Zeepost is de digitale nieuwsbrief voor de chartervaart. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.
De Zeepost wordt wekelijks verstuurd naar  1.150+ adressen.
Heb je zelf nieuws voor
Zeepost, mail dan aan wouter@zeepost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

Zeepost 854, 10 mei 2017
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz
SRF
Fikkers


Register Holland

zeilklippers

zeilklippers

Morgenster
Piet Blaauw de Vries Zeilmakersonlinezeilen
Hitek

Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper

TSC

MdeGroot

Rood boven groen
Frisian Sailing Com
Cinema Patrijspoorten

UB Sails

Hartzuiker
Ventis Zeilmakerij Molenaar
Delta Safety Training
de Breek
Hilbrands IJzerwerkplaats

Shiptron

Sailtrip

Bureau Scheepvaart Certificering
Zeilpunt
Taxi Enkhuizen

FKH accu's
 
tvk instruktie
VHZC
Bataviahaven
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Zeilschip Bounty
Scheepswinkel van Meer
defotoboot
Historische Zeilvaart Harlingen
AtSea
friesevloot


Voor evenementen en
wedstrijden kijk je hier— Honderddertig jaar oude klipper moet toeristen luxe bieden
— Zonnepont Harlingen zoekt vrouwelijke schippers
— Terschelling mag kiezen uit drie plannen voor Groene Strand

— ‘Schokkende gevolgen gaswinning Waddenzee'

— Meer rust voor vogels en zeehonden op ‘t Wad
— Vuurtoren Hoorn brandt weer

— Terug naar de toekomst, 10 jaar Fairtransport
— Bijzonder veel mosselzaad
— Waddenzee zal vrijwel zeker verdrinken— Honderddertig jaar oude klipper moet toeristen luxe bieden


De Elbrich nog als Onrust, foto HollandSail

Schipper Eelke Dijkstra uit Terherne is bijna klaar met zijn klipper Elbrich. Hij heeft anderhalf jaar aan het schip gewerkt, maar nu komt het einde dan in zicht. En zo komt er na 10 jaar weer een nieuwe klipper in de toeristische sector.

De 130 jaar oude klipper is een stuk luxer dan andere charterschepen. Alle tweepersoonshutten hebben namelijk een eigen badkamer. De eerste toeristen gaan op hemelvaartsdag weg met de Elbrich. Met zijn vrouw Agnes Dijkstra en vijf anderen werkt Dijkstra hard aan de klipper. In totaal is er plek voor 16 mensen. De klipper is vernoemd naar de dochter van Dijkstra.

Eelke Dijkstra is jarenlang skûtsjeschipper geweest. Aan het begin van de eeuw werd hij met de Oude Zeug tweemaal kampioen in de A-klasse van de IFKS.
Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland  

— Zonnepont Harlingen zoekt vrouwelijke schippersDe Harlinger zonnepont heeft belang bij vrouwelijke schippers. De oproep voor schippers heeft tot nu toe al aardig wat aanmeldingen opgeleverd, maar de vrouwen blijven wat achter. De stichting heeft zo'n veertig mensen nodig om de zonnepont volgend jaar in de vaart te kunnen brengen.

De komende maanden krijgen de mensen een opleiding en dan zijn er in augustus en september proefvaarten. De pont zal aankomend voorjaar officieel beginnen en vaart dan heen en weer tussen de Sassteiger en de Suderpier.
— Terschelling mag kiezen uit drie plannen voor Groene StrandDrie Friese architecten presenteerden woensdagavond hun plannen voor een appartementencomplex aan het Groene Strand op Terschelling. Grondeigenaar Segesta laat de bevolking kiezen.

Op het braakliggende bouwterrein van voormalig aannemersbedrijf Boersma & Ybema aan de rand van de Waddenzee wil de huidige grondeigenaar Segesta uit Alkmaar ongeveer twintig recreatieappartementen en vijf woonhuizen realiseren. Het terrein grenst aan strandpaviljoen De Walvis. In de afgelopen 25 jaar zijn al diverse bouwplannen gepresenteerd. Die ketsten af op massaliteit of de nabijheid van het horecabedrijf.

„We gaan verder met het ontwerp dat door de eilanders is verkozen”, zegt Jeroen Klinkert van Segesta. „Die presenteren we, voorzien van opmerkingen, nog een keer aan de bevolking.” In september oordeelt de gemeenteraad over de bouwaanvraag. „Medio 2018 zouden we met de bouw kunnen starten”, verwacht Klinkert.
Eerst zal er onderzoek moeten worden gedaan naar de aanwezigheid van de zandhagedis in het duingebied. Dat beestje was er eind vorig jaar de oorzaak van dat de vergunning voor een alternatief plan van Segesta voor de bouw van vijf bedrijfsloodsen, door de rechtbank werd vernietigd.
Lees het gehele artikel op de bron: de LC via blendle (€)  

— ‘Schokkende gevolgen gaswinning Waddenzee'
 


Als de kraan van de gaswinning onder de Waddenzee nu zou worden dichtgedraaid, kan het nog tientallen jaren duren voordat de bodemdaling uit zichzelf stopt. Dat concludeert milieuorganisatie de Waddenvereniging op basis van onderzoek door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).

De organisatie wil dat de gaswinning geheel wordt stopgezet of in ieder geval aanzienlijk wordt verminderd. ,,Uit onderzoek van de NAM blijkt dat de langetermijneffecten voor de bodemdaling zeer onzeker zijn'', zegt Esme Gerbens van de Waddenvereniging.

Het betrouwbaar voorspellen daarvan is volgens de milieuclub essentieel omdat de bodem van het Werelderfgoed niet meer mag dalen dan door natuurlijke processen kan worden aangevuld. ,,Als de bodem te snel daalt, verdwijnen de karakteristieke wadplaten, of vallen ze minder lang droog. Dat zet het unieke karakter van dit natuurgebied op het spel'', zegt Gerbens.

— Meer rust voor vogels en zeehonden op ‘t Wad


Foto: Bert Meerstra/Waddenunit

Nu de broedtijd voor vogels en het geboorteseizoen voor zeehonden op het Wad langzaam aan begint, wordt de toegankelijkheid van bepaalde gebieden in de Waddenzee tijdelijk beperkt. Zo kunnen zeehonden en vogels ongestoord hun jongen grootbrengen. Daarna worden de gebieden weer vrijgegeven.

Op een aantal plekken zijn inmiddels al gebiedsborden geplaatst onder begeleiding van de Waddenunit. Denk aan de Razende Bol bij Texel en afgelopen week zijn er bij het Rif (tussen Ameland en Schiermonnikoog) een aantal borden geplaatst.

De plaatsing van de borden op het rif is dit jaar iets vroeger dan in de jaren daarvoor, vertelt Arjen Dijkstra van de Waddenunit. ,,Dat heeft te maken met de meivakantie die al in april begint. Dan komen er meer mensen op het Wad, maar ook omdat we juist de vestigingsperiode van vogels in alle rust willen laten verlopen. De vogels zijn dan erg kwetsbaar voor verstoring. Door dat we dit gebied vroeg kunnen duiden, kunnen we het ook beter beschermen.”

De borden staan zo’n 200 meter uit elkaar. Buiten de borden is het Rif in de periode rond laagwater vrij toegankelijk, mits bezoekers zich gedragen naar de Erecode Waddenzee, onderdeel van het Actieplan Vaarrecreatie (Ik pas op het Wad).
Lees het gehele artikel op de bron: Ikpasophetwad 
— Vuurtoren Hoorn brandt weer


Foto: Gemeente Hoorn

HOORN – Er is weer licht in de duisternis. Na een tijd buiten gebruik te zijn geweest, brandt de vuurtoren bij de entree van de Hoornse haven weer als vanouds. Op deze plek, het uiterste puntje van het Visserseiland, staat al sinds 1662 een vuurtoren.

De houten vuurtoren zoals we die tegenwoordig kennen, genaamd Havenlicht, is in 1977 ontworpen en gebouwd door Klusbedrijf Kees Kuijper. Met deze recente opknapbeurt is er weer een vertrouwd baken voor de schippers en bootjesmensen die Hoorn aandoen.
— Terug naar de toekomst, 10 jaar FairtransportWind is gratis, waarom zou je vracht niet met zeilschepen vervoeren over zee? Dat was de gedachte van Arjen van der Veen (41), samen met Andreas Lackner (40) en Jorne Langelaan (37). De drie, die elkaar kenden van de imposante driemaster bark Europa, richtten in 2005 Fairtransport op, mede uit ergernis over de vervuilende containervaart.

Twee jaar later vonden de drie mannen een oude romp in Delft. Liefde op het eerste gezicht. Na twee en een half jaar noeste arbeid en met behulp van meer dan 200 vrijwilligers voer het schip het Helderse zeegat uit op weg naar de Klimaatconferentie in Kopenhagen. Sinds dat moment onderhoudt de duurzame rederij jaar in jaar uit een handelsroute, tussen het Caribisch gebied en Europa. In het ruim luxe goederen zoals wijn, cacao, koffiebonen, rum en andere specialiteiten. In haar kielzog: geen schadelijke uitstoot. Slechts de wind voor het volgende schip om te gebruiken.In 2015 bracht Fairtransport een tweede schip in de vaart. De Nordlys, een trawler uit 1873. Momenteel is het schip niet alleen één van de weinige werkelijk duurzame vrachtschepen ter wereld, maar ook het oudste nog in de vrachtvaart werkzaam. De Nordlys zal de Europese kust van Kopenhagen tot aan de Middellandse Zee gaan bevaren. Op tafel liggen inmiddels de eerste tekeningen voor een volgend project. Een klipperschip van 58 meter, de Spirit of Rotterdam.Steeds meer partijen zien de meerwaarde van zeilende vrachtvaart voor hun product en het feit dat ze zonder CO2 uitstoot kunnen opereren als een duidelijk voordeel. Vooralsnog is Fairtransport nog de enige reder die de trans-Atlantische oversteek op pure zeilkracht maakt, maar de beweging achter duurzaam vervoer over zee groeit wel gestaag.

Fairtransport bestaat 10 jaar en dat is een goede reden voor een warm onthaal van de Tres Hombres. Op zaterdag 13 mei meert ze na een reis van 6 maanden af aan de kade bij Hotel de Goudfazant in Amsterdam. In haar ruim 7 ton cacao, 7 ton aan groene koffiebonen en 23 vaten rum welke na 14.00 uur gelost gaan worden.
Bron: persbericht Fairtransport   
Of kijk hier voor meer info over de Spirit of Rotterdam Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz— Bedrijven in de rij voor loodsen WillemshavenGebouwenbeheerder Carex heeft vijftien kandidaten gevonden die graag ruimte willen huren in de leegstaande loodsen aan de Harlinger Willemshaven.
De komende weken voert Lenze Hofstee van Carex gesprekken met partijen die in de leegstaande, buitendijkse loodsen willen ondernemen.

Sinds januari heeft lokale bierbrouwer Brouwdok al onderdak in een van de voormalige loodsen van houthandel Hubert Jansz. Volgens Hofstee zijn er naast Brouwdok vijftien partijen met serieuze plannen. „De meeste ideeën hebben te maken met de scheepvaart”, aldus Hofstee.

„Er is bijvoorbeeld iemand die ambachtelijke producten maakt voor de bruine zeilvaart. Zoiets past precies in onze plannen: we willen dat er een verbinding ligt tussen het werk dat in de loodsen plaatsvindt en de historische scheepvaart die in de haven ligt.”

Het gaat onder meer om een ondernemer die masten wil maken voor de Willem Barentsz, de replica van het expeditieschip dat elders in de Willemshaven wordt gemaakt. Verder wil een roeivereniging er sloepen opslaan. „Een voorwaarde is wel dat wat iemand er onderneemt, publiek trekt. Het moet interessant zijn voor bezoekers. Bovendien moeten de verschillende activiteiten elkaar natuurlijk goed verdragen.”

Niet voor alle vijftien kandidaten zal er plek zijn. Eind deze maand volgt een selectie, waarna Hofstee vlot erna de sleutels kan overhandigen aan de gekozen entrepreneurs.
Lees het gehele artikel op de bron: de LC via blendle (€) 
— Bijzonder veel mosselzaad,,Voor je mosselhart is dit heel goed'', zegt Cees Otte, voorzitter van de visserijvereniging Algemeen Vissersbelang in Bruinisse. De recordhoeveelheid mosselzaad in de Waddenzee is ook goed voor de natuur, want een flink deel blijft liggen. De hoeveelheid is zo groot, dat de kwekers het niet allemaal kwijt kunnen op hun kweekpercelen.

In de Waddenzee ligt zo'n 900.000 mosselton aan zaad (negentig miljoen kilo). Een deel daarvan ligt in gebieden waar de kwekers niet mogen komen en dus blijft er 700.000 mosselton aan 'visbaar' zaad over. ,,En daarvan vissen we nu 360.000 mosselton op'', zegt Otte. ,,Net iets meer dan de helft en de rest blijft liggen.''

Keuzes
De gulheid van de natuur, sinds 1996 ligt er niet zo veel zaad, stemt de kwekers blij, maar zet ze ook voor keuzes. De sector schakelt stukje bij beetje om naar mosselzaad invangen met mzi's (touwen die in het water hangen). Normaal gesproken komt een deel van het kweekmateriaal hier vandaan. Het roept de vraag op of al die mzi-lijnen wel het water in moeten als er zoveel mosselzaad beschikbaar is.

,,Er zijn kwekers die daarop geanticipeerd hebben'', zegt Otte. ,,En andere kwekers hebben alles in het water liggen omdat je niet weet hoeveel mosselzaad er dit najaar weer zal vallen. Het is een individuele keuze. Als je optimaal bezaaid ligt kan je er uit kostenoogpunt voor kiezen om niet alle lijnen in het water te leggen. Mzi-zaad is toch een factor drie of vier duurder dan bodemzaad'', zegt Otte. ,,Dit is allemaal nieuw voor ons.''

Prijzen
De vraag is ook wat deze grote hoeveelheid zaad doet voor de prijzen van de mosselen. Het risico bestaat dat er daardoor veel mosselen op de markt komen. ,,Over het algemeen kan je zeggen dat als er schaarste is, je meer verdient dan in rijke zaadjaren. Als kweker ben je blij met die grondstof, maar het is geen garantie voor een goed financieel resultaat. Het wordt een spannend jaar.''
Lees het gehele artikel op de bron: BN de Stem 

— Waddenzee zal vrijwel zeker verdrinkenDe Waddenzee is aan het eind van deze eeuw waarschijnlijk grotendeels verdronken. Het ziet er niet naar uit dat de natuurlijke aanvoer van zand de stijging van de zeespiegel kan bijbenen. Dat is de conclusie van een rapport over de toekomst van de Waddenzee, dat vanmiddag door de Waddenvereniging wordt gepresenteerd.

Alleen in het gunstigste geval blijft het unieke ecosysteem, dat bij eb droogvalt en bij vloed volstroomt, behouden. Maar dan moet de opwarming van de aarde beperkt blijven tot 2 graden, zegt wetenschapsjournalist Rolf Schuttenhelm, de samensteller van het rapport. "Bovendien moeten de gevolgen van klimaatverandering meevallen. In dat geval heeft de Waddenzee een reële kans om deze eeuw door te komen. Maar dat betekent wel dat er geen ruimte meer is voor zout- of gaswinning. Daardoor zou de zeebodem nog eens extra dalen", aldus Schuttenhelm.Volgens schattingen uit het laatste rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) staan de zeeën aan het eind van deze eeuw 44 à 74 centimeter hoger, afhankelijk van de uitstoot van broeikasgassen én van de aannames in de klimaatmodellen. Daarin zijn de recente inzichten dat de ijskappen van Groenland en Antarctica versneld kunnen afkalven, nog niet meegenomen. Vorige maand meldde het KNMI dat er een kleine kans is dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust in 2100 drie meter is gestegen.
Lees het gehele artikel op de bron: Trouw via blendle (€) 
Of lees hier het hele rapport “De Toekomst van de Waddenzee”
Of een samenvatting van het rapport
— Cruiseschip Le Soléal bezoekt HarlingenHARLINGEN – Het cruiseschip Le Soléal van de reder Ponant uit Marseille brengt morgen, donderdag 11 mei, een bezoek aan Harlingen. Het is de eerste maal dat dit cruiseschip naar Harlingen komt. Het schip is 142 meter lang, heeft een diepgang van 4,7 meter en heeft  210 gasten en 140 crew leden aan boord. Naar verwachting arriveert het schip tussen 7.30 en 8.00 uur in de Willemshaven.

Het cruiseschip maakt een 9-daagse cruise van Portsmouth naar Stockholm. Aan boord zitten 190 Fransen en 20 Amerikanen. Zij blijven voornamelijk in Harlingen en ontdekken de stad met een stadsgids. Enkelen gasten gaan met de bus onder andere naar het Fries Museum. Le Soléal vertrekt in de middag richting haar volgende bestemming: Kiel.

Harlingen wil de komende jaren uitgroeien tot een cruisestad voor de luxe cruisevaart. In de cruise industrie is namelijk een grote vraag naar unieke locaties met charmante stadscentra waar ook de mogelijkheid is tot het maken van excursies voor de passagiers van de cruises. Binnenkort starten de werkzaamheden aan de multifunctionele drijvende steiger waar naast cruiseschepen ook ruimte is voor de historische zeilvloot en het zonnepontje. Met de aanleg van de steiger wordt het voor grotere cruiseschepen mogelijk Harlingen te bezoeken. Naar verwachting wordt de steiger in het voorjaar van 2018 in gebruik genomen.
Lees het gehele artikel op de bron: Harlingen Online
— Berichten in de Scheepspost van deze weekFVEN nieuws:

— Nu ook Varend Erfgoed wimpel

Overig nieuws:

— Gramsbergen met Vechtezomp een attractie rijker
— Balder naar “Oostende voor Anker”
— Peter Dorleijn draagt zijn botter over aan stichting

— Tentoonstelling met vaartocht
— Dubbel hotel in Stadse havenkranen: wie trekt de kar?
— Een maritieme Rembrandt

— Scheepvaartmuseum versterkt zich als maritiem
     kenniscentrum

— Olympische zeilers in 100-jarige Regenboogklasse
— Punterronde jubileert

— Vereniging ‘Het Zeilend Bolschip’ zoekt opvolger
— Schiffstreffen Weener van 8 tot 13 augustus
— Boek en expo over geschiedenis van Hasselter scheepsbouw

— Roeping gevonden op zeeschouw
— VOC-dag op de Bataviawerf 14 mei
— Duitse studenten helpen bij bouw Willem Barentsz-schip

— Meevaren in historische punters Landsmeer
— Recordaantal klassieke zeilschepen tijdens Zwartsluis
    onder Zeil

— Hobbyduikers helpen bij zorg maritiem erfgoedZeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz