Zeepost is de digitale nieuwsbrief voor de chartervaart. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.
De Zeepost wordt wekelijks verstuurd naar  1.150+ adressen.
Heb je zelf nieuws voor
Zeepost, mail dan aan wouter@zeepost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

Zeepost 850, 19 april 2017
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz

Historische Zeilvaart Harlingen
AtSea
friesevloot

SRF
Fikkers


Register Holland

zeilklippers

zeilklippers

Morgenster
Piet Blaauw de Vries Zeilmakersonlinezeilen
Hitek

Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper

TSC

MdeGroot

Rood boven groen
Frisian Sailing Com
Cinema Patrijspoorten

UB Sails

Hartzuiker
Ventis Zeilmakerij Molenaar
Delta Safety Training
de Breek
Hilbrands IJzerwerkplaats

Shiptron

Sailtrip

Bureau Scheepvaart Certificering
Zeilpunt
Taxi Enkhuizen

FKH accu's
 
tvk instruktie
VHZC
Bataviahaven
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Zeilschip Bounty
Scheepswinkel van Meer
defotoboot

Voor evenementen en
wedstrijden kijk je hier— PvdA pleit voor ligplekken historische zeilschepen
— Onbekende IJsselmeerhaven: de Stoomhaven Medemblik
— Vogelwachters inzet op de Noordsvaarder voor zeldzame
    vogels


— Dijkstra bouwt zeilcharterschip voor vergrijzende klantenkring
— Terschelling werkt aan masterplan havengebied
— Vaar mee naar Terschelling en spreek mee over het Masterplan

— Haven Harlingen op eigen benen

— Zingend de zeilen hijsen - reistip Volkskrant

— Pilotstudie inzicht in toerisme Waddengebied
— PvdA pleit voor ligplekken historische zeilschepen


   
Historische zeilschepen van de bruine vloot zijn als het aan Ger Jager (PvdA) ligt weer welkom in de Amsterdamse haven. Zijn voorstel lijkt af te stevenen op een meerderheidssteun, want ook VVD en D66 zijn positief.

Onder de noemer bruine vloot zijn er ongeveer 300 historische zeilschepen in Nederland die 's zomers vaartochten maken met toeristen en dagjesmensen op de Wadden en het IJsselmeer. Daarbij doen ze ook Amsterdam aan.

In de winter zijn de schepen in gebruik als groepsaccomodatie voor toeristen en liggen ze aan wal rond de havens van het IJsselmeer, zo'n twintig schepen in Amsterdam. Maar de gemeente en het Havenbedrijf zijn terughoudend in het beschikbaar stellen van die plekken, omdat omwonenden klagen over overlast en omdat het 'hotellen' volgens hen niet is toegestaan.

Kiss and sail
De schippers krijgen als het aan Jager ligt nu wel 'kiss and sail'-plekken bij het Centraal Station en bij de Sumatrakade in Oost. Ook wil hij de mogelijkheden onderzoeken voor een afmeerplaats aan de oostzijde van de NDSM-werf. Jager krijgt bijval van Hans Glaubitz (D66) en Rob de Bruin (VVD). Hans Glaubitz (D66) was samen met Jager aanwezig bij de protestactie die de schippers onlangs organiseerden. "Het is belangrijk dat de bruine vloot een plek in de stad heeft. Ik moet me nog wel beraden over het winterse groepsaccomodatieverhuur, dat is een lastig onderwerp."

Eerder klaagden omwonenden op de Sumatrakade over geluidsoverlast die de opvarenden zouden veroorzaken. "Daarover moeten we goede afspraken maken met de schippers," zegt Jager. Havenwethouder Kajsa Ollongren benadrukte woensdag in de gemeenteraad dat ze het voorstel nog niet had gekregen, maar kondigde al wel aan dat het havenbedrijf zoekt naar een oplossing. "Maar de ruimte is schaars, zeker in het centrum. Dus daarbij gaat ook meespelen dat we in deze stad bezig zijn met het aanpakken van drukte en overlast. Want daar is óók sprake van geweest."
Lees het gehele artikel op de bron: Parool
— Onbekende IJsselmeerhaven: de Stoomhaven MedemblikNatuurlijk kent u de havens van het IJsselmeer. Niet alleen Enkhuizen, Stavoren en Lemmer klinken u bekend in de oren. Ook kent u uiteraard het haventje van Laaxum. Maar heeft u weleens van de Stoomhaven Medemblik gehoord?

Met op de achtergrond de stoere schoorsteen van stoomgemaal ‘De Vier Noorder Koggen’ is het niet moeilijk om vanaf het IJsselmeer de ingang te vinden van de Stoomhaven Medemblik. De haven ligt iets ten zuiden van de bekende Regattahaven. De toegang tot deze verrassend mooi gelegen haven in natuurgebied de Vooroever is aangegeven met boeien. Eenmaal binnen (geen havengeld) word je verrast door de uitstekende aanlegsteigers en de beschermde ligging. Een speciaal aangelegde dijk beschermt deze nog onontdekte haven met diepe zwaaikom (3m).

Overnachten is in deze haven niet toegestaan en verder zijn er geen faciliteiten. Op korte loopafstand, aan de andere kant van de West-Friese Omringdijk, is in het stoomgemaal het Nederlands Stoommachinemuseum gevestigd. Er bevindt zich een rijke verzameling authentieke stoommachines die op gezette tijden echt op stoom draait. Enthousiaste medewerkers demonstreren de stoommachines. Na de rondgang is er gelegenheid om in het bezoekerscentrum te lunchen. Met de Museumkaart is de toegang gratis. Een bezoek duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur.
Wilt u meer weten? T.: 0227- 544732. E.: info@stoommachinemuseum.nl of kijk op de website

— Vogelwachters inzet op de Noordsvaarder voor zeldzame
    vogels
Op de Noordsvaarder op Terschelling worden er dit jaar voor het eerst vogelwachters ingezet. Vanaf half april proberen ze de nesten te beschermen van erg zeldzame vogels zoals de dwergstern en de bontbekplevier .Die zijn gek op kustgebieden met grote zandvlakten, maar op de meeste plekken in Nederland is het veel te druk met mensen.

De Noordsvaarder is goed toegankelijk vanaf West-Terschelling, maar zo druk als op sommige stranden is het er niet. Eerder is er wel geprobeerd om met borden te voorkomen dat nesten worden verstoord. Maar dat was niet genoeg.De inzet van vogelwachters is niet nieuw op Terschelling. Het gebeurt al langer op de Boschplaat. De vogelwachters van de Noordsvaarder zijn daar elke dag in de broedperiode.
— Dijkstra bouwt zeilcharterschip voor vergrijzende klantenkring


Een foto van ruim een jaar geleden. Het interieur van de Elbrich werd volledig gestript. Tekst en foto’s Gijs en Inge van Hesteren

Regeldruk, aansprakelijkheidsproblematiek, weifelende banken en een veranderende markt verhinderen niet dat er nog steeds mensen zijn die zeilcharterschepen in de vaart brengen. Eén van hen is schipper Eelke Dijkstra. Met de Elbrich haakt hij in op toeristische trends als individualisering, vergrijzing en beleving.
Eind mei moet de eerste boeking worden gevaren, maar op het moment in het vroege voorjaar dat we hem spreken is het einde van de uitgebreide refit nog niet in zicht. Toch heeft Dijkstra er het volste vertrouwen in. Het komt goed.
Dijkstra begon zijn loopbaan in de zeilvaart in 1988. In Harlingen stapte hij samen met zijn broer Minse aan boord van de chartertjalk Mercurius. ‘De cowboys’ werden de twee destijds genoemd, vanwege hun eerdere business: de grijze import van motorfietsen vanuit de Verenigde Staten. Later was Dijkstra schipper-eigenaar van onder meer de driemastklipper Actief en hij voer als skûtsjeschipper in de IFKS-competitie.
Lees het uitgebreide artikel van Gijs en Inge van Hesteren in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees

Naschrift Schuttevaer: Dit is één van de laatste reportages die Gijs en Inge van Hesteren gezamenlijk maakten. Kort na het interview met Eelke Dijkstra overleed Inge ten gevolge van een medische complicatie in het Medisch Centrum Leeuwarden.


— Terschelling werkt aan masterplan havengebiedDe gemeente Terschelling werkt aan een masterplan voor de toekomst van het havengebied op het eiland. Over een aantal ideeën is al discussie ontstaan.

Om de toekomst van het havengebied helder te krijgen is de gemeente gestart met het ontwikkelen van een masterplan. Hierin wordt gekeken stedenbouwkundige uitgangspunten, duurzaamheid, ruimtelijke kwaliteit, beeldkwaliteit, inrichting en beheer. Het is de bedoeling dit zoveel mogelijk in samenspraak met gebruikers en betrokkenen te doen.

Eén van de ideeën betreft de bouw van een nieuwe veerbrug voor vrachtschepen, in de werkhaven. De gemeente zou graag de passagiersstromen scheiden van de vrachtstromen, die nu allebei nog via het terrein bij de terminal gaan.

“Dit is wenselijk als Rederij Doeksen volgend jaar met twee nieuwe passagiersschepen gaat varen”, zei wethouder Hendrik van der Wielen daarover tegen de Leeuwarder Courant. “Daardoor zal de druk op de ene veerbrug regelmatig toenemen”. Ook kan de nieuwe brug dienen als reserve voor de passagiersdienst.

De nieuwe veerbrug moet komen op de plek waar het schip van Rederij Waddentransport, de Terschellinger Bank, haar vracht nu altijd al op de kade lost. Wel wil de gemeente een insteekhaven van 20 meter graven, zodat de recentelijk verlengde Noord Nederland van Rederij Doeksen de toegang tot de jachthaven niet verspert.Rederij Doeksen is positief over het idee. “Nu dicteert de veerdienst het vrachtvervoer met de Noord Nederland, terwijl het zijn eigen dynamiek en logistiek heeft, die vaak afwijkt van de veerdienstregeling. Daar willen we graag vanaf. Straks dus ook geen stinkende containers meer tussen de auto’s van de eilander gasten. We realiseren ons terdege dat de gemeente moet worstelen met de beperkte ruimte en met de natuurwetgeving”, zei Paul Melles eerder al eens tegen de Leeuwarder Courant.

Guus Schweigmann, raadslid van Plaatselijk Belang Terschelling, uitte kritiek op het plan. Hij is bang dat het doorvaren tot achter in de haven zeker in de zomermaanden gevaarlijke situaties op zal leveren, in combinatie met de bruine vloot en plezierjachten op weg van en naar de jachthaven.

Rederij Doeksen ziet dat probleem niet. “We hebben de vaarsituatie met onze kapiteins beoordeeld en we krijgen de Noord Nederland onder alle weersomstandigheden veilig voor de kant. Als de dieper stekende Terschellinger Bank al jaren door de haven kan varen en dwars op de kade kan lossen, waarom wij dan niet?”, stelt directeur Paul Melles tegenover de LC.

Ook wethouder Van der Wielen denkt dat het mee zal vallen. Het is de bedoeling dat de huidige ligplaats van de Koegelwieck, tegenover de VVV, gaat verdwijnen. Hierdoor moet er aan de kade meer ruimte ontstaan voor de bruine vloot, die daardoor minder vaak een aantal rijen dik aan de steigers hoeven te liggen.

Volgende week donderdag, 20 april, organiseert de gemeente om 19:30 en om 20:45 uur opnieuw een presentatie waar de conceptplannen voor de haven ingekeken kunnen worden door belangstellenden.
Lees het gehele artikel op de bron: Skylgenet  Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz— Vaar mee naar Terschelling en spreek mee over het MasterplanAankomende donderdagvond is er een vergadering op Terschelling over de Noord Nederland en zijn mogelijk nieuwe aanleg plaats. Ze ( Doeksen en Gemeente Terschelling) willen dat de Noord Nederland op de laad en los kade gaat lossen. Dit gaat ten koste van onze ligplaatsen!!! En wel 22 ligplaatsen per dag!!!! We moeten hier onze mening laten horen!!
Nu stellen wij de Klipper Suydersee beschikbaar als slaapschip. Donderdagmiddag om 15.00 vertrekken we uit Harlingen, er is de mogelijkheid om mee te varen.
Wij, Winnie Haring en Remco Visser, zijn van mening dat we daar met ZOVEEL mogelijk mensen heen moeten gaan en laten zien dat we het hier NIET MEE EENS ZIJN!!!! Wil je mee? Graag!!!! Meld je aan via PB of bel even naar 06 255 399 72
Dit alles natuurlijk alleen bij voldoende deelname!
Kijk ook op de bron: Facebook van Klipper Suydersee
— Haven Harlingen op eigen benenTamelijk geruisloos heeft Harlingen gisteravond haar ‘zorgenkindje’ de zeehaven, verzelfstandigd en gedoopt: Port of Harlingen.
Al jaren is de gemeente bezig met het op afstand zetten van de haven. Met minder gemeentelijke tentakels in de haven kan de besluitvorming sneller en staat vrijwel niets een samenwerking met andere havens meer in de weg. Ondernemers verlangen al geruime tijd naar één aanspreekpunt.

Zonder financiële kopzorgen is de verzelfstandiging allerminst. Dat is een van de redenen dat coalitiepartij PvdA tegen de verzelfstandiging stemde. De fractie plaats vraagtekens bij de businesscase. „De erfpacht moet vier ton opleveren. Lukt dat niet, dan valt er gelijk een gat in de begroting”, schetste Edwin Helvrich van de PvdA. Zijn fractie vindt bovendien dat de infrastructuur in handen moet blijven van de overheid. Ook GroenLinks en de Wad’nPartij stemden tegen.

De cvbv Westergo – de onderneming die grond exploiteerde in de Nieuwe Industriehaven – bezorgde de gemeente en andere overheden de laatste jaren veel kopzorgen. De verkoop van percelen stagneerde en er werden daardoor grote verliezen geleden. Toen de provincie en omliggende gemeenten de handen van de cvbv Westergo aftrokken, moest de gemeente Harlingen met een nieuw plan voor de haven komen.
Lees het gehele artikel op de bron: de LC via blendle (€ 0,09)  
— Zingend de zeilen hijsen - reistipJe kijkt raar op, als de bebaarde bootsman na twee dagen zeezeilen begint over zangles. Maar aan boord van klassieke zeilschepen die de wereld over varen om havendagen, zoals Sail in Amsterdam, te bezoeken, is dat normaal. De imposante driemasters en windjammers zijn bewaarders van maritiem erfgoed en daar horen shanty's bij: zeemansliederen die je samen zingt om het werk aan dek te verlichten.

En dat werkt. Al eeuwen, trouwens. Toeristen helpen mee als lichtmatroos en hangen soms met twintig man tegelijk aan een val om een ra op te hijsen. Dan scheelt het als iemand het lied Haul on the Bowline inzet. Klinkt niet relaxed? Dat is het wel: na een week aan dek heb je het gevoel al een jaar onderweg te zijn. De tijd kruipt als je nieuwe dingen leert. De driemastbark Statsraad Lehmkuhl vertrekt vanuit het Noorse Bergen naar de Shetlandeilanden voor een shantyreis. Er gaan zangers mee en je bezoekt twee dagen het Shetland Folk Festival 2017, waarbij je aan boord in je hangmat slaapt. Op de terugweg over de Noordzee sta je waarschijnlijk wijdbeens in je kabeltrui een robuust lied te zingen.
Voor meer info kijk je hier
Bron: Volkskrant Magazine
— Monniken terug bij af op SchierDe monniken op Schiermonnikoog zetten hun huidige kloosterplan niet door. Het plan brengt „ernstige en kwalijke verdeeldheid” teweeg op het eiland, stellen de monniken vast. „Genoeg reden om het plan te laten varen.”

De monniken hebben, in goed overleg, afscheid genomen van zaakwaarnemer Peter Thissen. Omdat de monniken het Paasweekend in het klooster van Westmalle doorbrengen, voert hij nog één keer namens hen het woord. Dit „om alle ruimte te maken voor nieuwe ideeën”.

Ze zijn niet teleurgesteld nu de plannen van de baan zijn, is Thissens indruk. ‘Het zijn monniken, zij leggen alles in Gods hand. Als er verdeeldheid komt, was het kennelijk het niet Gods bedoeling, redeneerden zij. Voor mij was het confronterend om dat van dichtbij te ervaren. De meeste mensen zijn opgevoed met stippen op de horizon zetten en resultaten bereiken. Zij leven in het hier en nu. Het heeft alles te maken met hun spiritualiteit dat ze niet de strijd aangaan, als mensen iets tegen hun plannen inbrengen.’

Na Pasen gaan de broeders werken aan een nieuw plan. Daarbij hopen ze op een goed contact met de instanties en de eilanders. „Jammer dat het plan tot zoveel commotie heeft geleid”, zegt wethouder Willem Meerdink.
— Pilotstudie inzicht in toerisme WaddengebiedDe Waddenacademie heeft economisch onderzoeksbureau Decisio gevraagd een pilotstudie te doen naar de mogelijkheden van het gebruik van mobiele telefoondata voor het inzicht in het aantal bezoekers (en hun herkomst) van het Waddengebied.

De Waddenacademie heeft om deze pilotstudie gevraagd omdat er tot op heden geen actuele en volledige registratie van bezoekers van het Waddenzeegebied beschikbaar is. De data die er is, is verouderd, versnipperd en niet volledig dekkend. De Waddenacademie is geïnteresseerd in de vraag of het gebruik van mobiele telefoondata beter inzicht kan geven in het aantal bezoekers van het Waddenzeegebied (en de herkomst van deze bezoekers).

Uit de pilot blijkt dat, uitgaande van enkele aannames en inschattingen, mobiele telefoondata over bezoeken uit Nederland en het buitenland een goede en uitgebreide basis bieden om snel betrouwbare schattingen te maken van het aantal toeristische bezoekers afkomstig uit Nederland en het buitenland.

Lees hier het volledige rapport van Decisio  (pdf 2,8 Mb)
— Berichten in de Scheepspost van deze week
— Training voor droogvallers op en over het wad
— Varen met de stoomsleepboot “Maarten” en de “Waterpoort”
— Wrak VOC-schip bij Engeland wordt opgegraven

— Resten VOC-schip naar muZEEum in Vlissingen

— Een houten schip rot altijd
— Slib gooit roet in het eten keren Batavia

— Vanaf juli varen boten dwars door Assen
— Zeilen tanen op 22 april bij Centrum Varend Erfgoed Hoorn
— Voorlichtingsbijeenkomst Certificaat van Onderzoek (CvO)

— Opoe Sientje moet weg

— Laat je schip zien op Open Monumentendag, 9 en 10 september
— Alles in stelling om van Koggewerf hit te maken

— Carlo Riva overleden
— Derde historisch schip naar Hasselt
— Historische Draak NED 160 ‘Oranje’ wordt gerestaureerd

— Hoogkerkers tegen sluiting Rotterdamse scheepswerf

— Historische schepen moeten Stadskanaal tijdens kerstdagen
    opfleuren


— Meppel vol vaart 2017 de laatste
— Lezing en boekpresentatie Historische Veren op 22 april
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz