Zeepost is de digitale nieuwsbrief voor de chartervaart. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.
De Zeepost wordt wekelijks verstuurd naar  1.150+ adressen.
Heb je zelf nieuws voor
Zeepost, mail dan aan wouter@zeepost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

Zeepost 871, 23 aug. 2017
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz
MdeGroot

Rood boven groen
Frisian Sailing Com
Cinema Patrijspoorten

UB Sails

Hartzuiker
Ventis Zeilmakerij Molenaar
Delta Safety Training
de Breek
Hilbrands IJzerwerkplaats

Shiptron
Bureau Scheepvaart Certificering
Zeilpunt
Taxi Enkhuizen

FKH accu's
 
tvk instruktie
VHZC
Bataviahaven
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Zeilschip Bounty
Scheepswinkel van Meer
defotoboot
Historische Zeilvaart Harlingen
AtSea
friesevloot
SRF
Fikkers

Register Holland


zeilklippers

zeilklippers

Morgenster


Piet Blaauw
de Vries Zeilmakers
onlinezeilen


Hitek
Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper

Kooij

TSC

Voor evenementen en
wedstrijden kijk je hierBBZ nieuws:

— Na het onderzoek

Overig nieuws:

— Stroom gratis voor bruine vloot West-Terschelling
— Bouw van grootste zeilende vrachtschip dichterbij
— Meer paling in IJsselmeer én goedkoper

— Oosterschelde wint transatlantische zeilrace

— Ark vol bijbelse verhalen komt naar Hoorn
— Huub Veeneman gooide het roer om

— 24 uurs race dit weekend, geen ruimte voor charters

— Onvrede over peilaanpassing IJsselmeer
— Nieuwe versie gratis app KNRM Helpt

— Stremmingen Leeghwaterbrug (N242) Alkmaar

— Amsterdam offert havens op aan woningbouw
— Grote controle IJmeer, randmeren en PM-kanaalBBZ nieuws

— Na het onderzoek
 


De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft in haar rapport over het ongeval aan boord van de Amicitia, ‘aanbevelingen gedaan aan partijen die kunnen bijdragen aan oplossingen voor gesignaleerde veiligheidstekorten’. De ‘partijen’ zijn ILT, Infrastructuur en Milieu, de keuringsinstanties en de BBZ.
 
Tegen de BBZ zegt de OVV in het kort: ontwikkel branchenormen en bevorder dat zij toegepast worden, deel kennis en zorg er voor dat er structuur komt in het onderhoud. De OVV geeft de sector de kans om te laten zien dat zij zelf in staat is om de problemen op te lossen. Het is met andere woorden nu aan ons. Wij worden in de gelegenheid gesteld om, samen met andere betrokken partijen (keuringsinstanties, experts, overheden, boekingskantoren, etc.) een standaard op te stellen en toe te passen.
Maar de aanbevelingen van de OVV zijn niet vrijblijvend. Wij zullen binnen een jaar de minister van IenM en de OVV moeten informeren over onze aanpak. De minister en de OVV zullen vervolgens beoordelen hoe wij het er van af brengen en of er extra maatregelen nodig zijn.
 
Over hoe de BBZ invulling zal gaan geven aan de aanbevelingen en hoe leden daar bij betrokken worden en aan kunnen bijdragen zullen wij verder berichten via de BBZ nieuwsbrief.
 
De OVV beperkt de aanbevelingen voor de keurende instanties tot het ‘juist toepassen van de wettelijke keuringstermijn’ en de ‘toepassing van de overgangsbepalingen’. De BBZ heeft vragen en opvattingen over die aanbevelingen en zal er in de komende weken met ILT, de keurende instanties en het ministerie over in gesprek gaan. Over de keuringsfrequentie zal wat ons betreft snel duidelijkheid moeten worden gegeven.

Einde BBZ nieuws— Stroom gratis voor bruine vloot West-TerschellingDe schepen van de bruine vloot betalen de rest van dit jaar niets voor water en elektriciteit in de haven van West-Terschelling.

Al eerder wilde de gemeenteraad dat er iets gedaan zou worden om de hoge kosten voor de vloot te beperken. Schippers betalen zowel op de dag van aankomst als vertrek toeristenbelasting voor hun gasten, terwijl ze vaak korter dan 24 uur blijven liggen.

Al langer waren er klachten over deze scheve situatie. Voor de tegemoetkoming trekt de gemeente Terschelling 30.000 euro uit.
— Bouw van grootste zeilende vrachtschip dichterbij


De Quadriga, latijn voor vierspan

Een Duits initiatief om het grootste zeilvrachtschip van de wereld te bouwen is een stap dichter bij gekomen nu Lloyd's Register aan het project gaat meewerken. Lloyd's Register heeft onlangs aangekondigd dat het zich heeft aangesloten bij het Quadriga Sustainable Shipping Project.

Het gaat om het plan een ​​170-meter autoschip te bouwen, die tussen 1.700 en 2.000 auto's kan vervoeren. Het schip zal worden uitgerust met vier masten en  diesel-elektrische motoren met een batterij systeem voor piekbelastingen. Het schip kan 10-12 knopen varen met als doel de komende jaren 14-16 knopen te bereiken door middel van verbeterde expertise.

Uwe Köhler, oprichter van het Quadriga-project: "We moeten het goede doen voor de toekomst van onze industrie; Het Quadriga-project combineert traditioneel bewezen systemen met cutting edge technologie en streeft ernaar een oplossing te vinden voor het bereiken van het CO2-uitstootreductie doel. We zijn verheugd om te werken met Lloyd's Register over dit project. "

LR zal ervoor zorgen dat aan de technische, veiligheids- en milieunormen wordt voldaan bij dit project, van ontwerp- en specificatietraject tot en met de nieuwbouwconstructie. LR zal ook nagaan of de voorspelde prestatieparameters zijn bereikt.
— Meer paling én goedkoperNa jaren van teloorgang is de paling bezig aan een opmars. IJsselmeervissers en binnenvissers vangen meer aal, Urk verwacht de beste omzet sinds drie jaar en de prijs gaat omlaag.

IJsselmeervisser Jan Last uit Hoorn spreekt van supervangsten. ,,Wij hebben het met ons bedrijf (ze vissen met drie schepen) nooit slecht gehad, maar nu gaat het bij iedereen goed.’’ De paling die ze vangen, weegt volgens hem van een ons tot een kilo. ,,Dat is paling die een jaar of tien geleden als glasaal het IJsselmeer in is gezwommen. In de tijden dat iedereen zei dat er geen glasaal meer was. Misschien moeten we toch eens met andere ogen naar het IJsselmeer en de vissers gaan kijken.’’

Topomzet
De IJsselmeervisafslag in Urk is het centrum van de IJsselmeervisserij. Veilingmeester Ab Kapitein spreekt van een topomzet, al kan hij nog geen totaalcijfers geven. ,,Er is veel paling en ook snoekbaars, bovendien zijn de prijzen zeer goed.’’

In 2014 bleef de omzet nog steken op 1,7 miljoen euro maar dit jaar gaat de veiling dik boven de twee miljoen uitkomen. De palingvisserij die beperkingen kent, duurt nog tot september. Kaptein kan de toename van paling niet verklaren. ,,Geen idee, we hebben jaren niet zoveel gehad. Je ziet vaker na een crisis dat er weer veel is. Dat gebeurt met de schol op de Noordzee ook.’’
Lees het gehele artikel op de bron: NHD 
— Oosterschelde wint transatlantische zeilraceDe Rotterdamse schoener Oosterschelde heeft de transatlantische wedstrijd van Halifax (Canada) naar Le Havre gewonnen. Na een zeilreis van 2500 mijl (4500 km) liet de Oosterschelde alle uitdagers achter zich en won de laatste etappe van de Rendez-Vous Tall Ships Regatta. Kapitein Arian meldt op 18 augustus: “Pak de champagne. We hebben het gedaan. We hebben de rdv2017 trans-atlantische race gewonnen van Halifax naar Le Havre!”Kapitein Arian rapporteert: " Warren aan het roer toen we de finish passeerden ten zuiden van Eddystone vuurtoren, van de kust van Plymouth UK om 16:02 uur utc. Eerst in klasse A en in het algemeen. Een enorme dank aan de bemanning!!!"

Ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de Canadese confederatie heeft een vloot traditionele zeilschepen in een tijdsbestek vijf maanden in totaal 6 landen bezocht. De regatta begon in Groot-Brittannië en leidde via Portugal, Bermuda en de VS naar Canada. De vloot is nu onderweg naar de laatste haven: Le Havre, Frankrijk.

100 jaar oud zeilend monument
De driemasttopzeilschoener ‘Oosterschelde’ werd gebouwd in 1917 en viert dit jaar haar 100-jarig bestaan. 25 jaar geleden werd het schip met veel passie en vakmanschap tot in detail gerestaureerd. Sindsdien heeft het meer dan 50 landen bezocht, is tweemaal de wereld rondgezeild en expedities gemaakt naar Antarctica en Spitsbergen. Als grootste gerestaureerde zeilschip van Nederland is de ‘Oosterschelde’ een monument voor de Nederlandse scheepsbouw en zeilende vrachtvaart op zee.
Bekijk hier een filmpje van de Oosterschelde tijdens RDV2017 
— Ark vol bijbelse verhalen komt naar HoornMorgenavond komt de Verhalen Ark naar Hoorn. Het schip meert af aan steiger 1 in de buitenhaven en blijft daar tot eind februari. Eerder zwierf het schip gedurende vier jaar over de Noord-Europese Zeeën. Nu is de VerhalenArk van Aad Peters terug in Nederland, en komt na Lelystad en Elburg naar Hoorn.
 
De Ark van Noach, een replica van televisieproducent en verhalenverteller Aad Peters. De Ark is 70 meter lang, 10 meter breed en 13 meter hoog. In het houten schip zijn allerlei figuren te zien die diverse Bijbelverhalen vertellen zoals Vechten met Goliath, het leven van Noach en de 1000 vrouwen van koning Salomo. Het museumschip blijft enkele weken in Bataviahaven liggen.

De ark van Peters is een drijvend museum dat bezoekers meeneemt langs de verhalen van Adam en Eva, Noach, Abraham, Mozes en veel meer bijbelse figuren. Het schip is vanaf vrijdag geopend voor publiek, van 10 tot 18 uur. Entree € 12,50.
Voor een informatief filmpje kijk je hier  
— Huub Veeneman gooide het roer omHet waren mooie tijden in het blauw. Geen dag saai. Maar wat hij nu doet is gewoon nóg leuker. In de zomerserie 'Hoe is het met...' de bijzondere ommezwaai van Huub Veeneman. Van woordvoerder van Prorail en de politie Rotterdam-Rijnmond naar kapitein.

De spreekbuis gooide het roer twee jaar geleden volledig om. Als kapitein van zeilschip Fantastiko zorgt hij nu voor avontuur en bezinning op de golven. Rotterdammer Huub Veeneman zag de Fantastiko liggen en was verliefd. De erfenis van zijn ouders was vrijwel precies de koopsom. Huub lag een paar nachten piekerend wakker en wist toen dat hij moest toeslaan.

"Geen dag spijt van gehad", glimt hij nu. Ja, het was spannend. Zou het wel lukken? Hoe moest het met zijn pensioen? Zouden zijn reizen wel passagiers trekken? Het gaat goed. Regelmatig vaart Huub nu uit met een groep reizigers die willen proeven van de elementen en vaak meewerken op het dek.

"Ik wilde me niet laten tegenhouden door mijn angst", vertelt Huub. "En dat is wat ik anderen ook aanraad. Waag de sprong als je echt wilt. En lukt het niet, dan komt er altijd wel iets anders op je pad."
Lees het gehele artikel met video op de bron: Rijnmond.nl 


Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz— 24 uurs race dit weekend, geen ruimte voor chartersKomende vrijdag gaat de 53ste 24 Uurs Zeilrace van start. Dan starten duizenden zeilers vanuit veertien startplaatsen aan het IJsselmeer in de grootste zeilrace van Nederland. 24 uur later, tussen 19.00 en 20.00 uur, finishen alle boten voor de kust van Medemblik. Op dit moment staat het aantal deelnemende schepen op 454, waarvan 312 staan ingeschreven in de tochtklasse. De inschrijving is gesloten.Zaterdag eind van de middag komen de schepen de haven van Medemblik binnen. Deze worden opgewacht door veel publiek op de haven en de dijk. Hierdoor is er zaterdag geen ruimte voor charterschepen in Medemblik.

Live volgen
Alle deelnemers kunnen live gevolgd worden via www.24uurszeilrace.nl. De teams maken gebruik van een speciaal voor dit evenement ontworpen track & trace systeem. Hierdoor zijn de tactische keuzes en de rakken van de deelnemers van minuut tot minuut te volgen en kunnen ook de thuisblijvers de race van dichtbij meemaken.
Kijk hier voor meer info 

— Onvrede over peilaanpassing IJsselmeerSchepen lopen aan de grond en jachthavens langs het IJsselmeer en Markermeer worden onbereikbaar door peilverlaging die Rijkswaterstaat in het IJsselmeer wil gaan toepassen.

Dat vreest Jan Ybema van branchevereniging Hiswa op basis van een enquête onder jachthavens en jachtenbouwers. Een op de vijf schepen zou problemen krijgen omdat door de peilverlaging in het najaar, schepen met veel diepgang aan de grond lopen. Voordat het peilbesluit ter inzage komt, wil Hiswa van Rijkswaterstaat zwart op wit dat er geld is om uitgebreid te gaan baggeren.

Ybema voorziet met name problemen in havens bij Andijk, Medemblik, Den Oever, Muiden, Edam en Monnickendam. Klaas Hakvoort van de gelijknamige werf voor superjachten in Monnickendam verwacht absoluut in de problemen te komen door de peilverlaging. ,,Onze jachten worden steeds groter en steken 2.80 meter diep. Ze slepen nu al door de prut als ze in de vaargeul varen omdat er te weinig wordt gebaggerd. Als je dan het peil nog eens verlaagt, komen ze vast te zitten.’’


Foto: Een schip van Hakvoort verlaat Monnickendam Foto: Hakvoort

Flexibel
Rijkswaterstaat wil binnen enkele jaren een flexibel peil invoeren op het IJsselmeer en Markermeer. In het voorjaar wordt in maart het peil 10-15 centimeter verhoogd en in het najaar augustus 10-15 centimeter verlaagd. De plannen vloeien voort uit het Deltaprogramma waarin Nederland zich moet wapenen tegen een stijgende zeespiegel en meer langdurige plensbuien. Het IJsselmeer is met tweeduizend vierkante meter water een grote waterbuffer, belangrijk voor drinkwater en industrie.

Ook LTO Noord is uit het overleg gestapt over de plannen tot aanpassing van het waterpeil van het IJsselmeer. De landbouworganisatie vindt het onacceptabel dat Rijkswaterstaat in het vroege voorjaar het peil van het IJsselmeer met 20 centimeter wil verhogen, zonder dat zomerdijken en kaden worden aangepast of dat een deugdelijke schadevergoedingsregeling is afgesproken.
— Nieuwe versie gratis app KNRM HelptKNRM heeft een nieuwe versie van de app KNRM Helpt gelanceerd, met onder andere actuele weersinformatie, vaarkaarten, knooppunten, bunkerstations, duikstekken en een logboek. En de watersporter die in nood is of assistentie nodig heeft roept met één druk op de knop direct hulp in.

Met de nood- of assistentieknop belt de gebruiker automatisch met de juiste instantie: Kustwacht of 112 bij een noodgeval en KNRM Alarmcentrale voor assistentie. Positie en belangrijke geregistreerde gegevens worden met een oproep meegestuurd zodat hulpdiensten u sneller kunnen vinden en beter kunnen helpen.

De KNRM stimuleert met de app een goede en makkelijke voorbereiding van vaartochten, omdat het pech- en nood kan voorkomen. Zowel voor de gevorderde watersporter als voor degene met minder ervaring is de app KNRM Helpt een uitkomst.

Bij gebruik van een vaarplan waarschuwt de app bij te late aankomst en alarmeert de hulpdiensten en thuisblijvers bij vermissing. De vaartocht is te volgen op de meest recente nautische kaarten en in een logboek te bewaren. Bekijk het actuele weerbericht, golfhoogte en getij van uw positie, onderweg en op uw bestemming. Of check de informatie in uw omgeving over havens, marifoonkanalen, reddingstations, waterwegen, knooppunten, duikstekken, watersportwinkels, jachtwerven en reparatiebedrijven. Maak thuisblijvers deelgenoot van uw vaarplezier en deel uw positie of vaartocht via social media.
Kijk hier voor meer info 
— Stremmingen Leeghwaterbrug (N242) AlkmaarDe provincie Noord-Holland voert ingrijpende werkzaamheden uit aan de Leeghwaterbrug. Deze zijn inmiddels gestart en duren tot eind 2018. De werkzaamheden veroorzaken regelmatig ernstige verkeershinder voor zowel weg- als vaarwegverkeer. De Leeghwaterbrug (N242) in Alkmaar is onderdeel van de Ring Alkmaar Noordoost en het Noordhollandsch Kanaal.

Stremming en hinder
•    Van vrijdag 25 augustus 2017 22:00 uur tot maandag 28 augustus 2017 06:00 uur moet het vaarverkeer rekening houden met een volledige stremming.
•    Van 26 augustus 2017 6:00 uur tot maandag 4 september 2017 06:00 uur is er geen bediening van de klep. Hierdoor zijn vinden geen brugopeningen plaats. Dat betekent een volledige stremming voor de scheepvaart vanaf een hoogte van 4,7 meter.

Bedientijdstippen
De brug wordt vanaf 4 september 2017 tot 18 september 2017 twee maal per dag handmatig bediend:
•    Opening in de ochtend: 10:30 uur op doordeweekse dagen en 9:00 uur in het weekend.
•    Opening in de avond: 20:30 uur op  doordeweekse dagen en 19:30 uur in het weekend.
— Amsterdam offert havens op aan woningbouwHavenbedrijf Amsterdam maakt zich zorgen over plannen van de gemeente Amsterdam om een stadsdeel met 70.000 woningen te bouwen in en om de haven. Het gaat om de wijk Haven-Stad, die zo groot moet worden als de stad Leiden.
Volgens het Havenbedrijf moet de ambitie van de stad niet haaks komen te staan op de havenbelangen en houden de plannen onvoldoende rekening met de bedrijvigheid in de haven.
Ook wordt het leefklimaat voor toekomstige bewoners onvoldoende verzekerd. Het Havenbedrijf heeft in de vorige week geëindigde inspraakperiode dan ook bezwaar bekendgemaakt. De woonwijk komt te liggen in de Mercuriushaven, Vlothaven, Minervahaven en Coenhaven.
Binnen de ring (A10) komen ongeveer 25.000 woningen. Dat heeft volgens het Havenbedrijf grote gevolgen voor bedrijven die er zijn gevestigd zoals ICL Fertilizers, Car- gill en Bunge. De andere wijken moeten verrijzen ten noorden van het IJ in onder meer de Noorder IJ-polder.
Lees het uitgebreide artikel van Marja de Vet in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees
Of kijk hier voor meer info over Haven-Stad Amsterdam 
— Grote controle IJmeer, randmeren en PM-kanaalRijkswaterstaat houdt deze week een grote handhavingsactie op de Randmeren en het Prinses Margrietkanaal. Hierbij zetten de controleurs behalve patrouilleschepen en snelle interventievoertuigen ook een helikopter en een waterscooter in.

Volgens Rijkswaterstaat houdt zowel de beroepsvaart als recreatievaart zich niet altijd aan de regels. De overtredingen gebeuren soms bewust, soms onbewust. Daarom gaat de dienst in deze drukke zomerweken extra controles uitvoeren. Men richt zich op de controle van snelheid, plaats op de vaarweg, vaarbewijzen en voorgeschreven uitrusting aan boord.

Dinsdagmiddag werden weinig overtredingen geconstateerd op het IJmeer. Vandaag zet Rijkswaterstaat verschillende vaartuigen in op de Randmeren. Komende vrijdag is het Prinses Margrietkanaal aan de beurt.

Niet alleen wordt  met patrouillevaartuigen en rib’s gecontroleerd, ook maken de controleurs gebruik van een helikopter. Zowel op de Randmeren als op het Prinses Margrietkanaal wordt samengewerkt met de politie, die ook schepen inzet.— Berichten in de Scheepspost van deze week
FVEN nieuws:

— In Memoriam, Rob Martens
— 10de Water-rAnt – 22–24 september in Antwerpen
— De nieuwe Info 20M nummer 89 is uit

— Cursusdag over Erfgoed en Toeristische economie

— Tranen in de ogen om verloren gewaande skûtsje
— Mosselaak voelt zich thuis in Enkhuizen

— Grouw kampioen skûtsjesilen 2017

— Archeologen vinden botresten in VOC-wrak
— Eindelijk echt wonen in de haven van Winschoten

— Bienvenue op de Museumwerf

— Nationale Stoomsloepen festijn in Medemblik
— Containerkolos verdrijft schepen uit museumhaven

— Mechanisch Erfgoed Centrum komt op stoom

— Wedstrijden ‘Rond en Plat’ op 16 en 17 september
— 25e Editie Gouden Gaffel Wedstrijden

— Museumschip Jatrie mag veilig het water op

— Een festival waar verhalen verteld worden
— Nieuwe versie gratis app KNRM Helpt

— Evenementen komende week
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz