Zeepost is de digitale nieuwsbrief voor de chartervaart. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.
De Zeepost wordt wekelijks verstuurd naar  1.150+ adressen.
Heb je zelf nieuws voor
Zeepost, mail dan aan wouter@zeepost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

Zeepost 873, 6 september 2017
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz
Frisian Sailing Com
Cinema Patrijspoorten

UB Sails

Hartzuiker
Ventis Zeilmakerij Molenaar
Delta Safety Training
de Breek
Hilbrands IJzerwerkplaats

Shiptron
Bureau Scheepvaart Certificering
Zeilpunt
Taxi Enkhuizen

FKH accu's
 
tvk instruktie
VHZC
Bataviahaven
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Zeilschip Bounty
Scheepswinkel van Meer
defotoboot
Historische Zeilvaart Harlingen
AtSea
friesevloot
SRF
Fikkers

Register Holland


zeilklippers

zeilklippers

Morgenster


Piet Blaauw
de Vries Zeilmakers
onlinezeilen


Hitek
Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper

Kooij

TSC

MdeGroot

Rood boven groen

Voor evenementen en
wedstrijden kijk je hierBBZ nieuws:

— Terschelling kiest voor nieuwe afmeerlocatie vrachtboten

Overig nieuws:

— Grote kans op ongelukken met vrachtboot in Terschelling
— Bruine Vloot Kampen vreest klantenverlies door Eilandbrug
— Storingen Eilandbrug schering en inslag

— Gerbrand Schutte gooit de trossen los met De Tukker

— Zeezwemtocht Harlingen op 9 september, haven gestremd
— Waterweek in Hoorn, buitenhaven blijft beschikbaar

— ‘Afsluiten zandplaten werkt niet’

— Symposium “Feel the Night”
— ‘Men Who Sail’ voor duurzaam transport

— Molens in windpark IJsselmeer 10 meter minder hoog

— Driemastschoener Oosterschelde 100 jaar
— Lezing: Brandstofbesparing in de scheepvaart

— Opblaasbare zeilen: Inflated Wing Sail

— Podcast: Deze kapitein vaart met zijn vracht duurzaam
    de wereld over

— Olie Alert Waddenzee: improviseren tijdens oefening op zee

— De mossel moet dit vogeleiland redden

— Zonnestormen oorzaak aanspoelen potvissen
— Vooraankondiging jubileum symposium IJsselmeerverenigingBBZ nieuws

— Terschelling kiest voor nieuwe afmeerlocatie vrachtbotenZoals het er nu uitziet heeft gemeente Terschelling ervoor gekozen om de nieuwe vrachtschepen van Doeksen niet in de haven af te laten meren maar buiten de haven. In het Masterplan haven Terschelling kregen de nieuwe vrachtschepen van Doeksen achterin de haven ruimte om te laden en te lossen. Dit zou niet alleen ten koste van de plekken voor de chartervaart aan de loswal gaan, maar ook ten koste van ligplaatsen aan de steigers omdat er minder breed afgemeerd zou kunnen worden.

De BBZ heeft samen met VBZH gepleit voor het behoud van het aantal ligplaatsen. Op 6 juni is het plan besproken in de Raadscommissie waar ook de VBZH en de BBZ aanwezig waren. Eind juni zou  het masterplan naar de Raad gaan maar dit werd uitgesteld om extra onderzoek te kunnen doen. Dat is inmiddels gebeurd en op basis van dit onderzoek is gekozen voor de afmeervariant buiten de haven (bij Dellewal).

Einde BBZ nieuws— Grote kans op ongelukken met vrachtboot in TerschellingEr is een grote kans op ongelukken in de haven van Terschelling wanneer de vrachtboot Noord Nederland gaat afmeren aan het werkhaventerrein. Door het drukke scheepvaartverkeer en de beperkte ruimte in de haven zijn aanvaringen niet uit te sluiten. Dat stelt Maritiem kennisinstituut Marin uit Wageningen in een onderzoek in opdracht van de gemeente.

Deze plek achterin de haven had wel de voorkeur van het college van burgemeester en wethouders in het Masterplan Haven. De passagiersbrug waar Rederij Doeksen gebruik van maakt, wordt met een tweede brug ontlast. Dat is noodzakelijk omdat Doeksen vanaf volgend jaar twee kleinere schepen inzet. Bovendien gaat de vrachtboot vaker op Terschelling varen. Vracht- en passagiersvervoer worden straks gescheiden, zodat het dorp deels ontlast wordt van zwaar vrachtverkeer.

Het 65 meter lange vrachtschip zou de tot vier rijen dik afgemeerde chartervloot in de smalle havengeul op korte afstand moeten passeren, wat tot de nodige zuiging en extra belasting van de afmeerlijnen leidt. De beschikbare breedte van de havengeul ter hoogte van de bruine vlootsteigers is 45 meter. Bij een volle haven – wat in de zomer vrijwel dagelijks het geval is – blijft er slechts 17 meter vaarweg over.

Voor een veilige en vlotte afhandeling van het vaarverkeer berekent Marin echter dat er voor schepen als de Noord Nederland minimaal 38 meter breedte beschikbaar moet zijn. Het versmallen van de vaarweg door afgemeerde schepen verhoogt het risico op aanvaringen of het aan de grond lopen op de oostelijke strekdam.
Lees het gehele artikel op de bron: LC 
— Bruine Vloot Kampen vreest klantenverlies door EilandbrugDe storingen in het bedieningssysteem van de Eilandbrug bij Kampen dwingt de Bruine Vloot steeds vaker tot lange wachttijden voor een brug die maar niet open wil. De situatie leidt tot economische schade en klantenverlies, vreest schipper Henri van Dijk.

De schippers van de Bruine Vloot maken vaartochten met passagiers vanuit Kampen naar het IJsselmeer en de Waddenzee. Ze moeten daarbij de Eilandbrug passeren, die vanwege een storing heel vaak niet omhoog kan. In afwachting van de reparatie liggen de schepen urenlang tot soms een halve dag te wachten voor de brug.

Het gebeurt zowel bij de afreis als de terugkomst van de vaartochten. "De mensen aan boord pikken dat niet. Het kost hen een halve vakantiedag. Die zijn wij als klant niet meer terug", aldus schipper Henri van Dijk.

Bussen staan te wachten op passagiers
Het probleem is vooral groot bij terugkomst. "De bussen staan de passagiers met hun bagage in Kampen op te wachten, maar wij krijgen ze met geen mogelijkheid van boord. Dat is heel vervelend voor alle partijen."
Een oplossing volgens Van Dijk is het plaatsen van een loopbrug bij de afmeerpalen voor de brug. "Daarmee kunnen we de klanten aan wal helpen en ze verder over de weg naar Kampen laten vervoeren." De aanvraag voor een loopbrug is inmiddels gedaan bij Rijkswaterstaat en de provincie Overijssel. De Bruine Vloot heeft nog geen antwoord gekregen. 
   


Ook zou de automatische bediening op afstand van de brug opnieuw onder de loep moeten worden genomen. Volgens Van Dijk is het besturingssysteem van de Eilandbrug afgelopen winter nog vervangen. "Maar dat is niet goed gegaan. De storingen treden sindsdien vaker op dan ooit."

Lastig obstakel
De Eilandbrug is al jaren een lastig obstakel voor de Kamper bruine vloot die liever een tunnel dan een brug had gehad. Een deel van de zeilende beroepsvloot heeft de stad al verruild voor Lelystad. Zo'n 10 zeilschepen varen nog steeds met passagiers vanuit Kampen naar IJsselmeer en Waddenzee, maar ondervinden zoveel hinder en overlast bij het passeren van de brug over de IJssel dat de vraag opdoemt hoe lang de Bruine Vloot nog Kampen als thuishaven aanhoudt.
Lees het gehele artikel met video op de bron: RTV Oost  
— Storingen Eilandbrug schering en inslagBij de door storingen geplaagde Eilandbrug moet een loopbrug komen, stelt schipper Henri van Dijk. En snel ook, anders is de schade niet te overzien voor de Kamper bruine vloot.

Schipper Henri van Dijk eist dat er snel een oplossing komt bij de haperende brug. Een loopbrug met opstapplaats bijvoorbeeld. Van Dijk, schipper van de bruine vloot in Kampen, hield dit jaar bij hoe vaak en hoe lang hij bij de brug moest wachten.

Vijftien storingen noteerde hij, variërend van 23 uur in het laagseizoen tot 20 minuten in het hoogseizoen. Dieptepunt was de storing op 18 augustus van bijna vier uur. Omdat onduidelijk was hoe lang die zou duren, besloot Van Dijk zijn passagiers op een rubberbootje richting Kampen te laten stappen waar een bus stond te wachten voor de terugreis.

Doorn
De Eilandbrug is al jaren een doorn in het oog van de Kamper bruine vloot die liever een tunnel dan een brug had gehad. Een deel van de zeilende beroepsvloot heeft de stad al verruild voor Lelystad. Zo'n 10 platbodems varen nog met passagiers vanuit Kampen naar IJsselmeer en Waddenzee. Storingen aan de brug zijn schering en inslag. Er moet nu eindelijk eens een snelle, makkelijke oplossing komen, vindt Van Dijk. Aan de westkant van de brug staan al afmeerpalen, bij de oever is een opstapmogelijkheid. ,,Daar kan eenvoudig een loopbrug geplaatst worden. Bussen kunnen daar scholieren afhalen."

,,De economische schade die ons nu en op de lange termijn staat te wachten, is niet te overzien. Wij eisen wij per direct begin met de werkzaamheden.''
Lees het gehele artikel op de bron: Stentor  
— Gerbrand Schutte gooit de trossen los met De TukkerDeventenaar Gerbrand Schutte was 21 jaar lang schipper van zeilschip De Tukker. Hij voer met twaalf jongeren 3-weekse tochten als intensief trainingsprogramma. Totdat drie jaar geleden het schip failliet ging. Hij nam het initiatief en riep Stichting Varen met Zeilschip De Tukker het leven in. Met welk doel? Terug naar zee!

Gebrand werkt nu als jongerenwerker bij Raster. Maandag is zijn vrije dag en dan klust hij als vrijwilliger op het schip. We zoeken hem op in de haven van Deventer, waar De Tukker sinds afgelopen november ligt. De stichting heeft het zeilschip nu voor één jaar gehuurd. We lopen de steiger op en doen ons intrede op De Tukker: een groot schip van meer dan 100 jaar oud en maar liefst 37 meter lang. De bedoeling is dat De Tukker in 2020 weer op zee vaart. ”Deze manier van hulpverlening is uniek. We geloven erin en doen er alles aan om het het weer op touw te zetten”, vertelt Gerbrand.Sinds 1978 is het omgetoverd tot zeewaardig zeilschip waar jongeren een training op kunnen volgen. Het groeide uit tot een 3-weeks intensief trainingsprogramma voor jongeren en jongvolwassenen. Op het schip is er plek voor 12 tot 14 jongeren in de leeftijd van 15 tot 27 jaar. Maar wie stappen aan boord voor zo’n reis? ”Het zijn type jongeren die thuis zitten en geen dagvulling hebben. Dit kan gaan om werkuitval, het kan gaan om vroegtijdig school verlating, maar ook Wajongeren. Via welzijn, ROC of via-via komen ze bij dit activeringstraject. De Tukker moet een eyeopener zijn: dat je weer gelukkig wordt en zelfredzaam bent. Je gooit letterlijk alle trossen los.”
Lees het gehele artikel op de bron: Indebuurt  
— Zeezwemtocht Harlingen op 9 september, haven gestremdZwemvereniging de Vikings organiseert op zaterdag 9 september de traditionele 2 km Zeezwemtocht van Harlingen. De haven zal van 12:40 tot 13:30 gestremd zijn.

De 2km Zeezwemtocht staat bekend om zijn unieke karakter. Veel zwemtochten worden in kanalen en meren gehouden en die kennen bijna geen stroming en golfslag. Op de Waddenzee zijn deze elementen volop aanwezig en dat maakt ook dat deze zwemtocht deelnemers uit het hele land trekt die de heroïsche uitdaging met de elementen aan willen gaan.
 
De 2km Zeezwemtocht start traditiegetrouw vanuit de Willemshaven, waarna de zwemmers koers zetten naar het havenhoofd om daar de kop van de Zuiderpier te ronden. Hier staat vaak veel stroming en vergt extra inspanningen om vlot deze horde te nemen. Na het ronden van de pier, zwemt men over de Waddenzee naar het Harlinger strand. De finish vindt op het strand plaats. De snelste zwemmers kunnen dit ruimschoots binnen 30 minuten zwemmen. Het grootste gedeelte van de deelnemers aan de prestatietocht zal er toch al snel 45 minuten tot een uur over doen.
 


— Waterweek in Hoorn, buitenhaven blijft beschikbaarIn Hoorn vindt vanaf morgen tot en met komende zondag de waterweek plaats, met een hoop activiteiten. De buitenhaven van Hoorn blijft gewoon beschikbaar voor bezoekende charterschepen.
De Waterweek Hoorn 2017 start op donderdag in de avond met Hoorn at Light, een lichtjestocht per boot in samenwerking met de Watertaxi Hoorn.

De overige dagen bestaat het programma elke dag uit vaste kern activiteiten; de Grootste Gebruikte Botenbeurs van Nederland, diverse straatmuzikanten spelen op en rond de binnenhaven, de Nautische markt waar alles wat maar iets met water te maken heeft gekocht kan worden, het Sup Spirit Waterpark, Activiteiten van de Halve Maen en het Varend Erfgoed. Nieuw dit jaar op vrijdag  is het spectaculaire Fiets ‘m d’r over. 
Bekijk hier de video promo van de organisatie met op het eind het programma overzicht. 
— ‘Afsluiten zandplaten werkt niet’Dat zegt directeur Arjan Berkhuysen van de Waddenvereniging in een reactie op de voorgestelde afsluiting van zeehondenbanken bij Schiermonnikoog en Terschelling. „Ik ga me er in Den Haag sterk voor maken.” Hij noemt het afsluiten van nieuwe gebieden de weg van de minste weerstand, die tot onbegrip zal leiden, zeker als de goeden het met de kwaden moeten ontgelden.

Volgend jaar moeten gele boeien de boten op een afstand van 100 tot 150 meter van de zandplaat houden, is het voorstel. Diverse bedrijven op beide eilanden verdienen een botenham aan de robbentochten en stellen jaarlijks duizenden vakantiegangers in staat om vanaf hun boot die dieren te aanschouwen.

De ervaring van Berkhuysen bij Terschelling is dat rondvaartbedrijven meestal op gepaste afstand blijven. „Ze zijn er goed mee bezig.” Soms gaan mensen op eigen houtje de plaat op. Verstoring van zeehonden en vogels is verboden, ook als de gebieden niet zijn afgesloten.


Er wordt in deze discussie veel naar anderen gewezen. Hier een screenshot van Eenvandaag 

„Met afsluiting maai je elk draagvlak voor natuurbeheer onder de voeten van de eilander bevolking vandaan”, reageert Berkhuysen. „Als er al klachten zijn, neem dan maatregelen die wel haalbaar zijn. Dit werkt averechts en toont het falen van de natuurbescherming aan. De Waddenvereniging gaat daar zeker over in gesprek met het ministerie.”

Een deel van het gemeentebestuur van Terschelling heeft zondag op uitnodiging van de Stichting Behoud oudste Motorreddingboot ter Wereld met de voormalige reddingboot Brandaris een tocht naar de Engelschhoek gemaakt. „We wilden de politici graag laten zien hoe het toegaat bij de bezoeken door diverse schepen aan de zeehondenkolonie”, zegt voorzitter Martinus Kosters.

Burgemeester Bert Wassink van Terschelling noemde het vreemd dat hij uit de krant moest vernemen dat er besluiten worden voorbereid over afsluiting van grondgebied dat tot de gemeente Terschelling behoort.
Lees het gehele artikel op de bron: de Stentor via blendle (€) 
Of lees dit artikel in de LC  ‘Waddenvereniging wil geld voor toezicht op zeehonden’ Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz— Symposium “Feel the Night”Het Programma naar een Rijke Waddenzee, Stichting Feel the Night, Night Light en de Waddenacademie nodigen u van harte uit om op 19 en 20 oktober deel te nemen aan het 19e symposium van de Waddenacademie over het belang van stilte en duisternis in het waddengebied.

Op 26 juni 2015 werd de Boschplaat op Terschelling door de International Dark Sky Association (IDA) officieel uitgeroepen tot het eerste Dark Sky Park van Nederland. Een Dark Sky Park is een gebied waar het donker is, waar de duisternis behouden blijft en waar bezoekers 's nachts welkom zijn om die duisternis te beleven en de sterrenhemel te zien. Het Nationaal Park Lauwersmeer was op 7 oktober 2016 de tweede die deze status kreeg toegewezen. Met het Dark Sky-label wil het Nationaal Park Lauwersmeer zich richten op een nieuwe groep bezoekers, mensen die de echte stilte en duisternis willen beleven en een heldere sterrenhemel willen zien. Een passend decor voor een symposium waarin het belang van stilte en duisternis centraal staan.

Duisternis en stilte worden steeds meer erkend als landschappelijke kwaliteiten. En hoewel Nederland een van de landen is met de meeste lichtvervuiling ter wereld, zijn in het Waddengebied duisternis en stilte nog volop te vinden. Zo zijn op een heldere nacht er in het Waddengebied nog zo'n 3500 sterren te zien.  En van de circa 650 duizend hectare die in Nederland officieel is aangewezen als stiltegebied ligt de meerderheid in de Waddenzee.

Hoe zorgen we er voor dat het donker blijft of juist nog wat donkerder wordt in en rond het Waddengebied? Hoe handhaven we ook in de toekomst de zo kostbare stilte in het waddengebied? Wat voor soort culturele evenementen passen bij een bezoeker die komt voor duisternis en stilte? Hoe staat het met het uitvoeringsprogramma Dark Sky Werelderfgoed Waddengebied? En zijn duisternis en stilte te vermarkten of is dat vloeken in de kerk?

Deze en vele andere vragen komen aan de orde in het symposium 'Feel the Night'.  En uiteraard wordt er ook in stilte van de duisternis genoten...

Bekijk hier het programma, locatie en route, overnachtings- mogelijkheden en schrijf direct in via de website van de Waddenacademie. 
— ‘Men Who Sail’ voor duurzaam transportVoor de vijfde keer mocht stichting ‘Men Who Sail’ voor het festival ‘Into the Great Wide Open’ vracht op duurzame en CO2 neutrale wijze van Amsterdam naar Vlieland brengen. ‘Men Who Sail’ is een groep mensen die zich inzet voor een beter milieu. Dit doen ze door voor evenementen en festivals goederen zeilend op de plaats van bestemming te brengen. Op deze manier maken ze de bezoekers duidelijk dat het betreffende evenement of festival duurzaam bezig is en nadenkt over het milieu.

De paviljoentjalk ‘Pelikaan’ vervoerde alle kunstwerken die op het festival werden tentoongesteld, samen met 2100 liter speciaalbier, 205 dozen wijn en 60 dozen siroop. In haar kielzog volgde het skûtsje ‘Vriendschap’ met nog eens 205 dozen wijn.Daarnaast werden er honderden fietsen zeilend vervoerd van Terschelling naar Vlieland. Het skûtsje Eenvoud nam ruim honderd fietsen mee en zeilde enkele malen op en neer.
Kijk hier voor meer info over ‘Men Who Sail’ 
Of bekijk hier de video van NOBS film over het transport van Amsterdam naar Vlieland.
— Molens in windpark IJsselmeer 10 meter minder hoogDe nieuwe inspraakronde op de plannen voor een windpark in het IJsselmeer heeft inhoudelijk niets opgeleverd. Wel worden de molens 10 meter lager.
Het plan is onlangs op twee punten aangepast en daarom was er ook opnieuw inspraak mogelijk.

De eerste is de tiplaagte van de wieken boven het water. Die was aanvankelijk op 50 meter gesteld, om vogels te beschermen, maar nu is door het Friese provinciebestuur bepaald dat de wieken niet tot lager dan 40 meter boven het wateroppervlak mogen reiken. Ook dan zou er geen nadrukkelijk negatief effect optreden voor vogels.

Volgens windparkdirecteur Anne de Groot betekent dit niet dat de diameter van de wieken groter wordt. Die blijft maximaal 130 meter. Het gevolg zal volgens hem waarschijnlijk zijn dat de masten van de molens ongeveer 10 meter minder hoog zullen worden.

Daarnaast is het inpassingsplan (bestemmingsplan) voor het initiatief nu volledig afgestemd op de plannen voor een vismigratierivier bij de Afsluitdijk, terwijl eerst sprake was van een inbreuk daarop. Dat was een ongelukje. De oorzaak zit in een geografische overlapping van een provinciaal inpassingsplan (voor de vispassage) door het rijksinpassingsplan voor het windpark.

Er zijn vijf inspraakreacties (zienswijzen) ingediend op deze aanpassingen: vier door particulieren en één door een groep belangenorganisaties: IJsselmeervereniging, Natuurmonumenten, lt Fryske Gea, Waddenvereniging, Don Quichot, Vogelbescherming Nederland, Koninklijk Nederlands Watersport Verbond (Watersportverbond), Nederlandse Vereniging van Toerzeilers en de vereniging voor beroepschartervaart BBZ.

Komende winter velt de Raad van State een juridisch oordeel over het plan voor 89 grote molens in het IJsselmeer voor de kust van Makkum en Kornwerderzand. Tot en met 13 oktober kan er beroep worden aangetekend.
Lees het gehele artikel op de bron: de LC via blendle (€)  

— Driemastschoener Oosterschelde 100 jaarIn november 1917 liep de driemastschoener ‘Oosterschelde’ van stapel bij scheepswerf H. Appelo & Zn. Dit jaar is het schip 100 jaar. Honderd jaar jong, want ze vaart als nooit tevoren. Alweer 25 jaar na de uitgebreide restauratie zeilt het schip over de hele wereld, gevolgd en bewonderd door een grote groep supporters.

Feest
Op 9 september vieren we feest en iedereen is uitgenodigd! Ter ere van haar 100ste verjaardag ligt de ‘Oosterschelde’ afgemeerd in de Leuvehaven bij het Maritiem museum in Rotterdam. De hele dag (van 11:00 – 16:00 uur) zijn er activiteiten op de kade en aan boord. Er is muziek, er is te eten en te drinken en iedereen die wil kan het schip bezoeken en met de bemanning en alle andere aanwezigen toasten op de volgende 100 jaar!

De 100-jarige ‘Oosterschelde’ gaat samenwerken met JINC om jongeren beter voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Vmbo-leerlingen van LMC Veenoord in Rotterdam Zuid krijgen de kans hun ‘Next Century Skills’ te ontwikkelen door hands-on ervaringen aan boord. De focus van het programma zal liggen op persoonlijk leiderschap: Wat kan ik in mijn leven positief beïnvloeden en wat niet? Burgemeester Aboutaleb komt persoonlijk langs om de jarige ‘Oosterschelde’ en de deelnemers een goede vaart te wensen.

Kado
Iedereen is van harte welkom op 9 september. Ook zonder kado. Maar als je iets wilt doen voor de jarige ‘Oosterschelde’ en niet weet wat, willen we je vragen donateur te worden en bij te dragen aan bovengenoemde zeiltocht.
Kijk hier voor meer info  
— Lezing: Brandstofbesparing in de scheepvaartOp woensdag 20 september 2017 is er op de Kapitein Anna een lezing door Ir. Jelle Grijpstra, Business Unit Manager bij C-Job Naval Architects. Het onderwerp van deze lezing zal “Rotorsails” zijn en de toepassing hiervan op nieuwe concept ontwerpen. Besproken zal worden het ontwerp dat tot stand is gekomen in het Interreg project Sail dat van 2012-2014 heeft gelopen.

De vermindering van het brandstofverbruik door toepassing van de “Flettner Rotor” kan een besparing van 30% opleveren.

U wordt verzocht zich uiterlijk 15 September aan te melden voor de maaltijd, voor alleen de lezing kunt u zich tot 19 September aanmelden via een e-mail naar knvts.afd.amsterdam@gmail.com
Locatie: Aan boord van de Kapitein Anna, NDSM-pier 6, 1033 RA Amsterdam.
Inloop vanaf 17:30 Aanvang maaltijd : 18:00 uur Kosten voor de maaltijd: Leden : € 10,- Niet leden : 12,- Graag gepast meenemen
Aanvang lezing : 19:15 uur Aanvang borrel : 20.30 uur
— Opblaasbare zeilen: Inflated Wing SailVleugelzeilen zijn in de laatste America’s Cup wedstrijden verder ontwikkeld. De prestaties hiervan zijn bijzonder en hebben op formule 1 niveau het klassieke tuig bijna vervangen. Het solide vleugelzeil is echter een complex mechanisme wat niet eenvoudig te hanteren is.

Zeilmaker Edouard Kessi uit Zwitserland heeft vanuit de techniek van kitesurfen en parasailing een opblaasbaar vleugelzeil ontwikkeld, wat zeer eenvoudig te bedienen is. Na twee jaar testen van het Inflated Wing Sail op 5.5 klasse boten is de ontwikkeling klaar en productierijp.

De vraag rest wanneer dit soort zeilen beschikbaar worden voor zeiljachten of transportschepen.
Bekijk hier een filmpje op Youtube
— Podcast: Deze kapitein vaart met zijn vracht duurzaam
    de wereld over
Arjen van der Veen (Leeuwarden, 1974) is kapitein. Hij noemt zichzelf een dwarsdenker. Op school stond hij de helft van de tijd op de gang. Na zijn middelbare school is hij naar Amerika gegaan om aan een conservatorium piano en zang te gaan studeren. Hij is dus eigenlijk bluespianist, singer-songwriter.

Eenmaal terug in Nederland kwam hij via een toeval op zee terecht. Daar ontmoette hij twee mannen die hetzelfde wilden als hij. Met een zeilschip, dat wil zeggen ecologisch verantwoord, vracht vervoeren over de oceanen. Dat doen ze met de Tres Hombres, een schitterende tweemaster.

Je kunt ook aanmonsteren als passagier, dat is een tweede bron van inkomsten. De reis duurt algauw vijf maanden. Wie het aandurft, gaat door allerlei barrières heen. Het is geen plezierreisje. Mensen resetten hun persoonlijkheid, ze moeten zich aanpassen aan de natuur en werken dagelijks hard. Dat maakt het zo leerzaam.

Het schip is een magneet voor mensen die niet in de maatschappij passen, die uitgekotst zijn of anders denken. De Tres Hombres biedt ze een plek, een opleiding, en soms zelfs een toekomst.
Beluister hier het uitgebreide interview met Arjen Van der Veen 
— Olie Alert Waddenzee: improviseren tijdens oefening op zeeHet is belangrijk om goede plannen te maken voor oliebestrijding. Maar in de praktijk moet je ook goed kunnen improviseren. Dat bleek herhaaldelijk tijdens de tweede dag van Olie Alert Waddenzee, waarbij werd geoefend op de Noordzee en op het diepe deel van de Waddenzee, nabij Texel.
 
Vroeg in de ochtend van dinsdag 5 september begon de MS Arca de oefening met het creëren van een ‘olievlek’ met behulp van radiagreen: een natuurvriendelijke olieachtige kleurstof. De ‘olie’ werd verzameld in een 200 meter lang oliekerende scherm, dat getrokken werd door de Terschelling en de Hurricane. De Hein voer daarachter om de resterende olie op te vangen.
 
Oefenen zorgt voor routine
De samenwerking tussen Rijkswaterstaat, Kustwacht en de betrokken onderaannemers verliep voorspoedig. “Olie ruimen op open zee is op zichzelf vrij eenvoudig,” vertelt Sjon Huisman, oefenleider op de Noordzee. “Maar we moeten het wel regelmatig blijven oefenen om het ook eenvoudig te houden. Het is belangrijk dat het een routine blijft, waar je op terug kunt vallen wanneer er een echte ramp dreigt.”


Een veegarm wordt neergelaten
 
De tweede fase van de oliebestrijding was gepland in de Texelstroom, voor de kust bij Oudeschild. Maar de wind – met kracht 4 á 5 – gooide roet in het eten, vertelt Officier van Dienst Johan van den Akker: “De golven waren op die plek te hoog voor de veegarmen. We hadden ze nog wel kunnen gebruiken, maar het risico bestond dat ze kapot zouden gaan. Wanneer er echt olie op zee ligt, nemen we dat risico uiteraard, en ruimen we zoveel mogelijk van de olie op. Maar in het kader van de oefening besloten we die grens niet op te zoeken en even verderop te gaan oefenen.”
 
Lees hier alles over de grote Olie oefening op de Waddenzee

Vandaag zal er geoefend worden nabij Schiermonnikoog, waar stro en houtsnippers worden gebruikt voor de oefening in oliebestrijding op de Waddenzee.

— De mossel moet dit vogeleiland reddenHet afkalvende Waddeneilandje Griend dreigde te vergaan. Door zand en schelpen aan te laten rukken, is de vogelhotspot vorig jaar gered, voorlopig. Mosselen kunnen Griend er structureel bovenop helpen, denken onderzoekers.

Het is laagwater. Het uitgestrekte wad rond Griend is drooggevallen. Op de blubberige zandplaat zijn lange rijen kleine kratjes tevoorschijn gekomen. Dit kunstmatige rif stond zojuist nog vol in het zeewater. Het is overwoekerd met frisgroen wier. Glibberige zeesla. "Maar kijk eens goed in de kratjes", zegt onderzoeker Laura Govers. "Er zitten al heel wat kleine mosseltjes in." De transparante boxen waar de mosselen zich in kunnen nestelen lijken wel van plastic. Dat klopt. Maar dit is wel 'bioplastic'. Een natuurvriendelijk materiaal, gemaakt van zetmeel.

De wind giert over de kale, open wadplaat. Een striemende regen slaat neer. Govers snoert de capuchon van haar regenjas aan. "Snertweer." Maar al die minimossels in deze vorig jaar geplaatste kratjes, die maken álles goed voor de bioloog van de Rijksuniversiteit Groningen. Hun aanwezigheid, zegt Govers, biedt hoop. Hoop dat deze kunstmatige mosselbank, nu 700 meter lang, goed aanslaat. Dan kunnen er veel meer kratjes bijkomen. En dat zou kunnen resulteren in een blijvende redding van heel Griend. Dat klinkt misschien overdreven. Maar, zegt Govers, mosselbanken hebben echt enorm veel in hun mars.

"Ze bieden natuurlijke bescherming", zegt ze. Deze beschutte groeiplekken, waar het almaar stijgende aantal krabben de schaarse mossels niet kunnen oppeuzelen, zijn allereerst een soort golfbrekers. De zee slaat hierdoor minder makkelijk land weg. Maar dat is pas het begin. Mosselen filteren hun voedsel uit het water. Daarbij leggen ze klein hoopjes slib naast zich neer. "Mosselen hogen het zand dus continue een beetje op", zegt Govers. En dat kan het zandarme, slinkende Griend uitstekend gebruiken.
Lees het gehele artikel op de bron:  Trouw 
— Zonnestormen oorzaak aanspoelen potvissenZes potvissen spoelden aan op Texel in 2016. Nu, een jaar later lijkt het mysterie opgelost. "Een nieuw onderzoek stelt dat de potvissen in de war raakten van geomagnetische stormen, waardoor ze in ondieper water raakten", schrijft het AD vandaag. Dat is gebleken uit een onderzoek dat onlangs gepubliceerd werd in het International Journal of Astrobiology.

Eenmaal in het ondiepe water, konden de potvissen geen kant meer op en stierven ze massaal, niet alleen op Texel. In de rest van Europa gingen nog eens 24 potvissen dood. Op het eerste gezicht leken de dieren gezond en ook uit autopsies op de dieren kwamen geen ziektes naar voren. Aan vergiftiging werd een tijdje gedacht, maar dit bleek ook niet het geval.

Zonnestormen
Nu is uit onderzoek naar voren gekomen dat zonnestormen elders in de oceaan de dieren fataal zijn geworden. Eerder bleek al dat zonnestormen het navigatievermogen van vogels en bijen ernstig beïnvloedden. Die verdwaalden door een storing in het magnetisch veld. Het spectaculaire noorderlicht, dat een resultaat is van die stormen, kan ook communicatiesystemen en satellieten van slag brengen.

'Een van de theoriën'
Toch zijn er andere wetenschappers en walviskenners die de theorie van Vanselow in twijfel trekken. Het zou namelijk niet meer te bewijzen zijn. Ook Pierre Bonnet van Ecomare is voorzichtig in zijn conclusies. "Er zijn zoveel verschillende theorieën. Dit is daar eentje van. Hij heeft ook nog een andere mogelijke verklaring: "Onervaren mannetjes zwemmen in een groep met een leider die de keuzes maakt. Een foute keuze en ze gaan allemaal de verkeerde kant op."
Lees het gehele artikel op de bron: NHD 
— Vooraankondiging jubileum symposium IJsselmeerverenigingTer gelegenheid van haar 45-jarig jubileum organiseert de IJsselmeervereniging op 4 november 2017 een symposium over de toekomst van het IJsselmeergebied, onder de naam ‘In de Mirror of the Lake’. Om de jongere generatie meer te betrekken bij de ontwikkelingen en problematiek van het IJsselmeer-gebied wil de IJsselmeervereniging op haar jubileumsymposium de jongeren daarover zelf het woord geven. Het is immers hún toekomst.

Het jongerenforum zal door een groep jongeren voorbereid worden met een workshop en een bezoek aan de Markerwadden. De opdracht aan de groep is: Bereid een workshop voor om over de toekomst van het IJsselmeergebied te spreken. Op het symposium presenteren de jongeren hun conclusies en resultaten in een door hen gekozen vorm en geven dezelfde workshop aan het publiek als zij zelf hebben doorlopen. Het symposium vindt plaats op zaterdagmiddag 4 november in het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen,van 13.30 tot 18.00 uur
Het definitieve  programma met de keynote sprekers etc. volgt nog.
Lees het gehele artikel op de bron: IJsslemeervereniging 
— Berichten in de Scheepspost van deze week— Varend Erfgoed leeft!

— Zeil mee om de Garnalencup: 23 september 2017
— Schippers van weleer: Hendrik Klos (89)

— Vader vaart altijd mee

— Gebruikte Botenbeurs in Hoorn van 8 – 10 september
— Small Sail: Waar een klein dorp groot in kan zijn

— Opknapper moet toeristen naar Vlissingen lokken

— Dokplaats De Mercuur roept vragen op
— Collectie scheepsportretten bij galerie ArtBoutique

— De Tijdlijn: Skûtsjeman Berend Bakker

— Met oudste reddingsboot ter wereld het Wad op
— Het laatste woonschip heeft de haven verlaten

— Maritiem ’s-Hertogenbosch van 15 t/m 17 september

— Joure start wel bij SKS-strijd Dokkum: hoe kan dat?
— Iers paar vaart met skûtsje als zomerhuis

— Waterstof en zonne-energie voor Varend Erfgoed

— Platform Erfgoedhavens Nederland
— Admiraliteitsdagen in Dokkum komend weekend


— Evenementen komende weekZeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz