Zeepost is de digitale nieuwsbrief voor de chartervaart. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.
De Zeepost wordt wekelijks verstuurd naar  1.150+ adressen.
Heb je zelf nieuws voor
Zeepost, mail dan aan wouter@zeepost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

Zeepost 860, 21 juni 2017
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz 

zeilklippers

Morgenster
Piet Blaauw de Vries Zeilmakersonlinezeilen
Hitek

Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper

TSC

MdeGroot

Rood boven groen
Frisian Sailing Com
Cinema Patrijspoorten

UB Sails

Hartzuiker
Ventis Zeilmakerij Molenaar
Delta Safety Training
de Breek
Hilbrands IJzerwerkplaats

Shiptron
Bureau Scheepvaart Certificering
Zeilpunt
Taxi Enkhuizen

FKH accu's
 
tvk instruktie
VHZC
Bataviahaven
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Zeilschip Bounty
Scheepswinkel van Meer
defotoboot
Historische Zeilvaart Harlingen
AtSea
friesevloot
SRF
Fikkers

Register Holland


zeilklippers
Voor evenementen en
wedstrijden kijk je hierBBZ nieuws:

— Hendrik Boland is opgevolgd door David Morgan (VK) als
        voorzitter van European Maritime Heritage


Overig nieuws:

— Sail Den Helder Magazine
— Tallships botsen in haven Oudeschild
— Historische schepen in Oudeschild

— Verkeersleider Brandaris gezocht
— Tweede brug over het IJ bij Stenen Hoofd

— Havenbedrijf Amsterdam en containervaart tegen IJ-bruggen

— Tijd voor wier, algen en zilte groente

— Zeilende vracht-brigantijn wordt opgebouwd

— Spits Heerenschip vaart met vracht en passagiers

— Cijfers wijzen uit: geen ILT-klopjacht op schippers

— Aanleg van Marker Wadden lost niets op

— Rood Boven Groen verwelkomt nieuwe werknemer

— Minister wil rijdek bruggen Afsluitdijk eerder repareren

— Maatregelen noordbrug in de Afsluitdijk

— Schip voor mindervaliden maakt water


— Onwel geworden persoon op klipper Succes

— Dag van het Wad: Verjaardagsfeestje Waddenzee
        Werelderfgoed

— Willem Barentsz is eerste met ijsvaartcursussen

— Festival Oerol trok meer mensen dan ooit

— Jongen wordt in schroefkolk vertrekkend schip geduwd

— KNRM leidt zeehonden op voor het redden op zee

— Waternet van dossier rondvaarten na vernietigend rapportBBZ nieuws

— Hendrik Boland is opgevolgd door David Morgan (VK) als
        voorzitter van European Maritime Heritage
Hendrik Boland was nauw betrokken bij de oprichting van de Europese organisatie voor het varend maritiem erfgoed. Hij was lang vice voorzitter en de laatste jaren voorzitter. Door het nieuwe bestuur is Hendrik benoemd tot Honorary Member.

Hendrik speelde een cruciale rol in de twee grootste successen van EMH: Het Wilhemshaven 2000 MoU en Hoofdstuk 19 voor Traditionele schepen in de Binnenvaartrichtlijn 2006/87.

Het MoU vormde de eerste basis voor de acceptatie van nationale veiligheidscertificaten voor traditionele schepen op zee. Voor het eerst werd het concept van een nog operatief traditioneel schip (en daarmee in zekere zin ook het bestaansrecht ervan) erkend op een meer formeel, politiek en ambtelijk niveau.

Het hoofdstuk voor traditionele schepen in de binnenvaart doet hetzelfde maar gaat nog een stap verder en maakt het onderdeel van formele wetgeving. Het hoofdstuk zal binnenkort toegevoegd worden aan de Richtlijn en biedt de mogelijkheid om voor schepen die de moeite van het behouden waard zijn de regels ruimer te interpreteren en om alternatieve equivalente veiligheids- maatregelen te treffen.

Met zijn grondige kennis van de brede Europese sector, zijn bestuurlijke ervaring en scherpe politieke antenne was Hendrik als geen ander in staat om richting te geven aan discussies en zoektochten die door culturele verschillen soms nog eens extra lastig waren. De BBZ is Hendrik dankbaar voor de enorme inzet voor EMH en daarmee ook de belangen van de chartervaart.

Einde BBZ nieuws

— Sail Den Helder MagazineOp 22 tot en met 25 juni is tijdens Sail Den Helder maar liefst vier kilometer kaderuimte bezet door de grootste zeilschepen ter wereld en door varend erfgoed. Ruim dertig bekende en minder bekende grote zeilschepen uit zeventien landen doen de haven van Den Helder aan. Een evenement dat u absoluut niet mag missen!

Als trotse mediasponsor van Sail Den Helder 2017, brengt het NoordHollands Dagblad een digitaal magazine met interessante informatie over het evenement:

 - Optredens op drie podia, waaronder Pleun, de kersverse winnares van de Voice, de Nederlandse Songfestivalinzending OG3NE en cultfiguur Zanger Rinus.
 - Rrrollend Den Helder, het foodtruckfestival met maar liefst 40 deelnemers uit Noord-Holland.
 - Zomercarnaval dat op 23 juni plaatsvindt en daarmee zorgt voor een swingende start van het Sailweekend in Caraïbische sferen.
 - Jan Douwe Kroeske met SummerLabb, zijn ‘rondreizende stad van de toekomst’. Het decor wordt gevormd door boorplatform De Paragon C462, speciaal voor dit event eenmalig toegankelijk voor het publiek.
 - En bezoek de Marinedagen die in hetzelfde weekend plaatsvinden.

Nog geen plannen voor komend weekend? Lees het SAIL-magazine en kom alvast in de stemming!
Bekijk hier het magazine 

Voor de app van Sail Den Helder zoek je ‘Koninklijke Marine Evenementen’ voor IOS of Android

— Tallships botsen in haven OudeschildOUDESCHILD - Twee tallships die deze week deelnemen aan Sail Den Helder kwamen dinsdagmiddag in de haven van Oudeschild in aanvaring. De botsing heeft tot behoorlijk wat schade geleid.

Tijdens het binnenvaren van de haven rond 13.00 uur botste de 45 meter lange Royal Helena op de Noa Victoria. Die lag daar al afgemeerd. De schade aan de Spaanse Noa Victoria is fors, omdat de boegspriet van de Bulgaarse Helena haar doorboorde. Er vielen geen gewonden. De politie kwam aan boord voor nader onderzoek.Voorlopig kan het schip niet worden bezocht, terwijl Sail Den Helder deze week begint. ,,Dit is een domper voor de bemanning en voor Sail”, zegt Jeannette Blijdorp-Jonker, directeur Tall Ships. ,,Wat de schade precies inhoudt weten we nog niet, maar we gaan ervan uit dat Noa Victoria wel kan varen. Ik ben vooral ontzettend blij dat er geen gewonden de Pre-Sail in Oudeschild. Een domper voor de bemanning en de organisatie.
Lees het gehele artikel op de bron: Telegraaf 
Bekijk hier de video van de aanvaring: Youtube  
— Historische schepen in Oudeschild


  
Het zou bijna vergeten worden na de aanvaring tussen de twee Tallships, maar woensdag is het Pré-Sail in de haven van Oudeschild. In totaal acht Tallships liggen woensdag de hele dag in de haven van Oudeschild. Onder hen ook de Nao Victoria en de Royal Helena die dinsdagmiddag een aanvaring hadden.

Om 14.30 uur is de officiële opening van Pré-Sail Texel. In de ochtend, om 10.30 uur, ondernemen ruim achthonderd leerlingen van de Texelse basisscholen op de haven een poging de grootste scholenmusical van Nederland op te voeren.

Om 15.30 uur spreekt voormalig Tweede-Kamerlid Boris van der Ham in het Zeemanskerkje de Rede van Texel uit. Bij Kaap Skil is de hele middag aandacht voor de kaftan uit het Palmhoutwrak.

Er zijn verder optredens van Artex, het Popkoor treedt om 18.30 uur op, het Oudeschilder Visserskoor geeft een optreden en Lodewijk Dros vertelt om 19.30 uur in het Zeemanskerkje over Aagje Luijtsen.

Van 19.00 tot 22.30 uur zijn er woensdag op de haven optredens van Tim Akkerman, Jug Bros, The Cool Quest en O’G3NE. De entree is gratis.

Donderdag 22 juni is er van 10.00 tot 16.00 uur een braderie op de haven en worden er rondvaarten gemaakt langs de ruim dertig Tallships die donderdagochtend vanaf 6.00 uur op de Reede van Texel liggen.
Lees het gehele artikel op de bron: Texelse Courant 

— Verkeersleider Brandaris gezochtVoor ons team verkeersleiders zijn we op zoek naar een gedreven collega met kennis van de Nederlandse waterwegen. Je bent een doener, hebt kennis en ervaring met procedures en communicatiemiddelen en wil een positieve bijdrage leveren binnen een hecht team.

Als verkeersleider op een verkeerspost ben je verantwoordelijk voor een vlotte, veilige, publieksgerichte en milieubewuste doorstroming van de scheepvaart in jouw beheersgebied en voor een adequate in- en extern informatieverstrekking over de verkeersafwikkeling, incidenten en calamiteiten daarbinnen. Hiertoe verzamel, registreer en verstrek je informatie voor een veilige afwikkeling van de scheepvaart. Je geeft zo nodig verkeersaanwijzingen aan het scheepvaartverkeer. Ook verricht je diverse nautische administratieve taken en controleer je reis- en scheeps- en ladinggegevens.

Bij incidenten of calamiteiten neem je direct actie en zet eventueel interne en externe opschaling in gang. Je bent dan een professionele gesprekspartner voor de ingeschakelde hulpdiensten en een spin in het web voor onze interne organisatie. 
Voor alle info over de vacature kijk je hier 

— Tweede brug over het IJ bij Stenen Hoofd


Het stadsstrand op het Stenen Hoofd, foto ANP

Een tweede brug vanaf het Stenen Hoofd over het IJ moet er snel komen zodra de eerste brug bij het Java-eiland af is. Een voetgangers­tunnel vanaf het Centraal Station is vooralsnog geschrapt.

Het stadsbestuur brengt donderdag het besluit naar buiten om de eerste brug tussen het Java-eiland en Noord te gaan bouwen. Ook wordt alles voorbereid om de tweede brug aan te leggen, in West ter hoogte van het Stenen Hoofd. "We gaan tempo maken," zegt Eric van der Burg, wethouder Grondzaken.

Het besluit over de tweede brug kan pas definitief worden genomen als duidelijkheid bestaat over de toekomst van de cruiseterminal. Het college wil de Passenger Terminal verplaatsen naar de Coen­haven of naar de noordelijke kant van het IJ. Het besluit hierover valt eind dit jaar. Een tunnel tussen CS en het Buik­sloterplein, door veel Amsterdammers en raadsleden bepleit, is te duur, te moeilijk inpasbaar, en zorgt voor te veel drukte in het stationsgebied.

ams
De Javabrug, zoals de oostelijke brug voorlopig wordt genoemd, moet uiterlijk in 2025 liggen tussen de kop van het Java-eiland en het Hamerstraatkwartier bij de Jumbo in Noord. De brug sluit niet direct aan op de Jan Schaeferbrug, omdat fietsers een aanloop nodig hebben om te klimmen tot een hoogte van tien à elf meter.
Lees het gehele artikel op de bron: Parool  

Of lees “Amsterdam zet versnelling IJ-oever verbindingen in” bij Port of Amsterdam

— Havenbedrijf Amsterdam en containervaart tegen IJ-bruggen


Een mogelijk ontwerp voor de westelijke fietsburg uit 2015. Bron: XOOMlab

B en W van Amsterdam heeft zich donderdag 15 juni uitgesproken voor de bouw van twee fiets- en voetgangersbruggen over het IJ. Havenbedrijf Amsterdam NV en Koninklijke BLN-Schuttevaer zijn tegen deze plannen omdat zij hinder verwachten voor de scheepvaart. Op woensdag 19 juli besluit de gemeenteraad over het voorstel.

Al diverse jaren zoekt Amsterdam naar mogelijkheden om de sterke stijging van het aantal fietsers en voetgangers - zo’n 46.000 per dag - tussen het centrum en Amsterdam-Noord het hoofd te bieden. Volgens de prognoses is dit in 2030 gestegen naar zo’n 80.000 à 110.000 per dag. Naast de inzet van grotere, moderne pontveren en de Noord-Zuidlijn (gereed in 2018) wil de hoofdstad ook twee bruggen bouwen voor fietsers en voetgangers: de eerste ter hoogte van de Kop van het Java-eiland, later gevolgd door een tweede verbinding aan de westkant vlakbij de Silodam.

Havenbedrijf Amsterdam denkt dat een tunnel een betere optie is vanwege de nautische risico’s van de eerste optie: “Een brug beperkt de manoeuvreerruimte voor de scheepvaart en zorgt voor risico’s op aanvaringen met de pijlers. Ook verstoort een brug het radarbeeld.”

Voorts betekent de Javabrug volgens het Havenbedrijf de verplaatsing van de nabijgelegen Passenger Terminal Amsterdam in westelijke richting. Twee potentiële locaties voor PTA zijn de Coenhaven en de Achtersluispolder in Zaandam. Mede door zijn ligging in de binnenstad levert de cruiseterminal jaarlijks zo’n 100 miljoen euro op aan inkomsten. Dit jaar doen 144 zeecruiseschepen de hoofdstad aan.
Lees het gehele artikel op de bron: maritiem Nederland 

— Tijd voor wier, algen en zilte groenteEen vegetarisch visrestaurant op Terschelling is als een steakhouse zonder vlees, maar tijdens Oerol worden grenzen verlegd, ook culinaire. De koks-in-opleiding Peter Hundepool en Robert Prins hebben de zeil- tjalk Bruinvisch van Cees Dekker uit Harlingen tijdens de Oerolweek omgetoverd tot een varende bistro. Met producten uit de vegetarische en veganistische keuken serveren zij iedere avond een diner. De maaltijdis geïnspireerd op het gangbare menu uit het klassieke visrestaurant.

„Hoewel we er naar streven om een maaltijd met zilte smaken en een maritieme sfeer op tafel te zetten, gebruiken we bewust geen vis of schaaldieren”, vertelt Robert Prins. „Daarmee willen we een signaal afgeven: de zee is grotendeels leeggevist en vergiftigd, kweekvis verstoort de ecosystemen.”
Prins en Hundepool – daarbij geassisteerd door Sven Bergström – passen algen, wieren, zilte groenten van de brakke kust en producten van lokale boeren toe.
Het diner wordt geserveerd terwijl de tjalk voor anker ligt op de rede van Terschelling. Als het aan de zevende gang toe is, wordt bij ondergaande zon de haven weer opgezocht.

Maandag voer de Bruinvisch voor het eerst uit met een schip vol bewuste eters. Prins: „Die waren zeer tevreden, maar of ze na terugkeer alsnog bij de patatboer zijn langsgegaan, weten we natuurlijk niet.”
Lees het gehele artikel op de bron: de LC via blendle (€)
— Zeilende vracht-brigantijn wordt opgebouwd


Als Onice op de werf op Sicilië

Op de scheepswerf DA.RO.MAR.CI op Sicilië wordt hard gewerkt aan een zeilende vrachtschip. De topzeilschoener Meta, later Onice zal gaan varen als brigantijn onder de naam Brigantes. Het schip werd gebouwd in 1911 als zeilende vrachtschoener van 40 meter, en is een zusterschip van de “Eye of the Wind”.

Het schip wordt gerestaureerd en geschikt gemaakt om zeilend vracht te vervoeren. De bedoeling is een zero-emission schip, en daarmee CO2 neutraal transport te verzorgen. Daarnaast zal er ruimte zijn voor 12 betalende gasten en 7 bemanningsleden. Het worden geen luxe hutten voor de passagiers, maar kooien rond een centrale gemeenschappelijke ruimte.


Het zusterschip “Eye of the Wind”

Er is steeds meer vraag naar duurzaam transport. De eerste vernieuwers en pioniers op dit gebied zijn de drie mannen van de Tres Hombres en Fairtransport. In 2015 heeft Fairtransport meerdere zeilende vrachtschepen bijeen geroepen om samen de ’Sail Cargo Alliance’ op te zetten, een overkoepelende organisatie die de vrachten voor zeilende vrachtschepen gaat coördineren. De Brigantes wil zich hierbij aansluiten.

Inmiddels is het Brigantes Project ook een crowdfunding campagne begonnen. Hierover vind je hier meer info 
Of kijk op de website van Brigantes
— Spits Heerenschip vaart met vracht en passagiersMijndert de Graaff en Rogier Dikker varen sinds 2012 op de spits Heerenschip. Behalve vracht nemen ze ook vaak passagiers mee. En wellicht wordt het ruim een tijdelijke theaterzaal voor een voorstelling over de binnenvaart.

Volgens Dikker (1982) staat het Heerenschip bekend als ‘de spits met de grote ramen’. Dikker en zijn man Mijndert de Graaff (1960) hebben de oude, kleine ramen vervangen door grote van gelaagd glas. Het oude interieur is weggebroken en de achterroef is nu een grote ruimte. Tegen de achterwand is een strak keukenblok gebouwd en de koffietafel en bijbehorende stoelen zijn bekleed met aluminium platen. ‘Alles met stijl en klasse’, zegt Dikker, die aan de Kunstacademie in Kampen is afgestudeerd als interieurarchitect.

Behalve met vracht vaart het Heerenschip ook met passagiers. Via Binnenvaart Cruises kunnen mensen in de smaakvol verbouwde voorroef mee. ‘We noemen het liever Boat & Breakfast dan Bed & Breakfast’, zegt Dikker, ‘want je maakt het echte leven van een binnenschipper mee. De vrachtvaart gaat altijd voor.’

Lees het uitgebreide artikel van Heere Heeresma jr. in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees— Cijfers wijzen uit: geen ILT-klopjacht op schippersDemissionair minister Schultz van Infrastructuur en Milieu ontkent dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) bezig is met een klopjacht op schippers. Dat bewijzen volgens haar de cijfers van de inspectie.
De hoge boetes in de binnenvaart en de mogelijke ‘klopjacht’ van de inspectie op overtreding van de bemanningsregels stonden dinsdag 6 juni hoog op de agenda van het Algemeen Overleg (AO) Scheepvaart in de Tweede Kamer. Meerdere Kamerleden spraken de minister erop aan.
 
De minister zei graag te willen meedenken over de klachten uit de sector, maar wees ook op de feiten en cijfers. Zo had de binnenvaart volgens haar, voordat de boetes werden verhoogd, teveel voordeel bij onderbemand varen. Dat de ILT vervolgens een klopjacht begon, wijzen de cijfers niet uit.

Lees het uitgebreide artikel van Erik van Huizen in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees
— Aanleg van Marker Wadden lost niets opDe nieuwe eilanden gaan het Markermeer niet redden, denkt Willem Goudswaard van de IJsselmeervereniging. Herstel van de oude dynamiek levert meer op.
In het artikel over de Marker Wadden in de Verdieping van 1 juni wordt sterk gepleit voor uitbreiding van dit project. Het is de vraag of dit wenselijk is.

Er is zeker geen brede politieke steun geweest voor de aanleg van deze eilanden. Onder anderen de IJsselmeervereniging en de Nederlandse vissersbond hebben bezwaar aangetekend vanwege het verlies van open water en het weidse uitzicht en vanwege onzekerheid over het positieve effect op de natuur. Ook is niet goed onderbouwd hoe het slibprobleem wordt opgelost, zeker nu is gebleken dat niet het slib, maar de zandlaag eronder wordt gebruikt voor het opspuiten van de eilanden. En: is het slib wel het probleem van de slechte waterkwaliteit van het Markermeer?

Al in 2010 bleek uit het rapport van Ruud Noordhuis van Deltaris dat de-trofiëring van het water - vermindering van fosfaat - de draagkracht van het water verlaagde, meer dan de vertroebeling door opwervelend slib. De claim dat het slib de oorzaak was van de achteruitgang van de visstand en visetende vogels bleek onjuist. En juist deze bewering gaf de doorslag bij het beschikbaar stellen van de vele miljoenen die het mogelijk maakten de eerste vijf eilanden van de Marker Wadden aan te leggen.

Helder en schoon
Natuurmonumenten beweert dat door de aanleg van de eilanden met hun natuurlijke oevers het water weer helder en schoon wordt. Dat zou goed zijn voor de vis- en vogelstand. Dit, terwijl het westelijke en zuidelijke deel van het Markermeer ondieptes met een weelderige plantengroei kennen met schoon en helder water, maar de visstand daar nog steeds achteruit gaat. De claim dat de natuur van het Markermeer kan worden gered door veel meer eilanden aan te leggen en dat daarmee het slibprobleem langdurig wordt opgelost, wordt nergens goed onderbouwd. Zeker, de eilanden zullen vogels aantrekken, maar hebben ze ook te eten?

Natuurmonumenten vraagt nog eens 200 miljoen euro voor de uitvoering van hun toekomstvisie. Zelfs de koning kreeg bij zijn bezoek de boodschap mee dat het Markermeer weer gaat leven door de eilanden. Met oogkleppen op doordenderen tot een aanzienlijk deel van het open water is 'ingepolderd', zonder duidelijkheid over de positieve effecten, is geen goed beleid.
Lees het gehele opinie-stuk in Trouw Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz— Rood Boven Groen verwelkomt nieuwe werknemerSinds 1 juni is Jan Dijkstra als maritime consultant voor Rood Boven Groen komen werken. Jan zal naast het ontwikkelen en implementeren van ISM systemen ondersteuning bieden op het gebied van technisch management.

Rood Boven Groen verbreed hiermee de activiteiten en kan haar klanten nu een volledig scheepsmanagement pakket aanbieden.

Jan Dijkstra: “Na een aantal jaren voor een baggermaatschappij wereldwijd scheepsreparatie-projecten uitgevoerd te hebben, ben ik blij dat ik nu bij Rood Boven Groen de mogelijkheid heb om voor klanten uit alle sectoren van de scheepvaart te werken. Ik ben opgegroeid met het bedrijf van mijn ouders, de zeilklipper ‘Dy Abt fan Starum’. Het is leuk om nu op deze manier weer bij de charter sector betrokken te zijn.”
— Minister wil rijdek bruggen Afsluitdijk eerder reparerenOp gezag van het ministerie van Infrastructuur en Milieu wordt het rijdek van de bruggen in de Afsluitdijk in 2020 gerepareerd. Dat is eerder dan voorzien. De reparatie wordt uitgevoerd op basis van recent onderzoek, meldt minister Mélanie Schultz-Van Haegen aan de Tweede Kamer. Sinds eind april zijn de bruggen in de Afsluitdijk voor automobilisten weer geregeld een bron van ergernis. Ze willen bij warmte soms niet dicht.

Vervanging van de beweegbare delen van de bruggen gebeurt tussen 2023 en 2025. De eerdere reparatie betreft alleen het stalen rijdek, maar de minister houdt de mogelijkheid open dat ook de bewegingswerken eerder worden aangepakt als blijkt dat dit nodig is.
Lees het gehele artikel op de bron: LC 
Lees meer over de Afsluitdijk in bv de Volkskrant: “Al bij twintig graden is het te warm voor de Afsluitdijk” 
— Maatregelen noordbrug in de Afsluitdijk


 
Rijkswaterstaat neemt aanvullende maatregelen om de recente storingen aan de noordbrug in de Afsluitdijk zoveel mogelijk te voorkomen zodat het verkeer beter kan doorstromen.
 
Onlangs deden zich storingen voor aan de noordbrug in de Afsluitdijk bij Kornwerderzand. Temperatuurverschillen blijken de oorzaak van deze storingen. Door de zonkracht en de daarbij gepaarde hogere temperaturen warmt de bovenkant van de brug sterk op. De onderkant van de brug is nog relatief koud, waardoor de brug aan de onderkant afkoelt. De brug trekt hierdoor krom (torsie). Hierdoor komt het beweegbare brugdeel niet helemaal terug op zijn plek. Bruggen worden bij warmte preventief gekoeld. Dit bleek niet in alle gevallen voldoende. Het koelregime is hierop aangepast, er wordt nu eerder en langer op een dag gekoeld over de gehele brug.
 


Een ander fenomeen bij warmte is het uitzetten van het brugdek in de lengte. In 2016 en het voorjaar van 2017 zijn hier al maatregelen voor genomen door de afstand tussen de rij-ijzers (voegovergangen bij bruggen) te verruimen.
Sinds de renovatie van de Lorentz- en Stevinsluizencomplexen zijn er geen storingen van elektronische of mechanische aard geweest.
 
Aanvullende maatregelen
Rijkswaterstaat intensiveert de inspecties en het regulier onderhoud en er wordt een aantal technische verbetermaatregelen doorgevoerd. Deze aanpak moet zorgen voor een vermindering van het aantal storingen in de periode tot vervanging van de bovenbouw. De vervanging van de bovenbouw, inclusief de bewegingswerken, is voorzien tussen 2023 en 2025. Op basis van recent onderzoek naar de technische staat van de brug zal rond 2020 een reparatie plaatsvinden aan de stalen bovenbouw (het rijdek). De werkzaamheden aan het rijdek zullen meer inzicht geven in het meest doelmatige moment van vervanging van de stalen bovenbouw (inclusief bewegingswerken), waarna de planning kan worden aangescherpt.
Rond 2050 is gehele vervanging van de bruggen voorzien.
Bron: Persbericht Rijkswaterstaat
— Schip voor mindervaliden maakt water
 


De Aron, een schip van Stichting Aangepaste Watersport Sneek, maakte dinsdagochtend water in de haven van Sneek. Het schip is speciaal aangepast voor mindervaliden. Het is rolstoelvriendelijk en er zijn liften geïnstaleerd om benedendeks te kunnen komen.

Negen mensen waren aan boord, mindervaliden en hun begeleiders, toen het schip water maakte. Zij konden op tijd van het schip komen. De opvarenden zijn in een hotel en op een ander schip ondergebracht. De brandweer heeft het water weggepompt en zoekt naar het lek.
— Onwel geworden persoon op klipper SuccesHOORN – Maandagmiddag kregen de redders van Notwin Hoorn een oproep van de kustwacht voor een onwel geworden persoon op de SUCCES, een schip van de zogeheten bruine vloot.

De redders van Notwin hadden de opdracht de onwel geworden persoon stabiel met de reddingsboot naar de kant te brengen of het bruine vloot schip naar de haven van Hoorn te loodsen.

Voor het laatste is gekozen. Bij veilige aankomst in de haven is de persoon met een taxi afgevoerd naar de huisartsenpost in Hoorn centrum.
Lees het gehele artikel op de bron: Westfriesland actueel

— Dag van het Wad: Verjaardagsfeestje Waddenzee
        Werelderfgoed
In het weekend van 24 en 25 juni viert de Waddenzee haar Werelderfgoedstatus. Van Den Helder tot aan Delfzijl worden er tijdens deze “Dag van het Wad” tal van activiteiten georganiseerd langs en op het Wad. Veel activiteiten zijn gratis of tegen  tarief. Zo kan iedereen op een laagdrempelige manier het Waddengebied beleven.

De Dag van het Wad wordt georganiseerd door tal van partijen en met hulp van veel vrijwilligers. Ondernemers, natuurverenigingen en overheden hebben onder regie van het Programma naar een Rijke Waddenzee een mooi feestprogramma gemaakt. Op 18 locaties worden activiteiten georganiseerd. Soms gaat het om een gratis wadlooptocht, maar op een aantal plekken zijn speciale feestprogramma’s waar de hele dag wat valt te beleven.

Hotspots
Op deze speciale hotspots kun je Werelderfgoed Waddenzee op verschillende manieren proeven, voelen en beleven. Zo kent het Friese Paesens-Modddergat een bomvol weekend met veel aandacht voor de visserij. Bij Bezoekerscentrum de Dollard (Termunten, Groningen) wordt zondag het feestje gevierd met prachtige verhalen, kunst en verschillende wandeltochten. En op de grens van deze provincies kun je in Lauwersoog de hele dag mee met verschillende excursies, zoals het vrijlaten van opgevangen zeehonden.

Dag van het Wad
Acht jaar geleden werd de Waddenzee, als enige natuurgebied in Nederland, uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. De Waddenzee wordt daarmee nu wereldwijd erkend als uniek natuurgebied. In Duitsland wordt de ‘Dag van het Wad’ al langer gevierd. In Nederland wordt het nu voor de tweede keer georganiseerd, na het succes van vorig jaar.
Lees het gehele artikel op de bron: Waddenzee 

— Willem Barentsz is eerste met ijsvaartcursussenDe ijsvaartcursussen voor rederijen van het Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB) zijn gecertificeerd door de Inspectie Leefomgeving en Transport. Het MIWB is daarmee het eerste trainingsinstituut in Nederland waar deze cursussen gevolgd kunnen worden.

Afhankelijk van het vaargebied en de ijscondities in een gebied, en ter bescherming van maritieme risico’s zijn er verschillende internationale wetten voor schepen. In Arctische wateren geldt de International Code for ships operating in Polar waters (Polar Code). Door deze ‘Polar code’ worden aanvullende trainingen geëist om veilig in dit gebied te mogen varen. Hierdoor sturen rederijen hun bemanning verplicht op cursus voor een aanvullende training op dit specifieke expertisegebied. Naast de benodigde theorie wordt er veel gebruikt gemaakt van de beschikbare simulatoren op het trainingscentrum.
Lees het gehele artikel op de bron: Maritiem Nieuws  
— Festival Oerol trok meer mensen dan ooit


Foto's: Wouter van Dusseldorp

De 36ste editie van het festival Oerol op Terschelling heeft meer mensen dan ooit getrokken. Er werden alleen al 120.000 theaterkaartjes verkocht, dat is een record volgens de organisatie. Het aantal verkochte polsbandjes die toegang geven tot het festivalterrein is nog niet bekend.Ook voor de chartervaart was Oerol een succes, verschillende schepen werden speciaal voor Oerol gehuurd, sommige lagen de gehele periode in de haven als accommodatie voor spelers of bezoekers.

Het festival begon op 9 juni en eindigde zondag. Het Waddeneiland veranderde in een groot podium voor theatershows, straattheater, muziekoptredens, dans, landschapskunst en expedities. De editie van 2018 is van 15 tot 25 juni.
— Jongen wordt in schroefkolk vertrekkend schip geduwd


Foto: Joop van Diest

Een jongen is maandag in de problemen gekomen toen hij in de Batavia Haven in Lelystad van de kade werd geduwd. Volgens de havenmeester kwam de jongen in het schroefwater terecht van een cruiseschip toen dat rond 16:30 uur wilde vertrekken.

De afvaart van de Henry Dunant was al uitgesteld, omdat er herhaaldelijk jongeren van de boeg sprongen. Zolang zij in de buurt waren, weigerde de kapitein de trossen los te gooien.

De havenmeester werd erbij gehaald. Die sommeerde de jongeren om op de kade te blijven. Maar toen het schip vertrok, duwde een van de jongeren een vriend het water in.

Volgens de havenmeester had de jongen moeite om in de golven van de schroef boven water te blijven. Er was volgens hem sprake van een levensgevaarlijke situatie, vooral omdat de kapitein van het vertrekkende schip niet wist dat de jongen in het water lag.

De drenkeling kon uiteindelijk veilig aan wal worden gebracht. De politie heeft de jongeren vervolgens weggestuurd. Volgens de politie zat de schrik er goed in bij de jeugdige groep. ,,Deze jongen en zijn vrienden zullen nu het gevaar inzien en niet meer zwemmen in de haven'', schrijft de Politie Lelystad op Facebook. De politie benadrukt dat het zwemverbod niet van kracht is 'om zwemmers te plagen', maar dat er serieuze gevaren op de loer liggen in de haven. Ouders worden dan ook gevraagd deze gevaren bespreekbaar te maken met hun kinderen.
Lees het gehele artikel op de bron:  Omroep Flevoland 
— KNRM leidt zeehonden op voor het redden op zee
   


De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) gaat zeehonden opleiden voor het zoeken en redden van drenkelingen op zee. Hondenkenner Martin Gaus zal met de zeehonden aan de slag gaan om hen de kneepjes van het zoeken bij te brengen. “De eerste ervaringen zijn positief, zeehonden hebben een uitstekend reukvermogen wat van pas komt bij het zoeken naar drenkelingen”, aldus Gaus.

Jaarlijks redt de KNRM met 1.300 vrijwilliger ruim 3.800 mensen uit benarde situaties op en rond het water. Om de vrijwilligers bij het zoekwerk naar drenkelingen te helpen, is nu een pilot gestart voor het opleiden van zeehonden. Uiteindelijk worden zeehonden bij grootschalige en langdurige reddingsacties vanaf reddingboten ingezet voor het zoeken naar drenkelingen en slachtoffers.

Uniek in Nederland
Bij redding- en speurwerk op het land wordt al jarenlang gebruik gemaakt van honden voor het verrichten van speurwerk. Maar nog niet eerder zijn in Nederland zeehonden ingezet als hulpdier. De zeehonden die voor het trainingsproject gebruikt worden, zijn van origine wilde zeehonden, die door ziekte of verwondingen in Nederlandse zeehondencentra terecht zijn gekomen. Een aantal van deze zeehonden zijn na hun revalidatie ‘gescout’ om mee te werken aan het intensieve opleidingstraject.
Lees het gehele artikel op de bron: KNRM — Waternet van dossier rondvaarten na vernietigend rapport


Protest van reders vorig jaar in het water voor de Stopera © ANP

Waternet heeft ernstige fouten gemaakt bij van de invoering van de nieuwe rondvaartvergunningen. Wethouder Udo Kock (Water) is het geklungel zat en zet de organisatie aan de kant. Dat schrijft Kock aan de gemeenteraad nadat onderzoekers van accountantskantoor Deloitte een vernietigend rapport hebben gepubliceerd over de gang van zaken. De gemeente en Waternet hebben niet goed samengewerkt en er zijn fouten gemaakt in de uitvoering, erkent de wethouder.

Zo is niet goed nagegaan welke rederijen achter de aanvragen van nieuwe vergunningen zaten. Hierdoor konden enkele grote rederijen al hun schepen behouden door de vaartuigen in te schrijven via gelieerde bedrijven, stroman-bv's. Ook is er geklungeld bij de beoordeling van de aanvragen.

Sommige essentiële tekeningen werden door de beoordelingscommissie onderling verstuurd via WeTransfer, waardoor deze aanvraaginformatie na enkele dagen automatisch werd gewist. In mei vonniste de Raad van State dat Amsterdam onrechtmatig heeft gehandeld.

De gemeente trok begin 2014 alle rondvaartvergunningen in en liet de reders inschrijven op nieuwe vergunningen. Die waren omkleed met veel strengere eisen, zoals kleinere afmetingen en elektrische aandrijving. Ook werden de grachten opgedeeld in twee zones, met verschillende toegangsregimes.

Protest van reders vorig jaar in het water voor de Stopera © ANP
De Raad van State vindt ook dat er iets moet gebeuren met het vergunningenstelsel, maar verwees het werk van de afgelopen jaren naar de prullenbak.
Lees het gehele artikel op de bron: Parool  — Berichten in de Scheepspost van deze week
— Sail Den Helder Magazine

— Historische zeilwagen uit Scheveningen in ere hersteld
— 19e Bietentocht 15 t/ 19 oktober

— Meevaren op sleepboot Holland
— Video-project ‘Aftuigen en Opbouwen’ opgeleverd
— Loggerfestival Vlaardingen komend weekend

— Burgemeester zweeft na 'fantastische' Hanzedagen
— Hengsten, hoogaarzen en tjalken in Middelburg
— Seepaerd na 76 jaar weer thuis in Arnemuiden

— 2e Nationale Historische Reddingbootdag groot succes
— Historie keert terug op Scheveningsen
— Extra uitgave van Kamper Almanak over koggen

— Traditionele Polynesische kano zeilt de wereld rond
— Twintigste editie Coevorder Historische Havendagen
— Spekbakken treffen in Enkhuizen op 24 juni

— 2 juli Themazondag bij Museumwerf Vreeswijk:
        “Scheepjes in de fles”
— SOS! Onze schepen vergaan twee keer

— De Ruyters spectaculaire overwinning werd vergeten
— Eerste editie Meppel aan Zee smaakt naar meer
— Spits Heerenschip vaart met vracht en passagiers

— Tallships botsen in haven Oudeschild
— Varend erfgoed op weg naar Sail:
        "Nederland is groot geworden met deze schepen"
— Portugese Bacalhauvisser naar Sail


--- Evenementen komende weekZeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz