Zeepost is de digitale nieuwsbrief voor de chartervaart. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.
De Zeepost wordt wekelijks verstuurd naar  1.150+ adressen.
Heb je zelf nieuws voor
Zeepost, mail dan aan wouter@zeepost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

Zeepost 867, 28 juli 2017
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz   
Hitek

Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper
Kooij


TSC

MdeGroot

Rood boven groen
Frisian Sailing Com
Cinema Patrijspoorten

UB Sails

Hartzuiker
Ventis Zeilmakerij Molenaar
Delta Safety Training
de Breek
Hilbrands IJzerwerkplaats

Shiptron
Bureau Scheepvaart Certificering
Zeilpunt
Taxi Enkhuizen

FKH accu's
 
tvk instruktie
VHZC
Bataviahaven
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Zeilschip Bounty
Scheepswinkel van Meer
defotoboot
Historische Zeilvaart Harlingen
AtSea
friesevloot
SRF
Fikkers

Register Holland


zeilklippers

zeilklippers

Morgenster


Piet Blaauw
de Vries Zeilmakers
onlinezeilen


Voor evenementen en
wedstrijden kijk je hierGister weer volop nieuws over het rapport van de OvV. Vandaag wordt het al een stuk minder.

De strekking van de artikelen verandert: meer gesprekken met schippers die zich niet herkennen in het rapport. Die het er niet mee eens zijn dat de hele chartervaart over één kam wordt geschoren. Die investeren in veiligheid en wél verstand hebben van onderhoud en materialen, of daarvoor specialisten inhuren.

Daarnaast ook wat goed nieuws: er komt toch ruimte in Amsterdam voor de chartervaart, achter steiger 14. En de route over de Waardgronden is weer betond.


— ‘Schipper Amicitia nog altijd aangedaan’
— ‘De historische schepen in Groningen zijn veilig
— Historisch schip onveilig? Klinkklare onzin!

— Bruine vloot maakt charterboten veiliger

— OVV-rapport hakt er in bij schippers bruine zeilvaart
— 'Een blik op de mast en je hebt ruzie'

— Kamervragen over veiligheid scheepvaart na mastongeluk

— Schippers op facebook
— Bruine vloot omarmt duidelijkheid en gaat aan de slag

— Tjibbe Joustra: ‘Zo kan het niet verder gaan’

— ‘Onze schepen zijn hartstikke veilig'
— ’95 procent van de charterschepen is in orde’

— Wartungsmängel an Segelschiff für Tod von drei
    Deutschen verantwortlich

— Roer bruine vloot moet om
— Historische zeilschepen soort van Limburgse balkons


Goed nieuws

— Zeilchartervaart kan tijdelijk terecht aan De Ruijterkade
— Vaarroute Waardgronden Terschelling is open— ‘Schipper Amicitia nog altijd aangedaan’De schipper van het zeilschip Amicitia is volgens directeur Boerema van zijn verzekeringsmaatschappij nog altijd erg aangedaan door het ongeluk van bijna een jaar geleden. Samen met zijn partner was hij aan boord van het schip toen de drie Duitse mannen om het leven kwamen. De schipper uit Stiens heeft meegewerkt aan het onderzoek, maar heeft de officiële versie ook woensdag pas onder ogen gekregen.

Hij vaart alweer met de Amicitia, zegt Boerema, maar is vooral in afwachting van het besluit van het Openbaar Ministerie. Dat onderzoekt of de man dood door schuld opgelegd kan worden. Verwacht wordt dat hier over een paar maanden duidelijkheid over komt.
Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland 

— ‘De historische schepen in Groningen zijn veilig''De bruinevlootsector van de historische schepen in Groningen is veilig', zegt de Groningse schipper Tsjerk Hoekstra van de branchevereniging voor beroepschartervaart BBZ.

Volgens het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid is met de zogeheten bruinevlootsector van historische schepen veel mis. Vooral de kennis over veilig onderhoud moet verbeterd worden.

Verbeteren
'Ik denk dat het goed is dat er onderzoek is gedaan naar aanleiding van het ongeluk in Harlingen. Het is belangrijk om te kijken waar een branche zich op het gebied van veiligheid kan verbeteren', aldus Hoekstra.

Cursussen
De branchevereniging voor beroepschartervaart heeft naar aanleiding van het rapport al actie ondernomen. 'We bieden nu cursussen aan over veiligheid. Daarnaast zijn we nog aan het kijken hoe we nog meer de veiligheid kunnen vergroten', zegt Hoekstra.

Reacties
Hoekstra heeft al wat reacties van gasten gehad over de veiligheid van de historische schepen, maar het grootste gedeelte heeft vertrouwen in de branche. 'Ik kan me wel voorstellen dat mensen zich graag laten informeren over hoe het met de veiligheid staat', aldus Hoekstra.
Lees het gehele artikel op de bron: DVHN
— Historisch schip onveilig? Klinkklare onzin!„Dat slaat nergens op.” Schipper Rob Peetoom van Zeilvaart Zwartsluis reageert geagiteerd op de uitkomst van het rapport van de OVV (Onderzoeksraad Voor Veiligheid) OVV. Die concludeerde dat er veel mis is met historische schepen en dat daarom passagiers op de commerciële zeilvaart niet veilig zouden zijn
De OVV nam de zogeheten bruinevlootsector onder de loep naar aanleiding van het dodelijke ongeval op een zeilschip in de haven van Harlingen. Daar viel vorig jaar een verrotte mast op de passagiers met drie doden tot gevolg.

Peetoom, eigenaar van de tweemast klipper Avondrood, voelt zich door de conclusies uit het rapport zelfs zwaar beledigd. „Het is echt klinkklare onzin wat hier wordt beweerd”, bijt Peetoom van zich af. „We varen allemaal rond met schepen die best zwaar zijn gekeurd door verschillende instanties. En dan krijgen we soms steekproeven van de Inspectie Leefomgeving en Transport. Passagiers op ons schip zijn absoluut veilig. Alles is gecertificeerd en wordt goed nagekeken”, stelt de verontwaardigde Schipper beslist.

Dat het de schippers zou ontbreken aan kennis over onderhoud en veiligheid van de vaartuigen verwijst Peetoom eveneens naar het rijk der fabelen. „Die kennis is bij ons riant aanwezig, ook ten aanzien van het onderhoud. Ik houd alles scherp in de gaten. Zo constateerde ik dat op mijn schip na drie jaar de voet van een van de twee houten masten verrot was door inwatering. Ik heb de mast meteen vervangen door een stalen exemplaar. Daar ga ik niet moeilijk over doen.”
Lees het gehele artikel op de bron: Reformatorisch Dagblad  

— Bruine vloot maakt charterboten veiligerLeeuwarden - Om de veiligheid van de passagiers te kunnen garanderen heeft de bruine vloot van historische charterzeilschepen de komende tijd veel werk te verrichten. Dat stelt Paul van Ommen, directeur van de Vereniging voor Beroepschartervaart (BBZ), in een reactie op het rapport dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gisteren publiceerde over de veiligheid van de bruinevlootsector.

Volgens de OVV zijn passagiers niet veilig op commerciële traditionele zeilschepen. Er schort veel aan op het gebied van kennis, onderhoud en veiligheid. Ook houden keuringsinstanties zich niet aan de regels.
Aanleiding van het rapport was het ongeluk met de tweemaster Amicitia in de haven van Harlingen, augustus vorig jaar. Daarbij kwamen door een mastbreuk drie Duitse mannen om het leven.

Hoewel het ongeluk en het rapport schadelijk zijn voor het imago van de bruinevlootsector is Van Ommen er wel blij mee. ,,Het geeft een goede analyse en doet concrete aanbevelingen. Direct na het ongeluk zijn we als vereniging al met leden in gesprek gegaan. We concludeerden onder andere dat we meer kennis met elkaar moeten delen. Dat wordt bevestigd in dit rapport.”

Veel schippers hebben volgens Van Ommen naar aanleiding van het ongeluk extra onderhoud aan hun schepen gepleegd. ,,Een aantal heeft ook de houten mast vervangen door een stalen. Dat vind ik persoonlijk jammer, omdat we juist historische schepen in de vaart willen houden en daar hoort een houten mast bij. De conclusie uit het rapport is niet dat houten masten niet kunnen, maar dat ze aandacht verdienen van specialisten. Als veel schippers overstappen op stalen masten zakt die kennis juist weg.”

Er breken vaker masten af, erkent Van Ommen, maar de fatale afloop bij de mastbreuk van de Amicitia is te wijten aan de extreem slechte staat waarin de mast van de het schip verkeerde. ,,Knapt een mast, dan slaat die bijna altijd overboord. Deze mast was voor 75 procent doorgerot en stortte daardoor bijna loodrecht naar beneden.”
Lees het gehele artikel op de bron: Friesch Dagblad 
— OVV-rapport hakt er in bij schippers bruine zeilvaartHARLINGEN De bruine chartervloot heeft volgens de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) een sectorbreed veiligheidsprobleem door gebrekkige kennis en toezicht.

Waar ook de inspectie tekort schiet, zou de beschikbaarheid van tijd en geld van de scheepseigenaren in feite bepalen welke risico’s worden genomen. De harde OVV-analyse grieft menig charterschipper, zo leert een rondvraag.

In Harlingen zijn schippers amper bereid om onder naam op het rapport over de mastbreuk op de binnenvaart-klipper Amicitia te reageren. De meesten refereren aan een afspraak dat directeur Paul van Ommen van de Bond Bruine Zeilvaart, als enige spreekbuis zal optreden.

Van Ommen weerspreekt dat het de branche aan kennis ontbreekt die voor een veilig gebruik van historische zeilschepen nodig is. Het gaat er om dat die kennis beter wordt gedeeld, zegt hij. De BBZ is gestart met cursussen mastkennis en mastonderhoud. ‘Veiligheidsdenken’ krijgt meer aandacht en aan branchenormen wordt gewerkt.

„Daar heb ik niks aan toe te voegen”, zegt een schipper aan de Zuiderhaven, die deze winter zijn dertig jaar oude houten mast door een stalen exemplaar verving. „Niet omdat het veiliger is, maar om meer tijd voor m’n gezin te hebben.”

Johan Moen van de driemast-klipper Noorderlicht vindt het OVV-rapport „te kort door de bocht”. „De branche wordt op een hoop geveegd, ten onrechte. Als er een kotter met cocaïne wordt opgebracht, zijn toch ook niet alle vissers drugskoeriers?” De mastbreuk op de Amicitia is een incident geweest, zegt Moen. De professionalisering waar de BBZ en de Onderzoeksraad op aandringen is volgens hem al jaren gaande.

Starumer Blaauw, die het schippersvak jaren geleden verruilde voor het masten maken, snapt wel dat de branche heftig op het OVV-rapport reageert. „Dy wurdt wat yn it himd setten. Dochs is it goed dat guon ynstânsjes goed op ’e bealch krije. Der binne noch altyd ûnkapabele keurders ûnderweis, de goeien net te nei sprutsen”, zegt Blaauw.

„Der binne tagelyk skippers dy’t der te min by stil stean dat se it jild mei de mêst of mêsten fertsjinje. Yn it ûnderhâld is de iene ek fanatiker as de oare.” Blaauw beleefde na het Amicitia-incident de drukste winter ooit. „De feiligens stiet mear foarop. Moast nei in bewiis fan deeglikheid ta. Dêr wie ik foar it ûngemak al mei dwaande: beskriuwe hoe’t in feilige mêst wêze moat.”
Staal is niet beter dan hout. „Der steane yn Dútslân wier noch wol geskikte beammen. Mar dy kostje al mear jild en in houten mêst kostet ek mear tiid. Dat in kar foar stiel is ek wol te begripen.”
Lees het gehele artikel op de bron: de LC via blendle (€)

— 'Een blik op de mast en je hebt ruzie'Passagiers zijn niet veilig op zeilschepen, stelt de Onderzoeksraad voor de Veiligheid na een dodelijk ongeluk. Onderhoud en toezicht moeten professioneler. Elkaar scherp houden is belangrijk, maar soms lastig.

'Koop een boot en werk je dood.' Jan Brouwer, schipper van de Breesant, heeft net zijn boormachine met roterende schijf op de kade gelegd als hij de nautische wijsheid terloops uit zijn mouw schudt. Op internet las hij vanochtend over het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Naar aanleiding van een ongeluk op het historische zeilschip Amicitia in Harlingen, waarbij vorig jaar drie Duitsers stierven nadat een doorgerotte mast was afgebroken, nam de onderzoeksraad de bruinevlootsector onder de loep. Conclusie: in de sector is onvoldoende kennis over veilig onderhoud van de oude schepen. Ook de certificering en het toezicht zijn onvoldoende.

Het verbaast Brouwer niet. Hij wil geen namen noemen, maar af en toe ziet hij ze wel: de schepen die eigenlijk niet zouden mogen varen. Die zo gebrekkig worden onderhouden dat ze mogelijk een gevaar vormen voor hun passagiers. Kennelijk zijn ze door de keuring gekomen, net als de Amicitia. 'Anders lagen ze wel aan de ketting', zegt Brouwer. 'Het is ongelooflijk. Je mag toch aannemen dat zo'n controleur weet wat hij goedkeurt.'

Niet alle inspecteurs zijn experts. Dat bleek ook bij de Amicitia, die was gewoon goedgekeurd

Jan-Willem Tetteroo vaart woensdagmiddag met zijn tjalk uit 1901 op de Waddenzee. Hij heeft Harlingen als thuishaven, net als de gewraakte Amicitia. Tetteroo schrok zo erg van het dodelijke incident met dat schip dat hij samen met andere schippers een werkgroep oprichtte. 'Daarin zitten jongere, vooruitstrevende schippers. We staan er, zeg maar, anders in dan de schipper van de Amicitia.'

Het is een veelbetekenende opmerking. In de wereld van de bruine vloot kennen veel schippers elkaar. Tijdens hun tochten komen ze elkaar tegen, in de havens liggen ze zij aan zij. Ze bekijken elkaars schepen. Vaak bewonderend, soms verwonderend. Tetteroo: 'Het is lastig om een andere schipper duidelijk te maken dat zijn boot beter onderhouden moet worden. Dan krijg je al snel ruzie. Dat gebeurt al als je iets te lang omhoog kijkt naar de mast.'

In de inspecteurs die de schepen controleren heeft Tetteroo geen vertrouwen. 'Een aantal van hen is geen expert. Dat bleek ook bij de Amicitia, die was gewoon goedgekeurd.'
Lees het uitgebreide artikel op de bron: de Volkskrant via blendle (€ 0,39)
Ditzelfde artikel staat ook in het Nederlands Dagblad onder de titel ‘Wrakke schepen door de keuring’

— Kamervragen over veiligheid scheepvaart na mastongelukHet CDA in de Tweede Kamer stelt Kamervragen over het kritische rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiiligheid naar aanleiding van het mastongeluk in Harlingen. Tweede Kamerlid Harry van der Molen uit Leeuwarden en zijn collega Martijn van Helvert willen van minister Melanie Schultz van Haegen weten wat zij doet om het toezicht op de keuringsinstanties te verbeteren.

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid komt tot  de conclusie dat tradtionele zeilschepen niet vaak genoeg worden gecontroleerd. De Inspectie voor de Leefomgeving op de keuringen moeten toezien, maar doet dat onvoldoende. Harry van der Molen wijst erop dat de bruine vloot de laatste jaren erg gegroeid is. In de Kamervragen vraagt hij zich af of dat van invloed is op het tekortschietende toezicht.
Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland  
— Schippers op facebook


Naar aanleiding van het nieuws over de chartervaart hebben verschillende schippers op hun Facebook pagina gereageerd. Hierin geven zij aan dat ze jaren investeren in hun schepen en in de veiligheid aan boord. Duidelijk is dat niet alle schippers zich kunnen herkennen in de conclusies van de OvV, dat schepen niet veilig zouden zijn en dat schippers onvoldoende kennis van onderhoud en materialen zouden hebben.

Een voorbeeld hiervan is de tekst van Jodi en Craig van de Wending, maar er waren er meer en misschien ook eerder.

 
Onderzoeksraad voor de Veiligheid.Vandaag was onze branche helaas zeer negatief in het nieuws. Vorig jaar is er een incident geweest bij een collega waarbij er dodelijke slachtoffers te betreuren waren als gevolg van een mastbreuk tijdens het binnenlopen van de haven van Harlingen. Net als vele andere waren wij natuurlijk geschokt door dit voorval en primair gaat ons medeleven uit naar de nabestaanden van de slachtoffers.

Vandaag is het rapport verschenen dat is opgesteld door de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar aanleiding van het gebeurde. In het rapport worden helaas conclusies getrokken die niet mals zijn voor de chartervaart, de keuringsinstanties en de overkoepelende organisatie van IL&T in het algemeen en het betreffende schip in het bijzonder. De raad stelt onder andere dat het in onze branche ontbreekt aan kennis verantwoordelijkheid en toezicht. Deze conclusie is echter gebaseerd op de feiten zoals vastgesteld op het betreffende schip en een korte enquête die verspreid is per mail onder branchegenoten.

Wij als eigenaren en schippers van de Wending kunnen ons niet herkennen in deze conclusie en de vaststelling dat het sectorbreed ernstig mis is in de vloot van charterschepen.

Wij weten hoeveel wij investeren, vaak op eigen initiatief, in ons bedrijf aan zaken die veiligheids bevorderend zijn. Onze klanten weten dat gelukkig ook en constateren dit ook met regelmaat aan boord.
Ook zien wij bij collega's hetzelfde gebeuren, nieuw materiaal, dure verbouwingen met gecertificeerd materiaal en een drang om de zaken op orde te hebben, ongeacht of dit voorgeschreven is of niet.
Deze investeringen zullen wij blijven doen, de kennis die nodig is om onze klanten veilig te vervoeren zullen wij blijven vergaren zoals wij dit altijd hebben gedaan.
En natuurlijk is ons schip volledig gekeurd, in het bezit van alle certificaten, net als wij en (voor die zaken waar wij geen kennis van hebben) gecontroleerd door vaklui.

Dat de Onderzoeksraad van Veiligheid concludeert dat er verbeteringen noodzakelijk zijn is logisch, een direct gevolg van elk onderzoek naar aanleiding van een dergelijk incident. Dat het structureel mis is in de zeilende passagiersvaart is pertinent niet waar en wij (en vele collega's met ons) hopen dit nog vele jaren aan u, onze klant te kunnen bewijzen.

Tot op het water
Jodi en Craig a/b zs. Wending
  Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz
— Bruine vloot omarmt duidelijkheid en gaat aan de slagENKHUIZEN „Eindelijk duidelijkheid”, zegt Paul van Ommen van de Vereniging Beroepschartervaart (BBZ) na het verschijnen van het onderzoeksrapport over de mastbreuk in Harlingen. „We zijn blij met de antwoorden. De OVV kraakt harde noten, maar het rapport laat zien dat wij op het goede pad zitten.” Afgelopen winter startte de BBZ met bijeenkomsten om de kennis over houten masten te vergroten.

De OVV verwijt de branche dat ze onvoldoende kennis heeft van veiligheidskritische onderdelen van een schip. Ze beveelt de BBZ hierom aan tot het oprichten van een kennisplatform waarin deskundigheid wordt verzameld over historische schepen. Scheepseigenaren moeten leren hoe ze alert moeten zijn op signalen van houtrot en inspectiemethoden. „Ik ben het niet eens met de stelling dat er onvoldoende kennis is. De kennis moet alleen beter gedeeld worden. Daar zijn we druk mee bezig.”
Lees het gehele artikel op de bron: de LC via blendle (€) 

— Tjibbe Joustra: ‘Zo kan het niet verder gaan’Hoe langer de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) bezig was met de Amicitia, hoe groter de onderliggende problemen bleken te zijn. ,,Zo kan het niet verder gaan’’, zegt voorzitter Tjibbe Joustra.

Had u gelijk in de gaten dat de fatale mastbreuk tot deze conclusies zou kunnen leiden?
„Nee, we zijn heel klein begonnen door alleen naar die mast te kijken. Die bleek verrot. We dachten niet gelijk dat het hele systeem eronder van certificaten, keuringen en controles niet zou deugen. Dit bleek wel zo te zijn. Het systeem beoogt garantie te geven op veiligheid, maar dit deed het allerminst.”

De minister besteedt de inspectie uit aan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Die geeft een instructie aan gecertificeerde keuringsinstanties die controleren en certificaten uitdelen. Die afgifte wordt ook nog eens getoetst door de ILT.

Hoe kan het dan toch zover komen dat er zo’n ongeluk gebeurt?
„Dat heeft twee redenen. In de eerste plaats hield de groei van de bruine vloot, de grote aantallen passagiers die jaarlijks genieten van de historische schepen, geen gelijke tred met de toename van de kennis en het denken over veiligheid bij de eigenaren. In de tweede plaats zette de ILT de controles op afstand. Ze besteden controlerende taken uit, kampten zelf met personeelstekort en kennisgebrek om op juiste wijze te controleren. Van enig toezicht op de keuringsinstanties was geen sprake. Tegelijk is het zo dat de scheepseigenaar altijd zelf verantwoordelijk is voor de veiligheid op zijn schip.”
Lees het uitgebreide artikel op de bron: de LC  via blendle (€ 0,29 )

— ‘Onze schepen zijn hartstikke veilig'"Onze historische zeilschepen zijn hartstikke veilig," zegt Hans Kole, woordvoerder van Stichting Behoud Hoogaars. Hij reageert daarmee op berichten dat 'de controle op de veiligheid van historische schepen beter moet'. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeert dat naar aanleiding van een ongeval met een historisch zeilschip in Harlingen waarbij vorig jaar drie mensen om het leven kwamen.

"Iedere winter plegen we onderhoud aan onze schepen. Daarbij controleren we met name de hommer. Dat is het metaal boven op de mast waaraan de verstaging is vastgemaakt. Dat is een zwak punt omdat er water achter het metaal kan komen en er houtrot kan optreden," legt Kole uit. Ook is er tijdens het vaarseizoen onderhoud.

Controles
Op een hoogaars kunnen 12 gasten meevaren. De vrijwilligers van de stichting willen dan ook dat alles goed en veilig verloopt tijdens een tocht. "Er zijn ook controles op onder meer zwemvesten," vertelt Kole.

Bij het ongeluk met de zeilclipper Amicitia vorig jaar brak de top van de mast af. Die bleek grotendeels te zijn doorgerot. Voor de Onderzoeksraad van Veiligheid is dat ongeval aanleiding om de gang van zaken binnen de Nederlandse bruine vloot door te lichten.
Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Zeeland  

— ’95 procent van de charterschepen is in orde’Mastenbouwer Piet Blaauw uit Stavoren is het niet eens met het beeld dat de schepen in de chartersector niet goed zouden zijn. De charterwereld reageert verbolgen op de kritiek van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. De raad stelt dat  er veel mis is met onderhoud en veiligheid van de schepen van de bruine vloot. Dat staat in een rapport naar aanleiding van een dodelijk ongeluk, vorig jaar met een gebroken mast in Harlingen.

Volgens Blaauw is 95 procent van de schepen wel degelijk in orde. Veel schippers wachten de 5-jaarlijkse keuring niet  af, maar laten de mast en andere zaken vaker inspecteren.

Het negatieve beeld dat nu is ontstaan door het rapport, werkt door in hele sector, dus ook bij de overgrote meerderheid die van goed wil is en die de zaakjes op orde heeft, zegt Blaauw. Toch vindt hij het ook wel goed dat de onderzoeksraad kritisch is, met name op keuringinstanties. Want het kan veel beter, zegt Blaauw. Het zou hem niets verbazen dat er meer schepen rondvaren met masten die door de keuring zijn gekomen en die toch niet goed zijn.
Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland 
— Wartungsmängel an Segelschiff für Tod von drei
    Deutschen verantwortlich
In den Niederlanden wurden drei Deutsche vom Mast eines Segelschiffes erschlagen. Dem nun veröffentlichten Untersuchungsbericht zufolge war der Mast von innen verrottet.

Grobe Wartungsmängel auf einem niederländischen Segelschiff waren nach einem Untersuchungsbericht die Ursache für das tragische Ende eines Ausflugs auf dem IJsselmeer. Das Unglück hatte sich im August 2016 bei Harlingen im Nordwesten der Niederlande ereignet: Ein Mast des Zweimastseglers "Amicitia" aus dem Jahr 1889 brach ab und erschlug drei Männer einer Familie aus Deutschland.

Der nun in Den Haag vorgelegten technischen Untersuchung zufolge war der Mast von innen verrottet. "Sowohl der Schiffer, sein Wartungspersonal als auch die Testinstanzen hatten nicht gesehen, dass vier Jahre lang Wasser in den Mast eindrang und er von innen verrottete", heißt es in dem Bericht des nationalen Untersuchungsrats für Sicherheitsfragen.

Nach dem Unglück hatten die Experten auch andere Schiffe der historischen Flotte untersucht. Die Sicherheit auf den alten Seglern kann demnach nicht garantiert werden. Passagiere seien gefährdet, weil die Schiffe möglicherweise nicht gut gewartet seien, stellte der Untersuchungsrat fest.
Lees het gehele artikel op de bron: Spiegel 
— Roer bruine vloot moet omZe moeten tegen storm kunnen, maar de mast van zeilschip Amicitia knapte vorig jaar in de haven van Harlingen als een luciferhoutje door houtrot. De bruine vloot moet snel gaan koersen op kennis en kunde, oordeelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Schipper Wilfred Spaargaren ligt wel voor anker bij Hanzestad Kampen. Hij pleegt samen met medewerkers onderhoud aan de Sudwester. Spaargaren en zijn collega-schippers hebben afgesproken de rangen gesloten te houden. Praten over de kwestie wil hij niet. ,,Voegt niks toe, ik ben hier gewoon bezig mijn bedrijf op te bouwen. Het was een noodlottig ongeval, dat kan iedereen overkomen."

Vorig jaar augustus knapte de mast van zeilschip Amicitia, terwijl ze in de beschutting van de haven in Harlingen lag. Het veroorzaakte een schokgolf onder de eigenaren van de schepen die bij de bruine vloot horen. Drie Duitse passagiers kwamen om het leven. ,,Zoiets was nog nooit gebeurd'', zegt Paul van Ommen, roerganger bij de Vereniging voor Beroepschartervaart (BBZ).

Van Ommen is niet geschrokken van het oordeel van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Toezicht door Inspectie voor Leefomgeving en Transport (IL&T) faalt, keuringsinstanties weten niet altijd waar ze precies op moeten letten en de sector zelf schiet tekort in kennis en kunde. Van Ommen: ,,We vinden al langer dat er veel te veel wordt bezuinigd door de overheid op IL&T. Daardoor krijg je een beleid van 'one size fits all' en daar zijn wij als bruine vloot niet bij gebaat.'' De oude zeilschepen hebben juist maatwerk nodig.

Kennis en kunde is er wel binnen de sector, weet Van Ommen. ,,Maar die wordt niet gedeeld. De OvV zegt nu tegen ons: ga het regelen." Na het ongeval met de Amicitia is er het een ander gebeurd binnen de bruine vloot, zegt Van Ommen. De leden vragen daar nu zelf om. Er moet een cultuuromslag komen waarin het logisch is dat je een oogje in het zeil houdt bij elkaar. ,,En er zijn veel houten masten vervangen door ijzeren. Ja, naar aanleiding van de Amicitia."
Lees het gehele artikel op de bron: de Stentor via blendle (€ 0,39)  

— Historische zeilschepen soort van Limburgse balkonsU dacht dat Limburgse balkons onveilig en Horror-gevaarlijk des doods waren? Dan heeft u nog nooit op een historisch zeilschip gevaren. Want dat zijn eigenlijk drijvende Limburgse balkons. Of beter: een soort drijvend Limburg anyway.

Sinds een ernstig ongeval met een historisch schip een jaar geleden in Harlingen, waarbij drie Duitsers omkwamen doordat een mast afbrak, heeft de Onderzoeksraad Voor Veiligheid onderzoek gedaan.

Wat blijkt: masten van historische schepen kunnen massaal net zo rot zijn als in Nederland de ICT-omgeving van de politie.

Vroeger, in de tijd van Michieltje de Ruyter, wisten ze nog hoe schepen te onderhouden. Maar tegenwoordig snappen ze er geen zak meer van en doen ze maar wat. Waardoor er dus water in masten kan komen en die masten uiteindelijk als treurwilgen afbreken.

Onze pro-tip: alle schepen ouder dan 10 jaar verplicht laten afzinken, pleziervaart verbieden, belasting heffen op liefhebbers van nautische sporten en het woord 'mast' vervangen door het neutraal-genuanceerde 'kwetsend hout'.

Wij gaan hiervoor nu subsidie aanvragen. En een evaluatiecommissie samenstellen met veel ingehuurde externen.
Lees het gehele artikel op de bron:  Pow Ned  

— Zeilchartervaart kan tijdelijk terecht aan De RuijterkadeZeilcharterschepen die Amsterdam bezoeken met het doel hun passagiers van- en aan boord te laten stappen of om te overnachten in het kader van een vaartocht of cruise kunnen gedurende vier maanden onder bepaalde voorschriften gebruik maken van de binnenzijde Steiger 14 aan De Ruijterkade.

De BBZ, Vereniging voor de Beroepschartervaart, heeft de (Rijks)havenmeester gevraagd of de zeilchartervaart tijdelijk gebruik kan maken van de binnenzijde Steiger 14 De Ruijterkade totdat de ligplaatsen in de Oude Houthaven kunnen worden gebruikt.

Havenbedrijf Amsterdam heeft dit verzoek ingewilligd omdat de andere locaties in de zomermaanden gereserveerd of beperkt zijn in gebruik. Dit regime geldt voor vier maanden en gaat met onmiddellijke ingang van kracht. Vanaf 2018 komen er ligplaatsen voor de zeilcharterschepen in de Oude Houthaven aan de Pontsteiger,

Er zijn voorschriften verbonden aan het gebruik. Zo moet men van tevoren reserveren, mag men maximaal 24 uur afmeren en uitsluitend gebruik maken van de steiger als er sprake is van een vaartocht of cruise. En dient tijdens het verblijf op de steiger een bekwaam persoon toezicht aan boord te houden. De steiger wordt niet exclusief vrijgehouden voor zeilcharterschepen.

Tijdens deze vier maanden geldt een speciaal lager reserveringstarief voor de eigenaren/schippers van de zeilcharterschepen die deze locatie willen gebruiken. Men dient van te voren te reserveren bij de afdeling PortOffice van Havenbedrijf Amsterdam.
Bron: persbericht Havenbedrijf Amsterdam

Wil je langer dan 1 nacht in Amsterdam liggen dan kan dat in de voorhaven van het Noord-Hollandskanaal (reserveren tegen "normaal" tarief) en de Distelwegveer (reserveren niet verplicht).

— Vaarroute Waardgronden Terschelling is openDe zomervaarroute de “Waardgronden Terschelling” (tussen de eilanden Ameland en Terschelling) is geopend. De route is speciaal bedoeld voor de recreatievaart op de Waddenzee en gaat ten zuiden langs de Blauwe Balg, dwars door gesloten gebied. De maatregel vindt plaats in het kader van ‘Ik pas op het Wad’.

De extra route is geen vervanger, maar een aanvulling op de gebruikelijke route over de Blauwe Balg. De nieuwe zomerroute heeft echter als voordeel dat het  beduidend korter is en minder tegenstroom heeft.

Meer rust voor dieren
Maar belangrijker is dat de extra route de recreatievaart beter verspreid. Vlak naast de Blauwe Balg is een zandbank die vaak wordt gebruikt door zeehonden en vogels als rustplaats. De dieren worden hier regelmatig verstoord. De nieuwe vaarroute moet de drukte verminderen, zodat de dieren meer rust en ruimte krijgen.

Monitoring
Nu de jonge zeehonden niet meer gezien worden in het zuidelijke deel is de route opengesteld. De komende periode wordt gemonitord hoe de dieren op de extra route reageren. Na de zomer wordt dat geevalueerd als onderdeel van het Actieplan Vaarrecreatie.
Lees het gehele artikel op de bron: Rijke Waddenzee— Berichten in de Scheepspost van deze week
— Rapport OVV over mastbreuk Harlingen gepubliceerd
— Charterschip met gebroken mast op het IJsselmeer
— App voor melding overlast wier

— Hassailt 2017 live volgen via diverse kanalen

— Schip Haarlemse Zeeverkenners in oorlogsfilm Dunkirk

— Zeilschip gezocht voor vrachtvaart naar Vlieland

— Bouw beurtschip 'Dorp Grouw' verloopt vlot
— ZomerWelvaart staat in het teken van Hanzesteden

— Onderwaterarcheologie - ‘Aldus is de Roompot vergaan’

— Bienvenue op de Museumwerf!

— Opgraving VOC-schip de Rooswijk tijdelijk uitgesteld

— Sterke verhalen, shanty’s en gerookte visZeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz