Zeepost is de digitale nieuwsbrief voor de chartervaart. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.
De Zeepost wordt wekelijks verstuurd naar  1.150+ adressen.
Heb je zelf nieuws voor
Zeepost, mail dan aan wouter@zeepost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

Zeepost 862, 5 juli 2017
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz 

Piet Blaauw de Vries Zeilmakersonlinezeilen
Hitek

Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper
Kooij


TSC

MdeGroot

Rood boven groen
Frisian Sailing Com
Cinema Patrijspoorten

UB Sails

Hartzuiker
Ventis Zeilmakerij Molenaar
Delta Safety Training
de Breek
Hilbrands IJzerwerkplaats

Shiptron
Bureau Scheepvaart Certificering
Zeilpunt
Taxi Enkhuizen

FKH accu's
 
tvk instruktie
VHZC
Bataviahaven
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Zeilschip Bounty
Scheepswinkel van Meer
defotoboot
Historische Zeilvaart Harlingen
AtSea
friesevloot
SRF
Fikkers

Register Holland


zeilklippers

zeilklippers

MorgensterVoor evenementen en
wedstrijden kijk je hier— HISWA te Water in 2018 naar de Bataviahaven
— Maaien Hoornse Hop hoognodig; drie zeilboten vast
— Maaien waterplanten Hoornse Hop gestart

— Willemshaven onderdeel van Light Challenge 2018

— Boegbeeld in de aanbieding
— Grote kans op nieuwe Prins Hendrikbrug Leeuwarden

— Nieuwe kans voor de ‘Falls of Clyde’

— Vogels ontdekken Marker Wadden als broedplek
— Nederlandse schepen vooraan in Tall Ship Races

— Brits advies over toekomst zeehondenopvang

— Nieuw Tall Ship voor Ierland?
— Niet aanmeren in afgesloten Natura 2000 gebieden

— KNRM-directeur Stierhout treedt terug

— Gewonde bij brand op schip op scheepswerf
— NAM moet studie gevolgen gaswinning Waddenzee overdoen
— HISWA te Water in 2018 naar de BataviahavenAmsterdam, Lelystad – Vanaf 2018 verhuist de HISWA te water naar de evenementenhaven Bataviahaven in Lelystad. Als de HISWA te water haar leidende positie wil behouden en wil laten groeien, is een verhuizing naar een ruimere locatie een vereiste. De mogelijkheden van de Bataviahaven bieden dermate veel voordelen, dat de HISWA te water heeft besloten al in 2018 gebruik te maken van de uitgebreide faciliteiten die de evenementenhaven te bieden heeft.

De centrale ligging in Nederland (ook ten opzichte van Duitsland en België), de makkelijke bereikbaarheid, via de weg, het openbaar vervoer en over het water en de uitgebreide parkeermogelijkheden zijn de belangrijkste argumenten. Daarnaast zijn de uitgebreide faciliteiten in en rond Bataviahaven en de potentiële groei voor het aantal ligplaatsen een belangrijke reden om deze stap te nemen.

Bataviahaven directeur Joop van Diest is bijzonder verheugd dat de HISWA te water voor zijn haven heeft gekozen: ‘Als haven zijn wij juist uitgerust om evenementen als de HISWA te water te laten plaatsvinden. Tevens zijn er bij ons volop mogelijkheden om bijvoorbeeld bezoekers naar de beurs te laten komen met hun eigen boot of als gasten van een van de cruiseschepen of traditionele charterschepen. Daarnaast kan op korte afstand van de haven gerust snel gevaren worden tijdens proefvaarten. Verder sluit ik de organisatie van diverse side events samen met de HISWA te water zeker niet uit’.

De overeenkomst die de HISWA te water heeft gesloten met Bataviahaven heeft een looptijd van 5 jaar met een optie voor nog eens 5 jaar.
Bron: persbericht

— Maaien Hoornse Hop hoognodig; drie zeilboten vast


© Foto Notwin

Het maaien van fonteinkruid in het Markermeer is hoognodig: alleen deze week al heeft de reddingsbrigade Notwin in Hoorn drie zeilboten moeten helpen om de haven te bereiken.

Twee boten lagen vorige week dinsdag vlak bij elkaar ter hoogte van Scharwoude, maar er kwamen wel twee aparte meldingen van binnen. De opvarenden schakelden via de Kustwacht de reddingsbrigade uit Hoorn in. Met de reddingsboot Hayo werden de zeilboten naar de haven van Hoorn gebracht, waar de waterplanten uit de schroef konden worden gehaald.


De eigenaar van deze catamaran moest eerst te water om veilig de haven van Hoorn binnen te komen

Woensdag was het nog een keer raak, nu ter hoogte van het Julianapark. Ook hier ging het om een gehuurde zeilboot die in het fonteinkruid verstrikt was geraakt. De drie vastgelopen zeilboten zijn geen incident: het snelgroeiende fonteinkruid heeft Notwin de afgelopen tijd al flink wat werk opgeleverd en ook vanuit Wijdenes werden al incidenten gemeld.
Lees het gehele artikel op de bron: NHD 

— Maaien waterplanten Hoornse Hop gestart


De vier maaigebieden zijn geel. Klik op de afbeelding voor het gehele plaatje

Afgelopen dinsdag zijn de maaiwerkzaamheden in het Hoornse Hop gestart. In ongeveer 1,5 week tijd wordt in totaal 125 hectare aan waterplantenvelden gemaaid.

De afgelopen maand zijn er bijna 200 meldingen bij het waterplantenmeldpunt binnengekomen. Mede aan de hand van deze meldingen zijn de maaigebieden bepaald. Dit jaar hebben we ervoor gekozen om vier vaargeulen te maaien om zo de toegangen naar de havens van Hoorn, Schardam, Warder en Edam-Volendam zoveel mogelijk vrij te maken van waterplanten. Ook een deel van het gebied waar zeilwedstrijden worden gehouden, wordt gemaaid.

Ook tijdens en na het maaien willen we u vragen overlast te blijven melden op het waterplantenmeldpunt om een volledig beeld te krijgen van de ervaringen op het water.
Lees het gehele artikel op de bron: Hoorn.nl  


Het totale gebied met fonteinkruid beslaat ca 8.000 ha. Er worden in principe weer twee geultjes gemaaid naar Scharwoude en Warder, en twee dwarsgeultjes die niet te vinden zijn. Het maaien van 125 ha zal dan ook geen structurele problemen oplossen. (WvD)

— Willemshaven onderdeel van Light Challenge 2018


Foto: Gemeente Harlingen

De gemeente Harlingen wordt deelnemer aan de Light Challenge 2018. De Light Challenge is een ontwerpwedstrijd voor studenten van het MBO en universiteiten. Zij ontwerpen in teamverband nieuwe lichtconcepten. De deelnemende studenten moeten tijdens de Light Challenge op innovatieve wijze nadenken over nieuwe lichtconcepten op de Willemshaven. Wethouder Le Roy is trots dat de deelnemende teams met de Willemshaven aan de slag gaan.

Verlichting aan de randen van het Wad
De gemeente Harlingen werkt al jaren aan de verduurzaming van haar verlichting en het tegengaan van lichtvervuiling in het buitengebied. Ondertussen is het grootste deel van de verlichting in het buitengebied vervangen voor duurzame LED verlichting met veel minder lichtvervuiling.

Over de Light Challenge
De Light Challenge is een innovatieve ontwerpwedstrijd voor straatverlichting. Tijdens de wedstrijd werken gemeenten, bedrijven en het onderwijs samen om te komen tot een nieuw ontwerp. Was de Light Challenge in vorige edities nog gericht op het verbeteren van verlichting in de straat, de editie 2018 is juist gericht op de waarde van duisternis. Het thema voor 2018 is dan ook ‘Feel the Night’ en sluit zo aan bij Culturele Hoofdstad. ’Feel the Night’ wil zo veel mogelijk mensen wijzen op de schoonheid van de nacht en het tegengaan van onnodige lichtvervuiling. Architect en projectleider van ‘Feel the Night’ Nynke Rixt Jukema wordt nauw betrokken bij de Light Challenge 2018.
Lees het gehele artikel op de bron: Maritiem nieuws  

— Boegbeeld in de aanbiedingEen boegbeeld voor een zeeschip heb ik in de aanbieding. Het is van een kennis van mij, die graag wil dat het beeld weer aan een schip komt en zo de zee op gaat. Het beeld is ca 1.20 hoog, ongeveer ware grootte. Ze staat in het polyester, en er moet nog een stukje op haar achterhoofd dicht gemaakt worden. Ze hangt al jaren beschut op een veranda, in ieder geval goed droog. De eigenaar wil het wel kwijt. Zij zou het vooral leuk vinden als het weer op een varend schip komt. Het hoort op een zeilend zeeschip, en zij zou het geweldig vinden het weer te zien zeilen. En anders blijft het gewoon waar het is.
Voor meer foto's en info mail je met Wouter van Dusseldorp,


— Grote kans op nieuwe Prins Hendrikbrug LeeuwardenDe kans is groot dat een meerderheid in de Leeuwarder gemeenteraad komende week kiest voor de aanleg van een nieuwe beweegbare Prins Hendrikbrug.

D66, Pal/GroenLinks, FNP, Verenigd Links en de lijst Tilma presenteerden hiervoor afgelopen week al een voorstel, maar zij vertegenwoordigen slechts een derde van de raadszetels. Gisteren werd in de gemeenteraad echter duidelijk dat waarschijnlijk ook een fors deel van de twaalfkoppige PvdA-fractie voor stemt.

Daarmee lijkt de laatste stap gezet naar vervanging van de huidige vaste betonnen brug, die het scheepvaartverkeer in de zuidelijke Leeuwarder stadsgracht al een halve eeuw blokkeert. De vervanging zou in 2019 kunnen plaatsvinden.In eerste instantie komt deze operatie vooral ten goede aan het vaarverkeer langs de Willemskaden en Emmakaden, op langere termijn kan het zelfs een nieuwe hoofdroute tussen Grou en de Leeuwarder binnenstad opleveren.
PvdA-wethouder Sjoerd Feitsma adviseert de raad, om een besluit over de brug nog even uit te stellen. Er komen zoveel financiële tegenvallers op de gemeente af dat nog niet te zeggen valt of Leeuwarden de aanleg kan betalen. De actievoerders voor het plan - vanuit de Museumhaven - juichen dan ook nog niet.

Alleen al voor de eerste fase is 5 miljoen euro nodig. Wanneer de gemeenteraad akkoord gaat, wordt een voorschot genomen op de periode vanaf 2018, wanneer er dus een nieuw gekozen gemeenteraad zit.
Lees het gehele artikel op de bron: de LC via blendle (€)
Er is ook een Facebook pagina voor de Prins Hendrikbrug, like om te steunen  

— Nieuwe kans voor de ‘Falls of Clyde’De Falls of Clyde is 140 jaar oud en roest weg in Honolulu. Het is één van de laatste ijzeren viermasters ter wereld. Het schip moet daar weg van de overheid, er werd gedacht aan een veiling, sloop of zelfs afzinken voor duikers. De ‘Friend of Falls of Clyde’, de groep die voor het schip zorgt, zochten andere mogelijkheden voor het schip. Die lijkt nu gevonden.

David O’Neill uit Glasgow woont vlakbij de werf waar het schip gebouwd is. Hij zette zich in om een groep mensen enthousiast te krijgen. Deze groep, de ‘Save Falls of Clyde’ zochten het in sociale media en benaderden ook mensen in de internationale scheepsbouw industrie. Zo kregen ze $ 100.000,- bij elkaar om het schip naar Schotland te halen. Daar hebben al twee werven toegezegd ruimte te willen maken voor het schip.O’Neill verwacht dat het restaureren van de Falls of Clyde drie jaar gaat duren en zo’n 18 miljoen dollar zal gaan kosten. “We willen er een levend, zeilschip van maken”, zegt hij. Wanneer het weer zeewaardig is zal het schip ingezet worden voor sailtraining, vrachtvaart en andere commerciële activiteiten. Op dit moment wordt aan een businessplan gewerkt voor de nieuwe functie voor het schip.

Arjen van der Veen van Fair Transport (Tres Hombres en Nordlys) spreekt de ‘Save Falls of Clyde’ groep over een paar weken om te kijken naar de mogelijkheden er een Fair Transport zeilend vrachtschip van te maken.
Bron: Hawaii News en Facebook. Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz
— Vogels ontdekken Marker Wadden als broedplekDe Marker Wadden zijn nu al populair bij vogels als broedplek. Natuurmonumenten verbaast zich erover hoeveel dieren de nieuwe, kale eilanden al aandoen. Bij tellingen de afgelopen maanden hebben medewerkers meer dan 2000 nesten gevonden. Vooral de visdief komt er veel voor (1700 broedparen), maar ook bijzondere soorten als de dwergstern en de strandplevier zijn er te vinden. In totaal werden er meer dan vijftig soorten gezien.

"De enorme aantallen hebben ons echt verbaasd", zegt boswachter Ruben Kluit. "Soorten als de dwergstern en de strandplevier broeden op steeds minder plekken in Nederland, dus we zijn heel blij dat ze het strand van de Marker Wadden hebben ontdekt."


Foto: ANP

Voordeel van deze plek is dat er nauwelijks vijanden zijn. Ook is er weinig menselijke activiteit, omdat er in het gebied een vaarverbod geldt. Gebrek aan begroeiing is geen probleem: de vogels die nu er broeden hebben vaak alleen een kuiltje in het zand als nest.

Uiteindelijk zal het grootste eiland toegankelijk worden voor recreanten: in 2018 wordt de haven ervan toegankelijk voor het publiek.
Lees het gehele artikel op de bron: NOS
— Nederland aan kop in Tall Ship Races Rendezvous 2017In Rendezvous 2017 komen meer dan 40 all Ships bijeen in Canada, om het 150 jarig bestaan van de Canadese Confederatie te vieren. In de reis naar Canada waren verschillende Tall Ship Races opgenomen. Nederlandse schepen waren hier goed vertegenwoordigd, en presteerden ook zeer goed.

In de eerste race van Greenwich naar Sines (Portugal) won de Wylde Swan in de A-klasse. De tweede race ging van Sines naar Bermuda, De Wylde Swan was eerste in de A-klasse en derde overall. Een andere race ging van Charleston naar Bermuda, hier finishte de Oosterschelde op de tweede plaats in de A. De race van Bermuda naar Boston was ook een Nederlands feestje: In de A werd de Oosterschelde eerste, gevolgd door de bark Europa. De Gulden Leeuw werd derde. Er deden minder Tall Ships mee dan verwacht, omdat een aantal schepen de strenge controles van de Amerikaanse autoriteiten wilden vermijden en vanuit Bermuda direct doorvoeren naar Canada.Bij deze foto: achter de Gulden Leeuw vaart de US Coast Guard Bark Eagle en links is de vlag te zien van de Peruaanse BAP Union. Aan deze race van Boston naar Prince Edward Island deden ook de Bark Europa mee en de Oosterschelde. Waren in Boston nog tropische temperaturen te meten, op zee richting Nova Scotia kelderde de temperatuur binnen 24 uur naar 8 graden. Samen met dichte mist met zicht minder dan 100 meter werd het een race 'ieder voor zich zelf' en kwamen de schepen na 3 dagen bij de finish weer bij elkaar.
In deze wedstrijd haalde de Oosterschelde de 4e plaats, de Europa werd vijfde en de Gulden Leeuw zevende volgens de voorlopige overall uitslag.
 
In Europa startte de eerste Tall Ship Race in Halmstad, Zweden, afgelopen maandag. De finish is in Kotka, Finland. Nederlandse deelnemers aan deze race zijn de brik Morgenster, de logger Gallant en het marine zeilschip de Urania.
Kijk hier om de race life te volgen 
— Brits advies over toekomst zeehondenopvang
 


Twee Britse wetenschappers maken deel uit van een nieuwe rijkscommissie die de toekomst onderzoekt van de zeehondenopvang in Nederland.

De groep brengt advies uit over het nut van de opvang. Nederland telt vijf locaties waar zieke zeehonden worden opgevangen, waaronder op West-Terschelling en Texel en in Pieterburen. Onderling is er strijd over de vraag wanneer en welke zeehonden hulp moeten krijgen.

In Nederland zwemmen zo’n tienduizend zeehonden rond. Het merendeel, 90 procent, verblijft in de Waddenzee. Volgens sommige biologen zit de populatie aan het natuurlijke plafond en moeten de zeehondenredders zich terughoudend opstellen. Ook internationaal zijn er verschillen; in een land als Denemarken worden zieke beesten standaard afgemaakt.

Voorzitter van de wetenschappelijke onderzoekscommissie is bioloog en professor André van der Zande (64), directeur-generaal van het RIVM. Van der Zande wordt bijgestaan door vijf leden, onder wie de twee leden uit het Verenigd Koninkrijk.

De commissie gaat in september aan de slag en komt binnen een halfjaar met een advies. De wetenschappers kijken naar ecologie, dierziekten en dierenwelzijn.
Lees het gehele artikel op de bron: LC  
— Nieuw Tall Ship voor Ierland?Tijdens de SaFest in Galway sprak Ministerpresident Leo Varadkar zijn steun uit aan een Iers Sailtraining schip dat de Asgard II moet vervangen. Het plan voor een nieuw Tall Ship zou € 16 miljoen moeten kosten. Maar de beide regeringen van Ierland willen samen hierover praten.

Varadkar zei: “SailTraning is één van de gebieden waar we als Noord- en Zuid Ierland kunne samenwerken. Veel mensen vinden het jammer dat de Asgard II er niet meer is, maar zijn zich ook bewust van de kosten van een vervangend schip. Wij kunnen daar zeker in bijdragen.”

De brigantijn Asgard II was van de Ierse overheid en zonk aan de Franse kust in 2008, en sindsdien worden sail trainees op verschillende schepen geboekt door Sail Training Ireland. Waaronder de Nederlandse schepen Gulden Leeuw en Morgenster.


De ’Spirit of New Zealand’, een voorbeeld voor Iers Tall Ship?

De Atlantic Youth Trust, een cross-border organisatie zoekt fondsen en overheidssteun om een nieuw Tall Ship te bouwen, volgens de lijnen en tekeningen van de ’Spirit of Adventure’ uit Nieuw Zeeland.
Voor meer info over Atlantic Youth Trust en hun plannen kijk je hier 
— Niet aanmeren in afgesloten Natura 2000 gebiedenRijkswaterstaat, de Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s) van de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (OFGV) en de politie roepen bootbezitters op om niet aan te meren op afgesloten gebieden in de Randmeren.

Het is niet toegestaan deze gebieden te betreden om de kwetsbare natuur en vogelsoorten die hier leven, te beschermen. Bij vaarsurveillance worden regelmatig toch mensen op de eilanden aangetroffen. Een boete kan oplopen tot €340.

Het gaat dan bijvoorbeeld om de eilandjes De Snörre en Kraggenoog liggend in het Zwarte Meer. Recreatie kan de dieren storen en de natuur schade toebrengen. Bijna het hele IJsselmeergebied is aangemerkt als Natura 2000 gebied. Om de natuur te beschermen zijn kwetsbare gebieden, waaronder de bovengenoemde eilandjes, afgesloten. Aanleiding voor deze oproep is de toename van het aantal bootbezitters dat toch aanmeert in gebieden waar dat niet is toegestaan. Om de rust in deze gebieden te bewaken wordt er komende periode extra gecontroleerd.
Lees het gehele artikel op de bron: RWS 
— KNRM-directeur Stierhout treedt terugJos Stierhout is om persoonlijke redenen teruggetreden als directeur van de KNRM. Hij blijft nog adviseur tot 1 oktober.

Stierhout begon 1 juni 2015 als opvolger van Roemer Boogaard. De afgelopen twee jaar heeft hij zich vooral ingezet voor de samenwerking met partners in de hulpverleningsketen zoals Kustwacht, veiligheidsregio's, ambulance, politie en brandweer. Ook heeft hij met Reddingsbrigade Nederland de basis gelegd voor intensievere samenwerking.

Zijn ambitie was ook de ondersteunende KNRM-organisatie te versterken en de kerntaken Search and Rescue, Radio Medische Dienst, strandveiligheid en preventie beter op de kaart te zetten. Deze ambities in combinatie met het werk als directeur van een vrijwilligersorganisatie en een goed doel waren zwaar en hebben hem na persoonlijke afweging doen besluiten af te treden.
Hoofd operationele dienst Riemert Moleman neemt de directiefunctie tot half augustus waar en daarna neemt interim-directeur Dedan Schmidt het over. Voor een definitieve vervanger stelt de Raad van Toezicht een profielschets op.

Lees het uitgebreide artikel van Sander Klos in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees
— Gewonde bij brand op schip op scheepswerf
 


Op een scheepswerf aan de Zwaan in Woudsend is dinsdagmiddag brand uitgebroken in de machinekamer van een schip. Op het moment dat de brand uitbrak was een persoon aanwezig in de machinekamer. Het automatische blussysteem ging aan en spoot de ruimte vol met poeder. Hij raakte daardoor zijn oriëntatie kwijt.

Omdat de man aanvankelijk als vermist was opgegeven, rukten de hulpdiensten massaal uit. Zo werd onder andere de traumahelikopter opgeroepen. Nadat de man was gevonden is hij onderzocht door medewerkers van de ambulance en naar het ziekenhuis gebracht.

Het blussysteem heeft de brand uitgemaakt. De brandweer heeft een nacontrole gedaan.
Lees het gehele artikel op de bron: LC 
— NAM moet studie gevolgen gaswinning Waddenzee overdoenDe Nederlandse Aardolie Maatschappij heeft definiteif tot uiterlijk 31 oktober 2017 de tijd gekregen om een een verbeterde studie in te leveren over de gaswining onder de Waddenzee.

Lees ook: NAM berispt om gebrekkig rapport over Waddenzee
In mei werd al geconstateerd dat de lange termijnstudie over de gevolgen van de bodemdaling door de gaswinning niet goed genoeg was. De NAM kreeg de tijd om daarop te reageren. Dat is inmiddels gebeurd en dat heeft het Staatstoezicht op de Mijnen niet van gedachten doen veranderen.

De studie die de NAM eerder dit jaar indiende kan niet gebruikt worden om te bepalen of de bodemdaling binnen de grenzen blijft die in het instemmingsbesluit voor gaswinning in de Waddenzee van de minister zijn gesteld. Daarom was die studie toen ‘niet ten genoegen van de Inspecteur-generaal der Mijnen’.

Van belang is dat de bodemdaling als gevolg van gaswinning wordt gecompenseerd door onder andere afzetting van sedimenten (bijvoorbeeld zand of klei) op de bodem. Dat betekent dat de bodemdaling door gaswinning bij Zoutkamperlaag niet meer mag zijn dan 5 mm per jaar en bij Pinkegat niet meer dan 6 mm per jaar. Op die manier wordt het unieke karakter van de Waddenzee niet aangetast door gaswinning.
Lees het gehele artikel op de bron:  LC  
— Berichten in de Scheepspost van deze week— VD10 blijft voor Volendam behouden
— Binnenvaartmuseum vaart nieuwe koers
— Alles in gereedheid voor Hassailt 2017

— Archeon krijgt ton voor restauratie schepen Zwammerdam
— Nederland laat scheepswrakken over aan paalworm en erosie
— Haringlogger SCH 236 wordt museumschip

— Ook vechtezomp naar Havendagen in Coevorden
— Politici bezoeken Texels maritiem erfgoed
— Grote kans op nieuwe Prins Hendrikbrug Leeuwarden

— Jongeren redden tjotter "War Dy' van ondergang
— Baggerfestival trok 30.000 bezoekers
— Brons Museum wraakt rechter in zaak bij hof

— Klassieke verteleditie Verhalen aan Boord in Zutphen
— Veiling van historische vaartuigen in Engeland

— InlandEcdis beschikbaar in OpenCPN 4.6
— Red de schatten uit de TitanicZeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz