Zeepost is de digitale nieuwsbrief voor de chartervaart. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.
De Zeepost wordt wekelijks verstuurd naar  1.150+ adressen.
Heb je zelf nieuws voor
Zeepost, mail dan aan wouter@zeepost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

Zeepost 853, 3 mei 2017
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz

friesevloot

SRF
Fikkers


Register Holland

zeilklippers

zeilklippers

Morgenster
Piet Blaauw de Vries Zeilmakersonlinezeilen
Hitek

Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper

TSC

MdeGroot

Rood boven groen
Frisian Sailing Com
Cinema Patrijspoorten

UB Sails

Hartzuiker
Ventis Zeilmakerij Molenaar
Delta Safety Training
de Breek
Hilbrands IJzerwerkplaats

Shiptron

Sailtrip

Bureau Scheepvaart Certificering
Zeilpunt
Taxi Enkhuizen

FKH accu's
 
tvk instruktie
VHZC
Bataviahaven
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Zeilschip Bounty
Scheepswinkel van Meer
defotoboot
Historische Zeilvaart Harlingen
AtSea


Voor evenementen en
wedstrijden kijk je hierBBZ nieuws:

— Veiligheidscultuur structureel op agenda BBZ

Overig nieuws:

— Charterhaven bij NDSM van de baan
— Weer probleem met brug Kornwerderzand
— 36ste editie Oerol

 — Studiereis op de Rembrandt van Rijn

— Gezonken schip in Leeuwarden was gesaboteerd
— Stremming Tsjerk Hiddessluizen 9 en 10 mei 2017

— KNRM zet deuren van reddingstations open

— Stroman-bv’s voor grote rederijen rondvaartboten
BBZ nieuws

— Veiligheidscultuur structureel op agenda BBZ
 


Naar aanleiding van het ongeval in Harlingen afgelopen zomer heeft de BBZ het verhogen van de veiligheid aan boord van schepen tot structureel onderdeel van de agenda gemaakt. De beschikbare kennis in en de vloot moet beter gedeeld worden.
 
Er is een ledenwerkgroep opgericht om bestuur bij te staan en om te reflecteren op plannen. Het doel hiervan is om praktische initiatieven te ontwikkelen die bijdragen aan de veiligheid en die breed gedragen kunnen worden in de sector. Gedacht moet worden aan voorstellen voor de organisatie van technische workshops, verbeteren van de opleidingen, het zoeken naar en delen van best practices etcetera.

Einde BBZ nieuws
— Charterhaven bij NDSM van de baanHet plan voor een haven voor charterschepen in de NDSM-haven gaat niet door. Volgens initiatiefnemer Heine van der Molen ketste het af op het keiharde ‘nee' van de gemeente Amsterdam tegen overnachtingen in de winter. Daarmee valt de financiële bodem onder het plan weg. ‘Ik heb er een misselijk gevoel van.'

Heine van der Molen, eigenaar van de zeilcharterschepen Store Baelt en Meander en initiatiefnemer van het plan voor een charterhaven in de NDSM-haven, heeft geen goed woord over voor zijn gesprekspartners bij de gemeente Amsterdam. ‘Sukkels. Lafbekken. Gewoon not worthy persons.' Meent hij dat echt? ‘Ja, dat vind ik echt. Dat heb ik ze ook enigszins verteld, hoor. Ik heb het netjes gehouden. Ik heb gezegd dat ik ernstig teleurgesteld ben.'

Van der Molen was door de betrokken ambtenaren gevraagd op 19 april naar het gemeentehuis van Amsterdam te komen. Daar kreeg hij te horen dat overnachtingen van passagiers op charterschepen in de geplande haven voor de gemeente onaanvaardbaar waren.
Lees het uitgebreide artikel van Heere Heeresma jr. op Schuttevaer.nl alleen voor Schuttevaer-abonnees

— Weer probleem met brug KornwerderzandDe Noordelijke draaiburg bij de Lorentzsluis wilde niet langer dicht. Er onstond een lange file op de A7 richting Noord-Holland. Halverwege de middag kwam het wegverkeer weer wat op gang via de zuidelijke brug. De brug kon uiteindelijk worden open gezet waardoor de gestremde scheepvaart weer kon passeren.

Eerst werd gedacht dat het een elektisch probleem was, maar het bleek om een mechanisch mankement te gaan. Het is Rijkswaterstaat gelukt om het probleem op te lossen, de brug was maandagmiddag weer beschikbaar voor het wegverkeer.

De afgelopen jaren zijn er regelmatig storingen aan de bruggen in de snelweg geweest.
— 36ste editie OerolOnder andere Orkater, Dries Verhoeven, NNT en Oostpool spelen in juni op Oerol. Het theaterfestival maakte woensdag op social media de complete theaterprogrammering bekend. Oerol telt 35 theatervoorstellingen, waarvan 23 premières. Ook zijn er 16 expedities te zien. De 36ste editie van Oerol vindt plaats op tientallen locaties op Terschelling. Op 9 juni opent het festival spectaculair op het Noordzeestrand met de acrobatenvoorstelling Halka van de Marokkaanse Groupe Acrobatique de Tanger.

Vaste Oerolgast Toneelgroep Oostpool maakt samen met acteurscollectief Moeremans&Sons Crashtest Ibsen: Pijler van de Samenleving. Het Noord Nederlands Toneel presenteert Penthesilea, de eerste voorstelling van de nieuwe artistiek leider Julie Van den Berghe. Dries Verhoeven laat op Terschelling voor het eerst in Nederland zijn 'een-op-een-ervaring' Guilty Landscapes deel III zien.

Muziektheater vormt een flink aandeel van de programmering. Orkater is zelfs aanwezig met twee muziektheatervoorstellingen: De onzichtbare man van beeldend kunstenaar Michiel Voet, over zijn persoonlijke band met de illegale vluchteling Karim Ramtani. De nieuwe lichting muzikale Nieuwkomers van Orkater, Sir Duke, speelt een voorstelling over de historie van de zwarte muziek.

Ook opvallend is de theaterperformance Voyager One van Touki Delphine. Gebaseerd op de muziek die NASA in 1977 op een gouden plaat met de Voyager One de ruimte in schoot.Deze zomer, 40 jaar later, geeft Touki Delphine deze selectie een broodnodige update.
Oerol vindt plaats van 9 t/m 18/6. De voorverkoop begint op 23/5 exact om 20.00 uur.Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz— Studiereis op de Rembrandt van RijnEen aantal grote bedrijven, waaronder ING, Schiphol en Gasunie, willen dat het nieuwe kabinet een duidelijk klimaatbeleid gaat voeren voor de lange termijn. Die boodschap sturen ze naar de kabinetsformateurs, zo besloten topmanagers van de bedrijven na een driedaags verblijf op Spitsbergen. Directeur Ulco Vermeulen van Gasunie zegt dat de transitie niet iets is van één kabinetsperiode, maar van 10, 20, 30 jaar. "Er moet een Klimaatwet komen en er moeten ook heel duidelijke doelen komen voor 2030", zegt Vermeulen.

De topmensen vertrokken drie dagen geleden met de driemaster Rembrandt van Rijn uit Longyearbyen op Spitsbergen naar de Kongsfjord, waar veel poolonderzoek wordt gedaan. Zo konden ze met eigen ogen zien hoe snel het poolklimaat verandert als gevolg van de opwarming van de aarde.

Ze waren onder de indruk, vooral over de snelheid waarmee het ijs verdwijnt. "Dat het zo ongelooflijk snel gaat, dat is iets wat me echt heeft geraakt", zei Carola Wijdoogen van de NS.

De managers maakten plannen en afspraken over hun eigen bedrijfsvoering, zodat Nederland duurzamer wordt. Ieder bedrijf maakt zijn eigen keuzen. Zo zal ING vanaf 2023 van zijn zakelijke klanten eisen dat ze energiezuiniger met hun bedrijfspanden omgaan.

De trip is georganiseerd door klimaatjournalist Bernice Notenboom. Met haar 2-graden expeditie wil ze de aandacht vestigen op het klimaatakkoord van Parijs, en wat er nodig is om het doel van dit akkoord te halen: de opwarming van de aarde beperken tot 2 graden, en liefst 1,5 graad.
Lees het gehele artikel op de bron: de Volkskrant via blendle (€)
— Gezonken schip in Leeuwarden was gesaboteerdDe poltie doet nogmaals een getuigen-oproep om zo meer te weten te komen over een gezonken klipper in Leeuwarden. Het schip lag voor de Junokade en werd daar half onder water aangetroffen op maandag 12 december 2016. Destijds bleek dat er opzettelijk bezittingen zijn vernield op het schip. Alles duidt erop dat het om een actie gaat tegen de eigenaar van de klipper.

De politie wil graag in contact komen met mensen die meer weten over wat er in de nacht van 11 op 12 december 2016 is gebeurd, en dan met name in de vroege ochtend van 12 december. Nu er sprake is van opzet zijn er mogelijk personen die wel een verklaring willen geven.
Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland 

— Stremming Tsjerk Hiddessluizen 9 en 10 mei 2017HARLINGEN – De brug over de Tsjerk Hiddessluizen  is op dinsdag 9 mei 2017 van 22:00 uur tot woensdag 10 mei 2017 tot 05:00 uur gestremd voor alle verkeer. De stremming is nodig vanwege onderhoudswerkzaamheden aan de brug.
De afsluiting duurt zoveel langer of korter als noodzakelijk is voor het werk. De omleiding wordt met borden aangegeven.
Meer informatie over wegwerkzaamheden en stremmingen vindt je hier
— KNRM zet deuren van reddingstations open


 
Op zaterdag 6 mei organiseert de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) haar landelijke open dag op 45 locaties. Reddingbootdag is dé dag om actief kennis te maken met het reddingwerk op het water, de professionele vrijwilligers en het materieel van de KNRM.

Op deze dag bedanken de 1.300 vrijwilligers van de KNRM de donateurs die reddingwerk financieel mogelijk maken. De vrijwilligers kunnen hun werk doen door de vrijwillige bijdragen van mensen die de Redding Maatschappij een warm hart toedragen. Want deze Redders aan de wal, zoals de KNRM haar donateurs noemt, steunen de redders niet alleen met een vaste vrijwillige bijdrage, maar daarnaast vormen zij een morele achterban voor de redders.

Het is voor de KNRM de gelegenheid om aan iedere bezoeker met trots en plezier het verhaal over het vrijwillige en professionele reddingwerk van de KNRM mee te geven. En horen de mooiste verhalen en redenen waarom donateurs de Redding Maatschappij steunen en zien jong en oud glunderen aan boord tijdens een vaartocht met de reddingboot.

Reddingbootdag duurt van 10:00 tot 16:00 uur en wordt in 45 plaatsen langs de Noordzeekust, de Zuid- Hollandse en Zeeuwse wateren en aan het IJsselmeer gehouden.
Kijk op de website www.reddingbootdag.nl voor routebeschrijvingen, plaatselijke programma’s, richtlijnen voor bezoekers en nog veel meer.
— Stroman-bv’s voor grote rederijen rondvaartbotenMeer kans voor nieuwe bedrijven om rondvaarten te gaan verzorgen op de grachten, dat was de gedachte van de gemeente achter een nieuw vergunningssysteem voor rondvaartboten. Toch lijkt er in praktijk juist het tegenovergestelde gebeurd te zijn, zegt de Verenigde Rederijen Amsterdam (VRA).

In een brief aan de gemeenteraad laat de VRA - de branchevereniging voor kleinere rondvaartbedrijven - geen spaan heel van het vergunningenbeleid van de gemeente. Volgens de vereniging hebben grote rederijen via mazen in het systeem, nu bijna alle vergunningen voor de periode 2020 - 2030 in handen. De brief aan de raad is in het bezit van AT5.

Maximaal 12 boten per bedrijf
In de categorie 'gezichtsbepalende boten' deelde de gemeente in totaal 60 vergunning uit, voor boten die langer dan 14 meter zijn. Alleen de boten met een vergunning mogen in de periode 2020 - 2030 commerciële rondvaarten in de stad verzorgen. De gemeente bepaalde eerder dat ieder bedrijf voor maximaal 12 boten een vergunningsaanvraag kon indienen.
Rederij Kooij B.V. diende voor 12 van haar 28 boten een vergunning in. Voor de andere 16 boten ging Kooij op zoek naar dummy-bv's, zegt de VRA. Zo kreeg Rederij Haerlem B.V. vergunningen voor negen boten, die het onlangs kocht van Kooij. Maar de aankoop van die boten is volgens de VRA 'volstrekt ongeloofwaardig'.
Lees het gehele artikel op de bron: AT5 

Of lees het uitgebreide artikel in de Volkskrant via Blendle

Of teken de petitie voor het behoud van klassieke boten in Amsterdam
— Berichten in de Scheepspost van deze week
— KNRM zet deuren van reddingstations open
— Het sleepbootvirus moet in je bloed zitten
— Workshop "zeilen op varend erfgoed", 28 mei

— Oud-schipper toont maritieme verzameling in Niebert

— Amsterdam maakt rare keuzes voor klassieke schepen
— Actie voor behoud varend erfgoed

— 4Werven symposium: “Een toekomst voor het varend erfgoed”

— Oude vrachtschepen aan start Mattenschippersrace in Blokzijl
— Scheepvaartmuseum wil maritieme liefhebber terug

— Een drijvend Oorlogsverleden

— Smeedweekend op 20 en 21 mei in Zuiderzeemuseum
— Age Veldboom ontvangt lintje

— Water-rAnt nodigt authentieke schepen en bemanningen uit

— Opening Motorententoonstelling “Stuwkracht”
— Provincie: "Promotor Turfroute moet lokaal zoeken naar geld"Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz