Zeepost is de digitale nieuwsbrief voor de chartervaart. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.
De Zeepost wordt wekelijks verstuurd naar  1.150+ adressen.
Heb je zelf nieuws voor
Zeepost, mail dan aan wouter@zeepost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

Zeepost 870, 16 aug. 2017
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz 


TSC

MdeGroot

Rood boven groen
Frisian Sailing Com
Cinema Patrijspoorten

UB Sails

Hartzuiker
Ventis Zeilmakerij Molenaar
Delta Safety Training
de Breek
Hilbrands IJzerwerkplaats

Shiptron
Bureau Scheepvaart Certificering
Zeilpunt
Taxi Enkhuizen

FKH accu's
 
tvk instruktie
VHZC
Bataviahaven
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Zeilschip Bounty
Scheepswinkel van Meer
defotoboot
Historische Zeilvaart Harlingen
AtSea
friesevloot
SRF
Fikkers

Register Holland


zeilklippers

zeilklippers

Morgenster


Piet Blaauw
de Vries Zeilmakers
onlinezeilen


Hitek
Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper

Kooij

Voor evenementen en
wedstrijden kijk je hier— Motorstoring treft vrachtboot Terschelling
— Stichting One Fine Day zoekt schippers
— Raad van State haalt streep door jachthavenplan Harlingen

— Binnenvaart deelt zorg om waterpolitie

— Skûtsje Langweer verlaat kampioenschap SKS
— Wadvogels in zomer amper verstoord

— Beach Cleanup Tour: 15 ton afval van het strand

— Moeder zeehond kan best een dag uit vissen

— Oefening oliebestrijding Waddenzee

— Visserijdagen Harlingen 2017 komen eraan
— Motorstoring treft vrachtboot TerschellingDe vrachtboot ms Noord-Nederland van Rederij Doeksen kampt sinds donderdag met een defect aan de motoren. De bevoorrading naar Terschelling wordt geborgd door een aantal maatregelen. De ms Midsland neemt diverse vrachtreizen over. De Noord-Nederland blijft ook varen om vracht en voertuigen over te zetten. Daarbij wordt dan wel gebruik gemaakt van een duwboot of een sleepboot.
Er wordt alles in het werk gesteld om de problemen zo spoedig mogelijk te verhelpen. In de loop van deze week zal de Noord-Nederland weer in de vaart komen.
— Stichting One Fine Day zoekt schippers met schepenOne Fine Day verzorgt sinds 2001 zeiltochtjes op het IJsselmeer/Markermeer voor kinderen met een beperking en bezorgen ze daarmee een onvergetelijke dag. Tot nu toe stellen drie schippers uit Lelystad  hun zeilschip enkele keren per jaar ter beschikking. Omdat de aanvragen uit heel Nederland komen zoeken wij schepen en schippers in andere havenplaatsen rond het IJsselmeer/Markermeer.

Ben jij een van die schippers die ervoor kan zorgen dat wij nog meer kinderen (en hun begeleiders) het Markermeer kunnen laten verkennen?
Kijk op onze website en geef je op. Wij nemen dan snel contact met je op.  Je kunt mij natuurlijk ook bellen (mobiel 0654655657)
    Ben van Haastrecht (voorzitter Stichting One Fine Day)

— Raad van State haalt streep door jachthavenplan HarlingenDe Raad van State heeft op 9 augustus 2017 uitspraak gedaan inzake het beroep van Rederij Wadden Transport tegen het bestemmingsplan Harlingen – Willemshaven. De Raad van State stelt dat de gemeente voor wat betreft de jachthaven voor onvoldoende onderbouwing heeft gezorgd en vernietigt een klein deel van het bestemmingsplan.

De Raad van State heeft een klein deel van het besluit inzake het bestemmingsplan Harlingen – Willemshaven vernietigt. Alleen de functieaanduiding “specifieke vorm van water – jachthaven” is doorgehaald. Daarmee houdt het betreffende deel van de Willemshaven de bestemming water maar kan er geen jachthaven gerealiseerd worden. De Raad van State stelt dat de behoefte van de jachthaven onvoldoende is onderbouwd. Ook wordt aangegeven dat onvoldoende zichtbaar is gemaakt wat de verplaatsing van Rederij Wadden Transport aan kosten met zich mee zou brengen. Het besluit over het mogelijk maken van een jachthaven is dan ook, aldus de Raad van State, niet zorgvuldig voorbereid.

Het overgrote deel van het bestemmingsplan met betrekking tot de toeristisch activiteiten, multifunctionele steiger, bedrijvigheid, waterkering en verkeer is verder in stand gebleven. Met dit bestemmingsplan kan dan ook verder gewerkt worden aan de toeristische ontwikkeling van de Willemshaven.
Lees het gehele artikel op de bron: Harlingen Online 
— Binnenvaart deelt zorg om waterpolitie


Foto: ACP

Schippersvereniging ASV deelt de zorgen van de politievakbonden over het mogelijk verdwijnen van nautische functies en kennis bij de landelijk georganiseerde waterpolitie. De belangenbehartiger van de particuliere beroepsvaart heeft daarom een gesprek aangevraagd met de korpsleiding. De vakbonden voeren al maanden actie om de gevolgen van een reeds in gang gezette reorganisatie tegen te houden.

“Onderwerpen die spelen, zijn in ieder geval onze twijfels over de nieuwe werkwijze van de waterpolitie”, zo schrijft de ASV. “Daarbij merken wij als gebruikers van de vaarwegen dat de waterpolitie niet langer functioneert zoals wij gewend zijn in het verleden en dat dit problemen oplevert”.

In de brief worden enkele voorbeelden genoemd: “Samenvoeging van het personeel met agenten die op het spoor of de weg werken. Werken met ambtenaren die weinig ervaring, kennis en inlevingsvermogen hebben, wat betreft leven en werken op het water levert onbegrip, irritatie en misverstanden op, alleen al vanwege de nautische kennis die nodig is”, zo luidt het verzoek van de schippersbond.
Lees het gehele artikel op de bron: Scheepvaartkrant 
— Skûtsje Langweer verlaat kampioenschap SKSHet skûtsje van Langweer is na Joure het tweede skûtsje dat het SKS kampioenschap niet uitzeilt. Waar Joure werd gedwongen te stoppen, kiest Langweer er zelf voor. ,,Wy hoopje se de eagen te iepenjen by de SKS. Sa kin it net langer.'' Dat zegt schipper Jaap Zwaga van de Twee Gebroeders. Zaterdagochtend nam hij samen met de hele bemanning en bestuur het besluit om tijdens de wedstrijd op het IJsselmeer bij Stavoren de strijd te staken.

De nieuwe zeilformule pakt zo slecht uit voor Langweer, dat het niet meer competitief mee kan doen in de SKS-vloot, zegt Zwaga. Het skûtsje Twee Gebroeders is zo veel zwaarder dan de andere skûtsjes, dat Langweer in de eerste skûtsjeweek aan alle kanten voorbij werd gezeild. Langweer werd twee keer dertiende, twee keer twaalfde en een keer elfde.

,,Je hâlde net samar op'', zegt Zwaga. Maar, zegt de schipper, Langweer was al voor de competitie 'bij voorbaat gedeclasseerd'. In het najaar van 2016 hebben de leden van de SKS een nieuwe zeilformule aangenomen. De zeilformule is makkelijker om mee te werken. Het aantal vierkante meter zeil dat een skûtsje mag gebruiken, wordt bepaald door een aantal vaste afmetingen op het skûtsje, zoals de hoogte van de mast of de diepgang van het skûtsje.

De nieuwe zeilformule pakte slecht uit voor Joure (deze week uit de competitie gehaald) en Langweer, terwijl de meeste skûtsjes er vierkante meter zeil bij kregen.
Lees het gehele artikel op de bron: LC Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz
— Wadvogels in zomer amper verstoordEr is in zelfs in het toeristenseizoen amper sprake van verstoring van de vogels in het waddengebied. Dat is de voorzichtige uitkomst van de grote wadvogeltelling, die zaterdag is gehouden. De telling wordt georganiseerd door Sovon Vogelonderzoek Nederland, dat permanent onderzoek doet naar de vogelstand in Nederland.

De vogels op het wad worden wel vier keer per jaar geteld, maar nu was het voor de eerste keer dat de tellers nadrukkelijk de opdracht kregen om ook te kijken naar verstoringen door bijvoorbeeld bootjes, toeristen, vliegverkeer of roofvogels. In het gehele waddengebied zijn zeker honderd tellers actief geweest aldus Bruno Ens, teamleider kust, wad en water. De telling werd gehouden tijdens hoog water, zodat de vogels gedwongen waren naar de kust te vliegen.

De uiteindelijke resultaten van de telling laten nog wel enkele maanden op zich wachten omdat ze nog ingevoerd en verwerkt moeten worden. Maar het algemene beeld dat Ens heeft naar aanleiding van de eerste gegevens van zijn tellers, is dat het wel meevalt met de verstoringen, zelfs in het hoogseizoen.

De meeste verstoring lijkt te komen van de luchtvaart. Een groep toeristen in een boot die bij een plaat tussen Texel en Vlieland naar zeehonden keek, leidde niet tot verstoring. Maar toen er een vliegtuigje laag overkwam, vlogen alle vogels op, aldus Ens. Een andere teller vertelde hem dat bij voorbeeld langzaam vliegende militaire vliegtuigen in de regel meer verstoring geven, dan de snelle straaljagers. Andere verstoringen kwamen vooral door roofvogels.
Lees het gehele artikel op de bron: de LC via blendle (€ 0,19) 
— Beach Cleanup Tour: 15 ton afval van het strandRuim 2.700 vrijwilligers ruimen meer dan 14.000 kilo strandafval op. Een matras, een oefenbom en een zwangerschapstest. Het zijn maar een paar voorbeelden van spullen die tijdens de Beach Cleanup Tour van milieuorganisatie Stichting De Noordzee werden gevonden. Gister werd de schoonmaakactie afgerond op het strand van Zandvoort.

In totaal deden 2.748 mensen mee aan de schoonmaakactie, die voor de vijfde keer werd gehouden. Ze werkten sinds 1 augustus de hele Nederlandse kust af van het zuiden naar het noorden en andersom, om uiteindelijk in Zandvoort samen te komen.

Ondanks alle afvalbakken die op het strand staan, laten badgasten nog veel rommel achter. De afgelopen twee weken werd er maar liefst 14.929 kilo opgehaald. "Aan de ene kant een enorme prestatie, maar aan de andere kant jammer dat er zoveel ligt", aldus de organisatie.
Lees het gehele artikel op de bron: NHNieuws 
— Moeder zeehond kan best een dag uit vissenWanneer heeft een zeehondenpup hulp nodig? Die vraag is inzet van een fel debat. Twee Spaanse biologen deden onderzoek bij Zeehondencentrum Pieterburen. Hun conclusie: de dieren zijn minder zielig dan ze lijken. Drie jaar lang hebben de Spaanse biologen Beatriz Rapado Tamarit en Margarita Méndez Aróstegui van Zeehondencentrum Pieterburen de dieren hier geobserveerd en gefotografeerd. Ze werken nu aan een internationale wetenschappelijke publicatie.

De zeehondenpups zijn niet zo zielig als ze lijken. Volgens de onderzoekers onder leiding van Ton Groothuis, hoogleraar gedragsbiologie aan de Rijksuniversiteit van Groningen, moeten mensen huilende zeehondenpups langer laten liggen dan de twee uur in het oorspronkelijke protocol. Ze kunnen wel acht uur zonder voeding. Ook andere moeders geven melk. Als de pup is afgespeend, moet hij zelf vissen. Hij blijft dan misschien een tijdje stil liggen en huilen om te wennen. Opvang schaadt ook pups. Ze krijgen stress en het vertraagt de socialisatie bij terugkeer.

De kwetsbare kopjes met grote ogen van pups roepen volgens Groothuis bij mensen gevoelens op van „broedzorg”. „Volgens onderzoek vallen mensen voor een kop die aan een babygezichtje doet denken. Zeehondenpups zien er hulpeloos uit, kunnen zich niet goed voortbewegen en hun geluid lijkt een beetje op huilen”, zegt hij. Een foto van een pup in een krant beroert honderdduizenden.
In zeehondenkringen heerst onenigheid over de vraag wanneer een zeehondenpup hulp nodig heeft, of hij antibiotica moet krijgen en wanneer hij weer gezond is en terug de zee in kan.
Lees het gehele artikel op de bron: de Limburger via blendle (€)  

— Oefening oliebestrijding WaddenzeeOp 4, 5 en 6 september 2017 organiseert Rijkswaterstaat Olie Alert Waddenzee. Voor het eerst wordt oliebestrijding op de Waddenzee grootschalig geoefend. Rijkswaterstaat werkt daarbij samen met natuur- en gebiedsbeheerders, en zet nieuwe technieken in. Ook de inzet van vrijwilligers is nieuw.
 
Incidenten op zee kunnen leiden tot olieverontreiniging in de unieke en kwetsbare Waddenzee. De kans op een incident is klein, maar de mogelijke schade enorm. Rijkswaterstaat beschermt dit werelderfgoed door samen met partners de olie te bestrijden en schade aan het gebied te voorkomen. Een belangrijk aandachtspunt van Olie Alert Waddenzee is het oefenen van de samenwerking tussen alle betrokkenen bij het Waddengebied. Dat zijn onder andere Veiligheidsregio Fryslân, Defensie, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, gemeente Schiermonnikoog, De Waddenvereniging en Stichting Vrienden van Rottumeroog en Rottumerplaat.
 
Nieuw: oefenen op rif en strand bij Schiermonnikoog
Bij de oefening wordt met houtsnippers en stro gesimuleerd dat er olie terecht komt in de Waddenzee. Op woensdag 6 september wordt geoefend op verschillende locaties op en rond Schiermonnikoog. Het is niet makkelijk om olie te bestrijden zonder de kwetsbare natuur van de Waddenzee te beschadigen. Met zorg voor de natuur en met inzet van innovatieve technieken wordt de ‘olie’ in het ondiepe water opgeruimd. Militairen en ongeveer 100 vrijwilligers maken vervolgens het strand van Schiermonnikoog schoon van ‘olieresten’.
— Visserijdagen Harlingen 2017 komen eraanHARLINGEN- De Visserijdagen Harlingen staan weer voor de deur. Voor de 58e keer wordt dit traditionele evenement in de havenstad georganiseerd. Dit jaar kunnen de bezoekers van de Visserijdagen van woensdag 30 augustus tot en met zaterdag 2 september 2017 weer genieten van talloze activiteiten.

De opening op woensdag zal traditiegetrouw verricht worden door de Burgemeester van Harlingen, op het podium bij het horeacaplein op de Grote Bredeplaats. Aansluitend is er een optreden van Sharon Doorson en de dansgroep Dance-Up. ’s Avonds is er het Openingsconcert, dit jaar niet in de Grote Kerk maar op de Willemshaven. Op het DOKfestival zullen o.a. Douwe Bob, Jan Smit en Nickelzson optreden. Ook de overige drie dagen zullen bol staan van de activiteiten. Van diverse spetterende muziekoptredens tot diverse markten en exposities. Uiteraard mogen de tradionele onderdelen zoals de kermis op de Schritsen, de Klompzeildag en de Open Dag op de Visafslag niet ontbreken. Dit jaar ontbreekt echter het jaarlijkse Tobbedansen in de Oude Binnenhaven. Ook dit jaar zal de Harlinger Visserijdagen Wielerronde in het centrum van Harlingen verreden gaan worden. Voor jong en oud is er genoeg te beleven in en om de binnenstad van Harlingen. Uiteraard vormt de slotdag weer het hoogtepunt van de Visserijdagen. Met overdag onder andere de vlootschouw en ‘s avonds de Nacht van Harlingen.
Lees het gehele artikel op de bron: Scanner net 
— Berichten in de Scheepspost van deze week
FVEN nieuws:

— Erfgoed werkt voor uw gemeente

Overig nieuws:

— Noodkreet: red Opoe Sientje!
— Schippers van weleer; Kees van Zon (74)
— Probleemjongeren welkom op schip in Wormerveer

— Kamper Kogge blikvanger tijdens de Waterweek Medemblik

— Ontdek en geniet op Mosseldag
— Steviger optreden tegen scheepswrakken in Amsterdam

— Skûtsje Langweer verlaat kampioenschap SKS

— Een tjalk vol verhalen

— Gebruikte botenbeurs Hoorn op 8, 9 en 10 september

— Historische ijsbreker Stettin in aanvaring met veerboot

— Evenementen komende week
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz