Zeepost is de digitale nieuwsbrief voor de chartervaart. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.
De Zeepost wordt wekelijks verstuurd naar  1.150+ adressen.
Heb je zelf nieuws voor
Zeepost, mail dan aan wouter@zeepost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

Zeepost 861, 28 juni 2017
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz 
Morgenster
Piet Blaauw de Vries Zeilmakersonlinezeilen
Hitek

Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper


Kooij

TSC

MdeGroot

Rood boven groen
Frisian Sailing Com
Cinema Patrijspoorten

UB Sails

Hartzuiker
Ventis Zeilmakerij Molenaar
Delta Safety Training
de Breek
Hilbrands IJzerwerkplaats

Shiptron
Bureau Scheepvaart Certificering
Zeilpunt
Taxi Enkhuizen

FKH accu's
 
tvk instruktie
VHZC
Bataviahaven
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Zeilschip Bounty
Scheepswinkel van Meer
defotoboot
Historische Zeilvaart Harlingen
AtSea
friesevloot
SRF
Fikkers

Register Holland


zeilklippers

zeilklippers

Voor evenementen en
wedstrijden kijk je hier— Nederlandse Tall Ships samen in ‘Hollandse Helden’
— Wind in de zeilen voor Sail
— Vacature rondvaart schipper Rederij Kooij

— Onderzoek veerbootroute via Schuitengat

— Dit zijn alle watersport- en recreatieplekken in Noord-Holland
— Schip Helena blijft liggen in Helderse haven

— Martin Gaus: mensen redden blijft mensenwerk bij de KNRM

— Protest bij Windjammer Parade in Kiel
— Enkhuizen wil walstroom voor riviercruiseschepen

— Colin Archer geborgen: KNRM-training werpt zijn vruchten af

— Politieboten liggen weer aan de kant
— Enkhuizen pakt zijn haven aan

— Financiering vismigratierivier bijna rond

— Reddingsbrigade Nederland krijgt nieuwe vloot

— Foto's van Hajo Olij


De fotoboot bij de Pieperrace in Volendam

In de vorige Zeepost stonden twee foto's van Hajo Olij, helaas zonder de vermelding van de fotograaf. Het betrof de foto's van de Bruinvisch en van de Europa bij Antarctica.
Hoewel ik mijn best doe om de makers van geplaatste foto's te achterhalen, lukt dit niet altijd. In de chartervaart kom je nu eenmaal veel foto's van Hajo Olij van de Fotoboot tegen.
— Nederlandse Tall Ships samen in ‘Hollandse Helden’De crème de la crème van de Nederlandse Tall Ships heeft zich, in samenwerking met de STAN, verenigd en zij presenteerden zich tijdens Sail Den Helder onder de naam ‘Hollandse Helden’. Er was een speciale stand ingericht met beelden van de schepen op hun spannende reizen en bijzondere avonturen op zee. De samenwerkende schepen zijn: Stad Amsterdam, Eendracht, Europa, Morgenster, Oosterschelde en Gulden Leeuw.

Niet alle Nederlandse Tall Ships waren aanwezig in Den Helder. De schepen varen werkelijk de hele wereld rond. U kunt wel meezeilen op een Tall Ship. U bent niet alleen gast aan boord, maar ook onderdeel van de bemanning. U draait mee in het wachtsysteem en de bemanning vertelt u alles over het zeilen op een Tall Ship. U heeft geen zeilervaring nodig om mee te zeilen naar unieke bestemmingen over de hele wereld zoals de Caribbean, Cuba, Antarctica, Afrika, Schotland en Scandinavië. De focus van de reizen ligt op het ontdekken van bijzondere plekken over de hele wereld, per zeilschip.
— Wind in de zeilen voor SailSail Den Helder 2017 en de marinedagen waren een groot succes. Beide evenementen samen trokken over vier dagen tussen de 350- en 360-000 bezoekers. Dat is iets minder dan de 400.000 bezoekers van 2013

Een wereldrecord lesgeven in nautisch rouwknopen met 303 mensen, een record bootjes bouwen, nationale artiesten en veel prachtige Tall Ships, Sail Den Helder was geslaagd. De organisatie kijkt dan ook met een warme blik terug op het evenement. “Het was fantastisch”, zegt Jeanette Blijdorp-Jonker, directeur Tall Ships in het NHD. “We hadden een heel goede editie. Dat is ook te zien aan het bezoekersaantal.“Ook Anke de Vries van Citymarketing Den Helder is positief: “We krijgen veel positieve reacties. Mee door de vele activiteiten die op Willemsoord zijn georganiseerd.” Ook de Helderse detailhandel is tevreden met het evenement. Bezoekers konden dit jaar op station Den Helder uitstappen, i.p.v. Den Helder Zuid in vorige edities. Daardoor werd een betere verbinding gemaakt tussen het centrum van Den Helder en Sail.


— Vacature rondvaart schipper Reederij KooijReederij P. Kooij is een gezellig familie bedrijf die al 94 jaar actief op de Amsterdamse grachten. Vanaf meerdere locaties in de stad verwelkomen wij toeristen voor een rondvaart door de mooie grachten van Amsterdam.

Schipper (m/v) fulltime of parttime
Wij zoeken enthousiaste schippers (m/v) die ons team komen versterken.

U bent gemotiveerd om:
•    In een persoonlijk team te werken
•    Verantwoordelijkheid te nemen voor het dagelijks onderhoud van de boot
•    De gasten van Reederij P. Kooij een unieke kijk op Amsterdam te geven

Functie eisen:
•    U bent in het bezit van een groot vaarbewijs en marifooncertificaat
•    U heeft een flexibele werkhouding
•    U bent bereid weekenden en avonden te werken

Wij bieden:
•    Een flexibel dienstrooster
•    Een marktconform salaris
•    Goede secundaire arbeidsvoorwaarden

U heeft interesse om schipper te worden bij Reederij P. Kooij neem dan contact met ons op via info@rederijkooij.nl of +31 (0)20 623 38 10
Of kijk hier voor de gehele vacature

— Onderzoek veerbootroute via Schuitengat


Het Schuitengat vanuit het noordwesten bekeken.

Rijkswaterstaat gaat onderzoek doen naar het bevaarbaar maken van het Schuitengat bij Terschelling. Deze populaire, kortere route van het eiland naar Harlingen en richting Noordzee, wordt op de natuurlijke manier dieper en is nu toegankelijk voor de scheepvaart. Vorig jaar bracht Rijkswaterstaat groene en rode vaarwegmarkering aan in de geul. Sindsdien is het Schuitengat een officiële vaarweg.

Omdat er niet sneller van 20 kilometer per uur mag worden gevaren, kan Rederij Doeksen er niet langs. De rederij wil dat wel graag. „De route scheelt tijd, geld en het milieu wordt gespaard”, zegt Rudy Herrema van Doeksen.

Die wens kent Rijkswaterstaat. Mede hierom wil de dienst nu onderzoeken hoe de geul zich zal ontwikkelen en hoe groot de kans is op een stabiele vaarroute. Ook moet helder worden hoeveel er gebaggerd moet worden om het Schuitengat op diepte te houden. Baggeren mag alleen als een geul uit zichzelf dieper wordt. Het onderzoek start eind van de zomer en is in het najaar klaar.

De veerbootroute naar Terschelling ging tot midden jaren negentig ook via het Schuitengat. De geul slibde dicht en vanwege de onbeschutte ligging was baggeren een moeilijke klus. Nu de geul weer op een natuurlijke wijze wordt uitgediept, maakt de plezier- en chartervaart al weer gebruik van de route. Volgens Rijkswaterstaat vaart de sneldienst van Doeksen af en toe door de geul.

Een obstakel vormt een drempel aan het einde van de geul, dichtbij de Vliestroom. Die drempel die circa 800 meter lang is, varieert tussen de -2,7 en 4 meter ten opzichte van NAP. De breedte hier is tussen de 80 en 150 meter. De veerboot vereist een breedte van 120 meter.
LeeLees het gehele artikel op de bron: de LC via blendle (€) 
— Toeristische organisaties openen gemeenschappelijk kantoor


Foto: Omroep Friesland, Ronald van der Pol

Drie toeristische organisatie in Fryslân openen dinsdag één gemeenschappelijk kantoor. Het gaat om Merk Fryslân, Leeuwarden-Fryslân 2018 en Marketing Leeuwarden. Vanuit het kantoor werken ze met elkaar aan de campagnes om meer toeristen naar Fryslân, Leeuwarden en de Culturele Hoofdstad toe te trekken.
Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland 
— Dit zijn alle watersport- en recreatieplekken in Noord-HollandNOORD-HOLLAND — 23 juni - Goed nieuws voor de waterliefhebbers. De provincie heeft zojuist een gloednieuwe website gelanceerd waarmee je voor elk deel van Noord-Holland precies kan zien waar als je watersporter of recreant je hart kan ophalen.

'Noord-Hollands water' is speciaal ontwikkeld voor op je smartphone. De site geeft een overzicht van waar je terecht kan als je wil gaan varen met een fluisterbootje of zin hebt om te gaan strandzeilen. Maar ook als je bijvoorbeeld wil weten waar je een kano kan huren en een mooie kanoroute zoekt.

Voor zwemliefhebbers is Noord-Hollands water ook erg handig. Op de site staat een kaart met alle zwemlocaties. Ook staat er bij hoe veilig het water is en welke voorzieningen er zijn.

De site is ontwikkeld door de provincie in samenwerking met de ANWB, Hiswa en Waterrecreatie NL.
Kijk hier voor de site


Ook de zeilende chartervaart wordt genoemd, met een speciale link naar “de historische vloot”. Hier vind je een 7-tal schepen die vanuit Noord-Holland zouden varen. Twee daarvan varen echter geen charter meer. Op de site nog meer verouderde gegevens, de aanbiedingen voor individuele tochten zijn uit 2015. Voor het laatste nieuws over de chartervaart wordt verwezen naar de Schuttevaer en artikelen die alleen voor abonnees zijn.
Voor de Motorchartervaart wordt doorverwezen naar de site van Fietsvaarvakanties.  De provincie en andere medewerkende organisaties als ANWB, HISWA en Waterrecreatie.nl schieten hiermee behoorlijk mis. (WvD)

— Schip Helena blijft liggen in Helderse havenHet tallship Royal Helena uit Bulgarije moet tijdelijk in de haven van Den Helder blijven liggen. De aangevaren Nao Victoria mocht wel wegvaren tijdens de Sail-Out.Het schip was vorige week betrokken bij de aanvaring met het Spaanse vaartuig Nao Victoria. ,,De Nao Victoria is provisorisch gerepareerd en die kan weer weg, de bemanning van dit schip treft sowieso geen blaam’’, zegt Jeanette Blijdorp-Jonker, directeur tallships van Sail Den Helder. ,,Het wil niet zeggen dat de Royal Helena iets verkeerd heeft gedaan. Dat moet onderzoek nog uitwijzen. Er kan een aantal redenen zijn voor de aanvaring, een te harde wind bijvoorbeeld. De verzekeraar wilde in ieder geval nog niet dat het schip zou vertrekken. De verzekeringsmaatschappijen van beide partijen zijn er nog niet over uit.’’
Lees het gehele artikel op de bron: NHD  Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz
— Martin Gaus: mensen redden blijft mensenwerk bij de KNRMMet een online filmpje van hondenkenner Martin Gaus vraagt de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) aandacht voor haar reddingwerk op zee door vrijwilligers. In het filmpje is te zien hoe Martin Gaus aan de slag gaat om zeehonden te trainen voor het redden en zoeken van drenkelingen op zee. De conclusie van Martin Gaus na de zeehondentraining: “Mensen redden blijft mensenwerk.”

Het mag duidelijk zijn dat de zeehondentraining met een flinke korrel zeezout genomen moet worden. De zeehonden die in het bad ‘getraind’ worden door Martin Gaus, zijn geboren in Deltapark Neetje Jans en blijven daar. De zeehond die vanaf de reddingboot te water wordt gelaten, werd vrijgelaten in haar natuurlijke leefomgeving, omdat zij uit het opvangcentrum A Seal in Stellendam ontslagen was na een succesvolle revalidatie.

Mensenwerk
Redden is mensenwerk. Het vraagt om moed, inzet en een grote mate van passie, om dag en nacht klaar te staan voor reddingwerk op zee. Mensenredders verdienen steun uit de samenleving. Daarom sluit de film af met een oproep om vrijwilliger of donateur te worden van de KNRM.

De KNRM bedankt Martin Gaus, reclamebureau Havas Lemz, Deltapark Neeltje Jans, Zeehondenopvangcentrum A Seal en KNRM-reddingstation Stellendam voor de samenwerking en de totstandkoming van deze online campagne.
Lees het gehele artikel op de bron: KNRM
— Protest bij Windjammer Parade in KielOnder leiding van de driemaster "Thor Heyerdahl" vond de traditionele parade van tall ships in Kielplaats. De duizenden toeschouwers werd een ongebruikelijk beeld geboden: een protest van de deelnemers tegen een geplande veiligheid regulering van het ministerie van Verkeer voor traditionele schepen. Na de eerste 20 schepen ontstond een gat van 1 mijl met de resterende 75 schepen.

het protest is bedoeld om te laten zien "dat er in de toekomst vele schepen zullen ontbreken wanneer de verordening in werking treedt," zei Michael Saitner, voorzitter van de "Thor Heyerdahl". Het resultaat was een lang uitgetrokken parade zonder grote hoogtepunten.

De windjammer parade had ongeveer 100 deelnemers, waaronder 89 zeilschepen. In voorgaande jaren waren er wel 120 zeilschepen. De reden is de grote evenementen met zeilschepen in de buurlanden. Na maritieme evenementen in Denemarken en Noorwegen in voorgaande jaren, was het dit jaar Sail Den Helder, die bijna alle belangrijke Tall Ships aantrok.

Het resultaat: In de Windjammer Parade in Kiel was dit jaar geen enkel groot vierkante getuigd zeilschop te gast. Zelfs het door de Duitse marine gecharterde opleidingsschip "Mircea" ging liever naar Den Helder.

— Enkhuizen wil walstroom voor riviercruiseschepenIn navolging van Hoorn wil ook Enkhuizen nu serieus werk maken van walstroomvoorzieningen voor riviercruiseschepen. Burgemeester en wethouders stellen de gemeenteraad voor om voor 2018 zeven aansluitingen aan te leggen, vijf op de Gependam en de Lussenburgsteiger en twee nabij de Nieuwe Harlinger Steiger.

In december 2016 gaf de gemeenteraad het college van b en w via een motie opdracht om de mogelijkheid van walstroom in Enkhuizen te onderzoeken. Aanleiding vormden de klachten over geluids- en stankoverlast die de dieselaggregaten van de riviercruiseschepen veroorzaken om hun eigen energie op te wekken. Afgezien van de herrie waarmee dit gepaard gaat, zorgen de aggregaten voor een verhoogde uitstoot van koolmonoxide, stikstof, zwaveldioxide en fijnstof.

Alle haken en ogen in ogenschouw genomen, denken B en W dat de aanleg van walstroom ook voor Enkhuizen goed zou zijn. Dat moet gecombineerd worden met de uitwerking van andere duurzame initiatieven in de havens en een afmeerregiem, dat riviercruiseschepen verplicht om aan te sluiten op walstroom bij een verblijf van langer dan twee uur.

B en W pleiten voor zeven aansluitingen, maar de raad kan ook kiezen voor minder. Hoeveel een aansluiting precies kost, kan het college niet zeggen omdat het project nog moet worden aanbesteed. Er is wel financiële informatie beschikbaar die de raadsleden bij hun afwegingen kunnen betrekken, maar die is vertrouwelijk. Ook in Hoorn zijn de kosten geheim, al becijferde de SP daar eerder al dat vier aansluitingen op twee steigers van het Oostereiland zou neerkomen op een investering van ongeveer 450.000 euro.
Om te beginnen vragen B en W de Enkhuizer raad nu om een krediet van 25.000 euro. Dat bedrag is nodig om met de inhuur van een extern deskundige een bestek te maken.
Lees het gehele artikel op de bron: NHD  
— Colin Archer geborgen: KNRM-training werpt zijn vruchten afDe houten Colin Archer "Odin" was nabij Lohals op de stenen gelopen. De Nederlandse Tjalk "Jan Huygen" kwam naar de in nood verkerende schip op verzoek van Lyngby Radio om te helpen. De hulp kwam goed van pas, omdat de twee master, een gelukkig robuuste Colin Archer, steeds verder op de stenen werd gegooid gegooid. De mensen aan boord waren duidelijk in gevaar. De tjalk gooide boven de "Odin" anker en liet zich zo ver zakken zodat de bemanning een sleeplijn kon aangeven.

Met lier en motorjacht werd vervolgens voorzichtig het schip losgetrokken. Daarna konden ze naar de haven van Lohals varen, waar de bemanning van de Odin de bemanning van de "Jan Huygen" bedankte. De succesvolle berging was mede te wijten aan het feit dat hun schipper Hermann van Linschoten werd opgeleid door de KNRM.
Lees het gehele artikel op de bron: Hafenmeldungen

— Politieboten liggen weer aan de kantDe boten van de Waterpolitie (Landelijke Eenheid) liggen sinds 23 juni weer aan de kant. Daarmee is de eerder opgeschorte actie hervat. Er is een groot gebrek aan informatie van en gebrek aan vertrouwen in de korpsleiding. Daarom willen veel varende agenten weer actievoeren door niet meer uit te varen.
Vlak voor de aangekondigde acties werd vanuit de Landelijke Eenheidsleiding nog verbetering beloofd, maar dat mocht niet baten. 60 procent van de agenten gaf aan de acties te willen hervatten. ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp: “Mooie woorden zijn niet genoeg. De facto zien collega’s dat er niets gebeurt”.

Er worden geen controles uitgevoerd en alleen aan spoedmeldingen wordt gehoor gegeven. Met de actie ontspringen schippers die zich niet aan de regels houden de dans en krijgt criminaliteit op het water vrij spel. Van de Kamp: “De collega’s zijn het zat en het vertrouwen is tot het nulpunt gedaald. Zij worden niet op de hoogte gehouden van stappen die de korpsleiding wil zetten voor de nieuwe inrichting van deze dienst. Afspraken worden niet nagekomen en het is nog steeds onduidelijk waar men aan toe is. Ondertussen lijkt het erop dat er alleen gekeken wordt naar cijfers. Dat is onverteerbaar”.
Lees het gehele artikel op de bron: Scheepvaartkrant 

— Enkhuizen pakt zijn haven aanVervanging van de sanitaire voorzieningen in de buitenhaven. Een sloppenhaven bij de Compagniesbrug en het stadskantoor, en een historische haven ter hoogte van de toekomstige bierbrouwerij De Werf.

Maar ook het Dirck Chinaplein op de schop en een oplossing voor de mensen die op het water wonen in de Oosterhaven. Het college van Enkhuizen wil met de ‘ontwikkelingsvisie havens’ stappen maken.

Het verouderde toiletgebouw onder het havenkantoor moet vóór volgend seizoen vervangen zijn, evenals het toiletgebouw ’Tussen Twee Havens’. Deze sanitaire voorzieningen zijn niet alleen sterk verouderd maar moeten ook vernieuwd worden vanwege problemen met de leiding en gezien het legionellagevaar.

Dit najaar volgt de parkeervisie, waarin de plannen voor herinrichting van het Dirck Chinaplein verder worden uitgewerkt. In een ander deel van de Oude Haven komt ruimte voor een historische haven. Wethouder Struijlaart ziet hier mogelijkheden voor de combinatie met de toekomstige bierbrouwerij ‘De Werf’.
Lees het gehele artikel op de bron: NHD, alleen voor abonnees
— Financiering vismigratierivier bijna rondDe aanleg van een vismigratierivier in de Afsluitdijk komt steeds dichterbij. De Europese Unie draagt met een LIFE subsidie van 3,5 miljoen euro bij. Daarmee laat de EU zien dat ze de vismigratierivier belangrijk vinden. Met het subsidieprogramma LIFE worden projecten gefinancierd op het gebied van milieu en natuur.

Het project vismigratierivier legt met deze bijdrage finacieel op koers, zoals dat heet. Er was meer subsidie aangevraagd, maar volgens gedeputeerde Johannes Kramer is het gat dat er nog is in de begroting goed op te vullen. De rivier kan volgens de plannen worden aangelegd en in 2022 kunnen vissen dan vrij door de Waddenzee, IJsselmeer en het achterland zwemmen. Het kost in totaal 55 miljoen euro.
Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland  
— Reddingsbrigade Nederland krijgt nieuwe vlootOp 27 juni is er een akkoord bereikt over de nieuwe Reddingsvloot voor Reddingsbrigade Nederland. Er komt in de plaats van de huidige Nationale Reddingsvloot een nieuwe Reddingsvloot, bestaande uit 88 regionaal geborgde reddingseenheden en een Landelijke Voorziening Reddingsvloot welke Reddingsbrigade Nederland uitvoert in opdracht van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV).

Sinds maart dit jaar heeft de Reddingsbrigade zich intensief ingezet voor het behoud van de Nationale Reddingsvloot. Afgelopen jaar is duidelijk geworden dat Nederland niet zonder een robuuste vloot kan die bij ernstige overstromingsscenario’s de basis van redding en evacuatie vormt.

De reddingseenheden worden ondergebracht in 22 reddingsgroepen van 4 varende eenheden. Van de 22 reddingsgroepen zijn er 10 geheel oranje (Reddingsbrigade) en 5 worden gevormd in combinatie met brandweereenheden. Zes reddingsgroepen worden door de brandweer geleverd. Alleen voor de regio Groningen is nog niet bekend hoe de reddingsgroep vorm zal krijgen.

Van 83 eigen eenheden naar 55 eenheden
De nieuwe Reddingsvloot betekent voor Reddingsbrigade Nederland dat zij teruggaat van 83 eigen varende eenheden naar ongeveer 55 eenheden en dat de brandweer in de regio de overige eenheden levert.
Lees het gehele artikel op de bron: Maritiem Nieuws  
— Berichten in de Scheepspost van deze week
FVEN nieuws:

— Ministerie van OCW schrijft Projectplan Erfgoed telt
— Varende Portugese kinderen zijn de ‘Hoop der natie’

Overig nieuws:

— Wind in de zeilen voor Sail
— Mosselbank moet scheepswrak redden
— Zaterdag 1 juli Spuidag in Oud-Beljerland

— VOC-wrak komt terug in Nederlandse handen

— Zeilmaakweekend op 1 en 2 juli
— RWS waarschuwt organisatoren wedstrijden

— Van scheepswrak naar bijna compleet Romeins schip

— Meerdere exposities te zien tijdens Hassailt 2017
— 133 jaar oud schip langs de Schelde

— Varend erfgoed weer naar Nijkerk in september

— Enkhuizer college wil wonen op het water blijven gedogen
— Schippers van weleer: Jacob den Boer (92), Schipper
     van 1949-1954


— Juan Sebastian de Elcalo te bezichtigen in Antwerpen

— Eenduidig over certificering zeeschepen op binnenwater

— Reizende Zuiderzee-expositie in de maak

— Varend monument - aan mijn steiger
— Grutte Pier, piraten en hufters

— Protest bij Windjammer Parade in Kiel

Evenementen komende weekZeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz