Zeepost is de digitale nieuwsbrief voor de chartervaart. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.
De Zeepost wordt wekelijks verstuurd naar  1.150+ adressen.
Heb je zelf nieuws voor
Zeepost, mail dan aan wouter@zeepost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

Zeepost 858, 7 juni 2017
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz 

zeilklippers

zeilklippers

Morgenster
Piet Blaauw de Vries Zeilmakersonlinezeilen
Hitek

Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper

TSC

MdeGroot

Rood boven groen
Frisian Sailing Com
Cinema Patrijspoorten

UB Sails

Hartzuiker
Ventis Zeilmakerij Molenaar
Delta Safety Training
de Breek
Hilbrands IJzerwerkplaats

Shiptron
Bureau Scheepvaart Certificering
Zeilpunt
Taxi Enkhuizen

FKH accu's
 
tvk instruktie
VHZC
Bataviahaven
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Zeilschip Bounty
Scheepswinkel van Meer
defotoboot
Historische Zeilvaart Harlingen
AtSea
friesevloot
SRF
Fikkers

Register HollandVoor evenementen en
wedstrijden kijk je hier— Voorwaarts Voorwaarts wordt mogelijk terras
— RNLI helpt Tres Hombres de haven in
— Bijzonder bericht op Omroep Friesland

— Maritiem spektakel in Den Helder

— Rondvaartboten Amsterdam krijgen oude vergunning terug
— Meer zand voor geul voor kust Ameland Zuidwest

— McDonald’s bouwt in Markermeer tropisch eiland voor
     klanten

— In 20 minuten naar Ameland
— Nordlys na lange periode weer naar zee

— Duitse historische vloot krijgt nul op het rekest

— Storm zorgt voor spanning bij theatermakers Oerol

— Waterplantengroei onverminderd in het Markermeer
— Voorwaarts Voorwaarts wordt mogelijk terrasDe Voorwaarts Voorwaarts, het vlaggenschip van de gemeente en provincie Groningen, wordt mogelijk een terras op de diepenring in de stad Groningen. Dat is een van de drie scenario's die op dit moment op tafel ligt voor het schip.

Onderhoudskosten
De stichting die de Voorwaarts Voorwaarts beheert, besloot er onlangs mee te stoppen. De onderhoudskosten voor het schip zijn namelijk niet meer op te brengen. Er wordt op dit moment gekeken naar andere mogelijkheden voor het schip.

Op het droge
Naast het terras-scenario, wordt er ook rekening mee gehouden dat het schip op het droge wordt gelegd als 'landmark'. 'Als het op land staat, hoef je er veel minder onderhoud aan te plegen dan in het water', zegt Otto Torenbosch, voorzitter van de stichting.

Laatste scenario
Het laatste scenario is de verkoop van het schip. De opbrengst gaat dan naar het Scheepvaartmuseum in Groningen.

Hoop op meer plannen
Alle plannen zijn nog prematuur, volgens Otto Torenbosch. Hij hoopt dat er de komende maand nog meer plannen binnenkomen. In samenspraak met de gemeente en provincie Groningen wordt uiteindelijk een beslissing genomen.
Lees het gehele artikel op de bron: RTV Noord 
— RNLI helpt Tres Hombres de haven in


Foto: Adrian Don, RNLI

De RNLI reddingboot van Tynemouth heeft afgelopen maandag geassisteerd om de Tres Hombres af te meren. De Tres Hombres is voor haar manoeuvres afhankelijk van een bijboot, maar die had motorproblemen. met een voorspelling van stormachtige wind kon de schipper eigenlijk niet anders dan de hulp van de vrijwillige RNLI vragen om te assisteren.

Adria Don van Tynemouth RNLI zegt: “Dit is een van de meest bijzondere diensten die onze vrijwillige bemanning heeft uitgevoerd. Dit schip is uniek omdat het het enige zeilende vrachtschip is zonder motor. De Tres Hombres en haar bemanning waren niet in gevaar, maar met de motorproblemen van de bijboot konden ze niet veilig de haven binnenlopen.”
Lees het gehele artikel op de bron: BBC 
— Bijzonder bericht op Omroep FrieslandOmroep Friesland kwam op 1 juni met een bijzonder bericht: “Vervolging hangt in de lucht voor schipper Harlingen”. Inhoudelijk stond er echter geen nieuws in het bericht, en is van eventuele vervolging geen sprake. Hieronder het bericht:

Het Openbaar Ministerie heeft nog steeds niet besloten of de schipper van het zeilschip waarop vorig jaar drie Duitsers om het leven kwamen vervolgd moet worden. Eind augustus brak bij Harlingen de voorste mast van het zeilschip doormidden. De masttop klapte naar beneden, en raakte de Duitsers.

De Onderzoeksraad voor veiligheid doet onderzoek naar de toedracht van het ongeluk. De uitkomsten daarvan worden in de komende maanden verwacht.
Lees het artikel op de bron: Omroep Friesland 
— Maritiem spektakel in Den Helder


De Nederlandse brik Morgenster, vlaggenschip van Sail Den Helder

Den Helder maakt zich op voor het grootste maritieme evenement in ons land van dit jaar, van 22 tot en met 25 juni. Voor de vijfde keer ziet de kust voor de marinestad eruit als in de dagen van de Gouden Eeuw.

Sail Den Helder wordt jaarlijks, en niet zoals Sail Amsterdam elke paar jaar, georganiseerd. Dit jaar zijn er bij de vijfde Sail Den Helder meer dan dertig bijzondere tallships te bewonderen en ruim 160 schepen van het nationaal varend erfgoed. Voor bootliefhebbers is de Fleet Review voor de Rede van Texel meer dan de moeite waard. De kleurrijke bemanningen uit achttien verschillende landen doen hun uiterste best om hun schip zo mooi mogelijk voor de dag te laten komen. Bezoekers kunnen onder meer op zes traditionele botters rondvaarten maken langs de imposante tallships.

Na de Fleet Review meren de windjammers af in de haven van Den Helder, waar ze door bezoekers te bezichtigen zijn. De meer dan tweeduizend bemanningsleden gaan op 23 juni in vol ornaat de stad in voor de crewparade en deze wandeling wordt uiteraard begeleid met muziek. Daarnaast zijn er tijdens Sail drie podia waarop vier dagen lang bekende en minder bekende bands zullen optreden. Op het programma (zie saildenhelder.nl) staan onder meer O3GENE, bekend van het Eurovisie Songfestival, Pleun en Vinchenzo, winnaar van en deelnemer aan The Voice of Holland. Verder treden veel regionaal bekende artiesten op.Maar het belangrijkst op elke Sail zijn toch de boten. Een greep uit de tallships:
 - Christian Raich, een 73 meter lang blinkend wit volschip uit Noorwegen
 - Cisne Branco is de witte zwaan uit Brazilië, een 46 meter lang volschip, het zusterschip van de Stad Amsterdam
 - De Eendracht, een Nederlandse driemastschoener van 59 meter
 - De Spaanse Juan Sebastian de Elcano, met 113 meter het derde grootste tallship ter wereld
 - De gigantische viermastbark Kruzenshtern. Het schip uit 1926 was een zeilend vrachtschip, maar is tegenwoordig een opleidingsschip voor de Russische marine
 - Een lokale beroemdheid is de klipperbrik Morgenster uit Den Helder. Dit 48 meter lange schip is een dwarsgetuigde tweemaster en het vlaggenschip van Sail Den Helder.
Lees het gehele artikel op de bron: Telegraaf  
— Rondvaartboten Amsterdam krijgen oude vergunning terug
 

   
De Raad van State heeft vandaag het Amsterdamse rondvaartbotenbeleid opgeblazen. Volgens de Raad mag het aantal vergunningen voor grote rondvaartboten in Amsterdam volgens Europese regels helemaal niet worden beperkt.

Hiermee zijn de tijdelijke vergunningen van de baan en gelden de oude vergunningen voorlopig weer. Wethouder Udo Kock overweegt door de uitspraak de rondvaartmarkt in Amsterdam helemaal vrij te geven.

Met de inperking wilde Amsterdam de drukte door grote rondvaartboten, langer dan 14 meter, op de grachten terugdringen. Maar volgens de Raad van State is dat in strijd met Europese regel. Een beperking van het aantal rondvaartboten is volgens de Raad 'niet van algemeen belang'.

Drie jaar geleden verving Amsterdam de 'eeuwigdurende' rondvaartvergunningen voor de dertien traditionele rederijen door vergunningen met een looptijd tot 2020. Dat was een eerste stap naar nieuw beleid, waarbij eerder dit jaar alle 135 rondvaaartvergunningen voor grote schepen werden aanbesteed en voor boten korter dan 14 meter vrijgegeven.

Met de finale uitspraak van de Raad is die inperking van de baan en de aanbesteding zinloos geworden. De dertien traditionele rondvaartrederijen beschikken weer over de oorspronkelijke vergunningen voor onbepaalde tijd om te opereren.
Lees het gehele artikel op de bron: Parool
— Meer zand voor geul voor kust Ameland ZuidwestRijkswaterstaat start vandaag met onderhoud van de zeebodem bij Ameland Zuidwest. Voor de kust ligt daar van nature een diepe geul, het Borndiep. Ter hoogte van strandpaal 46 tot strandpaal 48,2 vult een schip deze geul gedeeltelijk op met 2,5 miljoen kubieke meter zand. Hierdoor blijft Ameland goed beschermd tegen de zee. De werkzaamheden duren tot eind dit jaar.
Bezoekers kunnen tijdens de werkzaamheden op het strand en in zee recreëren. Watersporters moeten een veilige afstand tot het baggerschip houden. De werkzaamheden gaan van maandag tot en met zaterdag, dag en nacht door.

Zand waar het kan…
Het Werelderfgoed Waddenzee en de kust van de Waddeneilanden vormen een zeer dynamisch gebied. Door het getij en de golven op zee is het zand langs de kust altijd in beweging. De geul Borndiep ligt dicht voor de kust van Ameland Zuidwest en zorgt voor erosie. Om dit tegen te gaan is de geulwand tegen het strand in het verleden met stenen bestort. Voor het eerst wordt nu ook zand in de geul aangebracht om deze steenbestorting en de kust te beschermen en versterken.
Lees het gehele artikel op de bron: Waddenzee  
— McDonald’s bouwt in Markermeer tropisch eiland voor
    klanten
McDonald’s gaat 350 klanten twaalf weken lang verrassen met een verblijf op een 'tropisch eiland'. De hamburgerketen heeft hiervoor in de Gouwzee tussen Volendam en Marken het 'Good Times Island' aangelegd.

McDonald’s is Always open for Good Times. Het Good Times Island past daar perfect bij, volgens de hamburgerketen. Eerder stonden gasten van McDonald’s oog in oog met een volledig symfonieorkest en werd Nederland op een aantal prominente locaties verrast met levensgrote billboards, die door Street Artists uit New York ter plekke met schitterende graffiti werden bespoten.

Hoe een dagje Good Times Island er precies uitziet, blijft een verrassing totdat zij daadwerkelijk voet aan wal zetten op het hagelwitte strand. In de ochtend meert de boot aan en na een dag met allerlei verrassingen varen zij weer terug. En de McDonald’s Good Times Hamburgers, frietjes en drankjes ontbreken uiteraard niet.
Lees het gehele artikel op de bron: Foodclicks Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz
— In 20 minuten naar AmelandHOLWERD Er komt een snelle veerdienst tussen Holwerd en Ameland. Wagenborg laat een snelboot bouwen die begin 2018 gaat varen. De komst van de sneldienst hing al even in de lucht. Toen een stuurgroep vorig jaar adviezen gaf over hoe de veerproblemen tussen Holwerd en Ameland opgelost kunnen worden, kwam een sneldienst als prominente oplossing naar voren.

De snelboot is de eerste concrete maatregel uit het rapport-Jager. Het is de bedoeling dat de 22 meter lange boot slechts twintig minuten over de overtocht gaat doen. Het schip wordt gebouwd bij Gebr. van Enkhuizen in Makkum. Dit bedrijf heeft de sneltaxi’s van Wagenborg ook al in onderhoud.
Volgens Ger van Langen, directeur van Wagenborg Passagiersdiensten, zal de nieuwe snelboot niet gehinderd worden door een smalle vaargeul. „Alleen al omdat hij veel minder breed is dan de Sier en Oerd, en omdat hij maar 1.10 meter diep steekt.” Hoeveel Wagenborg voor de nieuwe boot betaalt, wil Van Langen niet zeggen.

Op het schip is plek voor 48 mensen. De snelboot gaat twee keer ’s ochtends en twee keer ’s middags varen. Over de precieze tijden volgt nog nader overlegd. De Amelanders krijgen een stem in de naamgeving van de boot.
Lees het gehele artikel op de bron: LC  
— Nordlys na lange periode weer naar zee
‘Van A naar B zonder CO2’ was 10 jaar geleden het idee achter de oprichting van Fairtransport Shipping. Initiatiefnemers Jorne Langelaan, Arjen van der Veen en Andreas Lackner brachten in 2009 hun eerste zeilende handelsvaarder, de Tres Hombres, in de vaart. Met hun tweede schip, de Nordlys, zat het behoorlijk tegen, maar nu is ze klaar voor een herkansing.

Na in Den Helder te zijn gerestaureerd, had het schip eigenlijk al in 2015 volledig operationeel moeten zijn. Het werd echter in oktober tijdens haar maidentrip bij Douarnenez in Frankrijk door een Frans vissersvaartuig aangevaren. Hierbij liep de op dat moment voor anker liggende Nordlys zware averij op. ‘De Nordlys moest drie maanden worden drooggezet op een Franse werf’, zegt Langelaan. ‘Hierna keerde ze met een lading cider terug naar Den Helder. Toen bleek dat er veel meer aan de hand was en moest ze de rest van de winter opnieuw droog. Nu bij de firma Teerenstra in Den Helder, waar het middenschip onder handen werd genomen. Later werden in het voorschip alle spanten en de voorsteven vervangen.’
Lees het uitgebreide artikel van Paul Schaap in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees

— Duitse historische vloot krijgt nul op het rekest


De Jonas von Friedrichstadt, een zee-ewer uit 1911

De Duitse regering heeft in een vier uur durend overleg met vertegenwoordigers van de traditionele vloot in Duitsland geen enkele toezegging gedaan over versoepeling van de nieuwe eisen aan schepen en bemanningen. Het Dachverband der deutschen Traditionsschiffe vreest dat het varend erfgoed onder het aangekondigde regime niet meer in de vaart kan worden gehouden.
Het Dachverband (vergelijkbaar met de Nederlandse BBZ) wil voorkomen dat de nieuwe veiligheidsvoorschriften worden ingevoerd. Die zouden er onder meer toe leiden dat de vele vrijwilligers waarmee de Duitse vloot wordt bemand een kostbare professionele opleiding moet volgen. Onbetaalbaar en onhaalbaar, zo luidt het protest.

Tot teleurstelling van de afgereisde bestuursleden van het Dachverband, schippers en bemanningsleden, zegde verantwoordelijk minister Dobrindt op het laatste moment zijn afspraak af. Staatssecretaris Enak Ferlemann verving hem. Hij deed geen enkele toezegging.
Lees het uitgebreide artikel van Willem de Niet in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees
— Storm zorgt voor spanning bij theatermakers Oerol


foto: Sytse Schoustra

Veel theatermakers en kunstenaars beleefden vandaag een spannende dag. Stormachtig weer vroeg het uiterste van de opgebouwde decors. Een stevige storm trok gister over het land. Eind van de middag registreerde de Brandaris windkracht 9, met soms windstoten van windkracht 10.

Op Terschelling wordt al druk gewerkt aan de vele verschillende decors en benodigdheden voor Oerol, dat komend weekend losbarst. Niet alle constructies waren bestand tegen de rukwinden, schrijft de Leeuwarder Courant.

Veel artiesten en toneelgroepen wisten hun creaties wel op tijd veilig te stellen, maar enkele tenten scheurden toch kapot. Ook raakte de overkapping van het podium van Onder de Pannen beschadigd. Op het Groene Strand bleef er van een zandsculptuur van het gezicht van Joop Mulder helaas weinig over.
Lees het gehele artikel op de bron: Skylgenet
— Waterplantengroei onverminderd in het Markermeer Menig watersporter vermijdt het inmiddels bekende planten gebied: de laatste jaren is ten westen van de lijn “Appelhoek” - “Paard van Marken” een groot gebied ontstaan, waarin voor zowel motor- als zeiljachten veel overlast is en ook onveilige situaties ontstaan, doordat schepen vastraken in de velden Doorgegroeid fonteinkruid, of onbestuurbaar worden door grote hoeveelheden planten in het roer.

Opvallend is dat zelfs bij diepten van drie meter en meer ook grote waterplanten velden voorkomen. Hiervoor is een behoorlijke waterhelderheid nodig. Bekend is ook de situatie bij Warder, waar de reddingboot die uitvaart voor een reddingsactie van vastgelopen jachten, af en toe zelf moet worden gered uit de waterplanten. Maaiactiviteiten zijn voor de directe havenomgeving een uitkomst, maar bieden verder op het meer (waar niet gemaaid wordt) jammer genoeg geen oplossing. 

De huidige plantengroei is ongekend voor het IJsselmeer en het in de 70er jaren ontstane Markermeer nooit eerder op deze schaal voorgekomen. In vrijwel alle grote binnenwateren, zoals de Randmeren, het Hollands Diep en Zuid-Hollandse Plassen van ons land rukt deze plantengroei op, in combinatie met helder water en lage fosfaat niveaus en veel stikstof.


Foto: Wouter van Dusseldorp

Op het eerste gezicht zou de waterplantengroei kunnen duiden op natuurlijk herstel en verbetering van de waterkwaliteit. De huidige excessieve plantengroei is echter een onverwachte en nog niet verklaarde ontwikkeling, die duidt op een onevenwichtige natuurlijke ontwikkeling. Een ontwikkeling die al in de 80er jaren van de vorige eeuw begon in de Randmeren, waarin nu nog steeds fonteinkruid in nagenoeg geheel bedekkende omvang, varen buiten de gemaaide vaargeulen volledig onmogelijk maakt.

Sommige biologen stellen dat fonteinkruid als pioniersplant in een later stadium wordt verdrongen door andere -bodem groeiende- planten. Die ontwikkeling lijkt maar niet aan te willen breken in de Randmeren en dat voorspelt ook voor het Markermeer niet veel goeds.

De IJsselmeervereniging plaatst het verschijnsel in het gebrek aan dynamiek in het IJsselmeergebied en pleit voor open dijken (Houtribdijk en Afsluitdijk) met stroming en natuurlijker zoet-zout overgangen, waardoor samenstelling en de huidige verblijfsduur van het water van twee jaar in de Randmeren en Markermeer verandert. De natuurlijke menging van Markermeer en IJsselmeerwater wordt belemmerd door een dichte Houtribdijk. Het huidige Rijksbeleid dat momenteel eenzijdig is gericht op waterveiligheid en peilbeheersing lijkt van een andere werkelijkheid uit te gaan. Ook de aanleg van de Markerwadden zal voor dit probleem geen oplossing bieden
Lees het gehele artikel op de bron: IJsselmeervereniging  
— Berichten in de Scheepspost van deze weekFVEN nieuws:

— FVEN aanbrengtochten staan op scherp

Overig nieuws:

— Knopen voor record op Sail Den Helder
— Halve Maen niet naar Sail Den Helder
— Oudste varende vissersschip in Oudeschild

— Duitse historische vloot krijgt nul op het rekest
— Maritiem Museum opent vaarseizoen met vernieuwde haven
— Voorwaarts Voorwaarts wordt mogelijk terras

— Gronings schip Voorwaarts Voorwaarts als restaurant
— Fryske Boerepreamen zeilwedstrijden op 17 en 18 juni
— Zomerreünie Landelijke Vereniging Botterbehoud in Kampen

— Pop up museum tijdens Hanzedagen in Kampen
— Maritiem spektakel in Den Helder
— Halve Maen pakt uit met Vaderdagprogramma

— Voortbestaan Havendagen in Vollenhove is onzeker
— Touwslaan-weekend op 10 en 11 juni
— Amsterdamse studenten ijveren voor verjonging skûtsjevloot

— Dag van de Zeesleepvaart Maassluis trok 4000 bezoekers
— Oosters ‘kaftan’ uit 17e eeuws wrak bij Texel
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz