Zeepost is de digitale nieuwsbrief voor de chartervaart. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.
De Zeepost wordt wekelijks verstuurd naar  1.150+ adressen.
Heb je zelf nieuws voor
Zeepost, mail dan aan wouter@zeepost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

Zeepost 859, 14 juni 2017
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz 

zeilklippers

zeilklippers

Morgenster
Piet Blaauw de Vries Zeilmakersonlinezeilen
Hitek

Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper

TSC

MdeGroot

Rood boven groen
Frisian Sailing Com
Cinema Patrijspoorten

UB Sails

Hartzuiker
Ventis Zeilmakerij Molenaar
Delta Safety Training
de Breek
Hilbrands IJzerwerkplaats

Shiptron
Bureau Scheepvaart Certificering
Zeilpunt
Taxi Enkhuizen

FKH accu's
 
tvk instruktie
VHZC
Bataviahaven
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Zeilschip Bounty
Scheepswinkel van Meer
defotoboot
Historische Zeilvaart Harlingen
AtSea
friesevloot
SRF
Fikkers

Register HollandVoor evenementen en
wedstrijden kijk je hierBBZ nieuws:

— ILT gaat de zeeschepen niet zelf keuren

Overig nieuws:

— Harlingen bouwt steiger voor cruisevaart en historische vloot
— Victoria-S verspeelt bezaansmast
— Groots Sail-evenement in Den Helder vanaf 22 juni

— NAUPAR ‘verbindt’ tijdens Hanzedagen in Kampen

— Boeiende verbeelding van Waddenzee op Oerol
— Nieuw bord verplicht gebruik walstroom

— Grootste zeilschip ter wereld te water gelaten

— Weer storing brug Kornwerderzand
— Roamingkosten binnen EU verleden tijd

— Twintig meter grens is probleem voor IFKS

— Duizenden grijze zeehonden verliezen hun haar in de
    Waddenzee

BBZ nieuws

— ILT gaat de zeeschepen niet zelf keuren
 


De Minister erkent dat de kosten voor keuringen in de zeevaart flink zijn opgelopen (sinds RH niet meer mag keuren voor de internationale certificaten), maar ziet geen reden om het werk daarom maar door de ILT te laten doen. Met andere woorden: de minister legt de motie van De Boer en Jacobi (VVD/PvdA) naast zich neer.

In een brief aan de Minister schrijft de BBZ dat het niet alleen om de kosten gaat, maar ook om de internationale ontwikkelingen en onzekerheden. Zo wordt er nu gewerkt aan een revisie van de Passagiersschepen Richtlijn en dat zal consequentie hebben voor de nationale regels die ook onder revisie zijn en hoe je uiteindelijk de schepen zult moeten gaan certificeren. Dat was de belangrijkste reden om onder klasse te gaan bij ILT. Maar over de kosten heeft de BBZ ook wel een vraag, namelijk: wat doet de Minister er dan aan om er voor te zorgen dat we van de overbodige (door het buitenland opgelegde ) certificaten af kunnen komen? Als Duitsland haar eis voor een SPS Code certificaat en een RL 2009/45 certificaat los zou laten, scheelt dat circa 2000 euro per jaar aan keuringskosten per schip (zonder dat het schip daar ook maar een greintje veiliger van wordt).

Lees hier de brief van de BBZ aan de minister 
 
Einde BBZ nieuws

— Harlingen bouwt steiger voor cruisevaart en historische vlootIn de Willemshaven in Harlingen wordt een 180 meter lange drijvende steiger gebouwd voor cruiseschepen én voor schepen van de historische vloot. Op 8 juni is Heuvelman-Ibis met de bouw van deze multifunctionele steiger gestart. Voor de start van het watersportseizoen 2018 zal de steiger in gebruik worden genomen.

Harlingen wil meer toeristen trekken. Naast de bruine vloot kunnen ook rivier-cruiseschepen en zee-cruiseschepen hier straks aanmeren. Voor de bruine vloot zal de drijvende steiger een gebruiksvriendelijker aanmeer mogelijkheid worden, waar gasten veilig kunnen op- en afstappen.

Harlingen is een interessante stad voor de cruise-rederijen. Enerzijds een historische stadskern, en anderzijds het unieke Unesco Werelderfgoed: de Waddenzee. Met ‘Cruiseport Harlingen’ zal de gehele Willemshaven worden opgewaardeerd, waardoor het een interessant verblijfsgebied gaat worden voor watersporters, toeristen en Harlingers.
Kijk voor meer info op Cruiseport Harlingen  

— Victoria-S verspeelt bezaansmastDe stevenaak Victoria-S uit Harlingen heeft in het Pinksterweekend haar stalen bezaansmast verspeeld, nadat de verstaging was blijven haken achter een lichtopstand van de Lorentzsluizen in Kornwerderzand. Er vielen geen gewonden.

Vorige week dinsdagmorgen meerde de Victoria-S met gebroken mast af bij Scheepsreparatie Friesland in Harlingen. Schipper-eigenaar Niek den Heten, afkomstig uit Hattem, was echter weinig mededeelzaam: ‘Sorry, ik zou er heel graag meer over vertellen, maar dat kan nu even niet. De verzekeraar en de politie zijn zojuist langs geweest. Zolang dat loopt kan ik geen enkel commentaar geven.'

De woordvoerder van Mediadesk Noord-Nederland van de politie bevestigt het voorval. ‘Een en ander is in onderzoek. We hebben de betrokkenen gehoord. Het gebeurde op Tweede Pinksterdag bij de Lorentzsluizen. Het was in de voorsluis erg druk met pleziervaart. Een grote aantal schepen voer door de draaibrug. Die schepen stopten plotseling af en daarom moest de schipper van de Victoria- S achteruitslaan.'
Lees het artikel van Gijs van Hesteren in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees

— Groots Sail-evenement in Den Helder vanaf 22 juniVan 22 tot en met 25 juni zullen een aantal prachtige Tall Ships en schepen van het nationale Varende Erfgoed een bezoek brengen aan Den Helder tijdens Sail Den Helder 2017.

Sail Den Helder 2017 brengt op 22 juni 2017 voor één dag de Gouden Eeuw terug naar Nederland. Met een vloot van grote - en even zovele kleinere - zeilschepen op de Rede van Texel wordt dit een historische dag. Als in lang vervlogen tijden zal opnieuw een grote vloot zeilschepen ten anker gaan op de Rede van Texel bij Den Helder.

Na de Fleet Review op de Rede van Texel zullen alle schepen op 22 juni afmeren in de haven van Den Helder en tot 25 juni de prachtige achtergrond vormen voor een groots evenement. De schepen zijn tijdens het evenement te bezichtigen.

Van 22 tot 25 juni zullen op het terrein van Sail Den Helder 2017, wat samenvalt met de Marinedagen 2017, allerlei culturele en andere evenementen plaats vinden die gratis toegankelijk zijn voor het publiek. Ook zal tijdens Sail Den Helder 2017 voor zowel bedrijven als organisaties de mogelijkheid bestaan voor het huren van schepen en dekken aan boord van prachtige schepen, zowel varend als stilliggend, voor relatiemarketing.

Ruim 30 prachtige Tall Ships zullen op donderdagochtend 22 juni voor anker gaan op de Rede voor Den Helder, waarna zij in de middag de Haven van Den Helder binnen zullen varen waar zij samen met de 150 schepen van het Nationaal Varend Erfgoed het hart van Sail Den Helder 2017 zullen vormen.

— NAUPAR ‘verbindt’ tijdens Hanzedagen in Kampen


foto: Naupar

De 37-ste editie van de Hanzedagen vindt van 15 tot en met 18 juni plaats in Kampen. Tijdens het evenement, waar meer dan 300.000 bezoekers worden verwacht, speelt NAUPAR een belangrijke rol. ‘Water verbindt. Aan boord van onze schepen kunnen mensen de Hanzedagen op een unieke manier beleven’, aldus Pouwel Slurink, directeur van het nautische bedrijf.

Kampen is van 15 tot en met 18 juni het bruisende middelpunt van allerlei festiviteiten en netwerkbijeenkomsten. Op vrijdag 16 juni vindt in de stad het Hanzecongres plaats, waar honderden bestuurders, ambtenaren en ondernemers uit heel Europa op afkomen. Het thema is ‘Water verbindt’. Het Hanzeverbond bewijst dat als geen ander: al eeuwenlang verenigen, verrassen en versterken de Hanzesteden elkaar.

NAUPAR is in Kampen aanwezig met veertien traditionele zeilschepen. ‘Voor iedere gelegenheid bieden wij een passend schip’, zegt Slurink. Een aantal regionale bedrijven heeft tijdens de Hanzedagen voor de gehele periode diverse schepen afgehuurd. Zij organiseren er een netwerkevent met een borrel, lunch of diner.

Ook individuele bezoekers weten de historische schepen te vinden. Er wordt al druk gereserveerd voor de lunch Cruise en de BBQ Cruise over IJssel. Deze zijn speciaal voor de Hanzedagen samengesteld. Onder het genot van een drankje, lunch of barbecue ontdekken zij de IJsseldelta.
Bron: persbericht Naupar

— Boeiende verbeelding van Waddenzee op Oerol


Tussen Land en Eiland op het Groene Strand (foto: Wouter van Dusseldorp)


Op 8 juni 2017 vond de opening van Oerol weer plaats in de betonningsloods op Terschelling. Dit jaar is dit extra speciaal omdat deze loods van Rijkswaterstaat 100 jaar bestaat.

Om dit te vieren maakte Studio Buiten Werking een expositie over de wereld van de Waddenzee in 5 enorme zeeboeien. Tussen Land en Eiland is een beeldend onderzoek naar professioneel gebruik van de Waddenzee door het in kaart brengen van de gebruikers die het benutten, beïnvloeden en bovenal betekenis geven.

Ter voorbereiding op de productie gingen Pim en Fier van Studio Buiten Werking op expeditie met diverse gebruikers van de Waddenzee. Deze ontdekkingsreis is terug te zien in de boeien op het Groene Strand. Zo is de vaarroute van Harlingen naar Terschelling verbeeld, luister je naar de meldingen van de zeeverkeerscentrale in de Brandaris en kijk je mee met de mannen die dagelijks met de boeien werken.

Rijkswaterstaat is als beheerder van de Waddenzee zeer actief in het Waddengebied en werkt veel samen met andere partijen. 'Ook in de samenwerking met Oerol zien wij een grote meerwaarde', zegt Mieke Attema, directeur Rijkswaterstaat Noord-Nederland. 'Het is prachtig dat mensen dansen tussen onze boeien op festival 'De betonning' en ze op een speelse wijze kennis maken met ons werk op de Wadden. We vinden het een mooie kans om dit over te brengen via producties op Oerol. Zo maakte de Peergroup vorig jaar de succesvolle voorstelling De Levende Duinen namens Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer. Deze voorstelling gaat dit jaar in reprise. En ze maakten de voorstelling Zee van Zand over het beheer van het continu veranderende kustlandschap. Deze voorstelling is in de voorverkoop al uitverkocht.'
Lees het gehele artikel op de bron: Rijkswaterstaat  
— Nieuw bord verplicht gebruik walstroomDe Centrale Commissie voor de Rijnvaart (CCR) heeft een nieuw verkeersteken ingevoerd voor het verplicht gebruik maken van walstroom. Met het besluit wil de CCR de bevoegde, lokale autoriteiten langs de Rijn een uniform reglementair kader bieden.

Ook als het schip afgemeerd ligt, mag voor de elektrische energie die nodig is alleen walstroom worden gebruikt. Het is aan de lokale autoriteiten om te beslissen of zij dit verkeersteken al dan niet plaatsen. De autoriteiten kunnen ook uitzonderingen op deze verplichting voorzien en bepalen dat de verplichting bijvoorbeeld alleen ’s nachts geldt.

Ieders belang
Met het nieuwe verkeersteken wordt volgens de CCR wat de ligplaatsen betreft, zowel met de belangen van de binnenvaart als met de wensen van de bewoners langs de oevers rekening gehouden. ‘De wens om langs het water te wonen en het feit dat de bewoners zich steeds meer gaan kanten tegen geluidsoverlast en verontreinigende stoffen, leidt tot problemen als schepen langs de oever afgemeerd liggen. Dit reglementair kader maakt het mogelijk om het gebruik van walstroom verplicht voor te schrijven als een schip op een ligplaats afgemeerd ligt.’
Lees het gehele artikel op de bron: aqualink
— Grootste zeilschip ter wereld te water gelatenIn Split, Croatië, is op 10 juni het grootste  vierkant getuigde zeilschip ter wereld te water gelaten, de Flying Clipper. De vijf-mast bark is 162 mater lang en 18,5 meter breed. Ze krijgt een zeiloppervlak van 6.347 vierkante meter.

Het schip heeft een accommodatie voor 300 passagiers en 150 bemanningsleden. Het schip krijgt een wereldwijd vaargebied en wordt ook onder Ice Class Requirements gebouwd. Het krijgt drie zwembaden, waarvan één een doorzichtige vloer heeft, zodat je de zwemmers vanuit het restaurant kunt zien zwemmen. En tevens een verstelbaar zwemplateau aan de achterkant.De vijfmast bark zal vooral gezeild worden, maar heeft daarnaast twee onafhankelijke elektro motoren. De Flying Clipper wordt volgens de laatste veiligheidsnormen gebouwd waarbij alles dubbel wordt uitgevoerd, twee machinekamers, elektrische systemen, tanks en ook een tweede brug.

— Weer storing brug KornwerderzandDe storing van vandaag bij de Lorentzsluizen in de Afsluitdijk is gelukkig weer voorbij. Autoverkeer kon sinds twee uur niet over de noordelijke brug. Dat betekende dat er een lange file ontstond van verkeer dat uit Fryslân naar Noord-Holland wilde. Een monteur van Rijkswaterstaat doet onderzoek naar de oorzaak van de storing. Het is nog niet duidelijk wat het probleem was. Vooralsnog wordt de brug niet meer geopend voor het scheepvaartverkeer.

De storing van woensdag duurde drie kwartier. Rijkswaterstaat gaf het advies om een andere route nemen naar Noord-Holland, over de A7 en dan door de polder.

Vorige week waren er ook grote problemen op de Afsluitdijk, toen een steiger door de harde wind dreigde om te waaien. De weg moest toen ook worden afgesloten.
— Roamingkosten binnen EU verleden tijdConsumenten betalen vanaf morgen geen extra kosten meer voor het gebruik van hun mobiele telefoon in een ander EU-land. Er is dan geen verschil meer met bellen, sms’en en internetten in Nederland. Het verbruik gaat uit de bundel die consumenten hebben.

Bij abonnementen die onbeperkt bellen, sms'en of internetten bieden in Nederland, mogen providers een fair use policy (redelijke gebruikslimiet) opleggen voor gebruik binnen de EU. In Europese landen die buiten de EU vallen, zoals Noorwegen, Zwitserland of Turkije, betalen consumenten nog wel extra voor het gebruik van hun mobiele telefoon.

De nieuwe regels gelden niet voor bellen vanuit Nederland naar een ander EU-land. Daarvoor rekenen providers nog steeds buitensporige tarieven, stelt de consumentenbond, waarbij ze gemiddeld 5000% winst maken op een internationaal gesprek. De Europese consumentenorganisaties dringen er bij de Europese Unie op aan dit probleem nu snel aan te pakken.— Twintig meter grens is probleem voor IFKSHet bestuur van de IFKS heeft minister Schultz van Haegen een brief gestuurd waarin ze vraagt om ontheffing van de CvO- en AIS-plicht voor een twintigtal skûtsjes. Circa een derde van de skûtsjes die in de IFKS meevaren zijn een paar centimeter langer dan 20 meter. Deze schepen zouden veel grotere kosten krijgen als ze voor het CvO gekeurd moeten worden en een AIS moeten aanschaffen.

Het langste skûtsje is 60 cm te lang, acht schepen zijn minder dan 15 cm te lang en bij twee schepen gaat het slechts om 2 centimeter. Er zijn schepen waar al een stukje is uitgehaald om tot een lengte van 19,99 meter te komen. De IFKS noemt het een Europese comedy: een lachende schipper met vijf centimeter van zijn skûtsje in de hand.

De ontwikkeling van het skûtsjesilen heeft veel waardevolle traditionele schepen van de slopershamer gered. Dat verdient waardering en ondersteuning, aldus het bestuur, die in haar brief vraagt om een ontheffing van deze nationale (door Europa geïmplementeerde) regelgeving.

— Duizenden grijze zeehonden verliezen hun haar in de
    WaddenzeeRuiende grijze zeehond. Foto: Saxifraga-Bart Vastenhouw

Ieder jaar in april is het voor de grijze zeehonden in de Waddenzee tijd om voor een langere periode op een zandbank te liggen. Ze zoeken een lekker hoog plekje op, dat met hoogwater niet onderloopt . Het is tijd voor de rui. Het is ook tijd voor onderzoekers om boven de Waddenzee te vliegen om de vele dieren te tellen. De timing van de rui verschilt van jaar op jaar, dus is het een uitdaging om het goede moment te kiezen om de lucht in te gaan.

Alle organismen vernieuwen regelmatig het buitenste laagje van hun lichaam om het in een zo goed mogelijke conditie te houden. Slangen vervellen, vogels wisselen hun veren en zoogdieren verharen. Zeehonden vervangen eenmaal per jaar hun dikke vacht. De ruiperiode vindt een aantal maanden na de geboorteperiode plaats. Dit is voor gewone zeehonden in september en voor grijze zeehonden in april. Om dit proces te stimuleren gaan de zeehonden langere tijd op zandbanken liggen. Hierdoor is de doorbloeding in de huid beter dan als de zeehonden in het water liggen. Voor onderzoekers is dit moment een uitgelezen kans om een inschatting te maken van de grootte van een zeehondenpopulatie.
Lees het gehele artikel op de bron: Waddenacademie 
— Berichten in de Scheepspost van deze week— Scheepswerf Koningspoort: openblijven of dichtgooien?
— Viertal werkt aan duurzame toekomst De Koningspoort
— ‘Oud-Zeilend-Hout’ evenement met veel Flying Dutchman’s

— Twintig meter grens is probleem voor IFKS
— Historisch schip Anje is aangekomen in Hasselt
— Schout & Schepenen race 2017 gaat niet door

— Laden en lossen van varend erfgoed in Hoorn
— Archeologen willen verhalen vertellen
— Mijnenjager en erfgoed bij Watersportdagen

— Varend erfgoed op Nationale Historische Reddingboot
    Dag 18 juni
— Sailvloot kan je bekijken vanaf een botter

— Koggewerf maakt zich klaar voor Hanzedagen
— De Lübeck komt naar Kampen, Wissemara laat verstek gaan
— Stichting in de maag met bijna antieke tjalk

— De Onrust vaart weer op de rivier Connecticut
— Groots Sail-evenement in Den Helder vanaf 22 juni
— Gezocht: Havenmeester (m/v) Erfgoedhavens Rotterdam

— Haalbaarheidsonderzoek naar herontwikkeling
    Havenkwartier Breda
— Scheepsjournaal Hoogeveensche Praam: De boot afhouden...

— De Succes wordt opnieuw geveild
— Museumhavendagen Gouda op 17 en 18 juni

— Zendschip Ross Revenge van Radio Caroline is
    "historisch schip"
— Plezierjachtjes worden oeverbescherming--- Evenementen komende weekZeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz