Zeepost is de digitale nieuwsbrief voor de chartervaart. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.
De Zeepost wordt wekelijks verstuurd naar  1.150+ adressen.
Heb je zelf nieuws voor
Zeepost, mail dan aan wouter@zeepost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

Zeepost 872, 30 aug. 2017
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz


Rood boven groen
Frisian Sailing Com
Cinema Patrijspoorten

UB Sails

Hartzuiker
Ventis Zeilmakerij Molenaar
Delta Safety Training
de Breek
Hilbrands IJzerwerkplaats

Shiptron
Bureau Scheepvaart Certificering
Zeilpunt
Taxi Enkhuizen

FKH accu's
 
tvk instruktie
VHZC
Bataviahaven
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Zeilschip Bounty
Scheepswinkel van Meer
defotoboot
Historische Zeilvaart Harlingen
AtSea
friesevloot
SRF
Fikkers

Register Holland


zeilklippers

zeilklippers

Morgenster


Piet Blaauw
de Vries Zeilmakers
onlinezeilen


Hitek
Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper

Kooij

TSC

MdeGrootVoor evenementen en
wedstrijden kijk je hier— Medische evacuatie na amputatie hand
— Ministerie verbiedt zeehondenkijken bij twee zandbanken
— Woede om sluiten zeehondenbanken voor publiek

— Chartervaart schrikt terug voor ligplaatsbeleid Amsterdam

— Weer cruiseschip aan Houten Hoofd in Hoorn
— HISWA watersport-cijfers 2017: voorzichtig optimisme

— Varen bij Hoorn centraal in bijeenkomst Waterweek

— Matroos verdrinkt op het IJsselmeer
— Experimenten op de Wadden tegen zeespiegelstijging— Medische evacuatie na amputatie hand


Foto: KNRM Enkhuizen

Maandagmiddag rond een uur vond een ongeval plaats aan boord van het zeilschip Souverein. Het schip bevond zich acht mijl zuid van Enkhuizen. Bij het ongeval werd de hand van een negen jarige jongen geamputeerd.

Door de bemanning van het zeilschip werd eerste hulp verleend maar verdere medische hulp was met spoed gewenst. Reddingboot Corrie Dijkstra van Elk ging direct naar het incidentschip terwijl reddingboot Watersport wachtte op de tevens gealarmeerde ambulancedienst welke onderweg was naar de loswal zuid Krabbersgat.

Ondertussen was door de Radio Medische Dienst een Search And Rescue Helikopter opgeroepen die onderweg was om het slachtoffertje zo snel mogelijk in het Amsterdam Medische Centrum te krijgen voor de juiste specialistische hulp. Zijn geamputeerde hand was gevonden en werd meegenomen.

Nadat het slachtoffertje met de heli was afgevoerd is reddingboot Watersport terug gegaan naar het zeilschip voor de opvang van de hevig geschrokken en geëmotioneerde overige opvarenden. Bij aankomst in de haven is opvang door slachtofferhulp voor deze mensen geregeld.

Na beraad heeft de groep besloten aan boord te blijven en niet naar huis af te reizen.Inmiddels is na een lange operatie de hand weer aan de arm vastgemaakt. In hoeverre dit is gelukt zal op termijn blijken. Het slachtoffer zal nog zeker een week in het ziekenhuis verblijven.

De politie constateerde op twitter dat het gaat om een tragisch ongeluk, dat niet te wijten valt aan schip, schipper of de bemanning.
— Ministerie verbiedt zeehondenkijken bij twee zandbankenHet Ministerie van Economische Zaken sluit twee grote ‘zeehondenbanken’ voor publiek. Watersporters en rondvaartbedrijven verstoren de robben.

De zeehonden op de Engelschhoek bij Terschelling en de Kuipersplaat bij Schiermonnikoog worden te veel en te vaak verstoord door voorbij varende schepen, waarvan de opvarenden de op de plaat liggende dieren dagelijks van nabij komen bewonderen. Dat heeft de Waddenunit van het ministerie van Economische Zaken geconstateerd.

De maatregel gaat volgend jaar in. Dan mogen delen van de platen niet meer betreden worden en moeten schepen op veilige afstand achter een boeienlijn blijven liggen.

Bij de Engelschhoek verblijven de meeste zeehonden aan de oostkant van de plaat langs het Boomkensdiep. Door de recente verdieping van het Schuitengat is de plaat makkelijker bereikbaar geworden. Zowel op Vlieland als op Terschelling bieden rondvaartbedrijven tochten naar de zeehonden aan. Die zijn zeer populair. Schepen van de bruine vloot van en naar Terschelling maken steeds vaker een slag langs de zeehonden.
Lees het gehele artikel op de bron: LC  

— Woede om sluiten zeehondenbanken voor publiek
  


Het ministerie van Economische Zaken (EZ) heeft besloten om vanaf volgend jaar twee grote ‘zeehondenzandbanken’ bij de Waddeneilanden gedeeltelijk te sluiten voor publiek. Rondvaartbedrijven, de bruine vloot en andere watersporters verstoren de robben, vindt de Waddenunit van het ministerie.

Aanbieders van zeehondentochten vinden dat hun branche door de maatregel wordt bedreigd. ,,We moeten verantwoord omgaan met de natuur. Maar als dit doorgaat, kan ik mijn schepen wel verkopen’’, zegt Jelle Bos, recreatieondernemer in en om Lauwersoog en Schiermonnikoog.

,,Deze beslissing is echt overdreven. Het is ook niet reëel’’, gaat Bos verder. ,,De Waddenzee wordt steeds rijker. Het barst hier van de zeehonden en de vogels. Op zich mooi. Tegelijkertijd doen wij met z’n allen veel moeite om het toerisme op te zetten. Werelderfgoed, dat soort dingen. Duurzaam toerisme dus, met respect voor de natuur en natuurwaarden. De provincie, gemeenten, ondernemers; er worden miljoenen ingepompt. En nu dit!’’ De stoom komt uit zijn oren. Bos raast door: ,,Het gaat hier niet om het ministerie of een breed gedragen iets. Die Waddenunit, dat zijn een of twee personen. Ik ken ze en overleg met ze. Ik werk al mee.’’
Lees het gehele artikel op de bron: LC Plus 
— Chartervaart schrikt terug voor ligplaatsbeleid AmsterdamDe steilsteven Rival van Harry en Sarah Stofbergen is een van de weinige zeilcharterschepen die Amsterdam hebben aangedaan sinds daar op 27 juli de regels voor de chartervaart enigszins zijn versoepeld, na de grootscheepse ligplaatsverboden van begin dit jaar. ‘Mijn collega’s zijn niet zo happig om Amsterdam nog aan te bieden.’

De Rival van de Stofbergens lag 9 augustus enkele uren aan de Buiksloterweg in Amsterdam. Het is een zeldzaamheid geworden een charterschip van de bruine vloot in de hoofdstad aan te treffen. Begin 2017 werd deze sector getroffen door een grootschalig ligplaatsverbod van Haven Amsterdam.

Op 27 juli werd dit verbod ietwat versoepeld door gedurende vier maanden ligplaatsen aan steiger 14 voor charterschepen aan te bieden. Men moet reserveren, mag maximaal 24 uur blijven liggen en uitsluitend gebruik maken van de steiger in het kader van een vaartocht of cruise. De steiger wordt niet exclusief vrijgehouden voor charterschepen en er maken nog weinig charterschepen gebruik van.
Lees het uitgebreide artikel van Heere Heeresma jr. in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees

— Weer cruiseschip aan Houten Hoofd in Hoorn


Cruiseschip aan het Houten Hoofd afgelopen maandag, foto Wouter van Dusseldorp

In Hoorn kunnen er mogelijk weer cruiseschepen afmeren aan de buitenkant van het Houten Hoofd. Doordat de gemeente de komst van de Verhalen Ark heeft mogelijk gemaakt aan steiger 1 komen de reserveringen van de cruiseschepen af en toe in de knel. Een enkele keer zal er daarom meer dan twee dik worden afgemeerd aan steiger 2, of kan er een cruiseschip worden afgemeerd aan het Houten Hoofd.

Dit ondanks het besluit van de gemeenteraad afgelopen januari, waarbij in de havenverordening werd opgenomen dat aan het Houten Hoofd uitsluitend charterschepen mogen liggen. De gemeenteraadsfractie Hoorn Lokaal heeft het college van B en W hierover opheldering gevraagd.
 

Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz
— HISWA watersport-cijfers 2017: voorzichtig optimismeDe groei in de watersportindustrie die in 2016 begon, zet door in 2017. Het eerste half jaar van 2017 zijn de meeste watersportondernemers optimistisch. De omzet in de watersportindustrie groeide in het eerste half jaar van 2017 met ruim een procent ten opzichte van hetzelfde half jaar in 2016. Dat blijkt uit de conjunctuurenquete van HISWA Vereniging, brancheorganisatie van de watersport.

Was de groei in het eerste kwartaal nog 0,3%, in het tweede kwartaal noteerden de watersportondernemers een omzetstijging van maar liefst 2,2% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2016. De opmerkelijkste groei vindt plaats bij de jachthavens: zij lieten een plus zien van 1,5%. Dit terwijl zij in 2016 nog een krimp toonden.

De jachtmakelaars verkochten in het eerste kwartaal van 2017 ongeveer 20% minder boten dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar in het tweede kwartaal is er weer een stijging zichtbaar. In totaal werden er 10% meer gebruikte boten verkocht dan in het tweede kwartaal van 2016.

Verbetering in de sector vanaf 2016
Watersportondernemers zijn al optimistisch vanaf het begin van 2016. Het consumentenvertrouwen en de koopbereidheid stijgen. Dat zien we terug in de watersport. Over heel 2016 laat de watersportsector een verbetering zien. Omzet en brutowinst namen voorzichtig toe, maar bleven nog wel achter bij de algemene Nederlandse ontwikkelingen. Over het algemeen groeide de omzet in de watersportindustrie in 2016 met 1,4%. HISWA Vereniging merkt op dat de bedrijven die op de Nederlandse markt opereren iets minder groei rapporteren dan bedrijven die (ook) op exportmarkten actief zijn.

Er is een groot verschil tussen de verschillende bedrijfsgroepen. Jachthavens meldden over 2016 een omzetkrimp van 0,8%. Andere bedrijfsgroepen noteren een plus. De best presterende bedrijfsgroepen zijn de importeurs van boten, importeurs van motoren en de toeleveranciers. Het verschil tussen de minst presterende bedrijfsgroep (jachthavens) en best presterende bedrijfsgroep (toeleveranciers) is 6,6%.

Bovengenoemde cijfers komen uit de conjunctuurenquete, die HISWA Vereniging – brancheorganisatie van de watersport – elk kwartaal onder de aangesloten watersportbedrijven houdt. De percentages zijn zonder inflatiecorrectie weergegeven.
Lees het gehele artikel op de bron: HISWA 
— Varen bij Hoorn centraal in bijeenkomst tijdens WaterweekEen onbemande boot die afval uit het water schept. Doorgaande vaarroutes in de omgeving van Blokker. Andere oplossingen voor fonteinkruid dan maaien. Snelle vaarverbindingen over het Markermeer voor personenvervoer tussen Lelystad, Almere, Hoorn en Amsterdam. De toekomst van de chartervaart en de ontwikkelingen rond de Halve Maen.

Het is een greep uit de reeks onderwerpen die op 8 september aan de orde komen op het Baatland in de oude haven van Hoorn.

De bijeenkomst, die gratis toegankelijk is (mits aangemeld), is een initiatief van het platform West-Friesland Speaking. Dat bestaat uit wisselende inwoners van Hoorn en de regio. De bespreking speelt zich af aan de zijlijn van de Waterweek Hoorn, die van 7 tot en met 10 september wordt gehouden in en rond de oude binnenhaven. Hij begint om een uur en is rond half vier afgelopen. Er is ook ruimte voor discussie. De Hoornse wethouder Ben Tap (Economische Zaken, Havenbeleid en kustontwikkeling) zal inhoudelijk reageren op de sprekers.
Meer info en aanmelden kan via
Lees het gehele artikel op de bron: NHD
— Matroos verdrinkt op het IJsselmeerEen 55-jarige Poolse matroos is verdronken in het IJsselmeer. Dat laat de Nederlandse Kustwacht weten. De man sloeg zondagochtend om 9 uur overboord, waarna er uren naar hem werd gezocht. Rond 15.30 uur werd hij levenloos gevonden.

De man sloeg voor de kust van Lemmer overboord van binnenvaartschip Viking. De boot voer op dat moment in de Noordermeergeul. Vanaf het schip kwam rond 8.40 uur een noodoproep bij de Kustwacht binnen.

Na het incident is een grootschalige zoekactie opgezet. Een team van Stichting Opsporingsapparatuur Drenkelingen Urk, de landelijke politie, twee teams van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en Rijkswaterstaat sloten zich aan bij de zoektocht van de Kustwacht. Rond 15.30 uur werd de man levenloos gevonden.

De 56-jarige matroos van een binnenvaartschip is als gevolg van een noodlottig ongeval overboord geslagen. De matroos voerde verfwerkzaamheden uit op het schip toen het ongeval plaatsvond.

Het ongeluk was voor de arbeidsinspectie aanleiding een onderzoek in te stellen. Er wordt geprobeerd uit te zoeken of de arbeidsomstandigheden voldeden aan de veiligheidseisen. Het slachtoffer had geen reddingsvest aan. Het duurt nog drie of vier maanden voordat de arbeidsinspectie meer duidelijkheid kan geven over het ongeluk.
— Experimenten op de Wadden tegen zeespiegelstijging


Meetapparatuur wordt aan boord gehesen

Hoe moet Nederland omgaan met de stijging van de zeespiegel na 2020? Om een antwoord te vinden op die vraag beginnen onderzoekers een meetprogramma op de zeebodem tussen Ameland en Terschelling, het Amelander Zeegat, en voeren ze experimenten uit met het aanbrengen van zand.

De komende vijf weken brengen medewerkers van Rijkswaterstaat, Deltares en een aantal universiteiten in kaart wat de wisselwerking is tussen de wind, de golven en de diepteverschillen in zee.

Het Amelander Zeegat wordt daarmee een proeflocatie voor onderzoek naar een nieuw kustbeleid. De onderzoekers experimenteren met het opspuiten van zand om overstromingen tegen te gaan. Die methode heet zandsuppletie: je stort een hoop zand en laat de wind en het water vervolgens het werk doen. De wind blaast het zand richting de duinen, die zo worden verstevigd.

Volgens Joris Schouten van Rijkswaterstaat is dit een effectieve methode, maar is het ook goed om te kijken naar andere manieren. Die zijn mogelijk efficiënter en goedkoper.

Zo gebruiken de onderzoekers het Amelander Zeegat om te kijken of het beter is om verder uit de kust te beginnen met het opspuiten van zand. "Het is qua stroming en geulen een unieke plek", vertelt Schouten. "Andere zeegaten zijn in de loop der jaren veranderd doordat de Waddenzee is afgesloten, bijvoorbeeld door de Afsluitdijk. Het Amelander Zeegat is nog in zijn oorspronkelijke staat."
Lees het gehele artikel op de bron: NOS 
— Berichten in de Scheepspost van deze week
— Y-zeilen op 2 september
— Boegwater – leven op de binnenvaart
— ‘Spits moet op Unescolijst erfgoederen’

— Escape room op stoomschip ss Rotterdam opent deuren
— Mercuur meert aan in Vlissings Dok
— Speciaal Schevenings bier voor SCH236

— Film over laatste weervissers
— Fluit doet het: oren dicht
— Fryske Boerepreamen kampioenschap op 9 & 10 september

— Zaterdag 9 september Open Monumentendag
        Open Botendag bij Museumhaven Vreeswijk
— Schipper Merijn Olsthoorn wint IFKS-titel
— Gebouwd door Meerman. Getuigd door Van de Gruiter

— Stoomschip Christiaan Brunings zoekt vrijwilligers
— Rotterdam bereidt zich voor op Wereldhavendagen
— Botterdagen Elburg trekt 50 botters in bedrijvenwedstrijd


— Evenementen komende weekZeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz