mag bewegen: NAP -0,10 cm en NAP -0,30 cm. Zo kunnen we het zomerpeil gemakkelijker omhoog of omlaag brengen. Het nieuwe zomerpeil sluit bovendien beter aan bij de natuurlijke situatie: een hoger peil in het voorjaar en een lager peil aan het einde van de zomer.-Winterpeil
Het winterpeil verandert in de praktijk niet. Vanwege de waterveiligheid en de scheepvaart zorgen we ervoor dat het waterpeil niet onder de NAP -0,40 m zakt. Ook dit leggen we vast in het peilbesluit. Het winterpeil blijft in ieder geval tot 2050 gelijk.
Deltabeslissing

Met het nieuwe peilbesluit geven we uitvoering aan de Deltabeslissing, die de minister van infrastructuur en milieu in 2014 nam. De beslissing schrijft het flexibele zomerpeil voor en bepaalt dat het waterpeil in het IJsselmeer en Markermeer tot 2050 niet meestijgt met de zeespiegel.
Lees het gehele artikel op de bron: RWS — Berichten in de Scheepspost van deze week— Woonschip uit Leeuwarden vermist
— Kuipweekend 7 en 8 okt. ZuiderzeeMuseum
— Fotocompetitie Varend Erfgoed in Groot Brittannië

— Grote onderhoudsbeurt voor KU 11
— Friese Hoek Race met SKS- en IFKS-skûtsjes in Lemmer
— Uniek scheepswrakkenkerkhof in uiterwaarden Maas

— Van Boom tot Schip, een boek over kotter-bouw
— Schippers van weleer: Jenny Zwiers-De Jonge
— Bezoek Clipper Stad Amsterdam

— EUWATHER voor cultuurhistorische vaarroutes
— Oude cartografie bij Kaap-Hoornvaarders
— Toekomst lacht monumentale Kapitein Anna weer toe

— Bijzondere rondleiding middeleeuwse wrak IJsselkogge
— Douwe Visser stopt als schipper Sneker Pan
— Bezoek het houten fregat Shtandart in Enkhuizen

— Friese schippers waren de houtbazen van de Baltische zee
— Terschellinger duikteam neemt afscheid van Ursus II
— Platform Erfgoedhavens nu ook online

— The Ashley Book of Knots digitaal verkrijgbaar
— Brandstofzwendel scheepvaart erger dan de eiercrisis

— Evenementen komende weekZeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz