Zeepost is de digitale nieuwsbrief voor de chartervaart. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.
De Zeepost wordt wekelijks verstuurd naar  1.150+ adressen.
Heb je zelf nieuws voor
Zeepost, mail dan aan wouter@zeepost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

Zeepost 874, 13 september 2017
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz


Cinema Patrijspoorten

UB Sails

Hartzuiker
Ventis Zeilmakerij Molenaar
Delta Safety Training
de Breek
Hilbrands IJzerwerkplaats

Shiptron
Bureau Scheepvaart Certificering
Zeilpunt
Taxi Enkhuizen

FKH accu's
 
tvk instruktie
VHZC
Bataviahaven
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Zeilschip Bounty
Scheepswinkel van Meer
defotoboot
Historische Zeilvaart Harlingen
AtSea
friesevloot
SRF
Fikkers

Register Holland


zeilklippers

zeilklippers

Morgenster


Piet Blaauw
de Vries Zeilmakers
onlinezeilen


Hitek
Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper

Kooij

TSC

MdeGroot

Rood boven groen
Frisian Sailing Com
Voor evenementen en
wedstrijden kijk je hierBBZ nieuws:

— De BBZ heeft een nieuwe medewerker

Overig nieuws:

— Schoener Passaat gezonken op St. Maarten
— Zware storm: uur lang windkracht 10 op Vlieland
— Overlast waterplanten door menselijk ingrijpen

— Schipperen met parkeerverbod op Gependam

— Update software Eilandbrug moet oplossing zijn
— Bruine Vloot overweegt gang naar rechter om Eilandbrug

— Bouw van nieuwe schepenlift Luyt in januari

— Jubileum-Jaarboek IJsselmeervereniging 2017

— Terschelling tegen sluiten zeehondenbank

— Olie Alert Waddenzee een zinnige oefeningBBZ nieuws

— De BBZ heeft een nieuwe medewerker“Mijn naam is Maartje van Kraaij en sinds 1 september ben ik werkzaam als beleidsmedewerker bij de BBZ op het secretariaat in Enkhuizen. Eén van de thema's waarmee ik mij zal bezighouden is de opvolging van de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. De Raad heeft de BBZ een aantal aanbevelingen gedaan waar we mee aan de slag moeten. Er zal veel informatie bij de leden opgehaald en verwerkt moeten worden. In dat proces wil ik een goede bijdrage leveren.

Een ander onderwerp waar ik mee aan de slag ga is het in kaart brengen van de gevolgen voor de sector van de nieuwe Pakketreizen Richtlijn. Het eerste gesprek op het ministerie van EZ staat al gepland.
Ik hoop de kennis en ervaring die ik de afgelopen jaren heb opgedaan in de dienstverlenende sector en als zelfstandig ondernemer te kunnen inzetten om de BBZ op allerlei gebied te ondersteunen.
Ik hoop in de komende periode zoveel mogelijk BBZ-leden te ontmoeten. Ik zeg dus graag: Tot gauw ziens!”
Voor linkedin van Maartje kijk je hier


Einde BBZ nieuws
— Schoener Passaat gezonken op St. MaartenDe Nederlandse schoener Passaat is tijdens de orkaan Irma op St. Maarten gezonken. De eigenaar Pieter Bakker en zijn partner Mirian Ebbers zijn hierbij ongedeerd gebleven. Het schip lag aan een zware dubbele mooring in de lagune van St. Maarten maar kon de enorme windkracht niet trotseren.

De Passaat heeft lange tijd vanuit Nederland als charterschip gevaren, sinds de zeventiger jaren als Geertruida Magdalena en na een grote verbouwing en refit in 1991-1992 als Passaat. Het schip voer voor de Zeilvaart en later korte tijd voor Naupar en Zeilwinkel. Pieter Bakker voer toen al in de Caribic, en deed daar één en twee weekse zeilreizen. In 2008 besloot hij om alleen nog dagtochten te varen, vanaf 2009 exclusief vanuit St. Maarten.— Zware storm: uur lang windkracht 10 op VlielandDe storm is inmiddels officieel een zware storm. Het heeft op Vlieland een uur lang gestormd met windkracht 10, meldt WeerOnline.

Bovendien is het de zwaarste herfststorm sinds 2013. Op 28 oktober dat jaar trok er een zeer zware storm over het land. Op Vlieland is toen een uur lang windkracht 11 gemeten. Tot nu toe werd in IJmuiden met 126 km/uur de zwaarste windstoot van de dag gemeten.

Rederij Doeksen heeft verschillende vaarten naar Vlieland en Terschelling geschrapt. Verschillende boeien in de Waddenzee zijn van hun plek geslagen en liggen niet meer correct. In Harlingen wordt een verhoging van de waterstand van 1,80 meter verwacht.

— Overlast waterplanten door menselijk ingrijpen


Foto: Wouter van Dusseldorp
 
Het onderzoek van Water Recreatieadvies naar waterplanten maakt duidelijk dat de toename van waterplanten een landelijk probleem is en door ingrijpen van de mensen is ontstaan. Er is geen ruchtbaarheid gegeven aan het onlangs gepubliceerde rapport. De komende jaren zal de overlast door de extreem groeiende hoeveelheid waterplanten alleen maar erger worden. Tenzij er drastische maatregelen genomen worden, die veel geld kosten.

De belangrijkste oorzaken van de toename zijn een combinatie van maatregelen om het water schoner te krijgen. Dat is volgens het rapport gelukt; de chemische samenstelling van oppervlaktewater is nu goed. Al veertig jaar wordt er gemaaid, staat in het rapport. De luwteplaatsen bij Hoorn en de Markerwadden dragen ook bij aan de ontwikkeling van waterplanten. Fosfaten en andere vervuiling zijn teruggedrongen, zoals PAK’s  en PCB’s. Dat speelde vooral om de blauwalg tegen te gaan. Ook de brasembevissing in opdracht van de vaarwegbeheerder heeft bijgedragen aan de toename van waterplanten. Het water werd helderder, ook door het uitzetten van waterplanten.
Lees het gehele artikel van Evert Bruinekool op de bron: de Binnenvaartkrant
of lees hier het gehele rapport van Waterrecreatieadvies
— Schipperen met parkeerverbod op GependamSchipper Otto Verlaan van de klipper Radboud begrijpt niet waarom de gemeente Enkhuizen door de vingers ziet dat buitenlandse gasten van oude zeilschepen hun busjes en campers op het einde van de Gependam parkeren, terwijl dit hier verboden is. ,,Zo worden gratis parkeerplekken weggeven. Enkhuizen verdient al niets aan deze mensen.’’

Een verkeersbord aan het begin van de Gependam vertelt dat parkeren hier verboden is. ,,Daarom haal en breng ik mijn gasten met mijn busje van en naar hun geparkeerde voertuigen achter het station of in straten verderop in Enkhuizen. Zelf mag ik hier alleen met mijn busje komen om te laden en te lossen. Ik parkeer mijn bus op het Dirck Chinaplein, waarvoor ik een parkeervergunning heb aangeschaft. Op de Gependam heb ik eerder meerdere boetes gehad als ik hem daar parkeerde. Dus daar let ik wel op.’’

Dat bezoekers van andere schepen nu wel hun busje en camper meerdere dagen achter elkaar op de kaap van de Gependam stallen, is Verlaan dan ook een doorn in het oog. ,,Vijf weken terug stond het hier zelfs helemaal vol. Deze mensen worden niet bekeurd. Ik heb er zelfs al eens iemand zien overnachten. Dat dit wordt toegestaan kan ik niet verkopen tegenover mijn klanten. Zelf betaal ik voor mijn parkeervergunning. Waarom zou ik dat nog langer moeten doen?’’

Navraag bij de havendienst leert volgens gemeentewoordvoerder Annette Steringa dat met reden voor de overwegend Duitse bezoekers, die tripjes maken met de zeilschepen, van het geldende parkeerverbod wordt afgeweken. ,,Om te parkeren worden zij verwezen naar het terrein achter het station, maar tijdens evenementen en op zaterdagen staat het daar vol. Dan krijgen zij toestemming om hier te parkeren.’’
Lees het gehele artikel op de bron: NHD
— Update software Eilandbrug moet oplossing zijn6-9 Afgelopen vrijdag heeft de Eilandbrug een software update gekregen. Hierna zouden de problemen met de brug verleden tijd moeten zijn. Onlangs trokken Kamper charterschippers aan de bel na herhaaldelijke storingen en lange wachttijden bij deze brug. 

Wethouder Gerrit Jan Veldhoen heeft naar aanleiding van de actie in de pers van Henri van Dijk van de Pouwel Jonas contact gezocht met Rijkswaterstaat. “De Bruine Vloot is een parel voor Kampen, die willen we niet verliezen” zegt Veldhoen tegen RTVOost.

Schipper Van Dijk stelde de plaatsing van een loopbrug voor als oplossing voor de problemen. Met die loopbrug kunnen klanten aan wal komen, om vervolgens over de weg naar Kampen te gaan. Zodoende zouden ze niet op het water hoeven te wachten.

Veldhoen: "Het aanleggen van een loopbrug in een natuurgebied is ook niet in een of twee dagen geregeld. Dan krijg je te maken met vergunningen en verstoring van het natuurgebied. Dat hebben we niet in 1, 2, 3 dagen opgelost. Als we dat al zouden willen."

De problemen ontstonden begin dit jaar, toen er groot onderhoud werd gepleegd aan de brug door een aannemer. "We hebben onze hoop gevestigd op de update van aanstaande vrijdag en we hopen dat de problemen dan zijn opgelost", besluit Veldhoen.


Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz— Bruine Vloot overweegt gang naar rechter om Eilandbrug7 september  - Schippers van de Bruine Vloot overwegen juridische stappen te nemen om de aanleg van een loopbrug bij de Eilandbrug of een schadevergoeding af te dwingen. Reden zijn de vele technische storingen van de brug ten noorden van Kampen. Schepen moeten hierdoor soms wekelijks uren wachten, wat zorgt voor inkomstenderving.

,,We verlangen toezeggingen en prioriteit voor oplossingen", zegt kartrekker Henri van Dijk, tevens schipper van de Pouwel Jonas. Al meerdere keren noemde hij de oplossing van een loopbrug ten noorden van de Eilandbrug. Mochten de schepen niet verder kunnen op de IJssel, dan kunnen gasten van boord en worden zij per bus vanaf de Melmer naar de IJsselkade gebracht. ,,Maar onze indruk is dat de verantwoordelijken denken dat het vaarseizoen bijna voorbij is en dat wij aan een winterslaap beginnen."

Wachten
Vorige week maaandag nog lagen zes zeilschapen urenlang te wachten voor de Eilandbrug, totdat zij hun route richting IJsselmeer konden vervolgen. Via de juridische weg hoopt de Bruine Vloot te achterhalen wie verantwoordelijk is voor de storingen en het aanleggen van een loopbrug en op wie inkomstenderving kan worden verhaald. ,,Dan is er tenminste duidelijkheid", vindt Van Dijk.

Stekkers vervangen
Vrijdagnacht voert Rijkswaterstaat (RWS) een software update uit aan het bestuur- en bedieningssysteem van de Eilandbrug. De verbetering staat al langere tijd gepland en heeft niets te maken met de recente storingen. ,,Die moeten nog uitgebreid worden geanalyseerd", zegt een woordvoerster. De gemeente Kampen wil met RWS in gesprek over de storingen. RWS verwacht dat het aantal storingen na dit weekend afneemt. Ook omdat de stekkers van camera's worden vervangen. Een aantal begaf het, wat voor storing zorgde. ,,Storingen uitsluiten kunnen wij nooit", haast de woordvoerster zich te zeggen.
Lees het gehele artikel op de bron: Stentor  
— Bouw van nieuwe schepenlift Luyt in januariDe bouw van de nieuwe schepenlift van dokbedrijf/machinefabriek Luyt in Den Oever gaat in januari 2018 van start.

Om het project bij het havenkantoor in de Vissershaven mogelijk te maken, heeft de gemeente Hollands Kroon een nieuw (ontwerp)bestemmingsplan ter inzage gelegd. De toekomstige schepenlift moet het oude dok vervangen.

Dat is vanwege sanering van de Vissershaven en dijkversterking al eerder verplaatst naar een steiger bij de visafslag in de Noorderhaven.
Op de nieuwe plek voor de schepenlift kan het terrein worden afgesloten en wordt de kade verbreed, zodat Luyt meer werkruimte heeft. De locatie waar het oude dok heeft gelegen komt vrij voor het afmeren van historische schepen.

De toekomstige lift kan schepen tot maximaal veertig meter lang en negen meter breed ontvangen en bijna 450 ton tillen. Voor het project (prijskaartje: ruim een miljoen euro) is drie ton subsidie toegezegd vanuit het Europese Visserijfonds en door de provincie.
Lees het gehele artikel op de bron: NHD 
— Jubileum-Jaarboek IJsselmeervereniging 2017  Ter gelegenheid van haar 45-jarig bestaan brengt de IJsselmeervereniging een Jubileum-Jaarboek uit. Het wordt een rijk geïllustreerd boek waarin we ingaan op 45 jaar IJsselmeervereniging met een historische terugblik en een dubbelinterview met de vertrokken en beoogde voorzitter. Daarnaast besteden we aandacht aan tal van zaken in de rubrieken:
 • Visies op natuur en landschap van het IJsselmeergebied
 • Het IJsselmeergebied als Dynamisch estuarium
 • Energie en ruimte voor de Deltametropool?
 • De historie van het IJsselmeergebied.

In de laatstgenoemde rubriek aandacht voor de geschiedenis van de Watersport, de Gouden Eeuw, over Langzame tochten in en rond de Zuiderzee, de ontdekking van de ruimtelijke ordening, de prehistorische bewoners van het Zuiderzeegebied en de schilderachtige plaatsen van de Friese Kust.Het boek is voor leden gratis en zal op 4 november in het Zuiderzeemuseum worden gepresenteerd en is nadien voor niet-leden te koop voor € 15,- (excl. € 3,- verzendkosten).
Kijk hier voor meer info en voorintekening
— Terschelling tegen sluiten zeehondenbankHet Terschellinger gemeentebestuur tekent bezwaar aan bij de minister tegen het plan zeehondenbank Engelschhoek af te sluiten. Zowel de raad als het college ziet niets in het voornemen van de minister van Economische Zaken rondvaartboten op afstand van de zeehonden te houden.

Dit spraken zij dinsdagavond tijdens de commissievergadering uit, nadat Jan Smit van de Stichting Museumreddingboot zijn zorgen uitte. Smit vreest voor banenverlies en inkomstenderving wat slecht zou zijn voor het instandhouden van het varend erfgoed.

De eilander politiek noemt de plannen overbodig. De zeehondenpopulatie groeit nog steeds en van verstoring is amper sprake. Enkele fracties zullen de bezwaren aankaarten bij Haagse partijgenoten.
Smit pleit voor een vergunningenstelsel, mochten de maatregelen toch nodig zijn. Het sluitingsvoorstel van de Waddenunit wordt op 21 september in de Beheeroverleggroep (BOG) gepresenteerd. Van der Wielen merkt op dat de minister de laatste jaren „schittert door afwezigheid” bij die vergaderingen.
Lees het gehele artikel op de bron: de LC via blendle (€)
— Olie Alert Waddenzee een zinnige oefeningAfgelopen week werd onder de naam Olie Alert Waddenzee groots geoefend in oliebestrijding op de Waddenzee. Het is belangrijke om goede plannen te hebben voor oliebestrijding. Maar in de praktijk blijkt improviseren ook erg belangrijk. Dat bleek herhaaldelijk tijdens Olie Alert Waddenzee. Niet alleen wind en golven bleken spelbrekers, ook liepen platen veel te snel onder water.

Een deel van de oefening was gepland in de Texelstroom, voor de kust bij Oudeschild. Maar de wind – met kracht 4 á 5 – gooide roet in het eten, vertelt Officier van Dienst Johan van den Akker: “De golven waren op die plek te hoog voor de veegarmen. We hadden ze nog wel kunnen gebruiken, maar het risico bestond dat ze kapot zouden gaan. Wanneer er echt olie op zee ligt, nemen we dat risico uiteraard, en ruimen we zoveel mogelijk van de olie op. Maar in het kader van de oefening besloten we die grens niet op te zoeken en even verderop te gaan oefenen.”Een ander deel van de oefening vond plaats bij Schiermonnikoog. Olie op het strand moest worden opgeruimd door zo’n 70 vrijwilligers van de Stichting Vrienden van Rottumeroog en Rottumerplaat. Ze kwamen uit het hele land om de olie op te ruimen, en stonden al klaar met scheppen en harken om de houtsnippers op te ruimen.

Daarna ging de oefening verder in de ondiepere delen van de Waddenzee; bij de westpunt van Schiermonnikoog. Daar werd vooral geoefend met speciale machines en oliebestrijdingsschepen. Sophia Dingenouts-Koops, projectleider bij Rijkswaterstaat zegt: „In de ondiepe snelstromende delen is het opruimen het moeilijkst.” De grote schepen steken te diep om bij de zandplaten te komen. Rijkswaterstaat zet op die ondiepere gedeelten een amfibievoertuig met stofzuiger in, die zuigt olie van de zandplaten. Of in dit geval; stro en houtsnippers.Hiervoor werd gebruik gemaakt van een nieuw amfibisch voertuig, de Wadcrawler. Dit voertuig werd ontwikkeld door BDS uit Harlingen en de Hogeschool in Leeuwarden. Volgens Van der Veen ging de lancering van de Wadcrawler volgens plan en bleek ook dat het voertuig op de plaat kon rijden. ,,Alleen ging het houtsnippers opzuigen niet door. Doordat het heel hard ging waaien, kwam de plaat veel sneller onder water te staan dan we hadden verwacht.’’

Met 130 betrokken professionals en 70 vrijwilligers noemt Rijkswaterstaat Olie Alert Waddenzee een geslaagde oliebestrijdingsoefening. De kosten voor de oefening bedroegen € 200.000,-.— Berichten in de Scheepspost van deze week— Massaal eerbetoon aan overleden botterschipper
    Jan Schuurman
— Alle scheepswrakken onderzoeken lukt niet

— Tjalkendag 2018 in Zoutkamp
— Boek over teruggevonden skûtsje
— Halve Maen naar Harlingen en Terschelling

— EMH Congres: Probleemoplossende strategieën in
    maritiem erfgoed
— Altijd vakantie op de klipperaak

— De Buffel blijft nog jaren in Hellevoetsluis
— De botenparade is een blijvertje
— Scheepsbouw op de grens van Middeleeuwen en Renaissance

— HELP, houten masten zijn uit!
— Wiebe van der Pol kampioen Fryske Boerepraem
— Mercuur op drift door vandalisme

— Onder de brug beland, maar wel als kapitein
— Maritiem 's-Hertogenbosch komend weekend
— Jan de Wit viert 100 jaar tijdens Maritiem ’s-Hertogenbosch

— Binnenvaarttaal overschrijdt 20.000 woorden en begrippen
— Lekkodagen 2017 van 29 september tot maandag 2 oktober
— Statenjacht De Utrecht bij de Museumwerf

— Bezichtiging Utrecht tijdens Themazondag
— Samen in A’dam: museumhaven en musea
— Voorlichtingsbijeenkomst certificaat van Onderzoek (CvO/CBB)


— Evenementen komende weekZeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz