Zeepost is de digitale nieuwsbrief voor de chartervaart. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.
De Zeepost wordt wekelijks verstuurd naar  1.150+ adressen.
Heb je zelf nieuws voor
Zeepost, mail dan aan wouter@zeepost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

Zeepost 863, 12 juli 2017
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz   de Vries Zeilmakersonlinezeilen
Hitek

Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper
Kooij


TSC

MdeGroot

Rood boven groen
Frisian Sailing Com
Cinema Patrijspoorten

UB Sails

Hartzuiker
Ventis Zeilmakerij Molenaar
Delta Safety Training
de Breek
Hilbrands IJzerwerkplaats

Shiptron
Bureau Scheepvaart Certificering
Zeilpunt
Taxi Enkhuizen

FKH accu's
 
tvk instruktie
VHZC
Bataviahaven
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Zeilschip Bounty
Scheepswinkel van Meer
defotoboot
Historische Zeilvaart Harlingen
AtSea
friesevloot
SRF
Fikkers

Register Holland


zeilklippers

zeilklippers

Morgenster


Piet BlaauwVoor evenementen en
wedstrijden kijk je hierBBZ nieuws:

— Keuringen zeevaart

Overig nieuws:

— Eerst onderzoek doen voor de maaiboot komt
— Harlingen krijgt stoer “Badhuis” op Willemshaven
— Brand in Enkhuizer Zeevaartschool

— Schreeuwend tekort aan nautisch personeel

— Rechtszaak tegen eigenaar gekapseisde boot
— 22 opvarenden van schip na explosie

— Binnenkort EU-certificaten voor werk in de binnenvaart

— Duitse etappe-zege voor het behoud van de vloot
— Zonnepontje klaar voor tochtjes in Harlinger haven

— Wadplaten functioneren als zonnepanelen

— Grote zorgen over komst Japanse mossel in Waddenzee
— Blanken bereidt zich voor op rechtszaak over ’Sylvia’

— Huilend zeehondje: laten liggen

— Veerdienst per zeilboot
— Pleziervaart mijdt Hoorn

— ‘Varen doe je Samen!’ tien jaar onderweg

— Drijvend eiland kan land groot(s) maken

— “Het Waddengebied, een van onze mooiste natuurgebieden”

— Mosselen zijn de koraalriffen van de Waddenzee
BBZ nieuws

— Keuringen zeevaart
 


Afgelopen winterseizoen zijn alle zeeschepen op een nieuwe wijze gekeurd. Dat wil zeggen: de normen zijn niet veranderd maar het aantal van keurende instanties wel. Voor de meeste schepen waren er nu drie instanties nodig om de veiligheidscertificaten te krijgen: Register Holland (nationaal bureau), RINA (internationaal bureau) en ILT (vlaggestaat).

De BBZ was daar niet blij mee en de politiek ook niet want de Tweede Kamer nam een motie aan waarin de Minister gevraagd werd om de keuringen maar zelf te gaan doen. De Minister heeft de motie naast zich neergelegd. Ze vond dat het allemaal prima is gegaan, zij het dat het flink duurder is geworden. De BBZ heeft vervolgens weer aan de Minister gevraagd of zij zich er dan op zijn minst voor wil inspannen om iets aan die kosten te doen, immers, bijna de helft van de kosten komen voort uit (voor veel schepen) onnodige certificaten die ons door Duitsland worden opgelegd.

De Minister zou wat de BBZ betreft dus met Duitsland in gesprek moeten. Op onze brief heeft zij nog niet geantwoord maar de termijn daarvoor is bijna verstreken.

BBZ Bestuurslid Gerben Nab en Paul van Ommen van het secretariaat proberen ondertussen om met de betrokken partijen te kijken of het keuringsproces en dan met name de afstemming tussen de keurende partijen, niet eenvoudiger kan en of er betere garanties kunnen komen dat een nationaal keuringsinstituut ook in de toekomst mag blijven keuren.

Inzet is om voor het nieuwe winterseizoen daar meer duidelijkheid over te geven.

Einde BBZ nieuws
— Eerst onderzoek doen voor de maaiboot komtEen excursie aan boord van de Egberdina, bedoeld om een breed inzicht te krijgen in wat er tussen het Hoornse hop en Marken in het water leeft. Het is voor het eerst dat de KNNV (verlening voor veldbiologie) op deze manier van alles boven water wil halen over het door overmatige plantengroei geteisterde kustwater.

Het zijn niet alleen liefhebbers en lenden van KNNV die op 22 juli aan boord komen in Hoorn. Ook wetenschappers, zoals Harm van der Geest  van de UvA, gaan maa en nemen hun spullen mee. De natuurvereniging wil op deze manier op een andere manier naar de problemen kijken in het zeilwater langs de kust.

Volgens Annemarie Dekker van KNNV is er een breder perspectief nodig dan alleen een maaiboot. “Er wordt beweerd dat het markermeer als ecologisch gebied is verarmd, maar tegelijk zie zie je bedden met fonteinkruid groeien en allerlei organismen die daar weer in leven. Dat is met elkaar in tegenspraak.”

“we hebben in het markermeer zelf alle omstandigheden geschapen waarbij zoveel waterplanten groeien”, reageert onderzoeker van der Geest. “Vroeger was het hele systeem zwaar bemest en groeiden er veel algen. Nu is de waterkwaliteit sterk verbeterd.” Zijn onderzoek heeft al aangetoond dat algen en het fijne slib anders op elkaar reageren. En dat er op de bodem van het westelijk kustgebied veel fosfaten in en onder het slib liggen opgeslagen. Waar ander organismen weinig mee kunnen, maar het fonteinkruid wel.
Lees het gehele artikel op de bron: NHD 

— Harlingen krijgt stoer “Badhuis” op WillemshavenHARLINGEN - Woensdagavond presenteerde architect Nynke-Rixt Jukema haar ontwerp voor een nieuwe sanitaire unit op de Willemshaven aan de raad van Harlingen.

Het 'Badhuis' krijgt een plekje op de Willemshaven en gaat dienst doen als sanitaire unit voor bezoekers van de Bruine vloot en toeristen. In het gebouw komen behalve douches en toiletten, een wasserette, een verblijf voor de beheerder en een verblijfsruimte voor de bemanning van de zonnepont 'Jonge Seun' die in de Willemshaven mensen heen en weer over gaat zetten tussen de Sassteiger en de Zuiderpier. Er komt een trap/lift naar een uitkijkpunt op het dak van het Badhuis en rondom het gebouw een arcade, welke kan fungeren als een verblijfsplek voor mensen die even willen schuilen. Gasten en bemanning van de bruine vloot kunnen er hun zeilkleding uitspoelen en ophangen te drogen. Het ligt in de bedoeling dat sanitaire gebouw, dat binnen het bestemmingsplan valt, voor de zomer van 2018 klaar is.
 
Wethouder Maria le Roy noemt het ontwerp van Jukema een kroonjuweel van de Willemshaven.
Lees het gehele artikel op de bron: Harlingen boeit 
Of lees het meer uitgebreide artikel in de LC via Blendle ( € 0,09) 
— Brand in Enkhuizer ZeevaartschoolOp zaterdag 8 juli rond half drie 's middags kwam de melding binnen bij de brandweer dat er op de Kuipersdijk 15 rook uit het dak kwam.
Op dat moment was Anthony Goldsmith, de bootsman/instructeur Basisveiligheid van de school, al druk bezig met blussen. De Veiligheidsregio Noord-Holland Noord meldde op Twitter al snel dat de brand zou worden opgeschaald naar 'grote brand' in verband met de waterwinning. Toch had de brandweer het vuur redelijk snel onder controle en kon het hele gebouw geventileerd worden. Door het adequaat handelen van Anthony is hoogstwaarschijnlijk erger voorkomen.

De oorzaak van de brand lag in een stekkerdoos die op het systeem plafond heeft gelegen. Deze was juist aangesloten, er was geen aanwijsbare reden voor kortsluiting. De expert zegt dat dit in 1 op de miljoen stekkerblokken kan gebeuren maar gelukkig meestal goed gaat.
 
In lokaal 7 is het hele systeem plafond naar beneden gekomen, verlichting en andere electra hangt los door het lokaal  en is gedeeltelijk verkoold en gesmolten. Precies in het midden is de draagbalk en de kruisbalk naar boven aangetast.
Rook- en brandlucht hangt door de hele gang en in de lokalen 4, 5, 6 en 7. De bibliotheek en het kantoor hebben geen schade, zelfs de brandlucht valt daar erg mee. In de aula is geen schade maar is een matige rook- en brandlucht. In de gymzaal is minimale rook/brandlucht

We gaan nu eerst grondig (laten) reinigen, te beginnen met de gymzaal. De schade in de lokalen gaat worden opgenomen en hersteld door een aannemer.
Voor verdere informatie kijk je hier
— Schreeuwend tekort aan nautisch personeel


De Alexander van Theo Pauw

Bedrijven hebben moeite om goede gecertificeerde schippers en stuurlui te vinden in Utrecht. Dat stellen onder meer leverancier van bouwstoffen Theo Pouw op Lage Weide en rondvaartbedrijf Schuttevaer.

Theo Pouw heeft vier eigen schepen waarmee het bedrijf bouw- en afvalstoffen voor de grond-, weg- en waterbouw transporteert. „We zoeken voortdurend varend personeel, zoals nu al meer dan een half jaar schippers. Het is ontzettend moeilijk om geschikt nautisch personeel in deze regio te vinden”, aldus Mariska Bitter van personeelszaken bij Theo Pauw. Het bedrijf zoekt onder meer schippersechtparen, matrozen en stuurlui.

Het probleem speelt in heel Nederland. Momenteel staan landelijk meer dan 200 vacatures open voor schippers en stuurlui. Maritiem uitzendbureau Exho onderkent het probleem. Woordvoerder Angélique van Gestel: „Het is ontzettend lastig om mensen te vinden in de binnenvaart.” Het uitzendbureau kijkt inmiddels ook naar andere opties. „Wij scholen defensiepersoneel dat boventallig is geworden om. Maar er is zo’n gigantisch tekort dat we nu ook kijken naar gecertificeerde krachten uit landen waar veel binnenvaart is, zoals Tsjechië, Polen en Roemenië. We moeten wel, anders valt de scheepvaart stil.”

De arbeidsomstandigheden zijn overigens volgens het uitzendbureau goed. „Je hebt veel vrije tijd en het loon is hoog. Maar je moet wel hard werken aan boord.”
Lees het gehele artikel op de bron: de Telegraaf via blendle (€)

— 22 opvarenden van schip na explosie
   


Op maandag 10 juli wordt de bemanning van de reddingboot KBW 1910 van KNRM-reddingstation Dordrecht-Zuid gealarmeerd voor een scheepsbrand in de Biesbosch. Ook de brandweerboot van Drimmelen is gealarmeerd.

De brandweer hoeft alleen maar de Amer over te steken en is eerder bij het incident. De KBW 1910 wordt daarom naar de haven van Drimmelen gedirigeerd om daar een ambulancebemanning aan boord te nemen voor het geval er gewonden zijn. Na het aan boord nemen van het ambulancepersoneel gaat ook de KBW 1910 met spoed naar de Sloot van Sint Jan, ter hoogte van de Amaliahoeve, waar het brandende schip zich bevindt.

Aan boord van een sloep van ongeveer tien meter bevinden zich tweeëntwintig jongelui die een bedrijfstuitje hebben. Vermoedelijk is een gasfles van de aan boord zijnde barbecue ontploft. Toevallig passerende waterscouts verlenen hulp aan de opvarenden. Uiteindelijk weten alle opvarenden de wal bij de Amaliahoeve te bereiken. De brandweerboot van Drimmelen brengt de brand onder controle.

De tweeëntwintig opvarenden zijn ernstig geschrokken. Bij de Amaliahoeve worden ze door de bemanning van de KBW 1910 en het ambulancepersoneel gecheckt. Hierna worden ze met de KBW 1910 en de brandweerboot geëvacueerd naar Drimmelen waar de geredden in het boothuis van de brandweer zijn opgevangen.
Lees het gehele artikel op de bron: KNRM 
— Rechtszaak tegen eigenaar gekapseisde bootDouglas Innes, eigenaar van Stormforce Coaching, staat terecht voor de dood van vier Britse zeilers. In mei 2014 de Cheeki Rafiki, eigendom van Stormforce Coaching, verloor zijn kiel en sloeg om. De vier opvarenden zijn nooit teruggevonden. Eigenaar Innes is terechtgesteld wegens nalatig onderhoud aan de boot. Hij pleit onschuldig.

Het proces is al vier weken bezig, de laatste bewijzen zijn intussen op tafel gelegd. Nu is het aan de jury een oordeel te vellen. Veel was al bekend vanuit het onderzoek van de Marine Accident Investigation Branche (MAIB).

Er zijn twee dingen aan de hand: Het is niet duidelijk of de Cheeki Rafiki onder commerciële richtlijnen vaart en eigenaar Innes lijkt nalatig te zijn geweest. Maar als de boot niet onder commerciele richtlijnen vaart, is de nalatigheid minder streng. De Cheeki Rafiki voer onder de Maritime en Coastguard Agency (MCA) categorie 2 charter code. Dit betekent dat deze tot op 60 mijl buiten een ‘veilige haven’ mag varen, de kiel verloren ze op 700 mijl buiten de kust. Maar: de boot werd door ervaren zeilers met de juiste papieren terug gevaren na een wedstrijd. Of ze dan nog onder die bewuste code vielen, lijkt voor niemand helemaal duidelijk te zijn.

De rechtszaak tegen Innes en zijn bedrijf Stormforce Coaching startte begin juni, drie jaar na het ongeluk. Dit proces en de gevolgen van het ongeluk moet een waarschuwing zijn voor velen. Inspecties zijn er niet voor niets en vergroten de veiligheid aan boord. Het proces loopt nog, de uitspraak volgt binnenkort.
Lees het gehele artikel op de bron: Zeilen

— Binnenkort EU-certificaten voor werk in de binnenvaartMalta heeft zijn halfjaarlijks voorzitterschap van de Europese Unie begin juli overgedragen aan Estland, maar op de valreep nog een informeel akkoord met het Europees Parlement (EP) bereikt over de invoering van een gemeenschappelijk stelsel van certificaten voor iedereen, die in de Europese binnenvaart werkzaam is.

Het belangrijkste van dit akkoord, dat nog door de EU-lidstaten moet worden bekrachtigd, houdt in dat de houders van deze certificaten hun beroep op alle binnenwateren in de Europese Unie zullen mogen en kunnen uitoefenen. De goedkeuring door de lidstaten, waarschijnlijk in de komende herfst, zal geen echte problemen meer opleveren, zo zegt een topambtenaar van de delegatie van Estland in Brussel.

Het gemeenschappelijk certificeringsstelsel geldt voor alle bemanningsleden, van werknemers op het dek tot schippers.
Lees het gehele artikel op de bron: Scheepvaartkrant 
— Duitse etappe-zege voor het behoud van de vlootHet Duitse federale ministerie van Verkeer en Waterstaat zal de nieuwe veiligheidseisen voor traditionele schepen flankeren met een miljoenen-programma voor de aanpassingen van de schepen en de opleiding van bemanningen. Er is ook een garantie van het bestaan ​​voor alle schepen. Daarbij zullen de nieuwe regels er minder snel komen: ze worden januari 2018 van kracht i.p.v. 1 juli van dit jaar.

Tijdens de parade van tall ships tijdens de Kieler Woche was er een duidelijk protest: er zat een gat in de parade van 1 mijl. De eigenaren en de ondersteunende verenigingen vreesden op dat moment over de toekomst van hun traditionele schepen.

GSHW voorzitter Jan-Matthias Westermann heeft de besprekingen gevoerd. Verantwoordelijk directeur generaal Reinhard Klingen heeft tot nu toe steeds gesproken over een fundamentele waarborg van het bestaan ​​van ieder traditionele schip. 

Uit de gesprekken met de Berlijnse ambtenaren kwam een het kan voor een ombudsman plus plaatsvervanger die alle geschilpunten over inspecties van vaartuigen in overeenstemming met de nieuwe verordening zou moeten oplossen. Er zijn al namen genoemd welke door beide partijen zijn geaccepteerd. Daarnaast is gesproken over een pot van 20 miljoen euro, voor de nodige aanpassingen en opleiding van de bemanning. Westermann had een overgangsperiode periode van vijf jaar en 50 miljoen euro geëist.

Het uiteindelijke bedrag ligt nu nog open. Dat is ter beslissing van destaatssecretaris van Verkeer, Enak Ferlemann (CDU). Jan-Matthias Westermann is als GSHW voorzitter desondanks tevreden met deze etappe-overwinning voor het behoud van de vloot.
— Zonnepontje klaar voor tochtjes in Harlinger havenDe Willemshaven in Harlingen als ontmoetingsplek. Waar dagjesmensen graag op afkomen en na afloop een kopje koffie drinken of een ijsje eten op het terras. Dat is het toekomstbeeld dat de Stichting Harlinger Heen en Weer voor ogen heeft. Een belangrijke rol daarbij is weggelegd voor de Jonge Seun; het zonnepontje gebouwd door drie studenten van ROC Friese Poort. Tim Mijlhof, Jan Willem de Leeuw en Harmen Last rondden er hun opleiding mee af.

Het scheepje voer afgelopen maand al van de werf aan de Anne Wadmanwei in Leeuwarden naar Sneek, de stad waar het vorig jaar het levenslicht zag bij Koopmans Kasko’s. Er moest nog een beschermlaag worden aangebracht bij de ROC-opleidingswerf op It Ges. Gistermiddag werd de Jonge Seun op die plek gedoopt door de Harlinger wethouder Maria le Roy. De boot – geheel van aluminium, ruim 8 meter lang, twaalf zonnepanelen op het dak, twee elektromotoren – moet in Harlingen een publiekstrekker worden.

Een eerste stap op weg naar een Willemshaven waar toeristen graag komen – en terugkomen. Waar ook mensen die er met auto, trein of fiets aanbelanden, het water op kunnen om de monumentale stad vanaf die kant te bekijken. ,,Harlingen moet ophouden het best bewaarde geheim van Friesland te zijn’’, sprak Le Roy.
Lees het gehele artikel op de bron: LC Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz
— Wadplaten functioneren als zonnepanelenMinuscule kiezelwieren op wadplaten zijn de belangrijkste energiebron in het voedselweb in de Waddenzee: ze nemen energie op van zonlicht en zijn voedsel voor een meerderheid van de dieren in de voedselketen zoals vissen, vogels, wormen, weekdieren en schaaldieren.

Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen, het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee en de Universiteit Utrecht naar de samenstelling en opbouw van het voedselweb in de Nederlandse Waddenzee.

De onderzoekers concluderen dat de meeste energie in het voedselweb onttrokken wordt aan de Waddenzee zelf en niet van buiten (bijvoorbeeld de Noordzee of rivieren) komt, zoals eerder aangenomen werd. De kleine algen, die ook bekend staan als (benthische) diatomen, leven op wadplaten. Die zijn daarmee als het ware de zonnepanelen van de Waddenzee.

De bevindingen hebben belangrijke implicaties voor het inzicht in het functioneren van ecosystemen en het beheer van kustecosystemen in het algemeen, in het bijzonder van de Waddenzee.
Lees het gehele artikel op de bron: LC 
— Grote zorgen over komst Japanse mossel in Waddenzee
 


De Waddenvereniging maakt zich grote zorgen over de mogelijke komst van de opdringerige Japanse mossel in het Waddengebied.

Uit onderzoek is gebleken dat er in het ballastwater van schepen in de Eemshaven en in de haven van Delfzijl sporen zaten van de gevreesde Japanse mossel. Deze exotische soort, die tot nu toe nog niet is waargenomen in Nederlandse wateren, zorgt op verschillende plekken voor grote problemen. Onder meer aan de westkust van de VS, maar ook in de Italiaanse Po-delta ontstaan door de explosieve groei van de soort dichte matten van mosselen, die alles overwoekeren. Wanneer hij in het waddengebied welig gaat tieren, wordt onder meer het kwetsbare zeegras verdrongen, vrezen experts.

Volgens Hans Revier van de Waddenvereniging zou de vestiging van de mossel in het waddengebied kunnen uitlopen op een ecologische ramp. Maar, zegt hij erbij, zeker is dat niet. Revier denkt dat ook het klimaat een rol speelt en wijst op de eveneens nogal opdringerige Japanse oester, die zich ook over het hele waddengebied heeft verspreid.

Niet alle exoten geven problemen. Revier: ,,Kijk naar de strandgaper. Die is door de Vikingen uit de VS naar onze kusten gebracht. Als eten voor onderweg. Op de een of andere manier belandde die hier in zee. Ze zijn nu belangrijk voedsel voor wadvogels.’’
Lees het gehele artikel op de bron: LC 
Lees hier meer over de Japanse mossel
— Blanken bereidt zich voor op rechtszaak over ’Sylvia’Adriaan Blanken bereidt zich voor op een rechtszaak vanwege de sloop van de driemaster Sylvia in 2014. Dat meldt de Leeuwarde Courant. Het schip was eigendom van zijn zuster Joselien, en werd door de gemeente Menameradiel geveild omdat er jarenlang geen havengeld voor was betaald. Volgens Blanken lag het schip op een vrije kade en was hij daar geen liggeld verschuldigd. De veiling zou € 500,- opgebracht hebben. Scheepssloperij Hoeben in Kampen werd de nieuwe eigenaar. Volgens Blanken is het schip echter niet gesloopt. De eigenaresse van het schip, Joselien Blanken, overweegt nu een bodemprocedure.

Adriaan Blanken heeft 17 jaar gewerkt aan de Sylvia. De bedoeling was er een charterschip van te maken voor de Caribic. Blanken werd regelmatig met het schip weggestuurd. Het schip was eerder uit Leeuwarden weggestuurd waarna er een juridische strijd begonnen met de gemeente Leeuwarden. Daarna lag de Sylvia geruime tijd in Dronrijp. Af en toe voer het naar Franeker of Harlingen. Uiteindelijk liet Menameradiel het schip veilen.
Lees ook het gehele artikel op de bron: lc
  — Huilend zeehondje: laten liggenHuilende jonge zeehondjes op het strand of op een zandplaat zijn niet zielig. Moederzeehond komt doorgaans gewoon terug, al kan dat een tijd duren. Tot wel acht uur of in een enkel geval zelfs langer. Maar, áls het een keer te lang duurt, zijn er vaak andere zeehondenvrouwtjes die de eenzame pups even zogen.

Dat laatste is nieuw. Nooit eerder is wetenschappelijk bewezen dat zeehond-vrouwtjes ook 'vreemde' pups hun melk geven. Het is één van de uitkomsten van onderzoek in het Nederlandse Waddengebied door wetenschappers van de Rijkuniversiteit Groningen.

Twee jaar lang hebben gedragsbioloog Ton Groothuis en zijn studenten in de Dollard 400 zeehonden en hun pups met film- en fotocamera's gevolgd. Doel was na te gaan of het wel zo verstandig is om 'huilers', jonge aandoenlijke zeehondjes die schijnbaar door hun moeder zijn verlaten, op te pakken en naar de zeehondenopvang te brengen.

Niet doen. Laten liggen, zegt Groothuis, nu zijn studie bijna is voltooid. Huilers kun je beter met rust laten. Er zijn natuurlijk uitzonderingen: een duidelijk uitgemergeld dier, een pup met verwondingen of een jonge zeehond die verstrikt zit in een visnet, horen thuis in een opvangcentrum.

"Maar jonge pups zijn veel minder kwetsbaar dan we geneigd zijn te denken." Tijdens zijn onderzoek zagen Groothuis en zijn studenten dat pups vaak een tijdlang alleen worden gelaten door hun moeders. Maar op enig moment zoeken de twee elkaar weer op. "Die periode kan oplopen tot acht uur, soms langer. Dat huilen is een manier van communiceren tussen pup en moeder."
Lees het gehele artikel op de bron: Trouw 
— Veerdienst per zeilbootENKHUIZEN - Het is mogelijk om dagelijks met een traditioneel zeilschip tussen Enkhuizen en Urk heen en weer te varen. De topzeilschoener WIllem Barentsz onderhoudt al negen jaar lang in de zomer een veerdienst.

Tussen 22 juli en 26 augustus vaart de WIllem Barentsz elke dag met uitzondering van de zondagen een keer heen en weer. De boot vertrekt om 10.45 uur vanuit Enkhuizen om rond 13.30 uur in Urk aan te komen.

Daar bestaat de mogelijkheid het voormalige eiland te bezoeken. Het vertrek vanuit Urk is om 15.15 uur en de aankomst in Enkhuizen is gepland rond 18.00 uur. Fietsen kunnen mee en er is een mogelijkheid om aan boord elektrische fietsen op te laden.

Op de dagtochten wordt zoveel mogelijk gezeild. Passagiers mogen meewerken met zeilen hijsen, sturen en navigeren. Een enkele reis kost 20 euro, een retour 30 euro.
Lees het gehele artikel op de bron: Telegraaf
— Pleziervaart mijdt HoornSteeds meer jachten mijden de haven van Hoorn. De oorzaak: doorgroeid fonteinkruid dat welig groeit in het Markermeer. De gemeente luidt de noodklok, de havendienst spreekt van 'een grote bedreiging'.
Vorige week trok wethouder Ben Tap van Hoom aan de bel. Want niet alleen Hoorn, heel recreatief WestFriesland lijdt economische schade als geen oplossing wordt gevonden voor het woekerende fonteinkruid, dat zich slingert om de kiel en de schroef van schepen en daar schade aanricht. De gemeente Hoorn heeft speciaal hiervoor een meldpunt ingesteld.Verzekeraar Delta Lloyd heeft ook al van klanten schadeclaims ontvangen als gevolg van het fonteinkruid. Na de zomer wordt bekeken of de verzekeraar in overleg treedt met de vaarwegbeheerder over de gevolgen van deze claims.
Overigens vormt het kruid niet alleen aan deze kant van het Markermeer een probleem. Bij Marina Muiderzand in Almere zijn gisteren brasems in het water gegooid als ludieke actie en om aandacht te vragen voor het waterplanten-probleem. En ook daar klinkt de haven van Hoorn regelmatig in combinatie met het fonteinkruid, bevestigt woordvoerster Denise van Zullen. ,Ze waarschuwen elkaar:, daar moet je niet heen."
Lees het gehele artikel op de bron: de voorpagina van de papieren NHD 
— Watersportorganisaties maken vuist tegen fonteinkruidMenig zeiler heeft er al last van ondervonden; de waterplanten in het Markermeer en in de randmeren. Wedstrijden moeten worden gestaakt, zeilscholen ondervinden hinder en andere recreatieve watersporters komen vast te zitten wat in sommige gevallen tot onveilige situaties kan leiden. Volgens een aantal watersportorganisaties kan het zo niet langer. “Het is tijd voor actie.”

De HISWA, Sportvisserij Nederland, Platform Waterrecreatie en het Watersportverbond riepen dinsdag zeilers en pers bijeen in de Marina van Muiderzand. De organisaties benadrukten hun standpunt: Rijkswaterstaat doet te weinig en neemt geen verantwoordelijkheid voor de overlast. Rijkswaterstaat is het er niet mee eens en geeft aan dat buiten de vaargeulen de verantwoordelijkheden ophouden en ze zich niet bezig houden met recreatieve voorzieningen.

Economische gevolgen
HISWA-directeur Geert Dijks zat afgelopen weekend nog vast met zijn zeilboot. Ook hij is de waterplanten wel zat. “Rijkswaterstaat geeft aan dat de zeilboten dan maar in de vaargeulen moeten varen, maar dat kan niet de bedoeling zijn. Dat past nooit.” Ook wijst hij op de economische gevolgen die de waterplanten met zich meebrengen. De omzet in de havens is 250 miljoen in dit gebied. Als 10 procent van de watersporters overweegt uit dit gebied te vertrekken, dan gaat dat dus om 25 miljoen. De bestedingen vanuit de watersporters zijn drie keer die omzet. Daarmee is dit een erg belangrijke sector in dit gebied.Marco Kraal van Sportvisserij Nederland zette tijdens de actie 10 brazems uit in het Markermeer, als protest. Samen met diverse vertegenwoordigers uit de watersport werden de brazems stuk voor stuk in het water gelaten. Jaren geleden werden de brazems uit het markermeer gevist. Deze vis is een bodemwoeler en woelt dus de waterplanten los uit de grond. Dat is goed tegen de waterplanten, maar het water wordt er troebeler door. Maar, zegt bioloog Marco Kraal, “troebel water is niet per se niet schoon”. Door de brazem weer terug te zetten, vijf jaar lang niet te vissen en de vissers in te zetten om beter en slimmer te maaien zou er een beter situatie kunnen ontstaan.
Lees het gehele artikel op de bron: zeilen  
Of lees in de komende Zeilen nr. 9 meer over waterplanten. Deze komt 24 augustus uit.

— ‘Varen doe je Samen!’ tien jaar onderwegDe veiligheid op het water wordt al weer tien jaar bevorderd met hulp van het project ‘Varen doe je Samen!’ (VDJS). Op 4 september 2007 werd tijdens de HISWA te water in IJmuiden een convenant ondertekend, waarmee de deelnemende partijen met elkaar afspraken gezamenlijk te zorgen voor eenduidige communicatie over de veiligheid op het water voor de beroeps-, recreatie-, zee- en de passagiersvaart.

Ondanks het feit dat de boodschap in die tien jaar hetzelfde is gebleven, zijn er vandaag de dag wel andersoortige aandachtspunten. Projectleider van der Maat noemt er enkele: “In de binnenvaart is men er zich niet altijd bewust van dat ook steeds meer recreatievaart een marifoon aan boord heeft en (verplicht) uitluistert. De marifooncommunicatie tussen recreatievaart en beroepsvaart kan nog wel verbeterd worden”.

“Daarnaast zijn de schepen natuurlijk groter geworden (grotere dode hoek) en vanuit de recreatievaart krijgen we te maken met nieuwe soorten watersport”. Voorlichting over veilig varen op het water blijft daarom ook nu nog heel belangrijk. “Je ziet ook dat er soms routinegedrag ontstaat bij beroepsschippers en recreatievaarders. ‘Ik vaar hier altijd al’, wordt er dan gezegd. Toch blijft het ook dan belangrijk rekening met elkaar te houden”.

Veiligheid

Veilig kunnen varen is voor de recreatie- en beroepsvaart van groot belang. Om de veiligheid op de Nederlandse grote vaarwegen te vergroten is 'Varen doe je Samen!' gelanceerd. Het gaat om een landelijk samenwerkingsproject van onder andere provincies, Rijkswaterstaat, Koninklijke BLN-Schuttevaer, de watersportsector en de Unie van Waterschappen.
Lees het gehele artikel op de bron: Scheepvaartkrant  
Kijk hier voor meer informatie
— Drijvend eiland kan land groot(s) maken


Artist impression Marin

Drijvende mega-eilanden moeten de overbevolking, files en vervuiling gaan bestrijden. Tevens hebben ze geen last van de zeespiegelstijging. Een nieuwe luchthaven in zee of het Markermeer komt hiermee weer een stapje dichterbij.

Het drijvende eiland bestaat uit gigantische van stootkussen voorziene driehoeken, die vrij mee kunnen bewegen op de golven. De platforms zijn mogelijk geschikt om een woonwijk of zelfs een complete luchthaven op aan te leggen.

Dat zegt directeur Bas Buchner van het Nederlandse maritieme onderzoekinstituut Marin. Morgen wordt de eerste demonstratie gegeven van zo’n kunstmatig eiland op schaal in het Offshore Bassin van 40x40 meter in Wageningen, waar golven, stroming en wind levensecht kunnen worden nagebootst. „Er zullen nog vele modelproeven, experimenten en live testen moeten volgen, voordat deze kunstmatige eilanden, bestaande uit met stootkussens aan elkaar gekoppelde driehoeken, echt gebouwd kunnen worden. Ze zijn flexibel te vergroten en verkleinen volgens de behoefte. Computersimulaties zijn veelbelovend”, aldus Buchner.

“Je kan er ook alles opzetten om wonen, werken, recreëren, varen en vliegen mogelijk te maken. Ook de aan- en afvoerwegen met bruggen, tunnels en lightrail moeten goed geregeld worden. Door de lucht kan eveneens een optie zijn”, meent de Marin-directeur. Zo zou de Derde Maasvlakte bij Rotterdam straks niet meer opgespoten hoeven te worden, maar kan die als drijvende haven in de Noordzee dienst doen.
Lees het gehele artikel op de bron: de Telegraaf via blendle (€)  
— “Het Waddengebied, een van onze mooiste natuurgebieden”Minister Schultz van Haegen van ministerie Infrastructuur en Milieu: “Nederlanders bestempelen het Waddengebied als een van onze mooiste natuurgebieden. En terecht. Dus moeten we er met z’n allen van genieten, maar er tegelijkertijd ook zuinig op zijn. De mogelijkheden om hier in nauwe samenspraak met de regio plannen voor te maken, zijn er nu. Op die manier houden we het gebied aantrekkelijk voor bewoners, bedrijven en bezoekers.”

Duurzame economie en versterking ecologie inzet voor Waddengebied
Toeristisch aantrekkelijk, cultuur-historisch boeiend en met een duurzame economie. Schultz van Haegen en staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken voor het Nederlandse Waddengebied voor ogen hebben.

Gebiedsagenda Wadden 2050
Om dat te bereiken hebben de bewindspersonen donderdag in een brief aan de Tweede Kamer de Gebiedsagenda Wadden 2050 aangekondigd. Werk aan die agenda start in het najaar van 2017 en zal ongeveer een jaar in beslag nemen. Met de Kamerbrief zijn ook diverse rapporten en verkenningen verstuurd.

— Mosselen zijn de koraalriffen van de WaddenzeeMosselen zijn de koraalriffen van de Waddenzee. Dat blijkt uit onderzoek door het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, het NIOZ. De manier waarop mosselen banken vormen, zorgt er voor dat ze vogels, vissen en kleine organismen aantrekken en het ecosysteem in de Waddenzee veerkrachtig houden.

De wetenschappers van het NIOZ zeggen dat ze in de patronen van de mosselbanken de blauwdruk van het herstel van het biologisch landschap gevonden hebben. Dat landschap werd in de jaren '80 flink aangetast door stormen en visserij. De uitkomsten van het onderzoek worden gebruikt om nieuwe mosselbanken aan te leggen.
Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland  
— Berichten in de Scheepspost van deze week
FVEN nieuws:

— Het grote misverstand

Overig nieuws:

— Aak van Moddergat na tien jaar op het droge
— Recordaantal historische schepen naar Hassailt 2017
— Duitse etappe-zege voor het behoud van de vloot

— Laat je varen tijdens Hassailt!
— Inschrijving Workshops scheepsambachten Hassailt geopend
— Walvis gespot in het Oosterdok in Amsterdam

— Open dag Historische Scheepswerf Arnemuiden
— 15 juli ‘hoogaarzen- en platbodem’-zeilfeest in Veere
— Tweestrijd over aanpak overlast Museumwerf Vreeswijk

— Nieuw bestuur waalschokker Neeltje Jantje Tiel
— 89 jarige in ‘geboortewater’
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz