Zeepost is de digitale nieuwsbrief voor de chartervaart. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.
De Zeepost wordt wekelijks verstuurd naar  1.150+ adressen.
Heb je zelf nieuws voor
Zeepost, mail dan aan wouter@zeepost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

Zeepost 852, 26 april 2017
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz

AtSea
friesevloot

SRF
Fikkers


Register Holland

zeilklippers

zeilklippers

Morgenster
Piet Blaauw de Vries Zeilmakersonlinezeilen
Hitek

Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper

TSC

MdeGroot

Rood boven groen
Frisian Sailing Com
Cinema Patrijspoorten

UB Sails

Hartzuiker
Ventis Zeilmakerij Molenaar
Delta Safety Training
de Breek
Hilbrands IJzerwerkplaats

Shiptron

Sailtrip

Bureau Scheepvaart Certificering
Zeilpunt
Taxi Enkhuizen

FKH accu's
 
tvk instruktie
VHZC
Bataviahaven
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Zeilschip Bounty
Scheepswinkel van Meer
defotoboot
Historische Zeilvaart Harlingen
Voor evenementen en
wedstrijden kijk je hier— Bruine vloot vreest gevolgen vrachtsteiger
— Diploma-uitreiking EZS in Westerkerk
— De Boer en Jacobi onderscheiden met erepenning

— Hotels bijna volgeboekt tijdens SAIL

— Bataviahaven brengt gasten naar lokale toeristische
     bestemmingen


— Walvis-fontijn in Harlinger Willemshaven

— Wat te doen met Waddenplastic?
— Rederijen moeten boten naar schroot sturen

— PreSail in Oudeschild op 21 juni

— Een zeilschip als leslokaal

— EIB en ABN Amro samen voor duurzame scheepvaart

— Man komt om bij zeilongeluk Eierlandje Gronden
— Bruine vloot vreest gevolgen vrachtsteigerWEST-TERSCHELLING - Schippers van de bruine vloot uit Harlingen zien niets in de bouw van een vrachtsteiger aan de loswal van West-Terschelling.
Wanneer de vrachtboot Noord Nederland van Rederij Doeksen straks helemaal tot achter in de haven moet varen om aan te leggen, vrezen zij dat dit leidt tot een teruggang van het aantal ligplaatsen. Nu liggen de charterschepen vaak vier rijen dik aan de steigers. Om doorvaartruimte te winnen wil de gemeente dit beperken tot drie schepen naast elkaar. Maritiem Onderzoeksinstituut MARIN in Wageningen gaat drie locaties beoordelen.

— Diploma-uitreiking EZS in WesterkerkAfgelopen vrijdag vond in de Westerkerk van Enkhuizen de jaarlijkse Diploma uitreiking van de Enkhuizer Zeevaartschool plaats.

Uit handen van Burgemeester Baas van Enkhuizen ontvingen in totaal 97 kandidaten hun diploma Stuurman Kleine dan wel Stuurman Grote zeilvaart. Tijdens de ceremonie werden de studenten toegesproken door Dhr Baas over de historie van Enkhuizen en de verbondenheid met de zeilvaart en door de bestuursvoorzitter van de Enkhuizer Zeevaartschool Paul van t Hof.
Bijzonder dit jaar was dat er studenten van in totaal 13 buitenlandse nationaliteiten deelnamen aan de opleidingen. Dit waren Duits, Belgisch, Frans, Canadees, Zwitsers, New Zeelands, Engels, Fins, Pools, Portugees, Grieks, Spaans en Oekraïens.Getallen:
KZV 105 kandidaten, 78 diplomas, 74% geslaagd
GZV 21 kandidaten 13 diplomas, 62% geslaagd
Zeilmodule (endorsement) 6 kandidaten 5 diplomas, 83% geslaagd

Stephan Kramer had een mooi verhaal namens de ANBI stichting Henk Weverfonds. Deze stichting is onlangs opgericht om armlastige studenten de gelegenheid te geven een renteloze lening op te nemen om de school te kunnen bekostigen.

Na de ceremonie ging de hele groep gezamenlijk naar de Kaatje om in de school en de tuin van de EZS nog even het glas te heffen op een mooi studiejaar.
— De Boer en Jacobi onderscheiden met erepenning


Lutz Jacobi ontvangt de erepenning van verdienste
 
Vertrekkende Kamerleden Betty de Boer (VVD) en Lutz Jacobi (PvdA) ontvingen op 21 april de Erepenning van Verdienste voor de Beroepszeilvaart, toegekend door de Enkhuizer Zeevaartschool, vanwege hun inzet voor de zeilvaart en het maritiem historisch erfgoed. Tijdens de uitreikingsceremonie voor het diploma stuurman Grote Zeilvaart en stuurman Kleine Zeilvaart in de Westerkerk in Enkhuizen, werd de Erepenning door Hendrik Boland overhandigd aan Lutz Jacobi. Betty de Boer kon niet aanwezig zijn.
 
Lutz Jacobi (PvdA) en Betty de Boer (VVD) trokken in de laatste regeerperiode vaak gezamenlijk op in de Tweede Kamer om aandacht te vragen voor de bijzondere schepen van de traditionele zeilvaart. Die inspanningen hebben verschillende keren geleid tot nuancering van het kabinetsbeleid en in alle gevallen tot meer aandacht voor deze bijzondere sector. De Enkhuizer Zeevaartschool (EZS) heeft dat werk nu beloond met de Erepenning van Verdienste, een onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan mensen wiens inspanningen in het bijzonder hebben bijgedragen aan de kwaliteit van de sector.

“Ten eerste hebben Jacobi en De Boer zich nadrukkelijk gemengd in de discussie tussen Nederland en Denemarken over de certificering van de zeeschepen, “ zei Hendrik Boland namens de Enkhuizer Zeevaartschool. “Zij hebben er aan bijgedragen dat de stem van de schippers en scheepseigenaren ook in Den Haag en Kopenhagen goed is meegenomen. Het is voor ons, de zeevaart en de binnenvaart, ontzettend belangrijk dat de politiek betrokkenheid toont en bereid is om de signalen op te vangen uit de sector.”
 
Boland stond ook stil bij de aandacht die De Boer en Jacobi hadden voor het historisch erfgoed, de schepen die niet (meer) bedrijfsmatig worden ingezet: “Door hun kritische vragen is er voorkomen dat er in de Omgevingswet bepalingen zijn opgenomen die er toe hadden kunnen leiden dat historische schepen aangepast zouden moeten worden aan moderne bouweisen.”
Bron: persbericht Enkhuizer Zeevaartschool
— Hotels bijna volgeboekt tijdens SAILDen Helder – Wie nog een slaapplek zoekt in Den Helder tijdens SAIL, moet opschieten. Hotels en campings zijn al bijna helemaal volgeboekt.

Sail Den Helder verwacht tussen 22 en 25 juni zo’n 400.000 bezoekers naar de stad te trekken. Dat zullen veel dagjesmensen zijn, maar wie wil blijven slapen, moet opschieten met reserveren. De stad zit al knap vol. “Af en toe hebben we een afzegging”, vertelt hoteleigenaar Petter. “We kunnen dus af en toe mensen blij maken die op de wachtlijst staan.” Elke dag stromen er nog telefoontjes binnen met de vraag of er een plekje over is. “Ik hoop dat mensen dat blijven doen. Hou vol!”

Ook bij de andere hotels in Den Helder lopen de zaken goed. Hotel Wienerhof zit helemaal vol. “Ik heb niet contact met alle collega’s, maar wat ik hoor is dat de Sail-reserveringen prima verlopen. Dat is natuurlijk goed nieuws. Meer van dit soort evenementen in de stad, zou ik zeggen.”

Campers
Ook het aantal vrije camperplekken op Willemsoord begint flink te slinken. “We hebben er nog achttien”, zegt Cindy Prikken van Jachthaven Willemsoord. “Je zit hier dichtbij het centrum van de stad, dichtbij de evenementen. Wat wil je nog meer als vakantieganger?” Normaal mag je op Willemsoord twee dagen achter elkaar blijven staan, maar rond Sail zijn de regels anders: “Overdag is er een rijverbod op het terrein, dus hebben we gekozen om alleen plekken voor vier dagen te verhuren.”
Lees het gehele artikel op de bron: Denhelderactueel

— Bataviahaven brengt gasten naar lokale toeristische
    bestemmingenDe shuttlebus van Bataviahaven

Kartcentrum Lelystad en de Bataviahaven gaan dit seizoen een samenwerking aan. Doel van deze samenwerking is de toeristen die Bataviahaven aan doen een nog betere vakantiebeleving in Lelystad te geven. De samenwerking bestaat er uit dat watersporters die met hun boot in de Bataviahaven afmeren, met korting gebruik kunnen maken van de Kartbaan in Lelystad. Dit geldt zowel voor de watersporters die met eigen jacht de Bataviahaven bezoeken, als voor de gasten van de zeilende Charterschepen.

Na Batavia Stad Outlet Fashion en de Batavia Werf is Kartcentrum Lelystad inmiddels de derde Lelystadse onderneming die deze samenwerking met de Bataviahaven opzoekt. Volgens Christiaan Snoek van het Kartcentrum een logische stap: "Er komen gemiddeld 40.000 toeristen per jaar in de Bataviahaven. Die komen met de boot dus kunnen niet op eigen gelegenheid naar onze Kartbaan komen. Dankzij deze samenwerking met de Bataviahaven kan dat nu wel. En ze worden nog gebracht ook."

Joop van Diest van de Bataviahaven zegt het als volgt: "Wij krijgen steeds meer watersporters die twee tot drie dagen in de haven verblijven met hun schip. Onze gasten willen graag de diverse attracties bezoeken in Lelystad maar hebben dan een probleem met hun vervoer. Daarom beschikt de Bataviahaven met ingang van dit seizoen over een eigen shuttlebus zodat we onze gasten naar de diverse bestemmingen maar bijvoorbeeld ook naar een supermarkt kunnen brengen. Onze gasten betalen daarvoor een vergoeding. Overigens is deze dienst nadrukkelijk ook beschikbaar voor bemanningen van de vele charter- en rijncruiseschepen die hier afmeren. Bijvoorbeeld voor het doen van inkopen of mensen halen/brengen vanaf bijvoorbeeld het NS-station." De dienst beperkt zich tot bestemmingen binnen Lelystad.

Ook met andere toeristische bedrijven worden afspraken gemaakt volgens Van Diest: "Ook de Oostvaardersplassen, het Natuurpark Lelystad en Toms Creek visvijvers hebben laten weten belangstelling te hebben. Daarnaast heeft City Marketing Lelystad laten weten in dit project van de Bataviahaven te zullen participeren."
Bron: Persbericht Bataviahaven— Walvis-fontijn in Harlinger WillemshavenHet heeft wat voeten in de aarde gehad, maar Harlingen heeft nu als laatste van de elf steden ook een definitief ontwerp voor een fontein in het kader van Culturele Hoofdstad. In 2018 moet er in de Willemshaven, in de oksel van de Zuiderpier, een potvis van 18 meter lang en 5 meter hoog verrijzen. Waarvan het gevaarte gemaakt gaat worden is nog onbekend. „Het moet ‘hufterproof’ zijn en bestendig tegen het zoute water”, laat wethouder Hein Kuiken weten.

„Harlingen is rijk geworden door de walvisjacht. Daarom komt er een walvis te liggen in de haven, die al naar gelang de getijden meer of minder zichtbaar is”, zegt Anna Tilroe, artistiek leider van het project 11fountains, in een toelichting op de walvis.

De Skypepresentatie behelsde niet alleen een spuitende potvisfontein, maar ook een bijbehorend lied. Het is de bedoeling dat dit zogenaamde walvislied speelt tussen de momenten van spuiten in. „Afschuwelijk”, was een van de reacties uit het publiek. „Er is overal al muziek. Mogen we ook ergens in stilte genieten?”
Of de potvis voor en na het waterspuiten begeleid gaat worden door een lied is nog niet zeker. Daar is vooralsnog geen budget voor. Dat moet de gemeente zelf financieren.
Lees het gehele artikel op de bron: de LC via blendle (€) 
— Wat te doen met Waddenplastic?


Nienke Dijkstra met de Raaf en vrijwilligers op het Rif, Screenshot van Omroep Friesland

Afvalverwerkingsbedrijf Suez onderzoekt het recyclen van plastic uit de Waddenzee. Op het Wad is veel plastic afval te vinden. Kanalen, rivieren en het IJsselmeer wateren af op het Wad, en boven de eilanden is een drukke vaarroute. Van beide kanten komt plastic afval het Waddengebied in. Afgelopen vrijdag is plastic verzameld voor een proef op de grote zandplaat Het Rif tussen Schiermonnikoog en Ameland. Het is de bedoeling dat er van het opgezochte plastic nieuw materiaal gemaakt wordt.

Nienke Dijkstra van de stichting Doe eens Wad vecht al jarenlang tegen het plastic probleem op het Wad. Volgens haar is het moeilijk om de partijen hierbij te betrekken "Maar aflgelopen jaar begint het te komen dat mensen het zien, want mensen in het veld zien het ook”, vertelt ze. “Niemand weet echt wat we er mee moeten en daardoor lijken mensen ook bang om het aan te pakken”.​ De samenwerking met Suez is dan ook goed nieuws. Het bedrijf maakte in Frankrijk van strandplastic shampooflessen. Wat er precies mogleijk is met het plastic van het Wad wordt nu onderzocht.

Het Rif is een populaire plaats voor vogels, en op het eerste gezicht lijkt de plaat schoon. Toch zijn er stukjes plastic op het kleine eiland te vinden, zoals balonnen, visnetten en snoeppapiertjes. Maar ook grotere zaken zoals stofzuigerslangen en zelfs een stuk van een F16. Kuikentjes raken verstrikt in plastic en vogels eten het plastic op en kunnen daardoor ziek worden of zelfs doodgaan. Het grote probleem met plastic is dat het nooit verdwijnt. Plastic wordt alleen maar kleiner, tot het in de magen van vissen belandt en dan uiteindelijk ook bij ons op het bord.
Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz— Rederijen moeten boten naar schroot sturen


Trekschuit de Hildebrand uit 1880 van Rederij de Nederlanden © Rederij de Nederlanden

Tientallen rondvaartboten moeten de stad uit of naar de schroot. De vergunningen voor 2020 zijn maandag vergeven. Nieuwe rederijen krijgen zo een plek, maar de oude moeten beroemde boten afschrijven.

De Soeverein, bijvoorbeeld, van rederij Cruise with us, de lange salonboot met piano en keuken, mag niet meer in de binnenstad varen. Ook de oudste boot van de stad, trekschuit de Hildebrand uit 1880 van Rederij de Nederlanden, moet de grachten uit. Rederij 't Smidtje moet acht boten naar de schroot sturen.

Maandag kwam de lang verwachte uitslag van de herverdeling van rondvaarbootvergunningen. 135 vergunningen zijn verdeeld, zestig in de categorie gezichtsbepalend - dat gaat over boten die qua uiterlijk opvallen en bij de stad horen - en 75 reguliere vergunningen. De eerste categorie werd vastgesteld door een soort welstandscommissie, de tweede werd verdeeld via een loting. De gemeente kreeg in totaal ruim vijfhonderd aanvragen binnen.


De Soeverein van Rederij Cruise with Us

"Verschrikkelijk," noemt Klaas Pater van Rederij de Nederlanden de uitslag. "De Hildebrand is het oudste passagiersschip in Nederland, speciaal voor de Amsterdamse grachten gebouwd." Ook twee 'citytenders' mogen vanaf 2020 niet meer in de binnenstad varen. De rederij denkt nog na over wat ze met de klassieke boten moeten doen.

Voor Rederij 't Smidtje is de uitslag een bijzonder hard gelag. Acht van hun vijftien boten mogen straks niet meer varen. 43 van de vergunningen voor gezichtsbepalende boten zijn naar bestaande reders gegaan, waarvan 27 voor de klassieke Amsterdamse rondvaartboten van grote rederijen als Kooij, Lovers, Stromma (voorheen Canal Company) en Blue Boat Company zijn. Dat zijn er echter wel een stuk minder dan er nu varen - maximaal twaalf per rederij - waardoor zij ook tientallen bestaande boten moeten afstoten.

Nog geen schip gebouwd
Voor de reguliere vergunningen kwamen 277 aanvragen binnen die aan de eisen voldoen. Het gaat om boten van meer dan veertien meter, die ook schoon, groen en stil moeten zijn. Alle gegunde boten in deze categorie moeten nog worden gebouwd. 

Lees het gehele artikel op de bron: Parool 

Lees ook  “Aantal rederijen van rondvaartboten stappen naar rechter na uitslag”

Of lees het artikel “Rechthoekige formica bakken gaan grachten overnemen” van BNR hier  

Of teken de petitie voor het behoud van klassieke boten in Amsterdam
— PreSail in Oudeschild op 21 juni
 


Met Ali B en Tim Akkerman heeft de organisatie van het PreSail-evenement op Texel enkele landelijk bekende artiesten weten te strikken voor de festiviteiten op 21 juni. Ook de band The Cool Ouest en de Texelse formatie Jugs Bros zijn aan de vooravond van Sail Den Helder van de partij.

Eerder die dag zullen al een aantal tallships aanmeren in de haven van Oudeschild. ,,Zij dienen als decor voor ons PreSail-programma", legt Jan Frederici, het Texelse bestuurslid van Sail Den Helder, uit. ,,Er komen sowieso vijf schepen, maar waarschunlijk worden het er zes. Afhankelijk van het weer arriveren ze misschien al op de avond van 20 juni." .

Na de officiële opening van Pre-Sail met toespraken, acts en muziek op het tallship de Morgenster volgt in het Zeemanskerkje de “Rede van Texel”. Een dag later brengen alle tallships van Sail Den Helder een bezoek aan de rede van Texel. Bezoekers kunnen zich dan bij Oudeschild vergapen aan de grote en kleine schepen. Tijdens een
rondvaart kunnen zij de tallships van heel dichtbij bekijken. Op de kade is gelijktijdiig een 'Sailmarkt’ met visrokerij, walvisboten, brocante, verse vis, haring en oesters, live muziek en Oudhollandse Spelen.
Lees het gehele artikel op de bron: NHD
— Een zeilschip als leslokaalEen halfjaar lang les op de oceaan. 4 havoleerling Koen Roijen (16) uit Herten keerde onlangs terug van zijn deelname aan School at Sea.

Een ding zal Koen Roijen van zijn avontuur op de grote zee zeker niet missen: het ‘inslingeren’. Want hoewel hij in Roermond vaak in één-persoons zeilbootjes zonder moeite over de Maasplassen vaart, zorgde de deining van de oceaan regelmatig voor zeeziekte. „Inslingeren is de periode die je nodig hebt om de zeeziekte kwijt te raken en gewend te raken aan het schommelen van het schip. Dat duurde soms een paar dagen. Dan verlangde ik soms wel naar huis, hoe mooi de reis op dat moment ook was.”
 
Roijen hoorde bij een groep van 34 leerlingen die mee mochten doen aan School at Sea. Een project waarbij leerlingen van 4 havo en 4 vwo een halfjaar lang les krijgen op een groot zeilschip. Daarbij varen ze naar de Caraïben en weer terug, waarbij ze in diverse landen aanleggen voor excursies. Uiteindelijke doel is het letterlijk en figuurlijk verbreden van de horizon.

„Het was niet altijd even makkelijk om bij de les te blijven, want er waren genoeg afleidingen. Dolfijnen die langs het schip zwommen, een zeil zetten. Maar tegelijkertijd werd er door de leraren aan boord wel goed op gelet dat we bijbleven met de lesstof. Want regelmatig moest ik toetsen maken om ook aan school te laten zien dat we het schoolwerk hadden bijgehouden.”

Roijen is de derde Limburger die meedeed aan School at Sea. Goedkoop is het niet. Leerlingen moeten ruim 20.000 euro bijeenbrengen. Daarvoor kregen ze onder meer een training in fondsenwerving en werkten ze zelf voor geld. „Ik heb bijvoorbeeld in mijn zeilboot mensen rondgevaren op de Maasplassen. Voor kinderen die het geld niet bij elkaar krijgen heeft School at Sea een potje waaruit bijgesprongen kan worden.”
Lees het gehele artikel op de bron: Limburger  
— EIB en ABN Amro samen voor duurzame scheepvaart


De E-ship 1 met duurzame Fletner rotoren

ABN Amro heeft een overeenkomst afgesloten met de Europese Investeringsbank (EIB) om te investeren in de vergroening van de Europese scheepvaart. De overeenkomst stelt bedrijven in de maritieme transportsector in staat om te profiteren van gunstige financiële voorwaarden door de kredietrating van de EIB.

Verbeterde milieuprestaties
Doel van dit programma is om projecten te financieren die de milieuprestaties van vervoersschepen verbeteren, door de uitstoot van verontreinigende stoffen te verminderen en de brandstofefficiëntie van de schepen te verhogen. Zo wordt het mogelijk voor scheepvaartbedrijven om groene leningen af te sluiten voor het duurzaam verbouwen van bestaande schepen en het bouwen van nieuwe schepen.

Duurzaamheidsnormen
“De bank ontving een duidelijk signaal van de markt dat er een financieringsgat is als het gaat om het vergroenen van de scheepvaart”,  zegt EIB-vicepresident Pim van Ballekom in het persbericht. “Door de EIB toe te staan meer risico te nemen, gaf het Investeringsplan voor Europa ons de mogelijkheid een nieuw instrument te creëren om de scheepvaartsector te ondersteunen in het voldoen aan de Europese duurzaamheidsnormen.”

De faciliteit staat open voor retrofits om bestaande schepen te vergroenen en voor nieuwbouwprojecten met een innovatief groen systeem.’ In de binnenvaart kun je dan denken aan retrofitprojecten waarbij schepen schone motoren met katalysatoren en roetfilters krijgen, zegt woordvoerder Ariën Bikker van ABN-Amro.
Lees het gehele artikel op de bron: Duurzaam Bedrijfsleven 

— Man komt om bij zeilongeluk Eierlandje Gronden


Foto KNRM

Op de hoogte van de Vliehors bij Vlieland is zondagochtend een Engels zeiljacht van 7 meter omgeslagen. Dat werd vanaf het strand gezien door een getuige. Bij het ongeluk is één opvarende om het leven gekomen. Het slachtoffer is door de SAR-helicopter naar Den Helder gebracht.

Bij de zoekactie waren diverse hulpdiensten betrokken, zoals de reddingsboten van de KNRM van Texel, Vlieland en Terschelling.

De eerste melding kwam zondagochtend om kwart voor tien binnen bij de kustwacht. De melding was dat een zeiljacht was omgeslagen in het zeegat tussen Texel en Vlieland. Het jacht is intussen in de branding onder water verdwenen. Volgens de kustwacht was de zee op het moment van het ongeluk ruw en de branding hoog.
— Berichten in de Scheepspost van deze week
— Lekkodagen Wijk bij Duurstede, inschrijven mogelijk
— Hoogaars blijft Arnemuiden trouw
— Twintigste Mattenschippersrace in Blokzijl

— Scheepswrak bij Ritthem ten dode opgeschreven
— De zachtebedrace start morgen
— Aftellen begint voor schip De Soeverein

— Mon, schipper tijdens WO1
— Boek over oude scheepsmotorenfabrieken
— Vrije vogels van Noorderhaven vastgelegd

— Beste stuurlui staan ook aan wal
— Komend weekend Sleepbootdagen Elburg
— “Maritieme Geschiedenis der Nederlanden” online

— Kromhout-wimpel weer verkrijgbaar
— Vol programma voor vijfde ‘Zwartsluis onder Zeil’

— Tentoonstelling over Heusden Maritiem
— Geschiedenis van de klipper DageraadZeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz