Zeepost is de digitale nieuwsbrief voor de chartervaart. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.
De Zeepost wordt wekelijks verstuurd naar  1.150+ adressen.
Heb je zelf nieuws voor
Zeepost, mail dan aan wouter@zeepost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

Zeepost 864, 20 juli 2017
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz   onlinezeilen
Hitek

Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper
Kooij


TSC

MdeGroot

Rood boven groen
Frisian Sailing Com
Cinema Patrijspoorten

UB Sails

Hartzuiker
Ventis Zeilmakerij Molenaar
Delta Safety Training
de Breek
Hilbrands IJzerwerkplaats

Shiptron
Bureau Scheepvaart Certificering
Zeilpunt
Taxi Enkhuizen

FKH accu's
 
tvk instruktie
VHZC
Bataviahaven
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Zeilschip Bounty
Scheepswinkel van Meer
defotoboot
Historische Zeilvaart Harlingen
AtSea
friesevloot
SRF
Fikkers

Register Holland


zeilklippers

zeilklippers

Morgenster


Piet Blaauw
de Vries Zeilmakers


Voor evenementen en
wedstrijden kijk je hier— Ed van der Kooi overleden
— Amsterdam praat over bruggen of tunnels
— Voorwaarts Voorwaarts komt onder Friese vlag

— ‘Voorwaarts hoort in Groningen’

— UvA onderzoekt Markermeer met eigen boot
— Wagenborg start bouw snelle passagiersdienst Ameland

— Meer drukte door nieuwe steiger Stavoren

— De Meander terug bij Traditional Sailing Charter
— Bliksem slaat in in Brandaris

— Texelse vogelplas kleurt flamingo-roze

— Skûtsjes boven 20 meter moeten AIS installeren
— Skûtsjesilen voortaan te volgen in 3D via track & trace

— Komend weekend geen ruimte in voorhaven Medemblik

— Paraffine op stranden Texel en Vlieland
— Wad krijgt drie ton, maar moet daar wel iets voor doen
— Ed van der Kooi overledenMet pijn in ons hart, moeten wij mededelen dat onze lieve broer/oom/neef Ed in de nacht van vrijdag op zaterdag ons heeft verlaten. Veel te vroeg en geheel onverwachts. Wij gaan onze uiterste best doen om in de lijn van deze prachtige kerel de Touwhandel (weliswaar in compactere vorm) voort te zetten. Dat zou hij niet anders hebben gewild. Tot maandag de 25ste zijn wij afwezig, daarna kunt u altijd op het wel bekende nummer van Ed bellen. Wellicht tot snel.
Met groet, Jacqueline, Rene, Cor en Marcelle.
— Amsterdam praat over bruggen of tunnelsDe Amsterdamse gemeenteraad heeft onlangs een raadsdebat gewijd aan de bruggen over het IJ. Op 19 juli zal hierover gestemd worden. Zie hiervoor het definitieve voorkeursbesluit “Sprong over het IJ”

Naast het havenbedrijf, veel ondernemers en tal van Amsterdammers heeft ook minister Schultz van Hagen een voorkeur voor de aanleg van tunnels onder het IJ. Maar een meerderheid ban de gemeenteraad stevent af op bruggen.

De minister zet in op een minimale brughoogte van 11,35 meter, met een breedte van het beweegbare deel van 35 meter. Deze bruggen zullen door Rijkswaterstaat moeten worden bediend en de kosten hiervoor zal de minister op de gemeente A’dam verhalen. De minister wijst er op dat de aanleg van tunnels goedkoper is.

Ook de bewoners van de wijk Overhoeks in Noord willen snel een tunnel onder het IJ en geen brug, evenals de toeristische attracties in die wijk.

De bruggen over het IJ zullen overigens vaak dicht zijn vanwege de scheepvaart. De Lavabrug zal vaste openingstijden kennen voor schepen die hoger zijn dan 11 meter. Tot wel drie maal per uur kunnen fietsers gedwongen worden voor de brug te wachten. 'In de weekenden in het hoogseizoen zal de brug ongeveer de helft van de tijd mogelijk niet beschikbaar zijn voor het langzaam verkeer,' voorspelt het stadsbestuur.

De Hiswa, de branchevereniging van de pleziervaart, heeft in de inspraak op hoge toon geëist dat de vlotte doorvaart van jachten gegarandeerd blijft.
Het wil daartoe een 'blauwe golf' over het IJ, wat de gemeente dan ook grif heeft toegezegd. 'Van een toename van de wachttijd voor de recreatievaart zal slechts in beperkte mate sprake zijn,' schrijft het stadsbestuur sussend.

Daarnaast draagt de gemeente 12.500 euro bij aan een vervolgonderzoek naar een kabelbaantracé dat de NDSM-werf verbindt met de Houthaven en metrostation Isolatorweg. Ook door de Vervoersregio Amsterdam wordt 12.500 euro bijgedragen aan het onderzoek.
— Voorwaarts Voorwaarts komt onder Friese vlagHet Gronings vlaggenschip de Voorwaarts Voorwaarts is verkocht aan SRF Shipbuilding in Harlingen. De Friese reder brengt het schip terug in de vaart.

Met de Voorwaarts Voorwaarts wordt al maanden niet meer gevaren, omdat de koftjalk uit 1899 eerst een onderhoudsbeurt van een ton nodig heeft. De Stichting tot behoud van de Tweemastkoftjalk Voorwaarts Voorwaarts heeft dat geld niet en besloot het schip van de hand te doen.


De Voorwaarts Voorwaarts langszij de koftjalk Tromp

De nieuwe eigenaar wil eerst de noodzakelijke reparaties uitvoeren om het schip daarna te voorzien van een boegschroef. Op termijn gaat hij ook het historische luikenhoofd herstellen, zo heeft hij toegezegd.

Na de onderhoudswerkzaamheden zal het schip volgend jaar weer in de vaart worden genomen.
Lees het gehele artikel op de bron: DVHN 

Of lees ‘Wordt de Voorwaarts Voorwaarts de 'Foarút Foarút’?’ op RTV Noord  

— ‘Voorwaarts hoort in Groningen’


Foto: Frits Olinga

De Voorwaarts Voorwaarts is in Friese handen. Voor echte Groningers voelt dat als een dolksteek in de rug, maar zij kunnen gerust zijn. De eigenaar is oud-Stadjer die zijn best doet om het schip voor Groningen te behouden.

SRF in Harlingen is de trotse nieuwe eigenaar van de Voorwaarts Voorwaarts en dat vindt hij eigenlijk maar vreemd. ,,Het schip hoort bij Groningen.Ik weet dat ik daar als koper misschien niks van mag vinden, maar iemand met een beetje historisch besef weet dat deze statige boot bij de stad hoort, omdat hij heeft bijgedragen aan de welvaart.’’

Oud-Stadjer Tichelaar gaat daarom binnenkort gesprekken voeren met provincie en gemeente over de koftjalk uit 1899. ,,Die hadden altijd een centrale rol en die wil ik nieuw leven inblazen. Zorgen dat er een gedegen plan komt om het schip rendabel te houden. Natuurlijk moet hij blijven varen, maar het kan zijn dat het schip in de wintermaanden een andere bestemming krijgtin de stad.

Alle faciliteiten voor een goede exploitatie zijn aanwezig en het interieur is prachtig. Als de bestuurders een beetje meewerken is het mogelijk’’, aldus Tichelaar. In september gaat de boot naar Harlingen. ,,Maar de Voorwaarts moet zeker ook tijdens Winter Welvaart in de stad liggen.’’
Lees het gehele artikel op de bron: DVHN via Watererfgoed 
— UvA onderzoekt Markermeer met eigen boot
 


Harm van der Geest, aquatisch bioloog bij het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica (IBED), kijkt uit naar de allereerste keer varen. Na twee jaar crowdfunden en bouwen heeft de Universiteit van Amsterdam een eigen onderzoeksboot; de R.V. Dreissena.

Vrijdagmiddag werd hij aan het publiek gepresenteerd en als alles meezit kan een testtochtje over twee weken worden gemaakt. De boot kan het ecologisch onderzoek naar de gesteldheid van het Markermeer -'de achtertuin van Amsterdam'- heel erg stimuleren, denkt de bioloog. Zo kan bijvoorbeeld de voedselketen in en om het meer beter in kaart worden gebracht. "Wat leeft er en wie eet er wat? Als je dat weet, kun je ook zien wat er in de basis misgaat."

Die kennis is volgens hem hard nodig, omdat het gebied nu niet voldoet aan de EU-eisen, zo zijn de omstandigheden voor onder meer vogels en vissen niet goed genoeg.

"Het ecosysteem van het meer is heel erg veranderd door de dammen en dijken die er zijn gebouwd en met name over de wat er zich onder water afspeelt is maar weinig bekend."

Eerder deed hij onderzoek naar het gebied in een veel kleiner bootje, maar varen naar het midden van het meer was daarmee niet veilig was. "Zo'n bootje was niet geschikt als golven op het meer tot wel een meter hoog kunnen komen. Met deze boot kunnen we door weer en wind en in alle seizoenen het water op om monsters te halen."

Quaggamossel
R.V. staat voor Research Vessel (onderzoeksschip) en Dreissena is een geslacht van mosseltjes uit de familie van de Dreissenidae. Daartoe behoren ook de driehoeksmossel en de quaggamossel, die allebei een sleutelrol spelen in de veranderende ecologie van het Markermeer.
Lees het gehele artikel op de bron: Het Parool 

Op 22 juli vaart Harm van de Geest met een groep liefhebbers en leden van de ‘Vereniging voor Veldbiologie’ aan boord van de 'Egberdina’. (WvD)

— Wagenborg start bouw snelle passagiersdienst AmelandOp donderdag 20 juli start Wagenborg Passagiersdiensten de bouw van de Snelle veerdienst voor 48 passagiers die vanaf het eerste kwartaal in 2018 tussen Holwerd en Ameland moet gaan varen.
Daartoe sloot Wagenborg Passagiersdiensten op 19 mei een bouwovereenkomst met scheeps- en jachtbouwer Gebr. Van Enkhuizen uit Makkum. De bouw van het casco vindt plaats bij N. Dijkstra Metaalbewerking in Harlingen.

Twee 600 pk sterke Yanmar motoren geven het schip (22 x 6,1 meter, diepgang 1,1 meter) een snelheid van ongeveer 40 km/h, waarmee de overtocht ongeveer 20 minuten duurt. Het 42 ton wegende schip wordt dieseldirect aangedreven met twee vaste schroeven.
 
Met de komst van deze Sneldienst wordt het voor reizigers nog gemakkelijker om op een snelle en comfortabele manier van het naar Ameland te reizen. De meerprijs van deze sneldienst zal € 7,50 per enkele reis worden.

De afgelopen jaren heeft Wagenborg Passagiersdiensten ervaring opgedaan met een sneldienst die uitgevoerd wordt door de Watertaxi. De Watertaxi’s hebben echter een beperkte ruimte voor maximaal 12 personen. De huidige Watertaxi’s blijven op afroep beschikbaar.
Lees het gehele artikel op de bron: Maritiem Nederland 
— Meer drukte door nieuwe steiger StavorenHet is veel drukker geworden met cruiseschepen in Stavoren dit jaar. Dat komt door de aanleg van een nieuwe steiger. De grote schepen konden eerder alleen op de plaats van de veerboot aanleggen. Daardoor moesten ze drie keer per dag een verplaatsing maken en dat werkte niet.

Een nieuwe steiger in de buitenhaven van het IJsselmeerstadje heeft dat probleem opgelost. Afgelopen jaar kwamen er 30 grote passagiersschepen. Nu zijn dat er al meer dan 80 per jaar en de groei zit er nog steeds in. Het stadje is er blij mee want het brengt gezelligheid en drukte. Natuurlijk is het ook goed voor de plaatselijke middenstand.
Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland  


Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz— De Meander terug bij Traditional Sailing CharterIn mei van dit jaar zette de Meander, met aan boord een groep van TSC, koers naar de Oostzee waar het schip tot begin september blijft. De Meander voer van 1996 t/m 2006 al onder de vlag van TSC en is voor veel oude klanten een begrip.

De foto’s in het dagverblijf en in de hutten herinneren aan de bijzondere reis (1998/2000) naar Antarctica, en terug naar Nederland via Rio de Janeiro, Trinidad, Toboga, St. Maarten, New York, de Azoren en Engeland. Hierna kwam het schip in privé bezit totdat Heine van der Molen het in  2016 kocht. Hij heeft de Meander weer volledig onder keur gebracht en vaart op dit moment het populaire Bike&Sail programma naar de Deense eilanden.
Bron: persbericht Traditional Sailing Charter
 — Bliksem slaat in in Brandaris
 

Foto Rijkswaterstaat, fotograaf Jorrit Heemstra

De bliksem is vrijdag ingeslagen in de Brandaris op Terschelling. “Het knetterde even flink”, zegt communicatiemedewerker Thijs Nouwens van Rijkswaterstaat die net een collega gesproken heeft die op dat moment in de zeeverkeerscentrale van Brandaris aanwezig was.

Het gebeurt volgens hem zelden dat de toren door een bliksemflits wordt geraakt. Het gebeurde rond elf uur 's ochtends, toen trok een behoorlijke onweersbui over het eiland heen.

In het verkeerscentrum functioneert alles nog, aldus Rijkswaterstaat Noord-Nederland. Een foto van het moment suprême, die 's middags ingezonden werd, toont dat de robuuste toren echt werd getroffen.
Lees het gehele artikel op de bron: LC 

— Texelse vogelplas kleurt flamingo-rozeOp Texel is een bijzonder natuurverschijnsel ontstaan. De vogelplas Wagejot, aan de oostkant van het eiland, heeft sinds enkele dagen een flamingo-roze kleur gekregen. Volgens Natuurmonumenten, dat het meer beheert, is zoiets nog nooit eerder voorgekomen. De kleur van het meer werd ontdekt door een luchtfotograaf die over het eiland vloog.

Boswachter Eckard Boot van Natuurmonumenten legt uit dat de roze kleur komt omdat we op dit moment een piek beleven in een periode van droogte „Het gaat om kwelwater in dit gebied, dat nu in hoog tempo verdampt. Het zoutgehalte van het water is dus ongekend hoog. Waarschijnlijk zorgen de zoutkristallen en de aanwezigheid van microalgen ervoor dat het water nu deze kleur aanneemt.”

Volgens de boswachter lijkt het erop dat het brakke water van de ene op de andere dag van kleur is veranderd. Van grijs-groen naar flamingo-roze. Het NIOZ (Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee) moet het bijzondere verschijnsel volgens de enthousiaste boswachter absoluut verder gaan onderzoeken.
Lees het gehele artikel op de bron: DVHN 

— Skûtsjes boven 20 meter moeten AIS installeren


 
Zeilboten die langer zijn dan 20 meter worden niet vrijgesteld van de verplichting om zich te certificeren en een Automatisch Identificatie Systeem te installeren. Dat schrijft minister Schultz van Haegen in een brief aan het IFKS-bestuur. Het bestuur had de minister gevraagd om een ontheffing, maar die geeft ze dus niet. De minister stelt dat ze dit op grond van de Binnenvaartwet niet kan doen.

Volgens nieuwe regels mogen schepen langer dan 20 meter niet op binnenwater varen wanneer ze niet over de juiste papieren en een AIS beschikken. Dit is een soort van track en trace systeem. In sommige gevallen zijn de zeilboten maar een paar centimeter langer dan 20 meter. De minister geeft wel aan dat de zeilboten het systeem niet nodig hebben wanneer ze naar de wedstrijd gesleept worden en de wedstrijd plaatsvindt in een deel van het vaarwater dat afgesloten is voor overig scheepvaartverkeer.
Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland 

Inmiddels heeft Jelle Talsma uit Warten zijn skûtsje ingekort tot onder de 20 meter. Of dit voordeliger is dan een AIS installeren is maar de vraag. (WvD)

— Skûtsjesilen voortaan te volgen in 3D via track & trace


Foto: screenshot van Omroep Friesland

Liefhebbers van het SKS skûtsjesilen kunnen deze zomer hun favoriet tot op de meter nauwkeurig volgen. Omrop Fryslân introduceert dit jaar een nieuw track & trace systeem. Met dit systeem kunnen mensen via Omrop Fryslân precies volgen welk skûtsje aan kop gaat en hoe het klassement eruitziet. De track & trace beelden zijn te zien op televisie en in de skûtsjelivestream op Omropfryslan.nl en de Omrop-app.

De SKS heeft het systeem zelf laten ontwikkelen. De techniek die wordt gebruikt, is gelijk aan die bij de Olympische Spelen en andere internationale zeilwedstrijden. Alles wordt in 3D-beelden getoond. "Door samenwerking met Omrop Fryslân krijgt het skûtsjesilen nu een extra dimensie", vertelt Hilda Boesjes van de SKS. "Aan de voorkant zijn wij een traditionele sport maar aan de achterkant werken we al jaren aan eigentijdse technische ontwikkelingen."

Zaterdag 5 augustus gaat het SKS skûtsjesilen van start. Alle wedstrijden zijn te volgen bij Omrop Fryslân. Nieuw dit jaar is de skûtsjestream met rechtstreeks en integraal verslag van het zeilen. Dit is een live kanaal met Fries commentaar bij de beelden, maar zonder nieuws en muziek tussendoor.
Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland 
— Komend weekend geen ruimte in voorhaven MedemblikKomende zondag zijn er zwemwedstrijden in de voorhaven Medemblik. Er wordt gezwommen om de “Brakeboer Trofee”. De wedstrijden starten al om 08.00. Daarom is er dit weekend geen ruimte voor chartervaart in de voorhaven. 
— Paraffine op stranden Texel en Vlieland


Paraffine op het strand van Vlieland Foto: Rijkswaterstaat

Op de stranden van Texel en Vlieland is paraffine aangespoeld. Op Vlieland ligt het spul verspreid over een afstand van meer dan anderhalve kilometer aan de oostkant van het eiland.

Rijkswaterstaat begint morgen met het opruimen van de troep. Volgens Omrop Fryslân wordt een beach cleaner ingezet. Dat is een trekker met een grote zeef erachter. De paraffine blijft in de zeef achter en wordt afgevoerd. Dat gebeurt alleen op Vlieland. De paraffine op Texel is in heel kleine brokjes verspreid over een zo groot oppervlak dat het volgens Rijkswaterstaat niet op te ruimen valt.

Zeevogels
Paraffine is bekend als middel om kaarsen van te maken. Het is schadelijk voor zeevogels, zeezoogdieren en honden omdat ze het aanzien voor voedsel. Ze kunnen erin stikken.

Van oorsprong is paraffine een bestanddeel van ruwe olie. Het komt vrij als olietankers op volle zee hun tanks reinigen. Opmerkelijk genoeg is dat niet verboden als het op meer dan twaalf mijl afstand van het vaste land gebeurt. Wel loopt er op dit moment een onderzoek naar een Europees lozingsverbod van paraffine.
Lees het gehele artikel op de bron: NOS 

— Wad krijgt drie ton, maar moet daar wel iets voor doen


Foto: Wouter van Dusseldorp

In Den Haag wordt deze dagen besloten tot het overmaken van 300.000 euro voor het Waddengebied. Dat is het geld dat hoort bij de verkiezing van het Wad als mooiste natuurgebied van Nederland in oktober afgelopen jaar. Het geld wordt niet zomaar overgemaakt. Om verboden staatssteun te voorkomen, moet er eerst een subsidieaanvraag worden ingediend. Die aanvraag wordt nu bekeken. Het meeste geld gaat naar initiatieven om kinderen kennis te laten maken met het Waddengebied en duurzaam tourisme.

Naast geld helpt het ministerie van Economische Zaken ook met het maken van een nationaal park nieuwe stijl en het vinden van een nieuw, meer internationaal publiek voor het natuurgebied. Daarmee kan de prijs ook het begin worden van het Waddengebied als een groot nationaal park, zegt het Friese hoofd van Staatsbosbeheer Jesler Kiestra. Maar wel zonder dat zoiets gevolgen heeft voor de bestaande nationale parken.
Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland  
— Berichten in de Scheepspost van deze week
FVEN nieuws 

— Schepen op weg naar Verend Erfgoed-manifestatie in Hasselt
— Varend Erfgoed gratis welkom in Veendam en Almelo

Overig nieuws

— Ed van der Kooi overleden
— Kleine sleepboten en de CvO plicht
— Voorwaarts Voorwaarts komt onder Friese vlag

— Oude weervisserij sterft uit
— Wat is weervisserij?
— Onthullende expo over de kaping die einde VOC inluidde

— Skûtsjes boven 20 meter moeten AIS installeren
— Schippers van weleer: Jan Visser (67), schipper 1966-1974
— Welkom terug op Erica, Eben Haezer

— Kennis oude scheepsambachten dreigt verloren te gaan
— BASM steunt TAVE financieel
— Tijdgebrek is gevaar voor behouden oude scheepjes

— Golden Hinde replica te koop
— In Enter wordt de ene Zomp na de andere gebouwd
— Waalschokker Neeltje Jantje varend monument

— Skûtsjesilen voortaan te volgen in 3D via track & trace
— Meer alcoholcontroles in Rotterdamse havenwater

Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz