Zeepost is de digitale nieuwsbrief voor de chartervaart. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.
De Zeepost wordt wekelijks verstuurd naar  1.150+ adressen.
Heb je zelf nieuws voor
Zeepost, mail dan aan wouter@zeepost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

Zeepost 855, 18 mei 2017
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz
Fikkers


Register Holland

zeilklippers

zeilklippers

Morgenster
Piet Blaauw de Vries Zeilmakersonlinezeilen
Hitek

Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper

TSC

MdeGroot

Rood boven groen
Frisian Sailing Com
Cinema Patrijspoorten

UB Sails

Hartzuiker
Ventis Zeilmakerij Molenaar
Delta Safety Training
de Breek
Hilbrands IJzerwerkplaats

Shiptron
Bureau Scheepvaart Certificering
Zeilpunt
Taxi Enkhuizen

FKH accu's
 
tvk instruktie
VHZC
Bataviahaven
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Zeilschip Bounty
Scheepswinkel van Meer
defotoboot
Historische Zeilvaart Harlingen
AtSea
friesevloot
SRF

Voor evenementen en
wedstrijden kijk je hier— Vrijwillige bijdrage Zeepost

Bij deze wil ik iedereen bedanken voor de vrijwillige bijdrage.

Voor hen die er nog niet aan toe zijn gekomen: het kan nog steeds hoor, een vrijwillige bijdrage van € 15,- overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

        Met vriendelijke groet,

                  Wouter van Dusseldorp
BBZ nieuws:

— BBZ zoekt beleidsmedewerker

Overig nieuws:

— Succesvolle Training Matroos krijgt vervolg
— Kamer wil uitleg over zinkend Wad
— Oud touw gezocht voor Oerol installatie ‘SPOT’

— Website basismonitoring wadden gelanceerd

— De Tukker houdt hoofd amper boven water
— 71ste editie HT Race op 22 en 23 mei

— Tall ship Avatar vaart slimme koers door regelgeving

— Vlakkeuring BSC ook voor uw verzekering
— Grote oefening oliebestrijding Waddenzee

— Leeftijd speelt geen rol

— ‘Lord Nelson' eerste inschrijving Tall Ships Races 2018
— Enorme zwermen muggen in Stavoren

— VerhalenArk meert aan in Bataviahaven

— Functie treinwagon Willemshaven onzeker
— Succesvolle Training Matroos krijgt vervolg

— IJsseloog, wonderschoon vies plekje in Nederland

— Staatstoezicht berispt NAM om studie bodemdaling
     Waddenzee
BBZ nieuws

— BBZ zoekt beleidsmedewerker


 
Na drie jaar gaat Freek Langejan weg bij de BBZ. Hij rondt in de komende maanden nog een paar klussen af en zal dan per 1 juli aan een nieuw avontuur beginnen. Sinds zijn komst heeft Freek een belangrijke bijdrage geleverd aan de verenging. Hij heeft zich vooral ingezet op het gebied van de binnenvaartregelgeving en sociaal economische onderwerpen. Ook voor de interne BBZ organisatie was Freek waardevol. Hij zette een nieuwe systeem voor administratie en website op.            
 
Door het vertrek van Freek zijn we op zoek naar een nieuwe collega. Het liefste iemand die zelf werkzaam is of is geweest in de sector. Is het iets voor jou of ken je iemand die geschikt zou zijn als belangenbehartiger? Laat het ons weten. De functieomschrijving en contactgegevens kan je hier downloaden.

Einde BBZ nieuws
— Kamer wil uitleg over zinkend WadDEN HAAG De Tweede Kamer heeft het kabinet opgedragen een brief te sturen met een reactie op het Waddenrapport Een stijgende zeespiegel over een dalende bodem. Een aantal Kamerfracties, waaronder ChristenUnie, GroenLinks en SP, heeft schriftelijke vragen klaarliggen. Ze willen weten of het ‘zinken’ van het Waddengebied inderdaad zo snel aan de orde is als de opsteller schrijft, en sturen aan op stopzetten van bodemwinning.

Het alarmerende rapport was gistermiddag in Den Haag direct onderdeel van de plenaire beraadslaging. De Partij voor de Dieren vroeg een debat aan met minister Henk Kamp van Economische Zaken. Hier was geen meerderheid voor. Kamerlid Femke Arissen kreeg alleen de handen op elkaar voor haar verzoek om een brief met uitleg. Die komt er. Mogelijk volgt daarna alsnog een debat met deskundigen over de toekomst van de Waddenzee.

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren nam het Waddenrapport gisteravond in ontvangst tijdens het VanGasLos Festival in Amsterdam. „Ik wil dat het kabinet snel met een actieplan komt”, zegt ze. „Iedereen die wel eens op een Waddeneiland is geweest weet hoe mooi de natuur in dit gebied is.”

Door het versneld onder water raken van de zandbanken loopt de bijzondere biodiversiteit in het Waddengebied gevaar. Trekvogels als de bonte strandloper, de kanoetstrandloper, de zilverplevier en de rosse grutto lopen dan een belangrijk voedselgebied (de drooggevallen zandplaten) mis.
Lees het gehele artikel op de bron: de Stentor via DVHN  (€) 

— Oud touw gezocht voor Oerol installatie ‘SPOT’Sophie Koopman is studente aan de TU Delft, en is met 7 medestudenten bezig met een bijzonder project: het ontwerpen en maken een installatie, SPOT, voor Oerol op Terschelling. Nu dit ontwerp richting realisatiefase gaat, zijn ze zich aan het verdiepen in materiaal.

De installatie zal naast hout voor een groot deel bestaan uit touw. Dat hoeft niet per se nieuw hoeven te zijn aangezien ze niet zo'n goede kwaliteit hoeven te hebben. Zonde dus om hiervoor nieuw touw te bestellen! Het gaat hierbij om ongeveer 200 meter, 14mm touw, neutrale kleur zonder rek. Wellicht is er nog een lezer die oude touwen kwijt wil?
Kijk hier voor meer info 
Of mail met Sophie Koopman  sophiekoopman@gmail.com
— Website basismonitoring wadden gelanceerdDe website Basismonitoring wadden is online. Dat betekent een nieuwe stap in de richting van één loket voor betrouwbare informatie die waddenbeheerders en onderzoekers met diverse meetprogramma’s in het waddengebied vergaren.
Er zijn al jarenlang tal van meetprogramma’s voor het waddengebied, maar gegevens zitten doorgaans diep verstopt en zijn voor vrijwel iedereen onbereikbaar. En al zou je erbij kunnen, dan vertellen die feiten en cijfers nog geen samenhangend verhaal. De basismonitoring wadden gaat die gegevens toegankelijk maken en hun betekenis in de juiste context vertalen en presenteren.

Op de website staat bijvoorbeeld alle beschikbare informatie over álle belangrijke meetprogramma’s in het waddengebied. Alleen voor vogels zijn dat er al 33! Wetenschappelijke onderzoekers en beheerders zien in de feiten en cijfers van die gegevensbronnen vaak trends en ontwikkelingen.
Kijk hier voor de website

— De Tukker houdt hoofd amper boven waterZeilschip de Tukker ligt in de Deventer haven. Ruim twintig jongeren volgen er een activeringstraject. Maar het schip zelf moet alle zeilen bijzetten om te blijven bestaan. De organisatie zit met de handen in het haar: wie redt de

Het is maar de vraag of zeilschip De Tukker volgend jaar nog ingezet kan worden om jongeren op weg te helpen naar een zelfstandig bestaan. Hoewel tientallen jongeren terugkijken op een succesvolle reset van hun leven blijkt het voor de bemanning van het zeezeilschip lastig laveren tussen alle zorgaanbieders en verschillende gemeenten door.

De vier ton om het schip weer zeewaardig te krijgen is wel bij elkaar te sprokkelen, zegt Jelle Stegenga. Maar het is het kip of het ei. ,,Sponsors willen zeker weten dat we voor de komende drie jaar de exploitatie rondhebben en gemeenten of zorgaanbieders die een contract willen afsluiten willen weten dat we gaan varen.''

Transitie
En waar de mannen die al jaren met het schip varen eerder te maken hadden met een Rijk en daarna twaalf provincies moeten ze nu honderden keren hetzelfde verhaal vertellen aan gemeenten, zorg- en welzijnsinstellingen. ,,De transitie is net geweest, de verkiezingen komen eraan. Niemand wil zich vastleggen'', zegt de bemanning.

,,We zijn blij met elk advies. Willen ook veranderen of aanpassen. Maar we weten het even niet zo goed'', zegt Stegenga. ,,Dit is geen luxeplek. Geen douche, geen warm water.'' Veertien kooien in een ruimte, sommigen niet eens zo lang als een puber van nu is. Het is hard werken op het schip. Samenwerken, verantwoordelijkheid moeten nemen, overleggen.
Lees het gehele artikel op de bron: de Stentor via blendle (€)
— 71ste editie HT Race op 22 en 23 meiHARLINGEN – De HT Race, de oudste zeilrace van Nederland, wordt dit jaar alweer voor de 71ste keer gezeild! Een feestelijke inschrijfavond op zondag 21 mei, een zeilersbal op Terschelling en de prijsuitreiking in Harlingen maken het feest compleet. De 71ste editie  van de HT Race zal op 22 en 23 mei 2017 worden gezeild door ongeveer 130 schepen met haar schippers en bemanning.

‘’Het wordt weer een spectaculaire race. En niet alleen de race, ook  om de race heen worden activiteiten georganiseerd. Hier moet je bij zijn.’’, aldus de organisatiecommissie. De race start op zondag 21 mei in Harlingen met de inschrijving. Ondertussen zorgt live muziek voor een gezellige sfeer in de havens en bij de inschrijflocatie. Maandag ochtend 22 mei zal de zeilrace van start gaan en vertrekken de zeilers richting Terschelling. De watersporters worden traditie getrouw aangemoedigd door volgschepen. Eenmaal aangekomen op Terschelling wordt een zeilersbal georganiseerd met een tussenstand uitreiking en muziek. Dinsdag 23 mei wordt de laatste ronde terug naar Harlingen gezeild. De race wordt afgesloten, natuurlijk, met een leuke prijs uitreiking, en een knalfeest!
Lees het gehele artikel op de bron: Harlingen online  
— Tall ship Avatar vaart slimme koers door regelgevingBij de bouw van zijn zeegaande charterschoener Avatar hield André Hanzens niet alleen rekening met de behoefte aan luxe bij oudere gasten, maar ook met toekomstige regelgeving. ‘Ik heb er geen moeite mee dat die regels er zijn.’
De zware stalen spanten van de zeegaande charterschoener Avatar zijn afkomstig van een Duits kustwachtschip met houten huid dat in 1941 werd gebouwd. Na de oorlog werd het een vissersschip met stalen huid. Toen de tot scheepsbouwkundig ingenieur opgeleide eigenaar André Hanzens (1966) tussen 2010 en 2014 de romp tot zeegaand charterschip opbouwde deed hij dat om aan de zwaarste eisen in zijn klasse te kunnen voldoen.

De Avatar heeft 12 bedden voor passagiers en vaart in het hogere segment. ‘Bij ons liggen de prijzen voor een week rond de 1000 euro, inclusief eten en drinken, havengelden, beddengoed. Het is een rondom-pakket en onze reizen gaan altijd door, ook al is er maar één persoon geboekt.’ De Avatar maakt veelal weekse reizen vanuit Kiel naar de zuidelijke Deense zee, Zweden, Noorwegen en de Noordzee.
Lees het uitgebreide artikel van Heere Heeresma jr. in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees

— Vlakkeuring BSC ook voor uw verzekering


 
Bureau Scheepvaart Certificering heeft afspraken gemaakt met onder andere EOC verzekeringen en TVM (voorheen Noord Nederland en de SON) over het accepteren van het vlakrapport. Als u uw schip door ons laat certificeren kunt u het door ons opgestelde vlakrapport indienen bij uw verzekering zodat zij niet opnieuw deze inspectie uit hoeven te voeren. Andersom werkt het ook, bent u reeds in het bezit van een vlakrapport dat door een geaccrediteerde instelling opgemaakt is dan accepteren wij deze cascorapportage ten behoeve van de certificering.
Bron: persbericht BSCZeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz
— Grote oefening oliebestrijding Waddenzee


Waddenkust bij Schiermonnikoog, foto Rijkswaterstaat

Waddenkust bij Schiermonnikoog. Foto: Rijkswaterstaat.
Onder de naam Olie Alert Waddenzee houdt Rijkswaterstaat samen met andere organisaties een grootschalige, meerdaagse oefening oliebestrijding. Centraal in deze oefening staat de samenwerking tussen de vele partijen die met oliebestrijding te maken kunnen krijgen. De oefening is 4, 5 en 6 september op meerdere plaatsen op de Noordzee, Waddenzee en nabij en op Schiermonnikoog. Het is voor het eerst dat op deze schaal geoefend wordt in het Waddengebied.

Grootschalige oefening
Met het grootste risico van een verontreiniging op de Noordzee ligt de aanpak van een olieverontreiniging zo dicht mogelijk bij de bron van de verontreiniging. De oefening begint dan ook op de Noordzee. Bij een echt incident wordt zo veel mogelijk olie geruimd op de Noordzee en de zeegaten. In de praktijk is hiermee al het merendeel van de olie geruimd om zo te voorkomen dat olie de Waddenzee in komt. Bij dit deel van de oefening wordt een groot arsenaal aan materiaal ingezet, van olie geleidende schermen tot schepen uitgerust met veegarmen. Hierbij wordt overigens geen echte olie gebruikt maar oefenmateriaal.
Lees het gehele artikel op de bron: Maritiem Nieuws  
— Leeftijd speelt geen rolOp het water ziet het er al prachtig uit, zo’n machtig zeilschip. Maar op de helling is de Fortuna zo mogelijk nog indrukwekkender. Hoog steken de masten boven de weefbebouwing uit. Meer dan honderd jaar oude klinknagels zijn te zien op de kiel. Maar in de scheepvaart speelt leeftijd geen rol, alsof het niets is doorstaat de Fortuna haar keuring, made dankzij de zorgvuldigheid van de eigenaar.

“Kijk, dat zie ik nou graag”, zegt EOC-inspecteur Meemme Geertman. Op de trap naar het schip liggen de afsluiters, in zoveel mogelijk onderdelen losgedraaid. “Iedere schipper zou dat moeten doen bij een werfbeurt, maar ze doen het lang niet allemaal.” Goedkeurend bekijkt Geertman de onderdelen. “Die dingen worden zo weinig gebruikt dat ze vaak vastzitten. En dat moet je niet overkomen op het moment dat je ze wel nodig hebt.” Schipper-eigenaar Chris Staalsmid luistert een beetje verwonderd naar de lovende woorden van Geertman.

Staalsmid: “Ik heb al eens gehad dat er een zwaar ging. Toen had ik ‘m niet dringend nodig, maar ik besefte wel: die moeten allemaal los tijdens een werfbeurt.’ En zo geschiedde. Gee schoonmaken, smeren, en ze kunnen er weer op. Een van de lange, lange waslijst aan klusjes die Staalsmid nog moet doen voor zijn drukke seizoen als schipper op de Fortuna weer begint.
Lees het gehele artikel op de bron: EOC info  
 
— ‘Lord Nelson' eerste inschrijving Tall Ships Races 2018
 


Een week nadat de inschrijving voor The Tall Ships Races 2018 werd geopend, heeft de organisatie vanuit het buitenland al een aanmelding. Het Tall Ship Lord Nelson uit South Hampton komt volgend jaar naar het zeilevenement. Dit schip is in opdracht van de Jubilee Sailing Trust zo aangepast dat het ook geschikt is voor mensen met een beperking zoals een auditieve of visuele beperking; er zijn liften aan boord als mede pratende kompassen. Ook zijn de dekken extra breed en lang.

Lord Nelson vaart vanuit Sunderland naar het Harlinger evenement waaraan tientallen klassieke zeilschepen van over de hele wereld meedoen.
— Enorme zwermen muggen in Stavoren
 


Gebouwen en auto's in Stavoren zitten onder de muggen. Boven bomen vliegen zwarte wolken van insecten.

"Het is een paringsdans" legt Peter Koomen uit, hij is conservator bij Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden. "De mannetjes dansen hoog in de lucht om indruk te maken op de vrouwtjes. Dat doen ze bij voorkeur boven iets hoogs, een zeedijk of jachthaven. In het voorjaar, bij mooi weer, komen de larven uit die in het water hebben gelegen en verpoppen ze zich tot muggen." Het gaat om een korte explosie, want de muggen leven niet lang. Na het paren leggen ze eieren en gaan ze alweer dood. Ze zorgen amper voor overlast.

"Deze muggen steken niet, want ze hebben geen bloed nodig, je kunt ze zelfs eten. In Afrika worden de dansmuggen gevangen om er balletjes van te maken, het is eitwitrijk voedsel."

Het is niet voor het eerst dat Stavoren en andere plaatsen langs het IJsselmeer talloze muggen over zich heen krijgen. Omdat de insecten vrij snel na het paren doodgaan, zal de overlast ook spoedig weer voorbij zijn.

— VerhalenArk meert aan in BataviahavenLelystad - De bekende poppenspeler en journalist Aad Peeters komt met de VerhalenArk naar Lelystad. Het 70 meter lange, 10 meter brede en 13 meter hoge schip blijft daar vier weken. Dit drijvend bijbels museum daagt bezoekers uit hun zintuigen te gebruiken en de verhalen van Noach, Adam & Eva, Kaïn & Abel, maar ook Abraham, Mozes, Samson en David en Goliath te betrekken op zichzelf.

De Ark heeft vier jaar rondgevaren in het noorden van Europa. Het houten gevaarte voer over open zee naar Bergen in Noorwegen, kreeg in Kopenhagen in Denemarken onverwacht bezoek van kroonprins Frederik van Denemarken, verwelkomde maar liefst 30.000 bezoekers in een week tijd in Rostock in Duitsland, en kwam in Oslo in botsing met de kustwacht waar de Ark ernstige schade opliep.

Op vier verdiepingen met een inhoud van 2000 vierkante meter laat deze interactieve tentoonstelling scenes uit het oude en nieuwe testament zien. Vechten met Goliath, leven als Noach met zijn dieren, ontdekken dat koning Salomon meer dan duizend vrouwen had. Of de connectie tussen Jezus en de boom des levens die met zijn 12 meter door de hele Ark groeit.

Vanaf woensdag 17 mei ligt de Ark ongeveer vier weken in Bataviahaven. Het schip is dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur.
Kijk voor meer informatie op de website van de VerhalenArk.
— Functie treinwagon Willemshaven onzekerDe treinwagon die een plek zou krijgen in de Willemshaven komt er wel, alleen is de toekomstige functie nog niet bekend. De gemeente kocht de goederenwagon NS D6066 uit 1932 enige jaren terug, met het plan om er een toilet- en douchegebouw van te maken. Hiervoor was de wagon echter te klein, en werd er gezocht naar een andere oplossing.

De gemeente kwam met het idee om bij de wagon een stationsgebouw neer te zetten, waarin ook sanitair kon worden ondergebracht. Dat paste echter niet in het bestemmingsplan aldaar.

Nu is aan architect Nynke Rixt Jukema gevraagd om een toiletgebouw te ontwerpen dat binnen het huidige bebouwingsvlak van de loodsen past. Met dat ontwerp wil het college naar de gemeenteraad.

Wanneer gekozen wordt voor deze optie ligt alles open voor de bestemming van de treinwagon. De inwoners van Harlingen mogen dan beslissen wat ermee gaat gebeuren. Wethouder Le Roy wil graag dat de wagon in de Willemshaven komt.

De wagon is inmiddels van buiten gerestaureerd, maar aan de binnenkant wordt voorlopig niks gedaan. 
— Succesvolle Training Matroos krijgt vervolg


Schipper en trainer Peter Lock
 
Van 6 tot en met 8 juni aanstaande organiseert Chartercrew een intensieve vervolgcursus Training Matroos. Deze training is het vervolg op de training van vorig jaar en op de tweedaagse cursus die op 25 en 26 maart plaatsvond. De reacties van de deelnemers van de trainingen waren zo positief dat een vervolgcursus niet uit kon blijven.

Verder werken aan veiligheid
Trainer Peter Lock en schipper Maarten Nieuwland organiseren deze aanvullende cursus in samenwerking met Chartercrew, omdat ze de kennis van iedereen die in de chartervaart werkzaam is op niveau willen brengen én houden. “Het is niet alleen voor iedereen die de vorige training ook heeft gedaan. Ook mensen die zich al hebben verdiept of al enige ervaring hebben, zijn meer dan welkom,” aldus Lock.
 
Waarom drie dagen?
Van Klaveren: “De deelnemers van eerdere edities van de Training Matroos hebben aangegeven dat ze behoefte hadden aan herhaling en verdieping, waardoor ze zich de stof nog sneller eigen kunnen maken en in de praktijk kunnen brengen. Daarom heeft Chartercrew ervoor gekozen om deze vervolgtraining met nog een dag uit te breiden.” Er is dus nog meer aandacht voor de rol van de maat in de diverse taken die er zijn aan boord van een zeilschip.
 
Kosten voor deze driedaagse Training Matroos bedragen €295,- per persoon. Dit is inclusief ontvangst met koffie/thee, de overnachtingen aan boord van de Res Nova, de theorie- en praktijklessen, en het gedetailleerde lesmateriaal. Het eten en drinken zal uit een gezamenlijke boordkas worden betaald en kan ter plaatse worden voldaan.
Voor meer info en aanmelden kijk je hier
— IJsseloog, wonderschoon vies plekje in Nederland


IJsseloog © Wikimedia.commons

Slibdepot IJsseloog in het Ketelmeer is het rustieke centrum van een wervelende milieuorkaan. 14 miljoen kuub van het allersmerigste slib uit Nederlandse vaarten, oude havens, vieze grachten en stinkende kanalen ligt er. Dankzij ons nationale afvoerputje wordt Nederland steeds schoner. Alles uit natte terreinen boven de grote rivieren dat ooit met zware chemicaliën werd verontreinigd is te vinden op IJsseloog. Maar in het oog van die milieu-orkaan, bovenop de ‘gifbelt’, is het prachtig. Beverburchten aan de boorden van het kunstmatige eiland, visarenden die brasems uit het meer hengelen, zeearenden die op het eiland aan het karkas van een ree plukken. Zangvogels, vossen, weidevogels. De koekoek roept er zijn eigen naam. Spechten roffelen op de bomen die de grens van land en water markeren. Boottoeristen genieten aan de randen van de ‘Biesbosch in het klein’ van de weelderige natuur.

Nog lang niet vol
Dat IJsseloog eigenlijk dicht zou gaan, is een politieke keuze, zegt Wijnstok. De  Drontenaar is met de drie Urkers Henk Romkes (37). Jelle Zeeman (47) en Piet van den Heuvel (67) beheerder van het eiland in het Ketelmeer, tussen de monding van de IJssel en de Ketelbrug. Het slibdepot is nog lang niet vol, weet Wijnstok. De ‘trog’ van 45 meter diep en een kilometer breed aan de bovenkant herbergt inmiddels 14 miljoen kuub baggerspecie. Zo heet dat. ,,Daar kan nog makkelijk een miljoentje of acht bij.’’ Met een stok van vijf meter lang zou je de bodem aan kunnen raken. Het is een groeiende bult microscopisch kleine deeltjes aarde. Zware metalen en andere milieubedreigende troep hechten zich aan die deeltjes, zoals de mens aan de aardbol plakt. Een dikke, schone kleilaag onderin de trog laat niets door. Water uit het Ketelmeer dat van buiten naar binnen dringt, voorkomt dat de rotzooi ontsnapt.
Lees het gehele artikel op de bron: Stentor 
— Staatstoezicht berispt NAM om studie bodemdaling
    WaddenzeeScholeksters op het wad bij de veerdam bij het Amelandse dorp Nes. Foto: Hollandse Hoogte

De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) moet een beter inzicht geven in bodemdaling in de Waddenzee, ander dreigt een dwangsom die kan oplopen tot € 3 mln. Dat blijkt uit brieven die Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft gestuurd naar zowel de NAM als de Tweede Kamer.

De NAM heeft onderzoek gedaan naar gaswinning in de Waddenzee. Staatstoezicht oordeelt nu dat de 'studie kwalitatief onvoldoende is om de effecten van de gaswinning onder de Waddenzee nabij Ameland te beoordelen'. Het bedrijf krijgt tot 31 oktober de tijd om een nieuwe 'nadere studie te sturen die ten genoegen is van de Inspecteur Generaal der Mijnen'.

Alles draait om plannen uit 2013. Toen stemde de minister van Economische Zaken in met het gewijzigde winningsplannen Ameland, Anjum en Moddergat, Lauwersoog en Vierhuizen. In deze drie instemmingsbesluiten is de voorwaarde opgenomen dat de NAM voor 1 juli 2015 onderzoek moet doen naar de effecten in het bodemdaling door de gaswinning onder de Waddenzee.

Berekeningen
Uiteindelijk is daar jaren over gedaan, onder meer omdat er steeds nieuwe informatie en dus aanvullend onderzoek nodig was. Uiteindelijk heeft de NAM op 31 januari van dit jaar een aantal rapporten overhandigd aan de toezichthouder. Volgens SodM zijn die kwalitatief ondermaats.
Lees het gehele artikel op de bron: FD  
— Berichten in de Scheepspost van deze weekFVEN nieuws:

— Platform Erfgoedhavens Nederland voor 2e keer bijeen
— Nu ook FVEN vlaggen

Overig nieuws:

— Bossche Waterweek wordt hét evenement
— Vers hout voor botter VN 4 uit Edam
— Schippers van weleer: Roelof Kreeft (83) Schipper 1961-1997

— Rekenkamer ingeschakeld in kwestie rondvaartboten

— Oude magazijnvoorraad van de Vries Lentsch
— Hoe coaster Nautilus aan de Duitsers ontsnapte

— Geen concessies bij herstel van Fries Jacht

— Behoud varend erfgoed in gevaar door duur onderhoud
— Nationale Sleepbootdagen Vianen 2017

— Schepen museumhaven lozen ook op rioolnet

— Zorgen over toekomst maritieme archeologie
— Scheepsuitdrukkingen uitgebeeld

— Vlakkeuring BSC ook voor uw verzekering

— Oldtimerdag Alphen a/d Rijn met Industrie motoren
— Nieuwe mast voor de Familietrouw

— VOC-dag Bataviawerf succesvol verlopen

— Kustprovincies eisen actie voor scheepswrakken
— ‘Niet alle wrakken leeghalen’

— Scheuren in Scheepvaartmuseum

— Pleidooi voor havenkranen Den HaagZeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz