Zeepost is de digitale nieuwsbrief voor de chartervaart. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.
De Zeepost wordt wekelijks verstuurd naar  1.150+ adressen.
Heb je zelf nieuws voor
Zeepost, mail dan aan wouter@zeepost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

Zeepost 869, 7 aug. 2017
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbzKooij


TSC

MdeGroot

Rood boven groen
Frisian Sailing Com
Cinema Patrijspoorten

UB Sails

Hartzuiker
Ventis Zeilmakerij Molenaar
Delta Safety Training
de Breek
Hilbrands IJzerwerkplaats

Shiptron
Bureau Scheepvaart Certificering
Zeilpunt
Taxi Enkhuizen

FKH accu's
 
tvk instruktie
VHZC
Bataviahaven
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Zeilschip Bounty
Scheepswinkel van Meer
defotoboot
Historische Zeilvaart Harlingen
AtSea
friesevloot
SRF
Fikkers

Register Holland


zeilklippers

zeilklippers

Morgenster


Piet Blaauw
de Vries Zeilmakers
onlinezeilen


Hitek
Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper
Voor evenementen en
wedstrijden kijk je hier— Skûtsje uit Joure gediskwalificeerd
— Waterweek Medemblik, beperkt ruimte voor chartervaart
— Strand Terschelling: 450 kilo afval in twee dagen

— Overloper kan er net één teveel zijn voor fietspassagiersschip
— Expeditie Marker Wadden 2017
— Scheepvaart kijkt naar radio-navigatie

— Schippers van weleer; Kees van Zon (74)
        Schipper 1978-2016

— Nog 1 jaar tot de Tall Ships Races Harlingen
— Hogere boetes ILT zorgen voor betere naleving— Skûtsje uit Joure gediskwalificeerdHet skûtsjesilen in Friesland is weer begonnen. En gelijk is het skûtsje van Joure, de Oeral Thus, gediskwalificeerd. De eerste wedstrijd in Grouw afgelopen zaterdag kreeg het skûtsje met schipper Dirk Jan Reijenga al 21 strafpunten omdat het beslag van zijn piekeval 8 cm te hoog was bevestigd. Maandag startte het skûtsje zonder de nodige aanpassingen te doen, waarop de Sintrale Kommisje Joure diskwalificeerde voor verdere deelname.

Het probleem is ontstaan door de nieuwe zeilformule en het silhouet. Vanwege het nieuwe grootzeil dat voor die zeilformule werd gemaakt is de beslagband hoger geplaatst. Indien de band op de hoogte die de SKS wil zou worden bevestigd zou de piekeval vanaf de gaffel naar beneden lopen in plaats van omhoog. Dirk Jan Reijenga vindt dit een gevaarlijke zaak, het is volgens kenners niet de vraag of dat gaat breken, maar wanneer. En dan valt de gaffel naar beneden en komt ook de giek ineens veel lager. Als schipper kan hij op die manier niet de veiligheid van de bemanning garanderen.

De Sintrale Kommisje Skûtsjesilen SKS houdt vast aan haar Originaliteitsregelement en heeft Joure verschillende mogelijkheden gegeven om het beslag aan te passen. Dat heeft Joure om veiligheidsredenen niet gedaan, waarna diskwalificatie volgde. De dertien schippers van de SKS scharen zich achter het bestuur van de SKS om Joure uit te sluiten voor de rest van het kampioenschap.

Wie het Skûtsjesilen wil volgen via de TV: omroep MAX zendt dagelijks een verslag uit om 17:25 op NPO1
— Waterweek Medemblik, beperkt ruimte voor chartervaartHet komend weekend zijn de Westfriese Waterweken in Medemblik. Er is dan van alles te doen in de haven van Medemblik, en hierdoor beperkt ruimte voor de chartervaart. De Oosterhaven is niet beschikbaar, maar door de brug is voldoende ruimte. De activiteiten in de haven zijn in de middag. Van 13:00 tot 18:00 uur draait de brug gedurende vijf minuten na het hele uur. Schepen komende van het IJsselmeer dienen voor de visafslag te wachten, daar bevindt zich ook een verkeerslicht.

De eerste blikvanger is al gearriveerd: het lichtschip Texel. Het opvallend rode museumschip is zaterdag en zondag te bezoeken. Normaal ligt het lichtschip in de museumhaven van Den Helder.

Een andere topattractie is de Kamper Kogge: een reconstructie van een zeilend handelsschip uit de veertiende eeuw. Zaterdag is de aankomst van de zwemmarathon van Stavoren naar Medemblik in de Oosterhaven bij café Brakeboer. Het watervliegtuig de Catalina gaat rondvluchten maken met bezoekers. Zondag middag zijn er drakenbootraces.

Het is de tiende editie van de Medemblikker Waterweek. Vorig jaar trok dit 10.000 mensen. Voor eventuele regen heeft de organisatie duizend regenponcho’s aangeschaft, om uit te delen.
— Strand Terschelling: 450 kilo afval in twee dagenOp Terschelling is afgelopen weekend in het kader van de Beach Cleanup Tour 450 kilo afval ingezameld. Per 100 meter strand werd 5 tot 6 kilo vuil aangetroffen. Dit zijn zo’n 375 stuks afval.

Honderd vrijwilligers hielpen de Stichting Noordzee met de schoonmaakactie. Die leidt in dertig etappes langs het hele Noordzeestrand. Op 15 augustus eindigt de actie in Zandvoort.

Op Terschelling wordt het schoonmaken elke zaterdag voortgezet door de Stichting De Milieujutter. De Stichting Noordzee constateert tot nu toe een lichte daling van het gemiddeld aantal kilo’s vuil.
Lees het gehele artikel op de bron: LC 
— Overloper kan er net één teveel zijn voor fietspassagiersschipFietspassagiersschip Gretha van Holland (23 pax) heeft dinsdag 1 augustus een overloper gehad in de haven van Waren, zo'n 150 kilometer ten noorden van Berlijn. Door een fout van de matroos kwam 150 liter diesel in het water van de haven terecht. Eigenaar Bob Bel zit in zak en as. Hij dreigt zijn vergunning om in Waren te komen kwijt te raken.

Het incident gebeurde bij het overtanken van diesel uit de hoofdtank in de dagtank. De matroos (30) had te pomp aangezet en was hem vervolgens vergeten uit te zetten, zegt eigenaar Bob Bel van de Gretha van Holland uit Zutphen. Nadat hij van boord was gegaan en de tank vol was liep de diesel via de ontluchting de haven in. 'Heel stom', zegt Bel, die nog behoorlijk onder de indruk lijkt van het gebeuren. 'We varen hier al sinds 2002. Het is hier een gevoelig natuurgebied, dus dan wil je zeker niet dat er zoiets gebeurd.’
Lees het uitgebreide artikel in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees
— Expeditie Marker Wadden 2017
 

Afbeelding: de nieuwe werkbetonning, dichter bij de eilanden

Op zaterdag 23 en zondag 24 september is het mogelijk om zelf te gaan kijken op het nieuwste stukje Nederland: de Marker Wadden in het Markermeer. Bezoek is uitsluitend dit weekend mogelijk. Er worden veerdiensten ingezet die elk uur afvaren vanuit Lelystad. Daarvoor kunt u een kaartje boeken. Ook bestaat de mogelijkheid met een eigen boot te komen kijken, daarvoor moet u zich ook aanmelden.

Tevens is de werkbetonning gewijzigd. De betonning lag eerst erg ver van de eilanden af, en is nu dicht bij het eerste eiland gelegd, zodat je hier al meer van de Marker Wadden kan bekijken. Vooral aan de westkant kan je nu dicht bij het nieuwe land komen.
 
Zet deze data vast in uw agenda. Vanaf eind augustus volgt meer informatie op de site www.markerwadden.nl over hoe u zich kunt aanmelden.Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz
— Scheepvaart kijkt naar radio-navigatieNu iedereen gewend is en volkomen vertrouwd op GPS-navigatie blijkt deze te hacken. Volgens deskundigen zijn de GPS signalen makkelijk te manipuleren of te verstoren. Dat het niet gaat om een theoretisch probleem bleek vorige maand toen een schip op de Zwarte Zee aan de kustwacht doorgaf dat zijn GPS-signaal verstoord was. Twintig andere schepen in de regio zouden er ook last van hebben gehad. Eerder zijn ook al super-jachten gehackt.

Of het in dat geval om hackers ging is niet bekend. Dat cyberaanvallen de scheepvaart bedreigen werd dezelfde maand op een andere manier duidelijk toen containervervoerder A.P. Moller-Maersk slachtoffer werd van een wereldwijde hack, die ook de Rotterdamse terminals van dochterbedrijf APM plat legde.

In Zuid-Korea wordt gewerkt aan een alternatief navigatiesysteem op basis van radiogolven. Het eLoran-systeem is gebaseerd op het Loran-systeem uit de Tweede Wereldoorlog. Nadeel van navigatie via radiogolven is dat ze minder nauwkeuriger zijn, maar het signaal is gemiddeld 1,3 miljoen keer sterker dan GPS en daardoor veel moeilijker tegen te houden.

Ook in andere landen wordt gewerkt aan GPS-alternatieven op basis van radiogolven. De Verenigde Staten werken aan wetgeving voor een project en Rusland zag initiatieven vooralsnog stranden op de hoge kosten. Groot-Brittannië heeft plannen voor een Europees netwerk maar die zijn nog niet echt van de grond gekomen.
— Schippers van weleer; Kees van Zon (74)
        Schipper 1978-2016De klipper Zuiderzon, zijn derde schip.

Je kunt hem een pionier noemen. Toen Kees in de chartervaart begon, was er nauwelijks wat geregeld. Hij had ook niet echt ambitie; dat kwam later. Al was hij na die eerste reis haast afgehaakt: ‘Ik vond het helemaal niks.’ Oorspronkelijk wilde Kees naar zee. Niet om te varen, maar ‘om de wereld in te gaan’. De zeevaartschool duurde hem te lang, hij koos voor de opleiding ‘Civiel Personeel ter Koopvaardij’. Al na een jaar werd hij steward op een koopvaardijschip. Daar bediende hij gasten die met het vrachtschip meevoeren. Maar hij was geen man met een vouw in zijn broek.

Terug in Nederland deed hij de fotovakschool. Er volgden tien wal-jaren; met fotowerk, diverse baantjes en een periode waarin hij in Antwerpen de hippie uithing. Toen kocht hij een tjalk. Hij wilde het casco opbouwen tot zeilend woonschip. Het benodigde geld verdiende hij met kit-werk in de bouw; iedere cent ging het schip in.
Maar het pas opgerichte collectief NIFOS (nieuwe functies voor oude schepen) vroeg hem zich aan te sluiten en met gasten te varen.
Lees het uitgebreide artikel van Corine Nijenhuis in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees
— Nog 1 jaar tot de Tall Ships Races HarlingenOver precies een jaar is het zover: dan is Harlingen finishplaats voor de schitterende schepen die meedoen aan The Tall Ships Races 2018. De schepen varen Harlingen binnen op 3 augustus 2018, na de Sail In Parade en blijven daar t/m maandag 6 augustus. Het belooft weer een groots maritiem evenement te worden met een keur aan imposante schepen die vier dagen lang in Harlingen liggen afgemeerd.

Langzaam maar zeker komt Harlingen steeds meer in Tall Ships sferen. Daaraan zullen de 80 afbeeldingen ook zeker bijdragen, die deze week in de stad aan de Noorderhaven en de Zuiderhaven worden geplaatst. Ze geven een mooi sfeerbeeld van het spektakel.

De aanmeldingen van enthousiaste trainees voor de etappe van Stavanger naar Harlingen stromen binnen en daar is de organisatie heel blij mee, want een van de doelen is het breken van het record van 2014. Toen deden er 337 trainees mee, nu is het streven 350. Jongeren tussen de 15 en 25 jaar die dit geweldige avontuur ook willen meemaken, kunnen zich nog aanmelden op TSRH2018.com/trainees.
 
Om van het evenement een succes te maken, is de hulp van vrijwilligers en sponsors onmisbaar en daar kan de organisatie er best nog wat van gebruiken. Wilt u ook meehelpen als vrijwilliger of als bedrijf een trainee sponsoren?

 Neem dan contact op via vrijwilligers@harlingensail.com of met Stichting Harlingen Sail via info@harlingensail.com en help mee om van The Tall Ships Races Harlingen 2018 een onvergetelijk feest te maken.
Bron: persbericht Stichting Harlingen Sail.  

— Vismigratie, niet voor één gat te vangenDe vismigratierivier, een kanaal door de Afsluitdijk om vis door te laten, moet de visstand verbeteren. Kosten: minimaal 70 miljoen euro. Maar vis vindt zijn weg allang, door maar liefst 25 bestaande gaten.

Paling, zalm-achtigen als spiering en houting, en haring-achtigen als elft en fint zijn uithangbord van het op 70 miljoen euro begrote project. De website van PRW – dat valt onder het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de baas van Rijkswaterstaat – stelt: ‘De Afsluitdijk vormt een grote belemmering voor vissen. Trekvissen kunnen niet van zout naar zoet water zwemmen. Dit hebben ze nodig om op te groeien of zich voort te planten. Het gevolg is dat de visstand achteruitgaat en sommige soorten met uitsterven worden bedreigd.’

Initiatiefnemer voor de vismigratierivier is een consortium van rijks- en provinciale ambtenaren en milieuclubs, verenigd in het Programma naar een Rijke Waddenzee (PRW). Hun vismigratierivier bij het Friese kustdorp Kornwerderzand moet de komende jaren dienen als een soort ecoduct voor vis.

En doet het programma ook waarvoor het volgens belanghebbenden is bedoeld? Experts in het oplossen van barrières voor migrerende vis als Gerard Manshanden, directeur van het bedrijf Fishflow Innovations, stellen bijvoorbeeld dat het grootste knelpunt in de Afsluitdijk voor migrerende vis al in 2015 is opgelost. ‘De visrivier is gewoon een prestigeproject dat niets toevoegt aan de vismigratie,’ zegt hij. ‘Het is bedacht door mensen die niets van het gedrag van vis weten.’

Sterven vissoorten echt uit? De paling zou bv uitsterven. Volgens Sportvisserij Nederland, tevens partner van het project vismigratierivier, is het lot van de paling vergelijkbaar met dat van de panda. Maar voor een op uitsterven staande soort blijkt de vangst opmerkelijk goed. Recent werd in Urk in één week nog 10 ton IJsselmeerpaling geveild. Ook in de grote rivieren wemelt het van de paling, melden sport- en beroepsvissers.
Lees meer over visvriendelijk spuien in het artikel op de bron: Elsevier via Belndle ( € 0,29) 
— Hogere boetes ILT zorgen voor betere nalevingDoor Erik van Huizen DEN HAAG De hogere boetes die minister Schulz van Infrastructuur en Milieu in 2015 heeft ingevoerd, zorgen voor een betere naleving van de wetten en regels in de binnenvaart. Dat meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in haar jaarverslag over 2016.

Woordvoerder Ward Bezemer van ILT bevestigt dat vorig jaar minder boetes werden uitgedeeld voor overtreding van de bemanningsregels. In 2015 hadden 235 van de in totaal 1225 overtredingen betrekking op de bemanningsregels aan boord van binnenvaartschepen, dat is 19,2%. Vorig jaar ging het om 220 van de 1610 overtredingen, dat is 13,7%. ILT concludeert daaruit dat de regels vanwege de hogere boetes beter worden nageleefd.

Het doel van de verhoging van de boetebedragen was om het economisch voordeel dat kan worden behaald met wetsovertreding, aanzienlijk te verkleinen. De hogere boetes leidden vanuit de binnenvaart wel tot zware kritiek, naar aanleiding waarvan verschillende politieke partijen Kamervragen stelden.
Lees het uitgebreide artikel van Erik van Huizen in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees
— Berichten in de Scheepspost van deze week
— Lichtschip Harlingen zoekt vrijwilligers
— Vis en visserij centraal op HavenVistijn
— Skûtsje uit Joure gediskwalificeerd

— “Small Sail de Rottefalle”

— ‘Gamechangers | maritieme innovaties' in Het
     Scheepvaartmuseum


— Kleintje Skûtsje zeilen
— 19e-eeuwse lepels terug op de scheepswerf
— Publiek welkom op viermaster in RotterdamZeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz