Zeepost is de digitale nieuwsbrief voor de chartervaart. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.
De Zeepost wordt wekelijks verstuurd naar  1.150+ adressen.
Heb je zelf nieuws voor
Zeepost, mail dan aan wouter@zeepost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

Zeepost 856, 24 mei 2017
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbzRegister Holland

zeilklippers

zeilklippers

Morgenster
Piet Blaauw de Vries Zeilmakersonlinezeilen
Hitek

Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper

TSC

MdeGroot

Rood boven groen
Frisian Sailing Com
Cinema Patrijspoorten

UB Sails

Hartzuiker
Ventis Zeilmakerij Molenaar
Delta Safety Training
de Breek
Hilbrands IJzerwerkplaats

Shiptron
Bureau Scheepvaart Certificering
Zeilpunt
Taxi Enkhuizen

FKH accu's
 
tvk instruktie
VHZC
Bataviahaven
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Zeilschip Bounty
Scheepswinkel van Meer
defotoboot
Historische Zeilvaart Harlingen
AtSea
friesevloot
SRF
Fikkers
Voor evenementen en
wedstrijden kijk je hierBBZ nieuws:

— Bezoek Europees Parlement

Overig nieuws:

— Tweede EOC-Traditionele Schepen Beurs
    op 10, 11 en 12 november

— Rookverbod op Terschelling vanwege droogte
— Toxopeus strijkt de zeilen

— Peters werf restaureert windjammer ‘Peking’

— Jaarrapportage Wadden in Beeld 2016 beschikbaar
— Voor 2050 geen nieuwe bruggen in de Afsluitdijk

— Parkeren Gependam Enkhuizen

— Allerlaatste Delta Lloyd Regatta in Medemblik
— Penta Architecten mag ontwerp B&Y-terrein uitwerkenBBZ nieuws

— Bezoek Europees Parlement


 
Samen met Thomas Hoppe van GSHW (Gemeinsame Kommission fur Historische Wasserfahrzeuge is Paul in Straatsburg op bezoek geweest bij Europarlementariër Aiuto om te praten over de revisie van de passagiersschepen Richtlijn voor de Zeevaart. Het was een missie onder de vlag van European Maritime Heritage (EMH) vlag.

Aiuto heeft de opdracht van het Parlement gekregen om de Raad van Ministers van Europa ervan te overtuigen (onder andere) dat traditionele schepen en zeilschepen geen conventionele zeilschepen zijn en dat Lidstaten daar zelf regels voor op moeten zetten. EMH is blij met dat ingenomen standpunt. Het doel van het extra bezoek aan het Parlement en de belangrijkste onderhandelaar was om nog eens precies uit te leggen wat de consequenties zouden zijn als traditionele schepen over dezelfde kam geschoren zouden worden als gewone passagiersschepen.

De inschatting is dat de uitzonderingen er wel komen maar veel zal draaien om de definities waarmee traditionele schepen en zeilschepen omschreven zullen worden. Het gevaar, ook nu weer, is dat de definities een compromis worden en een samenstelling van verschillende wensen. Dat komt de duidelijkheid niet altijd ten goede.

Einde BBZ nieuws

— Tweede EOC-Traditionele Schepen Beurs
    op 10, 11 en 12 november

 


Het is al even stil rond de EOC-Traditionele Schepen Beurs. Maar dat betekend niet dat er niet hard gewerkt wordt achter de schermen. Inmiddels is de website aangepast en zijn de eerste aanmeldingen voor de beurs online gezet. De eerste 7 aanmeldingen zijn al binnen!

Korte terugblik
De eerste EOC-Traditionele Schepen Beurs was een groot succes met bijna 3000 bezoekers en meer dan 40 deelnemende organisaties. De sfeer in gebouw 66 was uniek. Gemoedelijk, positief, vrolijk en soms als een grote reünie. Deelnemers en de bezoekers liepen gezellig door elkaar en vanaf dag één werden er deals gesloten. Op het vakantie plein kwamen geïnteresseerden luisteren naar verhalen over verre reizen aan boord van verschillende schepen. En in de koffie hoek rook het de hele dag naar heerlijk verse koffie.Na de succesvolle eerste EOC-Traditionele Schepen Beurs heeft hoofdsponsor EOC-Scheepsverzekeringen samen met de organisatie van de beurs besloten een 3-jarig contract aan te gaan. De EOC-Traditionele Schepen Beurs heeft hiermee voldoende zekerheid om ten minste voor de komende 3 jaar voort te bestaan.

Natuurlijk streven wij ernaar om het succes van de eerste editie te overtreffen. Een aantal punten gaan wij vanaf het begin anders/beter aanpakken; zoals bewegwijzering, verbeterde workshop omgeving, in een vroeger stadium indelingen publiceren, een verbeterde entree aan de kant van de schepen en zo nog wel een aantal zaken.

Als doel voor 2017 hebben wij een groei van ten minsten 30% deelnemers. In de haven zullen nog meer schepen afgemeerd worden waar bezoekers welkom zijn en waar een nacht door gebracht kan worden tijdens het evenement. En wij gaan voor een even grote groei aan bezoekers van de beurs. 
Bron: Persbericht EOC-Traditionele Schepen Beurs
— Rookverbod op Terschelling vanwege droogteDe gemeente Terschelling heeft een rook- en stookverbod afgekondigd voor het eiland. Het gaat dan met name om de natuurgebieden, de bossen en de duinen. Het verbod ingesteld in het verband met het droge weer van de afgelopen tijd en de weersvoorspellingen voor de komende dagen. Volgens de vooruitzichten krijgen we ontzettend warm zomers weer. De gemeente laat ook weten dat er voor nu meer kampvuurvergunningen meer afgegeven zullen worden.
Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland 
— Toxopeus strijkt de zeilen


De Waterwolf is verkocht, foto: Hajo Olij van deFotoboot

Jelte en Annelies Toxopeus hebben na 31 jaar voorgoed de zeilen gestreken. De Waterwolf is verkocht. Maar luieren is er niet bij. In Zoutkamp ligt een forse luxe motor klaar, de laatste kastjes en wasbakken worden nog ingetimmerd en dan gaan de trossen los. Europa in, maar nu zonder betalende gasten.

‘Mijn hele familie werkt op of aan het water. In 1960 op het Bergumermeer wees mijn vader me nog enthousiast een geladen tjalk aan, die langs kwam zeilen. Zoutkamp lag toen nog aan de open Lauwerszee, had een afslag en de haven leefde. Met mijn neefje zeilde ik op mijn 16e met een sloepje naar Schiermonnikoog. In de vakantie stapte ik aan boord bij familie op de kotter ZK-57. We maakten overweekse reizen, visten op tong of schol op de Noordzee.
Lees het uitgebreide artikel van Hajo Olij in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees
— Peters werf restaureert windjammer ‘Peking’Het historische zeilschip de ‘Peking’ zal op de Peters werf in Wewelsfleth gerestaureerd worden. De stichting Hamburg Maritiem heeft gemeld dat Peters werf de inschrijving voor deze miljoenenklus heeft gewonnen. Halverwege juli komt het toekomstige museumschip op een dokschip naar Duitsland.

Er wordt gerekend op een restauratie-periode van twee tot drie jaar. De romp van het meer dan 100 meter lange schip moet voor een groot deel op originele wijze nagebouwd worden. De federale overheid heeft 26 miljoen euro uitgetrokken voor de verbouwing. De ‘Peking’ zal een centrale plaats krijgen in de Duitse museumhavens.Het in 1911 bij Blohm & Vos gebouwde vracht-zeilschip behoorde tot de legendarische ‘Flying P-Line’ van rederij Laeisz, en is voor deze rederij 34 keer rond Kaap Hoorn gezeild. Sinds 1932 was het een stilliggend schoolschip en internaat in Medway aan de Engelse Oostkust. In 1975 werd het schip naar New York verkocht. Hier lag ze tientallen jaren in het South Street Museum. Op dit moment wordt het schip op de zee-reis op het dokschip voorbereid.Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz— Jaarrapportage Wadden in Beeld 2016 beschikbaarNa de primeur van vorig jaar is de tweede uitgave van het jaaroverzicht Wadden in Beeld 2016 gepubliceerd en aangeboden aan Bas Eenhoorn, voorzitter van het Regiecollege Waddengebied.

De publicatie biedt een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van de levende natuur, het beheer en het gebruik van werelderfgoed Waddenzee over het jaar 2016. Bovendien worden over vele onderwerpen langjarige cijferreeksen gepresenteerd, waardoor trends zichtbaar worden. Ten opzichte van de vorige uitgave is deze keer ook informatie opgenomen over maatschappelijk en economisch gebruik. Deze ‘signalen vanuit het beheer’ vormen een belangrijke bron van informatie voor het bijstellen en aanscherpen van de gemeenschappelijke basismonitoring in de Waddenzee.

Enkele opvallende trends:

Overwegend groei in de waddenzeehavens
Er zit groei in de meeste waddenhavens voor de zeevaart en de visserij. Ook in 2016 zette een al eerder opgaande lijn door in aantallen ontvangen schepen, tonnages overslag, toegevoegde waarde en werkgelegenheid.Kluut model voor afname broedvogelpopulaties
Het aantal broedparen van de kluut daalt sinds de jaren 90 van de vorige eeuw. Het huidige aantal ligt ver onder de instandhoudingsdoelstellingen die voor Natura 2000 zijn geformuleerd. Ook andere broedvogelpopulaties dalen, vooral die van scholekster, kokmeeuw en noordse stern.

Wandelende zandplaat beperkt gebruik waddengeul
In prachtige gedetailleerde illustraties van de wadbodem is de drempelvorming te zien van de platen en geulen tussen Ameland en Schiermonnikoog. Een cyclus die zich steeds weer herhaalt en waarin het Westgat zich ook weer vanzelf verdiept. De drempelvorming veroorzaakt bij harde wind en tegenstroom hoog oplopende golven, die de bruikbaarheid van de geul beperkt.

Wadden in Beeld is een jaarlijkse uitgave van het Kernteam Basismonitoring van de Samenwerkingsagenda Beheer Waddenzee. Hierin werken samen: het ministerie van I&M/Rijkswaterstaat, het ministerie van EZ, de natuurorganisaties binnen de Coalitie Wadden Natuurlijk, de provincies Groningen, Fryslân en Noord-Holland, de NAM, Groningen Seaports, de Waddenacademie en (voor deze uitgave) de Waddeneilanden, met ondersteuning van het Programma Rijke Waddenzee.
Download hier het jaaroverzicht (9 Mb) 
— Voor 2050 geen nieuwe bruggen in de AfsluitdijkHet duurt nog wel zes jaar voordat de beweegbare delen van de bruggen in de Afsluitdijk vervangen worden. Dat zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. De volledige bruggen, inclusief de funderingen, zullen voor 2050 niet vervangen worden.

Maandag nog zei Rijkswaterstaat bezig te zijn met plannen om de bruggen te vervangen. Nieuwe bruggen zouden de enige manier zijn om te voorkomen dat de bruggen vastlopen. De warmte zorgt voor veel storingen in de Afsluitdijk.

Maandag wilde de brug bij Kornwerderzand niet meer dicht. De warmte (20 graden!) zorgde daarvoor. Er zijn extra waterpompen ingezet om de bruggen af te koelen. Dinsdag waren er de hele dag nog vertragingen. Verkeer van en naar Noord-Holland moest over een en dezelfde brug rijden.
Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland 
— Parkeren Gependam Enkhuizen
 


Vanaf 1 juni 2017 zal parkeerbeheer Enkhuizen weer vaker gaan controleren op de Gependam. Hierbij dan ook het verzoek aan de gebruikers van de Gependam om de auto’s na het laden- en lossen op de parkeerplaats te zetten. 
Nog een tweede aandachtspunt: parkeren op de Kaap is niet toegestaan. Hier mag alleen geparkeerd worden na toestemming van de Havendienst en indien de overige lang-parkeerplaatsen niet toereikend zijn.
Bron: havendienst Enkhuizen
 

— Allerlaatste Delta Lloyd Regatta in MedemblikMEDEMBLIK – Maandagavond heeft burgemeester Frank Streng voor het laatste de Delta Lloyd Regatta editie 2017 geopend. Na tientallen jaren topzeilen en tevens 1 van de grootste zeilevenementen ter wereld en de grootste meerdaagse sportwedstrijd in Nederland, is Delta Lloyd na dit jaar geen hoofdsponsor meer van dit fantastisch evenement.

Delta Lloyd is na de overname door NN (Nationale Nederlanden) gestopt te bestaan en de nieuwe eigenaar heeft laten weten dat doorgaan met dit zeilevenement geen optie meer is. Door te blijven onderhandelen wist de organisator PRISM, Nationale Nederlanden nog zover te krijgen om het evenement voor dit jaar nog te steunen maar wel met een behoorlijk lager budget. Om dit gat op te vangen en het evenement toch nog te redden is Medemblik bijgesprongen en heeft het gat van 22.000 euro gedicht met een éénmalige ondersteuning.  Dit bovenop de 40.000 euro die Medemblik het evenement jaarlijks mee steunt.

Titia van Osch van PRISM zegt in het NHD: ,,We zijn in gesprek met een aantal partijen, maar of dat lukt, is niet te zeggen. Wij hopen heel erg dat Delta Lloyd sponsor blijft, maar ook dat is nog totaal onduidelijk.’’

De Delta Lloyd Regatta duurt tot en met zaterdag.
— Penta Architecten mag ontwerp B&Y-terrein uitwerkenProjectontwikkelaar Segesta uit Alkmaar laat Penta Architecten uit Harlingen een definitief ontwerp voor het B&Y-terrein op Terschelling maken.

Een aantal weken terug werden drie verschillende ontwerpen voor nieuwbouw op het terrein aan de Terschellinger bevolking getoond. De voorkeur van de meeste mensen ging uit naar het ontwerp van Penta, zo bleek ook op de Facebookpagina van Skylgenet.

Het architectenbureau uit Harlingen heeft van de projectontwikkelaar nu de opdracht gekregen het ontwerp verder uit te werken. Op 1 juni aanstaande wordt het verbeterde ontwerp gepresenteerd in Grandcafé Het Raadhuis. De opmerkingen die bij de eerdere bijeenkomst zijn gemaakt zijn in dat ontwerp al meegenomen.
Lees het gehele artikel op de bron: Skylgenet 
— Berichten in de Scheepspost van deze week— Inventarisatie historische maritieme ensembles in Zeeland
— Scheepsruim Jatrie open tijdens Snikkeweek
— Snikkeweek ter ere van de trekschuit of Snikke

— Peters werf restaureert windjammer ‘Peking’
— De Delft wordt historisch-maritieme belevingswereld
— Historische schepen bezoeken Lelystad tijdens oldtimerdag

— Tweede EOC-Traditionele Schepen Beurs
    op 10, 11 en 12 november
— Commissaris van de Koning opent Sleepbootdagen

— De zeven levens van de Veenbrandboot
— Duizend jaar riviervaart op de Lek
— Ervaring brengt LE-44 overwinning

— Wordt de IJsselkogge nou geconserveerd of niet?
— Bemoeizucht leidt tot irritatie op Wolthuis werf
— Maandag 5 juni Themazondag Scheepstimmerwerk

— Koninklijk jacht Piet Hein in Hattem
— Zeilboot ‘Excellentie’ uit 1919 sinds decennia weer te water
— Gorinchem liet het beste zien tijdens Open Havendagen
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz